Dodaj do ulubionych

Majonez - do czego?

09.09.10, 12:14
No właśnie, jak w temacie. Do jakich potraw majonez używacie i jest niezbędny? Ja znam tylko wielkanocne jaja w majonezie oraz słynne sałatki ze wszystkim z puszki ;)

Ale przecież majonez popularne zwierzę, więc ma chyba więcej zastosowań? Niektóre pewnie nawet smaczne?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 12:25
      * zamiast masla (wiele knajp tak robi, ze to niby modne albo ze lepiej smakuje albo cos w tym stylu, ale jest po po prostu o wiele tanszy)
      * jak ketchup - zeby ozywic nudne kanapki
      * jako baza do sosow (remoulade, sos tatarski, tysiąca wysp, odmiany chrzanowego, musztardowego i td)
      * w potrawach (na GP jest podobno smaczny przepis na taplajace sie po kolanka kotlety zapiekane pod pierzyna z marchewki i majonezu, niektorzy takze dodaja majonezu do zapiekanek zamiast zalewy ze smietany i/lub jajek)
      * jako odzywiajaca maseczka do wlosow (bzdura, przemyslowy majonez zupelnie sie do tego nie nadaje, o wiele lepiej ubic pare jajek z oliwą e.v. i sokiem cytrynowym i tym odzywiac wlosy)
      * jako baza do ciast
      * jako baza do kremu
      • princesswhitewolf Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 14:44
        * jako odzywiajaca maseczka do wlosow (bzdura, przemyslowy majonez zupelnie sie do tego nie nadaje, o wiele lepiej ubic pare jajek z oliwą e.v. i sokiem cytrynowym i tym odzywiac wlosy)
        No wlasnie. Moj szwagier pracuje w firmie spozywczej gdzie m.in produkuja majonez. Twierdzi ze teraz zadne firmy nie produkuja majonezu ze swiezych jajek tylko z takich w proszku. Ponoc latwiej im przechowywac skladniki i dluzej toto wytrzymuje potem na polkach w sloikach brr...
        • Gość: kikki Re: Majonez - do czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 19:04
          To nie kwestia przechowywania, bo w tych majonezach są różnego rodzaju "przedłużacze" przydatności do spożycia , tylko ewentualnych zatruć salmonellą. Z tego samego powodu nie używa się swieżych jaj do produkcji lodów .
    • n_ina Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 12:30
      jako dodatek do past do kanapek
    • marghe_72 Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 12:32
      Czasami do "wypasionej" kanapki
      i.. do dobrych steków wołowych.. tak, tak :)
      • nchyb Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 13:20
        do kanapek jak najbardziej!

poza tym ja bardzo lubię frytki z majonezem...
        o różnych sałatkach nie wspominam nawet...
    • pani.serwusowa Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 13:03
      Do pasty (tunczyk, dymka, chili, kukurydza, duzo pieprzu, majonez), ktora nadziewam pieczone ziemniaki.
    • Gość: Ania Re: Majonez - do czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 13:41
      używam rzadko, bo ma dużo kalorii, najlepiej majonez zrobić samemu, to gołym okiem widać ile jest tłuszczu na jaką objętość
      • nchyb Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 14:16
        jak zjesz cały słoiczek na raz, to te kalorie zaszkodzą, jak łyżeczkę to od niej nie utyjesz, jeżeli zachowasz odpowiedni bilans energetyczny...
        • marghe_72 Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 14:43
          cd
          do pasty tyńczykowo jajecznej
          do sosu (z jalepeno i czosnkiem) do quesadilli
    • figgin1 Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 15:36
      Że do sałatek i past różnych to wiadomo, ale ja lubię majonez na ciepło. Dobre są piersi z kurczaka, rozklepane młotkiem, skropione maggi (tak, maggi, nie sosem sojowym z lubczykiem) posmarowane majonezem, z cebulą, pieczarkami i mozarellą, zapiekane w piekarniku. Dobre są grzanki z weki z majonezem, cebulą i serem żółtym. Majonez sprawia, że cebula się fantastycznie gotuje pod tym serem. Jako żem bardzo nieufna wobec róznych gotowców próbowałam inaczej tą konsystencję uzyskać, ale to nie było to. Dobre jest też pieczywo z grilla. Wekę nacinam w kromki, ale nie do końca, smaruję między kromkami majonezem zmiksowanym z czosnkiem i bazylią, zawijam w folię aluminiową, podpiekam aż się porządnie rozrzeje, potem rozwijam folię by oldparowało. Robię tak też z masłem lub oliwą zamiast majonezu, w zależności od tego na jaki smak mam akurat ochotę.
      • kk345 Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 19:04
        co to jest weka? Bo wikipedia mówi, ze taki ptak...
        • Gość: pasqda Re: Majonez - do czego? IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 19:20
          A w drugiej linijce, że bułka. Wystarczyło doczytać.
        • ctryna Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 19:21
          weka to vhyba ta bułka z obrazka ponizej
          u mmnie we Wrocławiu mówia na to bułka wrocławska, bułka pszenna tylko długa, alenie bagietka, bo grubsza, pamietam, ze jadlam ja jak bylam mala, a mama kroila ja tak wlasnie na ukos, zeby byly wieksze kromki :) uwielbialam z maslem, jajkiem i pomidorem, do dzis uwielbiam ! :)

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Angielka.JPG/782px-Angielka.JPG
          a ja majonez sosaje do (uwaga moze byc kontrpwersyjnie)
          *kładę łyżeczkę majonezu obok łyzeczki musztardy, tak zajadam z berlinkami
          *dodaję troszkę do sosu czosnkowego (gł śmietane kwasna, czosnek, sol, pieprz no i wlasnie majonezu troche
          *w dagrasso jadlam pizze pieczona z majonezem na gorze, smaczna byla, ale ja w domu tego nie czynie
          *do sosu tatarskiego ktory jest glownym daniem w moim rodzinnym domu z okazji kazdego swieta jakie sie nadarza, bez jejek w sosie tatarskim nie ma swiat:)
          *do kanapek jak masło twarde, margaryny nie jem... w sumie rzadko jem kanapki i margaryna mi sie taka żółta z wierzchu robila (przykryta byla) moze ktos wie dlaczego? i czy ona taka zolta byla niezjadliwa?
          *kiedys zrobilam schab pod majonezem, pieczarkami i marchewka, byl pyszny, ale nie powtórzyłam, widocznie nie wystarczajaco pyszny

• Gość: dorotkah Re: Majonez - do czego? IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.09.10, 19:32
            do kanapek (zwlaszcza takich sandwichowych he he)
            do smarowania piersi kurczaka przed upieczeniem
            do coleslaw
            do salatki a la Waldorf
            do pasty z tunczyka i pasty z jajek
            do parowek i hamburgerow
            do salatki jarzynowej
            • Gość: EDEK Re: Majonez - do czego? IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 09.09.10, 20:46
              dorotkah--to ile ty juz wazysz, wkrotce nie zmiescisz sie w drzwi,,,,,,zastap ten kaloryczny i smaczny ci majonezik , lyzka musztardy dijon wymieszanej z troche gestej smietany ,zdrowsze ,lepsze w smaku i bez oleju,do wszystkich salatek 1 lyzka wystarczy i nic wiecej,- --smacznego
              • Gość: dorotkah Re: Majonez - do czego? IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.09.10, 21:51
                Eee tam.Czy ty myslisz,ze my jemy codziennie te wszystkie potrawy? I , ze to plywa w tym majonezie?
                Dla mnie smietana z musztarda Dijon do salatki jarzynowej to nieporozumienie.
                • Gość: EDEK Re: Majonez - do czego? IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 10.09.10, 20:52
                  odp dorotkah---napewno lyzeczka musztardy i lyzka dobrej smietany sa mniej kakoryczne niz olej ,nieporozumienie w twoim przypadku ,ja robie tak od lat ,moim smakuje , a geby maja delikatne i sobie chwala ,,,tu gdzie mieszkam panie domu zawsze tak robily ,od malego przyzwyczajono mnie do roznych smakow i majonezow nie robimy ---ed
              • princesswhitewolf Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 22:02
                a smietana to nie ma kalorii?
                • bene_gesserit Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 22:08
                  Smietana ma kilka razy mniej niz majonez.
                  Ale zgadzam sie, ze stosowanie jej do salatki jarzynowej mija sie z celem. Salatka jarzynowa bez majonezu to jak Pawłowa bez cukru.
                  • nottymoni Re: Majonez - do czego? 10.09.10, 14:28
                    Pochodze z Podkarpacia i w mojej rodzinie, rodzinie mojego meza salatke jarzynowa zawsze sie robilo ze smietany z musztarda. Z tym, ze moja tesciowa robi to troche jeszcze inaczej, do smietany daje dwie lyzki oliwy, gotowane zoltka z jajek (do salatki rzuca tylko pokrojone bialka), troche soli i pieprzu do smaku i oczywsicie muszarde. Taki sos do salatek moim zdaniem jest znacznie smaczniejszy od tradycyjnego majonezu:-) Dla mnie salatka jarzynowa z majonezem smakuje jak sklejona gestym tlustym klejem a ta ze smietana to juz calkiem inna bajka:-))
    • lashqueen Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 19:34
      Bardzo lubię do sałatek ryżowych. Poza tym na kanapki, do jajek na twardo, do past do pieczywa. Tradycyjnie do sałatki jarzynowej. Majonez lubię i mogę łyżeczką samego ze słoiczka wyjadać :).
      • marghe_72 Re: Majonez - do czego? 09.09.10, 19:44
        lashqueen napisała:

Majonez lubię i mogę łyżeczką samego ze słoiczka wyjadać :).

Tez lubię, nawet wolę solo niż w połączeniu z konkretną potrawą.
        Wyciskam do dzioba prosto z tubki (Calve' się kłania ;-D )
        • lashqueen Re: Majonez - do czego? 10.09.10, 13:30
          Calvé to ja musztardę lubię :). Majonez kupuję w słoiczku firmy Kraft, bo najbardziej przypomina mi ulubiony polski z Winiar. Ma taką kremową konsystencję, a nie "galaretowate coś tam", jak innych marek.
          Chociaż nie jestem pewna, czy majonezu Calvé miałam okazję spróbować, od początku kupuję w/w.
    • mhr-cs Re: Majonez - do czego? 10.09.10, 13:56
      do salatki warzywnej,kartoflanej
      rodzaej sosu tatarskiego,
      tym smarowac kanapki
      to nie dla mnie,
      nie wyobrazam sobie
      nim smarowac cos do zapiekania(?)
      moze jestem na to za "mloda"
    • roseanne Re: Majonez - do czego? 10.09.10, 22:47
      doprawiony na ostro np "chipotle" jako dip do slodkiego ziemniaka pieczonego w postaci slupkow,

kilka razy w roku, ale jakie pyszne
      • Gość: dorotkah Re: Majonez - do czego? IP: *.hsd1.il.comcast.net 11.09.10, 06:16
        No majonez z chipotle jest niezly.A propos chipotle to mam wrazenie,ze teraz chipotle jest bardzo"in".Chipotle wszedzie i do wszystkiego.Jak z ta zasmazka kabaretowa :-)
        • 83kimi Re: Majonez - do czego? 14.09.10, 12:33
          Hmm, ja uwielbiam sos chilpotle, mieszam go przeważnie z gęstą śmietanką, hmm, może spróbuję z majonezem...
          • ladyann77 Re: Majonez - do czego? 14.09.10, 13:38
            Do marynowania skrzydełek. Majonez, miód, sos sojowy, do lodówy na noc, potem piekarnik. Dla mnie bomba ;-).
    • Gość: ewka Re: Majonez - do czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 21:13
      gotuję schab w wodzie z majerankiem, czosnkiem i majonezem. mojej rodzinie smakuje.
    • coralin Re: Majonez - do czego? 13.09.10, 19:21
      Sałatki jarzynowe "zimowe i wielkanocne". Od kwietnia majonezu w mojej lodówce brak, wraca do niej ok. grudnia. Podobnie jest z keczupem.
      • 83kimi Re: Majonez - do czego? 14.09.10, 12:31
        Majonez mieszamy z ketchupem i odrobiną curry, i mamy super sos do ryby, pieczonych ziemniaczków, grzanek...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka