kann2 14.06.09, 14:16 Typowe bicie piany. Co w tym tekście jest nowego, czego nie byłoby w artykule poświęconemu temu samemu tematowi sprzed kilku dni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katolik_polski1 JP2 pozostanie dla ludzi najwiekszym czlowiekiem . 14.06.09, 14:21 Czy to w Polsce,obu Amerykach czy w Afryce . Nie mowiac o Filipinach . Odpowiedz Link Zgłoś
martady Re: JP2 pozostanie dla ludzi najwiekszym czlowiek 14.06.09, 14:28 a kto się z tobą nie zgadza, niech się w piekle poniewiera ;) brakowało mi twoich chorych teorii ;) później sobie resztę twoich wypocin przeczytam, bo teraz muszę znikać. pa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: JP2 pozostanie dla ludzi najwiekszym czlowiek 14.06.09, 14:31 martady napisała: > a kto się z tobą nie zgadza, niech się w piekle poniewiera ;) > > brakowało mi twoich chorych teorii ;) > > później sobie resztę twoich wypocin przeczytam, bo teraz muszę znikać. pa ;) ------------------ Pa ,pa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lecoqsportif Re: JP2 pozostanie dla ludzi najwiekszym czlowiek 14.06.09, 16:24 co kogo obchodzi jp2? wroclaw.fotolog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
europojczyk_wnuk_hitlerowca Mafia_Makaroniarsko-Szwabska_Blok uje__:))))))))))) 14.06.09, 20:35 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 JP2 przekręcał Pismo Święte 14.06.09, 23:14 JP2 nie nadaje się na świętego - głosił nauki, które były sprzeczne z nauczaniem Jezusa, więcej, przekręcał Pismo Święte, aby poprzeć swoje nauki o mszy. Jan Paweł II o mszy Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 JP2 - tak wielki, że katolicy modlą się do niego 14.06.09, 15:39 Dla niektórych JP2 już jest Bogiem, bo się do niego modlą, do czego zachcęca kardynał Glemp .. Czytaj: Katolicy modlą się do zmarłego Jana Pawła 2 Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 Watykan zbiera pieniądze na beatyfikację JP2 14.06.09, 15:56 Watykan prosi o pieniądze na wsparcie procesu beatyfikacji Jana Pawła II Kościół Katolicki potrzebuje pieniędzy, aby nabyć świętość dla Jana Pawła II. Świętość jest darem Bożym dla tych, którzy uwierzyli w Jezusa i zawierzyli mu swoje życie. Nigdy nie słyszałem ani nie czytałem, aby JP2 zawierzył mu swoje życie. Mottem przewodnim jego życia było zawierzenie się Maryji, ale nie Jezusowi. Dzieje Apostolskie 8:17-23 opisują reakcję apostoła Piotra wobec Szymona czarnoksiężnika, który za pieniądze chciał nabyć dar Boży. (17) Wtedy wkładali na nich ręce, a oni otrzymywali Ducha Świętego. (18) A gdy Szymon spostrzegł, że Duch bywa udzielany przez wkładanie rąk apostołów, przyniósł im pieniądze (19) i powiedział: Dajcie i mnie tę moc, aby ten, na kogo ręce włożę, otrzymał Ducha Świętego. (20) A Piotr rzekł do niego: Niech zginą wraz z tobą pieniądze twoje, żeś mniemał, iż za pieniądze można nabyć dar Boży. (21) Co się tyczy tej sprawy, to nie masz w niej cząstki ani udziału, gdyż serce twoje nie jest szczere wobec Boga. (22) Przeto odwróć się od tej nieprawości swojej i proś Pana, czy nie mógłby ci być odpuszczony zamysł serca twego; (23) widzę bowiem, żeś pogrążony w gorzkiej żółci i w więzach nieprawości. Korzeniem wszelkiego zła jest miłość pieniędzy Dlaczego to robią? Pismo Święte stawia precyzyjną diagnozę, co jest przyczyną wszelkiego zła: chciwość i miłość pieniędzy. 1 Tym 6:(10) Albowiem korzeniem wszelkiego zła jest miłość pieniędzy; … Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: JP2 pozostanie dla ludzi najwiekszym czlowiek 14.06.09, 17:26 A to nie Giertych jest największy? Odpowiedz Link Zgłoś
altocellist Dajcie już spokój 14.06.09, 14:32 z Wojtyłą, Dusiami i innymi głupotami. Świat ucieka, a tu strach otworzyć lodówkę czy klozet, bo zaraz Dżejpitu wyskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
podkanclerzy spoko..na razie wypada I sekretarz PZPO und 14.06.09, 14:43 Spalonykot Odpowiedz Link Zgłoś
servicio Masz obsesję 14.06.09, 15:01 altocellist napisała: > z Wojtyłą, Dusiami i innymi głupotami. Świat ucieka, a tu strach otworzyć > lodówkę czy klozet, bo zaraz Dżejpitu wyskoczy. Masz obsesję. Mnie nic nie wyskakuje. Nie mam się czego bać. Po prostu nie czytaj i twój strach minie. I przestań o nim żalić się na forach. To też powinno pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Pytanie do forumowiczów 14.06.09, 14:35 Dlaczego wam tak zależy na ,,beatyfikacji,, K.Wojtyły skoro wiekszość w Polsce i tak uważa że On już jest święty? Odpowiedz Link Zgłoś
misio_dwa "La Stampa": "Wanda Półtawska - 007 Wojtyły" 14.06.09, 14:37 szczególnie jak biegała w "papuciach" po Watykanie. Bachory też dla zmyłki były. Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki "La Stampa": "Wanda Półtawska - 007 Wojtyły" 14.06.09, 15:13 Takie sobie ciekawostki. Pisze się to jak o Dodzie czy innych herosach rozrywki lub piłkarzach za dziesiątki milionów. Tego nie warto drukować i nie warto czytać. Żeby nie było nieporozumień. Ja, delikatnie mówiąc mam bardzo duży dystans do kultu świętych. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: "La Stampa": "Wanda Półtawska - 007 Wojtyły" 14.06.09, 15:23 Wnoskuje ,ze Mojzesz dla ciebie nic nie znaczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh Co ma wspólnego Mojżesz z Wandą Półtawską? 14.06.09, 15:30 Co ma wspólnego Mojżesz z Wandą Półtawska? Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: Tyle samo co Pupecki z JP2 :) 14.06.09, 18:18 Przeczytaj co napisałem poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: "La Stampa": "Wanda Półtawska - 007 Wojtyły" 14.06.09, 17:23 trzyMOJ ŻESZ flaszkę, bo się wino mszalne rozlewa:) Odpowiedz Link Zgłoś
papasan Napiszcie coś o pedofilu Paeztu 14.06.09, 16:07 albo o SSmanie w Watykanie. Coś śmiesznego a nie nudne ścierwo całyczas Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Celny strzał 14.06.09, 16:16 tekst sprzed kilunastu dni był celny, nasze pismaki i ci od szkła złapali haczyk i zaczeli międlić temat więc włosi nadal będą strzelać Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke kult jednostki JP2 na tym nie ucierpi 14.06.09, 17:49 A jak się okaże że JP2 miał dzieci z Panią Wandą, to one też będą święte ? To chyba tytuł dziedziczny tak jak było z Chrystusem i Maryją ? Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki To wszystko nie jest moja sprawa ale... 14.06.09, 18:17 Cała sprawa JP2, Wandy Półtawskiej, świętości itp. itd. jest poza mną a może ja jestem ponad nią. To nie mój problem lecz gdy usłyszałem oburzonego na internautów biskupa Pieronka i czytam niektóre posty to nie sposób nie myśleć o tej sprawie. W całej tej sensacyjne przepychance pojawił się motyw zaufania. Napisano, że Papież ufał tylko Wandzie Półtawskiej. Widzę tu znaczący problem i jakkolwiek Katolikiem ani teologiem nie jestem to gdyby tak było rzeczywiście trudno dywagować o jego świętości. Człowiek święty nie może być nieufny a przede wszystkim musi ufać Bogu , którego wyznaje. Musi ufać, że cały jego byt a wtym także jego śmierć jest Bogu potrzebne i Bóg ma jakiś cel aby on cierpiał i umierał np. od kuli zamachowca. Ufając Bogu nie wolno kryć się w papa mobile. Wyobrażam sobie, że gdybym Bogu ufał to żadna ochrona nie byłaby mi potrzeban gdyż Bóg uchroni mnie od śmierci lub też dla Niego ta śmierć jest ważniejsza od mojego życia. Jeśli Karol Wojtyła dokonał wyboru i ufał tylko Wandzie Półtawskiej to czyż można mówić o słusznym i prowadzącym do świętości wyborze? Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: To wszystko nie jest moja sprawa ale... 14.06.09, 18:47 Widzisz temat w sposób uproszczony, popularny zresztą w średniowieczu, w postaci postawy "szkaplerz zamiast pancerza". Ufanie Bogu nie polega na beztroskiej wędrówce przez życie z nadzieją, że Bóg za nas wszystko załatwi. Polega to na wierze w to, że wszystko, co się dzieje ma swój sens i jest częścią tego, co teologia katolicka nazywa bożym planem zbawienia. Na przykład przypowieść o synu marnotrawnym uczy nas między innymi tego, że nie dbanie o własne życie kończy się raczej marnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikwa Re: To wszystko nie jest moja sprawa ale... 14.06.09, 19:01 Dziwne jest, że głowa Kościoła ufała tylko jakiejś kobiecie, a nie ufała temu Kościołowi, którego jest głową. Coś mi to dziwnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra JP2 myślał, że jest niepilnowany? Naiwny? 14.06.09, 19:35 Pewnie B16 teraz też pilnują, a wówczas może to on pilnował... Kto tam zna mroczne tajemnice korporacji watykańskiej. Logika podpowiada, że jakiś "wydział wewnętrzny" istnieć musi. Słuchy chodzą, że śmierć Jana Pawła I niebyła przypadkowa, mimo ochrony watykańskiej... A co do JP2; nie ufał strukturom kościoła? Przecież one są wyrazem tradycji i owocem mądrości... JP2 WĄTPIŁ? a może nawet ZWĄTPIŁ... Odpowiedz Link Zgłoś
krakower "La Stampa": "Wanda Półtawska - 007 Wojtyły" 14.06.09, 19:46 Skoro dziadunio ufał tylko babuni, to zdziwiony Wielki Szafarz Nocnika ani chybi z KGB... Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Czyżby już sezon ogórkowy? 14.06.09, 19:58 Aż strach pomyśleć o czym będzie GW pisała w lipcu czy sierpniu, typowym okresie ogórkowym, jeśli już teraz po raz któryś z kolei odgrzewa ten sam stary kotlet. Pierwszy raz, to była dość ciekawa wiadomość, drugi raz - przypomnienie nie mające już żadnego elementu sensacji czy ciekawostki, a kolejny już raz - to nuda i dowód na to, że w GW zostali już tylko stażyści-maturzyści, którzy niczego ciekawego już nie potrafią znaleźć w Polsce, ani w świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
europojczyk_wnuk_hitlerowca Mafia_Makaroniarsko-Szwabska_Blok uje__:o)))))))))) 14.06.09, 20:37 :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
janusz114 "La Stampa": "Wanda Półtawska - 007 Wojtyły" 14.06.09, 20:45 A jakie martini pije ta Pani? Wstrząśnięte czy zmieszane? Odpowiedz Link Zgłoś
abstracto Jest coś pięknego w tej historii 15.06.09, 06:02 Wygląda na to, że to była miłość. I to chyba na całe życie. Jakże śmiesznie brzmią przy tym komentarze ludzi epoki banału, jakich pełno na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś