bob-budowniczy Re: Siódemka wspaniałych do Nike 03.09.07, 12:34 wiadomo, że dostanie Myśliwski, po co ta cała ta heca? Odpowiedz Link Zgłoś
kemer2 Myśliwski? 03.09.07, 14:41 Czyżby "Traktat o łuskaniu fasoli"? Tę książkę można czytać tylko wtedy, gdy przyjmie się "strategię badacza". Ponieważ przyjąłem "strategię czytelnika", po trzydziestu, no może pięćdziesięciu stronach, doszedłem do wniosku, że jest to rozdęty nudny gniot i szkoda oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Pilch 04.09.07, 11:24 Ja tam zawsze będę za Pilchem. Gościu wymiata. Nie wszystkie jego książki są genialne, ale to bez wątpienia jeden z najlepszych polskich autorów wszech czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Myśliwski? 05.10.07, 09:50 A ja uważam tę książkę za najlepszą w świetnym dorobku Myśliwskiego. Uwielbiam jego pisarstwo, a Traktat przeczytałam za jednym zamachem. To prawdziwe mistrzostwo świata w operowaniu słowem. Domyślam się, że na co dzień czytujesz "Fakt"? Odpowiedz Link Zgłoś
solarv Re: Siódemka wspaniałych do Nike 04.09.07, 17:19 pako113 napisał: > Dziwna ta siódemka. Odpowiedz Link Zgłoś
sagittarius8 Re: z roku na rok coraz bardziej kiepsko 04.09.07, 00:07 Nie ma Ewy Lipskiej???!!! To kpina! Zresztą - do Nike podchodzę z mieszanymi uczuciami. Odpowiedz Link Zgłoś
vivian.darkbloom typuję Janion 04.09.07, 13:46 kogo typujecie na zwycięzcę nagrody? Ja przypuszczam, że dostanie ją Janion. Odpowiedz Link Zgłoś
1voxo1 wiem kto niedostanie :) 04.09.07, 15:18 a powinien za swietne ksiarzki od lat pomijany Waldemar Łysiak Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: wiem kto niedostanie :) 04.09.07, 15:21 ksiarzki? ki diabeł - ksiarzki? Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: wiem kto niedostanie :) 23.09.07, 16:32 olamazur napisała: > ksiarzki? > ki diabeł - ksiarzki? to moze byc miejscowosc, lub elementy jakiegos urzadzenia mechanicznego, badz tez specjalne spotkania mlodych klerykow. Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Dziwne przeciwstawienie 04.09.07, 15:19 Dziwne przeciwstawienie, nie uważacie? > Chociaż autorka jest badaczką romantyzmu, historykiem > literatury, "Niesamowita słowiańszczyzna" to książka przystępna, > zanurzona w przeszłości, ale też otwarta na współczesność. Chociaż... to... A co to za przeciwstawienie? Czyli jak? Badacz romantyzmu, historyk literatury zazwyczaj pisze nieprzystępnie i nie nurza się w przeszłości? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.zemsta Janion raczej nie ma szans,a szkoda,bo w porównani 04.09.07, 21:07 -u np.do takiej Masłowskiej pokazuje prawdziwą klasę pisarstwa ,kultury a przede wszystkim wiedzy.Od Masłowskiej moje pozytywne uczucia związane z tą nagrodą lekko przygasły.Pilch owszem autorem jest niezłym,ale w życiu nie określiłabym go tak jak zrobił to kolega powyżej.Łysiak-bez komentarza.Ten powinien w kolejce rezerowoych stać całą wieczność.Nike to literatura,nie skręt na prawo do obsesji. Odpowiedz Link Zgłoś