jacekp6 20.02.07, 19:13 od lat prenumeruje "Der Spiegel" i jeszcze nigdy nie widzialem jakiegos "dodadkU".W ktorym numerue opublokowano wyniki tej ankiety? W wydaniu internetowym, czy drukowanym ? Gdzie ja znalezc ? Dzieki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva_dildo15 Ruskie tez by sie chcieli u nas panoszyc 20.02.07, 19:39 skonczyly sie czasy ze mozna bylo grabic , mordowac Polakow do woli Wolimy trzymac z USA bo to Wolnosc i Demokracja a kacapy to bida , glod , obozy koncentacyjne , pijanstwo i nedza niemcy to morderstwa , gwalty , grabierze itd Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych I dobrze. 20.02.07, 19:42 Przydałyby się ponownie rozbiory. Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 Ile procent uważa Auschwitz za polski obóz ? 20.02.07, 19:48 To są zbędne rozważania . W przyszłosci cała Europa będzie wyglądała jak globalny folwark ? Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: 24% Niemców uważa Śląsk i Prusy za niemieckie 20.02.07, 19:49 Prusy ? to zawsze były i będą Ostpreussen Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Ilu Polaków uważa Ślask i Prusy za Polskie? 20.02.07, 19:49 Ok rozumiem że większość osób wie to że jest "nasz teren". Tylko ile osób uważa to naprawdę za część Polski, a ile za tereny okupowane. Pytanie może przewrotne ale podczas "Wielkiej Powodzi" widać było jak szybko tzw. "Polska" odkryła, że jednak Wrocław jest jej częścią. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Ilu Polaków uważa Ślask i Prusy za Polskie? 20.02.07, 22:19 Zabawny jesteś i błyskotliwy:) Po co mamy robić jakieś ankiety na temat, czy Wrocław jest polski czy nie, jak średnio rozgarnięty uczeń z podstawówki wie, że jest Polski. "tereny okupowane" - gdzieś mi się obiło o uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ilu Polaków uważa Ślask i Prusy za Polskie? 21.02.07, 00:01 Taaak? Jesteś pewien? To powiedz dla czego cegła na odbudowę Warszawy była rabowana z ruin Wrocławia? Dlaczego gospodarstwa na tzw. Ziemiach Odzyskanych popadały w coraz większą ruinę bo gospodarze bali się w nie inwestować? Dlaczego Warszawa tak późno zareagowała na sytuację kryzysową w zalewanym Wrocławiu? Dlaczego prawie wszyscy autochtoniczni mieszkańcy Prus/Mazur czujący się po 45 roku Polakami woleli uciec do Niemiec? Dlaczego tą samą decyzję podjęło też sporo Ślązaków? Dlaczego służbie zdrowia na Śląsku jest regularnie przyznawane mniej pieniędzy niż innym regionom? Dlaczego prócz inwestycji przemysłowych na Śląsku nie podejmowano remontów dróg i pozostałej infrastruktury. To że Wrocław "należy" do Polski wie każdy, ale czy każdy czuje że jest on częścią Polski taką samą jak Warszawa, Kielce, Lublin? O to się chciałbym ludzi zapytać! Tak samo czy Ślązacy i te nędzne resztki Mazurów, którzy jednak zostali są takimi samymi Polakami jak ci zza Buga. Czy tym co wyjechali zostawiając majątki będą one im zwracane jak postanowią wrócić do swojej ojczyzny? Czy będą jednak traktowani jak "niemcy"? Widzisz - twoja "pewność" wynika głównie z ignorancji w tych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Ilu Polaków uważa Ślask i Prusy za Polskie? 21.02.07, 00:10 Odmaszerować na silesjanę. Możesz tam sobie wylewać żale, ronić gorzkie łzy z balestem i ska. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ilu Polaków uważa Ślask i Prusy za Polskie? 21.02.07, 00:15 Heheheheheheheh dziękuje za merytoryczną odpowiedź. Zrobię Ci nawet miłą niespodziankę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Ilu Polaków uważa Ślask i Prusy za Polskie? 21.02.07, 00:31 maaac napisał: > Heheheheheheheh dziękuje za merytoryczną odpowiedź. > > Zrobię Ci nawet miłą niespodziankę. :) Zawsze do usług, maaac:) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam i co na to pudel Angeli ? 20.02.07, 20:24 nasz alernatywny furer Donald ? skomentowal ? czy czeka az mu Angela pozwoli? Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Najtrudniej zmienic mentalnosc ! 20.02.07, 20:30 Jak sie okazuje po 60 latach denazyfikacja Prusakow byla nieskuteczna ! Przy okazji prob wskrzeszania europejskiej konstytucji trzeba o tym przypomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re:Chca Slaska, zasrancy?? 20.02.07, 20:37 A Bialegostoku juz nie?? A ja bardzo CHCE, zeby Unia wydala specjalna ksiazke, OBOWIAZKOWA dla szwabow w szkolkach, O HISTORII i nie tylko.A zaczac nalezy od zakonu krzyzackiego, poprzez rozbiory, zabory i pamietny 1939!!Znizajac sie do takiej lektury, nie obraza sie nikogo, poniewazszwaby--to wyjatkowa nacja, mentalnosc i chamstwo dziedziczne!! KOP w DUPE-to nieelegancka przenosnia w stosunku do skutecznosci jarzenia tej narodowosci!! Ostatnio szwab powiedzial mi, ze jego tatus pochodzil z Calisi, po glebszym dociekaniu doszlismy do wniosku, ze idioty ojciec porodzil sie w polskim Kaliszu!Twierdzil krotko, ze byl niemcem z krwi i prawie kosci! Jaka krew, taki MOZG! Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: 24% Niemców uważa Śląsk i Prusy za niemieckie 20.02.07, 20:49 A może paradoksalnie byłoby lepiej? Wystarczy spojrzeć na wariactwa rządu wybranego przez ścianę wschodnią. I wcale nie mieszkam na Śląsku czy Warmii czy Mazurach. Ściana wschodnia mogłaby się pokisić we własnym sosie polityków jakich wybrała. Odpowiedz Link Zgłoś
tragikomix Re: 24% Niemców uważa Śląsk i Prusy za niemieckie 20.02.07, 20:49 No cóż, trudno się nie przyznać. Ja cały czas uważam Litwę, Białoruś i wschodnią Ukrainę za tereny które są tak naprawdę nasze. Kiedy widzę Wilno i Lwów, te kamienice i kościoły, wiem że to część Rzeczypospolitej. Nie chcę zabierać obecnym mieszkańcom ale serce boli. Odpowiedz Link Zgłoś
gnago dziedzictwo- ojcowizna 20.02.07, 21:29 Pod wpływem podobnych artykułów odkryłem swe pochodzenie od władców Słowian połabskich . Jak myślicie, jaką wartość ma odszkodowanie za 1000 letni zabór ziem moich przodków wybicie lub germanizację ludności. Czy hołd lenny niemieckiego Bundestagu, zamiana ustroju na monarchię i dieta dzienna w wysokości 10000 euro wraz z prawem pierwszej nocy na terenie mego cesarstwa to wystarczające zadośćuczynienie krzywd. Jednocześnie apeluję o pomoc w uszlachetnianiu rasy. preferuję Słowian tj. krótkogłowych czystej krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
ted49 Re: 24% Niemców ..a my myślimy o Lwowie 20.02.07, 21:32 tragikomix masz rację. My też tęsknimy do Lwowa i Wilna. Nikomu to nie zagraża, najwyżej naszym Rodakom, którzy tam zostali. Tamtejszym przypominają, że może się coś jeszcze zmienić. Ale to już by nie miało sensu. Myślę, że Niemcy czują podobnie. Nie ma się co wściekać. Odpowiedz Link Zgłoś
h32 Re: 24% Niemców ..a my myślimy o Lwowie 20.02.07, 22:08 Leopolis semper fidelis Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: 24% Niemców ..a my myślimy o Lwowie 21.02.07, 00:38 Dokladnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
vit811 Re: 24% Niemców uważa Śląsk i Prusy za niemieckie 20.02.07, 22:14 Debile z wyborczej nauczcie sie czytac ankieta czego innego dotyczyła tylko judzicie durnie tym tytułem Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re:Maaarc====================== 21.02.07, 00:11 Co to k...a znaczy:RESZTKI ZZA BUGA??! Masz menopauze historyczna, synku??!! Wroclaw ZAWSZE byl w Polsce, ale nie zawsze Polska w granicach!! Nie jestes EDUKOWANY?? Masz cos intelektualnie ze szwabow?? Jak jade do mojej UMILOWANEJ POLSKI, to zawsze na terytorium szwabow widze:BRESLAU-160 km!! Co jest k...a!!!Jakie BRESLAU??WROCLAW!!!!!!!!!!!!! WROCLAW! GDANSK! KALISZ!KATOWICE! OSWIECIM!!! Co to za za..e GOWNO??! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re:Maaarc====================== 21.02.07, 00:37 Co powiesz o Monachium i Mnichov? A Kolonia? Londyn - czy takie miasto istnieje? A Paryż? Gdzie leży Paryż? Praga a może jednak Praha? Wrocław, Wratislavia, Vratislavia, Vratislav, Breslau, Boroszló? Która nazwa jest bardziej "prawdziwa"? Wiadomo która jest oficjalnie stosowana w Polskich dokumentach, ale co nadaje jej "prawdziwość"? A co powiesz o Calisii? Czy ta nazwa jest nieprawdziwa? Chcesz w ten sposób negować dowody na wiek tego miasta? Wiesz - "piłeś nie pisz postów, nie piłeś wypij" - parafrazując stary kawał. PS. WROCLAW? Ja jednak będe za tym, że Wrocław. Gdańsk, Kalisz, Katowice, Oświęcim. No i "gó.." nie GOWNO. :P PSS "RESZTKI ZZA BUGA"??!!!! Oooo a tu widzę działanie Freuda... Bo ja czegoś takiego nie napisałem. Jakiś kompleksik niższości? Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: Masz durne log":Maaac! 21.02.07, 00:13 Ale moje wizje do ciebie, dupku! Zmylilo mnie to za..e K! Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: Mam swiezy postulat!! 21.02.07, 00:16 Berlin-ZAWSZE POLSKI! Dotarlo-matoly?? NIE DA SIE! Tak samo, jak polskie, rdzenne ziemie! AMENT! Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba 76% Niemców i 100% Polakow uwaza Slask i Prusy 21.02.07, 00:28 za polskie. brawo zydzi! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: 76% Niemców i 100% Polakow uwaza Slask i Prus 21.02.07, 00:39 > za polskie. brawo zydzi! ^^^^^^^^^^^^^^ :))))))))))))))))))))))))))))) "Słoń, a sprawa polsko-żydowska" Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: Szwaby nie uwazaja!! 21.02.07, 00:31 Co z Wami, do cholery? Dlaczego SUGERUJECIE sie czyims uwazaniem, jak prawda jest INNA??!!!!!!! Ludzie, robicie dla szwabow????????? Co z wami?? JAK ,JAKO POLKA POWIEM, ZE kOLUMBIA BYLA POLSKA, TO przyklasniecie?? ODEBRALO ROZUM???????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Szwaby nie uwazaja!! 21.02.07, 06:40 b.6.1966 napisała: > Co z Wami, do cholery? umiejętność czytania ,a zrozumienie tego co sie czyta to całkiem inna inkszość;) a wypowiadanie się na forum o historii tak naprawdę nie znając historii to niezbyt dobrze o Ciebie świadczy,może trochę poczytasz sobie na temat,a potem będziesz się wypowiadać? Odpowiedz Link Zgłoś