yigor 22.10.08, 23:18 w Polsce tylko internet pozwala na cywilizowaną informację.prasa kłamie!!! tv kłamie. szczególnie o wojnach i Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sany666 A kapitalizm? 22.10.08, 23:33 Zapomnieli o obecnie panującym ustroju, wobec którego wymienione zagrożenia to mały pikuś. Prywatna "wolna" prasa? Żarty się kolegów trzymają. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Cenzor GWna pokazal co mysli o wolnosci wypowiedzi 25.10.08, 07:21 ...wycinajac moj post! sany666 napisał: > Zapomnieli o obecnie panującym ustroju, wobec którego wymienione zagrożenia to mały pikuś. Prywatna "wolna" prasa? > Żarty się kolegów trzymają. M: ciekaw jestem czemu zniknal post kwestionujacy wolnosc prasy w Eurokolchozie (poparty wieloma przykladami)? Odpowiedz Link Zgłoś
tuszczyzna Reporterzy bez Granic o wolności prasy: Polska .. 22.10.08, 23:56 Ciekawe czy napisali o naszych sprzedajnych me(n)diach takich jak TVN24 i Gó.... Uczniaki Urbana, szczekać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka "wolna" prasa - kto zacz? 23.10.08, 00:28 Zabawa infantylnych Europejczyków w tabelki, statystyki i rubryczki może tylko śmieszyć poważnego czytelnika prasy światowej, np. rosyjskiej, latynoskiej czy azjatyckiej. Pozerskie puszenie się na "eksperta" dziennikarzy-oceniaczy. Zdefiniujcie, mędrcy-reporterzy, przedmiot waszych analiz. CO TO JEST "wolna" prasa??? W jakim sensie państwowe bądź prywatne przedsiębiorstwo produkujące/analizujące njusy może być "wolne"? Panuje w nim pełna anarchia i każdy robi, pisze, mówi co chce? Neo-trockistowska komuna - to jest ten wasz ideał wolności? He he... "wolność" panuje szczególnie w tych demokratycznych mediach atlantyckich, np. amerykańskich, kontrolowanych przez kilka konglomeratów oligarchicznych, rodzin dziennikarskich czy polskich. Taka TVN24 - każdy dziennikarz inaczej myśli i mówi o np. Lepperze. :-) Wg jednej z definicji wolny oznacza nie będący w więzieniu. A przecież nawet w więzieniach wydaje się gazetki. Inne określenie wolności to subiektywny stan emocjonalny - można czuć się wolnym i niezależnym będąc nawet ubezwłasnowolnionym. "Zagrożeniem dla wolności prasy są na świecie wojny, walka z terroryzmem i korupcja" - Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka bardzo głęboka, mądra uwaga 23.10.08, 01:46 Jesteś z pewnością jednym z najbardziej przenikliwych ekspertów, jakich miałem szczęście i okazję spotkać ostatnimi czasy. Ważne, że w tak wyrafinowany sposób zaznaczyłeś swoją obecność na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Zawiodles sie 23.10.08, 01:59 bo myslales, ze mnie wciagniesz w "dyskusje". A tymczasem, ja takich ruskich agentow wplywu jak Ty, to moge co najwyzej w d... kopnac. I wyslac z powrotem do Putino-Ziuganowow. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Zawiodles sie 23.10.08, 09:48 ritzy napisał: > bo myslales, ze mnie wciagniesz w "dyskusje". A tymczasem, ja takich > ruskich agentow wplywu jak Ty, to moge co najwyzej w d... kopnac. I > wyslac z powrotem do Putino-Ziuganowow. Popieram cię! Nie daj się sprowokować! Myślenie to nie dla prawdziwego-Polaka-patrioty. Prawdziwy-Polak-p-p-p nie dyskutuje, tylko kopie w d***. O ile da radę, bo częściej to sam jest kopany w d***. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Zawiodles sie 23.10.08, 10:05 kiedy Ritzy ma racje. Wypociny c-k mowia same za siebie. Ambasada powinna wynajac kogos bardziej sprytnego, bo nad Wisla akurat Polacy znaja PR soviet style od podszewki :) Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Wolna prasa jest niezbędna dla demokracji 23.10.08, 01:41 czlowiek_ksiazka napisała: > Zabawa infantylnych Europejczyków w tabelki, statystyki i > rubryczki może tylko śmieszyć poważnego czytelnika prasy > światowej Wolna prasa to nie jest zabawa, jest to warunek istnienia autentycznej demokracji. Najstarsze demokracje powstały w Europie. Jest naturalne więc, że wolna i obiektywna prasa istnieje w wielu krajach europejskich. Nie we wszystkich, bo pozostałości feudalizmu i cenzury ciążą w szególności nad krajami Europy wschodniej. Mieszkam w Teksasie gdzie swobodnie mogę oglądać BBC czy kiedyś CBC obok FOX, CNN itp. Zupełnie inaczej wyglądało sprawozdanie z "wyzwalania" Iraku w amerykańskiej i kanadyjskiej TV. W amerykańskiej tłum radosnych Irakijczyków cieszył się z obalania pomnika Hussajna. Kanadyjska TV pokazała cały plac otoczony przez wojsko amerykanskie gdzie mała grupka Irakijczyków asystowała Amerykanom. Propaganda przygotowana przez Pentagon była chyba najlepiej wykonanym elementem w tej wojnie. Trzeba poczekać na nowego prezydenta aby zdecydował się czy prowadzić kolonizację i się wycofać. Niestety dążenie Busha jr do wojen i zbrojnej dominacji nad światem negatywnie zaciążyło na obiektywności prasy i TV. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: "wolna" prasa - kto zacz? 23.10.08, 02:49 Erystyka wysokich lotów :) Każda ocena wartościująca ma charakter subiektywny. Wskazując go nie możesz zdyskredytować samej metody oceny, nawet przy pomocy prostych zabiegów autokreacyjnych, prawda? Pluralizm jest gwarantem wolności ale wyłącznie w ramach większego organizmu. Czy pochodząc z rodziny jednolitej rasowo gwałcę zasady pluralizmu? Czy zatrudniając ludzi nie mogę stawiać im wymagań? Czy zajdzie pogwałcenie wolności, pochodzącego z Turcji dziennikarza, któremu GW odmówi prawa pisania artykułów w języku tureckim? Takie pytania można mnozyć i zastanawiać się nad znaczeniem słowa wolność. RWB tego nie robią, bo nie są instytucją akademicką. I dobrze. RWB nie mogą zajmować się dyktowaną chęcią zysku tabloidyzacją mediów ani hipotetycznymi naciskami szefów Axel Springer AG na swoich dziennikarzy. W tym przypadku zachodzi prosta i regulowana stosownymi przepisami relacja parcodawca - pracownik. W przypadku pogwałcenia reguł dziennikarz powinien mieć do dyspozycji sąd i innego pracodawcę. I dopiero na tym poziomie pluralizm staje się istotny. I tutaj pojawia się ocena RWB. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: "wolna" prasa - kto zacz? 25.10.08, 07:48 dla was, rosjan, idea wolności prasy jest jakoś trudna do zrozumienia.. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka link do indexu RsF 23.10.08, 01:01 www.rsf.org/article.php3?id_article=29031 Tabelka naprawdę jest ciekawa. A jednocześnie wdzięczna i zabawna. :) Zasmuca rzeczywiście niezbyt wysokie miejsce kwitnącej demokracji irackiej - "wolność" prasy w tym ustabilizowanym kraju nie jest oceniana wysoko (158 miejsce). Cieszą osiągnięcia Sudanu - z "wolnością" prasy jest w tym kraju lepiej niż np. w Rosji. :) Wydaje się to oczywiste nawet na pierwszy rzut oka, gdzie "zniewolona" Rosja i takie tytuły jak "Nowaja Gazieta" czy "Kommiersant" cytowane regularnie przez GazWyb, a gdzie demokratyczny Sudan ze swoją "wolną" prasą! Buaha ha ha he... W Darfurze łatwiej, wolniej i przyjemniej czytać gazetki niż w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Sponsorzy "Reporterów bez Granic" 23.10.08, 03:09 Sourcewatch przytacza następujący cytat: Robert Menard, the Secretary General of RSF, was forced to confess that RSF's budget was primarily provided by "US organizations strictly linked with US foreign policy" (Thibodeau, La Presse). Oficjalnie National Endowment for Democracy, USAID, Center for Free Cuba dają (wg. danych przytoczonych w artykule Wikipedii) nie więcej niż kilkadziesiąt tysięcy dolarów, co stanowi 2.5% przychodów organizacji; wkłady innych darczyńców, o dość zróżnicowanej reputacji, to 20% budżetu. Skąd zatem pieniądze na wydatki na poziomie 4m euro? Rzecznicy RSF odpowiadają, że ze sprzedaży albumów z fotografiami i t-shirtów. Np. sprzedaż czarnych t-shirtów z kajdankami zamiast 5 kółek olimpijskich podczas organizowanej przez RSF kampanii protestów przeciw Olimpiadzie w Pekinie miała przynieść 1m euro. Kto chce niech wierzy. Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy i opinia publiczna traktują RSF z dystansem - ze względu na jednostronne zaangażowanie oraz nieprzejrzyste finanse. W tym tonie np. artykuł z Le Figaro: www.lefigaro.fr/actualites/2008/04/21/ 01001-20080421ARTFIG00365-revelations-surlefinancement-de-reporters-sans-frontieres.php Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Sponsorzy "Reporterów bez Granic" 23.10.08, 11:16 > Robert Menard, the Secretary General of RSF, was forced to > confess that RSF's budget was primarily provided by "US > organizations strictly linked with US foreign policy Szczerze? nie podoba mi sie, ze strona internetowa dziajalaca jako watchdog nie podaje linku ani wystarczajacych danych do znalezienia zrodla, tym bardziej ze sama nazywa sie "source watch". Tym bardziej, ze jak widac ow sponsoring przez "US organizations" nie przeszkodzil USA spasc na 36 pozycje, oraz nie przeszkodzil w wydzieleniu pozycji "United States of America (extra-territorial)" ktora jest na miejscu 119. takze szczerze mowiac tamten wpis mi smierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.zywiecki Re: Reporterzy bez Granic o wolności prasy: Polsk 23.10.08, 08:03 yigor napisał: > w Polsce tylko internet pozwala na cywilizowaną informację.prasa kłamie!!! tv k > łamie. > szczególnie o wojnach i Rosji. Nie bądż taki pewny.Wszystko co bardziej zadziorne jest inwiligowane a ty jesteś,tak jak i ja w tej chwili namierzany.Ale ja mam to w du..e,bo jak w czeskim kawale,jestem zdychający,choć to trochę trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Pozycja 47 w porównaniu do poprzednich osiągnięć 23.10.08, 08:50 to i tak sukces. Dziennikarz zapomniał jednak dodać że jest to praktycznie ostatnie miejsce w UE - wyprzedziliśmy tylko Bułgarię. przy okazji warto sobie zdać sprawę z miejsca Polski w rankingu percepcji korupcji Transparency International: www.transparency.org/news_room/in_focus/2008/cpi2008/cpi_2008_table Odpowiedz Link Zgłoś
estees Reporterzy bez Granic o wolności prasy: Polska .. 23.10.08, 11:40 Nie po to prase wymyślono żeby była wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Mainstream 24.10.08, 08:58 Ot poprawnosc polityczna dawno juz zabila wolnosc slowa. Turek mowi: "Gin niewierna swino" Lewica klaszcze. Ty mowisz: "Mamy problem z imigrantami z krajow arabskich" - idziesz do pierdla. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Reporterzy bez Granic o wolności prasy: Polsk 25.10.08, 02:03 yigor napisał: > w Polsce tylko internet pozwala na cywilizowaną informację.prasa kłamie!!! tv k > łamie. > szczególnie o wojnach i Rosji. Jezeli prasa i tv klamia na temat Rosji to tam musi naprawde byc zle. W koncu nawet to co do nas dociera jest czesto wstrzasajace! Odpowiedz Link Zgłoś