jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.24, 21:49 Prezydent elekt USA Donald Trump ostrzegł w sobotę kraje BRICS, że nałoży na ich produkty 100-procentowe cła. Dojdzie do tego, jeśli BRICS zagrozi pozycji dolara jako najważniejszej walucie w międzynarodowych stosunkach gospodarczych Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.24, 22:55 Departament Stanu USA ogłosił zawieszenie umowy o partnerstwie strategicznym z Gruzją. Decyzja ta jest odpowiedzią na masowe protesty w Tbilisi, które wybuchły po decyzji partii Gruzińskie Marzenie o wstrzymaniu rozmów o członkostwie w UE do 2028 roku. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.24, 06:41 Trump nominuje lojalistę Kasha Patela na dyrektora FBI 5 godzin temu5 godzin temu Wcześniejsze kontrowersyjne wypowiedzi Patela obejmują plany radykalnego zmniejszenia śladów FBI i wytropienia medialnych „spiskowców”. Nominację musiałby zatwierdzić Senat. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.24, 19:18 Coroczna konferencji Association of the United States Army w Waszyngtonie obfitowała w wiele nowości. Swojego rodzaju ciekawą propozycję miał w kieszeni koncern General Dynamics Land Systems (GDLS), prezentując nową koncepcję Strykera Mission Command On The Move (MCOTM) i sprzęt towarzyszący. Jej stworzeniu przyświecała teza, że nowoczesne stanowiska dowodzenia pododdziałami na polu bitwy są zbyt łatwo wykrywane i zbyt łatwo namierzane za pomocą bezzałogowych statków powietrznych. Dlatego też potrzebne jest coś, co samo się będzie bronić i atakować. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.24, 20:26 Na północy Norwegii, w mieście Sørreisa, otwarta została nowa baza NATO będąca ośrodkiem szkoleniowym specjalizującym się w operacjanch desantowych. Jak wyjaśniono, celem powstania obiektu jest wzmocnienie obecności Sojuszu na granicy z Rosją w regionie Arktyki Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-nowa-baza-nato-przy-granicy-z-rosja-to-centrum-operacji-desa,nId,7867223#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.24, 03:06 Joe Biden pardons son Hunter Biden of criminal charges 6 minutes ago6 minutes ago The pardon comes nearly a month before the end of Biden's term as president. He had earlier promised he would not issue a pardon. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.24, 15:45 Joe Biden ułaskawił swojego syna Huntera. „Mam nadzieję, że Amerykanie zrozumieją” Ustępujący prezydent USA Joe Biden w niedzielę poinformował o ułaskawieniu swojego syna, Huntera Bidena, który został skazany za poświadczenie nieprawdy w związku z zakupem broni i nielegalne posiadanie broni palnej oraz przyznał się do winy, w związku z zarzutami dotyczącymi nieprawidłowości przy rozliczeniach podatkowych. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.24, 15:50 On the heels of President Joe Biden's move to pardon his son Hunter Biden, several Republican lawmakers highlighted a post on X from earlier this year in which the president had asserted, "No one is above the law." Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.24, 16:26 Nagła zmiana decyzji Prezydent w oświadczeniu stwierdził, że podjął decyzję w ten weekend. "Oto prawda: wierzę w system sprawiedliwości, ale wiem również, że surowa polityka zainfekowała ten proces i doprowadziła do pomyłki sądowej, a kiedy podjąłem tę decyzję w ten weekend, nie było po co z tym zwlekać" - napisał. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.24, 23:30 Prezydent-elekt Donald Trump zapowiada zdecydowane działania w zakresie odbicia izraelskich zakładników przetrzymywanych przez Hamas Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 03.12.24, 18:16 Sekretarz generalny NATO Mark Rutte ostrzegł prezydenta-elekta USA Donalda Trumpa przed "poważnym zagrożeniem" ze strony Chin, Iranu i Korei Północnej, jeśli Ukraina zostanie zmuszona do podpisania porozumienia pokojowego na warunkach korzystnych dla Rosji. Rutte zaapelował do Donalda Trumpa, aby Stany Zjednoczone pozostały w Sojuszu i kontynuowały wsparcie dla Ukrainy. Poruszył również kwestie ryzyka wynikającego z dostarczania przez Rosję technologii rakietowych Korei Północnej oraz finansowego wspierania Iranu — podaje "Financial Times". Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 03.12.24, 18:24 Indie radykalnie ograniczyły zakupy rosyjskiej broni. Utrzymały jedynie dostawy w ramach starych kontraktów oraz umowy na konserwację już używanego sprzętu. Skorzystał na tym główny przeciwnik Moskwy, czyli Stany Zjednoczone. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 03.12.24, 23:06 Jeden z najbardziej szanowanych banków inwestycyjnych przedstawił kolejną edycję swoich kontrowersyjnych prognoz, pokazujących najbardziej skrajny czarny scenariusz na nadchodzący rok. W opublikowanym we wtorek raporcie analitycy kreślą wizję głębokich zmian w światowej gospodarce i na rynkach finansowych. Kluczową rolę ….odegrać ma Donald Trump. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 04.12.24, 15:04 Doradcy Trumpa chcieliby zmusić Moskwę i Kijów do negocjacji za pomocą "marchewek i kijów", w tym wstrzymując pomoc wojskową dla Kijowa, jeśli nie zgodzi się na rozmowy, ale zwiększając wsparcie, jeśli prezydent Rosji Władimir Putin odmówi. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 04.12.24, 19:32 Spiker Izby Reprezentantów Mike Johnson powiedział, że nie będzie poddawać pod głosowanie wniosku administracji Joe Bidena o dodatkowe 24 miliardy pomocy dla Ukrainy. - Zmiany na Ukrainie zachodzą co godzinę i myślę, że tak jak przewidywaliśmy i jak mówiłem wam wszystkim na kilka tygodni przed wyborami, jeśli Donald Trump zostanie wybrany, zmieni to dynamikę rosyjskiej wojny z Ukrainą - stwierdził. - Dlatego podejmowanie decyzji nie należy do Joe Bidena. Teraz mamy nowo wybranego prezydenta i będziemy czekać i przyjmować w tej sprawie instrukcje od nowego naczelnego wodza - dodał. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 04.12.24, 21:38 Shocking video shows UnitedHealthcare CEO Brian Thompson gunned down on NYC street Suspect appeared calm and cool as he gunned UnitedHealthcare CEO Brian Thompson down in cold blood Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 04.12.24, 23:08 Oskarżenia o gwałt, burdy i e-mail od własnej matki, która zarzuca mu fatalne traktowanie kobiet - z tego w ostatnim czasie musi tłumaczyć się człowiek, który może zająć jedno z najważniejszych stanowisk w przyszłej administracji Donalda Trumpa. Pete Hegseth w rządzie prezydenta elekta miałby odpowiadać za Departament Obrony, jednak ma coraz mniej czasu na rozwianie burzowych chmur nad swoją głową. Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-kontrowersje-wokol-czlowieka-trumpa-zostanie-nowym-szefem-pe,nId,7869400#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari To były wojskowy. Walczył w Afganistanie a nie siedział za biurkiem! Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.24, 00:39 W środę rano przed hotelem Hilton na Manhattanie został zastrzelony dyrektor UnitedHealth, amerykańskiego giganta w dziedzinie ubezpieczeń zdrowotnych. Zamaskowany zabójca uciekł z miejsca przestępstwa na rowerze. Wciąż trwają jego poszukiwania Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.24, 00:40 Kim jest ofiara? To 50-letni Brian Thompson, dyrektor generalny UnitedHealthcare, spółki, która jest częścią UnitedHealth Group, amerykańskiego giganta w dziedzinie ubezpieczeń zdrowotnych. Firma znajduje się na piątym miejscu na liście Fortune 500, corocznym rankingu największych amerykańskich przedsiębiorstw. Sama obsługuje UnitedHealthcare, obsługuje ponad 50 proc. wszystkich roszczeń ubezpieczeniowych w Stanach Zjednoczonych, obejmując opieką około 152 mln pacjentów oraz ponad milion pracowników sektora medycznego. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.24, 00:42 Nowojorska policja na razie nie udziela zbyt wielu informacji. Policjanci są jednak przekonani, że było to zaplanowane zabójstwo - Thompson nie był przypadkową ofiarą. Na razie nie są jednak znane ani motywy sprawcy, ani on sam. Wciąż trwa poszukiwanie zabójcy Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.24, 00:46 In the chilling video obtained by Fox News Digital, Thompson is seen walking down a New York City sidewalk when a masked man wearing a black hoodie sweatshirt and a backpack walks up behind him and raises a handgun with glove-covered hands. The culprit fires off several shots. At one point, the gun appears to jam. The assailant then appears to smack the gun on the side while walking toward the victim, who is attempting to get away. As he gets closer to Thompson, the man appears to continue to struggle with the pistol, possibly firing off one more round at the victim who appears to be struggling to move Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.24, 16:43 "Trump wciąż może odnieść szybki i imponujący triumf nad Chinami: wystarczy, że całkowicie wyprowadzi Rosję z Ukrainy i przywróci granice sprzed inwazji" — piszą Simon Johnson i Oleg Ustenko w artykule opublikowanym przez "Euromaidan Press A mnie się marzy kurna chata! Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.24, 18:05 Brian Thompson, 50-letni dyrektor generalny firmy ubezpieczeniowej UnitedHealth, został zastrzelony w środę przez zamaskowanego napastnika przed hotelem Hilton w Nowym Jorku. Przyjechał z Minnesoty na firmową konferencję. Jak informuje "Daily Mail", na miejscu zbrodni znaleziono łuski z napisami "zaprzeczyć", "bronić" i "zdetronizować". Policja bada, czy napisy mogą wskazywać na motyw zbrodni. Napisy na łuskach przypominają tytuł książki z 2010 roku, która jest krytyczna wobec działań firm ubezpieczeniowych. Opisuje ona, jak firmy opóźniają i odmawiają wypłat odszkodowań. Policja nie potwierdziła jeszcze związku między książką a zbrodnią. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.24, 20:01 Penny is accused of recklessly and negligently killing Jordan Neely, a 30-year-old homeless man with schizophrenia who was high on drugs and shouting death threats at subway passengers, telling them someone was going to "die today" and that he didn't care about going to prison for life. Penny grabbed him from behind in a chokehold to stop the outburst. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.24, 20:54 President Biden's White House is reportedly considering preemptive pardons for Dr. Anthony Fauci, Sen.-elect Adam Schiff, D-Calif., and former Rep. Liz Cheney, R-Wyo. Odpowiedz Link