Dodaj do ulubionych

Tyrają w niemieckiej rzeźni

30.04.07, 07:41
Chcą tak pracować niech pracują, nikt ich tam pod karabinem nie
trzyma,najwidoczniejk są to ludzie którzy do niczego innego się nie nadają jak
tylko to pracy przy taśmie.
Obserwuj wątek
    • helga1970 [...] 30.04.07, 08:01
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • praeneste Polak Polakowi zgotował taki los 30.04.07, 08:03
      nie masz gorszego wroga od swojego rodaka,tacy są Polacy.
    • tludzki4 [...] 30.04.07, 08:17
      • babette666 Re: posrednikow za dupe i do trybunalu 30.04.07, 08:33
        Zdaniem polskich pośredników, którzy wysłali ich do Niemiec, wszystko jest w
        porządku. - Tym, którzy się skarżą, widocznie nie chce się pracować - mówi
        Krzysztof Olek z Agro Visbek.

----------------------------------------------

oni bez pudla maja z tego zysk!!!!!!!!!robotnik niewykwalifikowany zarabia
        wUnii srednio 9€/godz, wiec ktos po drodze sie " nachapie"
        • skorpionx Re: posrednikow za dupe i do trybunalu 30.04.07, 08:48
          > wUnii srednio 9€/godz, wiec ktos po drodze sie " nachapie"

Zarabiaja brutto... A podatki razem z odpisami socjalnymi moga dojsc do 50 %.
        • 1europejczyk 165 x 9 = 1485 € No to chyba brutto i to jeszcze 30.04.07, 09:30
          trzeba by udowodnic. Sielankowa wizja zarobkow na zchodzie bierze sie pewnie z
          porownywania zarobkow na stanowiskach w renomowanych przedsiebiorstwach albo w
          instytucjach panstwowych w ktorych prace moga dostac tylko nieliczni wybrani z
          reguly po znajomosci.
          Najnizsza placa netto we Francji (to co dostaje sie na reke) jest grubo ponizej
          1000 € za 35 godz/tygodnowo. Tyle zarabia kilka milionow Francuzow.
    • l.o.r.t.e.a Mam nadzieję że niemieckie związki zawodowe 30.04.07, 08:43
      wezmą się za to.
      • red.ken [...] 30.04.07, 08:46
      • makup Tyrają ...?????? 30.04.07, 08:51
        Pracowac trzeba chciec, a chciec sie nie musi.

www.Arek01.piczo.com

• unijny Re: Przestanmy marzyc 30.04.07, 10:45
        Mili rodacy, przestancie marzyc. Na tzw "zachodzie" (EU 27 panstw) nalezy
        ciezko pracowac. ten co ma prace dziekuje Bogu, ze ja ma. Ci co pracuja w
        rzezniach niemieckich sa niewykwalifikowanym personelem, mogacym z trudnoscia
        czytac i pisac. Jezeli sie godza na takie warunki pracy, oznacza to, ze sa
        lepsze od rodzinnych. Euro 3.5 za godzine, jestem pewien, ze w Polsce zarobi
        wiecej. Proponuje mniej PLUC na posady w supermarketach, firmach zagranicznych
        prosperujacych w kraju. Moze placa ciut mniej nisz niemiaszki, ale jestescie u
        siebie w domu. Te tralala o zwiazkach zawodowych. Zapomnijcie, Niemcy to nie
        komunistyczna Rosja lub sochalistyczna Francja. Zarobki w Uni sa niskie i nie
        nalezy oczekiwac cudow.
        • zibuumgo Robić i nie podskakiwać. 01.05.07, 10:56
          Niech robią nieuki . Żadnej litości. Pałą przez plecy!
          • skarbus1999 Re: Robić i nie podskakiwać. 01.05.07, 19:36
            nie zgadzam sie z wypowiedzia zibuumga poniewaz jestem na studiach i studiuje
            medycyne i rowniez jestem w tym zakladzie i sa inne warunki niz pisza w gazecie
            • robert.zimnicki Re: Robić i nie podskakiwać. 02.05.07, 12:45
              skarbus1999 napisała:

> nie zgadzam sie z wypowiedzia zibuumga poniewaz jestem na studiach i studiuje
              > medycyne i rowniez jestem w tym zakladzie i sa inne warunki niz pisza w gazecie

ten zibuumgo to chyba pierwszy dostanie w ryj jak tylko emigranci wroca z wygnania
              przemawia z niego typowy niemiecki kapo, udajacy, ze jest polakiem
              plus poglady radiomaryjniaka i kaczynskiego wraz z kwasniewskim

czyli to typ na wage zlota dla wszelakich partii rzadzacych (chyba, ze zaczna
              wreszcie rzadzic zakonnice, a nie kastraci)

zrozum kolego, ze praca nie rowna sie pracy

jeden tyra, a drugi sie opie.. za te same pieniadze, dlaczego polak m atyrac,
              a francus za te same pieniadze ma lzejsza prace w tym samym nieraz zakladzie????

czy moze nalezy wylapac i wywieszac albo potopic takich jak ty, zeby wreszcie w
              polsce wrocil szacunek dla pracownika??

mam nadzieje, ze w twoim domu juz sa pilcjanci i bedziesz mial sprawe o brak
              szacunku dla pracownika (z ramienia kodeksu pracy - podejrzenie o
              nieprzestrzeganie warunkow pracy i mobing)

zycze milych przemyslen dla wszystkich kapo, wyzyskujacych swoich rodakow

tyle, ze kapo najczesciej konczyli zywot, jak tylko zrobili swoja robote...
              • romano33 A tu w Polsce mowią, ze pracuja w swoim zawodzie 03.05.07, 22:13
                Tak to Polacy kłamią w zywe oczy. Nie chca zmieniac POlski to wolą pracowac dla
                obcych.
              • barand66 Re: Robić i nie podskakiwać. 19.03.08, 19:22
                zgadzam się kolego zibuumga powinien dostac w ryj-aszloh ruee
            • oleczek-kiweczek Re: Robić i nie podskakiwać. 03.05.07, 22:16
              medycyne? może medycyne pracy? ale ktoś miał pomysł, no cóż,w takim razie
              powodzenia, ale i tak nie wierzę w tą medicne.a to studenci medycyny się nie
              uczą?mój sąsiad studiuje medycyne, siedzi i kuje w książkach, bo
              lekarz ....dobra nie chce mi sie odpowiadac na takie cos.
    • shedows1969 [...] 30.04.07, 08:49
    • hegezjasz2 Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 09:40
      Złość człowieka bierze jak czyta takie teksty, a jeszcze większa jak ma do
      czynienia z takim durnym komentarzem. W artykule pisze, że w tygodniowo kilka
      osób wyjeżdża a na ich miejsce przyjeżdżają nowi. Inni z powodów najwyraźniej
      finansowych "zmuszeni" są do pracy w warunkach uwłaczających Człowiekowi. Nie ma
      za to słowa o kwalifikacjach pracowników. Zatem jak debilny wniosek musiał
      wysunąć przedmówca, że ludzie ci do niczego się nie nadają. Widoczni nic tam nie
      muszą umieć, więc trudno aby "popisali się" swiomi zdolnościami. W poprzednim
      komentarzu widoczne jest podejście, że ktoś ma taką pracę, jakie ma
      wykształcenie i zdolności. Niestety często jest to zwodnicze. Zastanów się zanim
      będziesz się wypowiadał w ten sposób!!! Mam nadzieję, że ktoś tym ludziom pomoże.
    • lubat Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 09:51
      Jest taka stara zasada prawna, że chcącemu nie dzieje się krzywda.
      Nic nie ma w artykule, żeby robotnicy byli zmuszani do pracy, czy może
      łańcuchami przykuci do stanowisk pracy.
      To może tylko świadczyć o tym, że dla nich w Polsce tak rozpaczliwie nie ma
      pracy, że godzą się na tak poniżające warunki płacy.

A tak w ogóle, to artykuł wydaje mi się co nieco dęty. Trochę orientuję się w
      sytuacji i pozycji związków zawodowych w Niemczech i gdyby taka sytuacja
      istniała, to zrobiliby taki raban, że w całym kraju byłoby głośno. Nie dlatego,
      że tak lubią Polaków, tylko dla odzyskania miejsc pracy dla swoich bezrobotnych.
      O Niemczech można mówić dużo, ale prawo jest tam przestrzegane i przekręty,
      jeśli już zostają ujawnione, są ostro traktowane.
      • domanskig Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 11:23
        www.swr.de/report/-/id=233454/nid=233454/did=1861622/1fvs83t/index.html
        to tak apropos zwiazkow zawodowych i pracy w niemczech...

pozdro
      • eva15 wyzysk kwitnie od paru lat 30.04.07, 13:22
        lubat napisał:
        > gdyby taka sytuacja istniała, to zrobiliby taki raban, że w całym kraju
        >byłoby głośno. Nie dlatego, że tak lubią Polaków, tylko dla odzyskania miejsc
        >pracy dla swoich bezrobotnych

Tu się mylisz i to bardzo. Sprawa znana jest od kilku la i prezentowana tak w
        tv jak i w prasie(Spiegel, Stern etc.) oraz przez znane instytuty naukowe
        (cesifo Muenchen)

www.cesifo-group.de/portal/page?_pageid=36,105400&_dad=portal&_schema=PORTAL&item_link=echo-spiegel-a-05-05-
        05.htm

www.stern.de/wirtschaft/unternehmen/?id=538042
        • m1oda24 propaganda? 30.04.07, 13:38
          Sprawa moze stara i znana, ale wyglada na to ze dopiero co "odryta" przez Gazete.
          Mysle, ze kto chcial to wiedzial. Tylko w zwiazku z aktualnym wyjazdem z Polski
          tysiecy ludzi, sprawa nagle stala sie bardziej interesujaca dla pisakow. I nie
          sadze, ze z powodu ludzi. Teraz jest po prostu lepszy czas niz 2 lata temu
          zrobic dobra propagande i zniechecic ludzi do wyjazdu do pracy za granice co by
          zostali w ojczyznie i tu placili podatki i ubezpicznie.
          ah, a'propo ubezpieczenia - twierdza ze nie maja ubezpiecznia, ale pracuja
          legalnie. Skoro firma zatrudnia ich legalnie to musi placic ubezpiecznie. Czy to
          polskie, czy niemieckie - nie ma znaczenia. Nawet nie wiedza co maja...
        • lubat Re: wyzysk kwitnie od paru lat 30.04.07, 16:06
          eva15 napisała:

> Tu się mylisz i to bardzo. Sprawa znana jest od kilku la i prezentowana tak w
          > tv jak i w prasie(Spiegel, Stern etc.) oraz przez znane instytuty naukowe
          > (cesifo Muenchen)

Odszczekuję! Znane mi były z relacji tv, czy prasy przypadki zatrudniania tanich
          robotników z zagranicy, ale sądziłem, że to właśnie wyjątki.
          • eva15 Re: wyzysk kwitnie od paru lat 01.05.07, 01:20

Jest OK, nikt nie musi wszystkiego wiedzieć....
        • gostom1 Był Frédéric Chopin Polakiem czy Francuzem..? 30.04.07, 20:25
          ...kto zna odpowiedz?
          • fedorczyk4 Re: Był Frédéric Chopin Polakiem czy Francuzem..? 30.04.07, 20:27
            Slon a sprawa Polska?
      • barand66 Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 19.03.08, 20:29
        oriętujesz się na papierku i tyłkiem na stołku niebyłeś tam.
        Niechodzi o niemców tylko o polskich pośredników.A czupryna i spółka
        powinni siedżec w kryminale nietylko za to co nam zgotował ale też
        za kradzież i oszustwa,podatkowe też
    • jarema6 Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 09:58
      Polaczki to lubią, sami siebie jeszcze nakręcaja. Jest w naszym kraju wielu
      szczuropolaków, którzy za euro sa gotowi lizać buty. Dopełnieniem tego
      przykrego obrazu jest jeszcze polski kapo-nadzorca, który wykona każde
      polecenie pracodawcy. A to Polska właśnie. niestety tez.
    • skin.01 Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 10:06
      nieżal mi tych kosmopolitycznych lewaków... na własnej skórze się przekonają
      żewcale na zachodzie Polaków nie kochają i nie pokochaja choćby nie wiem jakby
      się strali postępowi tolerancyjni i ulegli.. ja po podobnej nauczce stałem się
      narodowcem.. więc chyba nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło
      • lubat Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 10:18
        skin.01 napisał:

> nieżal mi tych kosmopolitycznych lewaków... na własnej skórze się przekonają
        > żewcale na zachodzie Polaków nie kochają i nie pokochaja choćby nie wiem jakby
        > się strali postępowi tolerancyjni i ulegli.. ja po podobnej nauczce stałem się
        > narodowcem.. więc chyba nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło

skin, najeżdżasz na ludzi, do których jesteś podobny jak dwie krople wody.
        Narodowość, czy lewactwo, czy moherowość nie ma tu nic do rzeczy. Wszędzie i
        zawsze ludzie wykorzystają frajera, jeśli się taki znajdzie. Nie ma znaczenia,
        czy to Polak, Ukrainiec, czy Niemiec. Są oczywiście wyjątki, ale wyjątki, jak
        wiadomo, tylko potwierdzają regułę.
    • olek_01 Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 10:16
      miastomakow - a nie pomyślałeśile to jest 3,5 - 4 euro ?? za taką
      pracępowinni zarabiaćz 15 eur/godz - niestety pośrednicy zagarniają większą
      część tego co ci ludzie zarobią - Polacy ich pilnują - czyli władza im odbila
      do łba i tyle - i jeszcze te warunki noclegów - przecież to jest chamski
      wyzysk!!! tak sięsklada ,że ja pracowałem w Czechach po niejaką firmą Heroja -
      też nie było za różowo,ale nie aż tak tragicznie jak w tym przypadku.Więc wierzę
      tym ludzim - a ten caly Krzysztof Olek to jakiś idiota ,napewno ma jakąś działkę
      z tego procedru- ja bym go zamknął w takim domku 20 osobowym i ciekawe co by
      mówił,cwaniak bezduszny!! A ty,miastomakow jak nie przechodziłeś czegoś
      podobnego to nie zabieraj głosu na forum!
      • miastomakow Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 10:40
        dlaczego mam nie zabierac głosu? Mogli sie uczyc to by mieli jakieś kwalifikacje i
        normalną prace. Jak to bylo w kabarecie Tey " Nie chciało sie nosic teczki
        trzeba nosic woreczki". Polscy robole...
        • uszi8 Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 01.05.07, 20:48
          miastomakow jestes pusty nie zabieraj głosu jak tam nie byłes ani nikodo tam nie
          miałes niewiesz przezco ci ludzie przechodzą biora kredyty zeby tam pojechac z
          myslą ze moment odrobią zadłuzaja sie za ostatnie pieniodze tam jadą i nie maja
          za co wrucic a nie daja rady do nie maja tyle siły dlatego zamknij mor.de
        • oleczek-kiweczek Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 03.05.07, 22:21
          gdyby wszyscy się uczyli to kto by robił na produkcji.A poza tym co ty mozesz
          wiedziec o tym co kto potrafi?Mam srednie wykształcenie,znam angielski, nie
          perfekt ale dobrze bo byłem w anglii i irlandii, tam w irlandii było inacze
          więc mam porównanie i pewnie tam wrócę, bo inaczej traktowli ludzi i mam
          kwalifikacje.
    • zygfryd.okrutny to polska sprawa 30.04.07, 10:20
      praca jak praca, przeciez pracuja legalnie, maja podpisane umowyo prace, gdzie
      zgodzili sie na wszystkie warunki wynagrodzenia i pracy. Trudno robotnikom
      niewykwalifikowanym zapewniac mieszkanie w luksusowych warunkach, a ze brud
      jest-to sami sobie winni. Wyjanecie domku jednoroodzinnego wniemczech to kwota
      2000 Euro, ktos musi placi za wode, ogrzewanie, prad. Czy robotnicy placili to z
      wlasnej kieszeni? Nie, placil pracodawca. Pretensje nalezy kierowac tam gdzie sa
      zatrudnieni, czyli w Polsce, tam maja swoich szefow, na ktorych robia tez najemcy.
    • filutern Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 10:31
      niech jada do uk wiecej zaraobia
    • jhgdytefuy Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 10:48
      to jest właśnie typowy polak żerujący na kogoś kieszeni nie dość że im firma
      wynajęła chatę żeby oszczędzili to jeszcze ich do gazety podadzą
      a czy słyszeliście kiedykolwiek o tym żeby gdziekolwiek ci ktokolwiek za twoją
      dupe dbał kolego jeden z drugim jak wam rodzice kolo tyłka zawsze robili i na
      czyste pieniądze wychodziliście to wracajcie do mamy z kwiatami bo najwyrażniej
      tam było wam wygodnie i głupotom było by sie od cycka mamusi odeczepić,
      zacznijcie pracować na swój własny rachunek i opłaćcie swój własny słodki domek
      powodzenia na nowej drodze w życiu !!!!!!!!!!!!

• asiara74 Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 11:10
        To zwykły brak szacunku do samego siebie pracować za 3-4 euro u Niemca(którzy
        pewnie często traktuja takich pracowników jak podludzi) Ci ludzie są
        najzwyczajniej bezradni, pracuja tam gdzie ta pracę znależli i należy uszanować
        chociaż taki wysiłek. Niestety takie sytuacje nie skończą się dopóki w naszym
        kraju nie będzie większych zarobków.
      • karas-77 Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 01.05.07, 19:47
        nie wiesz bo nie byles przyjedz na tönies to zobaczysz jakie panuja warunki
        pracy i mieszkania
        • skarbus1999 Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 01.05.07, 19:49
          wlasnie pracuje w toonies i jak nie wiesz jak tam jest to nie pisz ok
        • skarbus1999 Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 01.05.07, 19:50
          wlasnie pracuje w toonies i moim posrednikiem w Polsce jest KRSZYSZTOF OLEK
          WIESZ TYLKOZE MIESZKASZM W CLARFOZ
        • skarbus1999 re tyraja w niemieckije rzezni 01.05.07, 19:55
          DLACZEGO PANSTWO IRC cZUPRYNSCY sporzadzaja umowe o prace i do niego aneks
          oddsyłaja do Argo Visbek w Bydgoszczy do Pana Krzysztofa olak a sami nie
          podejmuja kroków chcociazby czasowe zamelodwanie W FIRMIE R.A.M ZEITARBEIT
          gMBh MIEJSCE WYKONYWANIA PRACY IN DER MARK 2 33 378 RHEDA WIEDENBRUC WKONCU
          ANEKSY I UMOWY SA SPORZADZANE PRZEZ NICH PRZEZ irc czuprysnscy
    • asiku1 Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 11:06
      Praca legalna?kto to wszystko pilnuje?!dlaczego dopiero cos tam próbuje sie
      robic jak sa poszkodowani?jest ogólnie przyjete pytanie:"czy to cos da,ze bede
      dochodzil swojego?"Jestem w trakcie dowodzenia swoich racji(na razie,potem może
      odszkodowania)placowce EURES w Holandii.Mysle że z całej mnóstwa ludzi
      poszkodowanych tylko ja sie domagam sprawiedliwosci od tego Pracodawcy-
      posrednika. Walcze!Nie mam wsparcia.Mąz twierdzi ze pracowac nie chciało mi sie
      dlatego wrócilam!Ze przeciez nie wszyscy wrócili.Nie dociera do niego ze byli
      tacy co na powrot nie mieli a ci co przyjechali samochodem nie mieli na
      uzupelnienie baku na powrót...
      19.03.07 przyjechalysmy do Holandii a juz 20.03.07 bylam z powrotem w
      Katowicach!Miała byc praca - zgodnie ze złozona oferta w WUP w Katowicach-U
      PRACODAWCY!SPRAWDZONA!Na miejscu okazało sie ze jest to POŚREDNICTWO!warunki
      odbiegały mocno od oferty:stawka na umowie polskiej wynosiła...(kto
      zgadnie???). 0 euro/ godzine! Prosze sobie wyobrazić że na taka pisemną
      informacje Eures holenderski odpisał pracownikowi Wup w Katowicach,który ta
      sprawe wyjasnia,że... dzwonił sie do pracodawcy a on...okazał sie bardzo
      miły...!!!nic dodać nic ujac.To wszysko tlumaczy.
      Na rynku polskim działa firma która sie nazywa Best&West i "pośredniczy "w
      szukaniu pracownikow polskich do pracy w Holandii."PoSredniczy"?Jak moze
      posredniczyc skoro nie ma nadanego przez opolski urząd marszalkowski,czy
      wojewodzki numeru upowazniajacego do takiej działalnosci???????????!!!!!!!!!!!
      Pracownik tej firmy oficjalnie pisze mi na poczte ze od stycznia 2007 mają
      problemy żeby uzyskac taki certyfikat.Pokazałam tego mail pracownikom Wup w
      katowicach.Tylko sie usmiechnely panie.
      Tak,prawde mowiac to bedzie tak jak jest bo na takie informacje
      pracownikom "dla spoleczeństwa"-urzednikom- nie włacza sie swiatełko:"uwaga
      cwaniak na rynku pracy.Uwaga moga byc poszkodowani". I dziwic sie potem ze
      ludzie sa załamani.Po swoistej dewagacji dochodzi do wniosku:że może to
      właściwie moja wina".Ale ja walcze bo zapozyczyłam się na ten wyjazd i musze
      oddać pieniadze.a poza tym przyzwyczajam się powoli do tego ze ludiom wokół
      siebie musze udawadniać dlaczego jest dziś poniedziałek a nie np.wtorek czy
      jeszcze niedziela.
      Trzymajcie się wszyscy poszkodowani.Jesli dzis Wam nikt nie uwierzył, to jutro
      juz bedzie taki dzień!Nie poddawajcie sie!
    • piwi77 To jedna z korzyści przystąpienia do UE, w razie 30.04.07, 11:42
      złamania praw pracowniczych, mozna odwoływać sie do sądów, do czego namawia
      same Europejskie Stowarzyszenie Pracowników Migracyjnych.
    • zwo3119 Ale nowina, aż wstyd czytać 30.04.07, 11:47
      Program o tej rzeźni był już w niemieckiej telewizji dwa miesiące temu. Polski
      dziennikarzyna teraz się obudził. I zapomniał dodać, że w tej rzeźni pracują
      głównie Węgrzy.
      Przestępcy, wyzyskiwacze i oszuści znajdą się wszędzie. Zadziwiające jednak, że
      niemiecka telewizja i związki zawodowe bardziej się martwią o Polaków niż
      polskie władze i media. Wystarczyło, żeby TVP kupiła program od ARD i pokazała.
      Ale lepiej pluć na Niemców bo oni oczywiście wszystkiemu zawsze winni.
      Niemcy dali za darmo samoloty - winni bo złom
      Niemcy dali za damo dobre czołgi - winni bo niszczą polski przemysł
      Niemcy nie chcą dać pracy - winni bo powinni likwidować polskie bezrobocie
      Niemcy dają pracę - winni bo ciężka i złe warunki. Oczywiście polskie lepsze
      Niemcy walczą o prawa pracowników - winni bo to komuchy
      Niemcy pozwalają na łamanie praw - winni bo Polakom się należy
      itd...
      Żal mi tych wyzyskiwanych ludzi i nie o nich tu mowa.
      • fedorczyk4 SMIC 30.04.07, 11:59
        czyli najnizsza legallna placa we Francji wynosila w 2006 roku 8,27 euro za
        godzine, brutto czyli netto czyli ok 6.45 netto. I za mieszkania placi sie
        samemu, grube pieniadze.
    • frank57 Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 11:50
      POlacy ich tam wyslali, polacy ich nadzoruja,
      prawie ze jak w AUSCHWITZ!
      • m1oda24 Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 12:16
        oh litosci.. w artykule opisali to dokladnie jakby byl tam wlasnie Auschwitz. A
        przeciez tych ludzi nikt nie przykuwa lancuchami jak juz ktos wspomnial. No i
        ile moze kosztowac transport do Polski - samolotem wizzair 20eur w jedna strone!
        Trzeba tam siedziec rok zeby zarobic na to, bo ja nie kumam?!
        Napisali artykul bo ludzie latwo uwierza ze Niemcy sa be (w koncu zawsze byli) i
        zeby tylko nie wyjezdzali za granice do pracy bo sie w Polsce gospodarka zawali
        (racja, no wali sie). Niech ktos wreszcie pomysli jak sklonic tych ludzi zeby
        zostali w kraju i tam tyrali a nie pisza takie kretynskie artykuly i oczerniaja
        inne kraje zeby ludzie mysleli, ze za granica to zawsze ich beda traktowac jak
        nie wiadomo kogo i ze najlepsze warunki pracy to sa tylko w Polsce.
        • ropsu Fragment o warunkach mieszkaniowych 30.04.07, 12:45
          Najbardziej wzruszyl mnie fragment pokazujacy straszliwe warunki w jakich
          "trzymano" naszych rodakow. W Holandii jest z kolei tak, ze straz pozarna,
          sluzby sanitarne i policja mocno zwalczaja proceder zamieszkiwania przez Polakow
          po 20 osob w 3-4 pokojowych mieszkaniach. Jest to nagminne i czesto holenderscy
          sasiedzi skladaja protesty do odpowiednich wladz. Jak to wiec jest, ze jesli
          rzecz dotyczy Niemiec, to mamy kolejny dowod na przesladowanie, a jesli dzieje
          sie tak nagminnie gdzie indziej i taka twarz Polski widza autochtoni, to dowod
          na niesamowita przedsiebiorczosc i spryt naszych? Z coraz wiekszym smutkiem
          konstatuje, ze stajemy sie pariasami Europy....
        • exotic3 Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 13:18
          Co za brednie ludzie piszecie, ta firma jest naprawde bardzo wporzadku oplaca
          za kwatery nam zapewnia dojazdy do pracy, zawsze placi na czas nie jak inne
          firmy i pracujac w niej dlugi czas wielu z nas odlozylo na domy ,i zapewnia byt
          rodzinie a ci co sa pijakami chca za nic miec wszystko to gadaja bzdury i
          pozniej wy ludzie tego sluchacie , durny artykul na maksa jest ja slyszalem o
          tej firmie wiele pozytywnego i wielu moich znajomych jest bardzo zadowolna co
          daje im ta firma - wogule gazeta ta powinna przeprosic szefow tych polskich
          firm za bzdurne wypisywanie nieprawdy i psucia wizerunku firmy ,przykre jest to
          ze ludzie polacy pomagaja nam polakom zalapac jakiekolwiek pieniadze a tu
          spoityka sie jeszcze krytyke od jakis gupich dziennikarzy co szukaja sensacji
          i chca latwo zrobic pieniadzewypisujac bzdury, prosze przeprosic wlacicielow
          tej firmy za wypisywanie bzdur i wprowadzanie ludzi w blad bo moich wielu
          znajomych jest powtarzam bardzo bardzo zadowolona z tej firmy , czego niemoge
          powiedziec o innych firmach dzialajacych na terenie niemiec!
          • exotic3 Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni wielka nieprawda ! 30.04.07, 13:21
          • buska601 Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 01.05.07, 12:13
            FACET NIE WIESZ CO PISZESZ .CHCESZ SIĘ PRZEKONAĆ TO JEDŻ I ZOBACZ PRZERABIAŁAM
            TO Z AGRO VISBEKIEM IWIM ŻEPRACA TAM UWŁACZA LUDZKIEJ GODNOŚCI.WIĘC NIE ZABIERAJ
            GŁOSU .BO NIE WIESZ JESZCZE DUŻO NA TEMAT TEJ FIRMY.KTO MĄDRY TO WRACA.ALE
            LUDZIE CO TAM SĄ ZADŁUŻYLI SIĘ W POLSCE A TERAZ NIE MOGĄ WRÓCIĆ,BO MUSZĄ CAŁY
            KONTRAKT PRZEPRACOWAĆ BY WYJŚĆ NA PROSTĄ.
    • heraldek Oj, ci biedni Polacy, znowu Niemiec w dupe kopie.. 30.04.07, 12:51
      ...i to na wlasne zyczenie...
      • robert.zimnicki Re: Oj, ci biedni Polacy, znowu Niemiec w dupe ko 02.05.07, 12:49
        heraldek napisał:

> ...i to na wlasne zyczenie...

nie wlasnej, tylko nie bylo dla nich roboty w kraju

sam wiem, bo odwiedzilem w rok ze 20 firm w miescie i okolicy i wyslalem z 30
        listow motywacyjnych

a zawod mam i to udukomentowany, wiec w czym rzecz???

synku kwasniewskiego - roypie..c gospodarke i sprzedac ja kolezkom to bylo
        fajnie, co???

a teraz jeszcze z batet sqrwysynu stoisz nad ludzmi????????
    • eva15 Cóż za obłuda, sprawa jest stra i znana od 2 lat 30.04.07, 13:09
      Cóż za obłuda, sprawa jest stara i znana od co najmniej 2 lat. Zarówno prasa
      jak i tv informowały o tym, że w Niemczech straciło pracę na rzecz dużo
      tańszych polskich rzeźników około 20.000 ludzi.

Sama widziałam w tv wywiady ze zrozpaczonymi niemieckimi, młodymi rzeźnikami,
      którzy właśnie założyli rodziny, mielie pierwsze dzieci, wzięli kredyty na
      domek i nagle stanęli na bruku przed niczym. Unia się poszerzyła i pracodoawcy
      wytłumaczyli im, że są nieprzydatni, bo za drodzy. Niemcy prawie płakali,
      tymczasem Polacy cieszyli się jak dzieci jakimi to są świetnymi konkurencyjnymi
      pracobiorcami i jak potrafią "pokazać" Niemcom.

Ze to ma krótkie nogi nikt jakoś nie chciał widzieć, a teraz obłudny krzyk
      oburzenia tak niemieckich władz i zw. zawodowych jak i bandycko
      wykorzystywanych, pracujących za głodowe płace Polaków.

• toja3003 Polacy Polakom zgotowali ten los. Niemcy ratujcie! 30.04.07, 14:02
      • cygan37 Re: Polacy Polakom zgotowali ten los. Niemcy ratu 30.04.07, 14:14
        A wystarczy trochę podszkolić się w języku i jazda do niedalekiego Hannoveru i
        robić za Freiera. Lekko, łatwo i przyjemnie.
        Tylko, że niemry paskudne ale kasa duuużo lepsza.
        • toja3003 a bez języczka to nie można? 30.04.07, 16:08
          • robert.zimnicki Re: a bez języczka to nie można? 02.05.07, 12:54
            a gdzie godnosc?

zeby specjalista nie mogl robic w zawodzie, tylko musial szukac po swiecie
            zarobku, bo imc pan kwasniewski i spolka sprzedali gospodarke swoim kolezkom i
            zrobili z niej prywatny oboz pracy za 200 euro/miesiac??????

kiedy wreszcie odezwie sie do mnie jakis prawnik??
            zamierzam wyciagnac kase od tego sqrwysyna za straty, na jakie narazil ten narod

a zaraz potem od kwaczynskiego za to, ze dalej to kontynuje
    • old.european A kaze im kto? Niech wracaja do miodu w RP 30.04.07, 14:33

• przemek05 Re: W "Schlachthaus 5" Vonneguta... 30.04.07, 14:42
      byly lepsze warunki pracy, jesli sie nie wezmie pod uwage alianckich
      bombardowan...
    • crogool Ach, co za odkrycie. 30.04.07, 16:33
      Miałem wątpliwą przyjemność pracy w firmie, która legalnie i bez opłat (poza
      kosztami biletu autokarowego - zgodnego z ogólnodostępnym cennikiem) wysyłała
      rzeźników do pracy w Wielkiej Brytanii. Ilość nieprzespanych nocy po
      telefonicznych awanturach jakie fundowali mi Anglicy, którym z godziny na
      godzinę redukowałem listę przyjeżdżających kandydatów, co to pięć razy
      potwierdzali a potem znikali - nie zliczę. Czasu poświęconego na użeranie się z
      filozofami, których trzeba było sprowadzić na ziemię z krainy marzeń o
      "10tysiącach złotych wysyłanych co miesiąc do domu" - również.
      Znakomita część mądralińskich po wystawieniu mnie do wiatru, wyjeżdżała na
      "bajeczne" kontrakty do Niemiec i Holandii. Mniej więcej po miesiącu miałem
      gotowe grupy, które z podkulonym ogonem wracały prosząc o pomoc.
      Jedyne co może dziwić, to fakt, że "Gazeta" sprawę odkrywa dopiero teraz. Z
      drugiej strony rozumiem, popsuła się pozytywka wdzięcznie wygrywająca melodię
      "praca za granicą" i można spojrzeć prawdzie w oczy. Mam tylko nadzieję, że przy
      kolejnych publikacjach, jeden z drugim piszący o raju na saksach, puknie się w
      pałę i nie będzie kreował wizji które nijak mają się do rzeczywistości.
      99% ofert jakie się pojawiają w naszym kraju, dotyczące pracy za granicą - bez
      kwalifikacji i ze słabym językiem, z zatrudnieniem przez zagraniczne agencje
      pracy tymczasowej to ostra harówka za minimalne stawki. Da się przeżyć, daje się
      coś oszczędzić ale PRZESTAŃCIE WIERZYĆ W OPOWIEŚCI RODEM Z BAJEK !
      Pieniądze zarabiają fachowcy, dobrze wykształceni ludzie pracujący w swoich
      branżach - choć i tak nie wszyscy. W pozostałych wypadkach Polacy i inne nacje z
      "nowej" Unii, zaiwaniają jako tania siła robocza.

Amen
    • meetsue Re: Tyrają w niemieckiej rzeźni 30.04.07, 17:30
      To straszne, że ludzie muszą pracować w takich warunkach i są bezkarnie
      wykorzystywani zarówno przez kłamliwych pośredników jak i pracodawców
      niemieckich. Z drugiej jednak strony, jak wielu tu zauważyło, czemu po prostu
      nie spakują się i nie wrócą? Wiadomo, że łato się mówi. Poza tym wielu z nich
      pewnie sporo zainwestowało w wyjazd itd. ale szczęście w nieszczęściu, że nie
      wylądowali gorzej, bez środków do życia, w jakimś obozie pracy, gdzie
      trzymaliby ich siłą, jak to bywało np. we Włoszech. Pracy raczej nie zbraknie za
      granicą, więc trzeba probować gdzie indziej. Nie ma co dawać się wykorzystywać i
      narażać na utratę zdrowia itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka