Dodaj do ulubionych

Likwidacja Filii nr 1

• sylwestra321 Re: spotkanie odnośne strategii biblioteki 14.11.13, 17:49
      www.facebook.com/photo.php?fbid=228984357278143&set=a.156051757904737.1073741828.155138747996038&type=1&theater
      Jak to nie było dyrektorki?

To jest kpina, zwolnić ją z tego stołka jak nie potrafi odpowiednio reprezentować swojej firmy. Myśli że za nią prace wykonają inii a ona kasę weźmie? Krew człowieka zalewa, że prezydenci tolerują taką niekompetentna osobę. Nie wiem dla kogo większy wstyd dla niej, czy dla władz?
      • miluna18 Re: spotkanie odnośne strategii biblioteki 16.11.13, 11:33
        Hej, może ma nieobecność usprawiedliwioną? Choroba ..., czy coś tam innego co może być wytłumaczeniem tej nieobecności.
        • protoplasta232 Re: spotkanie odnośne strategii biblioteki 16.11.13, 19:17
          Być może się rozchorowała, jednak mogła dostarczyć do urzędu jakieś plany rozwoju. Każdy dyrektor powinien mieć na 4-5 lat planowanie działań w swojej firmie. Z tego co pamiętam na wrześniowej debacie też nic takiego nie przedstawiła. Może po prostu nikt od niej tego nie wymagał. Jak widać w Legionowie wszystko jest możliwe.
          • w.iwo Re: spotkanie odnośne strategii biblioteki 16.11.13, 20:19
            dyrektor będzie na następnych spotkaniach, zespół poprosił o jej obecność

jedno jest pewne, nie będą to zwykłe konsultacje społeczne... grupa jest bojowa i nie zgodzi się na bycie marionetkami :)
        • kar-b Re: spotkanie odnośne strategii biblioteki 17.11.13, 12:47
          To może powiedzmy sobie jasno - pani dyrektor NIE MIAŁA zamiaru przychodzić na to spotkanie, jako osobę z biblioteki oddelegowała swojego pracownika z czytelni - p. Kamila, tak więc zdecydowała o swojej nieobecności świadomie, nie mówmy tu o chorobie i usprawiedliwieniach.

Może w końcu uznała, że jest jednak zbędna w bibliotece? :)
          • czytacz9 Re: spotkanie odnośne strategii biblioteki 17.11.13, 14:49
            Jeśli rzeczywiście reprezentantem biblioteki na spotkaniu dotyczącym rozwoju tej placówki był zamiast dyrektora pracownik to znaczy, że dyrektor nie ma nic do powiedzenia na ten temat.
            Panie prezydencie jak długo jeszcze będzie pan czekał, aby odpowiednio zareagować? Tej pani już dawno należałoby podziękować.
    • 1dagmara333 Re:strategia rozwoju biblioteki 19.11.13, 08:52
      Czegoś nie rozumiem. Spotkanie odnośnie strategii rozwoju biblioteki bez dyrektora taj placówki? Kto ma pisać strategię - szefowa marketingu oraz ludzie różnych zawodów związanych emocjonalnie z książką? To tak jakby strategię rozwoju UM miała pisać grupa osób korzystająca czasami z wydziałów tego urzędu. Chyba ktoś się zagalopował. Od tego jest urzędujący dyrektor, jak sobie nie radzi to rozpisać konkurs i po sprawie.
      Należy nareszcie rozliczać a nie głaskać po głowach. A opinia mieszkańców powinna być brana pod uwagę a nie jak w przypadku filii nr 1, gdzie radni olali czytelników. Można przeprowadzić ankiety ale pisanie strategii to lekka przesada, ktoś za coś bierze pieniądze.
      • zchotomowa czerwona kartka dla UM Legionowo 19.11.13, 09:29
        Słabe jest to, że UM Legionowo już tak bardzo stracił kontakt z rzeczywistością, że Ania Szczepłek (UM Legionowo) zaproponowała na spotkaniu m.in. profesorowi Uniwersytetu Warszawskiego układanie ankiet do rozdawania mieszkańcom...

Tak to lokalny samorząd wyznacza standardy, gdy mecenasy wiedzy jakiejkolwiek próbują pouczać wykładowców akademickich, tak bardzo zatracili się w przekonaniu, że są kastą rządzącą. Równocześnie akceptują totalnie nieróbstwo podległych sobie pracowników (i mowa tu o radosnym duecie Zadrożnego i Masiak).

Albo my śnimy, albo im kompletnie pomerdało się w głowach.

"zza horyzontu, słychać szczęk oręża,"

Marcin
    • platroman Re: Likwidacja Filii nr 1 21.11.13, 23:53
      Za stroną Stowarzyszenia Stop likwidacji Biblioteki na Sowińskiego w Legionowie:
      "XXXVII sesja Rady Miasta Legionowo
      Data wydarzenia: środa, 27-11-2013, godz. 10.00
      Pkt. 15. Rozpatrzenie projektu uchwały w sprawie likwidacji Filii Nr 1 – Wypożyczalni dla Dorosłych i Młodzieży Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Legionowie oraz zmiany statutu Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Legionowie.
      www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/strefa-mieszkanca-zaproszenia;id-2457
      Projekt uchwały:
      www.bip.legionowo.pl/#Z2V0Q29udGVudHMoMTQ0NTQsMSwwKQ=="
      • numer170 Re: Likwidacja Filii nr 1 22.11.13, 09:04
        Uzasadnienie do tej uchwały:
        Likwidacja Filii Nr 1 nie wpłynie negatywnie na zaspokajanie potrzeb obecnych jej czytelników, będą oni mogli korzystać z Biblioteki Głównej i Czytelni Internetowej, a tym samym z bogatszej i coraz szerszej oferty Biblioteki, w tym dostępu do książek on-line. Obecni czytelnicy zostali powiadomieni o zamiarze likwidacji filii z półrocznym wyprzedzeniem, są też informowani o możliwości wypożyczania książek w Bibliotece Głównej i korzystania w niej z atrakcyjniejszej i bardziej dostępnej oferty niż w Filii Nr 1, a także zachęcani do zostania czytelnikami i użytkownikami głównej placówki bibliotecznej.

To świadczy że oni absolutnie nie biorą pod uwagę zdania czytelników filii na Sowińskiego. My nie chcemy "atrakcyjniejszej i bardziej dostępnej oferty niż w Filii Nr 1", my chcemy filii nr 1 z jej pracownikami. Nas nie interesują obietnice. My znamy atmosferę obu placówek i chcemy mieć wybór.
        Zadrożny przyznał się, że popełnili błąd i co z tego wynika. Buta i arogancja naszych władz oraz bezmyślność większości radnych nie wróży dobrze dla miasta.
        Podejmują uchwały o konsultacjach społecznych i na tym się kończy. Co chwila wychodzą sprawy gdzie lekceważy się mieszkańców - biblioteka, parking a teraz PEC. Co jeszcze?
    • 1dagmara333 Re: Imprezy w bibliotece 23.11.13, 14:28
      Właśnie wróciłam z Misiowej Soboty w bibliotece. To co się tam działo świadczy o zupełnym nieprzygotowaniu organizatora. Jak zwykle dyrektorka idzie na ilość a nie na jakość.
      Tłum dzieci i rodziców, brak dostępu do toalety - aktorzy mieli występy w przejściu do wc.
      Pomysł na program dla dzieci ok. ale wykonanie jak zawsze.
      Pani dyrektor nie tak należy organizować imprez, brak szacunku dla dzieci i rodziców.
      Za pomysł 5 a za wykonanie 1.
      • 7gucio Re: Imprezy w bibliotece 23.11.13, 17:44
        Kiedyś chodziłem z wnukiem na rodzinne soboty. Prowadzone były przez miłą panią z biblioteki dziecięcej. Super zabawa dla dzieci.
        Niestety jak na wiosnę byłem na spotkaniu z klownami to przeżyłem szok. Ani organizacji, ani ładu ani składu. Kupę dzieci i rodziców, zamieszanie i zadowolona z siebie dyrektorka. Nie ważne były zasady, które próbowali wprowadzić klowni. Dyrektorka nie patrząc na bezpieczeństwo dzieci wręcz namawiała je do łamania tych zasad (przede wszystkim przy bańkach mydlanych). Jak niebezpieczny jest poślizg na mokrej podłodze wiedzą wszyscy oprócz dyrektorki. Dlatego dla bezpieczeństwa swojego wnuka już na takie "hurra" imprezy nie pójdę.
        Domyślam się jednak, że dyrektorka na pewno była z siebie zadowolona.
    • numer170 Re: Likwidacja Filii nr 1 25.11.13, 14:46
      W odpowiedziach prezydenta napisane jest o racjonalności wydatków w bibliotece. Moim zdaniem dyektorka biblioteki na ten temat nie ma pojęcia. Zakazuje wpisywać książki od czytelników, co samochcąc naraża na straty swoją firmę, ponieważ nie zwiększa jej majątku. Nie oszczędza na promocji własnej osoby, w ostatnią sobotę rozdawała rodzicom dzieci, Które przyszły na teatrzyk parasolki. Czyżby miała parasole z logo biblioteki za darmo? Jeśli w przekonaniu prezydenta jest to racjonalne wydatkowanie publicznego grosza, to gratuluję.
      • syl-pie78 Re: Spotkanie w bibliotece 26.11.13, 09:52
        numer170 napisała:

> Nie oszczędza na promocji własnej osoby, w ostatnią s
        > obotę rozdawała rodzicom dzieci, Które przyszły na teatrzyk parasolki. Czyżby m
        > iała parasole z logo biblioteki za darmo? Jeśli w przekonaniu prezydenta jest t
        > o racjonalne wydatkowanie publicznego grosza, to gratuluję.

To fakt, nie bardzo rozumiem związku rozdawania wszystkim rodzicom parasoli na teatrzyku dla dzieci. Tak się złożyło że byłam z młodą i to co widziałam to przebiło moją wyobraźnię. Pomijam poziom samej "sztuki" o gustach się nie mówi ale już o organizacji tak. Była fatalna choć kobitki uwijały się próbowały ratować sytuację, żeby dzieci jakoś mogły widzieć to co na "scenie". Mnie cały czas po głowie chodziło pytanie czemu nie zrobiono tego w Ratuszu? Czy miasto nie powinno połączyć instytucji kultury w jedną i pod jednym dyrektorem żeby wreszcie wykorzystywać racjonalnie powierzchnię sal widowiskowych do tego przeznaczonych.
        Parasol jak ten muł wzięłam a w domu osobisty "monż" mnie dobił, bo stwierdził, że takiego szajsu sama bym sobie nie kupiła i dlatego musiałam iść do Biblioteki, żeby ktoś za nasze pieniądze kupił nam jednorazówkę na większy wiatr.
        Gdzie w tym młoda - cieszyła się z lizaka. Tyle.
        • 2-kasia123 Re: Spotkanie w bibliotece 26.11.13, 22:45
          Jeśli dobrze przeczytałam to jutro na radzie miasta mają podjąć uchwałę o likwidacji filii 1. To nic dla dyrektorki nie znaczy, nadal się dobrze bawi promując siebie. Żenada.
          Czy naprawdę nikt jej nie rozliczy za wywalanie pieniędzy na parasolki i inne duperele. To kosztuje kupę pieniędzy, nie jej prywatnych ale naszych publicznych. Czyżby "nasi" radni naprawdę nie widzieli problemu? Kto wreszcie rozliczy tę panią z jej "racjonalnego" wydatkowania funduszy biblioteki?
        • ka.cha411 Re: Spotkanie w bibliotece 28.11.13, 01:15
          Dobre :) A ktoś wie ile tych parasoli rozdali rodzicom na imprezie dla dzieci?
      • ka.cha411 Re: Likwidacja Filii nr 1 30.11.13, 00:06
        A parasole będą? Bo też chcę.
        www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci;kategoria-wszystkie;id-5025
    • milosniczkaksiazki Re: Już nie miejska, a powiatowa 28.11.13, 16:42
      Stało się, powołano nową powiatową instytucję. Należy się cieszyć, że starosta oraz radni powiatu nie .zostawili ,mieszkańców w potrzebie.
      Na temat radnych miasta, prezydenta a przede wszystkim dyrektorki to się nie wypowiadam, ponieważ musiałabym użyć słów powszechnie uznawanych za obrazliwe.
      Miejmy nadzieję, że starosta nie zawiedzie nas mieszkańców-czytelników.
      • patk28 Re: Już nie miejska, a powiatowa 30.11.13, 11:17
        Ale chyba dopiero od 1 marca powiatowa.
        • kar-b Re: Już nie miejska, a powiatowa 30.11.13, 11:40
          Teraz to ziemia niczyja - powiat jeszcze nic nie zrobi, a dyr. Masiak już dawno odłączyła tę filię od legionowskiej sieci bibliotecznej. Już prawie rok bez nowości. Może warto, by niezadowoleni czytelnicy mówili głośniej?
          • 7gucio Re: Już nie miejska, a powiatowa 01.12.13, 13:33
            Szkoda że brakuje tam nowości ale to chyba jest tylko zła wola dyrektora biblioteki. Mści się na czytelnikach, którzy odważyli się bronić swojej biblioteki. O czym to świadczy to wszyscy wiedzą.
            Jednak prezydent Zadrożny nadal jej broni, mimo że teraz twierdzi że był przeciwnikiem likwidacji filii. Rozdwojenie jaźni, czy co?
            • uszaty7 Re: Już nie miejska, a powiatowa 01.12.13, 18:42
              Nieważne co, byleby nazwiska nie przekręcili...
    • numer170 Re: Likwidacja Filii nr 1 03.12.13, 09:34
      Ze zdumieniem przeczytałem na stronie miasta:
      Ostatnie miesiące uświadomiły nam jak ważna jest rozmowa z czytelnikami. Zespół daje możliwość wyrażenia własnych opinii, zasygnalizowania potrzeb, które są ważne z punktu widzenia czytelnika, a być może nie są tak oczywiste dla nas czy dyrekcji placówki – mówi Piotr Zadrożny, Zastępca Prezydenta Miasta Legionowa."

To na jakiej podstawie dyrektorka biblioteki napisała wniosek o likwidację filii nr 1 a prezydent Zadrożny tak ją w tym działaniu poparł? Skoro dyrektorka nie ma pojęcia o potrzebach czytelników to już nie powinna zajmować swojego stołka. Kiedy prezydent i radni rozliczą ją z jej szkodliwego z punktu widzenia mieszkańców działania.
      Obiecują rozmawiać a nie słuchają tego co się do nich mówi.
      • 7gucio Re: Likwidacja Filii nr 1 03.12.13, 18:57
        Ja też uważam, że duet dyrektorka i wice powinni ponieść karę za działania niezwykle szkodliwe dla kultury w Legionowie, za próbę zlikwidowania bardzo dobrej, w zasadzie najlepszej placówki dla dorosłych w mieście, za pozbawieni wiernych czytelników tej filii dostępu do nowych książek.
        To są ewidentne poczynania mające na celu ograniczenie dostępu do książek mieszkańcom Legionowa i całego powiatu. A teraz się strategie rozwoju czytelnictwa pisze, najlepszym wyjściem jest usunięcie dyrektorki, która ewidentnie nie nadaje się na ten stołek.
        Nie wiem na co czeka prezydent?
        • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 03.12.13, 20:43
          to byłoby nawet zabawne, gdyby Grupa Doradcza, w ramach swoich uprawnień i pod okiem Anny Szczepłek, przedstawiła strategię, opierającą się na wyrzuceniu dyrektorki i wyjęciu instytucji kultury spod Zadrożnego.

Niestety, Roman nie ma na to wystarczających jaj. A szkoda, bo ta decyzja wróci do niego za 10 miesięcy w wyborach. 2.600 osób, które podpisały się pod wnioskiem o uratowanie biblioteki za niecały rok okaże się znaczącą liczbą głosów.

pozdrawiam,

Marcin
          • ka.cha411 Re: Likwidacja Filii nr 1 04.12.13, 09:01
            zchotomowa napisał(a):

> to byłoby nawet zabawne, gdyby Grupa Doradcza, w ramach swoich uprawnień i pod
            > okiem Anny Szczepłek, przedstawiła strategię, opierającą się na wyrzuceniu dyre
            > ktorki i wyjęciu instytucji kultury spod Zadrożnego.
            >
            Już widać, że raczej pracę którą wykona zespół za dyrektora będzie przypisywany tej instytucji. www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=234795866696992&id=155138747996038 No cóż podatnicy mogą sobie popracować w godzinach prywatnych i jeszcze zrzucić się na pensje urzędników :)
            • protoplasta232 Re: Likwidacja Filii nr 1 05.12.13, 09:10
              Zarówno ta Grupa Doradcza jak i stowarzyszenie nadal powinni pilnować sprawy biblioteki. Inaczej ci oświeceni radni i prezydenci sprowadzą tę legionowską książnicę na dno. Właśnie do tego prowadzi obecna dyrektorka. Jeśli jej się nie powstrzyma to będzie wnioskować o zamykanie pozostałych filii. Za podpisanie takiego wniosku prezydent dawno powinien się pozbyć tej pani. Szkodzi bibliotece, czytelnikom i wizerunkowi miasta. Do czego to podobne, żeby czytelnicy bronili biblioteki przed dyrektorką - o zgrozo podobno bibliotekarką z wykształcenia.
          • patk28 Re: Likwidacja Filii nr 1 07.12.13, 13:02
            Póki co badają :)
            net-ankiety.pl/ankieta.php?id=vpzujxjnv7yzj7u3kvsk2h4i
    • bibliofil232 Re: powiatowa instytucja kultury 05.12.13, 17:39
      Jeszcze nie ogłoszono konkursu na dyrektora tej instytucji a już ptaszki ćwierkają, że wiadomo kto będzie dyrektorem. Trudno to nawet nazwać nepotyzmem, ponieważ nie żona starosty ma zająć ten stołek, tylko jej szkolna koleżanka.
      Nie wiem ile w tym prawdy, ale jeśli by tak miało być to szkoda słów.
      Mam nadzieję, że radni powiatowi do tego nie dopuszczą, czego sobie i państwu życzę.
      • 2-kasia123 Re: powiatowa instytucja kultury 06.12.13, 15:55
        Nie chce mi się wierzyć, że starosta byłby tak nierozważny. Przecież nie będzie się w roku wyborczym narażał mieszkańcom. Chyba że ta koleżanka jest wysokiej klasy specjalistą w zarządzaniu, wtedy nikt się nie czepnie.
      • patk28 Re: powiatowa instytucja kultury 07.12.13, 01:24
        bibliofil232 napisał(a):

> Jeszcze nie ogłoszono konkursu na dyrektora tej instytucji a już ptaszki ćwierk
        > ają, że wiadomo kto będzie dyrektorem. Trudno to nawet nazwać nepotyzmem, ponie
        > waż nie żona starosty ma zająć ten stołek, tylko jej szkolna koleżanka.

Coś mi to przypomina - koledzy ze szkolnej ławki dzielą się fantami władzy. Czyżby powtórka z rozrywki - to jakieś przekleństwo miasta i powiatu.
        Było zbyt pięknie żeby było prawdziwie? Tak bezproblemowa, zaskakująca inicjatywa starosty z utworzeniem biblioteki. Pytanie było dla kogo? To żeby pieniądze na kulturę pozyskiwać to było jasne - filantropów ani bibliofilów raczej nie spotkamy w mieście ani w powiecie. (grabie grabią w jedną stronę).
        www.youtube.com/watch?v=mu35l9eHG3M&feature=c4-overview&list=UUU9b9kjbfDHiTraSZa-UdnQ
        Na filmie widać, że nie poparli uchwały radni Pis-u (3:11) a tłumaczenie radnego Kwiatkowskiego wiele daje do myślenia.
        W kontekście powyższego wpisu próby szykowania swoim posadki? może jest coś na rzeczy. Kadencja się kończy i trzeba zebrać jak najwięcej łupów.
        Czyżby nieczyste manewry zaczęły się z Biblioteką tym razem w powiecie?
        • 1dagmara333 Re: powiatowa instytucja kultury 08.12.13, 19:04
          Ja jednak jeszcze wierzę w dobre intencje starosty. Jeśli rzeczywiście szykowałby ciepły stołek dla koleżanki swojej żony, to praktycznie dla mnie PO jest skończone nie tylko w mieście ale i w powiecie.
    • czytacz9 Re: przyszłość legionowskiej biblioteki 16.12.13, 18:34
      Zastanawiający jest fakt, że biblioteka nie bierze udziału w rozpowszechnianiu ankiety dotyczącej jej pracy drogą internetową. Czyżby dyrektorka nie była zainteresowana opiniami czytelników? Czy to brak kompetencji, czy wygórowane ego, a może poczucie absolutnej bezkarności? I powiem szczerze, nie do końca za ten stan rzeczy winię tę panią, bardziej jej obrońcę pana PZ, który do tego dopuścił.
    • 1dagmara333 Re: Likwidacja Filii nr 1 30.12.13, 23:00
      Szkoda, że dziś w filii na Sowińskiego nie było nikogo z władz miasta ani radnych. Dopiero zobaczyliby jak dużo czytelników ma ta filia. Dziś był prawdziwy tłum. Oj będą jeszcze gorzko żałować swej decyzji.

Przy okazji wizyty w tej placówce dowiedziałam się, że jutro w Sylwestra pracują w normalnych godzinach! Powiem szczerze, że mnie zatkało. Taką decyzję dyrektorki pozostawiam bez komentarza, ponieważ ani jeden logiczny argument przemawiający za taką decyzją, nie przychodzi mi do głowy.
      Paniom bibliotekarką życzę jutro mniej czytelników a nadchodzącym roku lepszego pracodawcy.
      • kar-b Re: Likwidacja Filii nr 1 31.12.13, 08:33
        To mówi samo za siebie - urzędy czynne do 13, okoliczne sklepy do 15-16, a biblioteka do 19. Nawet BUW dziś czynny do 16!
        • platroman Re: Likwidacja Filii nr 1 31.12.13, 09:53
          Tak w socjalizmie pokazywało się że "sie pracuje". Jakoś przed szefem trzeba pokazać 300% normy :)
          • numer170 Re: Likwidacja Filii nr 1 31.12.13, 15:25
            Ktoś wcześniej wspominał o konflikcie w bibliotece. Teraz się temu nie dziwię. Taki dyrektor to tragedia.
            • 7gucio Re: Likwidacja Filii nr 1 02.01.14, 09:05
              Dlaczego ta pani tak nie lubi swoich pracowników? Innego wytłumaczenia nie widzę.
              A może to typ człowieka: dajcie mi władzę a ja was usadzę.
              • maciej_70 Re: Likwidacja Filii nr 1 02.01.14, 15:48
                www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci;kategoria-wszystkie;id-5110
                Promować się trzeba! Czekamy teraz kiedy inne podległe UM jednostki będą organizowały i uczestniczyły w jakże potrzebnych konferencjach "Jak rozmawiać z człowiekiem" i "Z wazeliną czy bez?" ;)

Żenującym jest fakt, iż pracownicy Biblioteki muszą "uczyć" się tak podstawowych rzeczy, tylko dlatego, że nie ogarnia ich Pani M.
                Mam jednak nadzieję, że Pani Dyrektor pilnie wszystko notowała, i może nawet potem w domu sobie przeczytała przed snem. Nie żeby miało Jej to pomóc, ale a nóż coś w głowie zostanie...

A nawiązując do powyższej próby opisu charakteru, to ja myślę, iż owa Pani jest po prostu ambicjonalnie chora, na siłę próbuje pokazać że jest lepsza od innych, a nie daj Boże, aby któryś z jej pracowników pokazał/wymyślił coś mądrzejszego! Kolejna dziecinna osoba w galerii "władnych" tego miasta.

Pozdrawiam,
                Maciej
                • 1mamuska79 Re: Likwidacja Filii nr 1 06.01.14, 13:49
                  Do biblioteki chodzę od lat kilkunastu, będąc czytelniczką różnych placówek znam osoby tam pracujące i gwarantuję, że na pewno nie potrzebują tego rodzaju szkoleń, ponieważ znają się na swojej pracy. Wywalenie pieniędzy w błoto i moim zdaniem tylko aby dyrektorka zaliczyła w papierach zorganizowanie "szkolenia". Musi odbudować swoją bardzo nadszarpniętą opinię. Po wrześniowej debacie i usłyszeniu opinii mieszkańców na swój temat przechodzi do kontrataku. Tylko co jej z tego przyjdzie, chyba większość się już na to nie nabierze.
    • 9bronislawa99 Re: powiatowa instytucja kultury 10.01.14, 14:09
      Przyszłość naszej fili jest już w rękach starosty. Jakoś jednak nie najlepiej się to zaczyna. Dziwny konkurs na dyrektora, ukryty jak najgłębiej. Brak deklaracji na stronie starostwa od kiedy dla czytelników będzie działała biblioteka na Sowińskiego. Niby na drzwiach biblioteki jest napisane, że w lutym zamknięte ale zapraszają w marcu, ale to jest niejasne. Na stronie miasta i biblioteki jest o likwidacji filii, ze strony starosty nic nie mamy. Musimy patrzeć na ręce powiatu, aby nie dać się oszukać.
    • ka.cha411 Re: Punkt na Husarskiej 18.01.14, 19:13
      Może ktoś wie kiedy go wreszcie otworzą i w jakich godzinach będzie czynny?
      • numer170 Re: Punkt na Husarskiej 20.01.14, 14:50
        Na drzwiach filii napisane jest, że w lutym będzie zamknięta. Ponownie zapraszają w marcu. Jak rozumiem od marca będzie działała jako powiatowa. Szkoda, że w zasadzie nie ma oficjalnie takiej informacji od starostwa.
        Od dyrektorki biblioteki można się tylko dowiedzieć, że z dniem 1 marca likwidują filię (tak na stronie biblioteki i miasta jest napisane). Wprowadzają tym samym w nerwację ludzi, ale po nich już się niczego dobrego nie spodziewam.
    • 2-kasia123 Re: Już kampania wyborcza Prezydenta 21.01.14, 20:38
      Oniemiałam z wrażenia czytając ulotkę, którą znalazłam w skrzynce. Nie wiem czy prezydent ma nas nie tylko za idiotów, ale idiotów z bardzo krotką pamięcią. Panie prezydencie my pamiętamy jak na wiosnę 2013 r. przekonywał pan mieszkańców o konieczności likwidacji filii nr 1 biblioteki. Zamiast zwolnić dyrektora za taki wniosek podtrzymywał pan tę beznadziejnie głupią decyzję. Teraz próbuje się nas pan przekonać, że jest co najmniej zbawcą czytelnictwa w Legionowie. Wstyd, po prostu wstyd.
      To nie panu zawdzięczamy fakt, że przy Sowińskiego będzie biblioteka. To my, mieszkańcy pokazaliśmy swoją determinację. Nie damy nikomu tego zapomnieć.
      • zchotomowa Re: Już kampania wyborcza Prezydenta 21.01.14, 20:41
        Kasiu,

a wrzuciłabyś skan tych "rewelacji" prezydenta?

pozdrawiam i dziękuję

Marcin
        • 2-kasia123 Re: Już kampania wyborcza Prezydenta 21.01.14, 21:59
          OK. Postaram się jutro.
    • 1dagmara333 Re: ulotka wyborcza 22.01.14, 13:06
      Ja też dostałam taką ulotkę, jak widać nie tylko ja bo na stronie sf stowarzyszenia też już jest umieszczona.
      Dla mnie to żenada, jak można tak manipulować faktami.
      Wydział promocji chyba nie słuchał wcześniejszych wypowiedzi swojego pryncypała na temat filii na Broniewskiego. Chyba że liczą na to, że mają do czynienia z wyjątkowymi głupcami i prymitywami.
    • platroman Re: Likwidacja Filii nr 1 03.02.14, 09:54
      Miejska i Powiatowa Biblioteka w Legionowie - odpowiedź na pytania
      • numer170 Re: Likwidacja Filii nr 1 03.02.14, 20:14
        Nie mogę uwierzyć, że takich odpowiedzi udzieliła dyrektorka biblioteki. To jest żenujący poziom. Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Pytanie sobie, odpowiedź sobie.
        Utrzymywanie tej pani na stołku dyrektora biblioteki jest działaniem na szkodę nie tylko instytucji, którą zarządza ale również wizerunkowi miasta. Już nie wspomnę o czytelnikach.
        Zastanawiam się kiedy doczekamy się reakcji ze strony prezydenta.
        • czytacz9 Re: Likwidacja Filii nr 1 04.02.14, 15:24
          Jak widać ani Zadrożnemu ani Smogorzewskiemu to nie przeszkadza. Powiem więcej łatwiej jest manipulować takim dyrektorem. Kolejny przykład bmw. Tylko szkoda, że w naszym mieście.
    • protoplasta232 Re: Biblioteka Powiatowa 07.02.14, 19:47
      Czy ktoś wie kiedy będzie otwarcie biblioteki na Sowińskiego? Dlaczego to tak długo ma trwać? W dobie komputerów chyba nie są spisywane książki ręcznie? Czyja to wina? Czy rzeczywiście przekazanie placówki musi tyle trwać? Może to jest zła organizacja pracy?
      • zchotomowa Re: Biblioteka Powiatowa 07.02.14, 21:25
        „Od kandydatów oczekuje się wykształcenia wyższego humanistycznego lub prawniczego, kwalifikacje umożliwiające sprawne zarządzanie instytucją kultury i zarządzanie zespołem oraz znajomość prowadzenia gospodarki finansowej w instytucjach kultury”.

Czy ktoś wie, gdzie wcześniej pracowała Pani Renata Sowińska? Bo że małżonek jest znajomym Romana i Janka już od uczelni, to wiemy. Może jakieś CV, które by podpierało wybór starostwa?

pozdrawiam,

Marcin
        • bibliofil232 Re: Biblioteka Powiatowa 07.02.14, 22:16
          Zgodnie z par. 9 protokół z posiedzenia komisji konkursowej jest jawny. Myślę, że nie powinno być problemu z uzyskaniem dokładnych informacji na temat kwalifikacji tej pani. Regulamin komisji konkursowej
          bip.powiat-legionowski.pl/index.php?type%3D4%26func%3Dselectsite%26value%255B0%255D%3D11091%26value%255B1%255D%3Dmnu9%26value%255B2%255D%3D3253
          Dlaczego podejrzewać od razu znajomości.
          Jednak aby było wszystko transparentne powinno być podane cos więcej ni z dotychczas.
          • ka.cha411 Re: Biblioteka Powiatowa 07.02.14, 22:33
            bibliofil232 napisał(a):

> Dlaczego podejrzewać od razu znajomości.

Ale chyba to było tylko jako podanie faktu że taka znajomość jest. Ja tak to odczytałam. Fakt, jest kojarzona z imprezami związanymi z książką a na temat doświadczeń zawodowych nic nie wiadomo. Może powolutku poznamy bliżej dyrektora PIK-u. Swoją droga głupi ten skrót kojarzy się z Empik.
            • 7gucio Re: Biblioteka Powiatowa 08.02.14, 18:53
              Należy dać tej pani szansę mimo plotek o znajomościach ze Smogorzewskim i Grabcem. Mnie bardziej interesuje fakt czy może plotka, że ta pani od grudnia była pełnomocnikiem starosty do spraw biblioteki. Jeśli to prawda to podważa bezstronność komisji konkursowej. A może to tylko plotka?
        • ka.cha411 Re: Biblioteka Powiatowa 08.02.14, 20:27
          Rozmowa Tygodnia
          niestety dotrwałam tylko do połowy bo maniera filologa języka polskiego kończącego zdanie oznajmujące pytającym "tak?" tak mnie rozwaliła że spasowałam.
          ONA SZERZY SIĘ JAK POŻAR NA PRERII. Nie jestem filologiem ale ciarki mam na plecach jak coś takiego słyszę nawet osób słabiej wykształconych jeśli chodzi o język ojczysty. Nie wiem chyba mam na to alergię.
          • zchotomowa Re: Biblioteka Powiatowa 08.02.14, 20:33
            Pyry tak mówią, TAK?

Nie dałem rady obejrzeć całości, ja w tym treści nie dostrzegam. Plotka z miasta mówi, ze nowa Pani dyrektor nie pokaże nam CV, bo go nie ma, w sensie - nie ma co tam wpisać. Jak to sie ma do nawet tych enigmatycznych wymogów o kierowaniu grupa - nie pojmuje, ale może to zwykła pomyłka i chodziło jednak o grupę dyskusyjna?

Niezłe jaja, zmierzamy z Filia nr 1 jednak w stronę okienka z informacja turystyczna, taka strategia mogła sie sie narodzić jedynie na styku Mira Pachulskiego i Dzoany Co Prawdę Omija.

I pomyślcie, ze w nadchodzącej kampanii samorządowej ten sam zestaw chce nam ściemniać o opiece zdrowotnej dla naszego dobra; to dopiero bedzie cyrk :-)

Pozdrawiam,

Marcin
            • ka.cha411 Re: Biblioteka Powiatowa 08.02.14, 21:11
              Chyba mam straszną awersję, do tej maniery, bo jest bardzo mocno nadużywana np. podczas ględzenia polityków bez sensu. Chyba robią to po to aby w prosty (choć w moim przypadku odwrotnie skuteczny) sposób na podtrzymać na sobie uwagę. Zaraz zapala mi się lamka acha ... - osłabianie asercji dopada. No, tak już mam i nic na to nie poradzę.

Co do regionalizmu to ja słyszałam, że tak mówi się w Gdańsku i na Kaszubach, ale czy cała Polska pochodzi z tego regionu? Mnóstwo osób tak mówi, szczególnie jeśli chce przekonać do swojej prawdy. Wystarczy posłuchać gadające głowy w TV. Zaraza jaka, czy co?
              W Gdańsku od miejscowych to ja słyszałam "jo...".

Ale sumując tą wymianę zdań nie podważam regionalizmów ale błagam - oczytany filolog. Czy w tych czasach to jeszcze do czegoś zobowiązuje.

Przepraszam, poniosło mnie, TAK? (wiem, że nie na ten temat).
    • numer170 Re: Biblioteka powiatowa 11.02.14, 09:06
      Niech będzie po znajomości, niech będzie z manierą językową ale niech wreszcie dowiem się czegoś konkretnego. Kiedy będzie otwarta biblioteka na Sowińskiego? Chyba to już powinno być wiadome. Ile może trwać spis książek w dobie komputerów, ile przekazywanie z miasta do powiatu? Przede wszystkim uruchomienie biblioteki pod szyldem powiatu powinno być priorytetem dla starosty i nowego dyrektora. Na puste słowa i rozgrywki samorządowo-polityczno-towarzyskie przyjdzie czas. Teraz trzeba wziąć się do pracy.
      • milosniczkaksiazki Re: Biblioteka powiatowa 19.02.14, 21:44
        Ostatni wpis był tydzień temu. Czy teraz ktoś wie coś konkretnego? Czy znany już jest termin otwarcia biblioteki powiatowej? Właśnie to mnie interesuje. Z całym szacunkiem dla wybranej pani dyrektor, doceniam jej znajomość animacji kultury ale to mnie teraz nie interesuje. Ja chcę informacji kiedy będę mogła pójść do swojej ulubionej biblioteki.
        Panie starosto proszę nie zawieść nas czytelników, mieszkańców i wyborców. My będziemy rozliczać nie z wizji, koncepcji tylko z konkretnych działań.
        Życzę trafnych decyzji, podjętych jak najprędzej.
    • 1mamuska79 Re: Likwidacja Filii nr 1 20.02.14, 21:41
      Właśnie zobaczyłam na stronie naszego Miasta zdjęcie z otwarcia punktu bibliotecznego. I krew mnie zalała bo na pierwszym planie oczywiście wspaniała radna Luzak. Czyżby już zapomniała, że była za likwidacją filii na Sowińskiego, że między innymi dzięki niej my nie możemy korzystać z tej placówki? Teraz wielka miłośniczka książki i biblioteki się znalazła. Normalnie człowieka aż nosi, że nasi radni są tak dwulicowi i mają tak krótką pamięć.

A swoją drogą kiedy będzie otwarta biblioteka na Sowińskiego?
      • zchotomowa Re: Likwidacja Filii - radna Luzak 21.02.14, 10:52
        1mamuska79 napisała:

> Właśnie zobaczyłam na stronie naszego Miasta zdjęcie z otwarcia punktu bibliote
        > cznego. I krew mnie zalała bo na pierwszym planie oczywiście wspaniała radna Lu
        > zak. Czyżby już zapomniała, że była za likwidacją filii na Sowińskiego, że międ
        > zy innymi dzięki niej my nie możemy korzystać z tej placówki?

Radna Luzak jest już przeszłością,

Jako klakier Smogorzewskiego bezradna Luzak nie ma innej opcji, tylko musi iść za jego poleceniami. Na szczęście najbliższe wybory wyeliminują ją realnego wpływu na losy miasta i mieszkańców.

pozdrawiam,

Marcin
        • uszaty7 Re: Likwidacja Filii - radna Luzak 21.02.14, 16:14
          Marcin, ja niestety nie jestem takim optymistą jak Ty patrząc jak głosują nasi wyborcy. Większość w ogóle nie interesuje się tym, jak kto pracuje, ale czują się dowartościowani, że pójdą na wybory i od nich będzie zależeć, kto będzie rządził miastem. Marcin Smogorzewski został radnym tylko dlatego, że ludzie byli przekonani, że głosują na Romana! Nawet nie chciało im się doczytać imienia! Wierz mi, że to prawda, bo mieszkam tu i z ludźmi rozmawiam. A Luzak? Ona dobrze wie jak być rozpoznawalną i świetnie sprzedać się w mediach - Gazeta Miejscowa, Gazeta Nasze Miasto Nasze Sprawy, Facebook. Nie ma imprezy w Ratuszu bez niej, z każdej fotki i tak to działa, nie ważne co, byle po nazwisku...
          • zchotomowa Re: Likwidacja Filii - radna Luzak 21.02.14, 16:36
            uszaty7 napisał(a):

> Marcin, ja niestety nie jestem takim optymistą jak Ty patrząc jak głosują nasi
            > wyborcy. Większość w ogóle nie interesuje się tym, jak kto pracuje, ale czują s
            > ię dowartościowani, że pójdą na wybory i od nich będzie zależeć, kto będzie rzą
            > dził miastem. Marcin Smogorzewski został radnym tylko dlatego, że ludzie byli p
            > rzekonani, że głosują na Romana!

niestety - zgadzam się z tym. Wciąż jednak nadzieja, że selekcją negatywną odrzucimy dotychczasowych radnych.

Co do Luzak - ludzie nie są aż tak głupi. Wystarczy dodać czytelnikom Filii, że wszystko ale nie Luzak, to powinno wystarczyć. W mechanizmie JOW (wybory do rady miasta już w tym roku będą polegać na JOW - Jednomandatowe Okręgi Wyborcze) takie typki jak Luzak zostaną wyeliminowane z wpływu na nasze życie.

pozdrawiam,

Marcin

• platroman Re: Likwidacja Filii - radna Luzak 21.02.14, 22:03
              Może celowe. Zmiana kolory włosów i zmiana rewiru wyborczego. W okręgu Biblioteki na Sowińskiego nie ma chyba szans.
    • 9bronislawa99 Re: biblioteka powiatowa 22.02.14, 17:39
      Kiedy wreszcie będzie otwarta biblioteka na Sowińskiego? Pan starosta milczy.
      • 987karolek Re: biblioteka powiatowa 22.02.14, 18:19
        Zadałem panu staroście pytanie: Witam, Panie Starostwo, ponieważ wybrano już dyrektora Powiatowej Instytucji Kultury mam pytanie o konkretny termin otwarcia biblioteki. Obecnie jest informacja zamieszczona na drzwiach, że w lutym zamknięta. Panie Starostko proszę o konkrety, kiedy będę mógł wymienić książki. Chyba miesiąc starczy na dopełnienie wszystkich spraw organizacyjnych.
        Było to 13 lutego, do tej pory starosta nie odpowiedział. W ogóle coś nieczęsto odpowiada na zadane pytania. Na stronie powiatu ostatnia odpowiedź chyba z 9 stycznia. Coś się w starostwie nie przepracowują.
    • 9bronislawa99 Re: biblioteka i ibuki 22.02.14, 17:45
      Ze zdumieniem przeczytałam, że w legionowskiej bibliotece w zeszłym roku wydano prawie 30 tys. na ibuki. Tyle kasy, ktoś za to musi odpowiedzieć. Niegospodarność wyjątkowa, tym bardziej przy bardzo małym wykorzystaniu. Co na to rada miasta i prezydent? Może ktoś wreszcie rozliczy za bezmyślne wydawanie publicznych pieniędzy. A może w Legionowie swoich (popleczników) się nie rusza? Rozlicza się tylko niepokornych.
    • numer170 Re:Biblioteka Powiatowa 04.03.14, 18:15
      Mamy bibliotekę na Sowińskiego ale nic z tego nie rozumiem. Byłem wymienić książki i szok. Panie (dobrze, że przynajmniej jedna ze starej ekipy) uwijają się jak w ukropie, mojej karty czytelnika nie ma, książki odkładane są na kupki. To że muszę po raz drugi się zapisać pomijam, ponieważ miałem ze sobą dowód ale dla mnie to jedno wielkie nieporozumienie. Nie wiem kto za to odpowiada dawna dyrektorka czy obecna. W każdym razie nie powinno tak wyglądać, świadczy to o zupełnym braku współpracy między dyrektorami tych dwóch instytucji, a przecież starosta i prezydent zawarli jakąś umowę. Moim zdaniem ktoś się z tej umowy nie wywiązuje, kto i dlaczego powinni ustalić ci panowie i wyciągnąć wnioski. Według mnie to robienie koło pióra, tylko nie wiem czy prezydentowi czy staroście, która podwładna robi krecią robotę?
      • mat-mus Re:Biblioteka Powiatowa 06.03.14, 08:08
        Ja też byłam w szoku, jak weszłam do "mojej" Biblioteki na Sowińskiego. Półki puste, natomiast podłoga za biurkami zastawiona książkami zwracanymi od czytelników, których nie można wypożyczyć. Czy sprawy przekazania książek i kart czytelników ( i wszystkie inne organizacyjne) nie powinny być wcześniej uzgodnione między stronami , a nie po otwarciu placówki?. Cukierki były słodkie, ale niesmak na widok tego co zobaczyłam pozostał. Jestem ciekawa kto znowu zawalił? Jeżeli to znowu sławna dyrektor Biblioteki (już miejskiej), to może w końcu poniesie konsekwencje swojej nieudolności .
        Pozdrawiam i życzę powodzenia "mojej" Bibliotece na Sowińskiego 15.
        • zchotomowa Re:Biblioteka Powiatowa 06.03.14, 09:33
          mat-mus napisał(a):

> (...) Jestem ciekawa kto znowu zawalił? Jeżel
          > i to znowu sławna dyrektor Biblioteki (już miejskiej), to może w końcu poniesie
          > konsekwencje swojej nieudolności .
          > Pozdrawiam i życzę powodzenia "mojej" Bibliotece na Sowińskiego 15.

info z miasta jest taka, że karty biblioteczne czytelników dopiero wczoraj wróciły na Sowińskiego. Taki kretyński sposób na sparaliżowanie pracy Biblioteki Powiatowej.
          Nietrudne pytanie brzmi: "Ciekawe, gdzie karty były do tej pory?"

pozdrawiam,

Marcin
          • kar-b Re:Biblioteka Powiatowa 06.03.14, 09:56
            karty pojechały przed otwarciem PIKu na Broniewskiego, bo zasłaniano się ochroną danych osobowych. Dopiero we wtorek, po 15, Smogorzewski przysłał swojego pracownika, żeby zobaczył ten "dywan" z książek. Spotkanie zespołu już za tydzień, będzie o czym rozmawiać.
            • zchotomowa Re:Biblioteka Powiatowa 06.03.14, 10:02
              kar-b napisał(a):

> karty pojechały przed otwarciem PIKu na Broniewskiego, bo zasłaniano się ochron
              > ą danych osobowych. Dopiero we wtorek, po 15, Smogorzewski przysłał swojego pra
              > cownika, żeby zobaczył ten "dywan" z książek. Spotkanie zespołu już za tydzień,
              > będzie o czym rozmawiać.

tak, tym bardziej że na najbliższym spotkaniu Roman powinien się pojawić.
              Czy Zespół nie powinien oficjalnie upomnieć się o to u Anny Szczepłek?

pozdrawiam,

Marcin
              • 2-kasia123 Re:Biblioteka Powiatowa 07.03.14, 09:10
                Dziwi mnie, że za wszystko ma odpowiadać prezydent. Wcale go nie bronię ale od tego ma zastępcę. Jeśli pan Zadrożny nie radzi sobie z dyrektorem podległej placówki to należałoby zwolnić i jednego i drugiego, ponieważ ich niekompetencja odbija się na prezydencie.
                Panie Prezydencie należy otaczać się ludźmi mądrzejszymi a nie głupszymi. Sławetne Bierny Mierny ale Wierny nie zawsze się opłaca. Ja bym nie trzymała takich podwładnych.
    • czytacz9 Re: Komisja kultury 20.03.14, 09:00
      Ze zdumieniem przeczytałem, że miejska komisja kultury będzie omawiała pracę zespołu ds. rozwoju biblioteki. Przepraszam, ale czy tych radnych już do końca poje..... Jakim prawem będą oceniać pracę prywatnych osób? Niech wezmą się do oceny dyrektorów podległych miastu instytucji, bo gdyby nie ich poparcie nie byłoby problemu z biblioteką. Komu przeszkadzało funkcjonowanie filii nr 1? Zagłosowali za jej likwidacją a teraz próbują oceniać czytelników, mieszkańców? Szkoda że w stosunku do oceny pracy dyrektorki nie wykazali się takim zaangażowaniem.
      Wstyd mi za takich radnych. Należy koniecznie przypominać ich nazwiska. Ja pamiętam 2 największych szkodników dla biblioteki: Pachulski i Luzak
      • ka.cha411 Re: Komisja kultury 20.03.14, 15:46
        czytacz9 napisał:

>Jakim prawem będą oceniać pracę prywatnych osób? Niech wezmą się do oceny dyrektorów podległych miastu instytucji, .......<

Może będzie "mea culpa, mea maxima culpa" :) wybory idą.

• mat-mus Re: Komisja kultury 28.04.14, 09:26
          Dość długo nie zaglądałam do wątku Likwidacja Filii nr 1. Czy przez ten czas nastąpiły jakieś zmiany (na lepsze, oczywiście)? Jak, według was, działa moja ulubiona biblioteka na Sowińskiego 15? Co się działo na spotkaniu zespołu do spraw rozwoju biblioteki? Czy ktoś kompetentny udzielił odpowiedzi na zadawane pytania dotyczące pracy i rozwoju biblioteki w naszym mieście?
          Prasa ostatnio milczy na temat biblioteki, to może już wszystko jest OK i niczego więcej chcieć nie powinniśmy?
          • zchotomowa Re: Komisja kultury 28.04.14, 09:47
            witam,

po kolei to, co wiem ja, a to pewnie tylko fragment:

a) PIK działa. Po chwilowym zamieszaniu PIK odzyskał karty biblioteczne i robi swoje, czy to, co najważniejsze - umożliwia ludziom czytanie zbiorów.

b) Zespół ds czytelnictwa chyba został nieoficjalnie rozwiązany. Na ostatnim spotkaniu strona samorządowa wystawiła jakiegoś jełopa, który nie rozumiał podstawowych pytań, więc dyskusja była o niczym. Wnioski o spotkanie z prezydentem oraz o udostępnienie kopi wniosku dotacyjnego, mówiącego o "Multimedialnej strefie pasażerskiej" (tak teraz nazywają się podobno biblioteki) w powierzchniach dworca, zostały bez odpowiedzi. W sensie usłyszeliśmy: "tak, przygotujemy". No i wiadomo - mowa-trawa, impotencja totalna, nie zostało przygotowane ani udostępnione zupełnie nic.

c) Anna Szczepłek (UM Legionowo), na prośbę Zadrożnego, złożyła rezygnację z uczestnictwa w Zespole. No cóż, Roman Smogorzewski tak sobie wyobraża debatę z mieszkańcami, że od 2 miesięcy nie wyznaczył następcy a z jego zastępcą rozmawiać nie chcemy. Widać najważniejsze jest ogłoszenie konsultacji z mieszkańcami, co potem - bez znaczenia dla Romana. W międzyczasie pani Ania rozpoczęła inną samorządową tzw. "konsultację" w tym samym stylu, tym razem w sprawie deptaka na ul. Piłsudskiego. Więc wiadomo - ma pełne ręce roboty ale o efektach czy przebiegu tej pracy - nie wiadomo nic :)

d) wątek przekazania budynku PIK z KZB Sp. z o.o. na rzecz Starostwa Powiatowego jakoś ucichł. Dlatego zapytamy o los faktycznego przekazania biblioteki dla powiatu na najbliższej sesji Rady Powiatu, będąc na ostatniej zapomniałem o tym a trzeba oddać Radnym Powiatu, że bardzo szorstko upominali się np. o kładkę nad torami, więc oni akurat pilnują interesu mieszkańców.

e) na Merlinie można znaleźć ciekawą monografię, traktującą o postawie władz Legionowa wobec mieszkańców, zainteresowani znajdą ją tu: tinyurl.com/monografia-samorzadu

pozdrawiam,

Marcin
            • numer170 Re: Komisja kultury 08.05.14, 08:40
              Po Twoim wpisie chciałem znaleźć urzędowe informacje na ten temat. Niestety nie ma protokołu z marcowego spotkania zespołu, natomiast znalazłem protokół z komisji kultury. Po jego lekturze, szczególnie po niżej cytowanej wypowiedzi:
              " Zastępca Prezydenta Piotr Zadrożny poinformował, że wystosował pismo do dyrektor Biblioteki, aby udzieliła odpowiedzi na pytania zespołu. Następnie przypomniał, że decyzyjność prezydenta ogranicza się do dyrektora placówki, natomiast to dyrektor podejmuje kieruje i zarządza placówką."
              stwierdzam, że dyrektor biblioteki straciła ochronę prezydentów. Ewidentnie wystawili ją na odstrzał.
              Nigdzie nie znalazłem informacji kiedy będzie następne spotkanie zespołu.
              • zchotomowa [...] 08.05.14, 14:24
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • 2-kasia123 Likwidacja Filii 1 09.05.14, 08:33
                  No, no Marcin musiałeś ostro pojechać. Proszę napisz powtórnie, ale tak aby było do przyjęcia przez moderatorów. Nie daj się sprowokować.
                  • zchotomowa Re: Likwidacja Filii 1 09.05.14, 12:36
                    2-kasia123 napisała:

> No, no Marcin musiałeś ostro pojechać. Proszę napisz powtórnie, ale tak aby był
                    > o do przyjęcia przez moderatorów. Nie daj się sprowokować.

e tam zaraz pojechac :-)

Ostatnio zalatwiam rozne sprawki w UM Legionowo i tam juz ksywa "je-lop" sie przyjela, wiec moze o to chodzi? sa takie Panie, co reaguja na moje nazwisko porozumiewawczym usmiechem (pozdrawiam), wiec wyciecie jednego postu nie zmienia rzeczywistosci.

Anna Szczeplek udaje ze mnie nie widzi, hm... nie wiem jak z tym zyc ;-)

pozdrawiam,

Marcin
    • 1dagmara333 Re: Likwidacja Filii nr 1 09.05.14, 18:33
      Władza nie lubi jak im się patrzy na ręce. A w przypadku biblioteki spotkała ich bardzo ostra krytyka. Moim zdaniem gromy jakie spadły na prezydentów, radę oraz dyrektorkę były w pełni uzasadnione. Nie ma co ukrywać Ty również swoje dokładałeś.
      Uważam, że powołany zespół ds biblioteki powinien nie odpuszczać, oni na to liczą.
    • czytacz9 Nowy dyrektor w bibliotece 12.05.14, 18:51
      Byłem dziś w bibliotece na Broniewskiego i jestem w szoku. Z rozmów pracowników wywnioskowałem, że mają nowego dyrektora, a w zasadzie dyrektorkę. Zastanawiam się kiedy był konkurs na to stanowisko, coś mi umknęło?
      W zasadzie, moim zdaniem, już w zeszłym roku prezydent powinien ogłosić konkurs na stanowisko dyrektora biblioteki w Legionowie. Być może byłoby mniej zamieszania. Obecny dyrektor po prostu już się wypalił. Potrzeba świeżej krwi, nowego spojrzenia tym bardziej, że mają dostać nowy lokal.
      Mam nadzieję, że to nie plotka i władze wreszcie poszły po rozum do głowy. Szkoda że tylko tak po cichu.
      • mamatata40 Re: Nowy dyrektor w bibliotece 12.05.14, 20:39
        nie dyrektor tylko p.o. a to chyba bez konkursu się odbywa
        • zchotomowa Re: Nowy dyrektor w bibliotece 12.05.14, 21:00
          mamatata40 napisał(a):

> nie dyrektor tylko p.o. a to chyba bez konkursu się odbywa

Hy,

To refleks jełopa wynosi ile? Ponad rok. Tak to Masiakowa stała sie ofiara własnego podpisu pod czyimś wnioskiem. Warto było? Oczywiście, ze nie. Teraz czas na KZB.

Pozdrawiam,

Marcin
          • 9bronislawa99 Re: Nowy dyrektor w bibliotece 15.05.14, 12:53
            Na stronie fs Stowarzyszenia w zeskanowanym pismie ewidentnie widać podpis Dyrektor Biblioteki, czyli nie PO dyrektora. Nasi włodarze jak zawsze coś kombinują. Oni chyba nie potrafią prosto i uczciwie działać. Zawsze coś mają do ukrycia.
    • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 20.05.14, 21:16
      dziś miało być spotkanie zespołu obrońców bibliotek.

No i było. Ale jełopy nie wystawiły żadnego zawodnika. Ani jednego. Zrobiliśmy sobie pamiątkową fotkę pod gabinetem Romana Tik-Taka i poszliśmy pić z radości: jednak oddali mecz i Masiakową walkowerem :)

pozdrawiam,

Marcin

• w.iwo Re: Likwidacja Filii nr 1 20.05.14, 23:13
        i ja tam byłam, i napotkałam zamknięte drzwi...
        byłam świadkiem załamania dwóch uczestników niedoszłego zebrania :)
        sprzątaczki uciekły, interweniował stróż :)

niemniej jednak, dziś do godziny 16.00 nikt w UML nie był w stanie odpowiedzieć czy zebranie ktoś odwoływał...

jakaś paranoja... powołany zespół przy prezydencie, po kilku miesiącach żąda (już nie prosi) o odpowiedź na podstawowe pytania, urząd dostaje około 2 miesiące czasu, w międzyczasie z prac wycofuje się przedstawiciel Rady Miasta największy obrońca biblioteki radny Koryś, pracownicy biblioteki, pracownicy UML...
        kiedy przychodzi do terminu zebrania, drzwi w ratuszu pozostają zamknięte... wiatr hula po korytarzach... prezydenta nie ma, tylko panie sprzątaczki podejrzanie patrzą na człowieka ....

ktoś mi może to jasno wytłumaczyć?
        • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 20.05.14, 23:16
          ja mogę wyjaśnić:

Tik-Tak właśnie tak ma: albo wysyła jełopa, albo udaje, że sprawa załatwiła się sama. To się nazywa "kultura polityczna" i z tym Romek sobie nie radzi. To błąd i zaraz to wykażemy :)

pozdrawiam,

Marcin
          • numer170 Re: Likwidacja Filii nr 1 21.05.14, 16:01
            Żenada, nasi prezydenci zapomnieli po co są na tych stołkach.
            Jestem ciekawy jak będą tłumaczyć się z tego jakże "niefortunnego" zbiegu okoliczności. A może będą udawać, że nic się nie stało.
            Jeszcze raz mówię, że to żenada zarówno ze strony prezydentów,urzędników oraz radnych. Kaśe brać to chce każdy, ale popracować dla mieszkańców to już za dużo.
        • ka.cha411 Re: Likwidacja Filii nr 1 21.05.14, 19:06
          w.iwo napisała:

> kiedy przychodzi do terminu zebrania, drzwi w ratuszu pozostają zamknięte... wi
          > atr hula po korytarzach... prezydenta nie ma, tylko panie sprzątaczki podejrzan
          > ie patrzą na człowieka ....
          >
          > ktoś mi może to jasno wytłumaczyć?

Jak przyjdą wybory będziemy mieć ich nawet w e własnych lodówkach.
          • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 21.05.14, 19:52
            ka.cha411 napisał(a):

> Jak przyjdą wybory będziemy mieć ich nawet w e własnych lodówkach.

on już tam są.

Dla przykładu dziś widziałem (zamiast tabliczki "szanuj zieleń") takie dwa patyki do obsikiwania przez psy, na środku miejskiego trawnika. A na nich kto? Mr Deptak :)

pozdrawiam,

Marcin
          • brylo_km Re: Likwidacja Filii nr 1 01.06.14, 22:52
            Zakończyła swoje prace Komisja Rewizyjna kontrolująca bibliotekę za 2012 rok.
            Podsumowanie jej prac na: konradmichalski.pl/

Ze strony jest też przekierowanie na cały protokół z prac Komisji.

Konrad Michalski
            Radny Rady Miasta Legionowo
            • zchotomowa gdy radni piszą kwity do dupowatej decyzji 02.06.14, 16:48
              brylo_km napisał(a):

> Zakończyła swoje prace Komisja Rewizyjna kontrolująca bibliotekę za 2012 rok.

moje uwagi:

a) przewodniczącą była polonistka i jednocześnie Wielka Orędowniczka zamknięcia, radna Luzak. To chyba wystarczy za komentarz.
              b) członkiem komisji była pani, która nie była ani razu w Filii nr 1 (wiem to dobrze, bo na radzie miasta pytała, czy w Filii są komputery...),
              c) oczywiście - nieprawidłowości nie stwierdzono,

teraz uwaga:

d) nie przeszkadza to miastu w cichym organizowaniu konkursu na nowego dyrektora (taki news). Miejmy nadzieję, że komisja nie będzie się składać z jełopów i radnych jak wyżej; może zorganizujemy im kolejny marsz pogrzebowy? Tym razem niechaj zakopią "zdrowy rozsądek" wraz z "krytycznym spojrzeniem". Może być pod oknami Romana, będzie miał co wspominać.

Tak się składa, że mogę to zrobić łatwo i poproszę Fundację Orange o zrewidowanie współpracy z biblioteką w Legionowie, w ramach Akademii. Skoro dyrekcja zajmuje się zamykaniem i ograniczaniem działania bibliotek, to nie spełnia to statutowych zadań Fundacji Orange oraz strategii Fundacji. Wiem o tym wyjątkowo dobrze.

Wychodzi więc na to, że mamy jakąś korzyść z tego raportu, tylko musimy ją zrealizować.

pozdrawiam,

Marcin
              • bibliofil232 Re: gdy radni piszą kwity do dupowatej decyzji 03.06.14, 08:45
                O składzie komisji się nie wypowiadam gdyż podzielam zdanie poprzednika w kwestii przewodniczącej (kiedyś rudej teraz blond). Ostatnio ta pani wdzięczy się do dyrektorki PIK, prawdę mówiąc dyrektorka również się wdzięczy do radnych. Widocznie dyrektorki instytucji kultury tak mają.
                Jeśli chodzi o komisję to szkoda, że nie zajęła się pieniędzmi za IBUKi. jakoś ich nie razi marnowanie publicznych pieniędzy.
                A do Marcina mam pytanie, czy zrewidowanie przez Orange współpracy z biblioteką nie zaszkodzi bibliotece, nie dyrektorce, której w zasadzie to nie ma?
                • patk28 Re: gdy radni piszą kwity do dupowatej decyzji 03.06.14, 10:07
                  bibliofil232 napisał(a):

> Jeśli chodzi o komisję to szkoda, że nie zajęła się pieniędzmi za IBUKi. jakoś
                  > ich nie razi marnowanie publicznych pieniędzy.
                  Chyba ta sprawa jest zbyt oczywista żeby zamknąć w pozytywnej, ładnej ocenie.

> A do Marcina mam pytanie, czy zrewidowanie przez Orange współpracy z biblioteką
                  > nie zaszkodzi bibliotece, nie dyrektorce, której w zasadzie to nie ma?
                  Dyrektor to jest. Decyzje zatem jest komu podejmować. Instytucji nie zawiesili w próżni więc bez przesady. A jak myślisz co musi się stać żeby coś się zmieniło - poprosić???
                  • mat-mus Re: gdy radni piszą kwity do dupowatej decyzji 21.06.14, 11:39
                    Ibuki to zabawka dla bogatych i młodych umiejących z nich korzystać a nie każdy czytelnik korzystający z biblioteki ma taką chęć i możliwość. Należy rozliczyć dyrektorkę za ich bezsensownie drogi zakup, ale chyba nie to jest główną winą p. Masiak. Uważam, że te ilości wyrzuconych papierowych książek jest winą o wiele cięższą i za to powinno się ją rozliczyć. A teraz o działalności PIK-u - czy w tej instytucji, która miała być lekiem na całe zło dotyczące legionowskiej biblioteki ( o którą trwała tak długa walka nas wszystkich), doczekamy się w końcu konkretnych działań na rzecz czytelników? Czy zobaczymy nowe książki i katalog? Czy tylko imprezki na których uśmiecha się nowa pani dyrektor ? Cztery miesiące to chyba już dość długo na organizację pracy przejętej biblioteki. Chyba musimy teraz zwrócić większą uwagę na tę instytucję i patrzeć na działania dyrektor PIK-u.
                    • ka.cha411 Re: gdy radni piszą kwity do dupowatej decyzji 21.06.14, 17:05
                      Wygląda na to że z 1 kłopotu zrobiły się 2. Nie korzystam już z biblioteki na Sowińskiego bo trudno ponad rok chodzić i sprawdzać czy są zakupione jakieś nowe książki. Sorry, jeśli mamy taki klimat - zapisałam się do biblioteki w Warszawie.
                • zchotomowa Re: gdy radni piszą kwity do dupowatej decyzji 03.06.14, 12:27
                  witam,

Będę rozmawiał z Fundacją Orange w czwartek. To nie jest pierwsza historia, w której darczyńca negatywnie ocenia celowość przyznanej pomocy, więc dajmy procedurom zrobić swoje.

Słuszna uwaga, że komisja przyklepała skandaliczne marnotrawstwo na IBUKI, nawet jełop mówił, że trzeba coś z tym zrobić, i co? Wiadomo - nic.

pozdrawiam,

Marcin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka