mhr-cs 07.04.10, 14:41 zawsze robie z calego jajka uzywam tez z tego powodu mniej oleju, a potem tak jak inny zalezy od potrawy troche smietany kawasnej, musztardy,chzanu itd. bo zoltka wola wiecej oleju, ale maja mniej masy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marciasek Re: majonez 07.04.10, 14:48 ja też robię z całych i nawet nie przyszło mi do głowy że można inaczej :) Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: majonez 07.04.10, 14:58 ściągnęłam Was myślami:) Właśnie dzisiaj sobie pomyślałam, że majonez ukręcę, pierwszy raz w życiu. Czy opłaca mi się schodzić do piwnicy i grzebać w pudłach w poszukiwaniu miksera, czy sprawdzona trzepaczka wystarczy:)? 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: majonez 07.04.10, 15:03 niestety, jezeli chodzi o cale jajko to zalezy od twojej sily, robie tylko robotem Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: majonez 07.04.10, 15:57 To będzie tylko białko, bo to i tak na jedną osobę. Nie mam siły grzebać w tych kartonach. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: majonez 07.04.10, 15:58 Najszybszy majonez, wymaga jednak miksera: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38749789,38991007.html Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: majonez 07.04.10, 16:19 very.martini napisała: > ściągnęłam Was myślami:) > Właśnie dzisiaj sobie pomyślałam, że majonez ukręcę, pierwszy raz w > życiu. sprawdzona trzepaczka wystarczy jak zwykle, Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: majonez 07.04.10, 16:33 jak tego nie znasz to nie wiem, znasz cos wogole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: majonez IP: *.icpnet.pl 07.04.10, 17:01 mhr-cs napisała: > jak tego nie znasz > to nie wiem, > znasz cos wogole? Jak miło... Tu masz przepis na klasyczny, z samego żółtka, z białkiem nie robię, nie mogłabym takiego zjeść, ble: pychotka.pl/przepisy-kulinarne/sosy/majonez-domowy-krok-po-kroku.html Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: majonez 07.04.10, 17:16 Gość portalu: Inka napisał(a): to normalne jak sie nie zna to sie nie robi, gdzie problem kazdy robi to co lubi, nieznajac nie lubic to cos innego, skad te nowe przepisy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: majonez IP: *.icpnet.pl 07.04.10, 17:33 Przetłumacz bo nie chce mi się wnikać w Twoje abstrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: majonez 07.04.10, 18:56 Gość portalu: Inka napisał(a): > Przetłumacz bo nie chce mi się wnikać w Twoje abstrakcje. nie wiem czego nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: majonez 07.04.10, 20:06 Ja nie rozumiem, dlaczego Tobie wolno byc niegrzeczna w odpowiedziach do innych uzytkownikow tego forum, ale Tobie uwagi zwrocic nie wolno, bo sie armia "wielbicieli" natychmiast odzywa z uwagami "nie podoba sie, to nie czytaj". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: majonez IP: *.icpnet.pl 07.04.10, 20:15 Chyba chora poprawność polityczna. Zaraz się zbiegną obrońcy, że mhr wcale nie była niegrzeczna, tylko miała co innego na myśli ale nie potrafiła tego inaczej wyrazić... Taaa... Odpowiedz Link Zgłoś
olejanka Re: majonez 07.04.10, 20:22 Mhr, mi to też nie brzmiało zbyt grzecznie... coś jakby "nie umiesz robić majonezu, to co Ty w o ogóle umiesz robić". To nie jest czepialstwo, uwierz mi. Bardzo łatwo można zniechęcić ufnego człowieka do zadawania pytań. To forum nie jest panteonem dla wybranych, tylko miejscem do szukania inspiracji, zadawania pytań i dzielenia się doświadczeniami. Ściskam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: majonez IP: *.adsl.alicedsl.de 07.04.10, 22:00 Rzecz jasna ze nie ma teraz tej pani obroncow poniewaz Mhr tez potrafi byc niegrzeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marciasek Re: majonez IP: *.ghnet.pl 08.04.10, 00:09 > A może przepis podacie? A proszę bardzo: do miksera wrzucam jajo, całe (oczywiście wybite ze skorupki ;), dorzucam łyżeczkę musztardy diżońskiej, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki cukru lub miodu (jeśli miód, to może być pełna łyżeczka), soli do smaku (nie podaję ilości bo ja bardzo mało solę, dla większości zbyt mało), włączam mikser (blender) i gdy rozpuszczą się przyprawy wlewam powolutku cienką strużką olej/oliwę - ile się zmieści. Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: majonez 08.04.10, 00:52 Trzeba było od razu mówić, że w blenderze też da radę:) Myślałam, że za szybko kręci. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: majonez 08.04.10, 01:57 E tam za szybko :) Przyznaję, kilka razy mi się zwarzył, ale tylko wtedy, kiedy zrobiłam coś nie teges. Albo składniki miałam w różnych temperaturach, albo za szybko lałam tłuszcz. Zresztą zwarzony majonez da się naprawić jakby co: trzeba go wylać do dzbanka i powoli strużką wlewać z powrotem do wirującego blendera. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: majonez robiony w sloiku 08.04.10, 08:48 Mozna zrobic "zyrafa" od razu w sloiku: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66925131,67197899,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: majonez 08.04.10, 07:40 Gość portalu: marciasek napisał(a): > > A może przepis podacie? > > A proszę bardzo: do miksera wrzucam jajo, całe (oczywiście wybite ze skorupki > ;), dorzucam łyżeczkę musztardy diżońskiej, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki > cukru lub miodu (jeśli miód, to może być pełna łyżeczka), soli do smaku (nie > podaję ilości bo ja bardzo mało solę, dla większości zbyt mało), włączam mikser > (blender) i gdy rozpuszczą się przyprawy wlewam powolutku cienką strużką > olej/oliwę - ile się zmieści. > Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę. Robię prawie tak samo. Dodaję trochę więcej musztardy, ponieważ lubimy majonez wyraźny w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: majonez 09.04.10, 02:59 > Robię prawie tak samo. Dodaję trochę więcej musztardy, ponieważ > lubimy majonez wyraźny w smaku. Mnie się ten mój bardzo zdecydowany wydaje :) Pewnie clou w tym, że diżońska musztarda jest bardzo intensywna w smaku i mocno słona, a ja używam znikome ilości soli i więcej niż łyżeczkę nie daję, bo bym miała przesolony majonez. Ale gdyby to była jakakolwiek inna musztarda - też bym dodała jej więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
elzunia3 Re: majonez 08.04.10, 14:24 Ja robię majonez podobnie, tylko śmigiełkiem, nie chcę myć całego robota: jedno całe jajko, łyżka musztardy, łyżka chrzanu, sok z pół cytryny, troche soli, kilka ząbków czosnku /zależy od amatora/ i 1 szklanka oleju.Wlewam do mieszaniny na począter 2 Lyżki oleju i zaczynam kręcić śmigirłkiem, za chwilę zaczynam powoli wlewać olej i wszystko gęstnieje, nigdy się nie zwarzył. pod sam koniec dodaję pokrojony koperek i jeszcze parę obrotów / można bez czosnku i koperku/ Palce lizać. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: majonez 09.04.10, 02:55 O właśnie, przy okazji sposób na szybkie umycie blendera po majonezie: wlać ciepłej wody i włączyć blender na wysokie obroty. Wylać wodę, powtórzyć z dodatkiem płynu do mycia. Po tych zabiegach jest już prawie czysty. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: majonez 09.04.10, 13:05 marciasek napisała: > O właśnie, przy okazji sposób na szybkie umycie blendera po majonezie: wlać > ciepłej wody i włączyć blender na wysokie obroty. Wylać wodę, powtórzyć z > dodatkiem płynu do mycia. Po tych zabiegach jest już prawie czysty. lepiej i taniej pod zimna woda z reka, olej z jajkiem to wspanialy plyn ktory w zimnej wodzie wspaniale dzala i szybko czysci, cieplej wody nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
elzunia3 Jeszcze lepszy sposób na mycie 09.04.10, 15:50 A ja robię majonez śmigiełkiem w słoiku a potem słoik zakręcam, więc zostaje do mycia tylko śmigiełko. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Jeszcze lepszy sposób na mycie 09.04.10, 16:05 elzunia3 napisała: > A ja robię majonez śmigiełkiem w słoiku a potem słoik zakręcam, > więc zostaje do mycia tylko śmigiełko. a gdzie problem, sloik sie potem wyzuca, jeszcze mniej mycia i wspaniale w lodowce, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marciasek Re: Jeszcze lepszy sposób na mycie IP: *.ghnet.pl 10.04.10, 00:37 słoików nie wyrzucam, bo się przydają do przetworów: mnie, rodzinie albo sąsiadom :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marciasek Re: Jeszcze lepszy sposób na mycie IP: *.ghnet.pl 09.04.10, 23:51 Spróbuję następnym razem tego patentu na smigiełko i słoik. Zresztą już wyżej Linn Linn wspominała, że tez tak robi. Przyzwyczaiłam się do blendera, bo śmigiełka nie miałam, ale od niedawna już mam, a pomysł na majonez w słoiku bardzo mi się spodobał. Zimnej wody tez spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Jeszcze lepszy sposób na mycie 10.04.10, 07:50 a ja spruboje tez w slojku wtedy nie bedze musiala przekladac reszty do innego pojemnika, Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: majonez 08.04.10, 09:25 A ja, mimo że mikser posiadam, wolę robić majonez tradycyjnie - mam do tego celu ulubioną miseczkę, taką z zaokrąglonym, nie płaskim dnem i drewnianą kulistą pałkę. Do miseczki wbijam żółtko, wpuszczam parę kropel soku z cytryny i kręcę, wlewając powoli cieniutką strużką olej. Troszkę solę albo dodaję musztardy. Ale niekoniecznie, ja lubię w majonezie ten świeży, delikatny jajowo-olejowy smaczek. No i tę sztywność, niemal można kroić nożem :) Nie lubię lejących majonezów. Białka nie dodałabym w życiu - nie znoszę białek w żadnej postaci. No może - jako bezy :) Odpowiedz Link Zgłoś