pjpisar Dzwoni premier po radę 24.10.07, 16:43 Poradziłbym mu przystrzyc włosy, ewentualnie przefarbować na jakiś wyrazisty kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
tkrzysztof Dzwoni premier po radę 24.10.07, 16:44 Chociaż w tych wyborach nie głosowałem na Platformę Obywatelsko, to mimo wszystko jestem zadowolony z wyniku wyborów. Mam tylko jedną prośbę do przyszłego premiera, żeby nie zawiódł miliony polaków...! Odpowiedz Link Zgłoś
parmalat rozliczeń 24.10.07, 17:06 Wyborcy PO oczekuja szybkich wyjasnien czy funkcjonariusze pisowskiego panstwa naruszali prawo (m.in. sprawy z udzialem CBA i min. Ziobro). Iw wyciagniecia stosownych konsekwencji wobec winnych. Odpowiedz Link Zgłoś
aysha9 Dzwoni premier po radę 24.10.07, 17:16 powinien uzdrowić nastroje w służbie zdrowia i oświacie. zwłaszcza nauczyciele - to grupa ludzi, którzy nawet zbuntować dobrze się nie potrafią i jak te siłaczki zapieprzają za marne parę groszy. z tą różnicą, że siłaczka chociaż coś dostała od ludzi ze wsi, w kt. uczyła, a z nauczycieli teraz to nawet młodzież i dzieci się śmieją. jaki autorytet ma nauczyciel, kt. ledwo co ciągnie od pierwszego do pierwszego, a nastolatek podjeżdża pod szkołę swoim samochodem? jak ma się dokształcać, jak na opłacenie światła mu nie starcza? z czego? i co to strajki? powinni w ogóle zamknąć szkoły, przedszkola - to może by coś wycisnęli. Panie premierze! jeśli chce być pan mądrym przywódcą, niech pan postawi na wykształcenie swojego światłego społeczeństwa, bo tacy właśnie pomogli panu zwyciężyć. i niech pan dołoży trochę więcej niż trochę tym, którzy to społeczeństwo kształtują! Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta.pl9 Dzwoni premier po radę 24.10.07, 17:18 pewno będe tu jedyna .ale jesli Pan Premier z całym szacunkiem zechce tu zajrzeć to mam 3 propozycje chyba bardzo wazne 1- zmniejszyc biurokracje w kraju ale załozyć taki program zeby w jednym urzedzie można bylo w tym samym dniu załatwić sprawe a potrzebne dla urzednika inforamcje mógł by on znalezć natychmiast w komputerze { jakieś zaświadczenia . których zawsze potrzeba wiele i taki petent biega po urzedach za jakimś świstkiem } 2- nowelizacja prawa rodzinnego to jest palący problem dla wielu ojców , którzy sa traktowani jako dawcy plemników i bankomaty a nie mogą wychowywać i opiekować sie swoimi dziecmi bo takie prawo po rozstaniu ma przewaznie zona i to nie matka musi udowadniać ze sie nadaje na matke ale zwykle ojciec musi toczyc boje o widzenia czy wrecz stały pobyt dzieci z nim w tej kwasti prawo dla ojców jest okrutne !! i 3- program oddłużnia ludzi bedacych w klopotach i tzw. pętli kredytowej Zmiana zasad działania firm windykacyjnych , które nie maja zastraszac i doprowadzać do samobójstw ale maja pomóc i znależć takie wyjście żeby taki dłuznik poradził sobie z problemem , Dłużnik też człowiek i ma prawo wiedzieć co sie dzieje a zwykle to jest nie swiadom że toczą sie jakieś procesy cywilne i to powieksza i tak nie małe dlugi . To jest jeden z bardzo ważnych problemów dotyczacy połowy społeczeństwa Przedsiebiorstwa maja swoja upadłosć a dłuznik nawet nie ma szans na negocjacje i odstąpienie przez wierzyciela od odsetek karnych czy ustawowych . A teraz Powodzenia Panie premierze Liczymy na Pana i PO Ogromne gratulacje i spokoju życzymy . Odpowiedz Link Zgłoś
tomodrob Inwestycje zagraniczne 24.10.07, 17:23 Bardzo ważne jest abyśmy mieli PAIIZ z prawdziwego zdarzenia posiadający budzet oraz możliwość szybkiego ściąganie inwestorów z zagranicy. Odziały lokalne, budzet przejrzysta i szybkie w wprowadzaniu zasady przyznawania pomocy firmą zagranicznym Z drugiej strony warto wykorzystąc Wwydziały Ekonomiczne Ambasad do pomocy polskim przedsiębiorcom. WEA może pewnie też pomagać w promocji inwestycji zagranicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ama18 Dzwoni premier po radę 24.10.07, 17:28 1. reforma finansów / tych duzych i małych w firmach , wiele jest lewych rachunkow, umów , aby zatuszować wlasciwe koszty / 2. polityka pro-unijna i pro-sąsiedzka 3. wycofanie wojsk z Iraku / i z honorem z Afganistanu/ 4. podwyżki dla sluzby zdrowia nawet tymczasowym kosztem ludzi pracy./wylaczajac emerytow i9 rencistow/ 5. Dużo kultury w polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
adamniemsciwy Dzwoni premier po radę 24.10.07, 17:29 Wielu przedpiśćców poruszyło już naprawdę ważne kwestie, wg mnie najważniejsze są: 1) Przeczytanie tego wątku w całości :) A tak serio to przede wszystkim jasny i precyzyjny plan działania. Analiza sytuacji jest najistotniejsza. Mechanizmy analizujące postępy także. 2) usystematyzowanie prawa. Doprecyzowanie w taki sposób, aby po spełnieniu wszelkich wymogów urzędnik nie mógł nadal decydować z powodu dowolności w interpretacji przepisów. Uproszczenie przy okazji. 3) odpowiedzialność urzędników i za błędy i nieterminowość / niedecyzyjność. Trudna sztuka pon. gdyby mieli odpowiadać jak każdy normalny i dorosły człek to pewnie ociągaliby się z podejmowaniem najdrobniejszej decyzji. 4) wypracowanie nierestrykcyjnych mechanizmów powodujących "niechęć" do brania łapówek, choć to chyba graniczy z niemożliwością. 5) promowanie gospodarności instytucji poprzez gratyfikowanie finansowe dobrych zarządców / urzędników, bieżące monitorowanie i karanie za niegospodarność w rozporządzaniu środkami podatników. 6) Zmniejszenie obciążenia podatkowego podatkami bezpośrednimi jak i pośrednimi. Każda firma - mniejsza czy większa - sporą część czasu i energii poświęca na kombinowanie z kosztami. Myślę, że gdyby podatki były niższe, nikomu nie chciałoby się i kombinować i ryzykować. Spory potencjał idzie tu w przysłowiowy gwizdek. Nie pamiętam jakie jest dokładnie w tej chwili ale kiedy o tym przeczytałem to się zwyczajnie przeraziłem. Trudno nie mieć wrażenia, że pracujemy na państwo, nie na siebie samych. 7) Na samym końcu rzecz ważna, ale powinna poczekać: trybunał stanu dla panów Kwaczyńskich i Macierewicza choćby za zdemaskowanie agentów wywiadu. Przede wszystkim nie większe kary, a ich nieuchronność. Wszystkie moje postulaty są trudne w realizacji. Tak naprawdę chyba nawet niezbyt możliwe do zrealizowania. Jakbym się za to wziął...? Może powołanie tzw. "think tanków" wypracowujących gotowe rozwiązania systemowe, a składających się z niezależnych ludzi myślących wspieranych przez praktyków (nie tzw ekspertów). Może kopiowanie rozwiązań takich krajów jak: Irlandia, Finlandia, Estonia a nawet Słowacja po ich wcześniejszej analizie. Szwecji bym nie rozpatrywał z uwagi na niemożliwą do osiągnięcia kulturę i karność Szwedów. Może rzeczywiście, jak już ktoś wspomniał korzystać z firm konsultingowych... Sam pan Zdrojewski takiemu zadaniu raczej nie podoła. Sprostanie obietnicom wyborczym będzie rzeczywiście graniczyło z cudem; tym bardziej trzeba przeorać, a nie łatać nawet za cenę niezadowolenia początkowego niektórych grup społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
chenin Dzwoni premier po radę 24.10.07, 17:30 jesli PO chce aby ja i moja rodzina glosowali na nich rowniez nastepnym razem postuluje: 1) nie dopuscic aby pod plaszczykiem nie dzialajacej tarczy (3-10% stutecznosci) amerykanki aparat wojeny zainstalowal w Polsce silosy atomowe i naszym kosztem prowadzil polityczne rozgrywki z Rosja, 2)wysocfac wojska z Iraku da to oszczednosc 0.25mld zl rocznie ktore mozemy porzytkowac lepiej, doplacamy aby korporacje amerykanskie pod ochrona platnych mordercow i wojsk kradly i mordowaly wprowadzajac "amerykanska demokracje", nasze miejsce jest w Europie, a USA wykozystuje nas do oslabiania EU ktora jej zagraza jej dominacji politycznej i gospodarczej 3) ulozyc dobre stosunki z sasiadami, dobre nie znaczy poddancze, madra dyplomacja, 4) powstrzymac samowole urzedow skarbowych ktore rujnuja maly bussines, urzednik ma sluzyc a nie niszczyc i musi ponosc konswkwencje swoich bledow to zmobilizuje go do wysilku umyslowego na razie z piane na ustach zachowja sie jak oficerowie SS ... 5) wprowadzic JOW, uproscic prawo, podatki itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza36 Szybko !!! 24.10.07, 17:46 jak najszybciej wszystkie zmiany gospodarcze , ale słysze juz , że się wycofują , a PSL już przeszkadza wycofją się z wycofania z Iraku, wycofują się reformy służby zdrowia wycofują się z podatku liniowego ... miało być dobrze , a będzie jak zawsze ... Odpowiedz Link Zgłoś
adamniemsciwy Re: Szybko !!! 24.10.07, 18:13 Nie, brzoza, wóz albo przewóz. Jeśli będą miękcy to będzie to ich końcem zanim jeszcze zaczęli. Nie wydaje mi się że nie zdają sobie z tego sprawy. Tak sądzę choćby z powodu tej tu inicjatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Dzwoni premier po radę 24.10.07, 17:50 Pierwsze: Doprowadzić do sensownej koalicji i kompetentnego rządu- w to wierzę. Drugie: Bez żadnej zwłoki rozliczyć PiS z 2 zmarnowanych lat i masy afer - nie może tak być, aby w Państwie Prawa prawo działało opieszale, i nieskutecznie. To trudne, ale konieczne zadanie. Nie chodzi o zemstę, ale o wiarygodnośc nowej ekipy. Tu powątpiewam bo przeciwnicy są cwani i sprytni. Trzecie: Reformy naglące: Służba zdrowia, Edukacja, Służby specjalne i mam nadzieję, że wreszcie - Podatek liniowy- postulat trudny, ale trzymam kciuki i mam nadzieję, że się Panu uda. Na to czekam Panie Premierze. Z szacunkiem i pozdrowieniami. Lek med Maciej Kozłowski -psychiatra Odpowiedz Link Zgłoś
raskolnikov1 Dzwoni premier po radę 24.10.07, 17:51 PSYCHOLOG W KAŻDEJ SZKOLE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslawww halo halo??????????????????? 24.10.07, 17:54 Podstawa to byt obywatela czy to jest normalne by obywatel zarabiał 800zł a mieszkanie miał do opłacenia 670zł.Dlaczego polska demokracja zabrała godność obywateli zeszmaciła go. Potworzyła patologie społeczne.Czy w tym kraju sie da normalnie żyć i zarabiać by nie emigrować z polski chyba nie .Polscy politycy nie znają problemów obywateli zwykłych ludzi bo tak naprawdę oni nikogo nie obchodzili jak i za komuny tak i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: halo halo??????????????????? 24.10.07, 21:34 mieczyslawww napisał: > a mieszkanie miał do opłacenia 670zł. No - to fakt. W starych spółdzielniach czynsze są tak wysokie. Część to koszty opłat/przedpłat za media (opłat - jeśli nie ma liczników), ale spora część to koszty utrzymania tej całej szalonej administracji. W nowym budownictwie i w kamienicach czynsze bywają ok. sto kilkadziesiąt do dwieście kilkadziesiąt złotych. A przecież też płaci się i fundusz remontowy i zarządca pobiera swoje opłaty za zarządzanie - i jakoś się w tej kwocie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
hagar2 Dzwoni premier po radę 24.10.07, 18:10 Chcemy wojska zawodowego, nie chcemy opuszczać rodzin, przerywać (być może już nieodwracalnie) kariery, chcemy spokojnie się pobierać i płodzić dzieci, nie obawiając się wyciągniecia na 9-miesięczne przeszkolenie z picia wódki, chcemy zakładać własne firmy i odnosić sukcesy, nie chcemy musieć wyjeżdzać... Odpowiedz Link Zgłoś
mat7mich4 Re: Dzwoni premier po radę 24.10.07, 18:18 Trzeba poorzez środki masowego przekazu edukować społeczeństwo.Tłumaczyć , że prywatna służba zdrowia będzie dostępna dla wszystkich . Standard dużo wyższy. Prywatyzacja to nie rabunek , lecz lepsze gospodarowanie. EDUKACJA < EDUKACJA. Odpowiedz Link Zgłoś
satyna123 Dzwoni premier po radę 24.10.07, 18:32 1. odpolitycznienie sluzb publicznych - przywrocenie sluzby cywilnej, ustalenie rozsadnego pulapu do ktorego siegaja nominacje pod haslem tkm. 2. reforma sluzby zdrowia - centralna jednostka administrujaca sluzba zdrowia (nfz?) powinna miec budzet max na poziomie 10% budzetu na cala sluzbe zdrowia - docelowo max 2 % 3. ustalenie nowych standardow odpowiedzialnosci osob publicznych za slowa wypowiadane publicznie - nowych, czyli tak na prawde tych, ktore obowiazywaly przed wejsciem na salony populistow - sugerowalabym odejcie od "lokalnego kolorytu" na rzecz nudnej "politycznej poprawnosci". Odpowiedz Link Zgłoś
veevaa Biotechnologia 24.10.07, 18:37 Jak już się zajmie sprawami podstawowymi, to potem niech przejdzie do biotechnologii - to w Polsce leży, a zdaje się, ma przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
aridka Dzwoni premier po radę 24.10.07, 19:02 1 wycofac wojska z Iraku 2 nie sprzymierzac sie z USA, zadnej tarczy antyrakietowej 3 zlikwidować senat 4 obniżyć wydatki na kancelarie prezydenta i przywrocic stypendia studentom Odpowiedz Link Zgłoś
myszamisiowa Dzwoni premier po radę 24.10.07, 19:16 Premier musi wprowadzic niezbedne reformy dotyczace sluzby zdrowia, edukacji, systemu podatkowego. reformy porzadkujace kazdy z tych obszarow, zasady obowiazujace w kazdym z tych systemów musza byc jasne i czytelne. Obywatel w kazdej z tych rol musi wiedziec czeg sie spodziewac jako pacjent, uczen , rodzic ucznia, przesiebiorca zakladajacy wlasna dzialalnosc i pracownuk etatowy rozliczajacy sie z fiskusem. te reformy trzeba rozpoczac jak najszybciej aby doczekac ich efektow przed uplywem kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś
mytrash Dzwoni premier po radę 24.10.07, 19:32 zasadami przyznawania rent. ja się kilka razu spotkałem z przypadkami dresików chodzących na siłownie, którzy się przyznawali do tego, że mają renty. Odpowiedz Link Zgłoś
ketaeh Dzwoni premier po radę 24.10.07, 19:39 ja osobiscie czuje sie na pewno lepiej i odczuwam ogromna ulge. a Premier nie powinien po prostu zapominac o zwyklych ludziach, ktorzy tworza ten kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
xenior Dzwoni premier po radę 24.10.07, 19:50 Dla mnie najważniejszy jest podatek liniowy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zazabela Dzwoni premier po radę 24.10.07, 20:48 Rozdział Państwa od Kościoła wzorem Hiszpanów. W ten sposób odzyskane pieniadze przeznaczyć na świecka edukacje. Odpowiedz Link Zgłoś
martini.wnm Dzwoni premier po radę 24.10.07, 20:49 1. Reforma służby zdrowia. Nie jakieś tam małe zmianki. Duża, drastyczna reforma, bez populizmu, w stylu M. Thatcher. 2. Euro 2012 - to nasza wielka szansa na zaistnienie w umysłach europejczyków jako nowoczesny naród. 3. Edukacja, edukacja, edukacja! Nacisk na szkolnictwo, ale również na poszerzanie świadomości i wiedzy prozdrowotnej, edukacji seksualnej itd. Czuję, że na prawdę może być lepiej! Powodzenia Platformersi! Odpowiedz Link Zgłoś