Dodaj do ulubionych

bulion z kartonu

IP: *.play-internet.pl 29.12.12, 15:51
Czy w Polsce można takowy dostać? Z tego co słyszałam/przeczytałam/obejrzałam to niezła alternatywa dla kostki.
Jutro bedę potrzebować bulionu a tego charakterystycznego smaczku kostek nie znoszę ;/
Obserwuj wątek
    • hazo Re: bulion z kartonu 29.12.12, 17:28
      Ostatnio był w Lidlu w słoikach w trzech rodzajach. Wołowy, drobiowy i warzywny.
    • thiessa Re: bulion z kartonu 29.12.12, 17:34
      Fakt, widzialam w Lidlu i nawet sklad z ciekawosci przeczytalam. Wypadl nienajgorzej. Zastanawia mnie tylko po co chcesz to kupowac? Jesli potrzebujesz na jutro to 3 razy zdazysz ugotowac.
      • Gość: sylwia Re: bulion z kartonu IP: *.play-internet.pl 29.12.12, 17:55
        trochę mi się nie chce bo mam na głowie całe gotowanie sylwestrowe, sprzątanie etc.
        no i dobrze wiedzieć, że można kupić.
        pewnie ugotuję sama ale i tak kupię, w razie "w".
        dzięki za info! :)
        • doral2 Re: bulion z kartonu 29.12.12, 17:59
          bulion zasadniczo gotuje się sam.
          ugotuj go więcej i zamróź w porcjach, przy następnej potrzebie będzie jak znalazł.
    • joa66 Re: bulion z kartonu 29.12.12, 19:07
      Kiedyś kupiłam gotowy w Marks&Spencer, w (chyba) litrowej torbie foliowej.. Smak tłustej wody.
      • mitta Re: bulion z kartonu 29.12.12, 19:13
        No właśnie, skąd przekonanie, że ten z kartonu to będzie coś lepszego niż kostka. Widziałam nie raz w różnych zagranicznych programach kulinarnych i już sam wygląd mnie zniechęcił.
      • marghe_72 Re: bulion z kartonu 03.01.13, 15:41
        joa66 napisała:

> Kiedyś kupiłam gotowy w Marks&Spencer, w (chyba) litrowej torbie foliowej.. Sma
        > k tłustej wody.

Ja kupiłam rybny. Nie był tragiczny, ale więcej go nie nabyłam ;)
        W Marksie bywa też bulion w postaci pasty w słoiku - ale nie mam pojęcia co zawiera i jak smakuje.
    • mhr2 Re: bulion z kartonu 30.12.12, 12:57
      Gość portalu: sylwia napisał(a):

> Czy w Polsce można takowy dostać?

tego nie wiem, ale jestem ciekawa gdzie go widzialas,
    • linn_linn Re: bulion z kartonu 30.12.12, 13:43
      Nigdy nie kupowalam, gdyz moim zdaniem rozni sie pewnie tylko iloscia wody. Produkuje go np. wloska firma Star. Mozna przechowywac w lodwce do 4 dni po otwarciu opakowania / 750 ml/
      Skladniki tego warzywnego:
      woda, warzywa 1%, sol, aromaty naturalne, ekstrakt drozdzowy, ekstrakt warzywny 0,02 %, oliwa extravergine.
      www.tiadorogustoitaliano.it/prodotti/i-brodi_2_16.html

• ania_m66 Re: bulion z kartonu 30.12.12, 16:54
        linn_linn napisała:

> Nigdy nie kupowalam, gdyz moim zdaniem rozni sie pewnie tylko iloscia wody. Pro
        > dukuje go np. wloska firma Star. Mozna przechowywac w lodwce do 4 dni po otwarc
        > iu opakowania / 750 ml/
        > Skladniki tego warzywnego:
        > woda, warzywa 1%, sol, aromaty naturalne, ekstrakt drozdzowy, ekstrakt warzywny
        > 0,02 %, oliwa extravergine.

> www.tiadorogustoitaliano.it/prodotti/i-brodi_2_16.html
        >
        czyli sklad gorszy od kostki knorra, a pewnie duzo drozsze. "ekstrsakt drozdzowy" to nic innego jak glutaminian sodu, dito "aromaty naturalne" wyprodukowane w laboratorium chemicznym z naturalnych bakterii itp.
        "ekstrakt warzywny" wtf?
        naprawde nie ma zadnego powodu aby uzyc czegos akiego zamiast kostki.
        • linn_linn Re: bulion z kartonu 31.12.12, 13:11
          Tez tak uwazam. Dzis w sklepie specjalnie spojrzalam na cene: 1,89 euro za 750 ml. Za 1,50-1,60 euro mozna kupic 150 g bulionu w proszku / o podobnym skladzie, tej samej firmy /, z ktorego wychodzi bulionu az 7,5 litra.
          • joa66 Re: bulion z kartonu 31.12.12, 13:33
            Pamiętam, ze skład "mojego" bulionu był zdecydownie lepszy od kostki. M.in. dlatego postanowiłam go wypróbować.

Ale co z tego, skoro nie miał smaku? 11 zł za tłustą wodę, do której i tak musiałabym dodac warzywa i przynajmniej mały kawałek mięsa i ugotować, żeby to miało jakikolwiek smak? Sensu żadnego.
            • linn_linn Re: bulion z kartonu 31.12.12, 14:02
              Podobne kostki / tesj samej firmy /:
              sol jodowana 49,2%
              juz na drugim miejscu tluszcz roslinny / nie wiadomo jaki /
              glutaminian
              warzywa 6,9% ekstrakt rosolowy
              nasiona selera
              aromaty
              przyprawy
              Jesli juz, to lepiej kupic bulion w proszku. Kostki to glownie sol, bulion w kartonie to glownie woda.
              • joa66 Re: bulion z kartonu 31.12.12, 14:37
                Ale w sumie żal, że nie ma :)

Ja tylko się pocieszyłam, że kiedy w przepisach angielskich jest "dodaj bulionu" równie dobrze mogę dodac wody :) ;) Zazwyczaj.
                • Gość: sylwia Re: bulion z kartonu IP: *.ip.netia.com.pl 01.01.13, 19:32
                  kupiłam z ciekawości ten bulion z Lidla - skład rzeczywiście niezgorszy, przynajmniej nie ma tego kostkowego smaczku :P
                  uważam, że niezła alternatywa jak ktoś potrzebuje bulionu "na już".
                  • ania_m66 Re: bulion z kartonu 01.01.13, 19:36

> kupiłam z ciekawości ten bulion z Lidla - skład rzeczywiście niezgorszy, przyna
                    > jmniej nie ma tego kostkowego smaczku :P
                    > uważam, że niezła alternatywa jak ktoś potrzebuje bulionu "na już".

w niemieckim lidlu niestety nie widzialam.
                    moglabys moze przepisac sklad z kartonika?
                    z wielka pzyjemnoscia poznam produkt tego typu, ktory jest lepszy od rozrobionego proszku/kostki.
                    • hazo Re: bulion z kartonu 01.01.13, 20:08
                      Bulion w lidlu był/jest w słoikach. tugazetka.pl/lidl/2012.12.03.spozywcze/3783,Bulion
                      Oprócz tych na zdjęciu był jeszcze wołowy.
                      Wołowy: woda, mięso wołowe, cebula, ekstrakt z cebuli, olej roślinny, cukier, sok cytrynowy, sól, maltodekstryna, aromat.

Warzywny: woda, ekstrakty roślinne (z marchwi, cebuli, selera), sól, glukoza, maltodekstryna, aromat (zawiera soję i seler).

Zużyłam drobiowy. Zapach i smak nie miał nic wspólnego z kostką.
                      • ania_m66 Re: bulion z kartonu 01.01.13, 20:55
                        hazo napisała:

> Bulion w lidlu był/jest w słoikach. tugazetka.pl/lidl/2012.12.03.spozywcze/3783,Bulion
                        > Oprócz tych na zdjęciu był jeszcze wołowy.
                        > Wołowy: woda, mięso wołowe, cebula, ekstrakt z cebuli, olej roślinny, cu
                        > kier, sok cytrynowy, sól, maltodekstryna, aromat.
                        >
                        > Warzywny: woda, ekstrakty roślinne (z marchwi, cebuli, selera), sól, glu
                        > koza, maltodekstryna, aromat (zawiera soję i seler).
                        >
                        > Zużyłam drobiowy. Zapach i smak nie miał nic wspólnego z kostką.

faktycznie, jak na gotowca sklad jest w porzadku.
                        w niemieckim lidlu niestety nie widzialam :(
    • sznupkowie Re: bulion z kartonu 01.01.13, 21:28
      mnie sie wydaje, że jak ktoś powiedział A to powinien powiedzieć i B...i skoro wypowiedział wojne kostką knora to inne zamienniki nie powinny wchodzić w gre.:) U mnie teraz mówią, ze kostki są "fuj" i woda bulionowa tez jest "fuj fuj" ale za to teraz super duper sama świeżość i witaminy są galaretki bulionowe. Ja tam używam kostek od czasu do czasu i jakoś żyje i nie oszukuje się, ze jak sprawdzę skład na pudełku bulionu i nie będzie tam wypisany ten cały śmietnik , to znaczy,ze go tam nie ma. W bulionach zawsze będzie pełno chemii, mniej lub więcej i obojętnie czy w kostce, proszku czy granulkach. Jeżeli będziemy takie kostki rosołowe używac raz czy tam dwa razy w miesiącu to organizm spokojnie sobie poradzi z taką znikomą ilością syfu. Nie ma co panikować:)

• agus7 Re: bulion z kartonu 02.01.13, 11:52
        Te z Lidla wygladaja dosc ok jak na gotowce. W ciaglej sprzedazy sa w M&S, ale nie probowalam.
        Kiedy sie spieszy polecam patent z Kwestii Smaku na "szybki bulion":
        "ze szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki oliwy, soli, pieprzu, 1 łyżeczki cukru, ewentualnie z dodatkiem łodyg natki pietruszki. Można też użyć 3/4 szklanki bulionu i 1/4 szklanki białego wina".
        • mhr2 Re: bulion z kartonu 02.01.13, 14:02
          agus7 napisała:

> Te z Lidla wygladaja dosc ok jak na gotowce.

wygladaja czy smakuja?

> "ze szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki oliwy, soli, piepr
          > zu, 1 łyżeczki cukru, ewentualnie z dodatkiem łodyg natki pietruszki. Można też
          > użyć 3/4 szklanki bulionu i 1/4 szklanki białego wina".

co to jest?
          • agus7 Re: bulion z kartonu 11.01.13, 14:43
            mhr2 napisała:

> agus7 napisała:
            >
            > > Te z Lidla wygladaja dosc ok jak na gotowce.
            >
            > wygladaja czy smakuja?

Wygladaja. Nie testowalam i nie zamierzam, wiec smaku nie poznam.
            >
            > > "ze szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki oliwy, soli,
            > piepr
            > > zu, 1 łyżeczki cukru, ewentualnie z dodatkiem łodyg natki pietruszki. Moż
            > na też
            > > użyć 3/4 szklanki bulionu i 1/4 szklanki białego wina".
            >
            > co to jest?

to substytut bulionu gdy sie spieszy. Testowalam. Przypuszczam ze lepszy od "gotowcow".
        • linn_linn Re: bulion z kartonu 02.01.13, 15:41
          Musze sprobowac. We Wloszech nie ma korzenia pietruszki, wiec mroze lodygi natki. Mam chyba cale pudelko.
          • olivkah Re: bulion z kartonu 03.01.13, 10:16
            > We Wloszech nie ma korzenia pietruszki, wiec mroze lodygi natki
            To skąd biorą natkę?
            • jagoda85 Re: bulion z kartonu 03.01.13, 11:37
              Wyobraź sobie, że istnieje coś takiego jak pietruszka naciowa. Sama sieję tylko taką na działce, bo nornice zjadają korzenną. Do naciowej też się czasem dobiorą, ale rzadziej, bo korzonki małe.
              • jagoda85 Re: bulion z kartonu 03.01.13, 11:40
                Dodam jeszcze, że to samo jest z selerem korzennym, jest ale naciowy.
              • linn_linn Re: bulion z kartonu 03.01.13, 16:50
                Wlasnie tak, podobnie jak z selerem. Uprawiaja albo dla lisci, albo dla korzenia: rozne odmiany. Jesli chodzi o pietruszke, to nawet w nazwie ma slowo gigant / napolitanska albo wloska /. Kiedys poprosilam o peczek takiej natki i dostalam ponad 1 kg. Wtedy nauczylam sie mrozic natke. :) Korzenia pietruszki bardzo mi nie zal, ale surowki z selera korzennego, ktora robilam w Polsce, bardzo.
      • Gość: sylwia Re: bulion z kartonu IP: *.agh.edu.pl 02.01.13, 21:12
        ale to juz nie chodzi o szkodliwosc, tylko o smak.
    • wiktret Re: bulion z kartonu 03.01.13, 09:49
      Przecież to taka sama chemia- tylko, że w płynie. Lepiej zrobić samemu. Smacznie i zdrowo.
      • Gość: sylwia Re: bulion z kartonu IP: *.agh.edu.pl 03.01.13, 12:10
        właśnie, że nie to samo. porównaj skład kostki i nawet tego lidlowskiego bulionu.
        oczywiście, że lepiej samemu zrobić, chodzi o sytuacje"w", kiedy potrzeba bulionu a nie ma.
        • mhr2 Re: bulion z kartonu 03.01.13, 12:22

, kiedy potrzeba bulio
          > nu a nie ma.

to mam kostke warzywna, ona stara i sie sprawdza, bulion nie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka