wiosna88 Re: NYT: Twórczość Kapuścińskiego zabarwiona magi 24.01.07, 10:12 CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI. Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_kamikadze Re: NYT: Twórczość Kapuścińskiego zabarwiona magi 24.01.07, 10:21 CZĘŚĆ JEGO PAMIĘCI Odpowiedz Link Zgłoś
plmlp Chciałem tylko zwrócic uwagę że Kapuściński popier 24.01.07, 10:23 ał Braci Kaczynskich i tzw. "IV RP" biorąc tu zreszta przykład ze Stanisława Lema który Braci Kaczyńskich popierał też bardzo gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Chciałem tylko zwrócic uwagę że Kapuściński p 24.01.07, 10:25 no i co z tego? jego prawo, mimo że Ty i ja nie popieramy...plmlp Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Chciałem tylko zwrócic uwagę że Kapuściński p 24.01.07, 10:52 Chyba się mylisz. Sam kiedyś na tym forum zakładałem wątek dotycżący wywiadu z Lemem, w którym atakował Kaczyńskich i kaczyzm straszliwie ostro. wyznawcy IV rp wyli z wściekłości na argumenty Lema, tyle że były one tak rzeczowe i mądre, że nijak było je zbić. Podobnie jakoś nie przypominam sobie tekstów pochwalnych Kapuścińskiego. Inna rzecz, czy akurat jest czas na taką dyskusję? Chylę czoła przed Kapuścińskim. Odpowiedz Link Zgłoś
boncza Re: Chciałem tylko zwrócic uwagę że Kapuściński p 24.01.07, 10:53 Z tego wywiadu wynika coś zupełnie innego na temat opinii Lema o Kaczyńskich www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=wywiad&name=133 Odpowiedz Link Zgłoś
jens79 NYT: Twórczość Kapuścińskiego zabarwiona magicz.. 24.01.07, 10:23 Polecam przeczytanie tego artukylu w New York Times www.nytimes.com/2007/01/24/world/europe/24kapuscinski.html Odpowiedz Link Zgłoś
domoslaf Re: NYT: Twórczość Kapuścińskiego zabarwiona magi 24.01.07, 10:29 27-miu? :/// Odpowiedz Link Zgłoś
junkier NYT gazeta manipulacji 24.01.07, 10:32 Uwazam ze ranga literacka, tworczosc i pamiec p. Ryszarda Kapuscinskiego nie musza byc wspierane tak marnymi "autorytetami" jak NYT. Odpowiedz Link Zgłoś
stawonog Re: junkier a manipulacje 24.01.07, 11:12 a jednak artykul o nim w NYT jest bardzo fajny, a swiadczy tez o randze jego tworczosci Odpowiedz Link Zgłoś
omcrew w ostatniej chwili zdazyl 24.01.07, 10:33 zanim "znalezli" go na liscie WSI przeciez on pracowal w sztandarze mlodych, panie kaczynski czujnosc rewolucyjna pana zawodzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdateclaw Ciekawe co powie IPN o Kapuścińskim? 24.01.07, 10:36 Szanowni Panstwo nie robmy kolejnego bożka, by się przypadkiem nie rozczarować. Ryszard Kapuściński piswyał do prasy reżimowej w PRL i ta prasa posłała go w świat. Mnie ciekawi czy miał związki ze służbami PRL. Każdy ma prawo o to pytać. A w Polsce są takie tendencje, że jak się krzyknie się "patrzcie święty!", to wszyscy mają walić na kolana i powtarzać święty! świety! świety!. To nie są cechy społeczeństwa obywatelskiego, wykształconego, krytycznego. To jest maginczy realizm :-) Polan. Magda Teclaw Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ciekawe co powie IPN o Kapuścińskim? 24.01.07, 11:05 Oczywiście najwazniejszą cechą społeczesntwa obywatelskiego jest tropienie agentów i działalność ipn. a najważniejszą cecha realizmu jest niedostreganie, że Kapuściński zaczynał karierę za cazów głębokiej komuny. gdy kontaktów z reżimem mógł nie mieć tylko ten, co nic nie robił. Cechą realistycznego poznawania literatury jest natomiast nieznajomość takiego np. "Imperium". ale wstyd Magdo. Odpowiedz Link Zgłoś
zula2006 Re: Ciekawe co powie IPN o Kapuścińskim? 24.01.07, 11:14 Ludzie dajcie spokój. Nie rozpoczynajcie kolejnego prania mózgów i międlenia tego, czego już wszyscy normalni ludzie mają dość. Zostawmy PISy, teczki, IPNy. Wczoraj odszedł wspaniały człowiek, wielki autorytet, który był ponad tym naszym zaściankiem, który miał nam do przekazania znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ciekawe co powie IPN o Kapuścińskim? 24.01.07, 11:45 właśnie to starałem się powiedzieć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zula2006 Re: Ciekawe co powie IPN o Kapuścińskim? 24.01.07, 11:57 Tak wiem. Tak naprawdę to napisałam komentarz do innych, żeby choć dziś i na tym właśnie forum przestali dyskutować o IPN, koalicji itd. też ciebie pozdrawiam kazek100 napisał: > właśnie to starałem się powiedzieć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdateclaw Kapuściński jest w kanonie? :-) 24.01.07, 11:25 ja Wam tego zycze, bo jednak dobrze gdyby Polska sie modernizowała, ale nie przesadzajmy. Przejrzycje tego NYT jutro w Empikach, lub już dzis na www.nyt.com Popatrzcie ile redakcja rzeczywisćie posieciła Waszemu reporterowi. Ok, niech będzie że Amerykanie to ignoranci, a wszystko co piekne jest z Europy - BBC dała dała infmacje o Kapuścińskim pod koniec serwisu. Po badaniach na raka dla młodych kobiet w UK. Ja rozumiem, że takie okazje wykorzystuje sie do integracji Polaków, ale przykładajmy odpowiednią miare do wydarzenia. I nadal powtarzam interesują mnie informacje IPN na temat Ryszarda Kapuscińskiego. Nie uważam, że upominając się o rzetelne informacje naruszam cześć Kapusińskiego. Żadnych sugestii nie snuje, alekażdy ma prawo wiedzieć czy współpracował czy nie. Jak wszyscy to wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Kapuściński jest w kanonie? :-) 24.01.07, 11:52 A ja bym chciał, by zamiast odchodzić tak wspaniali ludzie, poumierali wreszcie miłościcy teczek, śledztw, ci którzy myla literarutę z prokuraturą a moralność z agresją. Masz prawo do swoich zainteresowań. Ale naprawde myślisz, że o wszystkim trzeba międlić publicznie i to nawet nad trumną? Pewien sympatyczny choć tylko rozrywkowy pisarz powiedział kiedyś, że ludzie którzy nadmiernie interesują sie życiem innych najwyraźniej nie mają własnego... Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Kapuściński jest w kanonie? :-) 24.01.07, 11:54 I jeszcze chciałbym wiedzieć, co ipny mają wspólnego z "modernizacją" kraju. Ale w sumie brzydzi mnie ta dyskusja, więc się wyłączam. Odpowiedz Link Zgłoś
stawonog magda i ipn 24.01.07, 11:16 i co z tego, co powie? popatrz na jego zycie i jego tworczosc, i sama sobie odpowiedz czy Ci odpowiada? zyc sie odechciewa, jak widzi sie takie posty.... To byl bardzo madry czlowiek, na jego ksiazkach sie wychowalem, dzieki nim ruszylem do III swiata. Jak chcesz kogos opluc, to sprobuj zrobic choc ulamek tego co on, pomoz bezdomnemu na ulicy, a potem pluj... Odpowiedz Link Zgłoś
magdateclaw nie mam zamiaru ruszać w "III świat" jak mówisz 24.01.07, 11:29 a samo to że uzywasz takich okreslen jak "III świat", swiadczy o tym ze nie masz szacunku do ludzi do których jezdziłeś. Gratuluje katolickiej hipokryzji. Ja nie mam zamiaru nigdzie się ruszać, ale chce wiedzieć: współpracował czy nie? Jesli ma stać na piedsetale, nie powinno być wątpilwości. Magda Teclaw Nowy Jork stawonog napisał: > i co z tego, co powie? popatrz na jego zycie i jego tworczosc, i sama sobie > odpowiedz czy Ci odpowiada? zyc sie odechciewa, jak widzi sie takie posty.... > To byl bardzo madry czlowiek, na jego ksiazkach sie wychowalem, dzieki nim > ruszylem do III swiata. Jak chcesz kogos opluc, to sprobuj zrobic choc ulamek > tego co on, pomoz bezdomnemu na ulicy, a potem pluj... Odpowiedz Link Zgłoś
zula2006 Re: nie mam zamiaru ruszać w "III świat" jak mówi 24.01.07, 11:40 Szkoda polemizować z taką miernotą jak ty. magdateclaw napisała: > a samo to że uzywasz takich okreslen jak "III świat", > swiadczy o tym ze nie masz szacunku do ludzi do których jezdziłeś. > Gratuluje katolickiej hipokryzji. > > Ja nie mam zamiaru nigdzie się ruszać, ale chce wiedzieć: > współpracował czy nie? > > Jesli ma stać na piedsetale, nie powinno być wątpilwości. > > Magda Teclaw > Nowy Jork > > > Odpowiedz Link Zgłoś
stawonog Re: "III świat" 24.01.07, 12:30 a szkoda... bo jakbys sie ruszyla, to zrozumialabys ze nie ma w tym pejoratywnej tresci. I nie przyszloby Ci tak latwo opluwanie katolikow (nb nie czuje sie katolikiem). Nie chce byc malostkowy, ale dopisywanie Nowego Jorku nie sprawia, że twoj poglad zyskuje lepsza jakosc, niz "Katolika" z dajmy na to... Kłaja? Jeszcze raz powtorze, zmierz czlowieka miara jego dokonan, a nie miara kanalii z SB, ktorych wypociny zyskaly range wyroczni o ludziach - ciekawych czasow dozylismy... Jarek Betlejem , blisko Kłaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Tego nie mógł napisać w PRLu, ale w gronie zaufany 24.01.07, 10:44 Tego nie mógł napisać w PRLu, ale w gronie zaufanych opowiadał do czego mogą doprowadzić ideolodzy, nawiedzeni. Uwaga na takich! Otóż po pobycie w Chinach opowiadał o rewolucji kulturalnej. Odnowa moralna? Zwalili komuniści na wróble winę za braki ryżu, więc po wydaniu nakazu ich wyeliminowania Chińczycy latali z patelniami, tasakami itd... , ile taki wróbelek może latać? U nas służą do tego parasolki i radio na liberałów, Balcerowicz musi odejść! Skutek był jeden spadek plonów, plony zjadły owady, nie zjedzone przez wróbelki inne ptaszki,wzięte za wspólników szkodnika. Wykształciuchy? Łżeelity? Następnie nakazano każdemu Chińczykowy wytapiać żelazo w dymarkach w celu wzrostu gospodarczego. Oczywiście ten wzrost miał być statystyczny. Skutek: wycięcie wszystkich krzaków na opał. Już ptactwo nie miało gdzie gniazdować, pozostały same nieloty. Nieloty czy to PiS, Radio Maryja i kler? Kraj się dobrze rozwija? Wytłuczone ptaszki to masowa emigracja? Wiwat jedyna religia Kartoflicja. Wiwat kartofle! Praca odbiera zdrowie i mlode lata, co innego sport. Odzyskaliśmy PZPN. Będziemy mieli ludzi jak elfy, jak aniołki!!!!!! HHHHHHHuuuuurrrrrrrrrraaaaaa! Mam wielki żal do umierania, że zabrało tak mądrego człowieka, a durnie mają się dobrze, jak się upaśli. uprawiają seksrządy! Czyli spie--, wyje... wszystko! Odleciał orzeł wraz z wróbelkami, dla których był wzorem i nauczycielem! Odpowiedz Link Zgłoś
vitokrilp Recepcja Mistrza 24.01.07, 11:09 Studiując wykaz zagranicznych nagród Mistza, uderzający jest brak nagród z krajów anglojęzycznych (jedna nagroda "polonusa" z USA) i Rosji. Albo ta lista jest niekompletna, albo ów brak to wymowny komentarz polityczny. Sam Autor raczej unikał politykierstwa, ale z jego książek wyłania się nie najlepszy obraz polityki byłych i obecnych krajów kolonialnych. Odpowiedz Link Zgłoś