Dodaj do ulubionych

Szczyt w Turkmenbaszy: Rosja głównym eksportere...

12.05.07, 13:49
"stanowi poważną konkurencję wobec amerykańskiego projektu gazociągu przez
Morze Kaspijskie"

Wybrali opcję partnerską, z USA w ten sposób sie nie da.
Teraz sie zacznie wielki lament z powodu braku demokracji i wolnosci w tych
dyktaturach, potajemnie wspierających terroryzm ....A także spadnie na nich
wielka plaga zabójstw opozycyjnych dziennikarzy i wszelkiej masci działaczy,
które dziwnym trafem będą ten krzyk wspólnoty "międzynarodowej" podtwierdzac.
Obserwuj wątek
    • eva15 Bez wasalstwa za szklane paciorki 12.05.07, 14:13
      ewswr napisał:

> Wybrali opcję partnerską, z USA w ten sposób sie nie da.

DOKŁADNIE w tym jest sedno. Putin najwyraźniej zaproponował im to, czego w
      życiu nie dałyby Stany - prawo do dużych zysków z własnych bogactw. Pewnie jest
      parytet.
      • junk92508 Parytet byl $160 dla Rosji, $80 dla Turkmenistanu 12.05.07, 14:53
        Z tego co ostatnio czytalem (pare miseiecy temu) to parytet byl wlasnie taki:
        gaz szedl po $240 z tego $160 dla Rosji i $80 dla Turkmenistanu ...

Na takich zasadach USA pewnie by sie anwet przeprosilo z Iranem ...

Efekt jest taki ze Moskwa az kipi od bogactwa zbudowanego po czesci
        za turkmenski i kazachski gaz a w Turkmenii I kazachstanie bieda ...
        • kacap_z_moskwy Re: Parytet byl $160 dla Rosji, $80 dla Turkmenis 12.05.07, 17:02
          Czlowieku a kiedys ty byl w Kazachstanie? U nich taki rozped gospodarki, ze
          Rosja jusz w tyle. Nie mowiac o takich wzorach sukcesu gospodarczego jak
          Polska :)
          • eva15 Re: Parytet byl $160 dla Rosji, $80 dla Turkmenis 12.05.07, 17:21

Po co on ma jeździć do Kazachstanu, skoro wie, jak tam jest?

On wie, że Kazachowie i Turkmeni dają się Rosji tak wykorzystywać, jak Irak
            USA. I to dodatku bez bicia - bez bomb, bez zrównania ich krajów z ziemią,
            bez napaści rosyjskiej. Ot, tak po prostu, bo Rosję lubią, to jej wszystko
            oddają za pół darmo.
            Zeby Hamerykę kto tak lubił.... Ile by zaoszczędziła na bombach.
            • almagus Re:Albo teczki, albo złoża jak chu-(j)-steczki. 12.05.07, 21:17
              Aborcja i lustracja ich kacza wola.

Energetyka leży, jak polityka zagraniczna.
              gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4126292.html
              Tylko honoris doktoraty leppiejów, balanga, Anetki, ta Kenijka, a gdzie jeszcze
              dwie?

Albo teczki, albo złoża jak chu-(j)-steczki.

Gazhumorysta z kaczej teczki
              załatwił złoża jak chusteczki.
              Zdywersyfikował w budżecie,
              miliard spuścił jak w klozecie.
              Slogany z narodowej beczki,
              pomogą kaczce te chu(j)steczki?

Lecz koalicjant tak lubi rury,
              więc chce Kazaszki od agentury,
              jak je pogwałcą, przypalą chłopy
              dostarczą gnojowicy i ropy.
              I fleta do buzi od razu,
              niech melodyjka nabierze gazu!

U nas Panów niech te mulaty,
              oddadzą wszystko, dostają baty.
              Bo z gnojowicy będzie biogazu,
              pędzić i gwałcić trzeba od razu.
              I jeszcze tylko te biopaliwa,
              stówa za litr cena właściwa.
        • wt82 Re: w Kazachstanie bieda???? 12.05.07, 18:11
          Tak się składa,że mój bliski kumpel po studiach wyjechał do Kazachstanu, nie
          znał języka rosyjskiego ni w ząb, a i tak dostawał tys euro na ręke, plus
          darmowe jedzenie i lokum w dobrym miejscu,Po dwóch latach gdy liznął języka
          dostał podwyżkę 100% plus służbowy samochód.Oni tam żyją na lepszym poziomie niż
          ci się wydaje-nawet Polacy z Kazachstanu juz nie chcą wracać pomijając starsze
          pokolenie, które robi to z pobudek narodowo-patriotycznych i grupy ludzi z
          głebokiej kazachskiej prowincji...

Daj spokój z bredniami o wszechobecnej biedzie w rzekomo wykorzystywanym przez
          Rosję Kazachstanie.
    • eva15 Dobrze, że Kaczka też odniosła sukces w Krakowie 12.05.07, 14:14

Co sobie w tym czasie pogadał, tego mu Putin nie odbierze.
    • eva15 Dziś ostatecznie upadła demokracja w Rosji, Kazach 12.05.07, 14:17
      Dziś ostatecznie upadła demokracja w Rosji, Kazachstanie i Turkmenistanie.
      • kacap_z_moskwy Re: Dziś ostatecznie upadła demokracja w Rosji, K 12.05.07, 17:02
        Super! Jak ze to trafne!
        • eva15 Re: Dziś ostatecznie upadła demokracja w Rosji, K 12.05.07, 17:22
          Trafne, trafne, ale kłopot będziecie mieć. Jak słusznie zauważa ewswr u góry,
          mordy na dziennikarzach i inne nieszczęścią będą się teraz jeszcze bardziej
          mnożyć.
    • tetradrachma Szczyt w Turkmenbaszy, w porównania\u do 12.05.07, 16:29
      spotkania w Krakowie, to prowincjonalne spotkanie.
      • edek47 Nie ma sie czego obawiac... 12.05.07, 19:37
        Putin ma jeszcze sporo 'dziennikarzy' z odpowiednimi mordami.
    • lubat Bez żadnego związku z artykułem 12.05.07, 21:04
      Zwracam się szczególnie do evy15, która jakiś czas temu walczyła na forum jak
      lwica, broniąc postawy rosyjskich milicjantów, którzy rozpędzali nielegalne
      demonstracje. Dzisiaj Spiegel (inne gazety też) informuje, że niemieckie prawo
      pozwala nawet na "profilaktyczne" aresztowanie demonstrantów, podsłuchiwanie
      rozmów tel. (o tym chyba w Welt), a władze Mecklemburgii już przygotowują
      miejsca na masowe aresztowania przed szczytem G-8. Tobie nie muszę chyba o tym
      pisać, ale wiem, że masz na tym forum fan-club (zazdroszczę!), który śledzi
      każdy Twój wpis, a więc informacja może mieć szerszy zasięg.

www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,482434,00.html
      Inna sprawa. Dzisiaj na kanale Planete leciał francuski film dokumentalny
      "Rewolucja - sposób użycia" o kolorowych rewolucjach w Europie Wschodniej.
      Bardzo ciekawy dokument, pokazujący mechanizm, finansowanie, werbunek
      "rewolucjonistów" i powiązania z CIA. Nic dziwnego, że władze rosyjskie
      zaostrzają rygory dla NGO. Film będzie powtórzony w piątek, 18. maja.

www.planete.pl/?prog&17585
      • eva15 demokracja za drutami kolczastymi 12.05.07, 21:45
        Tak, znam ten temat i ten artykuł oraz poprzednie na ten temat i zastanawiałam
        się już jak go poruszyć na forum, ale jeszcze nie było okazji. Pojawi się za
        kilka tygodni pred spotkaniem G-8.

Rzecz jest szokująca. Już same rewizje w Hamburgu (900 policjantów, 40
        budynków) wywołały wstrząs, a teraz jeszcze to.

Swoją drogą w jakim stanie są te wolne, zachodnie demokracje, że muszą się od
        swych narodów, w tym i swych wyborców oddzielać drutami kolczastymi, zasiekami,
        policją i wojskiem? Jak straszny jest chichot historii, że w tym samym czasie
        Putin nie musi się bać, może się bez tego swobodnie obywać, wystarcza mu
        zwykła, normalna ochrona.

I im bardziej te wolne, zachodnie demokracje będą brać ludzi za mordy, tym
        głośniej się rozkrzyczą, że w Rosji nie ma wolności.

Odpłacę artykułem za art. Z okazji tematyki integracyjnej był w Spieglu b.
        dobry art. autora z FAZ (przedruk) na temat OPŁAKANEGO stanu ZACHODNIEJ
        demokracji, polecam, zwłaszcza część II.

"Über fünf Jahre haben wir das Grundgesetz, die Bill of Rights, die Genfer
        Konvention hoch- und den Fanatikern entgegengehalten. Höchste Zeit, die Hände
        wieder herunterzunehmen und in diesen Texten zu lesen. Ihre Umsetzung käme,
        beim derzeitigen Zustand des Westens, einer Revolution gleich(...)".

www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/0,1518,481268,00.html

P.S. Odnośnie niektórych z fanów to nie ma czego zazdrościć. Zadaje się, że
        działam na forum jak Sarkozy w polityce - polaryzuję. Ae bywa to czasem nawet
        dość ciekawe, bo na jednym biegunie zbiera sią grupa z którą normalnie nie
        miałabym żadnego kontaktu. W przestrzeni pozawirtualnej to planety z innych
        orbit.
        • dr_ag_o Re: demokracja za drutami kolczastymi 12.05.07, 22:22
          Nie ma się co dziwić, jakby Putin ze swoją "normalną ochroną" pojechał do
          którejś z dzielnic zamieszkałych przez "czarnych" to jednak by stamtąd nie
          wrócił. Tak jak Niemcy mają swój problem z imigrantami z krajów muzułmańskich,
          tak i Rosja ma swoją "strefę Gazy" tzn podbite kraje podkaukaskie: Dagestan,
          Inguszetia i Czeczenia - odgrodzone od terytorium Rosji murami, zasiekami
          obozami "filtracynymi" itp. Nie wyobrażam sobie, żeby Putin pojechał tam ze
          swoją "normalną" obstawą (on chyba też nie). Swoją drogą publicznie pokazuje
          się kilka razy do roku i wtedy obstawia go kilka tysięcy ludzi z FSB (nawet w
          Moskwie) a na konferencje prasowe wpuszczanych jest 100-200 dziennikarzy
          wcześniej przeszukanych przez ochroniarzy.
          Każdy podejmuje takie środki bezpieczeństwa jakie uważa za konieczne.
          • eva15 Re: demokracja za drutami kolczastymi 12.05.07, 23:04
            Zjazdy G-8 nie odbywają się ani w dzielnicy "czarnych", ani w strefie Gazy, w
            ani nawet w ogarniętych demokracją Bagdadzie i Kabulu. Nie - one się odbywają w
            krajach zachodnich w czasie POKOJU, a protestującymi są właśni BIALI obywatele
            i własny BIAŁY jest przed nimi lęk, który porwadzi wybranych ponoć
            demokratycznie polityków do ukrywania się przed wyborcami za zasiekami.

Kontrole są normą. Dziś na Zachodzie nie wejdziesz nawet do zwykłego
            powiatowego sądu bez kontroli dedektorem, "rentegena" torebek itd. Nie o to mi
            chodziło w moim poście.
            • aramba Re: demokracja za drutami kolczastymi 12.05.07, 23:19
              Przyjacielska uwaga:

nie "dedektor" tylko detektor
              nie "rentegena" tylko rentgena
              • eva15 Re: demokracja za drutami kolczastymi 12.05.07, 23:45
                Z detektorem masz rację, z rentgenem to zwykła literówka jakie mi się zdarzają.
                Nie mam polskiego obłożenia na klawiaturze i szukając PL-znaków ich pod innymi
                znakami zdarza mi się przestawiać litery, dodawać lub połykać jakieś.
                • amanasunta53 Re: demokracja za drutami kolczastymi 12.05.07, 23:52
                  eva15 napisała:

> Z detektorem masz rację, z rentgenem to zwykła literówka jakie mi się zdarzają.
                  >
                  > Nie mam polskiego obłożenia na klawiaturze i szukając PL-znaków ich pod innymi
                  > znakami zdarza mi się przestawiać litery, dodawać lub połykać jakieś.

No no.Pisać na klawiaturze z ,,cyrylica'' i tylko takie ,,oszubki''.Pełnia podziwu!
                  • eva15 Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 00:08

nie "oszubki" lecz "oszybki", poczciwino
                    • kacap_z_moskwy Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 01:24
                      Mozno sie wtrace? Najlepej jusz napisac - ошибки :)
                    • kacap_z_moskwy Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 01:25
                      A pomientasz jak tlumaczylas mi "bledy" i "polmylki"?
                      • eva15 Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 12:48
                        Pamiętam jak by to było wczoraj. Ale a propos poprawiania błędów - nie piszemy
                        po polsku "jusz" lecz "już", bo to nie jest rosyjskie "ш" lecz "ж", czyli юж.
                • aramba Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 11:55
                  Ciekaw bylem bardzo co odpiszesz. Jak dostajesz od Rosjan przyjacielskie uwagi
                  to po prostu odpowiadasz, ze спасибо большое (nawet znaku miekkiego nie
                  zapomnisz, ale to tylko taka uwaga na marginesie). Jak Ci ktos inny smie - tak
                  po przyjacielsku i bez zbednych komentarzy na cos zwrocic uwage - to wlasciwie
                  zaraz tonem dosc obrazonym probujesz powiedziec "a co tu sie czepiasz"....
                  • eva15 Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 12:35
                    Ty masz coś z głową, biedaku poczciwy. Odpowiedziałam grzecznie i wyjaśniłam.
                    Zdaje się, że najmądrzej będzie nie reagować na twoje posty. Jesteś coś jakby
                    znerwicowany i szukasz zaczepki.
                    • eva15 Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 12:52
                      To żadna moja zasługa - znak miękki trudno w большойе przegapić, bo go SŁYCHAC.
                      Inaczej byłoby to болшойе bołszoje ze słyszalnym Ł, aprzecież słyszymy L.
                      • aramba Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 13:14
                        Widzisz, jakas ty bystra, a jaka uczona w pismie (szczegolnie). Dzieki za
                        wyjasnienia - nie prosilem o nie.
                        • eva15 Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 13:27

Bardzo proszę, nie maza co. Zrobiłam to z dobrego serca.
                          • eva15 Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 13:28
                            korekta:

nie ma za co
                    • aramba Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 13:12
                      Biedaku, ty masz cos z glowa - a pozniej masz pretensje do takiego fawada na
                      przyklad. Zaczepki nie szukam (nie schlebiaj sobie). Po prostu, zwracam uwage
                      na stosunek jaki masz do swoich i do Polakow. To wszystko. Jesli czujesz sie w
                      obowiazku jeszcze troche poublizac to dawaj.
                      • eva15 Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 13:27
                        "do swoich i do Polaków"- jakiś ty pocieszny. Raz jestem na tym forum Niemką
                        raz Rosjanką, a wszystko dlatego, że nie podzielam waszych "intylygentnych"
                        poglądów, bystrzaki wy moje pocieszne. Nikomu z was nigdy ani słowem nie
                        ubliżam, ja w ogóle nie używam chamskich słów, ale śmiać się i ironizować mam
                        prawo.

Mało spostrzegawczy jesteś. Są Polacy na tym forum do których zwracam się z
                        dużą dozą szacunku, bez kpin i ironii. Po prostu ich poglądy (!) i sposób ich
                        wyrażania (!) AUTOMATYCZNIE to "wymuszają".
                        • aramba Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 13:32
                          Proletariat nie ma ojczyzny :)
                          • aramba Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 13:40
                            Ja wiem, ty nie rozumiesz, ze ublizasz ludziom w prawie kazdym poscie. No tak
                            juz masz. Mozna to akceptowac, ale to blad.

Zaluje, ze dyskusje z toba staja sie coraz mniej przedmiotowe. Rozumiem, ze
                            inteligentne (a nie intelygentne, to zwykle chamstwo tak pisac, ale tego tez
                            nie rozumiesz) sa tylko te opinie, ktore sa zbiezne z twoimi. No tak, ale
                            przeciez nalezysz do tak gornolotnej elity, ze gdzie tam komu do ciebie. Poza
                            tym, tzw. masa to co najwyzej czipsozercy, a ty wiezysz w moc swiatlych
                            (pardon, najswiatlejszych) jednostek, do grona ktorych najwyrazniej i siebie
                            zaliczasz. Juz dawno nie przeczytalem niczego tak przesiaknietego pogarda dla
                            ludzi jak ten twoj poscik o czipsach. Brawo. Tak trzymaj. Przynajmniej mamy
                            jasna sytuacje.
                            • eva15 Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 14:57
                              Myślę, że jasność widzenia nie jest twoim przymiotem
                              • aramba Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 16:36
                                Tak, tak. Po prostu jasnosc widzenia to, z definicji, przymiot takich dziwadel
                                jak ty. Wystarczy byc renegatem i juz sie zyskuje ostrosc widzenia.
                          • eva15 Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 14:56
                            Cóż mnie obchodzą twoje problemy sieroctwa, mogę ci tylko wspąłczuć, ale co to
                            da? Ojczyzny ci to nie da.
                            • aramba Re: demokracja za drutami kolczastymi 13.05.07, 16:34
                              Nie sadz po sobie, malutka. Olisadebe tez ma polski paszport. No i co z tego?
    • qbel2 BRAWO!!! 13.05.07, 09:44
      kolejny wielki sukces Kaczorów i pacynki-Fotygi na arenie międzynarodowej!
      • jankowski1960 Re: BRAWO!!! 13.05.07, 09:45
        qbel2 napisał:

> kolejny wielki sukces Kaczorów i pacynki-Fotygi na arenie międzynarodowej!

kaczystan musi odejsc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka