Dodaj do ulubionych

Tak głosowała Polska

08.06.09, 11:16
Niesamowita polaryzacja na dwie Polski. Ale Mazowsze vs Warszawa poraża. Stolica jest wyspą Polski A na oceanie Mazowsza (B). Widać, że regiony wokół Warszawy nie korzystają na bliskości stolicy. Ale to niesamowicie widać na ulicy. Bywam w Warszawie służbowo i zatrzymuję się w hotelu przy Alejach Jerozolimskich; niedaleko jest stacja kolejki podmiejskiej. I widzę ludzi przyjeżdżających do Warszawy. Do pracy. Nieprawdopodobna różnica. Od razu widać kto z miasta a kto z poza. Ci spoza są biedni, przygarbieni i jedzą pite z budki. Raz mnie zaczepili i nazwali pedałem :)

Teraz wiem, dlaczego warszawiacy nie lubią obcych i mają u nich złą opinie. Te różnice są niesamowicie widoczne. Ale to także mówi o tym, że w rozwoju Warszawy kryje się jakaś patologia. To nie jest normalne aby wielkie miasto się rozwijało a region przyległy był jak obca planeta.
Obserwuj wątek
    • gsb a studenci i nie zameldowani nie głosowali tak: 08.06.09, 11:55
      Głosować możesz tylko tam gdzie jesteś zameldowany. Dlatego młodzi ludzie bez
      własnych mieszkań, studenci i osoby pracujące w innych miastach niż rodzinne
      nie chodzą na wybory. Młodzi, dynamiczni, mobilni ludzie nie głosują.
      I dziwicie się, ze jest im obojętne czy mioeszkają w Polsce czy gdziekolwiek
      indziej?
      • banialuka1984 Re: a studenci i nie zameldowani nie głosowali ta 08.06.09, 13:05
        Banialuki. Bez większego problemu można załatwić sobie możliwość głosowania w
        miejscu innym niż miejsce zameldowania. Wiem, bo sama tak zrobiłam i naprawdę
        nie wymagało to wielkiego wysiłku. Pozdrawiam. Młoda, dynamiczna, mobilna
        studentka, której nieobojętne jest, gdzie mieszka.
      • paser85 Re: a studenci i nie zameldowani nie głosowali ta 08.06.09, 13:36
        jestem mloda i dynamiczna,dzieki unii przebywam obecnie po raz drugi na
        stypendium poza polska, za niedlugo kolejny raz zmienie kraj zamieszkania i
        nigdy nie zaniedbalam obowiazku glosowania-wczoraj jechalam 3 godziny w jedna
        strone do ambasady zeby moc zdecydowac o wlasnej przyszlosci i przyszlosci
        mojego kraju do ktorego bezwzglednie mam zamiar powrocic.wiec prosze nie
        generalizowac,poniewaz osobiscie uwazam ze mlodzi ludzie z mojego pokolenia
        ktorzy sa dynamiczni sa zarazem odpowiedzialni za wlasna ojczyzne.przy okazji
        jesli chodzi o procedury-musialam zadzwonic do ambasady i podac dane z paszportu
        na kilka tygodni przed wyborami,czy jest to az tak skomplikowana procedura?
      • ethebor Re: a studenci i nie zameldowani nie głosowali ta 09.06.09, 14:44
        Na ogól jeżdżę 160 km do konsulatu. Unikam pustych przebiegów, zabieram innych
        chętnych do auta, niezależnie od poglądów, na ogół sprzecznych z moimi :-).
        Procedura wymaga wcześniejszego zarejestrowania się. Tym razem akurat dało się
        zgrać z krótką wizytą w Polsce. Nie wiem czy łapę się na młodego i
        dynamicznego: ale chcę to się da.
    • art.usa Wielka panika PISu Niemcy wala, regionalnie bez sencu 08.06.09, 13:08
      Az przeszkadza ze Mazowsze i prowincje w kolo Warszawy,
      glosowały na PIS.
      Tak by bylo widać ze tylko ta dzicz z południowo wschodniej Polski
      to sami Warchoły PISuarskie.
      Przy następnych wyborach moze wolac Rus z Austriakiem wala.
      • leszlong Re: Wielka panika PISu Niemcy wala, regionalnie b 09.06.09, 11:10
        @art.usa: Jeśli mieszkasz w USA, to tam jest taka sama "dzicz". Jakoś ten region
        Polakom z zachodu nie przeszkadza, kiedy dostarcza gaz ziemny po cenie dużo
        niższej od cen jakie żąda Rosja. Dzięki temu Polacy z Polski A płacą za gaz w
        domach ceny nie rynkowe, tylko 2/3 tego co winny płacić. A koszty transportu
        gazu i utrzymanie gazociągów spadają na mieszkańców Podkarpacia. W normalnej
        gospodarce rynkowej to konsument pokrywa koszty, a nie tylko dostawca. Więc
        cicho tam z tymi wyzwiskami, abyś kiedyś sam nie został nazwany, tak jak innych
        nazywasz.
    • tirupati Re: Tak głosowała Polska 08.06.09, 16:32
      To nie jest tak. Na rozwoju Warszawy korzysta całe Mazowsze i całe
      Mazowsze jeżdzi do pracy w Warszawie, ale jednak w innych miastach
      jest inny światopogląd, bardziej konserwatywny, tradycjonalistyczny.
      Jestem z Siedlec, w sumie zadbanego miasta, gdzie od lat 90-ych
      rządzi prawica. Jednak Warszawa to jest troche inny świat i zawsze
      tak było, przed wojną również. Twój komentarz o ludziach jedzących
      bułki pozostawie z koloei ja bez komentarza...
    • stalob3 Tak głosowała Polska 08.06.09, 20:44
      Jeśli do wyborów parlamentarnych powstanie autostrada A4 do granicy
      z Ukrainą zwyciestwo PO na Podkarpaciu , Małopolsce ,a może i na
      Lubelszczyżnie- pewne. Wszedzie inwestycje zagraniczne docierają
      AUTOSTRADAMI...
      • leszlong Re: Tak głosowała Polska 09.06.09, 11:05
        @stalob3: Nie wierzę w to, bowiem ani PiS ani PO nie mają ku temu chęci. Do Euro
        2012 ma powstać (ja w to nie wierzę) odcinek Tarnów-Rzeszów oraz
        Jarosław(Wierzbno)-Korczowa. A wybory parlamentarne są w 2011r. Nie ma szans dla
        Podkarpacia na rozwój w tej Polsce. Gaz ziemny bierze cała Polska po cenie
        dumpingowej, ale aby coś w zamian, nie. Dla nich ten region to jak półkolonia.
    • wuk4 Dajcie mapę według województw 09.06.09, 12:45
      a nie według jakichś trzynastu okręgów, zrobionych diabli wiedzieć
      po co. Chyba po to, żeby ktoś wziął kasę za to, że połączył
      województwa dla stworzenia okręgów typu warmińsko-mazursko-podlaski
      itp. W wyborach parlamentarnych okręgi są tożsame z województwami.
      • indris Re: Dajcie mapę według województw 09.06.09, 14:02
        "Prawo Unii Europejskiej stanowi jedynie, iż posłów do PE wybiera się w
        państwach członkowskich w tajnym, powszechnym i bezpośrednim głosowaniu.
        Wymagane jest przy tym oparcie systemu wyborczego na zasadzie proporcjonalności
        i takie kształtowanie okręgów wyborczych, które nie naruszy zasady reprezentacji
        proporcjonalnej. "

pl.wikipedia.org/wiki/Parlament_Europejski#Podstawowe_regulacje
        Dlatego właśnie są okręgi wyborcze różne od województw.
    • ethebor Re: Tak głosowała Polska 09.06.09, 14:53
      Jak widzę Dworzec Zachodni w Warszawie, albo wiatę z napisem Warszawa Okęcie to
      myślę o raczej Polsce C. Jedyny transport z lotniska to stojący w korkach
      autobus albo taksówka... Ostatnio latam przez Kraków (mimo, że wymaga to lotu z
      przesiadką). Przynajmniej jest jakaś przewidywalną komunikację między lotniskiem
      a dworcem kolejowym.

kadykianus napisał:

> Niesamowita polaryzacja na dwie Polski. Ale Mazowsze vs Warszawa poraża. Stolic
      > a jest wyspą Polski A na oceanie Mazowsza (B).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka