Dodaj do ulubionych

W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ubóstwa

05.06.07, 23:07

Droga Pani z TV
sl. Jacek Skubikowski

Dla tych co maja juz w bród,
Dla tych co wiernie czekaja
Ten usmiech slodki jak miód,
Slowa co sily dodaja
Niby daleka a czula jak matka,
Raz jak podlotek - raz jak prababka
Jak zyc, w co wierzyc, co jesc,
Dzieki Pani juz wiem

Droga Pani z Telewizji!
Co wieczór cala drze, gdy tak dzielnie Pani
Bój toczy dzielnie z zabobonami
I az brakuje mi tchu
Droga Pani z Telewizji!
Niewielki mózdzek mam i nie jestem w stanie
Zdan wielce madrych tuzin wkuc na pamiec
Bo pelno w nich trudnych slów

Widzialam Pania wczoraj,
Widze Pania od nowa
Zaklopotany gosc wydukal ledwo dwa slowa
Raz byl jak burak, raz blady jak sciana,
Trafiony celnie wreszcie padl na kolana
I teraz Pani juz wie,
Kogo chce bardziej niz mnie

Droga Pani z Telewizji!
Co wieczór cala drze, gdy tak dzielnie Pani
Bój toczy srogi z zabobonami
I az brakuje mi tchu
Walczy Pani niczym tygrys
Lecz troche wstyd,
Ze tepe lby nad wyraz krzepko
Oklada Pani wlasna piata klepka
A potem chowa ja znów
Droga Pani z Telewizji!
Niewielki mózdzek mam i nie jestem w stanie
Zdan wielce madrych tuzin wkuc na pamiec
Bo pelno w nich trudnych slów
Wielki Pani obiektywizm
Zapewne sprawia, ze tak celne sa pytania
Lecz nie znam wciaz wlasnego Pani zdania
Choc cala zmieniam sie w sluch
Obserwuj wątek
    • babaqba W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ubóstw 05.06.07, 23:32
      W artykule czytamy, że "rolnicy należą do najuboższych". Nie zgadzam się. Rolnicy należą do
      najmajętniejszych. Posiadają często majątek w maszynach, ziemi i zabudowaniach, o jakim większość
      mieszczuchów nie może śnić. Natomiast wieś jest schronieniem dla milionów "zagrodników", którzy są
      ubodzy, nie produkują niczego i polegają na pomocy państwa. Podarowana im niegdyś ziemia i budynki
      marnieją a ich właściciele konsumują denaturat. I to ich każe się nam utrzymywać. Bo biedni. Ale to nie są
      rolnicy, mimo że korzystają z KRUS i fundowanej przez mieszczuchów opieki zdrowotnej.
      • araya Re: W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ub 05.06.07, 23:44
        Znowu ten cholerny GUS z tym swoim wybielaniem teraźniejszości.
        Komu wzrosły dochody? Na pewno nie ludziom zatrudnionym w firmach w specjalnych
        strefach ekonomicznych - to jest wyzysk w najczystszej postaci.
        • tetlian Monety 06.06.07, 05:16
          Niby o 8.5%, ale na zdjęciu z monetami wygląda to tak jakby wzrosły o 100%.
    • yxcv to po co strajki 05.06.07, 23:49
      teraz lekarze ,kolejno nauczyciele i pewno PKP,cos mi sie tak wydaje ze te
      strajki byly uprzednio dobrze przygotowane i sa zdalnie sterowane do tego
      wlasnie w tym czasie powrot do polityki wikidajly Olina i jego mafi.Zbyt wiele
      przypadkow jak na jeden raz.Mysle ze to ostatni taniec Olina.
      • jak_uzi Re: to po co strajki 06.06.07, 08:52
        buahaha mylisz sie to przylecieli kosmici i zawladneli umyslami lekarzy, jak
        wiemy nimi najlatwiej manipulowac hehe, i chce zniszczyc dobry, spokojny, .....
        dalej lizanie dupy ... pis. uklad jest wszedzie! ja pewno tez w nim jestem
        szkoda tylko ze mam 2o kilka lat. debile zacznijcie myslec sami a nie czekajcie
        az ktos to zrobi za was bo napewno bedzie sie mylil!
        • ratm1978 zastanó sie po co? 06.06.07, 09:16
          nie pulsuj:) tak sformułuj jeszcze raz myśl bo ciężko Cie zrozumieć..pewnie nie
          pamiętasz za bardzo zachowania protestujących lekarzy i nauczycieli i jak
          protestowali za rządó AWS a jak za SLD...nie protestowali za rządów SLD bo rząd
          przymykał oko na prywatne lecznie w klinikach kosztem państwowych urządzeń,
          łapówek, wciskania sie w kolejki do operacji itp.
    • bambi7 Re: W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ub 06.06.07, 00:12
      a wydatki to nie wzrosły? sam gaz podrożał o 30% w ciągu poprzedniego roku (z
      winy PGNiG, które się za późno "ocknęło", że trzeba nowe kontrakty podpisać z
      Ruskimi - ci ostatni zrobili ich w konia i dali podwyżkę)
    • thehard Taak, tak, rolnicy jak zwykle najbiedniejsi. 06.06.07, 04:28
      Biedny to jest mieszczuch, który za te 835 PLN musi wyżyć. Rolnik przy nim z
      tymi 690 PLN to panicho na swoim. A może by tak w końcu jakaś oficjalna
      instytucja określiła koszt koszyka minimalnych miesięcznych potrzeb dla jednych
      i drugich.
    • nekia0000 W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ubóstw 06.06.07, 05:09
      Kłamstwa to domena IV rzeczypospolitej
    • gregory331 W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ubóstw 06.06.07, 05:47
      Dzięki IV RP, braciom Kaczyńskim jest coraz lepiej!!!bo komuchy kradli dużą
      chochlą!!!Polecam blogi o piłce nożnej i polityce: www.gregory33.bloog.pl
      www.gregory501.blox.pl www4rzeczpospolita.blox.pl
      • onufry.zagloba Ty te bzdury to serio, czy zartujesz? 06.06.07, 05:52
        KOMU komuchy niby kradly? Tym szaraczkom, pracujacym na cudzym? Kaczynski firmy
        zrenacjonalizowal czy co, ze sie ludziom nagle poprawilo, ze szefowie lepiej
        zaczeli placic? Stuknij ty sie w durny bolszewicki leb, czlowieku!
        Dzieki Kaczynskim tylko za jedno: ze Bogu dzieki do gospodarki sie nie
        wtracaja, zajeci polowaniami na agenta, bo i ja by rozpieprzyli:)
        • ratm1978 a Ty? 06.06.07, 09:11
          jesteś tendencyjny, jeśli myślisz że to tylko o agentów chodzi:))) zmienia sie
          mentalność Polaków bo widzą że nieuczciwi powoli sa "eliminowani"
    • gregory331 W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ubóstw 06.06.07, 05:48
      RZĄDY PIS-U, SĄ NAJLEPSZYMI RZĄDAMI OD CZASÓW II WOJNY ŚWIATOWEJ!
      Dlaczego? Bo, Ci ludzie naprawdę walczą o Polskę. Oczywiście, zaraz będzie masa
      krytyki, że Kaczyńscy tu zrobili błąd, i tam i jeszcze gdzieś indziej, ale kto
      ich nie robi?! Te błędy są i będą bo to jest walka!!! Walka z ludźmi, których
      nie obchodzi dobro Polski (ludzie z byłego PRL i ich następcy)! To, że Europa
      nas krytykuje w pewnych sferach, jest oznaką, że Polska przestała być krajem
      uległym, krajem, z którym można zrobić, co się chce. Teraz u władzy są ludzie,
      którzy walczą o dobro Polski! No i oczywiście zaraz tutaj będzie krytyka, że
      Polska jest be, bo Polska jest kłótliwa i że robimy sobie wrogów, a mówią tak
      ludzie, którzy się boją, którzy wolą udawać, że jest wszystko ok, a jak Polska
      będzie już rozsprzedana, to wtedy będzie o wiele trudniej się uwolnić. A tak to
      Polska walczy o swoje, i to Europie się nie podoba. Jak sobie przypomnę rządy
      UW, UD, PSL AWS, SLD, PO, to teraz doceniam PIS, który m.in. blokuje
      prywatyzacje (a dokładnie chce zablokować przed zagranicznymi inwestorami, o co
      już się wykłóca Bruksela), chce uniezależnić Polskę od rosyjskiego gazu (nie
      wiem, czy się uda, ale próbują walczą!!!), rząd zablokował negocjacje nowej
      umowy pomiędzy UE a Rosją, bo walczy o polskich eksporterów mięsa.
      A dlaczego? Bo Ci eksporterzy są też Polakami, i Polska będzie tylko wtedy
      silna, jak będzie trzymać się razem. Oczywiście, gdyby u władzy było SLD lub PO,
      to o sprzeciwie w sprawie nowej umowy z Rosją nie byłoby mowy, i wtedy Panowie
      Kwaśniewski, czy Tusk dostaliby gromkie brawa i honory od Europy i Rosji, a tu
      się przytrafił taki pan Kaczyński! To, że przygotowywana jest ustawa, która ma
      utrudnić powstawanie nowych hipermarketów to, że kobiety dostają tzw.
      becikowe, zasiłki porodowe to, że wydłużono urlop macierzyński i wychowawczy
      (wcześniej przez koalicje SLD, AWS, PO rokrocznie skracany –dlatego mamy taki
      wysoki niż demograficzny). To, że są podwyżki emerytur i rent dla najniżej
      uposażonych (uwaga poprzednio SLD dawało podwyżki procentowe dla wszystkich
      czyli np. jeżeli była to podwyżka 5% to emeryt otrzymujący 600 zł. Otrzymywał
      30zł. A emeryt otrzymujący 5000 zł. Otrzymywał 250zł.) a nie wspomnę o podwyżce
      którą Miller w 2004r. dał w wysokości tak kompromitującej i śmiesznej dla
      Polaków jaką było 4zł. W trakcie jest nowelizowana Ustawa o Spółdzielczości
      Mieszkaniowej która zakłada uwłaszczenie lokatorów i wykup mieszkań lokatorskich
      po cenach nominalnych za kilkaset złotych, tak jak to było w 1989r. przed
      denominacją złotego oraz przekształcenia własnościowe tych mieszkań. Ponadto
      zlikwidowano najbardziej korupcyjny /dawnej UB i SB/ organ III RP WSI oraz
      weszły w życie: Ustawa Lustracyjna, sądy 24-godzinne, zdecydowana walka z
      korupcją i wiele innych rozwiązań pracowniczych na linii (pracodawca –
      pracownik). Otrzymaliśmy jedną z najważniejszych imprez światowych jaką jest
      organizacja EURO 2012!!! To nie jest wyssane z palca! Będę obserwował poczynania
      PIS-u, oczywiście nie można tego robić tylko na podstawie wiadomości podawanych
      przez TVN, czy Polsat, ale żeby mieć w miarę obiektywny obraz, trzeba też
      wysłuchać drugiej strony (czyt. mediów z przeciwnej strony). W następnych
      wyborach oddam na pewno głos na PIS, a co do koalicji, no cóż, mamy takie
      prawo, że zwycięska partia nie bierze 51 % głosów w sejmie, tylko tyle, ile
      ludzi głosowało, więc koalicja była wymuszona. Nie będę komentować braku
      koalicji z SLD, bo tutaj jest wszystko jasne, natomiast nie dziwię się też, że
      PIS nie dogadał się z PO, bo właśnie PO (może nie całe), jest partią, dzięki
      której miał przetrwać stary układ postkomunistyczny, a PiS przede wszystkim chce
      usunąć stary układ rządzący, rozliczyć całą mafię i sitwę postkomunistyczną III
      RP, rozliczyć wszystkie afery, korupcje, przekręty, pseudoprywatyzacje,
      złodziejstwa, itp. które doprowadziły Rzeczpospolitą Polską i Naród Polski do
      ruiny gospodarczej, społeczno-politycznej, i moralnej A dzisiejsza opozycja
      dawny obóz rządzący czyli SLD, PO, PSL, AWS, UW, UD przez 16 lat nie robili nic
      tylko okradali Polskę i Polaków!!! Polska w ciągu 16-tu lat osiągnęła najwyższy
      wskaźnik bezrobocia ponad 3 mln, ponad 400 mld dolarów zadłużenia, brak
      jakichkolwiek perspektyw na mieszkania, brak dróg i autostrad itp. To dlatego
      młodzi Polacy zaczęli masowo wyjeżdżać na zachód w 2004r.za chlebem i swoją
      przyszłością.
      Polecam blogi o piłce nożnej i polityce: www.gregory33.bloog.pl
      www.gregory501.blox.pl www4rzeczpospolita.blox.pl
      • onufry.zagloba Niewiarygodne bolszewickie bzdury - j.w. 06.06.07, 05:53
        Powtarzac sie nie chce, bo czasu na bolszewika szkoda:)
        • ratm1978 Re: Niewiarygodne bolszewickie bzdury - j.w. 06.06.07, 09:13
          ..bo sie nie chce? czy sensownych argumentów brak?:)
      • raveness1 Re: W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ub 06.06.07, 07:59
        Kto sie martwi o Polske? Rzady PIS-u? Czlowieku, obudz sie z kolorowych snow.
        Cala ta szamotanina przy teczkach, lustracje to nic innego jak zadawnione
        kompleksy i uprzedzenia, dlawione w podswiadomosci latami.
        Teraz, bedac u wladzy, jest okazja aby je zmaterializowac i odslonic swoje
        prawdziwe oblicze : "Ja wam teraz pokaze, to czego nie moglem do tej pory !!!"
        • ratm1978 Re: W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ub 06.06.07, 09:21
          e tam przesadzasz, na pewnoPiS bardziej martwi sie o Polskę niż SLD.."które
          miało ją w dopie"
      • jak_uzi Re: W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ub 06.06.07, 09:04
        socjalizm bije z tego posta. powiedz mi tylko dlaczego rozdawac
        pieniadze "ubogim". nie wiem czy wiesz jak to wyglada ale czesto ojciec pijak
        matka 2 lewe rece albo nie chce sie robic bo panstwo da. tak to na wsiach
        wyglada. ma jakis stary dom po rodzicach, wychoduje cos zeby zjesc, kase biora
        za darmoche to moze ma byc sprawiedliwosc spoleczna? a moze skonczmy rozdawac
        tylko zajmiemy sie zusem najwiekszym zlodziejem kazdej RP. ale wazniejsze sa
        jakies pierdoly z agentami, starymi dziadkami, ktorych powinnismy miec
        gleboko ... gdzies.
        • ratm1978 Re: W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ub 06.06.07, 09:28
          zgadzam sie z pierwszą częscia twojegopostu...sprawidliwośc społeczna polega na
          tym żeby bogatych sprowadzić do poziomy biednych i tyle...
          troche cierpliwości
          == medium is the message ==
    • robi222 Bolszewickei bzdury????!! 06.06.07, 07:36
      Gregory 331 ma b. dużo racji. PRAWDA W OCZY KOLE ONUFREGO ZAGŁOBĘ.
      • bardzosztywny Re: Bolszewickei bzdury????!! 06.06.07, 09:05
        onufry zagłoba to nikt inny tylko zakamuflowany olex5
    • scubabe Apetyt rośnie w miare jedzenia 06.06.07, 08:43
      Artykuł pokazuje prawde wystrczy posiedzieć sobie przed supermarketem aby o tym
      się przekonać. Ludzi mają wiecej więc konsumują więcej i im więcej konsumują
      tym więcej chcą i w rezultacie ciągle uważają że żyją w ubustwie. Teraz już
      niewystarczy kolorowy telewizor musi być plazma no w ostateczności LCD, już na
      lato niewystarczą 3 koszulki trzeba mieć ich przynajmniej 7 , dzieci na komunie
      już nie cieszą się z roweru teraz fajnie jest dostać skuter, a rodzice już
      raczej nie organizują komuni w domu teraz musi być impreza w restauracji.
      • jak_uzi Re: Apetyt rośnie w miare jedzenia 06.06.07, 09:08
        dlatego wlasnie nigdy nie wprowadzimy w polsce modelu panstwa dobrobytu jak np
        w szwecji bo na bogactwo kraju trzeba pracowac wiele lat (oszczedzac) a nie
        tylko konsumowac. ale jak tu oszczedzac jak panstwo zabiera nam 40% + vat od
        konsumcji?
    • ostatnilogin W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ubóstw 06.06.07, 09:20
      a jak oni to licza bo mi jakos tak ładnie nie wychodzi....
      • ratm1978 Re: W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ub 06.06.07, 09:30
        zobacz jak ludzi e kupuja w sklepach jakie auta jeżdżą po drogach... to że sie
        bogacimy nie znaczy że ty też... to jest "ogólnie" powiedziane
    • boguschitz W polskich domach więcej pieniędzy i mniej ubóstw 06.06.07, 10:24
      Kurde, jakbym czytał Trybunę Ludu w latach 60-70-tych. Wtedy była to propaganda
      sukcesu, a teraz sukces propagandy.
    • sabina-3300 Re: Jak rozwiązać problem ubóstwa pracujących?? 07.05.08, 17:21
      No właśnie...jak rozwiązać problem ubóstwa pracujących?? Bo mam takie zadanie na
      przedsiębiorczość do szkoły i nie mam pomysłów a potrzebuje kilka wariantów jak
      ten problem rozwiązać. POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak najszybciej
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka