Dodaj do ulubionych

smak majonezu

IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.12, 18:52
Uwielbiam majonez, a zachęcona zachwytami nad domowym majonezem postanowiłam też taki zrobić. Jednak smak gotowego majonezu jest okropny. Trudno mi go nawet dokładnie określić. Jakiś metaliczno-olejny? Korzystałam z różnych przepisów z tego forum, do ręcznego mieszania jak i blendera. Za każdym razem konsystencja była idealna. I za każdym razem okropny smak. Tego nie dało się jeść i majonez lądował w koszu. Ma ktoś pomysł dlaczego? Olej zły? Brałam słonecznikowy i kiedyś chyba rzepakowy. A może dlatego, że całe życie znam tylko smak majonezu ze sklepu?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: smak majonezu 22.08.12, 19:01
      Przyprawy, przyprawy i jeszcze raz przyprawy.
      Podstawa tego sosu to żółtka i olej. Jaki ma to mieć smak? Ja dodaję jeszcze musztardę, cukier, sól i pieprz. Plus inne w zależności od fantazji.
    • tralalumpek Re: smak majonezu 22.08.12, 19:06
      kup sobie majonez kielecki i problem ci sie rozwiaze
      • beata_ Re: smak majonezu 22.08.12, 19:08
        tralalumpek napisała:

> kup sobie majonez kielecki i problem ci sie rozwiaze

To ja się tu silę na "niereklamowanie" produktu, a ta wali prosto z mostu nazwą najlepszego majonezu na świecie! :D
        • tralalumpek Re: smak majonezu 22.08.12, 19:38
          :))))))))))
          • Gość: mim_maior Re: smak majonezu IP: *.ilm.warszawa.sint.pl 22.08.12, 21:06
            Chyba o kętrzyński Wam chodziło? :P
            • beata_ Re: smak majonezu 22.08.12, 21:45
              Gość portalu: mim_maior napisał(a):

> Chyba o kętrzyński Wam chodziło? :P

Zdecydowanie nie! :-)
              • tralalumpek Re: smak majonezu 22.08.12, 22:18
                papuzkowato potwierdzam ze nie, chodzilo mi o majonez kielecki ;) ktorego kocham miloscia dlugoletnia, bo ponad 40-letnia i jest to zawsze produkt, ktory z Polski obowiazkowo wywoze, bo nie ma lepszego majonezu na swiecie :)
                • beata_ Re: smak majonezu 22.08.12, 22:30
                  Za tę miłość do kieleckiego będę Cię lubić, nawet jeśli się z Tobą gdzieś tu pokłócę :D

ps
                  Też cierpiałaś, jak była kilkuletnia przerwa w produkcji?
                  • tralalumpek Re: smak majonezu 23.08.12, 08:25
                    przypomnij, kiedy to bylo?
                    • Gość: beata_ Re: smak majonezu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 11:10
                      Pytasz o tę "przerwę techniczną"? :-)
                      No dawno to było, ale już w czasach, kiedy pojawiły się inne marki oprócz winiar. Bo kiedyś, dawno dawno temu, to tylko kielecki i winiary... potem długo nic, bo w ogóle nic nie było, potem znów kielecki i winiary + jakieś motyle, napoleońskie i inne nowe polonijne... i wtedy właśnie jakoś kielecki przepadł. A może nawet nie pojawił się od razu po tym "długo nic" tylko trochę później? Tego już tak dokładnie nie pamiętam...
                      Najważniejsze, że znów jest od lat! :-)
        • Gość: Wrzosowa Re: smak majonezu IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.17, 20:22
          Jest na oleju rafinowanym a powinniśmy go unikać, więc niestety nie ma się czym zachwycać
    • beata_ Re: smak majonezu 22.08.12, 19:06
      W domu nie dodaje się żadnego "syfu" i dlatego majonez nie ma smaku sklepowego.
      Co nie zmienia faktu, że dla mnie ideałem jest wyłącznie JEDEN polski majonez sklepowy - od lat ten sam :-) I nieszczęśliwa byłam, kiedy lat temu ze dwadzieścia (albo nawet lepiej) była kilkuletnia przerwa w jego produkcji - próbowałam znaleźć zamiennik i nic mi nie podeszło, mimo że kilka rodzajów już było na rynku. Zamiennik domowy też był/jest smakowo do kitu, więc się przestałam napinać.
    • chyba.ze Re: smak majonezu 22.08.12, 19:20
      Dodaj octu, soli, pieprzu i cukru.
      Spróbuj
      Następnym razem zwiększ ilość tego składnika, którego Twoim zdaniem było najmniej.
    • roseanne Re: smak majonezu 22.08.12, 19:24
      do proponowanych dodatkow jeszcze sok cytrynowy

sam ocet moim zdaniem jest za "chemiczny", cytryna udelikatnia
    • Gość: Jolka Re: smak majonezu IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.12, 19:36
      dziękuję za odpowiedzi. Majonez robiłam wg. różnych przepisów więc przyprawy były zawsze, łącznie z cytryną. I w ilościach podanych w przepisach i wg. uznania. Ogólnie zawsze podobny, okropny smak. Dla mnie i dla męża. Mąż oczywiście też wychowany na sklepowych majonezach. Nikt w rodzinie nie robi majonezów, więc nie mam możliwości zweryfikowania smaku domowego majonezu, bo być może to my mamy już taki "sklepowy" smak.
      • roseanne Re: smak majonezu 22.08.12, 19:47
        wg przepisu mojego tescia zawsze wychodzi ok, choc ma troche inny posmak niz sklepowy

ba, co marka to inny smak :)

podstawa to zoltko, lyzka musztardy, szczypta soli, szczypta cukru, zmieszac wszystko na jednolita mazie, a potem juz tradycyjnie olej cieniutkim strumieniem, okolo szklanki
        na koniec lyzeczka octu i soku z cytryny , fo juz ukreconego, sztywnego majonezu

nie smakuje mi robiony na samej oliwie z oliwek ( tak do 1/3 objetosci oleju jest ok)
        • Gość: FRANKA Re: smak majonezu IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 22.08.12, 20:57
          jesli ci nic nie pasuje , to moze po prostu wcisnij zabek czosnku i bedzie AIOLI (fonetycznie ajoli ) serwowany z gotowana ryba ,jarzynami ,jajem na twardo ,gotowanymi ziemniakami w calosci i z czym ci bedzie pasowalo ,w zaleznosci od upodoban ,ja nie dodaje cukru i robie z oleju slonecznikowego - smacznego
          • kk345 Re: smak majonezu 22.08.12, 22:58
            Klasyczne aioli nie ma wiele wspólnego z majonezem, bo to czosnek z olejem, BEZ żóltek- Twoja wersja to po prostu czosnkowy majonez.
        • smutas13 Re: smak majonezu 25.08.12, 19:20
          roseanne napisała:

> podstawa to zoltko, lyzka musztardy, szczypta soli, szczypta cukru, zmieszac ws
          > zystko na jednolita mazie, a potem juz tradycyjnie olej cieniutkim strumieniem,
          > okolo szklanki

Robię bardzo podobnie, z tym, że ocet lub sok z cytryny dodaję od razu razem ze wszystkimi składnikami. Później w jednej ręce blender, w drugiej butelka z olejem - kilkadziesiąt sekund i majonez gotowy. Smak, zawsze można poprawić.

• nottymoni Re: smak majonezu 22.08.12, 21:46
      w mojej rodzinie nigdy nie jadalo sie majonezu. zamiast tego do salatek czy wszedzie tam, gdzie tradycyjnie potrzebny jest majonez, dawalo sie smietane zmiksowana z zoltkami i musztarda.
      mozna tez bez zoltek. moim zdaniem, znacznie smaczniejsze niz jakikolwiek majonez.
      • Gość: FRANKA Re: smak majonezu IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 22.08.12, 23:00
        lyzka musztardy dijon z 2-3 lyzkami gestej smietany i juz jest sos
    • Gość: marycha Re: smak majonezu IP: 83.25.93.* 23.08.12, 09:05
      A ucierałaś w makutrze, jak to onegdaj się robiło? Bez octu, cytryna wystarczy.
      • agus7 Re: smak majonezu 23.08.12, 10:50
        Robilam z klasycznego przepisu Pani Serwusowej
        zmyslywkuchni.blogspot.com/search?q=majonez
        i wyszedl idealny. No moze troche zmniejszylam ilosc octu winnego. I robilam ze zwyklego oleju kujawskiego, bo wg mnie zalecany olej slonecznikowy jest daleeeeki od smaku neutralnego, w kazdym razie moje kubki smakowe wyszuwaja go na kilometr. Musztarda dijon.
      • mhr2 Re: smak majonezu 23.08.12, 11:35
        kwestia smaku, jedni lubia ocet inni cytryne(jej w majonezie nie lubie),
        tak samo jak dodawanie musztardy(ja nie dodaje) jaka kto lubi, olej slonecznikowy
        u mnie, sol, pieprz cukru nie dodaje mimo ze jest wszedzie polecany,
    • Gość: Jolka Re: smak majonezu IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.12, 23:51
      Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Zapewne wypróbuję podane przepisy jak i patentu ze śmietaną. :)
      • beata_ I koniecznie tego na "k" :-)))) [n/t] 23.08.12, 23:53

• mhr2 i nazywa sie majonez? 24.08.12, 13:08
        Gość portalu: Jolka napisał(a):

> Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Zapewne wypróbuję podane przepisy jak i p
        > atentu ze śmietaną. :)

to smacznego,
        • Gość: GMK Re: i nazywa sie majonez? IP: *.centertel.pl 25.08.12, 08:34
          Najsmaczniejszy, oczywiście moim zdaniem, jest majonez z żółtek gotowanych na twardo jaj i z surowych. Ucierany koniecznie tzw. kuła a nie mikserem. Olej, nigdy oliwa, i to olej neutralny w smaku dodawany naprawdę po kropelce. Jeszcze sól, pieprz i cukier, ale te zmielone jak najdrobniej. Cytryna może być. Ponieważ taki majonez często "się waży" w takiej sytuacji ratujemy się dodaniem kolejnego surowego żółtka.
          To podstawa. Dalej można zaszaleć z czosnkiem, musztardą, śmietaną lub jogurtem.
    • princesswhitewolf Re: smak majonezu 25.08.12, 10:44
      Jolka moim zdaniem rzepakowy nie nadaje sie bo ma mocny smak. ( bron boze nie rob tego z oliwek olejem) Sprobuj z kukurydzianym olejem jaki jest miekki i lagodny w smaku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka