cimoszewicz 14.04.08, 22:33 Ja jestem tylko ciekaw, co mowiono by w Polsce o tym, gdyby np. Niemcy, Rosjanie albo Ukraincy dyktowali nam, jak mamy robic muzeum poswiecone wypedzonym i komu przy tym wolno a komu nie uczestniczyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aramba Re: Bartoszewski o uczestnictwie Steinbach w Wido 14.04.08, 22:43 Masz rację, tylko że widzisz... jakby tu w dwóch słowach? Może tak 1 wrzesień 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 "Jak panna brzydka i nieposażna, to musi być miła" 15.04.08, 19:56 aramba napisał: > Masz rację, tylko że widzisz... jakby tu w dwóch słowach? Może tak 1 wrzesień 1939. M: zacytowlem w tytule SLOWA guru PostKomunistow bo pokazuja jaka jest ojczyzna Batoszewskiego czy Tuska. Chyba jednak nie jest to moja Ojczyzna - Polska. Raczej PRL lub UBekistan. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Niemcom trzeba zaplacic za gaz do krematoriow 15.04.08, 20:30 Od 1 wrzesnia 1939 roku zainwestowali w Polske duze pieniadze i stracili. Teraz slusznie Steinbach chce odszkodowania. Bartoszewski to wielki dyplomatolek. Tusek mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
sralimuchibedziewiosna na starość całkiem już głupieje i dziwaczeje 14.04.08, 22:45 . Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: na starość całkiem już głupieje i dziwaczeje 14.04.08, 22:48 Może byś twórczo rozwinął swoją uwagę. Zgłupiał, bo przestrzega Niemców przed zakłamywaniem historii cz zgłupiał, bo zrelacjonował przebieg wizyty premiera w Izraelu? Odpowiedz Link Zgłoś
sralimuchibedziewiosna Re: na starość całkiem już głupieje i dziwaczeje 14.04.08, 23:06 jeśli ktoś biernie czeka na negatywne skutki zamiast im zapobiegać, to jest głupkiem tyle Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: na starość całkiem już głupieje i dziwaczeje 14.04.08, 23:08 To znaczy co - jak Niemcy zbudują to swoje muzeum, a właściwie zanim je zbudują, to my powinniśmy Berlin zbombardować, granicę zamknąć czy się w ONZ poskarżyć? Odpowiedz Link Zgłoś
sralimuchibedziewiosna Re: na starość całkiem już głupieje i dziwaczeje 14.04.08, 23:10 aramba napisał: > To znaczy co - jak Niemcy zbudują to swoje muzeum, a właściwie zanim > je zbudują, to my powinniśmy Berlin zbombardować, granicę zamknąć > czy się w ONZ poskarżyć? tak, oczywiście , zbombardować, gdyby jeszcze głupota dodawała skrzydeł, moglibyśmy użyć ciebie jako bombowca dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: na starość całkiem już głupieje i dziwaczeje 14.04.08, 23:12 Uprzejmie dziękuję za rzeczową odpowiedź. Dyskusja z Tobą to czysta przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
kwaczynski Re: na starość całkiem już głupieje i dziwaczeje 15.04.08, 02:48 nie przejmuj się gościem wyżej. nikt go nie słucha/czyta oprócz ciebie i mnie. poza tym gratuluję fasonu, aż mi się przykro zrobiło, że straciłaś czas na uspołecznianie tego typa. dobrych snów! Odpowiedz Link Zgłoś
eszp Re: na starość całkiem już głupieje i dziwaczeje 15.04.08, 05:23 aramba napisał: > Uprzejmie dziękuję za rzeczową odpowiedź. Dyskusja z Tobą to czysta > przyjemność. Gratuluję riposty. To perełka, rzucona przed wieprza. Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Czy napewno ktoś ich wypędzał? 14.04.08, 22:48 W latach 70-dziesiątych wynajmowałem pokój we Wrocławiu. Właścicielami byli Niemcy, mówili łamaną polszczyzną. Często przyjmowali wizyty swoich przyjaciół i znajomych Niemców - ci w ogóle nie mówili do mnie po polsku. Może ktoś mi odpowie, dlaczego nikt ich nie wypędził? Czy sprawa polegała na dobrowolnym podpisaniu jakiejś lojalki? Może kto podpisał, nie musiał wyjeżdżać? Będę wdzięczny za kompetentne wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Czy napewno ktoś ich wypędzał? 14.04.08, 23:13 Z tego, co słyszałem, Niemiec musiał mieć całkiem sporo odwagi i samozaparcia, żeby zostać po wojnie w Polsce. Byli bardziej narażeni na napady bandyckie, ponieważ Niemcami mało kto się przejmował, z milicją na czele. Ogromne zagrożenie sprawiała Armia Czerwona, z idącymi w niej pijanymi półbydlętami, dla których każdy Niemiec to był faszysta (na marginesie - polecam film "Kukułka" i świetną postać "Wynocha"), a zabić, albo przynajmniej obrabować faszystę to był raczej powód do dumy. Władze polskie też życia im nie ułatwiały - urzędnicy szykanowali ich przy załatwianiu spraw, dzieci mogły tylko pomarzyć o studiach. Sądzę, że sytuacja w miarę znormalniała w połowie lat '50, przestali być obywatelami drugiej kategorii - w tych czasach trauma wojenna już nieco przybladła. Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Re: Czy napewno ktoś ich wypędzał? 14.04.08, 23:18 Czy chcesz powiedzieć, że nie byli urzędowo wypędzani, tylko sami uznali, że w Reichu ze swoimi bedzie im lepiej i wyjeżdżali z własnej woli? To polskojęzyczne media kłamią o wypędzeniach? Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Czy napewno ktoś ich wypędzał? 15.04.08, 06:40 W identycznej sytuacji znaleźli się Polacy, mieszkający na terenach zagrabionych przez Związek Radziecki. Też mogli zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Czy napewno ktoś ich wypędzał? 15.04.08, 10:18 Mogli i nie raz zostawali - bo się już ktoś ożenił i dlatego nie chciał wyjeżdżać albo go nie puścili, bo był specjalistą w "rzadkim" zawodzie (przynajmniej jak na standardy ZSRR) albo przy następnej okazji nie wyjechał, bo akurat wybuchł kryzys kubański i "co tam będziemy wyjeżdżać, kiedy i tak zaraz się świat skończy, więc my razem z nim..., to już lepiej na własnych śmieciach zginąć" (tak, tak, znam takie przypadki). I tak dalej. Przypadków specjalnych, wyjątków było mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Pan Bartoszewski moze sobie dopuszczac i niedopusz 14.04.08, 22:49 Niemcy i tak zrobia swoje . Na razie jestesmy za slabi ,zeby dyktowac im warunki . Dlaczego nie maja pretensji do Rosji, przeciez to Rosjanie przegonili ich na Zachod . Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Pan Bartoszewski moze sobie dopuszczac i nied 14.04.08, 22:52 Bo Niemcy kochaja Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
eszp Re: Pan Bartoszewski moze sobie dopuszczac i nied 15.04.08, 05:37 grogreg napisał: > Bo Niemcy kochaja Rosjan. To prawda. Ponadto panicznie się ich boją do tej pory. W Berlinie jest muzeum ucieczek, które opowiada o ucieczkach z NRD do RFN. Przy okazji, na ulicy, jest ekspozycja z której wynika, że do obalenia muru berlińskiego przyczynił się Gorbaczow. Nie ma żadnej "Solidarności", posłania do narodów Wschodu ( a de facto podbitych "demoludów"), Wałęsy. Są Rosjanie. A każde odniesienie do prawdy historycznej jest uważane za niepoprawność polityczną. Polacy nie zadbali o szacunek dla polskiego wkładu w przemiany w Europie, pis machał jeno szbelką na oślep, czyniąc jeszcze większe szkody. A jak strach był tak i pozostał. Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Tak....a Polacy nienawidza wszystkich !!! 15.04.08, 15:34 Dziwie sie , ze nie znane w sa Polsce fakty / Nie mowilo sie o tym ? /, jak normalnym bylo , ze polskie i rosyjskie hordy gwalcily niemieckie kobiety w wieku od 10 do 100lat ! Ale , gdzie tam.. w Polsce wszyscy swieci !! Tylko lyzwinski, Lepper, Burmistrz Olsztyna...ah..rzygac sie chce !! Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Pan Bartoszewski moze sobie dopuszczac i nied 14.04.08, 22:52 No, ale przecież taki właśnie jest sens jego wypowiedzi - zrobicie co chcecie, ale uważajcie, bo niewiadomo jak i kiedy to się może czkawką odbić. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg I slusznie. Wroga trzeba trzymac blisko.... 14.04.08, 22:51 ... latwiej go pilnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Bartoszewski a koszałki opałki 14.04.08, 22:53 "Bartoszewski odpowiadał też na pytania w sprawie niedawnej wizyty premiera Donalda Tuska w Izraelu. Podkreślił, że uczestniczył we wszystkich rozmowach premiera i podczas tych rozmów sprawa reprywatyzacji nie była poruszana przez władze Izraela(...)" ______________ No, i pewnie dlatego Tusk wziął ze sobą, jak odważnie podał Polsat, ministra skarbu. Bartoszewski mógł tego nie zrozumieć, albo nie zauważyć. Wiek ma swoje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Bartoszewski a koszałki opałki 14.04.08, 22:58 No dobrze - wiek ma swoje prawa, Bartoszewski nie rozumie albo kłamie, ale zdaje się, tak generalnie rzecz biorąc, że to dobrze, że polscy obywatele mają szanse na odzyskanie jakiejś część utraconego mienia. Ta sprawa już dawno powinna zostać załatwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Bartoszewski a koszałki opałki 14.04.08, 23:36 drobne wyjaśnienie. Polacy będą nie odzyskiwać majątek, tylko dawać majątek. Po prostu mój standard życia nieco spadnie, bo muszę zapłacić za II w.ś. Wiek Bartoszewskiego zaczyna być niebezpieczny - bez względu na dalszą działalność Niemców i oni i Europa winna mieć pewnosc w jednym. Polska nie akceptuje zamianę ról kata i ofiary. I gie mnie obchodzą przeżycia Eryki wypędzanej z okupowanej Polski. Żyje - a to dużo mówi o Polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Bartoszewski a koszałki opałki 14.04.08, 23:39 OK, ale sprawa nie dotyczy II wojny światowej tylko czasów po II wojnie światowej. Przecież nie chodzi o mienie utracone w wyniku działań wojennych albo zrabowane przez Niemców i Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Ponawiam pytanie, oświećcie proszę! 14.04.08, 22:58 W latach 70-dziesiątych wynajmowałem pokój we Wrocławiu. Właścicielami byli Niemcy, mówili łamaną polszczyzną. Często przyjmowali wizyty swoich przyjaciół i znajomych Niemców - ci w ogóle nie mówili do mnie po polsku. Może ktoś mi odpowie, dlaczego nikt ich nie wypędził? Czy sprawa polegała na dobrowolnym podpisaniu jakiejś deklaracji? Może kto podpisał, nie musiał wyjeżdżać? Będę wdzięczny za kompetentne wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Ponawiam pytanie, oświećcie proszę! 14.04.08, 23:07 Różnie moglo być (przecież w nieodległym Opolu Niemcy, to około 10% mieszkańców, więc ci Twoi Niemcy z Wrocławia wcale nie są tacy wyjątkowi). Mogę Ci kilka powodów podać, które na pewno nie wyczerpują listy. 1. Może pracowali w ważnym zakładzie z punktu widzenia miasta i trudno było kimś ich (ją/jego) zastąpić. 2. Może jakoś się po prostu prześliznęli. 3. Może w momencie wywózki ktoś z rodziny był tak ciężko chory, że się nie nadawał do transportu, a jakiś urzędnik czy żołnierz cz Bóg wie kto jeszcze się ulitował. Takich powodów - również zupełnie przypadkowych, nie mających nic wspólnego z jakąś "zasadą" mogło być całe mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Ponawiam pytanie, oświećcie proszę! 14.04.08, 23:12 Czesi to narod troche brutalniejszy od naszego. Wygonili Niemcow Sudeckich do ostatniego . Kto nie chcial w to uwierzyc byl martwy . Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Ponawiam pytanie, oświećcie proszę! 14.04.08, 23:16 Może nie koniecznie brutalniejszy - może, wbrew pozorom miał więcej do "odreagowania". Wiesz, jak się z Czechem, takim trochę starszym pójdzie na piwo, to po trzecim powie Ci tak - wiesz, my to niby tacy pragmatycy, tacy rozważni aż się niedobrze robi. I tak łatwo nas wziąć za mordę. Was, to przynajmniej musieli najpierw parę milionów zarąbać. Poza tym Czechy, w porównaniu z Polską były krajem praktycznie niezniszczonym, a obszary zaludnione głównie przez Niemców nie były jakoś szczególnie wielkie w skali kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Interesowalem sie kiedys problemem wysiedlen . 14.04.08, 23:33 Rozmawialem z ludzmi ,ktorzy zasiedlali szczecinskie . Podjechal pociag z Czerwonoarmistami na wioske i ludzie mieli pol godziny na spakowanie sie . Potem nadjezdzal nastepny z polskimi osadnikami, ktorzy zajmowali domy ,gdzie jeszcze ciepla herbata na stole stala . Smieszne bylo jak opowiadali o Niemcach z DDR ,ktorzy trabantami w latach 70 przyjezdzali ,zeby odkopac w ogrodkach srebro . Gonili ich widlami :) Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Re: Interesowalem sie kiedys problemem wysiedlen 14.04.08, 23:42 Czy ci wypędzeni przez Czerwonoarmistów, o których piszesz są zaliczani do wypedzanych przez Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Interesowalem sie kiedys problemem wysiedlen 14.04.08, 23:46 12345ja napisał: > Czy ci wypędzeni przez Czerwonoarmistów, o których piszesz > są zaliczani do wypedzanych przez Polaków? ----------------------------------------------- Sam doskonale wiesz ,ze Polacy w tamtych czasach nie mieli nic do powiedzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Interesowalem sie kiedys problemem wysiedlen 14.04.08, 23:49 To niezupełnie tak było... Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Interesowalem sie kiedys problemem wysiedlen 14.04.08, 23:58 aramba napisał: > To niezupełnie tak było... ---------------------------------------- W jednej wiosce odkryli Ruscy zolnierza Wehrmachtu. Zdezerterowal i blagal ich o zycie. Pokazywal zdjecia zony i dzieci ,oni kazali mu uciekac i strzelili mu w plecy . Takie czasy byly . Odpowiedz Link Zgłoś
rt-z Re: Interesowalem sie kiedys problemem wysiedlen 15.04.08, 00:28 Te katlik byle jaki no i z byle jakimi czasy, a czasy były - Eureka można oddychać - no i ruski przyszedł... Odpowiedz Link Zgłoś
rt-z Re: Interesowalem sie pajacami 14.04.08, 23:43 Chuja wiesz i ch..ami rozmawiałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Interesowalem sie pajacami 14.04.08, 23:49 rt-z napisał: > Ch..a wiesz i ch..ami rozmawiałeś. ----------------------------------------- Nie wiem czemu sie tak denerwujesz ? Takie byly czasy i Polacy nie mieli nic do powiedzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Re: Ponawiam pytanie, oświećcie proszę! 14.04.08, 23:13 punkt 1) - można wykluczyć. On był portierem w hotelu, ona pracowała jako pracownica fizyczna. punk 2) i 3) - mało prawdopodobne, aby 10% mieszkańców Opola mogło się prześliznąć, albo być ciężko chorymi. To musiałoby być coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Ponawiam pytanie, oświećcie proszę! 14.04.08, 23:23 Masz rację, to miałem właśnie na myśli. Po pierwsze powodów mogło być mnóstwo - zarówno warunkujących decyzję o pozostaniu, jak i dlaczego udało się zostać. Podam Ci taki przykład w drugą stronę. dzisiaj rozmawiałem z takim jednym człowiekiem, którego ojciec był bardzo znanym działaczem polonijnym w Niemczech. Tuż przed wojną zginął w niewyjaśnionych okolicznościach (to był lipiec czy sierpień 1939). Pytam go, "no dobrze a co się stalo z Panem i Pana matką". okazalo się, że nic wszyscy wkoło (w Berlinie) wiedzieli kim był jego ojciec, że w domu jest piekna kolekcja polskich książek itd. I nikt ich przez całą wojnę nie ruszył. Dlaczego, pytam. Odpowiedź - nie wiem, po prostu nie wiem. Z Berlina wyjechał z matką dopiero pod sam koniec wojny (ewakuacja związana z bombardowaniami). Odpowiedz Link Zgłoś
rt-z kaganek proszę! 14.04.08, 23:20 Marudzisz z tym twoim pokojem we Wrocławiu, na Mazurach pan Bauer mówi doskonale po polsku od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Re: kaganek proszę! 14.04.08, 23:32 Przepraszam, ale to chyba ty marudzisz nie na temat. Tematem są tak zwane wypędzenia Niemców. W większości nie znamy tego zjawiska z własnej obserwacji, dlatego każdy opisany fakt jest cenny. W przeciwnym razie sprzedajni dziennikarze będą nas wodzić za nosy, wykorzystując naszą niewiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
saed Re: kaganek proszę! 15.04.08, 07:40 Skoro z góry zakładasz, że "sprzedajni dziennikarze wodzą nas za nosy" to po co w ogóle te pytania? Przecież ty już masz gotową teorię. Odpowiedz Link Zgłoś
donar44 Re: Ponawiam pytanie...odpowiem ! 15.04.08, 15:53 Moj Ojciec byl Geodeta / po studiach / i pracowal w wydziale "Katastralnym we Wroclawiu i Opolu " i byl jednym z nielicznych , ktorzy potrali rozmawiac biegle po polsku i niemiecku / moja matka mowila bardzo lamana polszczyzna / a tym samym pracowac na mapach, ktore byly oczywiscie tylko w jezyku....no ? niemieckim ! Wszyscy jego polscy koledzy i przelozeni, nie mieli ani zdzbla pojecia o mapach katastralnych, ale byli szefami !! Rodzice starali sie od roku 1952 wyjechac do Niemiec-Reichu, wyjechali /dostali zezwolenie /na starosc dopiero w 1978, kiedy byli schorowanii zuzyci ciaglymi szykanami! Wielu moich owczesnych kolegow mo9glo wyjechac, gdyz ich Rodzice byi tylko rzemieslnikami / piekarz, malarz, hadraulik i.t.p./ Myslisz, ze Polska dala mojemu Ojcu troche, troszeczke Renty ????? Nic, albo po Polsku-GOWNO renty dostal !I tak z milionami innych przesiedlencow, i o tym Pani Steinbach tez mowi, tylko Polska ciagle sama rzada. W koncu Ci Niemcy we Woclawiu byli w swoim domu ? Czego oczekiwales ? Mieli zostac zgwalceni, wbici na Pal ? Co za pytanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Bartoszewski a koszałki opałki 14.04.08, 23:17 O, ruski ku..szon się pojawił. Co to, do ambasady wódki nie dowieźli, że ty jeszcze na forum? Już dawno połowa "dyplomatów" powinna stać do ciebie w kolejce! Czy też oni posuwają, a ty w trakcie piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
eszp Re: Bartoszewski a koszałki opałki 15.04.08, 05:41 eva15 napisała: > "Bartoszewski odpowiadał też na pytania w sprawie niedawnej wizyty > premiera Donalda Tuska w Izraelu. Podkreślił, że uczestniczył we > wszystkich rozmowach premiera i podczas tych rozmów sprawa > reprywatyzacji nie była poruszana przez władze Izraela(...)" > ______________ > No, i pewnie dlatego Tusk wziął ze sobą, jak odważnie podał Polsat, > ministra skarbu. Bartoszewski mógł tego nie zrozumieć, albo nie > zauważyć. Wiek ma swoje prawa. Owszem, mówił, dlatego mijasz się z prawdą. Uwaga na temat wieku jest tyleż niemerytoryczna, co najzwyczajniej w świecie złośliwie nieżyczliwa. Daj ci Boże dożyć takiego i to w takiej kondycji psychicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma no i panie Bartoszewski, "wielki Polaku" 14.04.08, 23:08 sprzedało się pani Steinbach (pierworództwo) za miskę soczewicy, co ? A tak Pan krzyczał, że ta Pani to "nic nieznacząca figura" ! A przeciez stoisz nad grobem starcze ! Więc czy warto z gęby robić cholewę ? O, tempora o, mores ! Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: no i panie Bartoszewski, "wielki Polaku" 14.04.08, 23:10 Podziękuj nie Bartoszewskiemu tylko naszym (głównie) mediom (tak samo jak udało im się wykreować błazna Leppera). Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Re: Niejasna sprawa wypędzeń, nie mam podstaw,... 14.04.08, 23:23 ...żeby wierzyć w te straszne wypędzenia. Ciagle oczekuję, że ktoś na ten temat wie więcej i odezwie się na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Niejasna sprawa wypędzeń, nie mam podstaw,... 14.04.08, 23:32 Zgodnie z planem Sojuszniczej Rady Kontroli Polskę miało opuścić 3,5 mln., Czechosłowację 2,5 mln., Węgry 500 tys., a Austrię 150 tys. Niemców. Według opracowań polskich, w okresie 1945-1949/50 Polskę przymusowo opuściło około 3,2 mln. Niemców. Natomiast ich późniejsze wyjazdy miały już charakter dobrowolnej emigracji, następującej w ramach akcji łączenia rodzin. Z tego wynika, że w Polsce - z różnych przyczyn - zostało po 1950 około 300 tys. Niemców. Czyli, że wypedzenia były dość skuteczne (90%), ale te 300 tys. zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Re: Niejasna sprawa wypędzeń, nie mam podstaw,... 14.04.08, 23:38 Dzieki za garść informacji. Czy możesz podać jakieś żródła? Chciałbym wiedzieć, czy ci Niemcy. którzy w panicznym strachu przed Armią Czerwoną wiali na zachód, są wliczeni do tej liczby wypędzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Niejasna sprawa wypędzeń, nie mam podstaw,... 14.04.08, 23:45 Oczywiście - źródeł nie mogę podać, ponieważ czerpię je z pracy mojej studentki, która pisze o BdV i powiernictwie pruskim. Natomiast mogę Ci jeszcze parę krótkich fragment skopiować: "Zanim doszło jednak do zorganizowanej akcji przesiedlania Niemców, kontrolowanej oficjalnie przez Sojuszniczą Radę Kontroli i zgodnych z Deklaracją Poczdamską, ludność niemiecka zaczęła opuszczać swe strony ojczyste w ucieczce przed zbliżającą się ofensywą Armii Czerwonej. Ewakuacja ludności cywilnej została zbyt późno ogłoszona przez niemieckie władze i pociągnęła za sobą wiele ofiar. Określane są one często przez stronę niemiecką jako „ofiary wypędzenia”. Przed podpisaniem Deklaracji Poczdamskiej miały miejsce tzw. „wysiedlenia żywiołowe”, przeprowadzone przez polskie wojsko z terenów przygranicznych. Były to działania niezgodne z Umową Poczdamską. W 1945 roku Niemcy wyjeżdżali również z terenów Polski dobrowolnie." "Bund der Vertriebenen z kolei za „wypędzonych” uznaje wszystkich Niemców przybyłych ze wschodu, bez względu na powód przenosin." "Nie można zapomnieć o tym”), że przesiedlona ludność niemiecka miała za sobą traumatyczne doświadczenia nie tylko przymusowego opuszczenia stron rodzinnych, ale również poniosła dotkliwe straty podczas źle zorganizowanych ewakuacji, chaotycznych ucieczek przed Armią Czerwoną, prześladowań, pospolitych rabunków oraz nie zawsze prawidłowo zorganizowanych transportów." "Natomiast ich późniejsze wyjazdy - poroku 1950 - miały już charakter dobrowolnej emigracji, następującej w ramach akcji łączenia rodzin. Z kolei autorzy niemieccy sumują wszystkich swoich obywateli, którzy w różnych okolicznościach przybyli na obszar Niemiec ze wschodu. I tak, zgodnie z interpretacją Ministerstwa Spraw Wewnętrznych RFN, ogólna liczba Niemców, którzy musieli opuścić swe strony ojczyste dochodziła do 15 mln. osób. Obejmuje ona także „wysiedleńców”, a więc osoby, które wyjechały np. z Polski po zakończeniu masowych wysiedleń, a więc to znaczy po roku 1947." Rozumiesz, więcej nie mogę.... Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Niejasna sprawa wypędzeń, nie mam podstaw,... 15.04.08, 04:49 Na wlasne oczy widzialem wystawiony w 1989 roku Vertriebenenausweis, mojego 22 letniego slaskiego sasiada zam. w Niemczech. On rowniez zaliczony byl do wypedzonych. Ot taka kwestia interpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Niejasna sprawa wypędzeń, nie mam podstaw,... 15.04.08, 12:34 Komendant twierdzy Breslau, wydał rozkaz ewakuacji ludności cywilnej z Wrocławia. Był wówczas wyjątkowo mroźny luty z temp. do -25 st C. Śmiertelny marsz osłabionych głodowaniem ludzi. Drogę z Wrocławia na zachód usłały dziesiątki tysięcy trupów. Jest to historia dobrze znana i opisana przez Niemców. Jednak cwana Steinbach zaliczyła te ofiary na konto wypędzeń przez Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: no i panie Bartoszewski, "wielki Polaku" 14.04.08, 23:43 ta, on odejdzie. A my zostaniemy z tym szambem, który on sam narobił. Jeśli juz nawet polacy nie wiedzą czy Wielki Profesor jest za czy przecie Eryce, to co z europą? Niemcy Europie wyjaśnią stanowiski Wielkiego Profesora, a my będziemy czekać kiedy zacznie się spłata kasy "biednym prześladowanym Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: no i panie Bartoszewski, "wielki Polaku" 14.04.08, 23:58 Dobrze - masz rację, ale czego oczekujesz? Co ma i co może zrobić np. polski rząd? Odpowiedz Link Zgłoś
eszp Re: no i panie Bartoszewski, "wielki Polaku" 15.04.08, 05:50 tetradrachma napisał: > sprzedało się pani Steinbach (pierworództwo) za miskę soczewicy, > co ? A tak Pan krzyczał, że ta Pani to "nic nieznacząca figura" ! A > przeciez stoisz nad grobem starcze ! Więc czy warto z gęby robić > cholewę ? O, tempora o, mores ! Wyrażnie nie słuchałes wczorajszej rozmowy w TVN24. Szkoda, że wprowadzasz w ciekawą dyskusję poziom pisowskiego rynsztoka i "szacunku" dla drugiego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Trzeba by jeszcze abysmy przedtem wywolali kolejna 14.04.08, 23:22 wojne swiatowa w ktorej, jak Niemcy, w nieznany w dotychczasowej cywilizacji bestialski i barbarzynski sposob wymordowali okolo 10 milionow ludzi i ja podobnie jak Niemcy przegrali. Wszystko co stracili bylo cena za zycie, ktore pozwolono im zachowac. Dzisiaj domagaja sie zwrotu nie majac obaw o wlasne zycie, bo naleza w wiekszosci do kolejnego pokolenia. Skrajnego bezmozgowia nie ratuja zadne porownania. Re: Bartoszewski o uczestnictwie Steinbach w Wido Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Trzeba by jeszcze abysmy przedtem wywolali ko 14.04.08, 23:58 To ze jestes glupi nie znaczy ze twoje dzieci beda za to odpowiadaly . Stosujesz zasade zbiorowej odpowiedzialnosci - dokladnie tak samo jak hitlerowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.jezioro Re: Trzeba by jeszcze abysmy przedtem wywolali ko 15.04.08, 03:27 indianski napisał: > To ze jestes glupi nie znaczy ze twoje dzieci beda za to odpowiadaly . Stosujes > z > zasade zbiorowej odpowiedzialnosci - dokladnie tak samo jak hitlerowcy. No to wlasnie wyksztalciuchu tepy dlaczego nasze dzieci maja odpowadac za utrate majatku szkopow spowodowanego przez hitlera. widzisz ciemnaiaku - wyborco PO - Odpowiedz Link Zgłoś
olias Bartoszewski o uczestnictwie Steinbach w Widocz.. 14.04.08, 23:22 biedny, głupi stary niby-profesor. ciekawe czy zgodzi się nazwać siebie samego dypolmatołkiem. Bo zbliża się chwila gdy niemiecka machina przemiele jego słowa i ogłosi światu ze pan niby-profesor zawarł zgodę z Eriką. Pytanie za mnósto punktów. Aby ojciec Eryki miał swoją willę w Polsce w 39 roku wypędzono polska rodzinę właścicieli. Dlaczego żaden dziennikarz nie zabrał się za śledzenie losów tej rodziny? Żaden! Ani jeden. Choć temat nośny, sukces nieunikniony. Czyżby taki dziennikarz wiedział że NIGDZIE nie opublikiuje materiału? Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Bartoszewski o uczestnictwie Steinbach w Wido 15.04.08, 00:00 Ale gadasz trzy po trzy - to są ogólnie znane fakty. doskonale wiadomo w jakich okolicznościach Steinbach się w Polsce znalazła, kto był jej ojcem i jej matką i że nie jest żadną wypedzoną. Jeśli dla ciebie to jest jakaś "tajna historia", celowo ukrywana, to gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
eszp Re: Bartoszewski o uczestnictwie Steinbach w Wido 15.04.08, 06:03 olias napisał: > biedny, głupi stary niby-profesor. ciekawe czy zgodzi się nazwać > siebie samego dypolmatołkiem. Bo zbliża się chwila gdy niemiecka > machina przemiele jego słowa i ogłosi światu ze pan niby-profesor > zawarł zgodę z Eriką. Lżysz i kłamiesz.Jesteś po prostu małym i nikczemnym człowiekiem. > Pytanie za mnósto punktów. Aby ojciec Eryki miał swoją willę w > Polsce w 39 roku wypędzono polska rodzinę właścicieli. Dlaczego > żaden dziennikarz nie zabrał się za śledzenie losów tej rodziny? > Żaden! Ani jeden. Choć temat nośny, sukces nieunikniony. > Czyżby taki dziennikarz wiedział że NIGDZIE nie opublikiuje > materiału? Kłamiesz. Albo nie czytasz prasy. Było mnóstwo artykułów, ale jesli ktoś jest ślepy i głuchy, to żadne argumenty nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Bartoszewski o uczestnictwie Steinbach w Wido 14.04.08, 23:24 Hans, bez urazy, ale jedynym błędem Polaków było to że Niemcy zostali wypędzeni z Polski. A powinni tu zostać. Dwa metry ponizej poziomu. Wtedy nie byłoby groźby odszkodowań mordowanych dla morderców. Odpowiedz Link Zgłoś
modlitwa Módlmy się o pojednanie 15.04.08, 00:00 Czego Wszystkim życzę przed snem Modlitwa Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:09 bohaterstwo i inteligencje profesora (tak, tak, legalnego i prawomocnego) profesora Bratoszewskiego, tudziez twierdzacym ze z racji wieku popada w zdziecinnienie, polecam lekture jego zyciorysu, ksiazek i publikacji, az po ostatnie. A prywatnie wspolczuje prymimitywnej glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:10 Tym wszystkim cwaniakom polecam postać takiego profesora Jana Czochralskiego, który nawet matury nie miał, ale jakoś "zdołał" zostać praojcem współczesnej elektroniki... Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:11 Acha, no i oczywiście również był jak najbardziej legalnym profesorem. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:13 No tak, ale znasz powiedzenie: jak ktos chce psa uderzyc, to zawsze kij znajdzie. Z braku argumentow merytorycznych zawsze mozna "cus" wywlec z tak dlugiego zyciorysu. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:15 Tylko cały problem w tym, że trudno coś wyciągnąć. Lepiej kłamać. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:18 aramba napisał: > Tylko cały problem w tym, że trudno coś wyciągnąć. Lepiej kłamać. Daj spokoj, Nowak Jezioranski kolaborowal z gestapo, Waklesa byl Bolkiem,Bratoszewski sprzedal sie Niemcom. My wszystko potrafimy wymyslic przeciwko tym ktorym wszystko, albo prawie, zawdzieczamy. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:19 I dlatego właśnie kot wciąż przeraźliwie wrzeszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:24 I nie przestanie;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:25 Oj chyba nie, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:27 aramba napisał: > Oj chyba nie, niestety... Ba, Behemot jako demon jest niesmiertelny. Ja jako jego wyznawczyni bede zawsze wrzeszczec w imie inteligentnego blazna! Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:29 Behemot Behemotem, ale gorzej, że w Polsce co innego jest, ku mojemu żalowi, nieśmiertelne. Wiesz chyba co mam na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:33 Oj tak, niestety. Czasem wydaje mi sie ze wszystkie Behemoty, to tak tylko na puszczy sobie wyja:-( A powinny na nia moze ... i isc dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:34 Tak, tylko, że żyje się w jakimś otoczeniu i trudno - na dłuższą metę - to ignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:48 Dlatego wrzecze jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Wszystkim watpiacym w profesure, 15.04.08, 00:55 Miauuuuumrrrrr... Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
maderic A kiedy emeryci dostana restytucje mienia ? 15.04.08, 00:13 Rozdawaj swoj majatek stary zdewocialy antypolaku uzywajacy tytul profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: A kiedy emeryci dostana restytucje mienia ? 15.04.08, 00:14 Fajno, tylko co masz właściwie na myśli, zadając swoje pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: A kiedy emeryci dostana restytucje mienia ? 15.04.08, 00:15 maderic napisał: > Rozdawaj swoj majatek stary zdewocialy antypolaku uzywajacy tytul > profesora. Alez Slonko on nie ma zadnego majatku. Moj Ty calkiem prawdziwy i inteligenty (inaczej) polaczku, bez zadnego tytulu. Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Bartoszewski o uczestnictwie Steinbach w Widocz.. 15.04.08, 00:17 Panie Bartoszewski, Pan mnie obraził! Bo ja matoł zwykły, głosowałem zawsze na , czy za Braćmi Kaczyńskimi, Pana nie upoważnia fakt dostania płatnego stoka u Pana Tuska, do obrazy ludzi! Ale abstrachując, od tematu! Proszę mi uprzejmie mi powiedzieć, albo źle zrozumiałem! Czy Pan po zabiciu wsięźnia przez SS-mana postanowł się eduKOWAĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Bartoszewski o uczestnictwie Steinbach w Wido 15.04.08, 00:19 maxymus1 napisał: > Panie Bartoszewski, Pan mnie obraził! Bo ja matoł zwykły, głosowałem > zawsze na , czy za Braćmi Kaczyńskimi, Pana nie upoważnia fakt > dostania płatnego stoka u Pana Tuska, do obrazy ludzi! Ale > abstrachując, od tematu! Proszę mi uprzejmie mi powiedzieć, albo źle > zrozumiałem! Czy Pan po zabiciu wsięźnia przez SS-mana postanowł > się eduKOWAĆ? > A jakby tak jeszcze raz sprobowal, ale tym razem po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne panie Profesorze Bartoszewski 15.04.08, 00:28 niech pan zyje jak najdluzej, jest pan ubezpieczeniem na zycie polskiej polityki zagranicznej Odpowiedz Link Zgłoś
rojczer Steinbach w Widocznym Znaku 15.04.08, 00:28 A gdzie ma być, do jasnej cholery - w Rodzinie Radia Maryja? To ich (niemców) cyrk, i ich małpa Eriką Steinbach zwana. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Steinbach w Widocznym Znaku 15.04.08, 00:31 No tak, ale Ty to wiesz, a co z tymi, którzy piszą, że to wina "zdrajców" z Bartoszewskim na czele? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Steinbach w Widocznym Znaku 15.04.08, 02:40 aramba, nie krytykuj forumowiczow, bo bartoszewski sam zainicjowal dyskusje... jesli niemiecki cyrk i niemieckie malpy, to po co glos zabiera w nieswojej sprawie??? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_endecje Re: Steinbach w Widocznym Znaku 15.04.08, 02:47 dziennikarze pytaja, no to on odpowiada...tak samo bylo z Tuskiem w Izraelu, chociaz w USA juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Steinbach w Widocznym Znaku 15.04.08, 02:56 to powinien powiedziec, "it's up to the germans what they do in this regard", a nie filozofowac, jak tylko on potrafi... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_endecje Re: Steinbach w Widocznym Znaku 15.04.08, 03:13 eee taaaam, po to jest profesorem zeby filozofowac. Rozwinal ta swoja wypowiedz i tyle...Nic z niej zlego nie wynika. Po prostu zmiana w podejsciu do zagadnienia. Kaczynski i Fotyga caly czas straszyli Steinbachowa i histeryzowali. Teraz podejscie jest takie: a niech sobie bedzie i robi co chce, i tak z nia gadac nie bedziemy. Nie wiem ktora strategia lepsza? Zobaczymy, czas pokaze. Jak narazie Niemcy sa podobno wylaczeni z wiadomej "ustawy" jak podal dzisiaj Dziennik. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 Niech oni wycofają sie z mediów i banków RP 15.04.08, 02:34 Ten pomnik to drobiazg i mydlenie oczu . Niech oni nie wchodzą na polski rynek medialny , biznesowy i bankowy. Polska nie ma już suwerennosci . Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 To będą zwroty mienia od "Tuska-nyguska" ? 15.04.08, 03:55 Dlaczego on nie mówił o tych "zwrotach mienia" w czasie kampanii wyborczej? To jest własnie klasa Tuska-nyguska ? Prawo stanowi, że po 30 latach jest przedawnienie roszczeń ? To jest powszechnie znane prawo stosowane od 16-tu wieków . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_endecje Re: To będą zwroty mienia od "Tuska-nyguska" ? 15.04.08, 03:58 Bzdura! PO mialo to wpisane reprywatyzacje do programu jak WOL! Caly program byl dostepny na Internecie. Znam wielu ktorzy na nich WLASNIE DLATEGO glosowali. Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Bartoszewski o uczestnictwie Steinbach w Widocz.. 15.04.08, 04:33 Bartoszewski, to rozpaczliwy zydowski idiota Odpowiedz Link Zgłoś
maderic Bartoszewski kakao, kapcie i lulu 15.04.08, 05:54 Ten stary lajza nabruzdzil juz tyle w polityce zagranicznej ze przebil samego Jozefa Czyrka. Odpowiedz Link Zgłoś
eszp Re: Bartoszewski o uczestnictwie Steinbach w Wido 15.04.08, 06:14 mokradlo5 napisał: > Bartoszewski, to rozpaczliwy zydowski idiota Zanim zostaniesz wirtualnie skasowany - życzę ci tego w realu. A przynajmniej tego, żeby ktoś ci obił twarz, której i tak nie masz. Jak wszyscy pisofaszyści. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: To w ramach "tolerancji inaczej" Gazety Wyborc 15.04.08, 20:01 Taki masz wybór, albo jedynie słuszne i poprawne poglądy Michnika, albo grożą ci rękoczynami. Bardzo michnikowskie. Odpowiedz Link Zgłoś