Forum   majonez

majonez

(575 wyników)
  • dlaczego?
  • oprocz salatek i babki majonezowej (nie jestem do niej jakos przekonana) jajka i frytki z majonezem tez juz byly... ale specjalnie duzo tego majonezu nie poszlo
  • Uwielbiam majonez, a zachęcona zachwytami nad domowym majonezem postanowiłam też taki zrobić. Jednak smak gotowego majonezu jest okropny. Trudno mi go nawet dokładnie określić. Jakiś metaliczno-olejny? Korzystałam z różnych przepisów z tego forum, do ręcznego mieszania jak i blendera. Za każdym razem konsystencja była idealna. I za każdym razem okropny smak. Tego nie dało się jeść i majonez lądował w koszu. Ma ktoś pomysł dlaczego? Olej zły? Brałam słonecznikowy i kiedyś chyba rzepakowy. A mo...
  • rzuccie prosze jakims pomyslem na salatke z majonezem, chodza za mna od paru dni takie salatki z lat 90tych. bylo cos z czerwona fasola albo z ananasem, kukurydza, podzielcie sie to jutro po majonez pojde :):)
  • Dostałam przepis na kurczaka ze śliwkami i stoi w nim: Piersi kurczaka pokroić wzdłuż w grube pasy, każdy z nich nasmarować solidną porcją majonezu.... Danie piecze się w brytfannie - jak zachowa się majonez ? Obawiam się o to danie "..on silną dłonią złapał za mój kark i poprosił bym zaśpiewał jeszcze..."
  • No właśnie, jak w temacie. Do jakich potraw majonez używacie i jest niezbędny? Ja znam tylko wielkanocne jaja w majonezie oraz słynne sałatki ze wszystkim z puszki ;) Ale przecież majonez popularne zwierzę, więc ma chyba więcej zastosowań? Niektóre pewnie nawet smaczne?
  • Jakie oleje nadają się do zrobienia majonezu? Czy w ogóle warto robić majonez z nierafinowanych olejów?
  • witam zwykle robię go sama, ostatnio przestał mi wychodzić a od wielu lat robię go z oleju kujawskiego lub oleju mosso. Zastanawiam się, czy ten kujawski olej jest jakiś słabszy? czy coś zmienili w składzie w nim? czy może tez macie ten problem ... bo nie zauważyłam aby mikser zaczął inaczej kręcić, śnieżkę robi ok i pianę z białek bije tez ok .... ten majonez od kilku dnie nie udaje się nawet "uratować" przy pomocy żółtka może inne pytanie:czy też zauważyliście zmianę w tym ...
  • majonez

    (32)
    zawsze robie z calego jajka uzywam tez z tego powodu mniej oleju, a potem tak jak inny zalezy od potrawy troche smietany kawasnej, musztardy,chzanu itd. bo zoltka wola wiecej oleju, ale maja mniej masy
  • Ci, którzy samodzielnie go wytwarzają Jakie składniki dodajecie do jajka (robię z całego) i w jakich proporcjach, żeby miał wyrazisty smak, nie był mdły? Dokładam łyżeczkę octu, musztardy, sól- ale to wciąż nie to.
  • majonez

    (24)
    majonez czy naprawde tak zly,
  • Pytanie do osób, które robią majonez w domu ... Jakiego oleju roślinnego użyć najlepiej? Jestem fanką oliwy z oliwek, nierafinowanej, ale wydaje mi się, że ma zbyt intensywny smak żeby robić z tego majonez. Jakich olejów Wy używacie?
  • czy ktoś może wie, w jakim sklepie sieciowym mozna dostać majonez z olivki z olivek extra vergine, czyli tłoczonej na zimno? kupiłam wprawdzie niby taki w BOMI, hiszpański Ybarra, ale nie ma tam info, że to olivka ext verg czy już pozostaje tylko samej zrobić? :)
  • chłop mi sie odchudza... i cholera tylko sałate chce jeść... macie jakiś fajny niskokaloryczny przepis?
  • Od jakiegoś czasu robiłam własnoręcznie majonez. Co teraz ? Robić w obliczu ptasiej grypy? Jak uważacie? Samo sparzenie skorupki chyba nie wystarczy.
  • i tepicie go w kazdym watku ?
  • Mam dwa pytania: praktyczne: jak zrobić, by MÓJ majonez smakował tak jak kupny (połowa rodziny lubi mój, druga lubi kupny). Dobrze by było WSZYSTKIM podać MÓJ majonez. "naukowe": jak to sie dzieje i dlaczego do CIEKŁEGO żółtka nalewam CIEKŁY olej i powstaje stały "twardy" twór nazywany potocznie majonezem? Jeszcze trzecie pytanie: dlaczego te kupne majonezy są prawie białe a moje żółte? Może tam jest prawie sam olej i białko z jaja zamiast żółtka ;-))? Żyra
  • widzieliscie ta reklame majonezu w ktorej kobieta robi piersi posmarowane majonezem z jakimis dodatkami i zapieka w piekarniku? To da sie zjesc?
  • Majonez

    (5)
    Po czym poznać, że majonez nie nadaje się już do użycia? Jakiś charakterystyczny smak, zapach? Dziękuję za odpowiedzi
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.