funny5 14.08.09, 17:23 Jak mozna byc tak nieprzygotowanym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snellville [...] 14.08.09, 17:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek21 Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 14.08.09, 18:39 Co za wspaniały poziom rozwoju duchowego! Sama mądrość i współczucie! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Ale z ciebie burak.... 14.08.09, 19:06 Typowy prymitywny buc z ciebie. Nie jest ci przypadkiem wstyd za własną głupotę? Pewnie nie... Odpowiedz Link Zgłoś
naisza kogo interesuje Twoja opinia snellville? 14.08.09, 19:26 Byles tam? Kogos z takim poziomem kultury jak Ty nie powinni wypuszczac z Polski, bo tam Twoje miejsce, wsrod chamstwa i burakow!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: kogo interesuje Twoja opinia snellville? 14.08.09, 19:48 naisza napisała: > Byles tam? Kogos z takim poziomem kultury jak Ty nie powinni wypuszczac z > Polski, bo tam Twoje miejsce, wsrod chamstwa i burakow!!!! Oooo...panienka z z Grypolino,szasta inteligencja na prawo i lewo. Wysikaj sie najpierw zanim wejdziesz do NJ metra,chyba wiesz ze kible macie tam pozamykane. To samo z woda w Arizonie. Odpowiedz Link Zgłoś
naisza Re: kogo interesuje Twoja opinia snellville? 14.08.09, 19:53 Smutny z ciebie czlowiek, zalosny wrecz. Nie zadawaj sobie trudu, zeby odpowiadac, bo naprawde nie interesuje mnie co wiecej chcesz wykrzyczec i kogo probujesz obrazic. Chyba nikogo nie interesuje. Nie przykro Ci, ze usuneli Twoja elokwentna i pelna wspolczucia wypowiedz? :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: kogo interesuje Twoja opinia snellville? 14.08.09, 20:02 naisza napisała: > Smutny z ciebie czlowiek, zalosny wrecz. Nie zadawaj sobie trudu, zeby > odpowiadac, bo naprawde nie interesuje mnie co wiecej chcesz wykrzyczec i kogo > probujesz obrazic. Chyba nikogo nie interesuje. Nie przykro Ci, ze usuneli > Twoja elokwentna i pelna wspolczucia wypowiedz? :-))))) No wiesz,trzeba byc idiota zeby wybrac sie gdzies w Arizonie bez wody,tak przejechac sie metrem w NJ z pelnym pecherzykiem. Ps. od kiedy w Polsce zyja tylko chamy?....gdzie ty sie wyklulas. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: kogo interesuje Twoja opinia snellville? 14.08.09, 21:18 W d byłeś i g widziałeś specjalisto od nowojorskich azbestów. Siedzisz w polskiej dzielnicy 20 lat i nie było cię stać żeby zwiedzić Stany. Polacy przyjeżdżają dziś do USA w celach turystycznych za pieniądze w Polsce zarobione a ty wracaj na dach specjalisto z Moniek. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: kogo interesuje Twoja opinia snellville? 14.08.09, 23:48 cygan37 napisał: > W d byłeś i g widziałeś specjalisto od nowojorskich azbestów. > Siedzisz w polskiej dzielnicy 20 lat i nie było cię stać żeby zwiedzić Stany. > Polacy przyjeżdżają dziś do USA w celach turystycznych za pieniądze w Polsce > zarobione a ty wracaj na dach specjalisto z Moniek. Widze ze koles jestes z Rzeszowskiego,masz problem z Monkami??? Monki napewno fajna miejscowosc ,nigdy tam nie bylem.....ale ty chamie zaczynasz sie dzielic na lepszych i gorszych Polakow. Wiec wedlug ciebie gdzie sie trzeba w Polsce urodzic zeby byc prawdziwym "Polakem".????? Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Zmarł 18 letni Indianin - mężczyzna 14.08.09, 23:51 Dlaczego gazeta zmieniła płeć zmarłego mężczyzny - 18 letniego Indianina na kobietę? Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Zmarł 18 letni Indianin - mężczyzna 14.08.09, 23:55 pensioner63 napisał: > Dlaczego gazeta zmieniła płeć zmarłego mężczyzny - 18 letniego Indianina na > kobietę? Widocznie tak byl odwoniony ze nie mogli poznac.............. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: kogo interesuje Twoja opinia snellville? 15.08.09, 00:22 snellville napisał: > naisza napisała: > > > Smutny z ciebie czlowiek, zalosny wrecz. Nie zadawaj sobie trudu, zeby > > odpowiadac, bo naprawde nie interesuje mnie co wiecej chcesz wykrzyczec i > kogo > > probujesz obrazic. Chyba nikogo nie interesuje. Nie przykro Ci, ze usun > eli > > Twoja elokwentna i pelna wspolczucia wypowiedz? :-))))) > > > No wiesz,trzeba byc idiota zeby wybrac sie gdzies w Arizonie bez wody,tak > przejechac sie metrem w NJ z pelnym pecherzykiem. > > Ps. od kiedy w Polsce zyja tylko chamy?....gdzie ty sie wyklulas. Gdzie w New Jersey (NJ) jest subway czyli metro? W jakim miescie ,jestm ciekaw? Odpowiedz Link Zgłoś
kongregacja Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 14.08.09, 18:47 chcialabym sie doczekac notki dziennikarskiej o tym , ilu ludzi zmarlo dzis/jutro/w niedziele z powodu odwodnienia w afryce. no? nie ma chetnych? no tak, to juz nikogo nie rusza... co innego taka amerykanska osiemnastolatka ;> Odpowiedz Link Zgłoś
bestjebaka Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 15.08.09, 08:02 no wiesz ... to zrozumiałe czemu , być może miała ładne cycki i nieźle się dymała . Takiej to szkoda ... A jak fiknie 100 murzynów z braku wody to... czy kogoś w stanach to interesuje ??? Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Nieortodoksyjna geografia dziennikarza GW 14.08.09, 18:55 "18-latka zmarła wskutek odwodnienia, gdy grupie 8 ośmiu alpinistów skończyła się woda podczas wycieczki po Wielkim Kanionie w amerykańskim stanie Kolorado". Wielki Kanion Kolorado znajduje sie w stanie Arizona, szanowny dziennikarzu. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gadolinn Re: Nieortodoksyjna geografia dziennikarza GW 14.08.09, 19:07 Pewnie im sie pomylil stan Kolorado z rzeka Kolorado. Wielki Kanion jest na rzece Kolorado, w stanie Arizona. Odpowiedz Link Zgłoś
smooch zmarł *Indianin* 14.08.09, 19:01 ...said the body of an 18-year-old Native American male, was located approximately one mile up the wash from the rest of the party. www.abc15.com/content/news/northernarizona/other/story/18-year-old-hiker-dies-at-Grand-Canyon-7-others/uqneofp1OEeF0XRsYRXe1A.cspx Odpowiedz Link Zgłoś
bestjebaka [...] 15.08.09, 08:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 14.08.09, 19:04 Alpinisci???!!! No chyba sobie ktos jaja robi. W kanionie zdarzaja sie wypadki. O tej porze roku jest tam bardzo goraco. Nawet zabranie ze soba 6 litrow wody nie gwarantuje, ze czlowiek sie nie odwodni. W dodatku czesto ludzie zabieraja ze soba "spring water", zamiast mieszac wode z napojami dla sportowcow (elektrolity) - choc informacja o tym wisi w wielu miejscach. Pare lat temu zmarla z wyczerpania dziewczyna, ktora biegala w maratornach... Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 14.08.09, 19:06 Ciekawe czy w USA dzienniki dają newsy w stylu "Polak zmarł po kąpieli w Bałtyku". Odpowiedz Link Zgłoś
maxnowak Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 14.08.09, 19:42 fidelxxx napisał: > Ciekawe czy w USA dzienniki dają newsy w stylu "Polak zmarł po kąpieli w Bałtyk > u". Choć sprawa jest przykra, to punkt dla ciebie za czarne poczucie humoru :-) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 14.08.09, 20:09 maxnowak napisała: > fidelxxx napisał: > > > Ciekawe czy w USA dzienniki dają newsy w stylu "Polak zmarł po kąpieli w Bałtyku". > No, to ze ktos zmarł po zanurzeniu sie w zasyfione wody Bałtyku to aturat nie byłby news. Wiadomoscią godną podania byłoby, gdyby, ktos, po kąpieli w Bałtyku, NIE złapał jakiegos syfa. P.S. Podobnie, news'em nie byłaby rewelacja, ze "jeden z oficerów polskiego wywiadu okazał sie rosyjskim szpiegiem" Z oczywistych powodów. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 :-))))))))))))))))))))))))))))))) )))) 14.08.09, 20:12 <MALE>, to w słowarze Gaziety oczywiscie kobieta/dziewczyna. :-))) Kogo wy tam bierzecie na zastępstwa, Gazeto, podczas kanikuły? Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana piszesz swoje grafomanski wywody w SZABAS? 15.08.09, 01:52 nie wstyd ci? Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 15.08.09, 10:41 meerkat1 napisał: > No, to ze ktos zmarł po zanurzeniu sie w zasyfione wody Bałtyku to > aturat nie byłby news. > > > Wiadomoscią godną podania byłoby, gdyby, ktos, po kąpieli w Bałtyku, nie przesadzaj, woda w bałtyku jest czysta, czego nie można powiedzieć o jeziorach, albo o np. takiej zatoce puckiej > NIE złapał jakiegos syfa. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.taddy Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 14.08.09, 20:59 nie,i wiesz, nawet nie mowia nic co robi pan polski premier,czasami wspomna o polskim prezydencie aby pognebic zwolennikow PO.Takie wredne sa te amerykanskie dzienniki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hel14 Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 15.08.09, 09:25 Dają! Ale tylko polskie brukowce. Kiedyś w NYorskim SuperExpresie widziałem tytuł na całą pierwszą stronę: "Zabrali mu rentę. Nie ma z czego żyć" Odpowiedz Link Zgłoś
aniaania20 USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim Ka... 14.08.09, 19:20 GRAND CANYON, AZ Odpowiedz Link Zgłoś
garbec Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 14.08.09, 19:50 18-year-old Native American male 18 letni INDIANIN mezczyzna. dlaczego w tytule jest napisane , ze to dziewczyna/kobieta? Odpowiedz Link Zgłoś
aaanzelm Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 14.08.09, 20:59 > > 18-year-old Native American male > dlaczego w tytule jest napisane , ze to dziewczyna/kobieta? Pewnie dlatego, że osobom tworzącym internetowe wydanie GW (dziennikarzami ich nazwać raczej trudno) płaci się "od kliknięcia na link do artykułu". A ludność jest taka, że częściej kliknie na wycieńczoną nastolatkę, niz na indiańskiego chłopaka, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 15.08.09, 17:27 garbec napisał: > 18-year-old Native American male > 18 letni INDIANIN mezczyzna. > > dlaczego w tytule jest napisane , ze to dziewczyna/kobieta? Bo "male" kojarzy się z "female" Odpowiedz Link Zgłoś
aniaania20 USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim Ka... 14.08.09, 19:23 hiker (Ectaco-Poland) n, rodz. m 1 wycieczkowicz 2 turysta Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim Ka... 14.08.09, 21:12 Oglądałem w TV program gdzie instruowano w jaki sposób pokonywać takie tereny jak Wielki Kanion czy Dolina Smierci w Kaliforni. Woda nie wystarczy; musimy mieć ze sobą też specjalne pakiety(mieszanki) z solami mineralnymi plus mikroelementy. Magnez, wapno, potas itd bo nie znam składu są w morderczym upale wypłukiwane przez pot i ew. siusianie i w końcu woda nie pomaga; następuje załamanie organizmu. A więc zabieramy oprócz wody pakiety mineralne i batoniki energetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 14.08.09, 22:24 To prawda ze sole sa jeszcze lepszym przygotowaniem. Gatorade to napoj ktory jak najbardziej zbliza sie zawartoscia mineralow do tych ktore tracimy pocac sie -niestety latwo sobie wyobrazic jaki to paskudztwo ma smak. Dlatego zawsze wolalem wode mineralna, choc mniej zdrowa :) Mnie tez pierwszy raz zdarzylo sie ze za malo pilem. Trick polega na tym ze w takich miejscach czlowiek nieprzygotowany pije tyle ile mu sie chce albo ile mu sie wydaje. Mnie sie nie chcialo pic i wypilem przez caly dzien na podobnej trasie bardzo malo. Wracajac zrobilem sie na twarzy potwornie zielony, zrobilo mi sie bardzo niedobrze... nie bede opowiadal szczegolow, generalnie mnostwo slonca plus odwodnienie... Od tej pory nauczylem sie pic na pustynnym szlaku czesciej i wiecej niz mialem ochote. Z tego samego powodu w Kalifornii ktora jest zasadniczo terenem pustynnym ludzie nosza ze soba wszedzie butelke wody. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Na westernach doradzali co innego 15.08.09, 02:35 Whisky a dla pań coca-colę. Też oglądałem w telewizorze. Odpowiedz Link Zgłoś
fiut-filut USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim Ka... 14.08.09, 21:40 Znowu dziennikarzyna dyzurny GW ma nas gleboko w dupie. Przewedrowalem Grand Canyon zdluz i wszerz 20 lat temu i zywcem nie ma ni miejsca ni przyzwolenia na "alpinizm". Poszukalem wiec orginalnej wiadomosci: Teen dies at Grand Canyon after water runs out AP via Breitbart ^ | AUGUST 14, 2009 | N/A An 18-year-old who was among a group of eight hikers that had run out of water at the Grand Canyon has died. The National Park Service says rafters on the Colorado River were flagged down by a hiking group Thursday morning about 30 miles downstream from Lees Ferry. The hikers told the rafters that they were out of water and needed help. Park Service rangers then received a report that one of the eight hikers was dead. -------------------- A wiec to byla regularna grupa turystycza a nie "alpinisci". "Alpinsta", "taternik" to ktos obeznany z gorami lepiej niz ratownik gorski. To jak "kierowcy rajdowi" miedzy zwyklymi kierowcami. Ostatnnia rzecza jaka zagraza "alpinscie", "taternikowi" to niedopatrzenie i nie zabranie ze soba wody. Przykre, ale GW staje sie dziwka probujaca za wszelka cene przyciagnac uwage potencjalnego kienta. Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim 15.08.09, 00:37 fiut-filut napisał: > Przykre, ale GW staje sie dziwka probujaca za wszelka cene > przyciagnac uwage potencjalnego kienta. Ciekawe, czy Gazeta zmieniła płeć nieszczęśnika ze względów marketingowych ("zmarła 18-latka" bardziej przyciąga uwagę, niż "zmarł 18-latek"), czy z powodu zwykłej niekompetencji tłumacza. Oryginalna wiadomość: tnij.org/d2gh Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro Trzeba miec nieżle narąbane, żeby o tej porze roku 15.08.09, 00:09 ...urządzać sobie tam wycieczkę. Kto był, ten wie. Cały ten teren to patelnia. Czerwony piaskowiec i słońce prawie pionowo nad głową. Z powodów natury "społecznej" musiałem kiedyś zawieźć parę osób do Arches w sierpniu. Wyjście z klimatyzowanego samochodu to było jak otwarcie drzwi do pieca. Ani to zdrowe, ani przyjemne, choć do tego klimatu jestem jako tako przystosowany. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Trzeba miec nieżle narąbane, żeby o tej porze 15.08.09, 00:23 tajemniczy_don_pedro napisał: > ...urządzać sobie tam wycieczkę. Kto był, ten wie. Cały ten teren to patelnia. > Czerwony piaskowiec i słońce prawie pionowo nad głową. Z powodów natury > "społecznej" musiałem kiedyś zawieźć parę osób do Arches w sierpniu. Wyjście z > klimatyzowanego samochodu to było jak otwarcie drzwi do pieca. Ani to zdrowe, > ani przyjemne, choć do tego klimatu jestem jako tako przystosowany. Bylem tam w maju,snieg lezal w niektorych miejscach. Po godzinie chce ci sie pic...nikt mi nie powie ze madry czlowiek lazi tam bez wody.Zdechl glupi indianin....chyba on powinien wiedziec lepiej jak tam przezyc. Odpowiedz Link Zgłoś
sjermak Re: Trzeba miec nieżle narąbane, żeby o tej porze 15.08.09, 01:14 Za to Ty jestes zrodlem madrosci tryskajacym na pustyni bezmyslnosci, czytajac Twoje wypowiedzi, przepraszam Cie ale faktycznie nie mam watpliowosci :) glopcow nie sieja ale oni sie rodza. A Ty jestes nie dosc ze taki jak ta Twoja wypowiedz to do tego faszysta. Odpowiedz Link Zgłoś
sjermak USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim Ka... 15.08.09, 01:25 P.S. dlaczego nie podpiszesz sie pod tymi opiniami imieniem i nazwiskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
gregohio USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim Ka... 15.08.09, 01:44 dokładnie minoł tydzień jak byłem nad rzeką Kolorado u indian Hawasupai w rezerwacie Supai Arizona - napiekniejsze miejsce w jakim dane mi było obcowac z naturą - przepiekne wodospady, kaskady, baseny - wszystko to tworzy Błekitnoszara rzeka. Lecz aby dostac sie do tego raju trzeba przejsć przez piekło. Ośmio milowa scieżka ktróra prowadzi do wioski to prawdziwy test przetrwania i kondycji w potwornym upale 40 C i powietrzu właściwie pozbawionym wilgoci. W takich warunkach 2-3 litry wody to stanowczo za mało. Ja potrzebowałem wiadra ok - 10 do 12 litrów na dobe oczywiscie pilem wode ze struienia lub źródeł o ktore nie tródno w pobliżu rzeki. Nie było to moje pierwsze spotkanie z rzeką Colorado i wiem co znaczy pragnienie na pustyni dlatego wyrażam współczucie dla pozostałych członków ekipy i żal po tragicznym zejściu ich koleżanki. greg. Odpowiedz Link Zgłoś
smooch ...kolegi 15.08.09, 04:22 może nawet, jako Indianina w grupie, przewodnika, który odmówił sobie aby inni mieli... Nie wiemy jeszcze. Liczy Ci się znajomość terenu w pierwszej osobie jak i empatia. Której tu brakuje. Kolorado jest pięknym zjawiskiem. Znam ją też, aczkolwiek z dala (Dead Horse Point State Park, Utah) no i Kanyon. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Gatorade 15.08.09, 07:15 Gatorade ma akurat b. przyjemny smak. Zawsze to pije, kiedy gram w tenisa. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: GWniana sensacja - musiałaby nic nie pić min 15.08.09, 08:37 Dodaj do tego wysiłek i wysoką temperaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.grz USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim Ka... 15.08.09, 10:35 Podobnie jak cygan37 ogladalem kilka filmow o przetrwaniu, czytalem ksiazki na ten temat, a poza tym ze wzgledu na wiek pamietam historie gornika (jak zwykle nie pamietam nazwiska), ktory w polskiej kopalni lezal pod zawalem ponad tydzien i przezyl bo pil wlasny mocz. To zalecaja wszyscy spece od przetrwania, bo mocz to zarowno woda jak i mineraly. Na jednym z filmow pokazano to nawet w praktyce. Warunkiem jest picie swiezego, a wiec niestety cieplego moczu ze wzgledu na szybki rozwoj flory bakteryjnej. Nawiasem mowiac medycyna rosyjska stworzyla system leczenia moczem roznych schorzen i ksiazki na ten temat byly w zeszlym roku dostepne w ksiegarniach medzycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus USA: 18-latka zmarła z odwodnienia w Wielkim Ka... 15.08.09, 10:51 Tak, tak, a tych rowerow to nie rozdaja tylko je kradna... Moze wreszcie GW poprawi ten tekst! Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek 17.00 - nadal nie poprawione 15.08.09, 16:58 17.00 - nadal nie poprawione. Widać gdzie portal ma swoich czytelników Odpowiedz Link Zgłoś
4v caaaały dzień współczułem biednej dziewczynie... 15.08.09, 17:34 ... a tu się okazało że to nie dziewczyna. cóż, w kwestii fachowości GW utwierdziłem się po raz kolejny... Odpowiedz Link Zgłoś