rojczer 19.07.09, 22:53 Na wszelki wypadek sprawdziłbym czy Rydzyk i Maciarewicz nie wychodzili wtedy z domu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodek.ca Gigantyczne pożary w Kanadzie. Płoną całe góry ... 19.07.09, 22:57 To moze byc sensacja dla Wyborczej, ale nie dla mieszkancow Kanady. W Brytyjskiej Kolumbi i w rejonie Kelowna lasy pala sie corocznie i na znacznie wiekszych obszarach. Taka jest uroda tych obszarow. Rejon Kelowna to pustynia podobna do tej jaka jest w Kaliforni. Ludzie tam mieszkajacy uwazaja ewakuacje z powodow pozaru za stan ...konieczny i normalny. A powody? Wystarcza burza z odpowiednia iloscia piorunow i juz sie pali. a ze ogien nie ma zazwyczaj naturalnych przeszkod, to sie rozprzestrzenia. Tak bylo, jest i bedzie. Takie miejsce na ziemi. A las? Odrosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Pożary w rejonie Banff NP 19.07.09, 23:50 wlodek.ca napisał: > To moze byc sensacja dla Wyborczej, ale nie dla mieszkancow Kanady. > W Brytyjskiej Kolumbii i w rejonie Kelowna lasy pala sie corocznie To prawda. Kilka lat temu byłem w Banff National Park i okolicznych parkach narodowych. Gdy rano jechałem szosą to widziałem dymek - sądziłem, że ktoś pali ognisko. Gdy wracałem popołudniu to płomienie już objęły las na całym zboczu góry. Cieszyłem się, że nie zamknięto ruchu na szosie. Odpowiedz Link Zgłoś
saslanides Re: Gigantyczne pożary w Kanadzie. Płoną całe gór 20.07.09, 01:15 ba niektóre rośliny potrzebują pożaru żeby wykiełkować Odpowiedz Link Zgłoś
radocha1 Re: Gigantyczne pożary w Kanadzie. Płoną całe gór 20.07.09, 05:36 całe 300 hektarów płonie...prawie półtora na półtora kilometra. Ten kto to pisał to chyba nie widział pożarów gdzie dziesiątki tyś. hektarów płonie na raz. Co roku takich wiele. W Polsce też były. Odpowiedz Link Zgłoś
leaffan Re: Gigantyczne pożary w Kanadzie. Płoną całe gór 20.07.09, 03:23 A co to za odmiana nazwy miasta Vancouveru. Moze jeszcze cos sie wydarzylo w Toroncie, w Detroicie albo innym Los Angelesie. Napiszcie prosze koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
sears31 Vncouveru???O inteligencjo polska powstan z mogil 20.07.09, 04:32 Katynia i przenies stolice z Warszawy do Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
xnw4 Re: Gigantyczne pożary w Kanadzie. Płoną całe gór 20.07.09, 05:15 Na Columbusie bez zmian Odpowiedz Link Zgłoś
1510doyumy Re: Gigantyczne pożary w Kanadzie. Płoną całe gór 20.07.09, 06:30 Myślę, że to nie błąd...bo przecież nie w Paryż, ani w Sztokholm czy w Warszawa. Na wszelki wypadek zapytaj p. prof. Miodka. Odpowiedz Link Zgłoś
glomek Re: Gigantyczne pożary w Kanadzie. Płoną całe gór 20.07.09, 07:54 a ja mysle ze blad, po prostu tak na czuja cos sie odmienia cos nie a cos nie wiadomo, w tym przypadku sie nie odmienia i juz:) tak na oko oczywiste jest ze nazwy spolszczone a takie tu przytoczono beda sie odmieniac ale te pozostale w wersji oryginalnej juz niekoniecznie. stad faktycznie w paryzu ale gdybysmy zostali przy paris to przeciez nie w parisu tak samo to ze w Sztokholmie nie przekona mnie ze bylem w Porcie odwiedzajac portugalie. Odpowiedz Link Zgłoś
marimax Re: Gigantyczne pożary w Kanadzie. Płoną całe gór 20.07.09, 08:21 To jest Brytyjska Kolumbia a nie Kolumbia Brytyjska nieuki z GW Tak mowia wszyscy Polacy mieszkajacy w Kanadzie a nieuki pisarczyki z GW, ktorzy pewnie nie wiedza gdzie to jest nie musza mieszac nam w glowach Odpowiedz Link Zgłoś
prpi Re: Gigantyczne pożary w Kanadzie. Płoną całe gór 20.07.09, 12:49 Jak ktoś miesza polskie i angielskie normy językowe, to później może nie odróżniać Wirginii Zachodniej od zachodniej Wirginii. Mówiąc poprawnie po polsku - na całym świecie - należy mówić: Kolumbia Brytyjska, Kanada Atlantycka, Samoa Amerykańskie itp. I odmieniając - pisać przez dwa "i" na końcu - Kolumbii, Kalifornii, itp. Odpowiedz Link Zgłoś