the_rapist 14.01.09, 12:52 Az sie lzej na sercu zrobilo. Dzieciak zostal ochrzczony, a to jest najwazniejsze, na ksiezy zawsze mozna liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerjar Za co ja zatrzymali? 14.01.09, 12:59 Nie wiem za co ją zatrzymali. Od stuleci jest w Europie taki zwyczaj, że w kościołach pozostawia się dzieci. Może nie miała na utrzymanie? Przecież nie zabiła, ani nie zostawiła na śmietniku. Kościół wzywający policję? Horror. Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Re: Za co ja zatrzymali? 14.01.09, 13:03 No to, ze zglosil do policji znalezienie dziecka, to nie ma sprawy, ale zeby biec za kobieta? jak mowi jerjar, horror, przeciez sam kosciol namawia mlode mamy, ktore nie moga wychowac dziecka, do oddania go bez roszczen i dania mu mozliwosci lepszego zycia. Mam nadzieje, ze dla obu (oddzielnie) ta historia skonczy sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
wimara Re: Za co ja zatrzymali? 14.01.09, 13:25 Moi drodzy, ale zeby moc adoptowac jak naszybciej dziecko to ona powinna zrzec sie praw, inaczej to sie wlecze miesiacami, bo sad i tak musi szukac matke, ktora to i tak czesto sie nie stawia, co znowu przedluza, tak wiec ja uwazam, ze dobrze, moze zrzecze sie praw i da dzieciatku sznse na jak naszybsza adopcje! Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: Policja zatrzymała matkę, która podrzuciła dz 14.01.09, 13:01 I po co te złośliwości? A co niby ten ksiądz miał zrobić? Próbował odszukać matkę, wezwał policję, zrobił wszystko żey dziecku nie stała się krzywda. I ochrzcił - od tego jest księdzem. A że matka porzuciła dziecko nie w szpitalu czy w sklepie, ale w kościele, miał jak sądze pełne prawo mysleć, że nie miała nicprzeciwko temu, aby dziecko było ochrzczone... Odpowiedz Link Zgłoś
camparis Re: Policja zatrzymała matkę, która podrzuciła dz 14.01.09, 13:10 Ksiądz nie miał prawa chrzcić dziecka! Kim on jest? Panem i władcą świata? Jeśli kobieta porzuciła dziecko to najprawdopodobniej pójdzie ono do adopcji i nowi rodzice zdecydują się czy dziecko ma należeć do kościoła (albo nie!). Przecież to jawne wpychanie swoich przekonań tam gdzie się nie ma oficjalnego pozwolenia! puuchatek napisał: > I ochrzcił - od tego jest księdzem. A że matka porzuciła dziecko nie w szpitalu > czy w sklepie, ale w kościele, miał jak sądze pełne prawo mysleć, że nie miała > nicprzeciwko temu, aby dziecko było ochrzczone... Odpowiedz Link Zgłoś
jerjar Aborcja albo policja 14.01.09, 13:24 Z mojej strony to nie złośliwość, ale oburzenie. To jest złamanie świętego zwyczaju, że w "kołysce życia" można anonimowo zostawić niechciane dziecko. Ile nieszczęśliwych matek teraz się na to zdecyduje, wiedząc, że ksiądz doniesie na nie na policję? Aborcja albo policja? O taki wybór chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
pikorab Re: Policja zatrzymała matkę, która podrzuciła dz 14.01.09, 13:05 Czy Tobie, the rapist, nie wstyd cynizmu w ocenie tego zdarzenia? <pikorab> Odpowiedz Link Zgłoś
zalobanarodowa Policja zatrzymała matkę, która podrzuciła dzie... 14.01.09, 13:08 No to teraz ma przej..ne. Mam nadzieje że dostanie dozywocie za porzucenie dziecka w zimnym kościele i narażenie jego życia na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
nierzucekamieniem o cholera! 14.01.09, 13:13 policjanci, ksiadz, mowili ze dziecko moglo byc wychlodzone, chore, i zamiast jek najszybciej wiezc dzieciaka do szpitala bawili sie w gusla! Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Policja zatrzymała matkę, która podrzuciła dzie... 14.01.09, 13:21 Boję się, że to nauka dla następnych chcących porzucić dziecko: porzuć tak by nikt tego nie widział, by nikt nie mógł cię ścigać (bo ścigana będziesz na pewno), by nikt cię nie złapał. Dla wielu maluszków ta sytuacja skończy się tragicznie. A rapist ma rację, wczoraj jako główny nius podawano, że ksiądz ochrzcił, wywiady z rodzicami chrzestnymi, o chrzcie jako takim. Pod koniec coś tam bąkano, że dziecko zdrowie. Wyraźnie odczuwałem sugestię reporterów TV24: ch*j z dzieckiem, ważne, że chrzest był. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Policja zatrzymała matkę, która podrzuciła dzie.. 14.01.09, 13:21 przykładna katoliczka, żyje zgodnie z zasadami kościoła, ale zawsze może wrócić do konfesjonału i się wyspowiadać, ich bóg jej to wybaczy, chociaż nie wiem po co Odpowiedz Link Zgłoś
pcc6 Re: Policja zatrzymała matkę, która podrzuciła dz 14.01.09, 13:26 BRAVO! Prawdziwy ksiądz z krwi i kości a nie jak co poniektórzy, "co łaska – łapówkarze" i już nauki biblii nieważne! Odpowiedz Link Zgłoś
twat Re: Policja zatrzymała matkę, która podrzuciła dz 14.01.09, 13:58 bo to byl super ksiadz, jedna reka chrzcil, druga dzwonil na policje, a nogami gonil, tzw mobile chrzest - ksiadz vs mrok 1:0. Odpowiedz Link Zgłoś
ferrment Policja zatrzymała matkę, która podrzuciła dzie... 14.01.09, 13:58 Czego od niej chcą? Oddała dziecko obrońcom życia - na pewno będą wiedzieli co dla niego dobre. Dlatego ją zatrzymali? Odpowiedz Link Zgłoś
bieczaa Dlaczego policja nakazała ochrzcić dziecko? 14.01.09, 15:53 Kodeks karny "Art. 194. Kto ogranicza człowieka w przysługujących mu prawach ze względu na jego przynależność wyznaniową albo bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2." W tym przypadku zostało naruszenie prawo do bezwyznaniowości dziecka. Policja nie znając przynależności dziecka dokonała chrztu wyznaniowego, przez to ograniczyła prawa obywatela do bezwyznaniowości. Czyli biedni policjanci i naruszyli kodeks karny!!! Swoją drogą ksiądz też nie miał zgody rodziców na chrzest. Moim zdaniem to, że ochronili życie ludzkie to część im i chwała, ale ze dokonali rytuału religijnego na osobie, która nie wyraziła na to zgody to ograniczyli jej prawo do bezwyznaniowości. Ha nie wszytko złoto co się świeci, a głupia telewizja jeszcze to pokazała. Odpowiedz Link Zgłoś
calstop Z tym chrztem to jest ciekawa sprawa ... 14.01.09, 16:57 Z jednej strony niektorzy rodzice opiekujacy sie swoimi dziecmi nie moga ochrzcic swoich dzieci. Ksieza motywuja to tym, ze nie chca chrzcic dzieci, ktore nie beda wychowywane w wierze (to de facto slubuja rodzice na chrzcie). Podejrzenia, ze dziecko nie bedzie wychowywane w wierze zazwyczaj dotycza tzw. zwiazkow niesakramentalnych. Sam zwiazek czesto jest niesakramentalny, gdyz co najmniej jedna w zwiazku ma na koncie rozwod. Fakt, ze zdarza sie to coraz rzadziej, ale takie odmowy sie zdarzaja. Z drugiej strony, mamy tu przypadek matki, ktora porzuca swoje dziecko, a ono natychmiast dostaje chrzest (rodzicow podczas chrztu nie ma, wiec oni nie slubuja, ze dochowaja wychowania w wierze; niestety "dobrzy policjanci" jako chrzesni musieli cos takiego slubowac, wiec sa zwiazani obietnica ...) Czyzby Kosciol Katolicki taka polityka zachecal religijne rodziny (czyt. chcace chrzcic dzieci), ktore zyja w zwiazkach niesakramentalnych (z uwagi na rozwod), do porzucania swoich dzieci? Jak widac w komentowanej historii, chrzest jest w takim przypadku z automatu, czyli dziecko bedzie mialo szanse na zbawienie (wg. KK), nawet gdy rodzice jej nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś