Dodaj do ulubionych

bulion do risotto

IP: *.szczecin.mm.pl 07.06.11, 22:41
Proszę zdradźcie czy zawsze używacie naturalnie ugotowanego bulionu do risotta (czy zdarza się komuś użyć może z kostki?)
Obserwuj wątek
    • cucinissima Re: bulion do risotto 08.06.11, 00:09
      Przyznam sie! Zdarzalo mi sie uzyc kostki.
      Ale odkad ktos mnie oswiecil, ze mozna nagotowac bulionu i zamrozic udaje mi sie nie uzywac kostek.
    • eeela Re: bulion do risotto 08.06.11, 01:50
      Ja używam kostek. Nie chce mi się mrozić bulionu, mam wystarczająco dużo innych rzeczy do przygotowywania na porcje do mrożenia :-)
    • pepparkakor Re: bulion do risotto 08.06.11, 05:25
      Szkoda byłoby nam psuć risotto kostką itp... Dlatego robimy je dość rzadko, ale starannie...
    • hester83 Re: bulion do risotto 08.06.11, 07:41
      Bulion zawsze naturalny czy to do risotta czy to do zup. Nigdy nie używałam kostki.
    • marghe_72 Re: bulion do risotto 08.06.11, 09:33
      lata temu zdarzało mi się użyć kostki.
      Teraz wolę rzadziej zrobić risotto niż je zepsuć ww specyfikiem
      • 83kimi Re: bulion do risotto 08.06.11, 10:09
        Raczej nie używam w kuchni kostek, jeśli już się zdarzy, to tylko ekologiczne, bez glutaminianu i innych świństw. Tu, gdzie mieszkam można kupić bulion w kartonie (jak sok), skład jest w miarę ok, więc chcę zaoszczędzić czas, kupuję gotowy bulion.
    • upl Re: bulion do risotto 08.06.11, 10:45
      nie kupuje kostek
      mroze bulion - zawsze zostaje
      szkoda mi psuc smak risotta kostkami

ale

jesli bardzo nie chce ci sie bawic z bulionem to sa kostki/buliony wege i bio - bez glutaminianu sodu i bez ekstraktu drozdzowego a nawet z obnizona iloscia sodu
      • Gość: GMK Re: bulion do risotto IP: *.centertel.pl 08.06.11, 11:43
        Nigdy, przenigdy nie używam kostek do wykwintnych dań. Kostki nawet te bez glutaminianu i ekstraktów drożdżowych są bardzo słone a ponadto wydaje mi się, że wpływają na zachowanie ryżu. A raz dobrze ugotowany bulion i zamrożony dodaje smaku i aromatu, a nie soli.
        Kiedyś idąc "na skróty" użyłam bulionu z kostki do maczanki krakowskiej. Brrrrr, słone tak, że do wyrzucenia.
        • bene_gesserit Re: bulion do risotto 08.06.11, 12:34
          O rany, kostki obrosly juz w legendy, kopyta i zapach siarki :)

Jak sie zachowuje ryz, potraktowany kostką?
          • sonia.2009 Re: bulion do risotto 08.06.11, 13:03
            no swieci, krzyczy i wierzga ten ryz
            hahahaha

sa kostki o OBNIZONEJ ZAWARTOSCI SODU
            uwaga uwaga
            SOD to inaczej SOL
            • Gość: GMK Re: bulion do risotto IP: *.centertel.pl 08.06.11, 13:17
              Ryż potraktowany kostką staje się kleisty, nie wierzga, ale jest niesmaczny i zupełnie jakby nie był ryżem do rissotto. Sód to nie jest sól, a składnik soli kuchennej ,podstawówka się kłania...
    • Gość: GMK Re: bulion do risotto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 12:31
      Sól kuchenna - NACL, a więc sód i chlor. Sód w czystej postaci jest szkodliwy dla zdrowia, podobnie zresztą jak chlor w czystej postaci. Zjedliwy jest dopiero związek tych dwóch składników.
      Co do stopnia kleistości ryżu w risotto nawet nie chce mi się z tobą gadać...
      Kto używa doskonałego bulionu własnej roboty, to wie o co chodzi...
      • wersja_robocza Re: bulion do risotto 09.06.11, 12:42
        Sód nieszkodliwy? Chlor nieszkodliwy?
        • linn_linn Re: bulion do risotto 09.06.11, 12:52
          A kto tak twierdzi? Mozna przeczytac "Sód w czystej postaci jest szkodliwy dla zdrowia, podobnie zresztą jak chlor w czystej postaci."
          • wersja_robocza Re: bulion do risotto 09.06.11, 12:55
            Odszczekuję. Nie doczytałam.
    • alex_koz Re: bulion do risotto 10.06.11, 04:40
      ano zdarza mi sie uzywac kostki, tyle ze zawsze polowy zalecanej ilosci i przewaznie rezygnuje z soli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka