Dodaj do ulubionych

Helołenowo

29.10.23, 15:48
Parę słówek n/t nadchodzącego helołyna. (Łyna-rzeka w woj. warmińsko-mazurskim)

Helloween
Straszy ktoś mnie na ulicy
Wrzeszczy, burczy, głośno krzyczy
Można wreszcie być pokraką
Helloween się chyba zaczął

Cud to wielki i wspaniały
Straszy duży straszy mały
Nie ma różnic między nami
Czy ty czarny, żółty, biały

Dobrze, miło w demokracji
Dziś my w jednej strasznej nacji
Niezależnie od wyznania
I pozycji też dymania

Wspólnie straszmy polityków
I bankierów i tych pryków
Co trzymają świat w swej ręce
Więcej więcej więcej więcej

Zmieńmy się my dzisiaj w bestie
I krwiożercze mieląc kwestie
W kłach tak nieśmy światu pokój
Aby mieć na codzień spokój

Zróbmy zęby też dla dyni
Niech i ona się przyczyni
Aby świat był mniej już podły
Czy pomogą tutaj modły?

Radujmy się z tego święta
Bo Helloween to rzecz piękna
Chociaż wiem, zaduszki lepsze
Gdyż są polskie - znam tę kwestię

Cieszmy się więc świętem miłym
Dzieci mnie dziś nastraszyły
Wszystkie groźnie wyglądały
Więc słodycze im oddałem

Wiecie, tyle dzisiaj powiem
Są ładunki gdzieś jądrowe
W każdej chwili walnąć może
Nim zdążymy szepnąć: Boże...

Aby nie przedlużać mowy
Życzę wam spokojnej głowy
Śpijcie słodko jak te dzieci
Sen spokojnie niechaj zleci.

THE END

Obserwuj wątek
    • ruda.replay Re: Helołenowo 29.10.23, 16:33
      Dolary lubimy, inną walutę też, sale w sklepach nie przeszkadza, zapożyczenia z nowomowy również...
      halołin, jakoś tak nie bardzo, ale misie na Walentyny, to już tak wink)
      kto tam ludzi z rozumie wink))
      • leziox Re: Helołenowo 29.10.23, 16:42
        Kiedyś było tylko święto zmarłych, Mikołajki i Gwiazdka.
        I komu to przeszkadzało?
        • ruda.replay Re: Helołenowo 29.10.23, 16:54
          Zaczynam trochę się martwić o Mikołajki, bo dzieci do foty siadają temu w czerwonej czapeczce na kolanka...
          jak się aktyw dopatrzy, to świętowania zabronią. Wszystko przecież możliwe.
          • leziox Re: Helołenowo 29.10.23, 16:58
            No, te w czerwonych czapach to takie trochę podejrzane są...
            • ruda.replay Re: Helołenowo 29.10.23, 17:08
              Paczki rozdał, renifery nakarmił, to po robocie wstąpił do pubu suspicious
              Na komisariacie ciepło, to musi uzupełnić płyny suspicious wink))))
              • a74-7 Re: Helołenowo 29.10.23, 17:52
                Aaa to on te perfumowana wode "Love" z butelki ciagnie...' Love children' znaczy siem ....po degustacji ,to juz raczej niegrozny wink
                • a74-7 Re: Helołenowo 29.10.23, 17:53
                  Ale, to helolenowo to zdaje sie na powitanie,co nie?Od Hellol big_grin
                  • ruda.replay Re: Helołenowo 29.10.23, 18:03
                    ...bo to tak światowo brzmi wink))
                    lepiej, jak jakieś tam cieść suspicious big_grin
                    • st_anlej_fox Re: Helołenowo 29.10.23, 18:11
                      Ooo, HELLOL! Ty juź, a ja dalej mam .ana 😉
                      • ruda.replay Re: Helołenowo 29.10.23, 18:21
                        Hejjjjj! smile) jak dobrze, mimo wszystko Cię widzieć smile
                        liczyłam na amnestię, ale nic z tego, trza było odsiedzieć, co do minutki smile)
                        W stosownym momencie rozwiniemy czerwony dywan, nic się nie "bojaj" smile)
                        • a74-7 Re: Helołenowo 29.10.23, 19:55
                          Ooo, HELLOL! Ty juź, a ja dalej mam .ana 😉
                          Odpowiedz Cytuj Link
                          ruda.replay
                          Re: Helołenowo
                          29.10.23, 18:21
                          Hejjjjj! smile) jak dobrze, mimo wszystko Cię widzieć smile
                          liczyłam na amnestię, ale nic z tego, trza było odsiedzieć, co do minutki smile)
                          Hehe , w kiciu sie poznali ...big_grin
                          Ty rudka uwazaj na takie znajomosci, bo bedzie jak z ta ,tam...big_grinbig_grinbig_grin
                          beda ci udzielac porad przez telefon ...big_grinbig_grinwink
                          • super.halusia Re: Helołenowo 29.10.23, 20:19
                            y rudka uwazaj na takie znajomosci, bo bedzie jak z ta ,tam...big_grinbig_grinbig_grin
                            beda ci udzielac porad przez telefon

A kto to jest ,ta,tamsmile
                            • a74-7 Re: Helołenowo 29.10.23, 20:20
                              nie znaszsmile
                              • ruda.replay Re: Helołenowo 29.10.23, 21:08
                                a74-7 napisał:

> nie znaszsmile

big_grin
                                Ale można zapoznać
                          • ruda.replay Re: Helołenowo 29.10.23, 21:06
                            a74-7 napisał:

> Ooo, HELLOL! Ty juź, a ja dalej mam .ana 😉
                            > Odpowiedz Cytuj Link
                            > ruda.replay
                            > Re: Helołenowo
                            > 29.10.23, 18:21
                            > Hejjjjj! smile) jak dobrze, mimo wszystko Cię widzieć smile
                            > liczyłam na amnestię, ale nic z tego, trza było odsiedzieć, co do minutki smile
                            > )
                            > Hehe , w kiciu sie poznali ...big_grin
                            > Ty rudka uwazaj na takie znajomosci, bo bedzie jak z ta ,tam...big_grinbig_grinbig_grin
                            > beda ci udzielac porad przez telefon ...big_grinbig_grinwink

Taak big_grin
                            Się wzięła i obudziła big_grin
                      • super.halusia Re: Helołenowo 29.10.23, 20:18
                        Ja już teraz dambig_grin
                        https://akcila.sklep.pl/pol_pl_Czerwony-Dywan-Fancy-22-14705_1.jpg
                  • leziox Re: Helołenowo 29.10.23, 18:35
                    a74-7 napisał:

> Ale, to helolenowo to zdaje sie na powitanie,co nie?Od Hellol big_grin

Ależ tak. Helou to zwrot bardzo ważny na całym świecie, poza okręgiem, gdzie raczej "zdrawstwujtie" jest milej widziane. big_grin
                    • a74-7 Re: Helołenowo 29.10.23, 19:56
                      Zdrawstwujtie tez lubie big_grin
                      Szkoda tylko ,ze jezyk ktorego nie uzywa sie - rdzewieje ...
                      • leziox Re: Helołenowo 29.10.23, 20:30
                        Po pierwszej butelce samogonu przypomina się, jakby wyciągnięty z szuflady.
                        • a74-7 Re: Helołenowo 29.10.23, 20:43
                          A tu masz racje .!
                      • st_anlej_fox Re: Helołenowo 29.10.23, 20:35
                        a74-7 napisał:

> Zdrawstwujtie tez lubie big_grin
                        > Szkoda tylko ,ze jezyk ktorego nie uzywa sie - rdzewieje ...

Ja język używam, tej przyjemności nigdy sobie nie odmawiam, zawsze w formie i w pogotowiu 😉
                        • a74-7 Re: Helołenowo 29.10.23, 20:55
                          pomine dwuznacznosc wink
                          rosyjski tez w formie i w pogotowiu ? Na codzien , czy od swieta ?
                          • st_anlej_fox Re: Helołenowo 29.10.23, 21:01
                            …prehistoria 😉
                            • a74-7 Re: Helołenowo 29.10.23, 21:18
                              aaa... to jeszcze chyba Tolstoy,Gogol,Puszkin,Dostojewski , ...
                          • ruda.replay Re: Helołenowo 29.10.23, 21:03
                            Doskonale pamiętam swoją panią rusycystke. Nie dość, że wredna i mściwa była, to gnębiła. Chyba przez nią nie znosiłam ruskiego. Ale pani od francuskiego....to był nauczyciel. Przez ogromniaste N. smile
                            • st_anlej_fox Re: Helołenowo 29.10.23, 21:13
                              One wszystkie takie były, rusycystki, jak sięgam pamięcią. Niemra przyniosła ulgę, jakoś poleciało!
                              • ruda.replay Re: Helołenowo 29.10.23, 21:23
                                Na j. niemiecki chodziłam dodatkowo, w szkole były jakieś takie zajęcia....
                                nie spodobało mi się, bo szwargotała tylko po niemiecku....nic z tego nie mogłam zajarzyć...więc ulotniłam się po kilku zajęciach, aleeeeee...próbowałam posiąść wiedzę big_grin wink)
                              • a74-7 Re: Helołenowo 29.10.23, 21:24
                                Bullsh...
                                Moja byla wspaniala ; malutka kobietka z Kamczatki , chmura ciezkich ,czarnych ,prostych wlosow z grzywka ,mocny glos .
                                ; duzo historii z tamtych stron przy okazji.
                                Warto bylo sie uczyc .
                                • a74-7 Re: Helołenowo 29.10.23, 21:25
                                  odpowiadalam na post stanleja smile
                              • leziox Re: Helołenowo 29.10.23, 22:41
                                st_anlej_fox napisał:

> One wszystkie takie były, rusycystki, jak sięgam pamięcią. Niemra przyniosła ul
                                > gę, jakoś poleciało!

Moja rusycystka w podstawówce była ruda i naprawdę wredna. Jako że jednak byłem dobry z ruskiego, miałem od niej spokój. Ale parę osób posadziła. Mówiła po polsku z rosyjskim akcentem, więc nie jestem pewien, jaką narodowość ta pani posiadała.
                                • st_anlej_fox Re: Helołenowo 30.10.23, 07:11
                                  Moja nauczycielka od ruskiego też była wredna do momentu gdy zaczęli remontować jej blok. Postawili rusztowanie i to nam ułatwiło sprawę bo trafić w szybę na 3 piętrze to było wyzwanie. Pewnego wieczoru trochę szkła się sypnęło i Przemienienie Pańskie nastąpiło…😉
                                  • ruda.replay Re: Helołenowo 30.10.23, 08:03
                                    Dzisiaj mało takich "dowodów" sympatii wink siadają przed komputerkiem i smarują opinie, czasy się zmieniły, roszczeniowość uczniów, rodziców duża, a prestiż zawodu nauczyciela do odbudowania. smile
                                    • leziox Re: Helołenowo 31.10.23, 20:14
                                      PS: Trzecia fala małych,wrednych monsterów-żebraków przebiegła przez osiedle, wjechała windą na górę i sturlała się ze schodów, łomocąc w me drzwi, po czym nic nie wskórawszy, zniknęła w zaułkach pobliskich śmietników i składów wystawkowych.
                                      Ufff...Może już, kjm, dzisiaj nie wrócą.
                                      • ruda.replay Re: Helołenowo 31.10.23, 20:25
                                        Do 3 razy s(z)tuka wink
                                        to na dzisiaj chyba dość wink)
                                        na wszelki zaś, zarygluj drzwi wink)
                                        • a74-7 Re: Helołenowo 31.10.23, 20:43
                                          To zdjecie czarnego kociska z elektryzujacymi slepiami powinno zalatwic nieproszonych gosci !
                                          • leziox Re: Helołenowo 31.10.23, 21:39
                                            Jeszcze bardziej prawdziwa, czarna pantera, tak na oko 90 kilo wagi, sycząca nieprzyjemnie na intruzów i miotająca się na słabo zamocowanym łańcuchu.
                                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Helołenowo 02.11.23, 08:42
                                              A kilka dni temu kątem oka widziałem jakiś dokument typu rekonstrukcja zdarzenia. Na kolarkę górską wyskoczyła chyba puma, może i pantera - nie pamiętam. Zero szans.Na szczęście za moment nadjechała jej koleżanka. W bojowym nastroju. Cóż zrobiła? Rzuciła rowerem w zwierza. Zaskoczenie totalne - ten nawet na nią nie łypnął. Ciągnął ofiarę w krzaki. Więc zmiana taktyki. Złapała koleżankę za nogę, zapierała się. To podobno ciągnął je obie. Takie silne bydle.
                                              Na szczęście na tyle darły mordy, że usłyszeli je przejeżdżający faceci. I tu się zaczęło napierdalanie po grzbiecie - no nie kobiet... Szczęśliwe zakończenie - zwierz oddalił się w podskokach.
                                              • leziox Re: Helołenowo 02.11.23, 09:49
                                                A na instagramie jest facio, ktory mieszka sobie z Puma Jak z kotem. Jak nie zapomne,to wstawie potem namiary. 😄
                                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Helołenowo 02.11.23, 09:54
                                                  No, dawniej było małżeństwo, co uczłowieczało chyba szympansa. Wszystko dobrze szło, całkiem inteligentny był i fajny - dopóki nie wszedł w okres dojrzewania, zazdrości... Skoczyło się operacjami rekonstrukcji twarzy. Też mogę poszukać, ale to już przyjemny widok nie jest - wyszarpał za dużo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka