Dodaj do ulubionych

Mam dwie nogi :)

12.02.11, 18:25
Obie są kacze.
Oraz pomarańcze.

Bardzo proszę o łopatologiczny przepis na upieczenie tego razem. Bardzo zależy mi na czasie pieczenia i temperaturze - ostatnia kaczka (piekłam w całości) była niestety twardawa.

Dziękuję <dyga>
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Mam dwie nogi :) 12.02.11, 19:01
      to moze zamiast piec udus?
      posol, popieprz, obsmaz na zlocisto. razem z kaczka podsmaz cebule w duzych kawalkach i ew zabek czosnku. zalej bulionem drobiowym albo winem, albo woda, dodaj lisc laurowy i tymianek, przykryj i dus do miekkosci.
      jak beda miekkie mozesz ew. posmarowac miodem z chili i wrzucic do pieca uprzednio wyjawszy z sosu i beda mialy chrupiaca skorke.
      co do sosu pomaranczowego, to mam wrazenie, ze robi sie go osobno. przynajmniej ja znam taka wersje. wycisniety sok z kilku pomaranczy, ew bulion od duszenia kaczki. zredukowac, zagescic maka ziemniaczana. dodac starta skorke i ew kapke cointreau. serwowac do kaczki.
      nie upieram sie, ze nie mozna dusic ptaka od poczatku w pomaranczach, ale nie mam doswiadczenia.
      cytowane nogi z sosem pomaranczowym robilam raz wieele lat temu. chyba jednak wole piers, albo klasyczna kaczke z jablkami.
      • simon_r Re: Mam dwie nogi :) 12.02.11, 19:53
        sok wyciśnięty z pomarańczy się do sosu z pieczenia dodaje a potem redukuje... tak przynajmniej robiłem przy gęsi :)
    • tadek-niejadek Kacze nogi w pomarańczach 12.02.11, 20:22
      Nisar! Pięknie witam i proponuję w kolejności:
      - obie nóżki (kacze!) do garnuszka, zalej dwiema szklankami bulionu z 3 kostek
      i gotuj na półmiękko
      - teraz obierz jedną cebulę oraz jedna marchewkę i rozmień je na drobne
      - na patelce rozgrzej troszkę oleju, sypnij szklankę ryżu i mieszając przypalaj go aż się zezłoci
      - do rozpalonego ryżu wrzuć posiekane warzywka, wymieszaj i od razu wysyp to do szkiełka
      - na ryżu połóż nóżęta ( te kacze!) , zalej je wywarem i wstaw do piecyka 180C/ 1h
      Teraz włącz sobie melodyjkę
      www.youtube.com/watch?v=AgDN14zFJQ4
      i odpoczywając obierz trzy pomarańcze, podziel na ząbki, pognieć z łyżką cukru i winem
      po czym wyłóż je na na nóżki 15 minut wcześniej nim zawołasz: zapraszam do stołu!
      Będzie cacy, czego życzę - tn
      • nisar Re: Kacze nogi w pomarańczach 13.02.11, 10:45
        Tadziu, amen. Robię. 3maj kciuki :)
        Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka