Dodaj do ulubionych

czułe punkty Tygrysa

17.05.05, 11:27
czułe punkty Tygrysa
www.lonesentry.com/articles/ttt_tigervulnerability/
zdaje się, że pod Leningradem Sowieci zdobyli parę wraków Tygrysów,
przebadali je i PRZED bitwą pod Kurskiem wydali ulotkę, jak zwalczać Tygrysy

radziecka taktyka przeciwpancerna
www.lonesentry.com/articles/ru_antitank/index.html

użycie radzieckiej rusznicy ppanc
www.lonesentry.com/articles/atrifle/index.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Kubeł wątpliwy Re: czułe punkty Tygrysa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 19:55
      z brubsza rzecz biorąc takie czułe punkty miał każdy czołg. jestem ciekawy jaka
      była skuteczność takich instrukcji. szczególnie podoba mi sie strzelanie w
      odstęp między gąsiennicą a błotnikiem w tyle wozu w celu zapalenia zbiornika
      paliwa, albo w otwory obesrwacyjne dowódcy... w 1943 roku, z jakiej odległości?
      100 metrów?
    • grba Re: czułe punkty Tygrysa 17.05.05, 23:08
      Ze służby wojskowej pamiętam, że w koszarach na ścianie był wymalowany Leopard
      z zaznaczonymi kilkoma miejscami. Tytuł malunku: To są słabe punkty Leoparda.
      • wielki_czarownik Ha! 16.09.05, 11:55
        Gdzieś widziałem książkę "podręcznik dowódcy drużyny" (albo też plutonu). Wydana w okresie PRL. Były tam rysunki wozów bojowych państw NATO i zaznaczone czułe punkty gdzie można strzelać amunicją p-panc z karabinu itp. Pamiętam, że M113 był zaznaczony jako cały słaby punkt :)
    • azyata taki fragmencik... 18.05.05, 14:05
      "the assistant, lying on his right, cleans and oils the shell and places it in
      the chamber"

Oliwienie nabojów 14,5 mm podobno miało zapobiegać ich "zapiekaniu" i zacięciom
      broni - później zalecane także przy obsłudze KPWT.

Choć trudno mi to sobie wyobrazić w przypadku poczwórnie sprężonego wkm plot...

pzdr
      • wielki_czarownik Czy czasami 16.09.05, 11:56
        Czy czasami CKM Schwarzlose automatycznie nie oliwił wszystkich nabojów przed strzałem?
        • Gość: Speedy Re: Czy czasami IP: *.stat.gov.pl 16.09.05, 12:20
          Schwarzlose owszem. Miał wbudowane takie "poduszki" nasycone olejem który
          trzeba było uzupełniać co 500 strzałów zdaje się (czy może 5000, sorry nie
          pamiętam :( ).

Ale co do KPW to nie słyszalem o oliwieniu naboi... inna rzecz że teraz są inne
          czasy, chemia się rozwinęła, często gdy stosuje się lakierowane łuski stalowe,
          odpowiednio dobrany skład lakieru zapewnia odpowiedni "poślizg"
    • wladca_pierscienii szczelina obserwacyjna kierowcy Tygrysa 16.09.05, 10:46
      czy szczelina obserwacyjna kierowcy Tygrysa była chroniona szkłem pancernym ?

PS.
      pokrewny wątek:
      "Jak zniszczyć współczesny czołg ?"
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=26671028
      • Gość: wujcio Re: szczelina obserwacyjna kierowcy Tygrysa IP: *.exlog.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:59
        Oczywiście, że nie. Była ona chroniona szkłem okiennym.
    • patmate Re: czułe punkty Tygrysa 20.09.05, 00:35
      Czytałem gdzieś, kiedyś, że ruskie strzelały z moździerzy z zamiarem trafienia
      w płytę nad silnikiem, czyli wentylatory itde. Podobno z dobrym skutkiem.
      Ciekawe ile musiano wystrzelic przeciętnie granatów dla spowodowania poważnych
      uszkodzeń.
      Pod Leningradem Ruscy zdobyli Tygrysa po idiotycznie przeprowadzonym natarciu-
      był to debiut bojowy tych czołgów.
      Nic dziwnego że KA dokładnie zbadała zdobycznego Pz Kpfw VI i wydała
      instrukcję zwalczania pojazdu. W naszej literaturze można znaleźć podobną
      instrukcję dot. dość egzotycznego na ostfroncie czołgu jak Somua. Niemcy
      publikowali podobne tablice.
      Co do samych sposobów ujętych w tej tablicy, to nie jest wielkim odkryciem
      proponowanie uszkodzenia układu jezdnego lub strzelanie w szczeliny
      obserwacyjne (inna sprawa wcelować w taką szparkę). Kuriozalne raczej
      propozycje zapalenia zbiorników paliwa za kołami nośnymi pojazdu. Przypomina to
      trochę relacje Guderiana z 1941 dot. unieszkodliwiania T-34 (a raczej KW)
      Pzdr
    • Gość: bolek22 Re: czułe punkty Tygrysa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 00:07
      niepowiem ciekawe ale myslalem raczej o jakims wiekszym obszarze do trafienia
      jednak fajne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka