Dodaj do ulubionych

Komu potrzebna jest tarcza

03.03.08, 17:25
gdyby tak przyjąć tezę że chodzi tylko o wydane pieniądze to
przecież powinni z uśmiechem przystać na te patrioty
Obserwuj wątek
    • mil1231 Ostrzegam PO!!Utrącenie tego projektu bedzie 03.03.08, 17:28
      oznaczać tylko jedno- koniec marzeń Tuska o prezydenturze i PO o
      kolejnej kadencji!!!Nie tolerujemy zdrajców i szpionów CCCP na
      najwyższych urzędach RP!!Tarcza i dywersyfikacja surowców to główne
      zadania PO do realizacji w ramach polityki zagranicznej!
      Niezrealizowanie któregokolwiek z tych celów bedzie miało fatalne
      konsekwencje dla tej formacji
      • borow4 a kim ty jestes ze ostrzegasz? 03.03.08, 17:48
        ten facet z Kaliforni nie wie, ze jest takie panstwo , ktore dybie
        na Europe, szczegolnie srodkowa i wschodnia - kazda instalacja USA w
        tym rejonie to blokowanie imperialnych zachcianek tegoz panstwa
        • wi42 Re: a kim ty jestes ze ostrzegasz? 03.03.08, 17:54
          Belkot kolejnego demagoga, przepraszam polskiego stratega
          politycznego.
          • poszeklu Czego sie nie zrobi dla bezpieczenstwa Izraela 03.03.08, 18:22
            Niech sobie rakiety spadaja na Polske i Polakow,
            byle u nas bylo bezpiecznie.
            • mlasskacz Przeciez to są argumenty ZA tarczą! Nie jest zagro 03.03.08, 19:08
              żeniem dla Iranu a cóż dopiero dla Rosji, czyli nie ma znaczenia. Radar będzie
              zatruwał środowisko promieniowaniem elektromagnetycznym Czechom a nie nam. Nam
              Amerykanie zapłacą za ten śmieć miliardy. To trza brać.
              • acid.jazz Re: Przeciez to są argumenty ZA tarczą! Nie jest 03.03.08, 21:42
                I tu się mylisz, nie będzie żadnych miliardów, co najwyżej miliony, za to
                będziemy mieli na kilkadziesiąt lat eksterytorialną bazę amerykańską, bez
                żadnego na nią wpływu, widać kilkadziesiąt lat doświadczeń z ruskimi bazami to
                za mało.
                • maruda.r Re: Przeciez to są argumenty ZA tarczą! Nie jest 04.03.08, 15:57
                  acid.jazz napisał:

> I tu się mylisz, nie będzie żadnych miliardów, co najwyżej miliony, za to
                  > będziemy mieli na kilkadziesiąt lat eksterytorialną bazę amerykańską, bez
                  > żadnego na nią wpływu, widać kilkadziesiąt lat doświadczeń z ruskimi bazami to
                  > za mało.

Zgadza się. Tylko o to chodzi. O eksterytorialną bazę, na której nie działa
                  prawo - tak jak w Guantanamo.

Tarcza wciąż jest w powijakach, więc nie ma czego instalować. Bo gdyby było, to
                  Amerykanie sami wprosiliby się z Patriotami.

• adas313 Re: Czego sie nie zrobi dla bezpieczenstwa Izrael 03.03.08, 19:33
              A kto miałby strzelać w Izrael przez terytorium Polski? Szwecja, Norwegia czy
              Islandia?
              • olpc Re: Czego sie nie zrobi dla bezpieczenstwa Izrael 03.03.08, 19:42
                Nie wiesz kto? Oni.
        • mil1231 ty chyba nie rozumiesz...ja jestem ZA tarczą! 03.03.08, 17:59
          • olpc Re: ty chyba nie rozumiesz...ja jestem ZA tarczą! 03.03.08, 18:03
            Jesteś kolejnym agentem Londynu w polskim? rządzie. Czy Polska musi miec zawsze
            rzady z jakimis obcymi agentami?
            • poszeklu Ci ZA tarcza, pierwsi wyjada z Polski w razie czeg 03.03.08, 18:26
              Slusznie! Sprzedac i wyjezdzac!
              Tak uczy Platforma Obywatelska.
            • mil1231 Tak, jestem agentem polskiego wywiadu 03.03.08, 18:30
              nie radzieckiego tak jak ty
              • olpc Re: Tak, jestem agentem polskiego wywiadu 03.03.08, 19:38
                Patrz wyzej agencie :). W razie czego piersi zabierzecie swoje dzieci i zony i
                zwiejecie do Londynu. A my tu zostaniemy i kolejny raz w historii bedziemy
                cierpiec za wasze wysokie mniemanie o sobie.
                • mil1231 ty ruski zostaniesz najwyzej w Maskwu! 03.03.08, 20:01
                  • olpc Re: ty ruski zostaniesz najwyzej w Maskwu! 03.03.08, 20:08
                    Napisz lepiej, gdzie byles, gdy ja zegnalem ruskich z Polski. Jakie to wygodne
                    miasto wtedy bylo twoim miejscem pobytu? Londyn, New York, Berlin?
                    • mil1231 Ja kocham Polskę i byłem w Polsce w 1993 roku 03.03.08, 20:19
                      • wiesio46 Re: Ja kocham Polskę i byłem w Polsce w 1993 roku 03.03.08, 22:16
                        Hey "mil1231"
                        czemu tak dawno?
                        Nie starcza ci teraz $$ na bilet????
              • gocze1 Re: Tak, jestem agentem polskiego wywiadu 03.03.08, 20:28
                mil1231 napisał:

> nie radzieckiego tak jak ty
                tak tak jesteś agentem wywiadu .... pszenno buraczanego ....
              • wuk4 Re: Tak, jestem agentem polskiego wywiadu 03.03.08, 21:43
                Jesteś pieskiem na usługach Busha i chcesz, żeby cala Polska właziła
                w dupę Jankesom.
          • aga-kosa Re: ty chyba nie rozumiesz...ja jestem ZA tarczą! 03.03.08, 18:20
            ironizuję.Jestem za ! pod warunkiem, że te łapacze będą w moim ogródku.
            Sprawdzałam w atlasie /mam dwa powody żeby sprawdzić; po pierwsze dawno ,dawno
            temu chodziłam do szkoły i mogłam zapomnieć, po drugie jestem blondynka/ i nijak
            mi nie jest po drodze z Iranu,ani z Iraku jeśli jedno z tych państw miałoby
            ochotę postrzelać do USA - trudno im będzie zahaczyć o łapacze w Polsce.Chyba,
            że będą strzelać przez biegun . Prawda jak ładnie to sobie blondynka
            wykombinowała.Ogródkiem służę, nawet sąsiad nie będzie protestował bo jeśli już
            ma pieprz..ć to najpierw we mnie. potem w sąsiada, a potem mnie nie obchodzi
            • mil1231 Re: ty chyba nie rozumiesz...ja jestem ZA tarczą! 03.03.08, 18:31
              pie#przyć sama tarczę i jej działanie- liczy sie obecność wojsk USA-
              to jest to na co powinniśmy liczyć
              • olpc Re: ty chyba nie rozumiesz...ja jestem ZA tarczą! 03.03.08, 19:41
                Sugerujesz, ze NATO nas nie obroni tak, jak Albanczykow w Kosowie? Nawolujesz do
                wystapienia z NATO?
              • landryneczka75 Tak, nie ma to jak obce wojska w naszym państwie! 03.03.08, 20:20
                I to na stałe, bo tarcza nie będzie konstrukcją ruchomą, którą w razie czego byśmy mogli Amerykanom kazać stąd zabierać. Ale widać wielu Polakom niespecjalnie zależy na suwerenności ich ojczyzny.
                • mil1231 Idiotko, albo Amerykanie tutaj albo prędzej czy 03.03.08, 20:22
                  później ruscy!takie to trudne dla blondynki??
                  • landryneczka75 Nie wiem, czy warto odpowiadać, ale... 03.03.08, 20:26
                    ...wytłumacz mi jaki jest cel uciekania z deszczu pod rynnę?
                    • mil1231 Ja chcę takiej rynny ktorą po wojnie miał 03.03.08, 20:34
                      zachód!Polska na zawsze musi stać się częścią zachodu!tylko to
                      gwarantuje jej niepodległość tak samo jak gwarantowało krajom
                      zachodu po II wojnie światowej
                      • acid.jazz Re: Ja chcę takiej rynny ktorą po wojnie miał 03.03.08, 21:47
                        Skąd się biorą takie jełopy? Wyobraź sobie, że w większości krajów zachodnich
                        NIE MA eksterytorialnych amerykańskich baz i maja się całkiem dobrze.
                        • mil1231 Re: Ja chcę takiej rynny ktorą po wojnie miał 03.03.08, 22:18
                          ruski tłuku, w Niemczech (Rammstein np.) oraz w wielu innych krajach
                          zachodniej europy są amerykańskie bazy!My chcemy takich samych a
                          zdanie rusów mamy głęboko w dupie
                          • adas313 Re: Ja chcę takiej rynny ktorą po wojnie miał 04.03.08, 01:16
                            A czy Amerykanie ich chcą? W końcu to ich bazy...
                          • maruda.r Re: Ja chcę takiej rynny ktorą po wojnie miał 04.03.08, 16:03
                            mil1231 napisał:

> ruski tłuku, w Niemczech (Rammstein np.) oraz w wielu innych krajach
                            > zachodniej europy są amerykańskie bazy!My chcemy takich samych a
                            > zdanie rusów mamy głęboko w dupie

Amerykańskie bazy w Niemczech były skutkiem przegrania wojny przez III Rzeszę i
                            okupowania terytorium Niemiec przez wojska koalicjantów. Przegraliśmy wojnę z USA?

• wiesio46 Re: Ja chcę takiej rynny ktorą po wojnie miał 03.03.08, 22:18
                        mil1231 napisał:

> zachód!Polska na zawsze musi stać się częścią zachodu!tylko to
                        > gwarantuje jej niepodległość tak samo jak gwarantowało krajom
                        > zachodu po II wojnie światowej
                        Albo przed II wojna swiatowa,
                  • maruda.r Re: Idiotko, albo Amerykanie tutaj albo prędzej c 04.03.08, 16:04
                    mil1231 napisał:

> później ruscy!takie to trudne dla blondynki??

Jesteś chyba jedyną osobą w tym wątku, która zachowuje się, jak rozhisteryzowana
                    blondynka.

• wiesio46 Re: ty chyba nie rozumiesz...ja jestem ZA tarczą! 03.03.08, 22:05
                mil1231 napisał:

> pie#przyć sama tarczę i jej działanie- liczy sie obecność wojsk
                USA-
                > to jest to na co powinniśmy liczyć
                Tak jest, racja !!!
                Obecnosc wojsk USA ??? Ty jestes glupi. Chcesz aby w polsce byl
                prawdziwy magnes dla islamskich terrorystow?
                • mil1231 Re: ty chyba nie rozumiesz...ja jestem ZA tarczą! 03.03.08, 22:18
                  idźspać wiesiu...sam stosujesz terror - bombe smiechową...hehe
          • wiesio46 Re: ty chyba nie rozumiesz...ja jestem ZA tarczą! 03.03.08, 21:59
            a Ja jestem przed tarcza...albo z boku
            a razem to bedziemy na tarczy, jak nam ruskie przypieprza.
            • mil1231 ruskie nie sąw stanie podbic nawet Czeczenii 03.03.08, 22:19
              • wiesio46 Re: ruskie nie sąw stanie podbic nawet Czeczenii 03.03.08, 22:26
                ale sa w stanie zrownac ja z ziemia i zabic dziesiatki tysiecy
                ludzi, na nieszcescie.
                A poza tym, "mili1231".
                Jezeli mieszkasz w USA, to powiedz mi, dlaczego USA nie moze podbic
                Iraku albo Afganistanu??????????????????????
                • mil1231 Nie jestem niewolnikiem, mieszkam w Polsce 03.03.08, 22:31
                  • wiesio46 Re: Nie jestem niewolnikiem, mieszkam w Polsce 03.03.08, 22:34
                    Oh,
                    jak mieszkasz w Polsce, to przenies sie do tej miescowosci gdzie
                    bedzie TARCZA.
                    • mil1231 tarcza bedzie na kompletnym zadupiu 03.03.08, 22:43
                      • wiesio46 Re: tarcza bedzie na kompletnym zadupiu 03.03.08, 22:48
                        "mil1231" napisal.
                        Re: tarcza bedzie na kompletnym zadupiu
                        To jest wlasnie miejsce dla dupkow jak TY.
                • wiesio46 Re: ruskie nie sąw stanie podbic nawet Czeczenii 03.03.08, 22:32
                  Hey Ty 'mili1231'
                  Spisz? czy co?
                  ODPOWIEDZ. DALCZEGO ? USA? DAJE? TYLOW? w IRAKU I
                  AFGANISTANIE????????
                  • mil1231 co mnie obchodzi USA?? 03.03.08, 22:44
                    Mam to w dupie- ważne są korzyści dla Polski. Nic innego mnie nie
                    obchodzi
                    • wiesio46 Re: co mnie obchodzi USA?? 03.03.08, 22:46
                      mil1231 napisał:

> Mam to w dupie- ważne są korzyści dla Polski. Nic innego mnie nie
                      > obchodzi
                      JAKIE KORZYSCI?
                      Prosze o szczegoly.
                      • mil1231 pisałem juz 1000 razy! 03.03.08, 22:47
                        Niezależność od ruskich-raz na zawsze- obecność wojsk USA wyklucza
                        obecnosc kacapstwa -proste?
                        • wiesio46 Re: pisałem juz 1000 razy! 03.03.08, 22:50
                          mil1231 napisał:

> Niezależność od ruskich-raz na zawsze- obecność wojsk USA wyklucza
                          > obecnosc kacapstwa -proste?
                          Nie! KRZYWE!
                          Jak masz na mysli dobro Polski, to dlaczego chesz placic USA dobre
                          zlotowki, za szmaciane dolary???
                        • adas313 Re: pisałem juz 1000 razy! 04.03.08, 00:57
                          Tak, a co to zmieni w kwestii niezależności? Jesteśmy od ruskich zależni?

Groźba (póki co mało realna) przykręcenia kurka zmaleje?

A co z tym na zawsze? US Army będzie tu do końca świata siedzieć? Póki co z paru
                          miejsc już się pozwijali, a jeszcze niedawno całkiem poważnie planowali
                          wycofanie większości sił z Europy (niewykluczone zresztą że do tego dojdzie przy
                          spełnieniu kilku warunków).
                        • maruda.r Re: pisałem juz 1000 razy! 04.03.08, 15:52
                          mil1231 napisał:

> Niezależność od ruskich-raz na zawsze- obecność wojsk USA wyklucza
                          > obecnosc kacapstwa -proste?

Jakoś w Jałcie się dogadali w sprawie przesunięcia granic Polski, choć systemy
                          polityczne USA i ZSRR były jeszcze bardziej odległe, niż dziś.

• adas313 Re: ruskie nie sąw stanie podbic nawet Czeczenii 04.03.08, 00:51
                Bo też Czeczenia jest troszkę mniej równa niż Polska, troszkę słabiej dostępna,
                a ludzie ciut bardziej okrutni.

Choć w sumie Czeczenię opanowali. W jaki sposób? Odsyłam do lektury stron
                organizacji zajmujących się prawami człowieka. Nie chciałbym mieć powtórki z
                tego w Polsce w imię Bushowskich urojeń.
        • old.european Re: a kim ty jestes ze ostrzegasz? 04.03.08, 01:24
          borow4 napisał:

> ten facet z Kaliforni nie wie, ze jest takie panstwo , ktore dybie
          > na Europe, szczegolnie srodkowa i wschodnia - kazda instalacja USA
          w
          > tym rejonie to blokowanie imperialnych zachcianek tegoz panstwa

Zwlaszcza, gdy sie dogadaja USA z tym panstwem i to panstwo bedzie
          moglo ulokowac na obszarze instalacji tarczy swoich.
          Nie sadz, naiwny, ze USA chocby w minimalnym stopniu zalezy na was.
          Im bedzie zalezalo na tarczy a nie na was. Odstrzela kazdego z was,
          kto sprobuje sie chocby wyszczac pod plotem, o szukajacych
          schronienia nawet nie wspominajac.
          A gdy juz bedzie calkiem zle, wtedy wysadza tarcze razem z wami i
          waszymi przeciwnikami, machajac wam na pozegnanie z helikopterow.
      • realgniot Re: Ostrzegam PO!!Utrącenie tego projektu bedzie 03.03.08, 22:49
        A co zrobisz jak USA padną na kolana? Przecież ich sytuacja ekonomiczna jest bardzo niepewna i nie wiadomo co będzie za 10 lat. Czy wtedy CCCP przyjdzie i zmiecie nas z powierzni mówiąc wszystkim, że chcieli tylko zniszczyć wrogą instalację USA, które może być w tym czasie wrogie dla wszystkich i będzie się miotać do bulu ze swoją bronią?
        Uważam, że nie mamy wyjścia i musimy się dogadać z Rosją i wtedy owszem.
        Myślę, iż jedyną drogą dla nas jest ścisła integracja z Unią Europejską.
        Mieliśmy już Targowicę, powstania, Stalina i kto na tym dobrze wyszedł, kto gwałcił polskie kobiety?

mil1231 napisał:

> oznaczać tylko jedno- koniec marzeń Tuska o prezydenturze i PO o
        > kolejnej kadencji!!!Nie tolerujemy zdrajców i szpionów CCCP na
        > najwyższych urzędach RP!!Tarcza i dywersyfikacja surowców to główne
        > zadania PO do realizacji w ramach polityki zagranicznej!
        > Niezrealizowanie któregokolwiek z tych celów bedzie miało fatalne
        > konsekwencje dla tej formacji
        • mil1231 Re: Ostrzegam PO!!Utrącenie tego projektu bedzie 03.03.08, 22:52
          Nie bądź śmieszny- USA jest kolosem w porównaniu do CCCP a ich
          budżet wojskowy jest nieporównywalny z kacapskim- nie ma
          stabilniejszego i pewniejszego partnera na całym globie- jak to sie
          zmieni za 10 lat to pogadamy-na razie się na to nie zanosi- nasza
          jedyna szansą na niepodległość jest sojusz z USA i radze Tuskowi
          szybko kończyć te negocjacje..(jesli coś kombinuje)
          • wiesio46 Re: Ostrzegam PO!!Utrącenie tego projektu bedzie 03.03.08, 23:10
            mil1231 napisał:

> Nie bądź śmieszny- USA jest kolosem w porównaniu do CCCP a ich
            > budżet wojskowy jest nieporównywalny z kacapskim- nie ma
            > stabilniejszego i pewniejszego partnera na całym globie- jak to
            sie
            > zmieni za 10 lat to pogadamy-na razie się na to nie zanosi- nasza
            > jedyna szansą na niepodległość jest sojusz z USA i radze Tuskowi
            > szybko kończyć te negocjacje..(jesli coś kombinuje)
            Drogi "mil1231"
            Caly USA budzet wojskowy jest jest placony jedna WIELKA karta
            kredytowa. Ameryka jest na krawedzi bankructwa, jak CCCP bylo w 90
            latach. USA nie jest pewnym partnerem, ani tym bardziej stabilnym i
            ma caly swiat w d_pie. Juz teraz USA chodzi po Europie i blaga o
            pomoc w Afganistanie, bo nie daje rady. 6 lat durnej wojny w Iraku
            rozpieprzylo sprzet, morale, ludzi. Dam ci przyklad. Jakby Chiny
            powiedzialy ze od nowego roku 2009 wlaczaja Taiwan na lono rodziny,
            co by USA zrobilo?
            NIC. NIC.!!!! dlaczego? bo gdyby USA powiedzialy "my jestesmy
            gwarantem niepodleglosci TAIWANU" to Chiny by powiedzaly "a my
            jestesmy gwarantem waszych dlugow (ktore sa w MILIARDACH) a na
            dokladke, poddajemy sie i wysylamy 2 miliony naszych zolnierzy do
            wasszej niewoli, o, i jeszcze te USA satelity co lataly na wysokosci
            500 km i robily zdjecia, juz nie lataja.
            • mil1231 Re: Ostrzegam PO!!Utrącenie tego projektu bedzie 03.03.08, 23:18
              hehe, i kto to mówi? wasze biedamocarstwo to jest dopiero
              ruina...USA to jedyna światowa superpotega...wy jesteście co
              najwyżej krajem rozwijającym się
              • wiesio46 Re: Ostrzegam PO!!Utrącenie tego projektu bedzie 03.03.08, 23:27
                mil1231 napisał:

> hehe, i kto to mówi? wasze biedamocarstwo to jest dopiero
                > ruina...USA to jedyna światowa superpotega...wy jesteście co
                > najwyżej krajem rozwijającym się
                WY???? to znaczy jaki kraj???
                zgubiles mie.
          • realgniot Re: Ostrzegam PO!!Utrącenie tego projektu bedzie 04.03.08, 02:34
            mil1231 napisał:

"nie ma stabilniejszego i pewniejszego partnera na całym globie- jak to sie zmieni za 10 lat to pogadamy"

Ty chyba żyjesz na jawie? Za dziesięć lat, a jak nie będziemy mogli sobie pogadać, bo w Polsce nic nie będzie, ani ludzi, ani ziemi to kto za to odpowie?
            Co było przed drugą wojną światową, czy ktoś kiwną palcem w sprawie Polski. Myślisz, że USA będą się bić za Polskę jak nie będą mieć w tym żadnego interesu. CCCP ich kupi za surowce i co wtedy?

Rosja to przede wszystkim nasz sąsiad z którym trzeba się dogadywać, może być brzydki, nielubiany, ale nie ma innego wyjścia, a jak ci nie pasuje to idź i pobaw się w piaskownicy..., bo zachowujesz się jak łatwowierne dziecko, któremu tatuś wszystko może powiedzieć, a one i tak uwierzy mimo że jest okłamywane.

• adas313 Re: Ostrzegam PO!!Utrącenie tego projektu bedzie 04.03.08, 00:59
          Nie ma co tragizować, instalacja tarczy na Mazurach (czy gdzie tam ma stać) w
          żaden sposób nie przeszkadza Rosji w odpaleniu rakiet w USA (przez biegun
          północny jest bliżej).

Z Rosją się pewnie we wszystkim nie dogadamy, ale nie ma to większego znaczenia.
          Rozsądne trwanie przy swoim przy jednoczesnym braku histerycznie antyrosyjskiej
          retoryki powinno wystarczyć na w miarę normalne stosunki.
          • maruda.r Re: Ostrzegam PO!!Utrącenie tego projektu bedzie 04.03.08, 16:12
            adas313 napisał:

> Nie ma co tragizować, instalacja tarczy na Mazurach (czy gdzie tam ma stać) w
            > żaden sposób nie przeszkadza Rosji w odpaleniu rakiet w USA (przez biegun
            > północny jest bliżej).

Ostatnie zestrzelenie satelity szpiegowskiego wymagało 10-sekundowego okienka w
            przeciągu całej doby. Gdyby Rosja miała wystrzelić rakiety, a Tarcza je
            zneutralizować, to Rosjanie musieliby Waszyngton uprzedzić.

Co do możliwości Iranu, to najskuteczniej będzie dostarczyć rakietę do USA DHL-em.

• lahdaan Kim jest Peter Tomar? 03.03.08, 17:41
      "Peter Tomar jest naukowcem, pracuje w Kalifornii"

Ok, więc jako naukowiec - powinien posiadać jakieś publikacje. Stosując proste
      narzędzie jakim jest wyszukiwarka Google, odnaleziony zostaje jedynie jeden
      trafiony wynik - niniejszy artykuł :)

Albo więc Peter Tomar nie znanym autorytetem w swej dziedzinie [bowiem nie
      posiada cytowanych tu i ówdzie prac], albo też nie jest naukowcem i nie pracuje
      w Kalifornii - słowem jest postacią fikcyjną, wymyśloną na potrzeby
      uwiarygodnienia tez zawartych w artykule.
      • wi42 Re: Kim jest Peter Tomar? 03.03.08, 17:52
        Podejrzenia co do nazwiska (pseudonimu) wydaja sie sluszne.
        Ale jakie masz zastrzezenia co do tresci?
      • adas313 Re: Kim jest Peter Tomar? 03.03.08, 19:32
        No właśnie, poza tym GW nawet nie raczyła podać w czym to Peter Tomar się
        specjalizuje. Równie dobrze może być genetykiem.

Zresztą nie byłoby to dziwne.

Skoro rolę myślicieli społecznych wcielili się dendrolog (M. Giertych) i
        lingwista (Chomsky) to na temat tarczy też w sumie każdy może się wypowiadać ;o)

No chyba, że przekręcono nazwisko ;o)
        • boguslaw_siemiatkowski Re: Kim jest Peter Tomar? 03.03.08, 20:37
          Nie wazne kto co mowi, ale co ten ktos mowi - J. Habermas

Czy naprawde nie mozecie odniesc sie do argumentow podanych w tym
          artykule, tylko musicie deliberowac nad tym, jakim ten ktos jest
          naukowcem?

Czy gdyby te same slowa wypowiedzial Bartoszewski albo inny niby-
          autorytet to mialyby one wtedy wieksze znaczenie?

Wolni ludzie nie potrzebuja autorytetow - E. Fromm

• adas313 Re: Kim jest Peter Tomar? 03.03.08, 21:03
            Kwestia tego kto to napisał nie ma akurat wiele wspólnego z treścią artykułu.

Ma natomiast wiele wspólnego z rzetelnością medium, które artykuł opublikowało.
            Samo zresztą użyte przez GW słowo "naukowiec" sugeruje, że jest to swego rodzaju
            autorytet w dziedzinie i że tekst należy potraktować jako wypowiedź poważną. I o
            to się rozchodzi.

• uchachany Tłumaczyłem już przy innych okazjach: GW ma swoich 04.03.08, 01:34
              czytelników za takich idiotów, że łże w żywe oczy nawet co do podawanych faktów,
              wiec dlaczego nie miałaby także podawać wypowiedzi nieistniejących osób :-)??

das313 napisał:

> Kwestia tego kto to napisał nie ma akurat wiele wspólnego z treścią artykułu.
              >
              > Ma natomiast wiele wspólnego z rzetelnością medium, które artykuł opublikowało.
              > Samo zresztą użyte przez GW słowo "naukowiec" sugeruje, że jest to swego rodzaj
              > u
              > autorytet w dziedzinie i że tekst należy potraktować jako wypowiedź poważną. I
              > o
              > to się rozchodzi.
          • wi42 Re: Kim jest Peter Tomar? 03.03.08, 21:30
            Zgadzam sie z Panem calkowicie. Kim jest to juz tylko ciekawostka.
            Dobrze znac ludzi ktory potrafia bez metactwa opisac o tym, co
            madrcy polityczny i medialni zaklamuja ile sie da.
        • ready4freddy Re: Kim jest Peter Tomar? 04.03.08, 00:11
          wybacz, adas, ale porownanie Giertycha z Chomskym to jak zestawienie Mscilawa
          Klamczynskiego z Augustem i Juliuszem Cezarem naraz, mniej wiecej ta skala.
      • scibor3 Re: Kim jest Peter Tomar? 03.03.08, 20:36
        > Ok, więc jako naukowiec - powinien posiadać jakieś publikacje. Stosując proste
        > narzędzie jakim jest wyszukiwarka Google, odnaleziony zostaje jedynie jeden
        > trafiony wynik - niniejszy artykuł :)

Google do wyszukiwania artykułów naukowych? Ale jaja! Naukowcy jednak wolą
        szukać używając normalnych narzędzi:

zatoka.icm.edu.pl/sci/
    • krepelx Komu potrzebna jest tarcza 03.03.08, 17:56
      Po co nam tarcza jeśli Rosjanie zakręcą nam kurek z gazem i
      ekonomicznie osłabią polskę.
      • mil1231 Re: Komu potrzebna jest tarcza 03.03.08, 18:00
        nie pier$d#ol głupot
        • krepelx Re: Komu potrzebna jest tarcza 03.03.08, 18:08
          Tarcza antyrakietowa doprowadzi do tego że gaz w polsce będzie
          droższy niż w zachodniej europie. Co na to USA ?
          • mil1231 a skąd masz takie dane? 03.03.08, 18:28
            • olpc Re: a skąd masz takie dane? 03.03.08, 19:43
              z Ukrainy?
              • mil1231 CCCP nie jest w stanie odciąć dopływu gazu 03.03.08, 20:02
                bo to oznacza odcięcie od dostaw zachodu...na szczęście
                • adas313 W czym problem? 03.03.08, 20:06
                  Ogranicza się ilość gazu, który się pompuje i koniec.

W razie niedoborów zwala się winę na zadłużonego pośrednika. Raz już to
                  przećwiczyli.

Nawiasem mówiąc w rurze bałtyckiej raczej nie o ominięcie Polski moim zdaniem
                  chodzi. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: putinowska Rosja nigdy, nawet w
                  najbardziej napiętym okresie po pomarańczowej rewolucji, nie miała zastrzeżeń co
                  do Polski jako odbiorcy gazu. Zakręcała ze względu na Ukrainę lub Białoruś.
                  • mil1231 To niemozliwe :) 03.03.08, 20:21
                    Ruscy przekonali się juz o tym gdy poprzednio odcięli Ukrainę od
                    gazu..
    • marek503 Bush na zoldzie firm zbrojeniowych 03.03.08, 18:14
      Przeciez wiadomo, ze chodzi o to, zeby dac zarobic kumplom w firmach
      zbrojeniowych. Jesli jeszcze Polska za to zaplaci, a na to sie
      zanosi, to Bush dostanie od nich premi. Tak wiec emeryci wyciagajcie
      zaskorniaki, bo trzeba bedzie bulic...
      • adas313 Re: Bush na zoldzie firm zbrojeniowych 03.03.08, 19:34
        Swoją drogą ciekawe czy jakieś polskie służby zadały sobie trud sprawdzenia
        tego, które amerykańskie firmy zbrojeniowe płacą na partię republikańską a które
        na demokratyczną.
    • langston Tusio to niemiecki przydupas i nic nie zrobi dla P 03.03.08, 18:23
      Tusio to niemiecki przydupas i nic nie zrobi dla Polski ani dla
      przeciwstawienia sie sojuszowi niemiecko-rosyjskiemu i jego
      hegemoniii w Europie.
    • langston Amerykanski klin pomiedzy Niemcy i Rosje!!! 03.03.08, 18:45
      Amerykanski klin w Europie Srodkowej pomiedzy Niemcy i Rosje to
      marzenie pokolen obywateli tego regionu.

Dlatego Berlin i Moskwa oraz i ich pieski tak pluja!!!!!!!!!!!!
      • mil1231 Dokładnie tak, tylko wielu Polaków ma wyprane 03.03.08, 18:55
        Gwnianą propaganda mózgi i nie rozumie polskiej racji stanu..
        • adas313 Re: Dokładnie tak, tylko wielu Polaków ma wyprane 03.03.08, 19:37
          Dzięki Bogu, że mnie langston oświecił.

Wreszcie się dowiedziałem że polską racją stanu jest bycie AMERYKAŃSKIM klinem.
      • adas313 Re: Amerykanski klin pomiedzy Niemcy i Rosje!!! 03.03.08, 19:36
        Aha, mamy być amerykańskim klinem?

Dobre!
        • langston Wspolnie z Czechami, Liwa i Ukraina oraz USArmy 03.03.08, 19:50
          Wspolnie z Czechami, Liwa i Ukraina oraz USArmy mozemy byc
          przeciwaga dla rosyjsko-niemieckiej hegemoniii w Europie.

• adas313 Re: Wspolnie z Czechami, Liwa i Ukraina oraz USAr 03.03.08, 19:57
            A możesz przybliżyć na czym ta rosysjsko-niemiecka hegemonia polega?

• langston Re: Wspolnie z Czechami, Liwa i Ukraina oraz USAr 03.03.08, 20:52
              Poleacam kazdy podrecznik historii powszechnej.
              • acid.jazz Re: Wspolnie z Czechami, Liwa i Ukraina oraz USAr 03.03.08, 21:52
                Dowodzisz, że nie potrafisz wyciągnąć z historii żadnej lekcji.
                • langston Re: Wspolnie z Czechami, Liwa i Ukraina oraz USAr 03.03.08, 22:50
                  Sugerujesz przylaczenie (znikniecie) polski do Niemiec czy do Rosji?
                  Bo innym rozwiazaniem jest tylko Srodkowoeuropejski sojusz (Polska,
                  czech, Litwa, Ukraina) pod patronatem USA.

Juz kiedys dosc podobny sojusz istnial i gdyby przetrwal Niemcy nie
                  bylyby potega a Rosja Sowiecka wcele by nie powstala.
                  Moze jestesmy madrzejsi i tym razem sie uda?
                  • mil1231 Langston-nie ma sensu dyskutować z rusami.. 03.03.08, 22:55
                    oni właśnie po to tu są aby siać zamęt...ambasada CCCP jest bardzo
                    aktywna na polskich forach internetowych- ich najczęstsze nicki
                    to "patriota" "Polak" itp...wiesz...oni maja misję..!
                    • wiesio46 Re: Langston-nie ma sensu dyskutować z rusami.. 03.03.08, 23:18
                      mil1231 napisał:

> oni właśnie po to tu są aby siać zamęt...ambasada CCCP jest bardzo
                      > aktywna na polskich forach internetowych- ich najczęstsze nicki
                      > to "patriota" "Polak" itp...wiesz...oni maja misję..!

Racja, wlasnie 'ambasada' opublikowala nowy biuletyn:
                      By ROBERT BURNS, AP Military Writer
                      12 minutes ago

WASHINGTON - China is developing the ability to limit or prevent the
                      use of satellites by potential adversaries during times of crisis,
                      the Pentagon said Monday in a report to Congress
                      The report, the latest in a series of annual assessments of China's
                      military power, says Beijing views its efforts in space warfare as
                      not only a practical advance of military power but also a boost to
                      national prestige.
                      chesz lik?
                      news.yahoo.com/s/ap/20080303/ap_on_go_ca_st_pe/us_china
                      • mil1231 Re: Langston-nie ma sensu dyskutować z rusami.. 03.03.08, 23:24
                        spier$dalaj
                        • wiesio46 Re: Langston-nie ma sensu dyskutować z rusami.. 03.03.08, 23:31
                          mil1231 napisał:

> spier$dalaj
                          Brawo, nareszcie wylazlo szydlo z worka.
                          skoro twoja odpowiedz i obrona jest wulgaryzmem, to swiadczy, ze
                          twoje pojecia i argumety sa tyle samo warte, czyli "KUPE" albo
                          g_wno.
                          A propos, ja mieszkam w supermocarstwie.
                  • adas313 Zejdź na ziemię... 04.03.08, 01:12
                    Owszem, taki twór istniał, ale wyrósł wtedy gdy :

- Rosję stanowiło małe, zacofane i odległe Wielkie Księstwo Moskiewskie
                    - poskładane z kilkudziesięciu księstw Niemcy tonęły w sporach religijnych
                    - Ukraina była olbrzymim, raczej bezludnym stepem

Dzisiaj:

- Niemcy to siła polityczna nr 1 w Europie i jedna z najmocniejszych gospodarek
                    kontynentu
                    - Rosja to borykające się z wieloma trudnościami i ciągle rozwijające się ale
                    jednak bogate mocarstwo atomowe i (co dużo ważniejsze!) paliwowe
                    - Ukraina to 80mlnowy miejscami zacofany i mocno skłócony politycznie kraj,
                    który w takim sojuszu byłby nie kulą, a betonowym blokiem u nogi.

Inicjatywa środkowoeuropejska? Super pomysł, ale budowanie na bazie Polski i
                    Ukrainy konkurencji wobec Niemiec i Rosji to pomysł (delikatnie mówiąc) dość
                    kuriozalny.

Na reanimację IRP nie ma dzisiaj po prostu warunków.
                    • eva15 Re: Zejdź na ziemię faktów i liczb... 05.03.08, 17:20

Ukraina liczy 48 mln ludności. Oficjalnie, a tak na prawdę to jakieś
                      4-5 mln mniej, bo młodzi (zwłaszcza mężczyźmi) wyemigrowali za
                      chlebem do Rosji a po części i na Zachód.
    • ryszard_michalicki Ogólnopolski BUNT 03.03.08, 19:11
      jeśli tylko będzie decyzja o tym, że tarcza będzie w Polsce. Jeśli ten rząd bez referendum zaaprobuje tarczę to strzeżcie się.

Wywołam w Polsce taki BUNT i takie zamieszanie, jakiego nie było od czasu Solidarności. Ten Parlament nie przetrwa.

Nie pozwolę, żeby Amerykanie ustawili sobie w Polsce rakiety na Rosję. Nie pozwolę. Nie spocznę. Nigdy....

Podpisałem się pod protestem na stronie:
      www.tarcza-antyrakietowa.pl
      jeśli mnie zabiją.....wrócę, żeby dokończyć dzieła.

Dość tego!
      • mil1231 Won stąd warchole!!TAK dla tarczy ruski szpionie! 03.03.08, 19:29
        nie będzie żadnego referendum! w sprawach bezpieczeństwa nikt cie
        nie pyta o zdanie pieniaczu!
        • adas313 Re: Won stąd warchole!!TAK dla tarczy ruski szpio 03.03.08, 19:39
          No, to znaczy, że tarczy nie będzie.

Przecież Klich przyznał, że tarcza ZMNIEJSZY bezpieczeństwo Polski, dlatego tak
          się targujemy o program wsparcia dla polskiej armii (ciekawe co z niego wyjdzie...).
          • mil1231 Będzie, rząd nie ma innego wyjścia 03.03.08, 20:00
            • olpc Re: Będzie, rząd nie ma innego wyjścia 03.03.08, 20:11
              Wyjscia to nie mielismy za PRL i Układu Warszawskiego. Niech ci z zachodu tak
              nie podskakuja, bo pozegnamy ich tak, jak tych ze wschodu. Nie wmawiaj ludziom,
              ze nie ma wyjscia, chyba, ze nazywasz sie, jak byly prezydent, specjalista od
              mniejszego zla.
              • olpc Re: Będzie, rząd nie ma innego wyjścia 03.03.08, 20:12
                Czas skonczyc popierac specjalistow od mniejszego zla i zaczac popierac
                specjalistow od dobra.
                • mil1231 Putina?? 03.03.08, 20:25
                • wi42 Nie reagowac na mila - to prowokator cia 03.03.08, 21:37

• mil1231 rusie, wasza forumowa propaganda odnosi 03.03.08, 21:39
                    mizerny skutek...
              • mil1231 Każdy prawdziwy Polak to wie-nie trzeba wmawiać 03.03.08, 20:24
                USA podobnie jak dla Niemiec i Europy Zach, jest gwarantem
                niepodległości od kacapstwa
                • acid.jazz Re: Każdy prawdziwy Polak to wie-nie trzeba wmawi 03.03.08, 21:54
                  Każdy prawdziwy Polak wie, że nie potrzeba nam obcych, eksterytorialnych baz
                  wojskowych, przerabialiśmy już to kilkadziesiąt lat z Ruskimi i wystarczy.
                  • olpc Re: Każdy prawdziwy Polak to wie-nie trzeba wmawi 03.03.08, 22:06
                    Obawiam sie, ze mil tych czasow nie pamieta, nasluchal sie w szkole w latach
                    90-tych propagandy na temat, ze zawsze trzeba wybierac mniejsze _zlo_ i takie
                    myslenie juz mu zostalo w glowie. Jeszcze raz powtorze, ze nalezy wybierac dobro.
                    • mil1231 oczywiście, ty po sowieckiej szkole wiesz co to 03.03.08, 22:21
                      dobro...wujek Stalin..
                  • mil1231 jak nie chcesz ruskich baz lepiej nie psiocz na 03.03.08, 22:21
                    amerykańskie bo innej opcji nie ma- nie mamy mozliwości bycia
                    neutralnymi w naszym położeniu i przy naszych sprzedajnych wobec
                    kacapów politykach
            • wiesio46 Re: Będzie, rząd nie ma innego wyjścia 03.03.08, 22:12
              CO BEDZIE? drogi "mili"
        • wiesio46 Re: Won stąd warchole!!TAK dla tarczy ruski szpio 03.03.08, 22:09
          mil1231 napisał:

> nie będzie żadnego referendum! w sprawach bezpieczeństwa nikt cie
          > nie pyta o zdanie pieniaczu!
          O !!
          ale jestes twardy "mil1231". masz racje: NIKT CIE NIE PYTA PIENIACZU
      • wi42 Re: Ogólnopolski BUNT 03.03.08, 21:35
        Znajdzie Pan poparcie wiekszosci uczciwych ludzi w Polsce.
        PS: Chyba mialo byc ...jesli mnie nie zabija...

Podpisałem się pod protestem na stronie:
        www.tarcza-antyrakietowa.pl
        jeśli mnie zabiją.....wrócę, żeby dokończyć dzieła.
      • marcinmarcin12 Re: Ogólnopolski BUNT 03.03.08, 22:07
        Tak sobie mysle niech instaluja tearcze, niech sie Ruski zbroja.
        Moze to ich uratuje a co za tym nas przed Chinami bo w Afryce juz
        dobry burdel wprowadzaja
      • sralimuchibedziewiosna Re: Ogólnopolski BUN-na początek zmień psychiatrę 04.03.08, 01:18

...albo chociaż jakoś inaczej zestawcie leki ;D

tryszard_michalicki napisał:

> jeśli tylko będzie decyzja o tym, że tarcza będzie w Polsce. Jeśli ten rząd bez
        > referendum zaaprobuje tarczę to strzeżcie się.
        >
        > Wywołam w Polsce taki BUNT i takie zamieszanie, jakiego nie było od czasu Solid
        > arności. Ten Parlament nie przetrwa.
        >
        > Nie pozwolę, żeby Amerykanie ustawili sobie w Polsce rakiety na Rosję. Nie pozw
        > olę. Nie spocznę. Nigdy....
        >
        > Podpisałem się pod protestem na stronie:
        > www.tarcza-antyrakietowa.pl
        > jeśli mnie zabiją.....wrócę, żeby dokończyć dzieła.
        >
        > Dość tego!
    • mikewaw kim jest Peter Tomar 03.03.08, 22:39
      jakim naukowcem i gdzie w Kalifornii pracuje Peter Tomar?
      mój dziadek autor książki o afganistanie ma więcej wyników w google niż peter tomar
      • spike20 Dlaczego Iran mialby atakowac USA? 03.03.08, 23:26
        Bzdura!
        Jedynym krajem, ktory moze i zaatakuje jest USA i Izrael.
        Iran musialby byc "samobojca" a nie jest.
        Obawa jest, ze Iran nie chce i moze nie byc klientem USA a to juz za duzo.
        USA musi kontrolowac Bliski Wschod bo na tym opiera sie cala strategia
        amerykanskiego stulecia i supremacji swiatowej.
        USA nie ma szans na dluzsza mete wygrac ekonomicznie z Chinami wiec musi to
        zrobic militarnie.
        A tarcza w Polsce to pretekst do zainstalowania kolejnej amerykanskiej bazy,
        przyczolka wladzy.
        USA staje sie coraz bardziej niebezpiecznym krajem dla calego swiata
        prawdopodobnie to oni zaczna 3-cia wojne swiatowa.
        • spike20 Amerykanie moga nas sprzedac w sekunde 03.03.08, 23:33
          Cala ta teoria klina jest gowno warta.
          Dla Amerykanow wazny jest ich interes a nie Polski.
          Tracac niezaleznosc tracimy wplyw na wlasne losy.
          Nastepnym razem to Amerykanie potrzebujacy Niemcow moga nas "namowic" by
          odstapic np. Slask od tak na modle Kosowa.
          Z amerykanska baza trudniej bedzie odmowic...
          A jezeli poswiecenie polskiego pionka bedzie dawalo lepsza pozycje na swiatowej
          szachownicy pejasaci doradcy kolejnego prezydenta USA nawet nie mrugna skosnym
          okiem...
          • wiesio46 Re: Amerykanie moga nas sprzedac w sekunde 03.03.08, 23:36
            spike20 napisała:

> Cala ta teoria klina jest gowno warta.
            > Dla Amerykanow wazny jest ich interes a nie Polski.
            > Tracac niezaleznosc tracimy wplyw na wlasne losy.
            > Nastepnym razem to Amerykanie potrzebujacy Niemcow moga
            nas "namowic" by
            > odstapic np. Slask od tak na modle Kosowa.
            > Z amerykanska baza trudniej bedzie odmowic...
            > A jezeli poswiecenie polskiego pionka bedzie dawalo lepsza pozycje
            na swiatowej
            > szachownicy pejasaci doradcy kolejnego prezydenta USA nawet nie
            mrugna skosnym

Nareszcie glos rozsadku,
            Juz myslalem, ze gadam z pacjentami asylum.
            Good stuff "spike20'
            > okiem...
            • wi42 Re: Amerykanie moga nas sprzedac w sekunde 04.03.08, 00:04
              Wiesio - zgadzam sie z Toba. Pocieszajace jest to, ze jest coraz
              wiecej ciekawych - myslacych ludzi na forum
          • rooboy Re: Amerykanie moga nas sprzedac w sekunde 04.03.08, 01:19
            100% racji, spike20. polakom sie wydaje, ze poprzez zgode na tarcze,
            zapewniaja sobie dozgonna wdziecznosc uncle sama. tak jak mowisz,
            they will sacrifice poland at a drop of a dime. potem sobie to
            ladnie nazwa, ze dla wyzszych celow czasami nie da sie uniknac
            collateral damage...
    • sralimuchibedziewiosna oho!GW czysci Tuskowi pole: wkrotce zerwie rozmowy 04.03.08, 00:59
      Mozna sie bylo domyslac, ze taki bedzie final tego korowodu.
      ICH czlowiek w Warszawie wykona zadanie i nie dopusci do instalacji tarczy w
      Polsce. To owijanie w bawelne, to tylko usypianie publiki.
    • macklm Komu potrzebna jest tarcza 04.03.08, 04:38
      Glupie polaczki sobie mysla,ze przyjda amerykance z dolarami (2,31 i
      spada) i bedziemy mieli BAZE!!!
      nareszcie ktos napisal z sensem i gratulacje; te wszystkie listy
      przerazencow dowodza matolkowstwa do n-tej potegi.
      • rooboy Re: Komu potrzebna jest tarcza 04.03.08, 05:11
        macklm, rozumiem, ze sie zgadzasz z trescia artykulu, ale twoj
        obrazliwy jezyk w stosunku do rodakow jest zupelnie nie na
        miejscu... no chyba, ze juz polakiem nie jestes, tylko "amerykancem"
        albo agentem putina....
    • jerryjak Komu potrzebna jest tarcza 04.03.08, 09:01
      Jest to najgłupszy artykuł,jaki czytałem w ciągu ostatnich 10 la
    • toja3003 Racja, czas już wstać z kolan wobec USA i wreszcie 04.03.08, 14:45
      Racja, czas już wstać z kolan wobec USA i wreszcie postawić twarde
      warunki:
      -natychmiastowe zniesienie wiz i zgoda na pracę dla Polaków oraz
      legalizacja pobytu
      dla tych, którzy już tam są
      -przelew 10 mld dolarów sa obiecany ofset F-16 w bieżącym roku (może
      być w kilku ratach)
      -pokrycie kosztów eksploatacji (w praktyce przejęcie 50% budżetu
      naszej marynarki wojennej) przestarzałych okrętów amerykańskich z
      demobilu, przekazanych nam jako „prezent”
      -nacisk USA na Rosję żeby unormalizowała relacje z Polską w takich
      sprawach jak Katyń, Mierzeja Wiślana, odszkodowania za zbrodnie i
      straty komunizmu, prawa Polaków w Rosji
      -przyznanie Polsce lukratywnych kontraktów na ropę i odbudowę
      Bliskiego Wschodu za nasz udział w kampaniach amerykańskich
      -unowocześnienie naszej armii (tu lista jest dłuższa więc przekazuję
      do przygotowania wojskowym)
      -podniesienie wizerunku Polski w mediach amerykańskich tj. zakaz
      opowiadania tzw. poslkich dowcipów, polskie filmy w TV USA, rewizja
      amerykańskich podręczników do historii i geografii i zmiana
      programów nauczania na tamtejszych szkołach i uniwersystetach
      zgodnie z polskimi propozycjami tj. podniesie rangi Polski, jej
      bohaterstwa i walki oraz znaczenia w świecie i Europie
      Gdybym coś zapomniał to proszę o szybkie uzupełnienia do czasu
      naszych rokowań z Białym Domem
    • abhaod głównie po to, żeby wiedzieć co znowu 04.03.08, 19:57
      knują władcy Kremla, i zabezpieczyć Europę przed ich zakusami
      www.youtube.com/watch?v=GmRd9uBW_lM&feature=related
    • ws21 Wrecz przeciwnie. 04.03.08, 20:08
      Im glosniej nasi wrogowie krzycza, tym predzej nalezy zakonczyc
      negocjacje i zapewnic sobie bezpieczenstwo.
      Chyba ze ktos uwaza Rosje za przyjaciela. W takim przypadku nie
      podejmuje dyskusji.
      • zethes Re:Ludzie otworzcie oczy 05.03.08, 23:29
        Czy wy na prawde nie widzicie ze Ameryka dazy do wojny ?
        bo za duzo na tym zarabia jej przemysl zbrojny !!

a z was zrobia tylko paszteciki ... na smietnik ludzkosci ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka