Forum   potrawy

potrawy

(1314 wyniki)
  • Mam taki plan: chciałabym podszykować jedzenie na święta tak, żeby zrobić je np. 2 tyg. wcześniej, zamrozić i zawieźć do rodziców na święta gotowe, żeby tam nie startować z gotowaniem od zera. Jakie potrawy można tak zrobić? Wymyśliłam, że tak się da z: rybą po grecku, uszkami, krokietami. Co jeszcze można zrobić tak, żeby to zamrozić i zawieźć? Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • Idę do domowy Sylwester,będą 4 pary,mam tylko kilka godzin na przygotowanie ewentualnej dwóch do trzech potraw. Jedną potrawę zrobię, śledzie z rodzynkami,a dalej nie mam pomysłu?Co polecacie abym zrobiła,macie jakie sprawdzone potrawy. Będę musiałą zrobić rano w Sylwestra. Bo po południu jedziemy. Pomóżcie!
  • Witam Państwa, pierwszy raz piszę na tym forum, tak mnie natchnęła czyjaś wypowiedź w dyskusji dotyczącej oczywiście czego innego:). Chodzi mianowicie o zdobienie potraw- róże z marchwi, łabędzie z rzodkiewki etc. Jestem rocznik 80 więc moje wspomnienia mogą być nieco zatarte, także będę wdzięczna za wypowiedzi starszych forumowiczów- czemu miało to służyć? Przerost formy nad treścią?
  • Wydaje mi się, że kiedyś obiecałam założenie tego wątku. Natomiast ostatnio podczas pewnej dyskusji na Wilsonie na ten temat myślę, że może kiedyś ktoś jeszcze z tego skorzysta...:)
  • cos innego niz zupa. musi byc dobre i musi to byc cos co juz robilyscie. mam czas do jutra zeby cos wymyslic :P pomozcie prosze :)
  • Wigilia już w przyszłym tygodniu, przygotowania ruszają pełną parą, a wraz z nimi świąteczne gotowanie. Tradycja mówi o tym, że na kolację wigilijną należy przygotować 12 potraw świątecznych, a są to m.in. kompot z suszu, karp w różnych postaciach, barszcz z uszkami alb o zupa grzybowa, pierniki i wiele innych. Osobiście nie wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami domowej roboty mojej mamy, które jem tylko raz do roku właśnie na święta. Czy u Was też będzie 12 ?:)
  • Jakie są dobre potrawy kuchni brytyjskiej nie spotykane w Polsce? Co warto spróbować?
  • 12 potraw wigilijnych - jakie one powinny wlasciwie byc? Sa jakies "wytyczne" albo tradycje? :)
  • Czy znacie jakąś potrawę, która jest specyficzna dla Czestochowy lub regionu? Może spotkaliście się w menu któregoś lokalu z daniem „po częstochowsku”? Co to było i gdzie? Prosimy, napiszcie co myślicie o specyfice lokalnej kuchni.
  • Tak mnie to bardzo zastanawia, słynna restauratorka puszcza na to pawia, inne osoby się ekscytują, co zrobią to zamrożą cwibak, pierogi, liczbę potraw mnożą. Glutaminianu sodu i przypraw w proszku tu się unika, ale dlaczego wszystko można pchać do zamrażalnika?
  • Znalazłam taki przepis na Interii. Reklamowany jest jako tradycyjny przepis śląskiej kuchni. Żur tak. Ale ja osobiście nie zgadzam się, że ten przepis jest tradycyjny. U mnie w domu robi się go inaczej. I jeszcze podawany w chlebie. Ja się nie zgadzam a wy?
  • Jedna jedyna, bez której życie nie miałoby tego samego smaku - oraz przepis. I z czym się kojarzy. Dla mnie: kogel mogel, klasyczny jedzeniowy pocieszacz. Kojarzy się z dzieciństwem, z babcią, którą uwielbiam. Jadłam jako dziecko, jadłam przez trzy ciąże, jadłam karmiąc piersią, jadłam odchudzając się. Jem właśnie. Jajka sparzyć we wrzątku, do żółtek bez glutów dodać cukru najlepiej świeżo zmielonego w młynku, dużo, nie żałować, czasem dodać miodu, czasem kakao, ukręcić.
  • Zdjęcie nr 13 to mi wygląda na nadziewaną paprykę a nie pitę :))
  • Co prawda programów, gdzie pan/pani/ kilka osób gotuje, ocenia, krytykuje lub robi jeszcze coś innego mamy - nie tylko w naszej telewizji - w bród. Czasem mam wrażenie, że jacyś ludzie ogłosili konkurs kto z nich zrobi to najlepiej a potem program okazuje się kompletną klapą. Ja jak tylko zobaczyłam reklamę tego programu w momencie jak ogłaszali nabór, to nawet sobie pomyślałam hm, gotować niby potrafię ale za cienka jestem aby się porywać na takie coś. Mnie się wydawało, że uszczknę na tym ...
  • nie ze dobre, ale wlasnie zdrowe. Jak na razie to mnie sie nasuwaja same niezdrowe (choc nie watpie ze smaczne) np: te pierogi wszystkie, kopytka, pyzy -okraszone omasta, mielone wysmazone w tluszczu, schabowe w panierce wysmazone w tluszczu, milion salatek, gdzie w kazdej jest majonez, warzywa wekowane w occie, wegeta w kazdej zupie, nalesniki-maka wysmazona w tluszczu i cos z cukrem w srodku, placki ziemniaczane - ziemniaki wysmazone w tluszczu, no sporo tego jest zeby nie bylo, ze ja mo...
  • przeczytałam ten wątek forum.gazeta.pl/forum/w,570,117929785,,W_szpitalu_Przychodzi_do_poloznic_pani_dietetyk.html?v=2 jakie potrawy ewidentnie szkodziły waszym dzieciom?
  • Chciałbym poinformować,że witaminowy koktajl pani renaty z Czasu Chełmna jest do d*** :) nie dość,że drogi to bez smaku - ogólnie bez szału :) Przypuszczam,że podobnie jak i reszta jej potraw. Proszę o zmiane i różnorodność osób prezentowanych na ostatniej stronie :) Pozdrawiam.
  • ostatnimi dniami Durszlak zorganizowal nowa akcje - potrawy regionalne bardzo fajny pomysl (moim zdaniem), bo ja bardzo sobie cenie regionalne, proste potrawy ale... pojawily sie wpisy z regionalnymi potrawami z Dolnego Slaska ... i nie wiem czy smiac sie czy plakac. Moze znajdzie sie jakas osoba, ktora uswiadomi mnie jakie to sa potrawy regionalne Dolnego Slaska skoro na tym terenie prawie cala populacja zamieszkala po II wojnie swiatowej pochodzi z kresow lub innych terenow Polski. Jakie s...
  • Wachlarzyki z ogórka 1. Na wachlarzyki odkrajać kawałek ogórka długości 8 cm. Przekrajać wzdłuż na pół. Od każdej połówki odciąć, na całej długości kawałek zawierający pestki.

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.