Dodaj do ulubionych

27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa

11.03.08, 17:35
Szanowny Panie Prezydencie,

27 kwietnia 2008 przypada Międzynarodowy Dzień Ziemi. Z tej okazji zapraszamy
Pana do wspólnego sprzątania lasu wokół Legionowa.

Obecny stan tych terenów, gdzie nie pilnuje Pan, ani nie likwiduje
nielegalnych wysypisk śmieci, zaczyna stanowić dla nas, mieszkańców,
zagrożenie sanitarno-epidemiologiczne. Aby uzmysłowić Panu skalę problemu,
zapraszamy Pana 27.04 (niedziela) o godz. 12.00 na wspólne sprzątanie lasu na
skrzyżowaniu ulicy Kozietulskiego oraz Poznańskiej. Aby spotkanie było owocne,
to samo zaproszenie wyślemy także do komendanta Straży Miejskiej w Legionowie.

Na miejscu przekona się Pan, z jak dużym problemem, z mocy Ustawy, ma Pan
obowiązek się uporać. Rozbudowana strona Miasta Legionowa, w zakresie
gospodarki odpadami, jest niestety fasadą, maskującą Pańskie realne
zaniedbania w tej dziedzinie. Będziemy wdzięczni za przybycie wraz z Pańskimi
podwładnymi, odpowiedzialnymi za obecny stan rzeczy, od których chętnie
wysłuchamy co zrobili i co zmierzają zrobić z nielegalnymi składowiskami śmieci.

Zaproszenie to zostawiamy Panu na Forum Gazety Wyborczej, stronie internetowej
Miasta oraz u Komendanta Straży Miejskiej. Mamy nadzieję, że któreś z nich Pan
zauważy.

pozdrawiam,

Marcin
Obserwuj wątek
    • psychomaszyna Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 11.03.08, 17:51
      Bardzo dobry pomysł!

Aż żałuję, że sam na niego nie wpadłem ;-) (Ale z w.iwo też coś wymyśliliśmy w
      zakresie śmieci - szczegóły podamy później)

Niestety myślę, że jeśli się pojawi to tylko Zadrożny, bo Smogorzewskiemu za
      daleko z Józefowa.

Miejmy nadzieję, że red. Elbanowski przedrukuje post Szeryfa w TiO.
      • szeryfzchotomowa Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 11.03.08, 17:58
        witam,

A ja myślę, że Pan Smogrzewski jednak da radę dojechać.

To w końcu jest w obrębie jego miasta, to także miejsce inicjatywy oddolnej.
        Myślę też, że Mieszkańcy Legionowa mogliby domagać się wyjaśnień, gdyby nagle
        okazało się, że nie starczyło Mu czasu lub sił.

Dla ułatwienia sprawy, zaprosiłem dodatkowo Panią Marię Kloc, Dyrektora
        Powiatowej Stacji Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Legionowie. Oko fachowca i
        język konkretów chyba Pana Smogrzewskiego przekonają, że sprawę trzeba rozwiązać.

pozdrawiam,

Marcin
        • polokokt Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 11.03.08, 19:24
          a co z kulturą ludzi? Bo co z tego że się las posprząta jak ludzie
          znów przyniosą śmieci do lasu i tak w kółko. Koło mojego domu
          dzisiaj wysprzątali teren (byłą podobno straż miejska, policja i
          ekipa sprzątająca). Fakt wygląda nieźle, ale za góra 2 miesiące ta
          góra śmieci znów się pojawi. Wyjścia są dwa, albo w końcu ludzie
          zmądrzeją albo Smogorzewski na każdym rogu i przy każdym drzewie
          będzie musiał postawić strażnika. A to wiadomo że jest awykonalne.
          Zgadzam się oczywiscie że pewne działania należą do Prezydenta
          Miasta, ale też chciałem podkreślić, że to od podejścia WSZYSTKICH
          mieszkańców miasta zależy czy w śmieciach będziemy mieszkali czy
          nie. Wystarczy że 5% mieszkańców będzie tą sprawe miało gdzieś aby
          większego efektu nie było.

Pozdrawiam
          • psychomaszyna Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 11.03.08, 20:12
            1. Polokokt, a kojarzysz referendum śmieciowe od którego upływa prawie 2 lata,
            po którym miał nastać okres powszechnej szczęśliwości w zakresie śmieci w
            Legionowie?
            2. Można przeczytać piękne dokumenty na www.legionowo.pl, ale ja myślę, że już
            czas na konkrety w postaci: kto, co, od kogo, za ile, kiedy.
            • polokokt Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 11.03.08, 21:57
              ano ano, pewnie ze pamietam i sam tez wysylalem pytania kiedy to
              nastapi. Pojawila sie odpowiedz ze zmiana przepisow itd itp... Ale
              jednak chyba w Serocku udalo sie sprawe przepchnąć. No coż, od tego
              sa wybory aby wyrazic swoja opinię o rządzących.
              Ja tylko chce podkreslic ze nawet nie wiem jak dobry bylby prezydent
              to musi sie zmienic mentalnosc ludzka. W sobote wracalem od strony
              marek "za widoku" i w lasku przy schronisku psów jest taki syf przy
              drodze... tych smieci nie wyrzucil ani prezydent tylko CI którzy
              tamtędy jeżdzą. Drogę oddano niedawno i po oddaniu było wszystko
              wysprzątane a teraz góra śmieci. Po prostu krew mnie zalewa... Albo
              jak koleś jedzie i "czyscioch" wyrzuca peta za okno, mam ochote sie
              zatrzymac, podniesc tego peta i na najblizszych swiatlach wrzucic mu
              go z powrotem...
              Pozdrawiam
              • w.iwo Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 01:02
                dzięki, ludzie, myślałam że ze mną jest coś nie tak skoro tylko mi przeszkadzają
                góry śmieci...

muszę zauważyć że również w centrum Legionowa jest masę śmieci... wystarczy
                przejść się na wiosenny spacerek... może trzeba by więcej koszy w mieście
                postawić, więcej łożyć w służby porządkowe, karać winnych i edukować ludzi ?

na drzewach rozkwitły siatki, pod drzewami wyszły pierwsze butelki, nie ma co...
                świadczy to o nas...

sprzątanie to jedno ! ale trzeba rozwiązać tę sprawę i to szybko, bo utoniemy w
                śmieciach...

ps. zamiast pięknych zakątków miasta będziemy fotografować śmieci... można też
                wydać kalendarz ;o\
                jutro wrzucę kilka fotek z Legionowa i okolic...
              • aganiok32 Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 09:57
                W Serocku opłaty za wywóz śmieci wzrosły kilkukrotnie. Każdy
                własciciel nieruchomości musi podpisać umowę na wywóz śmieci ale
                nikt nigdzie nie precyzuje na jaką ilość śmieci - na przykład w
                zależności od liczby osób zamieszkujących nieruchomość.
                I znam już przypadki, kiedy w domu mieszka kilka osób a podpisali
                umowę na jeden 120 litrowy pojemnik miesięcznie. Umowę mają - nie
                można się do nich przyczepić. A co z resztą śmieci?
                Zamierzają upychać w miejskich koszach na śmieci. Śmieci w
                reklamóweczkę i siup do kosza. Sprecyzuję - chodzi o te małe kosze
                na śmieci, które umieszcza sie przy chodnikach :-)))) Mnie to nawet
                bawi, bo ciekawa jestem czy w ratuszu już się orientują, że codzień
                rano ekipa będzie musiała opróżniać kosze.
                Część śmieci niestety trafi do lasów :( a co gorsza do Zalewu pewnie
                też.
                Niestety - świadomość społeczeństwa jest bardzo, bardzo niska. I
                skoro mają płacić sporą kasę za wywóz śmieci, to zrobią wszystko aby
                płacić jak najmniej.
                • polokokt Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 10:15
                  dlatego oplaty powinny byc dołączone do podatku czy czegos takiego, co kazdy
                  zaplacic musi, wtedy niebyloby uciekania przed oplatami, a i miasto wtedy
                  mialoby za co wystawic spory kosz na kazdej ulicy.
                  ja pamietam, jak za PRLu, w mojje okolicy na rogu Słonecznej i Polnej (ale w
                  innych częściach legionowa) co jakiś czas miasto wystawiało taki kontener
                  olbrzymi na śmieci i każdy mógł tam przywieść co mu sie podoba (gruz, pralke,
                  telewizor, wersalke czy obierki po ziemniakach...). I myślę, że jak dorze
                  skonstruować system pobierania opłat (tak, żeby nie było specjalnie opcji się
                  wymigać byłaby możliwość postawienia takich pojemników. Przecież wiadomo ile
                  statystyczny człowiek produkuje śmieci i nie ma opcji, żeby je zjadał, coś z
                  nimi zrobić musi....
                  Pozdrawiam
            • ralph123 Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 08:26
              psychomaszyna napisał:

> 1. Polokokt, a kojarzysz referendum śmieciowe od którego upływa prawie 2 lata,
              > po którym miał nastać okres powszechnej szczęśliwości w zakresie śmieci w
              > Legionowie?

Z moich tajnych źródeł wynika że "okres powszechnej szczęśliwości w zakresie
              śmieci" niedługo nadejdzie ;-)
              • w.iwo Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 10:16
                "okres powszechnej szczęśliwości"... jak to pięknie brzmi :o)
          • szeryfzchotomowa Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 10:17
            Moi Drodzy,

Szkoda naszego czasu na zmianę mentalności ludzi, to zajmie lata a my, niestety,
            nie mamy do tego narzędzi i budżetu. Od 5 lat nikt, nawet pies z kulawą nogą,
            nie zainteresował się, czy mam podpisaną umowę na wywóz śmieci. To są jakieś
            żarty, nikt tego nie pilnuje, więc czas zapytać odpowiedzialne za to osoby,
            dlaczego?

Od egzekwowania obecnego prawa, które nie zezwala na wywożenie śmieci do lasu,
            mamy Prezydenta Miasta i podległą mu Straż Miejską. Pilnowanie zakazu
            nielegalnego wyrzucania śmieci oraz likwidowanie takich wysypisk jest prawnym
            obowiązkiem Pana Smogrzewskiego, jako Prezydenta Miasta, więc odpowiedzialengo
            mamy zidentyfikowanego.

To my mamy narzędzie w postaci naszego nacisku, by odpowiedzialne służby wzięły
            się wreszcie do pracy. Więc nie dyskutujmy o referendach, które nic dają; weźmy
            się do roboty i przypilnujmy ludzi, których sami wybraliśmy, by wywiązali się z
            zadań, jakie im powierzyliśmy.

A jeśli to okaże się za mało, zwrócimy się do Służb Sanitarnych o ukaranie
            winnego. Mandaty są wystawiane na osobę fizyczną, nie na Urząd.

Czy ktoś z czytających ma kontakt z "To i Owo"?

pozdrawiam,

Marcin
    • amonides Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 11:54
      Od czego mamy Straż Miejską w Legionowie ?
      Wożą d...y za nasze pieniądze i nic nie robią w tym temacie czy są tylko od
      łapanie kogoś pod sklepem jak wraca z pracy narobiony i pije browar o to wtedy
      wykazują się na maxa .
      Chciał bym zobaczyć tych nierobów przy pracy jak sprzątają las którego nie
      upilnowali BO PO TO SĄ

pozdro
      • polokokt Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 12:35
        nie no, jeszcze swietnie łapią na fotoradar i wlepiają mandat za złe parkowanie :)
        • ralph123 Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 12:48
          polokokt napisał:

> nie no, jeszcze swietnie łapią na fotoradar i wlepiają mandat za złe parkowanie
          > :)

No co Ty, fotoradar sam sobie świetnie radzi, Oni tylko pilnują żeby go nie
          ukradli ;-)
          Poza tym, maja jeszcze jednoosobowy oddział AT broniący mieszkańców przed dziką
          zwierzyna i kolesiami z plastikowymi pistoletami.
        • szeryfzchotomowa Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 12:53
          Panowie,

Nie rozmieniajmy tematu na drobne.

Straż Miejska ma obowiązków sporo; w tym ma uprawnienia do używania radaru.
          Część z nas pewnie nie jest tym zachwycona, np ja, bo Straż łamie Prawu UE
          (przypominam Straży Miejskiej, że miejsce przy Sądzie nie spełnia Unijnych
          przepisów o prowadzeniu kontroli prędkości za pomocą radaru z uwagi na brak
          oznakowania pionowego, informującego o takiej możliwości).

Jednak oprócz siedzenia w krzakach obok Sądu, Panowie Strażnicy powinni też
          patrolować okolice nielegalnych wysypisk, a w razie stwierdzenia takiego
          wysypiska - mają obowiązek je usunąć.

Straż Miejska zaniedbuje więc swoje urzędowe obowiązki, co podpada pod
          odpowiedni paragraf a Pan Komendant chyba o tym zapomniał. Więc nie awanturujemy
          się czy Straż jest fajna czy nie, tylko domagajmy się przestrzegania prawa, bo
          Strażnicy olewają swoje obowiązki.

pozdrawiam,

Marin
          • w.iwo Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 17:57
            Szeryfie,
            - na ulicy Kozietulskiego ten skład budowlany ;o), sterty podkładów i innych
            rzeczy ?
            - na Poznańskiej dojechałam tylko w okolice Bema, ale dalej droga jest
            zamknięta... rozumiem że trzeba podejść od strony lasu, z tyłu ?
            • szeryfzchotomowa Mapa dojazdu dla Prezydenta i Komendanta Straży 12.03.08, 18:41
              witam,

tak, zaraz za hurtownią. Cała magia w tym, że teoretycznie nie ma jak tam
              dojechać a góra śmieci rośnie z tygodnia na tydzień. Swoją drogą ja sobie
              sprawdzę, na jakiej podstawie hurtownik zajął pas drogi i postawił tam ogrodzenie.

A żeby i nasz Drogi Prezydent oraz Komendant Straży mogli trafić, oto link do
              mapy: tinyurl.com/25vupq

myślicie, ze powinienem jeszcze wskazać drogę z Urzędu Miasta? :)

pozdrawiam,

Marcin
              • w.iwo Re: Mapa dojazdu dla Prezydenta i Komendanta Stra 12.03.08, 20:17
                i koniecznie ich konwojować ;o)
      • godgod Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 20:19
        Czyli według Ciebie las powinien być monitorowany 24h/dobę w każdym punkcie, tak aby podrzucającego śmieci złapać na gorącym uczynku? Pomyślałeś Ty trochę zanim zacząłeś pisać te bzdury?
        Ja od kilku tygodni próbuję złapać cwaniaka, co podrzuca mi śmieci do lasku naprzeciwko. Mam oko prawie non stop. Jak pies zaszczeka, to już wyglądam...i nic. To nie jest takie proste. Zamiast tego dzisiaj wziąłem dwa worki i w ciągu 5min. sam posprzątałem, bo najgorzej biadolić i nic nie robić, aż z kilku śmieci zrobi się dzikie wysypisko.Zadzwoniłem do Straży i jutro worki ze śmieciami ma ktoś zabrać. Szybko, łatwo i sprawnie. I bez mocherowego pieniactwa.
        • szeryfzchotomowa Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 22:23
          Drogi godgod,

Niepotrzebnie sie denerwujesz, bo:

- Nigdzie nie pisałem o monitoringu 24h,
          - Rozumiem w pełni Twoją frustrację z powodu "braku sukcesu",
          - Cieszę się, że mamy podobne podejście i obaj sprzątamy okolice w ramach
          własnych możliwości,
          - Fajnie, że Straż u Ciebie zareagowała tak szybko, chwali się im to,
          - Ale w lesie, oprócz tego, co znalazłeś, jest spokojnie parę ton śmieci,
          którymi Straż się nie intersuje. A Panowie od tego są, bo jak widać w Twoim
          przykładzie - leży to w ich kompetencjach.

Z tym mocherem to trochę przeginasz :) Przypinasz mi łaty, choć nic o mnie nie
          wiesz. W przeciwieństwie do Ciebie, nie uprawiam wycieczek osobistych, szkoda mi
          na to czasu. Chcę jedynie, by Straż wzięła się do swoich obowiązków i by zrobił
          to rak samo ich nazdzorca, Prezydent Miasta. Nie jestem zwolennikiem żadnej
          partii, nie wiem też z jakiej partii wywodzi się obecny Prezydent; nie ma to dla
          mnie znaczenia.

Po prostu lubię las bez plastykowych "dodatków" i doskonale rozumiem, kto za to
          odpowiada. Co więcej, większość z nas, tu na forum, chce chyba podobnie. To są
          te Twoje "bzdury"? Na pewno nie.

pozdrawiam,

Marcin
          • godgod Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 22:42
            Sorry, że kogoś uraziłem. Mój post był odpowiedzią na inną wypowiedź (Amonidesa), nie wiem dlaczego nie znalazłem się pod tą, do której się odnosiłem, tylko na końcu. Ale wszystko podtrzymuję. Mam powód, bo moja działeczka w momencie kupowania, była właśnie takim wysypiskiem, więc znam problem "ton śmieci" z własnego doświadczenia. Do dzisiaj (pomimo trawnika, drzewek i innych takich tam), jak wbiję mocniej łopatę, to prawie na pewno wykopię jakieś potłuczone szkło.
            A przy okazji - Straż nie jest od sprzątania, tylko od znalezienia właściciela i nakazania mu sprzątnięcia. Z prywatnymi właścicielami (o ile są do zlokalizowania) nie ma kłopotów - jak się ich postraszy, to z reguły sprzątają, ale większość lasów jest państwowa, a wiadomo jak urząd załatwia sprawy z innym urzędem...kruk krukowi...itd.
            • szeryfzchotomowa Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 12.03.08, 23:02
              dobra,

Zakop wiec toporek i nie rozwadniajmy dyskusji.
              Ważne, że chodzi nam o to samo.

Swoją drogą - czy to nie ciekawe, że na forum Gazety nie wypowiedział się nikt
              z Urzędu Miasta czy Straży Miejskiej? Jakoś nie wierzę, że ta informacja do
              żadnego z Panów nie dotarła. Brak odwagi? A może konsultują się, kto powinien
              odezwać się pierwszy?

... kiedyś, ze 3 lata temu, udało mi się zmusić Policję z Legionowa do
              przeglądania tej listy, fajna Pani Rzecznik miała czas na nas, mieszkańców, jak
              dobrze pamiętam, to i i Komendant się wypowiadał.

Ciekawe ile teraz musi być wpisów, by odezwał się Prezydent?

pozdrawiam,

Marcin
              • godgod Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 13.03.08, 16:16
                Prezydent ma swój własny portal, na którym odpowiada mniej lub bardziej konkretnie na różne pytania. Portal w GW nie jest chyba jedynym o Legionowie (tak mi się wydaje), więc nie wszyscy tutaj wchodzą, chociaż kiedyś częstym gościem była Pani rzecznik policji w Legionowie.

A tak przy okazji, ekipa po śmieci było punkt 8:00, zgodnie z obietnicą. Da się...?
                • szeryfzchotomowa Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 13.03.08, 17:09
                  witam,

Chwali im się. Patrząc na to, że wysłałem maila do Komendanta i Prezydenta 2 dni
                  temu, pewnie jechali na sygnale, myśląc, że to ja ich testuję :)

A może się mylę i Straż działa wzorowo. Tego bym chciał. W takim razie
                  powinienem wezwać ich na Poznańską, co chyba zrobię. I będę fair, poczekam, aż
                  przestanie padać.

pozdrawiam,

Marcin
    • polokokt Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 13.03.08, 00:17
      Spis nowych grzechów, jest tam i coś o przyrodzie i jej
      zaśmiecaniu :)

www.rp.pl/artykul/104281.html
      Pozdrawiam
      • szeryfzchotomowa do Admina 13.03.08, 12:29
        Adminie,

Czy mogę poprosić o "przyspilenie" wątku "sprzątamy", by nie ginął pod ofertami
        sprzedaży samochodów? Chociaż na parę dni.

pozdrawiam,

Marcin
        • w.iwo Re: :o) 13.03.08, 16:59
          spokojnie, nie zginie... :o)

Szeryfie, czy mógłbyś zrobić zdjęcie wysypiska i zamieścić na fotoforum ?
          niestety mam w domku pogotowie grypowe i jestem mało mobilna... przy okazji
          wycieczki do apteki chciałam nawet podjechać, ale w tym deszczu mój wehikuł
          mógłby się zakopać w błotku...
          • szeryfzchotomowa Re: :o) 13.03.08, 17:10
            witam,

Dobry pomysł, jutro postaram się zrobić foty i wstawić.

pozdrawiam,

Marcin
            • w.iwo Re: :o) 13.03.08, 18:54
              dziękuję z góry :o)
              dla niektórych taki problem jak dzikie wysypisko nie istnieje, dopóki jest
              daleko od własnego domku...
              więc dobrze by było, żeby zobaczyli chociaż fotki...
    • amonides Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 13.03.08, 19:41
      @godgod nie mówię aby były monitorowane 24h tylko jak by SM od czasu do czasu
      zrobiła rundkę po takich miejscach to by mogli kogoś trafić.
      Miałem kiedyś taki problem jak ty ktoś podrzucał śmieci .Śmieci mogą dużo
      powiedzieć o jego właścicielu ja kilka razy sprawdziłem ich zawartość i trafiłem
      na receptę z nazwiskiem .gość sprzątał całą działkę!! sprobuj a na pewno coś
      trafisz

pozdro
      • w.iwo Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 13.03.08, 23:52
        pomysł jest dobry, jak się znajdzie jakąś informację, można wtedy zadzwonić do
        Straży Miejskiej...

niestety na moim "terenie" musiałabym zbierać linie papilarne z butelek ;o\
        • w.iwo Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 14.03.08, 16:01
          czekamy na fotki z miejsca przestępstwa :o)
          • szeryfzchotomowa Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 15.03.08, 13:27
            witam,

fotki juz mam, musze tylko znaleźć miejsce, zeby ja wrzucic a tu dac linki,
            pewnie dzis po poludniu to zrobię.

pozdrawiam,

Marcin
            • psychomaszyna Fotki daj na Fotoforum Legionowo 15.03.08, 14:05
              Po prostu
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,76870934,76870934,0,2.html?v=2
              Gdyby fotki nie ukazały się od razu daj znać mailem - opublikuję je
              • szeryfzchotomowa Re: Fotki daj na Fotoforum Legionowo 15.03.08, 17:48
                witam,

fotoforum ciągle mi coś wywraca - wrzuciłem więc na wrzuta.pl, link znajdziecie
                w poscie poniżej.

pozdrawiam,

Marcin
    • szeryfzchotomowa Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 15.03.08, 17:30
      witam,

Zgodnie z obietnicą - fotografie nielegalnych, zagrażających nam leśnych
      wysypisk śmieci są tu: tinyurl.com/2yol6p

pozdrawiam,

Marcin
      • w.iwo Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 16.03.08, 16:47
        no piękne zakątki ;o\

szczególnie podobała mi się tablica informacyjna, chyba przeczytałam "idea" ...
        i że las prywatny, nie wchodzić, nie śmiecić...
        straż powinna odnaleźć właścicieli tych skarbów...
        a jakie popakowane w siateczki są niektóre śmieci, pewnie ktoś idzie na
        spacerek, wychodzi z domku i siateczkę ma przygotowaną w łapce... jakby takiego
        ktosia przyłapać to mógłby wysprzątać teren..
        • aganiok32 Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 17.03.08, 11:28

założyć dyskretnie monitoring w takim miejscu i poobserwować kilka
          dni. A jak się kogoś przyłapie to niech posprząta cały ten syf albo
          zapłaci za jego uprzątnięcie. Kilka takich akcji i wyrzucaliby
          śmieci tam gdzie jest ich miejsce.
          • szeryfzchotomowa do Admina 17.03.08, 11:37
            Adminie,

przypnij pliz wątek do 27.04.

pozdrawiam i dziękuję,

Marcin
            • guayazyl1 odswiezamy... 18.03.08, 13:45
              widze, ze temat przestal interesowac chociaz jest bardzo wazny.
              zapytam wobec tego autorow, ktorzy sie tu wypisywali, czy chcieli
              tylko niezobowiązująco pogadac? czy moze cos zalatwic?
              bo jesli pogadac to zapraszam do Cafe Legionowo, a jesli cos
              doprowadzic do finalu to prosze o kontynuacje dyskusji i konkrety.

peesik: obejrzalem sobie zdjecia Szeryfa. dla mnie szok.
              jedna...dwie fotki to nic. ale takich fotek kilkadziesiąt robi
              wrazenie. no dobrze są fotki i co dalej? lezą sobie gdzies na
              serwerze. pewno obejrzalo je tych sto osob, ktore zwykle odwiedza
              legionowskie forum. co dalej? pare osob jest pewno poruszonych. co
              dalej? te zdjecia koniecznie trzeba pokazac miastu bo nie kazdy lazi
              po haszczach, nie kazdy ma internet, nie kazdy slyszal o Forum
              Legionowo. najlepiej to zrobic w formie plakatu i koniecznie z
              ostrym komentarzem. trzeba je rozlepic na przystankach autobusowych,
              w szkolach, w oknach sklepowych. ale przedtem trzeba zalatwic
              sponsora, tanią drukarnie itede... itepe. to wszystko da sie zrobic.
              poki co mozna tymi zdjeciami zarzucac lokalne wladze. kazdy z Was
              moze to zrobic, a wspolnie mozna obmyslic odpowiedni tekst listu.
              takie uprzykrzanie zycia urzednikom jest bardziej skuteczne od
              straszenia ich paragrafem. na to są uodpornieni.
              • szeryfzchotomowa Ponowne zaproszenie Prezydenta Smogrzewskiego 18.03.08, 15:07
                witam,

Prezydent Smogrzewski nie zauważył w swojej poczcie zaproszenia przez tydzień,
                więc wysłałem dziś coś takiego:

--

Legionowo, 18 marca 2008

Panie Prezydencie,

Mimo upływu tygodnia nie znalazł Pan czasu na odpowiedź na nasze zaproszenie z
                11. marca. To niepokojący nas objaw bezwładu Pańskiego Urzędu. Ponawiam więc
                mail z zaproszeniem i dokumentacją fotograficzną.

Zdjęcia nielegalnych wysypisk za które Pan odpowiada z urzędu, znajdzie Pan tu:
                tinyurl.com/282gor
                a oto powtórzenie zaproszenia:

----

Szanowny Panie Prezydencie,

27 kwietnia 2008 przypada Międzynarodowy Dzień Ziemi. Z tej okazji zapraszamy
                Pana do wspólnego sprzątania lasu wokół Legionowa.

Obecny stan tych terenów, gdzie nie pilnuje Pan, ani nie likwiduje
                nielegalnych wysypisk śmieci, zaczyna stanowić dla nas, mieszkańców,
                zagrożenie sanitarno-epidemiologiczne. Aby uzmysłowić Panu skalę problemu,
                zapraszamy Pana 27.04 (niedziela) o godz. 12.00 na wspólne sprzątanie lasu na
                skrzyżowaniu ulicy Kozietulskiego oraz Poznańskiej. Aby spotkanie było owocne,
                to samo zaproszenie wyślemy także do komendanta Straży Miejskiej w Legionowie.

Na miejscu przekona się Pan, z jak dużym problemem, z mocy Ustawy, ma Pan
                obowiązek się uporać. Rozbudowana strona Miasta Legionowa, w zakresie gospodarki
                odpadami, jest niestety fasadą, maskującą Pańskie realne zaniedbania w tej
                dziedzinie. Będziemy wdzięczni za przybycie wraz z Pańskimi podwładnymi,
                odpowiedzialnymi za obecny stan rzeczy, od których chętnie wysłuchamy co zrobili
                i co zmierzają zrobić z nielegalnymi składowiskami śmieci.

Zaproszenie to zostawiamy Panu na Forum Gazety Wyborczej, stronie internetowej
                Miasta oraz u Komendanta Straży Miejskiej. Mamy nadzieję, że któreś z nich Pan
                zauważy.

pozdrawiam,

Marcin
                • amonides Re: Ponowne zaproszenie Prezydenta Smogrzewskiego 19.03.08, 11:58
                  Coś od mnie

amonides.wrzuta.pl/katalog/hQQ6kPyAn4/
              • w.iwo Re: odswiezamy... 18.03.08, 15:08
                absolutnie nie zostawiamy tematu... mam nadzieję że nasze miejscowe media zajmą
                się sprawą :o)
                • szeryfzchotomowa Re: odswiezamy... 18.03.08, 15:24
                  witam,

Właśnie wysłałem zaproszenie nr 2 na adres mailowy: toiowo@tio.com.pl
                  Może i Wy powinniście wysłać i do Prezydenta i do "TiO"?

pozdrawiam,

Marcin

PS. Komendant Straży nie odpisuje, bo się pewnie boi mieszkańców - zobaczcie co
                  szef straży miejskiej robi w wolnym czasie: tinyurl.com/2bh6jo niezły
                  skandal, trzeba przyznać.
                  • psychomaszyna Re: odswiezamy... 18.03.08, 17:50
                    A propos P.S. sprawę polowań na dziki już przerabialiśmy w innym wątku
                    • guayazyl1 Re: odswiezamy... 19.03.08, 13:37
                      u nas wiemy jak jest...
                      na malutkie pocieszenie podaję, ze calkiem niedaleko tez nie jest
                      lepiej.
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20162&w=76756799&a=76756799
                      ogolnie caly nasz kraj jest zasyfiony. Polak dba o swoj samochodzik,
                      pieska, mieszkanko ale samochodzik bez wyrzutow sumienia wykąpie w
                      najblizszej rzeczce, nie posprząta po czworonoznym zasrancu, a
                      balkon i piwnicę zagraci do granic mozliwosci.
                      • marketing_um Re: odswiezamy... 25.03.08, 10:42
                        Witam i zapraszam do zapoznania sie z zakładką gorący temat na stronie miasta
                        Legionowo w której umieszczane będzie oficjalne stanowisko Prezydenta oraz
                        Urzędu Miasta Legionowo na temat wybranych spraw dotyczących miasta i
                        mieszkańców. Tym razem na temat śmieci.
                        • szeryfzchotomowa Prezydencie Smogrzewski - wstyd! 25.03.08, 11:06
                          no cóż,

Nasze postraszenie konsekwencjami z KPA niby przyniosło efekt, ale mizerny:

1. W "Gorącym temacie" na stronie UM Legionowo (a powinno być "śmierdzącym")
                          oprócz prostego "bla, bla, bla", nie ma nic treściwego, co czyni reakcję
                          Prezydenta Smogrzewskiego godną jedynie obśmiania. Państwu z marketingu UM
                          szczerze współczuję i rozumiem - słabość szefa nie jest Waszą winą,

2. Mgliste obietnice zawarte w tym tekście, prosimy Panie Prezydencie, odłożyć
                          na następną kampanię wyborczą. Teraz marnuje Pan nasz czas i niczego nie
                          załatwia. Para w gwizdek, drogi Panie,

3. Nieskuteczne próby wykręcenia się od odpowiedzialności pt "Jeżeli podobna
                          inicjatywa zostanie zorganizowana nie wokół ale w mieście Legionowo, Urząd
                          włączy się w nią i obejmie patronatem." bawią i straszą - tak bowiem traktuje
                          nas facet, którego wybraliśmy. Wnioski każdy ma.

więc może Panu pomogę:

Wszystkie (WSZYSTKIE) wysypiska, o których mowa i których zdjęcia zamieściłem na
                          Forum Gazety Wyborczej, mieszczą się w administracyjnych granicach miasta
                          Legionowa i jest Pan za nie odpowiedzialny z mocy ustawy regulującej Pańskie
                          obowiązki. Umywanie rąk dowodzi Pańskiej niewiedzy i nieudolności, która zagraża
                          nam epidemiologicznie. Jeśli nic to Panu nie mówi, to postaramy się, by służby
                          sanitarne skutecznie zwróciły na problem Pańską uwagę.

Szeryf.
                          • w.iwo Re:... 25.03.08, 14:31
                            a wysypiska zostaną...

muszę przyznać, że na terenie Legionowa jest masę takich wysypisk... a sami
                            winowajcy nie zgłoszą się żeby sprzątnąć... może rzeczywiście warto by zaprząc
                            do pracy ekipy sprzątające, a Straż Miejską uczulić na sprawę śmieci, by dawała
                            mniej pouczeń a więcej mandatów...
                            • szeryfzchotomowa Re:... 25.03.08, 14:56
                              tak.

Tylko do tego włodarz Legionowa musiałby zrozumieć problem, a nie uciekać się do
                              bezwartościowych manifestów. Co tu gadać, wszyscy czytamy i przecieramy oczy ze
                              zdumienia, co to jest?? Prezydent miasta nie zrozumiał własnych obowiązków?

pozdrawiam,

Szeryf
                              • w.iwo Re:... 26.03.08, 11:17
                                Syropku (piszę specjalnie w tym wątku, żeby go nie rozdrabniać)
                                akcje sprzątania lasu urządzane są zwykle przez okoliczne szkoły... dzieciaki w
                                ramach lekcji wybierają sobie zakątek i czyszczą go do gołej trawy... w ramach
                                pomocy od UM dostają rękawiczki i worki...

ale dlaczego my mamy organizować akcje i podejmować wysiłek logistyczny jak to
                                zgrabnie ująłeś ? w imię czego ? prywatnie sporo już zrobiłam w kwestii ochrony
                                przyrody, troski o zwierzęta czy udziału w różnych akcjach... nie będę wymieniać
                                ile zbieram makulatury, złomu, ile wydałam kasy, i ile zajęły mi czasu wszystkie
                                sprawy - każdy może w swoim domku coś zrobić...
                                wystarczy że każdy z nas będzie po prostu zachowywał się przyzwoicie !!!

a akcję powinno zorganizować miasto...
                                dodam że jak idę do sklepu, płacę i wybrzydzam to się nikt nie dziwi... ale jak
                                płacę podatki i narzekam że wokół jest brudno, że trzeba coś z tym zrobić, to
                                zdziwienie jest duże, że baba upierdliwa... przeszkadza mi to że jest pełno
                                śmieci, w samym mieście i w lesie... z utęsknieniem czekam na informację, co
                                dalej z problemem śmieciowym... po referendum i padnięciu złotego interesu z
                                wysypiskiem, sprawa nie ruszyła z miejsca... co gorsze, podwyżki spowodowały
                                eskalację problemu...

nie zamierzam nikogo wyręczać w jego pracy...
                                wystarczyłyby większe nakłady na ekipy sprzątające, większa dyscyplina wobec
                                obywateli i dynamiczniejsza Straż Miejska...
                                • guayazyl1 Re:... 26.03.08, 14:00
                                  w.iwo napisała:
                                  Syropku... dlaczego my mamy organizować akcje i podejmować wysiłek
                                  logistyczny? w imię czego ? prywatnie sporo już zrobiłam w kwestii
                                  ochrony przyrody...wystarczy że każdy z nas będzie po prostu
                                  zachowywał się przyzwoicie...a akcję powinno zorganizować
                                  miasto...płacę podatki... nie zamierzam nikogo wyręczać w jego
                                  pracy...
                                  -----------------------
                                  napisalem jak napisalem, bo zrozumialem Szeryfa jak zrozumialem
                                  czyli doslownie. a Szeryf ni mniej ni wiecej tylko zaprasza
                                  prezydenta Legionowa do wspolnego sprzątania zasmieconego fragmentu
                                  miasta. czyli mieszkancy mają sie bratac z wladzą przy wspolnym
                                  mozole.
                                  jesli z zaproszenia, ktore raczyl Szeryf wystosowac wynika cos
                                  innego, jesli to byla jakas przenosnia to przepraszam za zamieszanie.

ja nie kolaboruje z "rezymem" droga Iwonno :) mnie idzie chyba o to
                                  samo co Szeryfowi. tez chcialbym zeby "przestrzen publiczna" nie
                                  byla tak zdewastowana jak jest. tylko ze ja nie mam takiej odwagi
                                  jak Szeryf zeby otwarcie isc na udry z urzednikami. moze jestem
                                  minimalistą, a moze mnie tak emocje nie ponoszą, moze w koncu jestem
                                  za daleko od Was...
                                  ja proponuje inne metody nacisku. forum to ulotna sprawa. dzis na
                                  tapecie jest sprzątanie lasu, jutro bedziemy pytac gdzie lepszy
                                  chleb, a po jutrze jak sie ubrac na komunie. za dwa tygodnie temat
                                  przestanie budzic zainteresowanie.
                                  proponowalem zarzucenie Urzedu Miasta fotografiami nielegalnych
                                  wysypisk. to jest bardzo skuteczny nacisk. jesli nie bedzie reakcji
                                  Urzedu to proponuje zebrac smieci, opisac worki skąd pochodzi ich
                                  zawartosc i podrzucac systematycznie na prog Urzedu. proponuje
                                  wywierac nacisk na lokalne gazety i telewizje. itede... itepe...

peesik: gwoli scislosci najwiecej jednak powinni sie wstydzic
                                  ludzie, ktorzy zasyfiają. nie prezydent.
                                  mam nadzieje, ze akcja dojdzie do skutku. znaczyloby to, ze
                                  wszystkim, ktorzy tu pisali, smieci w miescie przeszkadzają.

www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080319/DOM/574707771

miasta.gazeta.pl/krakow/1,78948,4834149.html
                                  www.gazetapodatnika.pl/artykuly/jak_pozbyc_sie_smieci-a_411.htm

www.epoznan.pl/?id=5180§ion=news&subsection=news
                                  echomiasta.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=9392&Itemid=46
                                  • w.iwo Re:... 26.03.08, 15:25
                                    myślę że wszystkim chodzi dokładnie o to samo, czy jesteś daleko, czy na
                                    miejscu, każdy z nas chciałby być dumnym z miasta i choć to brzmi pompatycznie i
                                    górnolotnie... to prawda... :o)
                                    • szeryfzchotomowa Re:... 26.03.08, 17:22
                                      Iwo, Syropie,

cele/sprawy do załatwienia są trzy:

1. Brak śmieci w lesie. Zwalanie, że ktoś naśmiecił i najlepiej, żeby nikt nie
                                      śmiecił, jest strategią rodem z przedszkola, z tego się wyrasta, w każdym razie
                                      ja wyrosłem :) Po to płacimy rożnego rodzaju opłaty miejscowe, by odpowiednie
                                      służby (Straż Miejska) pilnowały, a jeśli nie pilnują - żeby uporały się z
                                      problemem. A problem jest poważny, bo nielegalne wysypiska nie tylko problem
                                      estetyczny (tego prezydent miasta może nie rozumieć) ale przede wszystkim
                                      sanitarny (i tu prezydent powinien, bo przepisy go do tego obligują). Skracając
                                      - chodzi o posprzątanie Legionowa.

2. Drugi to brak nadzoru ze strony Prezydenta - Pan Smogrzewski zwyczajnie
                                      zaniedbuje swoje ustawowe obowiązki, co PODLEGA KARZE z KODEKSU POSTĘPOWANIA
                                      ADMINISTRACYJNEGO. To, co napisał, w jego imieniu, jakiś Bogu ducha winny
                                      pracownik Urzędu Miasta, jest jedynie początkiem postępowania do wykazania, że
                                      obecny prezydent jest tymczasowy, zasłania się wydatkami w kwocie 14 000 zł. Im
                                      szybciej skończy swoją pracę w Legionowie, tym lepiej dla nas i miasta. Czy to
                                      oznacza pójście "na udry"? Nie sądzę - od kiedy przestrzeganie prawa i wymaganie
                                      jego poszanowania jest awanturnictwem? Skracając - ja chcę tylko, by prawo było
                                      szanowane i nawet jeśli obecny prezydent go nie przestrzega, to my powinniśmy na
                                      to zwrócić uwagę.

3. Brak odpowiedzi prezydenta tu, na forum, jest lekceważeniem nas. Mnie
                                      lekceważenie Pana Smogrzewskiego nie porusza, ale dla mieszkańców Legionowa
                                      powinien być to czytelny sygnał - nieprzestrzeganie prawa, brak nadzoru na
                                      podległymi służbami i lekceważenie mieszkańców. Mało? To ma być prezydent
                                      miasta? To wstyd dla Legionowa.

pozdrawiam,

Szeryf
                                      • w.iwo Re:... w sprawie śmieci 27.03.08, 12:37
                                        cytuję pytania i odpowiedzi ze strony UM:

"
                                        Pytanie: (kategoria: Inne)
                                        ŚMIECIE NA ULICACH LEGIONOWA.
                                        Witam Pana Prezydenta i Wszystkich ,którzy może przeczytają to pytanie.
                                        Jestem rodowitą legionowianką.Przeżyłam w tej miejscowości ponad pół wieku,ale
                                        takiego stanu zaśmiecenia jaki jest w obecnym czasie jeszcze nie było.Każdy
                                        skrawek zalesiony , zakrzaczony ,jest notorycznie zaśmiecany. To jest chyba
                                        "RENESANS ŚMIECIOWY LEGIONOWA".Śmiecie są zostawiane w torbach plastikowych na
                                        ulicach np: Mazowiecka, Poznańska, Górnośląska, Gdyńska.Stwierdzam , że
                                        mieszkańcy Legionowa i przygranicznego Chotomowa to nieświadomi obywatele
                                        swojego miasta, lecz mówiąc delikatnie " KUKŁY "które zamiast jajek podrzucają
                                        śmieci.W czasach gdzie dużo się mówi o ochronie środowiska, to naturalne
                                        środowisko Legionowa tonie w smieciach.Cos trzeba z tym zrobić,może uświadamiać
                                        młodzież w szkołach, wiernych w kościołach,a bezrobotnych biorących zasiłki
                                        wykorzystać do regularnego sprzątania. Dawno temu dobrym pomysłem były kontenery
                                        na śmiecie ustawiane w różnych częściach miasta .Może warto do tego wrócic w
                                        końcu coś za coś.Gdzie sa całodobowe patrole straży miejskiej, w końcu na
                                        wyrzucających smiecie , popijających w krzakach też musi być bat. Zbulwersowana
                                        Barbara.
                                        (Barbara, 21.03.2008 r.)
                                        -
                                        Odpowiedź:
                                        Pani obserwacje pokrywają się z naszymi. Intensywny rozwój miasta i
                                        zagospodarowanie dużej ilości terenów spowodował, że na wolnych działkach
                                        podrzucanych jest coraz więcej bardzo różnorodnych odpadów. Sytuacja powinna
                                        ulec radykalnej poprawie po przejęciu przez gminę obowiązku wywozu odpadów
                                        komunalnych. Mamy nadzieję, że w okresie wakacyjnym uda nam się rozstrzygnąć
                                        przetargi, umożliwiające przejęcie tego zadania od początku 2009r. Do tego czasu
                                        tereny gminne będą regularnie sprzątane. Postaramy się też wyegzekwować
                                        obowiązek utrzymania czystości na działkach prywatnych oraz na chodnikach
                                        położonych przy drogach publicznych.

-

Pytanie: (kategoria: Inne)
                                        Pytanie:
                                        Panie Prezydencie!
                                        Proszę o odpowiedź, na jakim etapie jest realizacja planów selektywnej zbiórki
                                        odpadów na terenie miasta?
                                        Gmina Jabłonna w ramach swojego projektu realizuje pilotażowo zbiórkę odpadów,
                                        natomiast Legionowo, po referendum, nadal trwa w miejscu.
                                        (Rafał, 11.03.2008 r.)
                                        -
                                        Odpowiedź:
                                        Obecnie przygotowujemy warunki przetargów na odbiór odpadów i surowców wtórnych.
                                        Planowane są one na czerwiec br. Jeśli dadzą one pozytywny rezultat tzn. cena
                                        oferowana przez firmy będzie do zaakceptowania przez mieszkańców to przejecie
                                        przez gminę gospodarki odpadami będzie możliwe od początku 2009 roku. Wcześniej
                                        wszyscy mieszkańcy będą musieli wypowiedzieć obowiązujące umowy na wywóz odpadów.

Niezależnie od podejmowanych przez miasto działań; przedsiębiorca, z którym ma
                                        Pan podpisaną umowę ma ustawowy obowiązek odbierania od Pana surowców wtórnych.
                                        Jednocześnie informuję, że gmina ponosi koszty opróżnienia 35 zestawów do
                                        selektywnej zbiórki odpadów oraz punktu zbiórki surowców przy ul.Szarych Szeregów 6.
                                        "

jak widać obserwacje UM pokrywają się z naszymi :o)
                                        teraz czekamy na rozwiązanie problemu...
                                        • guayazyl1 cuchnie nasza Polska cala... 27.03.08, 13:41
                                          cuchnie od morza po Tatry. Szeryf proponuje zeby zabawic się w
                                          Dzierżynskiego i wywalic na zbity leb wszystkich wojtow, burmistrzow
                                          i prezydentow, ktorzy brzydkiego zapachu nie czują.
                                          pomysl jest prosty, nic nie kosztuje i mozna go wprowadzic od ręki.
                                          czy ten radykalny krok sprawi, ze lasy na powrot się zazielenią, a
                                          bociany będa lądowac wylącznie w Polsce omijając kraje oscienne?
                                          gdyby tak bylo wprowadziliby go i inni.
                                          jesli kuleje sluzba zdrowia to nie jest winien sam minister, tylko
                                          system jest wadliwy. jesli ludzie kradną na lewo i prawo to nie jest
                                          winien komendant policji ani ksiądz proboszcz, ze w kolo tylu
                                          zlodziei. winne są przepisy. prawo jest takie, ze ludziom oplaca się
                                          krasc. moze z tymi smieciami jest podobnie bo ludzie niby wszędzie
                                          jednacy i smiecic lubią, to są przeciez kraje bardziej czyste niz
                                          nasz kraj ukochany.
                                          poczekajmy więc z tą taczką dla prezydenta do zapowiadanych zmian,
                                          ktore niebawem.

czytam to forum od samego początku. od pierwszego listu. nigdy nie
                                          wyszlo ono poza zwykle ględzenie. moze teraz jest okazja? posunę się
                                          w swojej naiwnosci do ostatka i zadam Wam pytanie:
                                          to co robimy? będziemy psioczyc na prezydenta Smogorzewskiego czy
                                          zrobimy cos dobrego i zorganizujemy wielkie sprzątanie. ale takie
                                          zeby wszystkich poruszyc? wszak spotykają się tu ludzie, ktorym
                                          sprawy miasta nie są obojetne? no i moze będzie okazja do blizszego
                                          poznania się. nie takiego z kolejnym kawiarnianym ględzeniem ale w
                                          plenerze, bardziej na luzie. co?

peesik: a z tymi podatkami, o ktorych wspominasz Iwono to wedlug
                                          mnie jest tak:
                                          mozna przyjąc postawę - placę podatki więc wymagam, a mozna przyjąc
                                          postawę - placę podatki więc wymagam ale nie jestem obojętny.
                                          podejrzewam, ze cale rzesze zapalencow pokroju Owsiaka nie zalegają
                                          z podatkami, a robią więcej niz od nich się wymaga.
                                          mozna i tak. mozna i tak :)
                                          • szeryfzchotomowa cuchnie Urząd Prezydenta Legionowa 27.03.08, 16:26
                                            Syropie,

a) Nie wiem, gdzie widzisz w domaganiu się poszanowania prawa "Dzierżyńskiego".
                                            Pewnie jetem słaby z historii, ale związku nie widzę. Tak samo zwracasz się do
                                            Policji, jak wlepią Ci mandat za złamanie Kodeksu Drogowego?

b) Przeczytałem Twój post dwa razy i nadal nie wiem - jesteś "za" czy "przeciw"?
                                            Nie ma sensu kruszyć kopii w wielozdaniowych intelektualnych dowodach, pytanie
                                            jest proste: Czy uważasz, że Prezydent Smogrzewski, lekceważąc swoje obowiązki,
                                            łamie prawo czy nie?

podpowiem: obecny Prezydent uważa, że wszystko jest OK :)

pozdrawiam,

Szeryf
                                            • guayazyl1 odpowiedzi redakcji... 28.03.08, 14:04
                                              szeryfzchotomowa napisał:
                                              Syropie...nadal nie wiem - jesteś "za" czy "przeciw"...obecny
                                              Prezydent uważa, że wszystko jest OK :)
                                              -----------------------
                                              oczywiscie Szeryfunciu, ze jestem "za" ale chcialbym to zrobic
                                              inaczej. po pierwsze dlatego, ze nie jestem do konca przekonany o
                                              winie prezydenta Smogorzewskiego. po drugie bede draniem ale uwazam
                                              to forum za zbyt slabe medium. wlasciwie w miescie ono nie istnieje.
                                              a jak cos nie istnieje to jaki moze miec wplyw na cokolwiek?
                                              dlatego Twoje chwackie pohukiwania i krzyczące sródtytuly w tym
                                              miejscu to dla mnie tylko kąsanie niedzwiedziego futra przez
                                              podnieconą pchelke :) uwazam, ze trzeba dotrzec jednoczesnie do
                                              mieszkancow róznymi drogami (a jest ich wiele).
                                              jesli problem jest tak powazny jak piszesz, jesli uwazasz, ze
                                              prezydent Smogorzewski swoim zaniechaniem wprowadza zagrozenie
                                              epidemiologiczne dla miasta to czy nie lepiej zawiadomic od razu
                                              prokurature? prokurator nie bedzie czekac do 27 kwietnia tylko
                                              zaprosi pana Smogorzewskiego natychmiast. prokuratura bedzie
                                              skuteczniejsza niz Ty. prokuraturze sie nie odmawia :)
                                              wreszcie po trzecie chcialbym to zrobic inaczej bo nie
                                              jestem "awanturny" jak Ty :)

sporu jednak wiesc nie bedziemy...Szeryfunciu drogi...bo jak widzisz
                                              nikogo on nie zajmuje. dlatego jest to moja ostatnia notka w tym
                                              temacie. dziekuje za uwage.

peesik: a w sprawie tego malowania co pytasz to ni cholery nie wiem
                                              jakie są ceny.
                                              • szeryfzchotomowa Re: odpowiedzi redakcji... 28.03.08, 14:52
                                                widzisz Syropie,

Nickami podpisujesz się różnymi, lecz ton postów zdradza Cię za każdym razem.
                                                Właściwa Ci maniera by z dowolnego problemu ogólnego przechodzić do wycieczek
                                                osobistych... ech, szkoda czasu, i Twojego, i mojego; bywaj chłopie.

Szeryf
                                              • w.iwo Re: odpowiedzi redakcji... 28.03.08, 17:44
                                                i w ten sposób można rozłożyć każdy temat...
                                                Legionowo jest zaśmiecone to fakt.
                                                Gadanina tego nie zmieni to fałsz.
                                                Nawet pchła może wywołać lawinę.
                                                Temat nie należy do cyklu wycieczek osobistych.

Osoba prywatna nie jest w stanie przygotować imprezy pt.sprzątanie świata bez
                                                solidnego wsparcia. Ściągnięcie ludzi w niedzielę, bez rękawic, worków i
                                                wcześniejszej reklamy oraz bez zapewnienia bezpieczeństwa to pomysł...

Oczekiwałam raczej konkretnej odpowiedzi jak rozwiązać problem, obietnicy
                                                zatrudnienia większej ilości ludzi do sprzątania, skuteczniejszej akcji
                                                pilnowania przez Służby Miejskie, a nie chwalenia się ile śmieci już wywieziono
                                                bo widocznym jest że wywieziono za mało... Odsyłanie rozwiązania problemu do
                                                mglistego terminu - za rok, mnie nie satysfakcjonuje... Potrzebne są również
                                                działania tu i teraz...

pozdrawiam
                                                • madziulec Re: odpowiedzi redakcji... 28.03.08, 19:09
                                                  Jakis czas temu (musialo to byc w ciagu ostatnich 5 lat) mieszkancy osiedla (3
                                                  bodajze domow), ktore sa obok osiedla Nowy Bukowiec skrzykneli sie i sprzatali las.

Potrafili to zrobic w czynie spolecznym. Zapraszali tez i nas, nielicznych wtedy
                                                  mieszkancow osiedla Nowy Bukowiec.

Skoro oni mogli to zrobic, nie proszac o worki i inne utensylia do sprzatania to
                                                  widac mozna to zrobic. Moze prosili? Nie wiem.
                                                  Nie pisali i nie bili piany na forum.
                                                  • w.iwo Re: odpowiedzi redakcji... 29.03.08, 09:49
                                                    Madziulec, zapraszam do organizacji...
                                                    łatwo się to wszystkim mówi i krytykuje... na forum bardzo łatwo pisać... gorzej
                                                    z realizacją w realu... wiem bo jestem wolontariuszką i biorę udział w wielu
                                                    akcjach...(właśnie z jednej wróciłam i mam trochę do odespania) zagonić ludzi do
                                                    sprzątania jest niezmiernie trudno...

na uliczce obok mnie z roku na rok przybywają śmieci i sama nie jestem w stanie
                                                    ich uprzątnąć na bieżąco... nikt tu nie przyjeżdża specjalnie, to śmiecą po
                                                    prostu moi sąsiedzi... wystarczy że na ogródku mają porządek... ich to
                                                    satysfakcjonuje...

bicie piany na forum to fajna zabawa, prawda Madziulec ? trudniej za to o coś
                                                    konstruktywnego w realu...

warto pisać, przez to można zwrócić uwagę innych, że problem istnieje...
                                                  • guayazyl1 Re: odpowiedzi redakcji... 29.03.08, 13:44
                                                    madziulec napisała:
                                                    Jakis czas temu... mieszkancy osiedla... skrzykneli sie i sprzatali
                                                    las. Potrafili to zrobic w czynie spolecznym. Nie pisali i nie bili
                                                    piany na forum.
                                                    --------------------
                                                    madziulcu drogi...
                                                    kawalek lasu na Bukowcu da rade omiesc bez rozglosu i bicia piany
                                                    (strasznie nie lubie tego zwrotu) z palcem w ...bucie i z przytupem.
                                                    wystarczy wychylic sie przez okno i krzyknąc do pana Mietka z
                                                    parteru, a potem pofatygowac sie do panny Krysi spod szostki. nie
                                                    odmowią bo bedą robic "na swoim".
                                                    gorzej z terenami niczyimi. bo są niczyje.

brawa dla Szeryfa, ze wydobyl te rzeczy na powierzchnie. dalej
                                                    jednak uwazam, ze odwolywanie sie do forum jest bez sensu. forum
                                                    jest slabe, a glos slabego nie robi na nikim wrazenia (to mialem na
                                                    mysli pisząc o kąsaniu niedzwiedzia przez pchly).

przy okazji...przydalby sie nam jakis specjalista od marketingu. nie
                                                    mamy swoich ludzi tam gdzie sie dzieje cos waznego. nikt ze
                                                    znaczących tu nie zaglada bo i nikogo sie nie zaprasza. jesli ktos
                                                    uwaza, ze wszyscy w Legionowie mają zaczynac dzien od lektury
                                                    legionowskiego forum albo, ze wizyty u nas mają wpisane do
                                                    obowiązkow sluzbowych to grzeszy pychą i zadufaniem.

peesik: regulamin utrzymania czystosci i porządku na terenie gminy
                                                    jest aktem prawa miejscowego. zna ktos ten regulamin? co z niego
                                                    wynika w sensie obowiązkow nalozonych na wladze gminy?
    • polokokt Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 29.03.08, 12:38
      a tutaj link do kilku fotek z mojego dzisiejszego spaceru po najbliższej okolicy..

fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,76870934,77582427.html
      Pytanie nasuwa się więc takie, jak do tych fotek mają się deklaracje Prezydenta
      co do działań SM, skoro ja SM na tym terenie widzę bardzo często i zapewne wie
      jak to wygląda, no chyba że przejeżdza z zamkniętymi oczami. A na widok tej
      tablicy z informacją, że śmieci nie można wyrzucać pod groźbą kary sądowej, nie
      wiadomo czy się śmiać czy płakać, patrząc na okolicę.
      A teraz jak temperaturki zaczynają rosnąć, oprócz walorów estetycznych dochodzą
      również zapachowe... :/

Pozdrawiam
      • aganiok32 Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 29.03.08, 12:50

nooo... piękne foteczki 8-)
        z ludzi to są jednak niezłe świnie, nie obrażając tych zwierząt.
        Kary wysokie i nieuchronne i może za kilkanaście lat ten naród
        nauczy się porządku.
        • szeryfzchotomowa Dlaczego Smogrzewski powinien się tu odezwać ... 29.03.08, 14:58
          ... są oczywiste:

1. Łamie prawo, nie nadzorując Straży Miejskiej i ignorując zagrożenie
          sanitarne. Oba wykroczenia podlegają karze i my te kary wyegzekwujemy.
          Bezhołowie Straży Miejskiej jest wprost porażające. Ale spokojnie, to kwestia
          czasu z tymi karami, więc lepiej dla niego, by zaczął traktować nas poważnie już
          teraz,

2. Ignoruje nas, piszących tu już blisko 60 postów, a wie, że ma do czynienia ze
          sporą grupą ludzi. Jego Pracownicy przecież czytają to Forum codziennie i śmieją
          się z własnego szefa (pozdrawiamy, pewnie myślicie to samo, co my...), co
          kolejny raz dewastuje jego autorytet jako przedstawiciela lokalnej władzy.
          Przypomnę tylko case ze "spadającym wiaduktem" :)))

3. Smogrzewski zapomina, że piastuje tę funkcję z naszego wyboru i naszej woli.
          Dalsze milczenie i zasłanianie się odezwami pt. "Obywatele, nie wyrzucajcie
          śmieci do lasu!", stawia pod znakiem zapytana kompetencje Smogrzewskiego w
          rozwiązywaniu problemów. I tego też powinien się nam, mieszkańcom, wytłumaczyć,

pozdrawiam,

Szeryf

PS. (trochę dłuższy):

Rozumiem wszystkich, którzy widzą w tym tylko bicie piany, albo małą siłę Forum.
          Być może macie rację. A być może mamy ją my, wierzący w siłę publicznego Forum.

Ponad dwa lata temu, na tym samym Forum, nawoływałem o przywrócenie porządku w
          Legionowskiej i Jabłonowskiej Policji, pisząc, że to skandal, co się dzieje w
          jej szeregach oraz że jej bierność i ignorowania obowiązków odbija się na naszym
          bezpieczeństwie.

Przypomnę, spowodowaliśmy (część z Was też o tym pisała) po kolei:

1. Kontrolę z Komendy Głównej Policji,
          2. Wymianę Komendanta Policji w Legionowie,
          3. Wymianę Komendanta Policji w Jabłonnie,
          4. Dołożenie dwóch etatów policyjnych w Jabłonnie,
          5. Wizytę Komendanta Wojewódzkiego Policji, Szefa Sądu i Szefa Prokuratury z
          Legionowa na spotkaniu z Wami, mieszkańcami, u mnie w domu, potem powtórka a
          potem w sali jednej ze spółdzielni mieskzaniowych w Legionowie.

Dużą część najlepszej roboty zrobiła Magda Kielczyk (?, nie pamiętam
          przepraszam), dziś jej tu nie widzę, ale wiem, że zajmuje się własnym biznesem i
          mam nadzieję, że idzie Jej super.

Efekty:
          1. Stworzenie grupy zadaniowej w Policji, która wyłapała nam w ciągu tygodnia aż
          trzy (!) ekipy złodziejskie,
          2. Włamania się skończyły, jak ręką odjął, przestaliśmy się bać,
          3. Efektem ubocznym był stały kontakt z Rzeczniczką Policja tu, na Forum, pani
          miała dla nas full czasu, jej następca już nas zignorował,
          4. Genialny zastępca Komendanta w Legionowie (niestety nie pamiętam nazwiska)
          został, za wyniki, Komendantem w Nowym Dworze,
          5. Rok musiałem czekać na wybory samorządowe, gdzie moje starania ostatecznie
          ośmieszyły byłego Wójta Jabłonny i w wyborach, mimo, że był najmocniejszym
          kandydatem - przegrał i przestał być wójtem (ten ostatnie scenariusz nieskromnie
          zostawiam pod rozwagę ignorującego nas Pana Smogrzewskiego),

Guuayazyl marudzi dziś jak i wtedy: też krzyczał, że to bicie piany. Ma prawo
          tak uważać. My (ja) jednak, po zakończeniu serii włamań i po wyrokach wiezień
          dla sprawców, myślimy zupełnie inaczej. Wraz z okradanymi sąsiadami osiągnęliśmy
          zamierzony efekt - bezpieczestwo naszych domów.

Śmieci to znacznie prostsza sprawa do załatwienia. Iwo, to dla Ciebie - sam
          sprzątam przyległą działkę, chociaż nie muszę, sprzątam też wspólną ulicę, moi
          sąsiedzi robią tak samo, nawet jedni strzygą trawę na nieswojej działce. Bo to
          wiele nie kosztuje, a jest ładniej. Ja to robię w imię "zera tolerancji" -
          dzięki temu wiem lepiej, co się dzieje wokół mnie.
          Ale w lesie jest tego kilkadziesiąt ton i pospolite ruszenie tego nie załatwi,
          od tego mamy służby miejskie, które co miesiąc opłacamy. chcesz - OK, kupię dla
          nas rękawice, worki, zrobimy to. A Staż, powołana do tego, oleje nasze starania
          i nawet nie przyjedzie.

Forum jest czytane przez wielu milczących ludzi, nie zabierają głosu i mają do
          tego prawo. Smogrzewski, jeśli to zrozumie, odezwie się tu, bo my tego
          potrzebujemy, a on nam łaski nie robi, to jego obowiązek. Ja, mieszkaniec,
          publicznie zarzucam mu łamanie prawa i tchórzostwo, oba niegodne funkcji
          Prezydenta Miasta. Za pierwsze, prędzej czy później, zaciągniemy go do Sądu, za
          to drugie - ocenę wystawią mu wszyscy mieszkańcy.

Panie Smogrzewski, więcej odwagi w komunikacji z mieszkańcami! Niech Pan skończy
          chować głowę w piasek; niech Pan zacznie chować głowę w legionowskie śmieci.
          Czego się Pan tak boi? Myśli Pan, że nie damy rady przywieźć Panu pozbieranych
          śmieci z lasu pod drzwi Urzędu? Czy wtedy Straż sobie poradzi? Czas się obudzić.

Szeryf
          • polokokt Re: Dlaczego Smogrzewski powinien się tu odezwać 29.03.08, 16:05
            to może list otwarty do Prezydenta, wysłany jednocześnie do lokalnych mediów? Bo
            mnie np odpowiedź Prezydenta na stronie UM jakoś nie bawi. Pominięto szereg
            spraw a skupiono się na tym co będzie, a być to już miało od 1 stycznia 2008
            (zrzucono niby że zmieniła się polityka państwa i ceny i trzeba przeczekać, ale
            są gminy w polsce którym jednak mimo to udało się wprowadzić politykę
            śmieciową), teraz termin jest 1 stycznia 2009 a potem znów wyskoczy "coś" i się
            zrobi połowa 2009 itd. A pytanie jest co prezydent zrobił do tej pory (bo w
            przypadku śmieci nie idać aby coś się działo) i co robi konkretnie teraz aby
            jakoś dotrwać w przyzwoitej czystości do 2009 roku?
            Moim zdaniem też trzeba uświadomić prezydentowi do czego jakich celów został
            wybrany przez mieszkańców i powinien służyć im a nie jedynie jakiejś wąskiej
            grupie (patrz np budynek zbudowany po dawnym kinie Mazowsze, gdzie plan
            zagospodarowania był zupełnie inny a są w tym względzie jakieś niejasności, niby
            nikt nic nie wiedział a jednak ktoś coś podpisał...), parkingu przy PKP jak nie
            bylo tak nie ma a już ile razy był obiecywany (ja wiem że to PKP teren i PKP
            miał zrobić, ale to trzeba cisnac sprawe). Ja zadałem jakiś czas temu
            prezydentowi na stronach UM pytanie, kto (konkretne nazwisko) podpisał odbiór
            ulicy Handlowej, w okolicy zakładu z tłumikami, gdzie ktoś coś robił przy
            klimatyzacji, połatał potem asfalt, teraz się to zapadło i... nic się nie dzieje
            aby to wyrównać. Albo niech beknie ten co to odebrał w takim stanie albo może
            jakaś gwarancja na to jeszcze obowiązuje. Od zadania pytania minęło już z 2
            miesiące i nic... cisza.

A co do przetransporotowania śmieci pod UM, to jak znam naszą SM i Szeryfa to
            pewnie dostalibyśmy mandat za zaśmiecanie.... :)

Pozdrawiam
            • szeryfzchotomowa "To i Owo" milczy. Temat nieciekawy? 29.03.08, 16:25
              witam,

Zaproszenie wysłałem do "To i Owo" już dawno, ale lokalne medium milczy. Nie
              rozumiem lokalnej polityki, być może powód jest głębszy, ale medium lokalne ma
              problem śmieci w ... w pamięci ma :)

Co do dowiezienia śmieci pod drzwi Urzędu: już widzę jak Komendant SM
              (Sado-Maso?) będzie do mnie celował ze swojej broni myśliwskiej :) Przynajmniej
              ten jeden raz będą wzorcowo skuteczni w walce z zaśmiecaniem Legionowa. Więc
              może nauczymy Strażników małymi kroczkami? Warto, wzrośnie im wykrywalność! :)

pozdrawiam,

Szeryf
              • psychomaszyna Re: "To i Owo" milczy. Temat nieciekawy? 29.03.08, 16:58
                Szeryf czytaj uważniej
                1. Twój pierwszy post został zamieszczony w nt 11 TiO na str. 2
                2. Jest artykuł w nr 13 TiO na str. 6
                • guayazyl1 mozna w kompleksy wpasc... 29.03.08, 19:37
                  jestem pod wrazeniem Twojego uporu Szeryfunciu (dla jasnosci dwa
                  lata temu tez tak pisalem) i odwagi. piszesz tekstem otwartym. nie
                  taisz imienia i nazwiska. pelny szacunek. niby czasy komuny minely
                  to spora czesc ludzi kalkuluje i boi sie otwarcie skoczyc wladzy do
                  gardla, a nawet okazuje czolobitnosc.
                  tym niemniej domagalbym sie wiekszego szacunku dla mojej osoby:)
                  chocby ze wzgledu, ze jestem Twoim forumowym ojcem chrzestnym
                  (Szeryfa to ja wymyslilem). zdania mozemy miec rozne, a ja nie bede
                  pisac zeby wylącznie Ciebie zadowolic:)

i tak do Twojej mysli z poprzedniego postu:
                  "Ale w lesie jest tego kilkadziesiąt ton i pospolite ruszenie tego
                  nie załatwi,od tego mamy służby miejskie, które co miesiąc opłacamy".
                  dorzucilbym swoje trzy grosze, ze faktycznie ekipą sprzątającą to my
                  byc nie musimy. wazna jest tez demonstracja obecnosci. nie tylko
                  wobec lokalnej wladzy ale i tych co smiecą pokątnie. taka
                  demonstracja zwraca uwage opinii publicznej. jesli smieciarzom nie
                  jest znane pojecie wstydu to moze zaczna odczuwac lek, obawe,
                  zagrozenie. brak reakcji sąsiadow i otoczenia to cicha akceptacja i
                  przyzwolenie.

peesik: a moze wladze uruchomią jakąs specjalną linie telefoniczną?
                  anonimowo mozna bedzie zglosic wysypiska, dokuczliwych sasiadow,
                  szkaradne reklamy (brzydota to tez problem Legionowa)?
                  • mike56 temat coraz bardziej nieświeży 29.03.08, 20:40
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,68690926.html
                  • szeryfzchotomowa Składka na Prawnika - kto da następny? 30.03.08, 11:50
                    Guayazylu,

Zamienię wszystkie Twoje pochwały na składkę na Prawnika, OK?

Nie mam wątpliwości, że obecny, tymczasowy Prezydent, ignoruje swoje obowiązki i
                    łamie prawo. Mam dowody w postaci zdjęć nielegalnych wysypisk oraz braku reakcji
                    i prezydenta, i Straży Miejskiej na moje monity. Przypomnę, że prezydent złamał
                    także KPA, nie publikując mojego pytania na stronie UM oraz nie udzielając
                    odpowiedzi - opublikowane górnolotne postulaty nie spełniają prawnych wymogów
                    KPA. Straż Miejska także łamie prawo, w tan sam sposób, osobą odpowiedzialna
                    jest w takiej sytuacji Komendant SM.

Dam jako pierwszy 500 zł na wynajęcie Kancelarii Prawnej, która fachowo złoży
                    doniesienie o popełnieniu przestępstwa przez obecnego prezydenta miasta
                    Legionowo do Prokuratury a w razie odrzucenia doniesienia - złoży w naszym
                    imieniu "cywilny" wniosek o ukaranie obecnego prezydenta przez Sąd w Legionowie.
                    Chciałbym choćby deklarację, że się symbolicznie dołożycie, wynajęcie niedużej
                    kancelarii i zastępstwo procesowe będzie nas kosztować max 2.000 zł.

Prawnika możemy wybrać dowolnego. Z racji układów lokalnych pewnie żaden Prawnik
                    z Legionowa nie będzie chciał tego wziąć. Jeśli się mylę - proszę o sygnał/kontakt.

pozdrawiam,

Szeryf

PS. Pomysł z telefonem jest OK, ale ku przestrodze zostawiam działanie w
                    Legionowie najprostszego i najbardziej potrzebnego numeru 112, spróbujcie, włos
                    jeży się na głowie.
                    • psychomaszyna Inna droga 30.03.08, 13:09
                      Szeryfie, uspokojmy trochę emocje - na zimno i z dystansem podejmuje się lepsze
                      decyzje

1. Sprawę należy zacząc od drogi administracyjnej - albo wniosek o udostępnienie
                      informacji publicznej, dlaczego nie sprzątają albo w trybie, zgodnym z KPA
                      (trzeba się poradzić www.maszglos.pl/porady_eksperta.php?zadaj-pytanie=true)
                      2. Warto zawiadomomić o sprawie ekologów - mi najwłaściwsze wydaje się być
                      "Zielone Mazowsze"
                      www.zm.org.pl/
                      Zauważ, że oni na pewno mają wypracowane metody i są silniejszą grupą nacisku,
                      niż Ty sam, czy niż my wszyscy na forum
                      3, Jeżeli prezydent Smogorzewski dalej będzie się opierał, to warto
                      zainteresować tematem TVP Warszawa (wiadomo, że LTV sprzyja Platformie
                      Samorządowej), a konkretnie program "Teraz Mazowsze", czy "Kurier Mazowiecki"

ww6.tvp.pl/6694,20070926567656.strona
                      KONTAKT Z WIDZAMI
                      Tel.: (022) 547 43 36; (022) 547 42 96
                      Mail: kontakt.tvp3@waw.tvp.pl

4. Warto też wybrać się do posła, ale nie do Zenona Durki (też Platforma
                      Samorządowa, jak Roman Smogorzewski), np. do biura poselskiego Mariusza
                      Błaszczaka (nie warto się bać, mimo że z PIS-u, to świetny człowiek), który
                      mieszka w Legionowie, nie tak daleko od tych zaśmieconych lasków

Wybacz, ale załatwienie tej sprawy to nie wygranie jednej wielkiej bitwy
                      pancernej pod Kurskiem, ale dreptanie drobnymi kroczkami, granie na wielu
                      instrumentach, aby powoli i ostatecznie osaczyć przeciwnika.
                      • szeryfzchotomowa Prezyent Smogrzewski do Prokuratury! 30.03.08, 13:52
                        witam,

Zgadzam się, wymienione organizacje i ludzie przydadzą się na pewno.

Ale KPA jest łamany już i nie widzę powodu, dla którego należy Smogrzewskiemu to
                        odpuścić. Zupełnie na spokojnie, z chłodną kalkulacją kosztów i korzyścią w
                        postaci naszych lasów bez śmieci, złożymy do Prokuratury doniesienie o
                        popełnieniu przestępstwa przez obecnego, tymczasowego prezydenta i zobaczymy.
                        Może wtedy weźmie się do swoich obowiązków. Może jak zostanie pierwszym
                        urzędującym prezydentem, którego mieszkańcy zbiorowo zaciągną do Sądu, złapie
                        się za głowę, że sprawa śmieci to jednak jego obowiązki.

O postawie Straży Miejskiej już nie będę pisał - jaki pan, taki kram. Wszyscy to
                        widzimy na co dzień. Niepotrzebnie łudzimy się, że cokolwiek zmieni się samo.
                        Jeśli my nie zmienimy tych panów, to śmieci będzie przybywać, bo oni mają to gdzieś.

Dlatego nawołuję do obywatelskiego nieposłuszeństwa i do zaciągnięcia tych
                        pożałowania godnych, tymczasowych "urzędników" do Sądu. W takim bezhołowiu i
                        olewaniu urzędniczych obowiązków wynikających z prawa nadzieja w Sądzie. I w
                        nas, bo bez naszego nacisku będzie tak, jak teraz.

pozdrawiam,

Szeryf

PS. a do TVP Mazowsze zadzwonimy już w poniedziałek rano.
                • szeryfzchotomowa Re: "To i Owo" milczy. Temat nieciekawy? 30.03.08, 12:00
                  uuuoooo.....

to lecę czytać :)

Szeryf
                • szeryfzchotomowa Re: "To i Owo" milczy. Temat nieciekawy? 30.03.08, 12:14
                  OK, zwracam honor - napisali.

Szkoda, że mało konkretnych propozycji i brak wskazania winnego, ale dobre i to.

pozdrawiam,

Szeryf
                  • guayazyl1 "Sami swoi" 30.03.08, 15:30
                    nie będę streszczal tej starej polskiej komedii ale taki tytul wpadl
                    mi do glowy po przeczytaniu artykulu z "To i Owo".
                    nie twierdzę, ze pan Jerzy Dąbczak czyli autor, gra w tej samej
                    druzynie co pan Roman Smogorzewski ale krzywdy swoim tekstem nikomu
                    nie zrobil. artykul jest tak samo gladki jak informacja Urzedu
                    Miasta. najbardziej mnie rozbawil tekst o tym, ze wladze Legionowa
                    wezmą się za posprzątanie jak mieszkancy przestaną smiecic. to jakby
                    lekarz powiedzial pacjentowi: wezmiemy się za pana jak przestaniesz
                    pan chorowac.
                    przeciez jak nikt nie będzie smiecil to problem sam się rozwiąze:)
                    tylko,ze to malo realne.
                    • guayazyl1 moja propozycja 30.03.08, 21:48
                      z rzeczy pewnych to ja wierze w swoją smierc. w to, ze pan prezydent
                      tu i teraz nam sie wpisze to ja nie wierze. ale po kolei...

nie jestem z tych co osądzają kogos zamiast sądu. nie lubie nagonek.
                      do tego nie znam kompetencji ani mozliwosci jakimi dysponuje
                      prezydent miasta. wiem za to, ze czesc Legionowa tonie w smieciach.
                      dlaczego one jeszcze tam lezą? kiedy znikną? tego nie wiem. padla
                      propozycja zeby to pan prezydent odpowiedzial. nawet poslano
                      zaproszenie. ale...

w tym wątku padlo sporo mocnych slow. moze zbyt mocnych. rozumiem,
                      ze z tego powodu moze byc problem w nawiązaniu kontaktu z
                      prezydentem. jest tez mozliwe ( choc malo prawdopodobne ) ze pan
                      prezydent zupelnie nie wie o mozliwosci wypowiedzenia sie w tej
                      formie. dlatego proponuje salomonowe rozwiązanie.

proponuje na forum utworzyc nowe miejsce wylącznie dla pana
                      prezydenta. niech ono sie nazywa "prezydent odpowiada na pytania"
                      albo "rozmowy z prezydentem" czy jakkolwiek inaczej. tam bedzie
                      mozna bez emocji pytac o istotne sprawy dotyczące miasta. trzeba
                      tylko skontaktowac sie z Urzedem i omowic szczegoly. moze lody
                      zostaną przelamane. co o tym sądzicie?
                      jest tylko kwestia czy chcecie o cos pytac prezydenta. bo jak
                      rubryka ma swiecic pustkami, a temat smieci jest tylko epizodem, to
                      nie ma co zawracac sobie glowy.
                      • zuziknatropie Re: moja propozycja 30.03.08, 22:43
                        pan prezydent juz sobie zorganizował takie miejsce - sam bedzie pytał i sam
                        odpowiadał:)

www.legionowo.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=748&lang=
                      • szeryfzchotomowa Re: moja propozycja 30.03.08, 23:10
                        Guayazylu,

Propozycja piękna, pachnąca choinką z prezentami.

Zaproszenie do sprzątania poszło 3 tygodnie temu na Forum i na adresy wszystkich
                        zainteresowanych. Olali nas po kolei: prezydent Smogrzewski, komendant SM i
                        nawet szefowa lokalnej stacji sanitarnej, Pani Maria Kloc. Lokalne medium
                        napisało tekst tak, by nie narazić się "władzy". Szansa na to, że prezydent albo
                        komendant nie czytają nas "po cichu" jest więc zerowa. ONI NAS CZYTAJĄ, TE SŁOWA
                        TEŻ, w końcu próbowali nieudolnie się odnieść na naszych postulatów ze swojej
                        "trybuny" UM.

Problem, z którym mamy do czynienia to brak poczucia odpowiedzialności za
                        problem, brak cywilnej odwagi urzędników i ordynarne ignorowanie nas, dotychczas
                        bezkarne. Bez zbędnego napadania, pieniactwa etc. - lokalne władze mają nas,
                        mieszkańców... na czarnej liście nas mają :) Łamią nasze prawa i ja tego nie
                        akceptuję. I jeśli dobrze rozumiem część postów - nie tylko ja się na to nie
                        zgadzam.

Prezydent ma szanse, by pomiędzy czytaniem naszych postów wypowiedzieć się. Nie
                        robi tego. Zatem oddzielna rubryka "dla słodziaka z UM" albo "błagamy, odezwij
                        się, prosimy" nic nie da. Tak samo jako podległa mu SM, prezydent nie robi tego
                        wyłącznie z urzędniczego tchórzostwa.

Więc czarno to widzę. Zostaje nam droga prawna.

pozdrawiam,

Szeryf
                        • madziulec Re: moja propozycja 30.03.08, 23:21
                          Ok. Ty masz szklana kule i ciasteczka chinskie z wrobami, ktore wyraznie Ci
                          mowia, ze wladze czytaja forum.

Mi glosy nic takiego nei mowia, wiec ja takiej pewnosci nei mam.
                          Podejrzewam, ze podobnej pewnosci nie ma wiekscosc forumowiczow.

To tyle ode mnie.

Aha - zeby nie bylo:
                          - nie znosze po prostu oczerniania kogos na wyrost i wypisywania monologow na
                          kogos w miejscu, gdzie ten ktos nawet nei wie, ze sie na nim psy wiesza, wiec
                          nie ma mozliwosci obrony, bo jest to swinstow. Co wcale nei oznacza, ze nei
                          uwazam, iz zarzuty nie sa bezpodstawne.
                          Ale chyba nie tedy droga, by je umieszczac na forum, nie to medium....
                          • szeryfzchotomowa Re: moja propozycja 31.03.08, 00:03
                            Madziulcu,

w pełni szanuję co piszesz. Przeprowadź na moment prosty proces i prześledź
                            kolejność:

krok 1) 11. marca wysyłam do UM Legionowo info z zaproszeniem i tu, na Forum +
                            plus na skrzynkę "To i Owo",

krok 2) 13. marca pojawia się przedruk w "To i Owo",

krok 3) 23. lub 24. marca "To i Owo" dociska prezydenta, prosząc o odpowiedź,
                            odnosząc się do naszego Forum, powołując się na mój post. Etyka dziennikarska
                            wymaga by dali dali mu szansę na obronę. W tekście "TiO" pojawia się znienacka
                            Pan Piotr Zadrożny, zastępca prezydenta, więc musieli z nim rozmawiać, z
                            pewnością autoryzował swoją wypowiedź i odnosił się do konkretów z postu. (Piszę
                            23 lub 24, bo nie wiem, ile trwa cykl wydania "TiO", pewnie ze 2 dni).

krok 4) "przypadkiem", 25. marca rano pojawia się nowa strona na www UM "gorący
                            temat", podpisany przez prezydenta Smogrzewskiego. Ma ponad 3.500 znaków i
                            zawiera dane za cały rok 2007. Na mój gust powstawał przez 2 dni (pisanie +
                            zatwierdzanie).

krok 5) 25., tego samego dnia, rano, pojawia się post
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=93&w=76851352&a=77393986 podpisany
                            "marketing_um", zeby nas poinforować, że "cos takiego sie pojawiło". Zwróć
                            uwagę, że to pierwszy i jedyny post tego użytkownika (Anonimowi badzo dziękuję)
                            a przypadkowo termin ten jest ostatnim dniem z 14-to dniowym okresem oczekiwania
                            na odpowiedź Urzędu (mowa o tym jest w KPA).

i jak, zgodzisz się ze mną?

Doceniając w pełni Twoją złośliwość, odpowiem tak: widząc tę kolejność, nie
                            potrzebuję głosów/kuli szklanej czy ciasteczek. Wyciągam z tego wniosek, że
                            urzędnicy CZYTAJĄ NAS. I to dobrze. I nie, nie wieszam na nikim psów, pokazuję
                            jak to wygląda i nie uważam tego za świństwo. A Ty masz pełne prawo uważać
                            inaczej i ja to szanuję, bez żadnych przymiotników.

Czy tak jak ja, o śmieciach w lesie, myśli większość forumowiczów?
                            Nie wiem tego i nigdzie tak nie pisałem. Ale coś mi się zdaje, że na temat
                            śmieci zdanie masz podobne do mnie, prawda?

pozdrawiam :)

Szeryf
                            • madziulec Re: moja propozycja 31.03.08, 07:10
                              Majac w domu dziennikarza powiem Ci, ze tekst na 3500 znakow mozna napisac w
                              jeden dzien ;) ba, pol dnia. Kwestia piora, a panowie z TiO ani jezykiem nie
                              dysponuja, ani warsztatem, wiec jest to belkot (przepraszam za slowo). Szkoda,
                              ze nie za bardzo moge powtorzyc za moja polonistka: inteligentny belkot.

Poza tym - wybacz, ale przy wysylaniu informacji do UM nie bylam i nie wiem
                              gdzie i kiedy i do kogo ja wysylales. Teraz, z tego co piszesz wynika tak jakbys
                              wyslal zaproszenie dla Prezydenta na adres forum i TiO ;)

Teraz konkrety:
                              - patrzac po tym co piszesz cykl wydawczy TiO trwa max 2 dni jak nie jeden
                              (patrz krok i 2 - zabraklo dedukcji?)
                              - aby w artykule pojawilo sie czyjes nazwisko, ba nawet rozmowa dziennikarze
                              bardzo czesto siegaja nawet i do materialow archiwalnych, ba! 3/4 materialow nie
                              jest NIGDY autoryzowanych

Tak wiec nadal nei mam szklanej kuli ;) TY rowniez nie i nie mieszaj ludziomw
                              glowach "oczywistymi oczywistosciami", bo z nich nic nie wynika ;)
                              BTW - umieszczenie tekstu (gotowego) na stronie www to kwestia 2 minut.
                              • szeryfzchotomowa Re: moja propozycja 31.03.08, 09:15
                                i tak, Madziulec, zamiast pisać o problemie lub o rozwiązaniu, szuka "luk w
                                rozumowaniu". Wczesne wstawanie jednak nie służy :)

Madziulcu,

a) 3.500 znaków można "napisać" i w pół sekundy. Tyle trwa Ctl+C i Ctrl+V.
                                Posiadanie dziennikarza w domu się chwali, pyszna sprawa. Ale czy to ma jakiś
                                związek ze śmieciami w lesie?

b) "Bełkot" i reszta dot. "To i Owo" to chyba echo jakiejś innej wojny; w każdym
                                razie ja nie kumam, o co Ci chodzi. Związku ze śmieciami w lesie znowu nie
                                widzę. BTW: nie miałbym odwagi tak równać z ziemią lokalnych, nieznanych mi
                                dziennikarzy. Czy wczorajsze argumenty ze słowem "świństwo" to nie byłaś
                                przypadkiem Ty? :) Na mój gust ludzie z TiO" mogą spokojnie zażądać od Ciebie
                                przeprosin,

c) Gdzie wysłałem zaproszenie? Przeczytaj pierwszy post raz jeszcze proszę,
                                zrozumiesz. Niepotrzebnie odnosisz się do własnych wniosków, a nie do faktów. Te
                                ostatnie zawarte są na początku wątku,

d) Dziękuję za wyjaśnienie, ile trwa zamieszczenie tekstu na stronie
                                internetowej. Bardzo mi pomogłaś i poproszę o następne, cenne wskazówki :)

pozdrawiam,

Szeryf
                                • madziulec Re: moja propozycja 31.03.08, 09:27
                                  Ad 1.
                                  Jesli nei wiesz ile sie pisze 3500 znakow to nei mow. Tyle tylko Ci
                                  chcialam powiedziec. o tego chcialam Ci tylko powiedziec, ze znam
                                  troche zawod dziennikarza i wiem mneij wiecej ile trwa napisanie
                                  artykulu takiej czy innej tresci na wlasnie odpowiednia ilosc
                                  znakow, wiec akurat wiem o czym mowie.
                                  Ze smieciami nic nei ma to wspolnego. Wiec tez nei wiem akurat co ma
                                  wspolnego wyliczanie przez Ciebie ilosci znakow w artykule w TiO.
                                  Czy ten artykul bylby bardziej wiarygodny majac 10.000 znakow? A
                                  moze mniej wiarygodny?
                                  Zaden argument.

ad2.
                                  Nie mysle, by dziennikarze TiO mieli w Tobie adwokata. Jesli czuja
                                  sie obrazeni - prosze bardzo moga zadac ode mnie przeprosin. Jak
                                  narazie nikogo imiennie nie obrazilam, procz tego, ze stwierdzilam,
                                  iz nie za bardzo sa dobrymi dziennikarzami. Dobry dziennikarz
                                  niestety zwialby bardzo szybko / zostalby podkupiony przez ktoras ze
                                  znamienitszych dobrych stolecznych gazet (w koncu stolica
                                  niedaleko). Tak to panowie dzienniakrzyny probuja lapac temaciki,
                                  probuja pisac, temacikow brak.. I tak sie kreci.

Asd 3. "11. marca wysyłam do UM Legionowo info z zaproszeniem i tu,
                                  na Forum + plus na skrzynkę "To i Owo" " - jak dla mnie jest to
                                  bardzio niejednoznaczne. Mozna to bowiem zrozumiec tak:
                                  - zaproszenei wyslane zostalo na forum i do TiO
                                  - zaproszenei zostalo wyslane w 3 miejsca
                                  czyli ogolnei cholera wiedziec.
                                  Szczegolnie, ze wyraznie piszesz INFO ... cokolwiek to znaczy...

Przestanmy sobie wyjasniac kolejne "oczywiste oczywistosci". Ciebie
                                  jako koljnego zrobiono w bambuko. Tobie nei odpowiedziano jakims
                                  tam trybie KPA. I co? I nic ;)))
                                  A ja sobei czytam o Twoim rzucaniu sie.
                                  Jestes w tym momencie nieskuteczny.
                                  • szeryfzchotomowa Re: moja propozycja 31.03.08, 10:35
                                    Madziulcu,

Daj spokój, robisz z ważnego tematu jakąś pyskówkę.
                                    Nie ma powodu, żebyś tak się na mnie jeżyła :)

pozdrawiam,

Szeryf
                                    • madziulec Re: moja propozycja 31.03.08, 10:46
                                      Nie.
                                      Bede twierdzic, ze tamta jest wazny.

Ale nie jest wazne, czy ktos napisal tekst XX marca na XX znakow .
                                      To detale i to kompletnie nieistotne.

A Nadal to TY jestes nabity w butelke i to TY sie jezysz, ze Ciebei
                                      olewaja i nic nei mozesz zrobic...
                                      Lepiej Ci jak wylales troche zalu na forum?
                                      • szeryfzchotomowa Re: moja propozycja 31.03.08, 12:22
                                        Tak Madziulcu,

W sensie budowy świadomości, że problem jest i że odpowiednie osoby ignorują ten
                                        problem i swoje obowiązki, tak - jest mi lepiej. Zmusiłem ich do zainteresowania
                                        się sprawą. Twoje uwagi, że jestem nieskuteczny etc. - Twoje prawo, nie będę
                                        już tego roztrząsał, bo mnie one nie ruszają a jeśli Tobie sprawiają radość -
                                        Twój zysk..

Jeśli wysypiska w lesie w Legionowie nie są dla Ciebie problemem, no cóż, to też
                                        Twoja sprawa. Głos chciałaś zabrać i zabrałaś, więc dałaś radę, gratuluję! :)

pozdrawiam,

Szeryf
                                        • guayazyl1 z ostatniej chwili... 31.03.08, 15:33
                                          niniejszym chcialbym podzielic się swoimi wątpliwosciami, bo
                                          przeciez do dwudziestego siodmego kwietnia jeszcze sporo wody w
                                          Wisle uplynie i sporo smieci w legionowskich lasach przybędzie (a
                                          moze ubędzie?).

prognozy mowią, ze gluchy na apele mieszkancow pan Smogorzewski do
                                          lasu wcale nie ma zamiaru się wybierac. z tego powodu niektorzy juz
                                          mu wybierają celę na Bialolece. a co będzie jesli tego dnia pan
                                          prezydent podzielając niepokoj mieszkancow jednak zjawi się na
                                          skrzyzowaniu Kozietulskiego i Poznanskiej, bo wcale tchorzem nie
                                          jest tylko nie lubi jak go się w internecie oklada slowami? poza tym
                                          od początku mial dobrą wolę i nawet cieszyl się na to spotkanie
                                          tylko się z tym nie obnosil bo czlowiekiem malo wylewnym on jest?
                                          i co będzie jak was tam nie daj Boze nie zastanie?

o czem będziem pisac? czem się będziem zajmowac?
                                          :)

peesik: w niczym ta notka nie zmienia rzeczywistosci. poki co w
                                          lasach cuchnie jak ze stajni Augiasza.
                                          • madziulec Re: z ostatniej chwili... 31.03.08, 22:37
                                            w lesie obok mojego osiedla cuchnie, bo wlasciciele psow nie maja ochoty sie
                                            przemeczac...
                                        • madziulec Re: moja propozycja 31.03.08, 22:38
                                          Moj dorgi ;)
                                          Nie musze sie spelniac w internecie piszac odezwy, ktore nie wiadomo do kogo
                                          maja trafic ;)))

Jesli hcciclaabym zaprosic gdzies Prezydenta to wiem jak poproawnie zaadresowac
                                          pismo ;))) Tego wymaga ode mnie moja wiedza obywatelska.

Pozdrawiam Cie serdecznie ;) I zycze troche ochody - podobno przyjdzie na koniec
                                          tygodnia.
                                          • w.iwo Re: ... 01.04.08, 08:39
                                            bardzo PROSZĘ O DYSCYPLINĘ w tym temacie i powstrzymanie się od wycieczek
                                            osobistych... (można na priva jak ktoś komu "zalezie za skórę" ;o))

chciałabym powiedzieć, że działka na Reymonta została bardzo ładnie
                                            oczyszczona... co mnie niezmiernie ucieszyło :o)

bardzo proszę o zamieszczanie zdjęć lub chociaż lokalizacji miejsc, które
                                            wymagają sprzątnięcia... na fotoforum został założony specjalny wątek
                                            fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,76870934.html
                                            - może w ten sposób pomożemy SM w Legionowie w doprowadzeniu naszego miasta do
                                            przyzwoitego wyglądu...

ps. w następnym tygodniu rozpoczyna się akcja "Zielone Legionowo"
                                            www.legionowo.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=1398
                                            polecam wszystkim i pozdrawiam :o)
                                          • szeryfzchotomowa Re: moja propozycja 01.04.08, 11:01
                                            Drogi Madziulcu,

Trzy zdania. Siedem błędów.
                                            No comments.

pozdrawiam,

Szeryf
                                            • madziulec Re: moja propozycja 01.04.08, 11:32
                                              Drogi szeryfie - pajac z Ciebie ;)

Tyle Ci powiem. Jezyk polski jest dla mnei jezykiem obcym i takim
                                              pozostanie, ciesze sie, ze umiem tyle napisac i powiedziec ;)
                                              • szeryfzchotomowa do Admina 01.04.08, 14:43
                                                Adminie,

Chyba czas wprowadzić minimum porządku w tym wątku, o co proszę niniejszym.

pozdrwiam,

Szeryf
                                                • guayazyl1 z przed chwili... 01.04.08, 16:24
                                                  jak swiat swiatem prezydent kraju, a juz szczegolnie prezydent
                                                  miasta narazony jest na krytycyzm. prawo do krytyki kazdy obywatel
                                                  ma zagwarantowane. chyba ze zyjemy w kraju niedemokratycznym.
                                                  gdyby jednak w tym co robi Szeryf bylo wiecej wdzieku i gdyby
                                                  zaproszenie wreczyla dajmy na to Kasia Cichopek to moze prezydent
                                                  Smogorzewski bylby laskawszy i dal znak, ze zaproszenie przeczytal?

zastanawiam sie czy jest jakis protokol zabraniajacy prezydentowi
                                                  spotkan z mieszkancami. bo przeciez chociaz prezydent to szycha w
                                                  miescie, do tego ma wiele obowiazkow, to z drugiej strony tylko
                                                  urzednik na naszym utrzymaniu.
                                                  czy cos przeszkadza zeby pan prezydent spotkal sie z nami w wolna
                                                  niedziele na skrzyzowaniu Kozietulskiego i Poznanskiej? przeciez
                                                  nikt tam nie bedzie panu kazal wyginac lokiec w druga strone. ludzie
                                                  chca tylko porozmawiac o waznych sprawach.

przy okazji zauwazam, ze praktyka zmiekczania petenta jest
                                                  niezmienna od lat. najradosniejszym obrazkiem dla urzednika kazdej
                                                  rangi, czy to ministerialnej, czy tylko gminnej jest widok czlowieka
                                                  sciskajacego w rekach czapke u drzwi gabinetu.
                                                  • szeryfzchotomowa Re: z przed chwili... 01.04.08, 17:07
                                                    Obawiam się, że i Kasia Cichopek nie dałaby rady. Ale może mamy w Legionowie
                                                    jakiego VIPa, żeby uściskał Smoga w naszym imieniu? Kto jest Biskupem na Legionowie?

pozdrawiam :)

Szeryf
                                                  • w.iwo Re: konkrety... 02.04.08, 13:21
                                                    Według rozmowy z Urzędem Miasta ;o)

1 - teren wysypiska leśnego Kozietulskiego/Poznańska należy do Chotomowa, więc
                                                    do naszych sąsiadów należy kierować w tej sprawie prośby i groźby ;o)

2 - w styczniu 2009 roku przewidywane jest wystąpienie prze UM z przetargiem
                                                    dotyczącym gospodarki odpadami komunalnymi

3 - bieżące sprawy dotyczące zanieczyszczeń i wysypisk na terenie miasta
                                                    Legionowa należy kierować do Straży Miejskiej, która ma obowiązek zająć się tym
                                                    problemem. Najprościej ma się sprawa śmieci, kiedy właściciel działki lub
                                                    sprawca jest ustalony. W innym wypadku sprzątaniem zajmują się odpowiednie
                                                    służby porządkowe.

Pozdrawiam :o)
                                                  • guayazyl1 no to stanęliśmy w rozkroku... 02.04.08, 14:12
                                                    ...bo tośmy wszystko juz przerabiali. i wiemy, ze straz się ma zająć.
                                                    to jest bardzo dobry njus. taki z tych primaaprylisowych:)

boomp3.com/m/a314b7e62651
                                                  • guayazyl1 aha... 02.04.08, 14:44
                                                    zart wam jeszcze opowiem. tak a propos.

Czukcza łowi ryby nad brzegiem Oceanu Lodowatego. Wynurza się
                                                    amerykańska łódź podwodna, wyskakuje marynarz:
                                                    – Rosjanie byli?
                                                    - Nie…
                                                    Odpłynęli. Po chwili wynurza się rosyjska łódź podwodna, wyskakuje
                                                    marynarz:
                                                    – Amerykanie byli?
                                                    – Tak…
                                                    – Gdzie popłynęli?
                                                    – Na północny wschód.
                                                    – Nie mądrzcie się, ręką pokażcie!

no to reka mam Wam pokazywac?.. panowie ze Strazy?.. gdzie te
                                                    smiecie?
                                                    i nie bede sie wiecej odzywal. nerwowy jestem.
                                                  • szeryfzchotomowa To i Owo się odzewało. 02.04.08, 16:39
                                                    witam,

a) No proszę, teraz będziemy dyskutować, że śmieci są poza obszarem
                                                    zainteresowania Pana Smogrzewskiego :) ale jazda, daję słowo. Pewnie są metr za
                                                    miedzą Legionowa :) W obietnice Straży niestety nie wierzę, niestety.

b) Nawet jeśli są, dzięki temu wątkowi wiemy, że Legionowo sporo ma tych śmieci.
                                                    A dziś napisali do mnie Państwo z "To i Owo" i umówiłem się na piątkową rozmowę.

pozdrawiam,

Szeryf
                                                  • psychomaszyna Re: konkrety... 02.04.08, 14:39
                                                    1. Respekt dla Iwony, że dowiedziała się aż tylu ciekawych i konkretnych rzeczy
                                                    2. Szeryf będzie musiał uderzyć jednak do swojej ulubionej pani wójt i ją
                                                    ewentualnie pociągać po sądach
                                                    3. Żółta kartka dla prezydenta Legionowa Romana Smogorzewskiego, za taką długą
                                                    zwłokę w kompleksowym załatwieniu gospodarki odpadami na terenie naszego miasta.
                                                    W styczniu 2009 będzie grubo ponad 2 lata po przeprowadzonym referendum (a kiedy
                                                    będzie rozstrzygnięty przetarg?). Myślę, żę sprawa kompleksowej gospodarki
                                                    odpadami w Legionowie jest jedną z porażek w tej kadencji prezydenta
                                                    Smogorzewskiego. Przypomnimy o tym w kampanii wyborczej.
                                                  • w.iwo Re: konkrety... 02.04.08, 16:04
                                                    z powodu braku Vipa ;o) sama wybrałam się do naszego urzędu... pytania zadawane
                                                    były przeze mnie w realu... występowałam jako osoba prywatna... odpowiedzi
                                                    udzielił Z-ca Prezydenta Miasta Legionowa Piotr Zadrożny...

zostałam zapewniona o przygotowaniach związanych z "kampanią śmieciową" :o),
                                                    która ma ruszyć w styczniu 2009 roku... prawdopodobnie teren miasta ma być
                                                    podzielony na trzy części i firmy wyłonione w wyniku ogłoszonego przetargu mają
                                                    zająć się naszymi brudnymi problemami...
                                                    jak będzie - czas pokaże...

jeśli chodzi o bieżące zanieczyszczenia, to jak pisałam wcześniej, wystarczy
                                                    telefon, informacja do SM, by problemem tym zajęły się odpowiednie służby... z
                                                    praktyki wiem, że SM działa skutecznie po telefonie życzliwego sąsiada ;o),
                                                    pojawiają się od razu i nakazują sprzątnąć teren posesji lub przed posesją...
                                                    jednakże jeśli chodzi o tereny gminy lub tereny o nieustalonym właścicielu,
                                                    sprawa ma się gorzej... dzikie wysypiska straszą nas dość długo...

mój pomysł to zwrócenie się do SM z prośbą o zaglądanie na nasze forum i
                                                    fotoforum... nadchodzi czas nowoczesności ;o) i jak w Wieliczce urzędnik potrafi
                                                    obsługiwać petentów na gadu-gadu, to i nasze służby pewnie też mogą... mogłyby
                                                    tu znaleźć palcem pokazane góry śmieci, co oprócz telefonów od życzliwych
                                                    anonimowych sąsiadów, było by cennym źródłem informacji...
                                                    pytanie tylko czy zechcą potraktować sprawę poważnie i skorzystać z tej formy
                                                    kontaktu ?

ps.1. wypowiedź oczywiście nie autoryzowana ;o)

ps.2. bardzo proszę o umieszczanie na fotoforum zdjęć i informacji o
                                                    zanieczyszczonych terenach oraz o radosną notatkę jeśli teren został uprzątnięty :o)
                                                  • w.iwo Re: link do fotoforum 02.04.08, 16:15
                                                    wątek "śmietnik"

fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,76870934.html
                                                  • guayazyl1 Re: link do fotoforum 03.04.08, 14:31
                                                    otoz mam uwage:)
                                                    akcja bedzie miala sens tylko wtedy, kiedy bedziecie systematycznie
                                                    wracac do fotografowanych miejsc. bedzie to sprawdzian skutecznosci
                                                    Strazy Miejskiej. jest jeszcze nadzieja (choc niewielka)
                                                    ze "syfiarze" zorientuja sie, ze miejsca sa obserwowane i
                                                    przestana "zasyfiac". albo...przeniosa sie gdzies indziej:)
                                                  • guayazyl1 Re: link do fotoforum 03.04.08, 14:35
                                                    guayazyl1 napisał:
                                                    otoz mam uwage:)
                                                    ---------------
                                                    aha...
                                                    i fotki powinny byc opisane. miejsce i czas.
                                                  • polokokt Jak to??? 02.04.08, 19:18
                                                    jak to w styczniu bedzie przetarg? Obietnica byla ze od stycznia 2008 to zacznie
                                                    obowiazywac, potem przesunieto na styczen 2009 a teraz ze w styczniu to przetarg
                                                    dopiero bedzie. Toc to pewnik ze styczen 2010 nas zastanie...
                                                    Pozdrawiam
                                                  • w.iwo Re: WAŻNE 03.04.08, 09:36
                                                    Pan Prezydent Zadrożny poprosił mnie dzisiaj o sprostowanie :o)
                                                    Przetargi mają odbyć się jeszcze w tym roku, natomiast od stycznia 2009 system
                                                    ma ruszyć z kopyta...
                                                    --------------------------------------------------------------------

PS. Niewątpliwie nie jest to już czytanie z fusów czy czarodziejskiej kuli, ale
                                                    fakt potwierdzony, że nasze forum jest na bieżąco czytane również w Urzędzie
                                                    Miasta ;o)
                                                    W imieniu mieszkańców Legionowa, wszystkich forumowiczów serdecznie zapraszamy
                                                    do wypowiedzi na forum i aktywnego uczestnictwa. Kontakt taki może przynieść
                                                    tylko korzyści dla naszego miasta :o)
                                                  • szeryfzchotomowa Re: WAŻNE 03.04.08, 10:16
                                                    witam,

a) OK, choć to takie troszku zabawne - zamiast się wypowiedzieć Zastępca
                                                    Prezydenta pisze do Forumowicza? Czego oni się tak boją?

b) Oby to czytanie przełożyło się na konkrety. Może w tym celu ufundujemy Panu
                                                    Smogrzewskemu krótkie szkolenie, jak korzystać z Forum? Bo my tu gadu - gadu a
                                                    śmieci jak leżały tak leżą...

pozdrawiam,

Szeryf
                                                  • w.iwo Re: :o) 03.04.08, 15:54
                                                    Szeryfie - Ciebie wszyscy się boją ;o)
                                                  • szeryfzchotomowa podobno szeryfa się boją :) 03.04.08, 16:39
                                                    jasne, jasne, boją się wszyscy, że aż strach :)

Szeryf
    • polokokt z dzieijszego Metra... 03.04.08, 09:27
      ...a jednak są miasta gdzie "można i potrafią":

www.emetro.pl/emetro/1,85651,5083153.html
      Pozdrawiam
      • w.iwo Re: z dzieijszego Metra... 03.04.08, 09:53
        czyli jednak można... pomysł zbiórki posegregowanych śmieci właśnie próbuje
        realizować Jabłonna... może i u nas to by wypaliło ?
        • w.iwo Re: wracamy do źródeł... 03.04.08, 15:53
          przy tej sprawie człowiek (przepraszam, blondynka) trochę się podszkoli ... i
          tak wywlokłam z dokumentów regulamin Straży Miejskiej
          www.legionowo.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=485
          i regulamin utrzymania czystości i porządku w Gminie Legionowo
          www.legionowo.pl/miasto/pliki/urzad_miasta/////////regulczyst.pdf
          a wszystko to żeby znaleźć odpowiedź na pytanie:

kto ma sprzątnąć śmieci z terenów gminnych oraz terenów gdzie właściciel nie
          został odnaleziony ?

ps. doczytałam że wrak samochodu powinien zostać usunięty przez właściciela
          posesji a Straż Miejska powinna to wyegzekwować... no ja już liczę drugi rok jak
          ten złom stoi przy Reymonta...
          • w.iwo Re: wracamy do źródeł... 03.04.08, 16:04
            do poczytania:
            www.legionowo.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=859
            • w.iwo Re: i znalazłam :o) 03.04.08, 16:13
              cytuję jedno z pytań i odpowiedzi z archiwum:
              "Pytanie:
              Lasek pomiędzy ulicą Prymasowską a polami Jabłonny coraz bardziej zamienia się w
              wysypisko śmieci dla okolicznych mieszkańców. Wiem, że w wielu miejscach na
              obrzeżach Warszawy rozwiązano ten problem, np. w Izabelinie (granica puszczy
              Kampinoskiej). Czy nie można byłoby skorzystać z ich doświadczeń?
              (Kazimierz, 13.08.2006 r.)
              -
              Odpowiedź:
              Lasek miejski przy ul. Prymasowskiej w Legionowie w tym roku już
              kilkakrotnie był sprzątany przez osoby zatrudnione przez Urząd Miasta
              Legionowo przy robotach publicznych. Dodatkowo, pod nadzorem Straży
              Miejskiej lasek jest sprzątany przez osoby skierowane przez sąd do prac
              społecznych. Jeżeli chodzi o rozwiązania stosowane przez inne gminy w
              województwie mazowieckim, to nasza Gmina podobne rozwiązania już
              stosuje, zatrudniając do sprzątania osoby bezrobotne i - podobnie jak w
              Izabelinie - jesienią 2006 roku zamierzamy przeprowadzić referendum w
              sprawie przyjęcia przez Gminę Legionowo obowiązków mieszkańców
              związanych z gospodarką odpadami."

z tego i innych wypowiedzi wnioskuję, że musimy ładnie poprosić UM o
              zatrudnienie dodatkowych ekip sprzątających lub wykorzystanie skazańców ;o)))
              żeby sterty śmieci zniknęły z Legionowa i okolic...
              pozdrawiam
    • polokokt jak ma byc dobrze? 04.04.08, 09:40
      ... skoro firma, która sprząta Legionowskie ulice, w jednym miejscu posprząta i
      to co powymiata z całego miasta, przyjeżdza i wysypuje mi pod dom:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,76870934,77853496.html
      A moze sie czepiam? Moze WAM (jesli jeszcze jest wlascicielem terenu) wyddal
      zgode na zrzucanie tutaj tego pozimowego syfu z ulic).

Pozdrawiam
      • szeryfzchotomowa Re: jak ma byc dobrze? 04.04.08, 10:47
        Polokokcie,

Wpisz pod zdjęciem adres i poinformuj o tym Straż Miejską. Ta fotka to już jest
        dowód kogo pociągnąć do odpowiedzialności. Przecież to już są jaja a maksa!
        Legionowo jest pod względem śmieci i służb zajmujących się porządkiem totalnym
        bezhołowiem.

pozdrawiam,

Szeryf
    • szeryfzchotomowa Re: 27.04 - sprzątamy las z Prezydentem Legionowa 06.04.08, 22:38
      witam,

5.04 (ta sobota), o godz. 12.00, odbyło się spotkanie mieszkańców Chotomowa z
      Wójtem Jabłonny, Panią Olgą Muniak. Przyszło ponad 40 mieszkańców, za co
      uczestnikom dziękuję. Ze strony Urzędu przyszło jeszcze dwoje urzędników i dwóch
      Radnych Gminy, którym także dziękujemy. Dodatkowo pomógł nam Pan z "To i Owo",
      doskonale orientujący się w lokalnej urzędniczej menażerii.

Pomijając skandalicznie chamskie zachowanie pana od inwestycji drogowych w
      Gminie (jeszcze nie znam nazwiska, ale jutro to ustalę), Pani Wójt oświadczyła w
      sprawie śmieci:

1) wskazane przez nas, mieszkańców, śmieci leżą na terenie Miasta Legionowo i
      Urząd Miasta ma obowiązek uporać się z nielegalnymi wysypiskami,

2) Zdaniem Pani z Urzędu, która koordynuje prace społeczne, posprzątanie
      obejrzanych wysypisk "czynem społecznym" jest po prostu niemożliwe - śmieci jest
      zbyt dużo i cytuję "to jest po prostu niebezpieczne dla ludzi od zbierania, do
      tego trzeba koparki"

3) 27.04 Pani Wójt Jabłonny po raz kolejny spotka się z nami, aby opowiedzieć,
      ile załatwiła w sprawie śmieci w Chotomowie. Ja to biorę za dobrą monetę i
      zobaczymy. Następne jeszcze spotkanie odbędzie się 31.05

Teraz sprawa Smogrzewskiego.

No cóż, urzędnicze tchórzostwo oraz łamanie prawa wymaga naszej reakcji.
      Jesteśmy po pierwszej konsultacji prawnej i musimy złożyć cywilny wniosek (jako
      osoby fizyczne) do Prokuratury o popełnieniu przestępstwa. Mam deklaracje od 7
      osób, że podpiszą wniosek. Ktoś z Forum chce?

Panie Smogrzewski, nadal Pan milczy? Radni powiatu twierdzą, że to w pańskim
      stylu, i tak będzie, dopóki nie zaciągniemy Pan do Sądu. Ignoruje nas Pan, więc
      proszę bardzo - zrobimy to.

pozdrawiam,

Szeryf
    • szeryfzchotomowa Smogrzewski do Sądu. 06.04.08, 22:40
      witam,

5.04 (ta sobota), o godz. 12.00, odbyło się spotkanie mieszkańców Chotomowa z
      Wójtem Jabłonny, Panią Olgą Muniak. Przyszło ponad 40 mieszkańców, za co
      uczestnikom dziękuję. Ze strony Urzędu przyszło jeszcze dwoje urzędników i dwóch
      Radnych Gminy, którym także dziękujemy. Dodatkowo pomógł nam Pan z "To i Owo",
      doskonale orientujący się w lokalnej urzędniczej menażerii.

Pomijając skandalicznie chamskie zachowanie pana od inwestycji drogowych w
      Gminie (jeszcze nie znam nazwiska, ale jutro to ustalę), Pani Wójt oświadczyła w
      sprawie śmieci:

1) wskazane przez nas, mieszkańców, śmieci leżą na terenie Miasta Legionowo i
      Urząd Miasta ma obowiązek uporać się z nielegalnymi wysypiskami,

2) Zdaniem Pani z Urzędu, która koordynuje prace społeczne, posprzątanie
      obejrzanych wysypisk "czynem społecznym" jest po prostu niemożliwe - śmieci jest
      zbyt dużo i cytuję "to jest po prostu niebezpieczne dla ludzi od zbierania, do
      tego trzeba koparki"

3) 27.04 Pani Wójt Jabłonny po raz kolejny spotka się z nami, aby opowiedzieć,
      ile załatwiła w sprawie śmieci w Chotomowie. Ja to biorę za dobrą monetę i
      zobaczymy. Następne jeszcze spotkanie odbędzie się 31.05

Teraz sprawa Smogrzewskiego.

No cóż, urzędnicze tchórzostwo oraz łamanie prawa wymaga naszej reakcji.
      Jesteśmy po pierwszej konsultacji prawnej i musimy złożyć cywilny wniosek (jako
      osoby fizyczne) do Prokuratury o popełnieniu przestępstwa. Mam deklaracje od 7
      osób, że podpiszą wniosek. Ktoś z Forum chce?

Panie Smogrzewski, nadal Pan milczy? Radni powiatu twierdzą, że to w pańskim
      stylu, i tak będzie, dopóki nie zaciągniemy Pan do Sądu. Ignoruje nas Pan, więc
      proszę bardzo - zrobimy to.

pozdrawiam,

Szeryf
      • w.iwo Re: (w realu) 07.04.08, 14:53
        żeby nie było tylko wirtualnie...

na minus:
        stan wysypisk - bez zmian
        wrak na Reymonta - bez zmian

na plus:
        dziś widziałam ekipy sprzątające wzdłuż ul.Kolejowej
        • w.iwo Re: (w realu) 09.04.08, 16:04
          ekipy sprzątające pojawiły się na Kolejowej :o)
          i sprzątały wzdłuż torów...
          dziś widziałam wielkie worki śmieci zebrane z wysypiska na Ul. Kościuszki,
          pewnie to nie koniec jeszcze sprzątania w tym miejscu, ale muszę przyznać, że
          strasznie poprawia mi to humor... postaram się o fotki w najbliższym czasie :o)
          • szeryfzchotomowa instrukcja w Wiadomościach 09.04.08, 19:54
            witam,

właśnie w Wiadomościach TVP1 pokazali ludzi, którzy przywieźli śmieci pod ratusz
            w-wy, by zwrócić uwagę Urzędu Miasta na ich problem. Oni walczą o swoje miejsca
            pracy na Służewcu i jeśli pokazały ich Wiadomości, to stali się słyszalni.

może jednak zrobimy cos konkretnego?

:) Szeryf
            • w.iwo Re:... 10.04.08, 09:23
              bez nerw Szeryfie...
              ja naiwna istotka wierzę, że coś się wreszcie robi... na III Parceli zaczęło się
              sprzątanie, codziennie widzę służby porządkowe, które zbierają śmieci... jeszcze
              sporo zostało, ale coś drgnęło... mam nadzieję, że takie akcje będą
              systematyczne, może to oduczy ludzi od życia na śmietnisku i w jakimś stopniu
              zwróci uwagę... trudniej wyrzucić coś w miejscu czystym niż dołożyć się do
              sterty śmieci... jakoś mniej boli ;o)

proszę w dalszym ciągu o sprawdzanie swojej okolicy i opisywanie miejsc
              wyjątkowo zaśmieconych... i oczywiście dzielenie się radosnymi wiadomościami o
              uprzątnięciu :o))

co prawda martwi mnie fakt, że rzecznik naszego UM nie odpisał nam w tej
              sprawie... zdecydowanie poprawiłoby to wizerunek naszych urzędników oraz nie
              musielibyśmy się domyślać, jakie kroki zostały podjęte żeby oczyścić miasto...
              forum to nie jest złe miejsce do kontaktów z mieszkańcami, w wielu miastach
              internet jest wykorzystywany jako miejsce rozmów pomiędzy urzędnikiem a
              petentem... świadczy to o szacunku dla mieszkańców i kreatywności... (kiedyś
              współpraca z rzecznikiem Policji dała bardzo pozytywne efekty...)
              wystarczyłaby krótka informacja o terminie akcji sprzątania oraz terenie który
              obejmie...
              • polokokt Re:... 10.04.08, 09:42
                witam

U mnie na rogu Wrozoswej u Wąskiej śmieci nadal przybywa. Postaram się na dniach
                wrzucić fotkę abyście zobaczyli różnice. Dwa dni temu około 17:30 widziałem
                przejeżdzającą niemalże po tych śmieciach straż miejską ale poza tym to nic się
                nie dzieje.

A nie wiem czy czytaliście wiadomości o tym, iż Prezydent Stalowej Woli
                postanowił rozwiązać Straż Miejską a zaoszczedzone pieniądze przekazał na
                większą ilość policjantów. A w sądzie na jednej ze stron miejskich widzę, że za
                rozwiązaniem strazaków było ponad 60% glosujacych :) Wiec chyba nie tylko nam
                sie nie podobaja dzialania tej sluzby. Tyle ze tam sie za to ktos wzial.

Pozdrawiam
                • w.iwo Re:... 10.04.08, 20:01
                  www.legionowo.um.gov.pl/strazmiejska/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=18&lang=
                  nie znam się, ale czy nie powinno być strażników więcej ?

a jeśli chodzi o śmieci, to może warto by zatrudnić na stałe dobre firmy
                  sprzątające miasto...

czekam na fotki z ul.Wrzosowej :o)
                  wiele miejsc nie widzimy, mieszkamy w różnych rejonach... dlatego dobrze jest
                  zwrócić uwagę i zgłosić SM, napisać na forum, do UM... no cokolwiek, byleby nie
                  przechodzić obojętnie...
                  • polokokt Re:... 10.04.08, 22:30
                    ok, fotki postaram sie cyknac jutro za widoku.

A co do pisania, to w sobote minie 2 tygodnie jak wyslalem na skrzynke pocztowa
                    Prezydenta i do strazy miejskiej pismo wzorowane na tym co pokazał Psychomaszyna
                    (Wniosek o udostepnienei informacji publicznej) gdzie zadalem pytania co z tym
                    smietnikiem do tej pory zrobili, co robia i co zamierzaja zrobic aby problem
                    usunac trwale... Podalem takze link do swoich zdjec na fotoforum. Odpowiedzi
                    brak, smieci nadal sa :)

Pozdrawiam
                    • szeryfzchotomowa Miasto wzielo sie do roboty. 10.04.08, 22:46
                      witam,

Bo to nie jest problem z fotami czy naszą aktywnością, tylko z brakiem szacunku
                      dla prawa. Obecny prezydent Legionowa łamie prawo. Czemu tak trudno zrozumieć,
                      że gdyby ten facet pilnował swoich obowiązków, to miasto wyglądałoby inaczej?

Mnie bawi kontraktywność miasta. Nie jest trudno sprawdzić, gdzie mieszkam, nie
                      kryję tego. Dziś, po raz pierwszy o ponad 5-ciu lat, widziałem (UWAGA!) radiowóz
                      z radarem na mojej ulicy (400 metrów długości utwardzonego błota z koleinami).
                      Ulicy, której Gmina nie ma jak utwardzić od wielu lat i na której 50 km/h nie da
                      się przekroczyć z uwagi na doły w drodze a sam Powiat odmówił postawienia znaku
                      "uwaga skrzyżowanie", mówiąc, że "z drogami polnymi to nie ma skrzyżowań". A
                      dziś - proszę - RADAR :)

Pewnie myślę spiskowo. Nawet jeśli tak jest - to nadal zabawne :)

Szeryf
                      • madziulec Szeryfie.. 10.04.08, 23:59
                        A powiedz mi tak konkretnie jakie to prawo lamie prezydent Legionowa?
                        Bez wrzaskow itp?

Tak konkretnie.. Ustawa.. punkt.. paragraf i tak dalej.
                        Bardzo bym prosila. Bo wiesz, wiosna przyszla i troche wlosy rozjasnilam na blond ;)
                        • szeryfzchotomowa Re: Szeryfie.. 11.04.08, 10:51
                          Wybacz, brak mi czasu na dialog z Tobą.
                          Argumenty masz wyżej, w wątku.

Szeryf
                          • madziulec Re: Szeryfie.. 11.04.08, 11:55
                            Nie. Mam stek bzdur i opisow godnych co najmniej opisow przyrody w
                            Panu Tadeuszu, na ktore wybacz, ale nei mam czasu.

KONKRETY.
                            Tak to mam prawo stwierdzic, ze nie masz zadnych konkretow procz
                            wlasnie takich ot, ple ple...
                            • w.iwo Re: Szeryfie.. 11.04.08, 17:56
                              musisz jeździć bardzo wolno... ;o)
                              u Ciebie postawili radar, a u mnie sprzątnęli...

muszę przyznać, że III Parcela jest systematycznie sprzątana... tam gdzie były
                              śmieci widać trawę... worki znikają i naprawdę jest zielono... to strasznie miłe
                              uczucie mieszkać w czystej okolicy...

mam nadzieję, że i do Ciebie dotrze nie tylko radar ale i ekipa sprzątająca ;o)
                              pozdrawiam
                              • szeryfzchotomowa Re: Szeryfie.. 12.04.08, 12:32
                                no, dobrze, ze u Was się zmienia :)

w sprawie śmieci - u mnie zmian zero. Ale może i u mnie siły porządkowe się
                                pojawią. Pani Wójt Jabłonny w rozmowie brzmiała wiarygodnie, wiec dajmy jej
                                czas. Prezydent Legionowa - jak jest - każdy widzi a zdaje się, że media szykują
                                mu niespodziankę.

w sprawie radaru - mój sąsiad zatrzymał samochód obok wspomnianych radarowców i
                                wprost zapytał, czego tu szukają. Na co Policjant ponoć odpowiedział, że
                                "słyszeli, że są tu, na Kisielewskiego, problemy" :))

pozdrawiam,

Szeryf
                                • psychomaszyna Re: Szeryfie.. 12.04.08, 12:57
                                  Chyba nawet wiemy jaką ;-) Sam o tym gadałem przy pewnej okazji, ale ktoś mnie
                                  ubiegł i zgłosił wcześniej do redakcji.
                    • polokokt Re:... 12.04.08, 13:31
                      i wywiazujac sie z obietnicy:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,76870934,78225488.html
                      Pozdrawiam
                      • w.iwo Re:... 13.04.08, 22:29
                        no rzeczywiście nic miłego, taki widok z okna...
                        • polokokt Re:... 13.04.08, 22:59
                          a jeszcze jedno mi sie przypomniało. Bo otóż u mnie w domu pojawiła się do
                          wyrzucenia stara pralka i zamrażarka (obie urządzenia niesprawne). Jako że
                          pro-ekologia w modzie a i miasto chwali się, że punkt zbiórki mamy
                          postanowiliśmy z niego skorzystać. Jakież było zdziwienie mojego taty gdy się
                          okazało, że ktoś z nas będzie musiał na tę okoliczność wziąć urlop na jeden
                          dzień, bo punkt zbiórki jest frontem otwarty dla bezrobotnych od poniedziałku do
                          piątku w godzinach 8-16. Jak się pracuje w warszawie "normalnie" (i tu pytanie
                          za 100pkt, ilu legionowian tak pracuje?) to nie ma fizycznej możliwości z niego
                          skorzystać. Został już wysłany maila do prezydenta w tej sprawie, ciekawe czy
                          odpowie dla kogo ten punkt jest, bo na pewno nie dla ludzi czynu i pracy :)

Pozdrawiam
                          • w.iwo Re:... 16.04.08, 10:43
                            "patrolując" ;o) okolice zauważyłam trójkąt młodzieżowy na ul.Kościuszki przy
                            opuszczonym domu, dokładnie tam gdzie było wysypisko... dwóch kawalerów i
                            niewiasta leżeli sobie na trawce przy torach i popijali piwko... godzinkę
                            później nietypowi "randkowicze" zniknęli puszki zostały... dzień wcześniej
                            bawili tam koneserzy wina... wysypisko nie zostało do końca sprzątnięte... co
                            prawda góra worków wyjechała, ale butelki i śmieci rozsypane po okolicy
                            zostały... mam nadzieję, że teren zostanie uprzątnięty do końca !!!, bo jeszcze
                            kilka dni i będzie tak samo jak przed sprzątaniem...
                            fotki na fotoforum :o)
                            przejeżdżam tamtędy kilka razy codziennie i widzę że ten lokal na wolnym
                            powietrzu cieszy się niezmienną popularnością...
                            czy nie można by wysłać tam czasem patrolu ?
                            jest przecież przepis, który zabrania spożywania alkoholu w miejscach
                            publicznych, wystarczy kilka mandatów i lokal się wyludni...

podobnie rzecz ma się na ul.Olszowej i Al.Legionów... tu amatorzy piwka
                            rozkoszują się kontaktem z naturą już od świtu...
                            Uliczki ku zdumieniu :o) mieszkańców zostały wysprzątane, ale już po dwóch
                            dniach, jakiś koneser pozbył się swoich zbiorów - koło dwudziestu butelek po
                            piwie czy winie... też przydał by się patrol i szczera rozmowa...

może w Legionowie przydałoby się zatrudnić więcej strażników... oprócz firm
                            sprzątających zostaje jeszcze wychowanie ludzi...
                • antydualista Re:...polokokt 18.04.08, 10:12
                  polokokt napisał:

> witam
                  >
                  > U mnie na rogu Wrozoswej u Wąskiej śmieci nadal przybywa. Postaram się na dniac
                  > h
                  > wrzucić fotkę abyście zobaczyli różnice. Dwa dni temu około 17:30 widziałem
                  > przejeżdzającą niemalże po tych śmieciach straż miejską ale poza tym to nic się
                  > nie dzieje.
                  >
                  > A nie wiem czy czytaliście wiadomości o tym, iż Prezydent Stalowej Woli
                  > postanowił rozwiązać Straż Miejską a zaoszczedzone pieniądze przekazał na
                  > większą ilość policjantów. A w sądzie na jednej ze stron miejskich widzę, że za
                  > rozwiązaniem strazaków było ponad 60% glosujacych :) Wiec chyba nie tylko nam
                  > sie nie podobaja dzialania tej sluzby. Tyle ze tam sie za to ktos wzial.

szkoda, że tak póżno przeglądam tą dyskusję... Polokokt, czy uważasz, że straż
                  miejska powinna sprzątać śmieci, które leżą na Wrzosowej? Wydaje mi się, że od
                  tego są służby porządkowe. A na dodatek, teren o którym mówisz ma prywatnego
                  właściciela, a nawet kilku. Właściciel sprzątał kilka razy, teraz odmawia,
                  ponieważ to nie są jego śmieci. A ty jako mieszkaniec tego rejonu, z pewnością
                  zauważyłeś kto zwozi wory śmieci. Ja uważam, że m.in. cyganie i tajemniczy pan
                  z pchaną dwukółką ale zdjęć nie zrobiłem. Pana zastałem kilka razy, niestety,
                  już z pustym wózkiem. Wracając do straży miejskiej, pamiętaj, że ryba psuje się
                  od głowy, a głową jednostki straży jest Komendant. Ludzie, którzy pracują pod
                  jego dyktaturą mają naprawdę ciężką pracę. Niestety, nie udało mi się zwrócić
                  niczyjej uwagi na bezsens rozkazów Komendanta. Cieszę się, że udało mi się
                  sprowokować zakup odzieży przeciwdeszczowej dla strażników, którzy o zgrozo! w
                  strumieniach deszczu stali na ulicach w szmacianych łaszkach! Nie obwiniaj ich o
                  wszystkie nieszczęścia tego świata.
                  • szeryfzchotomowa Do antydualisty 18.04.08, 13:17
                    witaj,

a) Chwali się, Strażnicy powinni mieć odpowiednią odzież. Dobry strażnik pewnie
                    80% czasu pracuje w terenie, wiec powinni to mieć w najlepszym gatunku, na to
                    kasy bym nie skąpił.

b) Ale to nie załatwia sprawy wyrzucania śmieci - Strażnicy po prostu olewają
                    swoje obowiązki. Mają słabego komendanta, nadzorowanego jeszcze przez słabszego
                    prezydenta. Przecież ci wszyscy ludzie zwyczajnie się opieprzają a potem szuka
                    się, kto jest winny.

Może przypomnę, jak to się załatwia w normalnych Gminach:

1. Straż Miejska, jeśli już nie jest w stanie upilnować patrolem (co nadal
                    wydaje mi się śmieszne), ma obowiązek wezwać właściciela działki do jej
                    uprzątnięcia, w tym do usunięcie nielegalnego wysypiska śmieci,

2. Jesli właściciel nie zrobi tego w wyznaczonym terminie, Gmina ma prawo
                    uprzątnąć to na koszt właściciela i wystawić na niego rachunek,

3. Potem ściąga się to w postępowaniu nakazowym (mandat-Sąd
                    Grodzki-wyrok-komornik/Urząd Skarbowy). Działa w 100%, o ile służby miejskie
                    rozumieją, co do nich należy,

Tak to wygląda w Łomiankach. Circa 4 km od Legionowa.
                    (tak, asfaltem będzie ze 20 km, to naprawdę daleko).

Argument, ze to nie jego śmieci jest nieprawdziwy, albo jak mówią prawnicy:
                    nieskuteczny. Jeśli jest to na jego działce - śmieci są jego. To działa tak
                    samo, jak obowiązek odśnieżania nie tylko do ogrodzenia, ale też chodnik wzdłuż
                    własnego ogrodzenia, na zewnątrz posesji.

Tylko w Legionowie, przybytku urzędniczego kołtuństwa i siedlisku
                    nieodpowiedzialności władz miasta, opłaca przez nas, mieszkańców, służby mają to
                    gdzieś: nas, śmieci i podobne. A my się na to milcząco godzimy, czego naprawdę
                    nie rozumiem. I tak zostanie, ale tylko do czasu pierwszej tragedii, wtedy będą
                    media, cyrki i szukanie winnych.
                    Zamiast już teraz wskazać, kto jest odpowiedzialny z te zaniedbania i zagonić
                    Straż i prezydenta zwyczajnie do roboty.

pozdrawiam,

Szeryf
                    • w.iwo Re: ... 18.04.08, 18:43
                      zatrudnienie dodatkowych służb porządkowych do oczyszczania miasta, zwiększenia
                      aktywności (może liczebności) SM w zakresie gonienia obywateli śmiecących...
                      najprostsze rozwiązania...

jak zobaczę kogoś wywożącego śmieci nie omieszkam zadzwonić pod numer Straży
                      Miejskiej... i Wam też radzę... może zniesienie bezkarności coś zmieni w naszym
                      mieście...

dla przypomnienia - 986 :o)
                  • polokokt Re:...polokokt 18.04.08, 23:18
                    witam

ano, tylko problem lezy w tym, że CI ludzie (bo nie jest to tylko ten Pan z
                    wozkiem) maja życie na wysypisku w genach. Im to po prostu nie przeszkadza i
                    sami sie jakos do tego dokladaja (urodzilo sie dziecko, to pieluchy gdzie? za
                    okno). Tylko co mogą mieszkancy? Moga jedynie grzecznie poprosic. Raz, drugi,
                    trzeci, nie skutkuje.... bo oni z tego zyja (zbieraja po okolicy smeci, co sie
                    nadaje na sprzedaz to gromadza, a co nie to fru przez plot. Wystarczy popatrzec
                    na podwórze zaraz przy wysiypisku i bedzie wszystko jasne. No wiec skoro
                    mieszkancy nic nie moga to problem zostaje zgloszony do Prezydenta miasta
                    (wysylalem maile ze zdjeciami) a ten przy pomocy sluzb ktore posiada (miedzy
                    innymi SM) powinien cos z tym zrobic (i jest to przenosnia, bo wiadomo, ze nie
                    oczekuje ze nagle Prezydent i Komendant pojawia sie z workami i rekawiczkami).
                    Tlumaczenie ze wlascicieli jest wielu i ze to nie ich smieci.. a co to mnie
                    interesuj? (nikt nie chce zyc na wysypisku) Jak sa wlasciciele, znani to wiadomo
                    kogo scigac (Szeryfzchotomowa napisal jak wyglada z grubsza procedura). Nie chca
                    wywozic co miesiac? niech zabezpiecza teren tak aby wyrzucanie smieci bylo
                    maksymalnie utrudnione (przypominam iz jeszcze kilka lat temu problem byl
                    marginalny, ale wtedy stal jeszcze betonowy plot, ale komus sie cos nie podobalo
                    i go w dużej części zburzył. I o kogo interes dba prezydent i podlegle mu
                    sluzby, jakiegos wlasciciela (WAM?) ktory nawet tu nie mieszka, czy lokalnych
                    mieszkancow (ktorzy w jakims procencie tez glosowali na tego Prezydenta), ktorym
                    nagle pod oknami przybywa smieci. Kto tu jest dla kogo i kto tu komu placi? Nie
                    radza sobie z rozwiazywaniem problemow? niech zrezygnuja, sa tacy co sobie poradza.

Pozdrawiam

PS.
                    Od wyslania powiadomien do SM minelo 3 tygodnie, smieci tylko przybylo.

PS2.
                    Zamierzam rowniez zglosic do SM rozjezdzanie ulicy przez samochody ciezarowe,
                    biorace udzial w remoncie wiaduktu. Ulica Wąska jest gruntowa i na skrzyzowaniu
                    Wąskiej i Wrzzosowej obecnie utworzyly sie takie koleiny po samochodach
                    ciezarowych i ciagnikach, ze autem osobowym jest ciezko przejechac. Mysle ze SM
                    powinna zwrocic uwage wykonawcy, ze niech sobie jezdzi (ktoredys musi) , ale
                    niech co jakis czas wysle dwoch pracownikow zeby co nie co wyrownali to co
                    popsuli (tak jak w wawie przy jakis budowach ja na asfalt jest naniesiony syf,
                    to warszawska SM karze wykonawcy pozamiatac ulice).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka