Forum   bulion

bulion

(111 wyników)
  • Czy w Polsce można takowy dostać? Z tego co słyszałam/przeczytałam/obejrzałam to niezła alternatywa dla kostki. Jutro bedę potrzebować bulionu a tego charakterystycznego smaczku kostek nie znoszę ;/
  • Tylko wkładką(makaronem)?
  • Proszę zdradźcie czy zawsze używacie naturalnie ugotowanego bulionu do risotta (czy zdarza się komuś użyć może z kostki?)
  • Proszę podajcie proporcje warzyw i przypraw na litr wody, tak, żeby powstał dobry bulion który będzie bazą do zupy z dyni. Nigdy nie wiem ile marchewek, czy dodawać cebulę etc. i wychodzi mi bez smaku, a nie chcę używać kostek.
  • typowe zdanie wielu przepisow ma to w sobie,dlaczego? nie wiem czy po takim zalaniu cos smacznego wyjdzie? normalna pieczen potem zalac,hej gdzie smak,aromat
  • Czytam teraz - ze smakiem - kulinarna biografie Bourdaina 'Kill grill'. On tam pare razy wspomina o pieczeniu kosci na bulion. Co to konkretnie daje? Czemu tak przygotowane kosci sa lepsze? Wyszukiwarka milczy albo zle szukam.
  • Chodzi mi o kostki bez glutaminianu sodu, do tej pory nie trafiłam, ale słyszałam że takie są. Tylko proszę nie radzić ugotować własnoręcznie ;) Chodzi o sytuacje awaryjne, kiedy bulion potrzebny jest na już, na szczęście zdarzają się rzadko, ale lubię być przygotowana ;)
  • Jak ugotować dobry wywar (bulion) pod zupę, jakie proporcje warzyw, mięsa (jakie) i wody, oraz jakie przyprawy dodać. Nie chcę korzystać z kostek rosołowych czy przypraw typu vegeta. Pomóżcie
  • Dlaczego w Polsce nie można od dawna kupić bulionu rybnego, takiego w kostkach? Jakieś 3 lata temu pokazał się z firmy Knorr, ale teraz nie ma nigdzie, trzeba przywozić zza granicy, a jest bardzo przydatny, np. do ryby po grecku, do zupy rybnej, łatwo można zrobić rybę w galarecie. Może gdzieś jest, ale ja nie spotykam? Kiedyś przywiozłam takie kostki Knorra z Luksemburga (Finesse Bouillon, Vis/Poisson), ale już mi się kończą.
  • Wiecie może ja przygotować bulion wegetariański? Gdzieś słyszałam że można samemu ugotować i potem zamrozić w kostkach, ale nie wiem jak. I jeszcze jedno: ponieważ nie mam zbyt dużo czasu na pichcenie chciałabym ugotowac za jednym razem większą ilość strączkowych i miec je na poźniej, ale nie wiem jak je przechowywac i ile wytrzymają
  • Chodzi mi o smaczną bazę do zupy. Mój jakos nie ma wyrazu :(
  • czy macie jakies dobre pomysly, jak zagospodarowac warzywa po ugotowaniu bulionu? nie chodzi mi o konkretne przepisy (choc beda one mile widziane) lecz raczej kierunki poszukiwan. bulion gotuje z pora, marchewki, cebuli, pomidorow, pieczarek, selera naciowego, bulwy kopru, siekajac to wszystko, mieszajac ze soba i gotujac 15 min. Dobra pozostaje co niemiara i szkoda wyrzucac to wszystko co trzy dni.
  • Bardzo mnie ciekawi jak sobie radzicie jeśli w trakcie gotowania trzeba dodać np. szklankę bulionu do potrawy. Z kostki czy macie jakieś pozamrażane buliony wcześniej gotowane? Bo mnie to ostatnio gnębi ..... a tyle tu czytam o uprzedzeniach (i słusznie) do sztucznych smaków. Powiedzcie proszę najświętszą, najprawdziwszą prawdę, jak jest u was ? :) Pozdrawiam
  • Postanowiłam się złamać i od czasu do czasu użyć bulionu z kostki. Możecie mi powiedzieć, jakie są najlepsze? L
  • Szumak bulionu warzywnego/z kury itp. w formie łatwo rozpuszczalnej - kostaka, proszek itp. Chodzi mi o jak najmniej słony produkt. Dostałam zadanie bojowe zaopatrzenia starszej osoby w takie właśnei cudo. Kostki bulionowe Winiar są zbyt słone :(
  • Proszę mi powiedzieć co robię źle? Na oleju zeszkliłam cebulę, wsypałam ryż arborio, podsmażyłam, aż wszystkie ziarenka stały się przezroczyste, dodałam trochę wina, podsmażyłam, zalałam bulionem, przykryłam. Gotuje się na wolnym ogniu już pół godziny i ryż nadal jest twardy :( Spodziewałam się, że będzie "al dente", twardawy, ale elastyczny, a on ma miękką otoczkę, a w środku jest dosłownie twardy, kruszy się w zębach jak niedogotowany ryż :( Ile jeszcze mam gotować? mam jeszcze bulion, żeb...
  • Używacie? Jeśli tak, to przeczytajcie: media.wp.pl/kat,1022945,wid,15054135,wiadomosc.html
  • mam pytanko - piekąc np schab w rękawie - co tam oprócz rzeczonego schabu dać? jakiś tłuszcz? bulion? jeśli tak to ile? z góry dziękuję :)
  • Obie są kacze. Oraz pomarańcze. Bardzo proszę o łopatologiczny przepis na upieczenie tego razem. Bardzo zależy mi na czasie pieczenia i temperaturze - ostatnia kaczka (piekłam w całości) była niestety twardawa. Dziękuję <dyga>
  • Każdy wie, że jak w przepisie jest napisane "dodać wywar", to idealnie byłoby mieć wcześniej przygotowany prawdziwy wywar warzywny, wołowy, czy drobiowy, w zależności co jest potrzebne. Ale mało kto takowy na codzień posiada i najczęściej ratuje się kostkami rosołowymi. Jakoś nigdy nie widziałam w tym nic złego, nawet w wielu programach kulinarnych widziałam, jak polecają kostki jako szybki zamiennik prawdziwego wywaru. Często ich używałam i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy żeby czyta...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się