21.07.13, 20:08
z praniem by zaznać spokoju.
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Przyszlam 21.07.13, 22:37
      a co z prasowaniem? wink
      • leziox Re: Przyszlam 21.07.13, 23:02
        Jak juz no to caly serwice zrobic naraz...
        • m.maska Re: Przyszlam 22.07.13, 00:45
          Tylko jest pewna roznica... pranie, to w dzisiejszych czasach pierze sie samo... gorzej z prasowaniem... samo sie nie wyprasuje
    • tropem_misia1 Re: Przyszlam 22.07.13, 05:30
      ze zdziwieniem w oczach.
      Bo są takie nieprzytomne.
      • debi_bebi Re: Przyszlam 22.07.13, 06:01
        Znów masz poranne wachty w pracy?
        • tropem_misia1 Re: Przyszlam 22.07.13, 06:03
          ano

Witaj!!!!!!!!!!!
          Już miałam piskać ,że człek taki osamotniony w tym świcie...big_grin

nawet Halusia się wczasuje, a ona zawsze przed ranem się pojawiała.
          • debi_bebi Re: Przyszlam 22.07.13, 06:16
            Witaj, Tropciu smile
            Ja się jeszcze nie wczasuję - czasem tylko swędząca d. pawiana odbiera mi chęć do wszystkiego smile
            • tropem_misia1 Re: Przyszlam 22.07.13, 06:22
              To bardzo długo trwa!
              Czym to smarujesz?
              Hydrocortisonum w kremie mi pomogło na moje be.
              • debi_bebi Re: Przyszlam 22.07.13, 19:21
                Smaruję maścią sterydową zapisana przez dermatologa i łykam tabletki p.uczuleniowe. Poprawiło mi się do pewnego momentu (zbladło i mniej swędzi), po czym utknęło w miejscu i tam sobie drepce, od czasu do czasu atakując swędzeniem i większym zaczerwienieniem, zupełnie nie wiem, czym spowodowanym. Coś mi się widzi, że formuła leczenia wyczerpała się i trzeba wymyślić coś innego. Jak pójdę na wizytę kontrolną, to może będę po niej mądrzejsza.
                • tropem_misia1 Re: Przyszlam 22.07.13, 19:24
                  Smaruję maścią sterydową ...no nieźle
                  Toż to artyleria.

Jak nie pomaga to potrza do lekarza, ale idziesz jak widzę.
                  • debi_bebi Re: Przyszlam 22.07.13, 19:55
                    Hydrocortison to też steryd. Wiem, że to artyleria, dlatego smaruję najcieńszą warstwą, jaką zdołam, bo cholerstwo więcej szkody potrafi zrobić, niż pożytku. Cóż zrobic, kiedy byłam już u 2 różnych dermatologów, i każdy zapisał mi smarowidło ze sterydami. Widocznie nie potrafią leczyć inaczej.
                    Po tym pierwszym smarowidle na drugi dzień zrobiło mi się gorzej, niż na początku, więc natychmiast odstawilam i leczyłam się naturalnymi, domowymi środkami. Ustąpiło, ale potem nagle buchneło znowu. Poszłam do innego lekarza, a tu znowu steryd w maści. Ech!
                    • leziox Re: Przyszlam 22.07.13, 20:26
                      Debi,gdybym tylko mógl jeszcze,oprócz moich wielu zdolnosci(big_grin) leczyc na odleglosc,to z pewnoscia postaralbym Ci sie pomoc myslami.
                      Ale i tak zycze dobrego zdrowia,wyobrazajac sobie,ze to Ci zaczyna powoli znikac.
                      smile
                      • debi_bebi Re: Przyszlam 22.07.13, 20:46
                        Jaki Ty kochany jesteś smile
                        Faktem jest, że ze mnie wielce nieposłuszna i nieufna pacjentka, dlatego przestrzegam ślepo zaleceń lekarskich tylko wtedy, kiedy mnie naprawdę przekonują. Wydaje mi się, że lekarze zbyt często idą w rutynę, i wiedzą lepiej swoje, puszczając mimo uszu spostrzeżenia i sugestie pacjenta. Generalnie myśleć im się nie chce, hołdują standardom zamiast podchodzić do pacjenta indywidualnie. Poza tym łagodzenie objawów to nie leczenie, a tu żaden nawet pół badania nie zlecił. A tam! Sama będę sobie musiała wynaleźć sposób na siebie.
                        • m.maska Re: Przyszlam 22.07.13, 21:20
                          Nie wiem jakie masz uczulenie... ale probowalas moze zyworodki? tu cos AL chyba moze powiedziec, bo jej pomoglo... jak na razie...
                          • al-szamanka Re: Przyszlam 22.07.13, 22:39
                            Odradzam wszelkie maści z kortyzonem. Przynoszą chwilową ulgę, ale potem jest tylko gorzej - mówię z doświadczenia.
                            Najlepiej zrobić test na alergię, a potem zabrać się jednak za inne leczenie, czasami potrzebne są antybiotyki o szerokim zasięgu. Na początek może rzeczywiście wyciąg z żyworódki i aloesu
                            • debi_bebi Re: Przyszlam 23.07.13, 06:09
                              Jeszcze nie wiem, na co jestem uczulona. Jak mi się uspokoi i przestanę łykać Claritine (dotąd najskuteczniej mi pomaga przy świądzie), to zrobię testy. Może uda mi się wykryć to, co mnie uczula. Na razie cała jestem głupia i rozdrażniona przez to swędzenie.
                              • leziox Re: Przyszlam 23.07.13, 11:29
                                Ja mysle ze to jest uczulenie na krajowa rzeczywistosc.
                                Bardzo pomaga wyjazd za granice.
                                • przewrotna_karolina Re: Przyszlam 23.07.13, 11:42
                                  Witajcie, wtrynie swoje 3 grosze, sprobuj myc sie w szarym rozgotowanym mydle, a dupencje mocz w krochmalu, albo nadmanganianie potasu, moze Ci pomoze.
                                  Pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do zdrowia.
                                  • leziox Re: Przyszlam 23.07.13, 12:12
                                    W zasadzie to nie chodzilo tu konkretnie o dupencje,tylko to bylo takie porównanie do dupy pawiana.
                                    smile
                                    Ale dziekujemy serdecznie niniejszym oraz z góry za kazda rade i porade ktora pomoze w uleczeniu naszego zasluzonego dla forum Pterodaktyla-Debi.
                                    • przewrotna_karolina Re: Przyszlam 23.07.13, 12:46
                                      Rozumiem, ale te rady dotyczą każdej części ciała, no może niekoniecznie płukać usta, czy smarować oczy wink reszta i owszem smile Moje dziecko, jak było małe miało alergię, próbowałam wszystkiego, w sumie nie wiem, co pomogło, ale stosowałam kąpiele w krochmalu, nadmanganianie potasu, rumianku, dziecię wylazło z przypadłości.
                                      Pozdrawiam smile
                                      • tropem_misia1 Re: Przyszlam 23.07.13, 13:32
                                        Karo ma rację z tym krochmalem.
                                        Poznałam jego zdolności przy atopowym zapaleniu skóry.Daje ulgę.(Dziecko znajomej)
                                        Naprawdę.
                                        aaa
                                        i uczulenie na metale, pamiętam dłonie w strasznym stanie( u kogoś)
                                        sterydy pomagały ,ale nie można było je brać wiecznie
                                        krochmal ulżył trochę
                                        • m.maska Re: Przyszlam 23.07.13, 16:05
                                          tropem_misia1 napisała:

> Karo ma rację z tym krochmalem.

bo to sa jeszcze takie przedpotopowe porady ciotek i babc, o ktorych teraz sie zapomina... bo sa sterydy i antybiotyki... a naprawde warto...

Moja mama opowiadala mi o leczeniu niemowlecia, ktore mialo tzw. ognipior - zabronili uzywac wody, niemowle myte bylo wylacznie oliwka i przeszlo. Nie chce nawet myslec, jakie bylo przy tym sliskie wink
                                  • debi_bebi Re: Przyszlam 23.07.13, 21:19
                                    Bardzo dziękuje za rady - rzeczywiście przy pierwszym rzucie tego czegoś robiłam okłady z krochmalu i z naturalnego jogurtu - pomagały. Smarowałam się Fenistylem w żelu, żeby łagodzić świąd (ponoć płynny puder z mentolem - taki jak się stosuje przy ospie też pomaga). Poza tym żel nawilżający firmy Olay to było jedyne, co nie powodowało dodatkowego poirytowania skóry. Łapki w nadgarstkach miałam zgrubiałe, takie wręcz zrogowaciałe od uczulenia- to je traktowałam Cepanem (mieszanka heparyny z wyciągiem z cebuli). Generalnie po domowym i intuicyjnym leczeniu zbladło naturalniej, niż po maści ze sterydem. No ale wtedy siedziałam tydzien na zwolnieniu i miałam czas, żeby sie ze sobą pieścić.
                              • m.maska Re: Przyszlam 23.07.13, 13:53
                                debi_bebi napisała:

> Jeszcze nie wiem, na co jestem uczulona. Jak mi się uspokoi i przestanę łykać C
                                > laritine (dotąd najskuteczniej mi pomaga przy świądzie), to zrobię testy. Może
                                > uda mi się wykryć to, co mnie uczula. Na razie cała jestem głupia i rozdrażnion
                                > a przez to swędzenie.
                                >

...no to ja Ci naprawde wspolczuje - wiem co to jest uczulenie i do tego latem - to mozna zwariowac smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka