Dodaj do ulubionych

Podatek od darowizny mieszkania

02.11.07, 19:17
Moja mama odziedziczyła w spadku mieszkanie,chcemy je sprzedać i
kupić dla mnie nowe mieszkanie.Czy jeżeli mama daruje mi mieszkanie
a ja odrazu je sprzedam i przeznaczę pieniądze na kupno nowego
mieszkania będę musiała zapłacić 19% podatku lub jakikolwiek inny
podatek?
Obserwuj wątek
    • metrohouse Re: Podatek od darowizny mieszkania 04.01.08, 09:49
      Zgodnie z art.2 ust.1 pkt 3 Ustawy o podatku dochodowym od osób
      fizycznych sprzedaż mieszkania podlegającemu opodatkowaniiu
      podatkiem od spadku lub darowizn jest zwolniona z opodatkowania
      podatkiem dochodowym. Chyba, że skorzystaliście Państwo ze
      zwolnienia z podatku od spadku lub darowizn, to trzeba będzie ten
      podatek zapłacić.

      Dariusz Mitrowski
      broker nieruchomości
      Metrohouse S.A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się


Nakarm Pajacyka