Dodaj do ulubionych

Sposoby przygotowania potraw...

11.05.12, 01:19
Witajcie,
wiem, że zwracam się z dziwną prośbą, ale chciałabym zebrać w jednym miejscu wszelkie sposoby na jakie można przygotować potrawy. Już tłumaczę po co: W ciągu kilkunastu lat, odkąd zbieram przepisy nazbierało się tego tyle, że muszę w końcu je jakoś sensownie zebrać. Po prostu wycinałam je z gazet, zbierałam ulotki reklamowe z Biedronki i innych sklepów, wycinałam przepisy z opakowań, no i także wszelkie przepisy stąd czy z GP. Więc jesteście w stanie sobie wyobrazić ile tego jest... :)
Chciałabym stworzyć sobie powiedzmy, że skrypt, no ok nie ja bo ja nie umiem :(, oczywiście na własny użytek i chcę podzielić to wszystko na sensowne kategorie. Takie rzeczy jak trudność, typ kuchni czy kaloryczność mnie zbytnio nie interesują, gdyż to sama w sumie mogę określić, tak samo jak i czas przygotowania potrawy, jednak problem pojawia się w chwili określenia sposobu przygotowania. Powiedzmy, że chciałabym móc w przyszłości korzystać z wyszukiwania pod tym względem i jak to podzielić? Do jakich kategorii przypisać?
Wyszczególniłam oczywiście: gotowanie, duszenie, gotowanie na parze, smażenie, pieczenie, chłodzenie, ale na przykład jak określić wszelkie sałatki, surówki czy napoje, których przygotowanie często ogranicza się do wymieszania składników?

Również mam problem z czasem, widziałam na różnych stronach podział mniej więcej taki: przygotowanie, gotowanie i czas całkowity... no i ok powiedzmy, że takie leczo przygotowanie rozumiane jako posiekanie wszystkiego to powiedzmy 15 minut, duszenie: 30 minut całkowity czas 45 minut...
Ale jak na przykład określić to przy nalewkach, na ktore mam kilkanaście przepisów? Przygotowanie 10 minut, później co oczekiwanie? 5 mc i całkowity czas 5mc+10 minut...

Myślałam, że to będzie proste, a jednak im dalej w las tym ciemniej :(

P.S.: Nie chcę tworzyć jakiejś bazy przepisów i jej sprzedać, absolutnie nie :) Po prostu mam ich strasznie dużo, niedługo będę uziemniona w domu na 6 tygodni i wpadłam na ten pomysł ze znajomym studentem infrmatyki, ktory stwierdził, że taki program/skrypt stworzy w ramach rocznej pracy zaliczeniowej, dlatego zależy mi, żeby to było dopracowane nie tylko ze względu na jego pozytywną ocenę, ale też późniejszą przydatność :)

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :)

Pozdrawiam,
nostress
Obserwuj wątek
    • default Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 07:33
      nostress.ka21 napisała:

> ze znajomym studentem infrmatyki, ktory stwierdził, że
      > taki program/skrypt stworzy w ramach rocznej pracy zaliczeniowej,

I to jest ewentualny jedyny sens tworzenia takiego programu - to zaliczenie, bo innego sensu/zastosowania nie widzę.
      • Gość: sylwia Re: Sposoby przygotowania potraw... IP: *.agh.edu.pl 11.05.12, 08:13
        hm,szczerze to nie widzę problemu.
        sałatki umieść w kategorii salatek,napoje w napojach.
        możesz podzielić tak :
        śniadania : słodkie,wytrawne,dalej już alfabetycznie
        obiady: zupy i drugie dania,potem czy mięsne czy bezmięsne,dalej sposób przygotwania czyli właśnie pieczone,duszone,smażone,gotowane,dalej znowu alfabetycznie
        kolacje: na cieplo,na zimno,dietetycznie, i dalej już alfabetycznie
        sałatki i surówki
        napoje
        słodkości: ciasta,torty,desery,ciasteczka,ewentualnie bardziej skomplikowany podział na biszkopty,ciasta ucierane,serniki,drożdzowe itepe.
        możesz dodac kategorie "kuchnie narodowe", "okolicznościowe" "grill" "urodziny" i tam wrzucać już gotowe,sprawdzone zestawy.

ale nie wiem czy o to chodziło bo zajęło mi to tylko 5 minut.
        • Gość: sylwia Re: Sposoby przygotowania potraw... IP: *.agh.edu.pl 11.05.12, 08:13
          a, napoje możesz podzielić na alkoholowe i bezalkoholowe :)
        • nostress.ka21 Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 12:02
          Gość portalu: sylwia napisał(a):

> hm,szczerze to nie widzę problemu.
          > sałatki umieść w kategorii salatek,napoje w napojach.
          > możesz podzielić tak :
          > śniadania : słodkie,wytrawne,dalej już alfabetycznie
          > obiady: zupy i drugie dania,potem czy mięsne czy bezmięsne,dalej sposób przygot
          > wania czyli właśnie pieczone,duszone,smażone,gotowane,dalej znowu alfabetycznie
          > kolacje: na cieplo,na zimno,dietetycznie, i dalej już alfabetycznie
          > sałatki i surówki
          > napoje
          > słodkości: ciasta,torty,desery,ciasteczka,ewentualnie bardziej skomplikowany po
          > dział na biszkopty,ciasta ucierane,serniki,drożdzowe itepe.
          > możesz dodac kategorie "kuchnie narodowe", "okolicznościowe" "grill" "urodziny"
          > i tam wrzucać już gotowe,sprawdzone zestawy.
          >
          > ale nie wiem czy o to chodziło bo zajęło mi to tylko 5 minut.

Bardzo podobny podział zastosowaliśmy w chwili planowania tego wszystkiego. Jednak, jak już pisałam, po przerobieniu prawie 200 przepisów, okazało się, że są takie poza daną kategorią :) Naprawdę wszystko na pierwszy rzut oka wydawało się banalne, jednak im więcej nad tym "pracuję" tym więcej zawiłości widzę :(
          • Gość: sylwia Re: Sposoby przygotowania potraw... IP: *.agh.edu.pl 11.05.12, 16:34
            dla takich poza wszelkimi kategoriami to się tworzy osobną kategorię pt. "inne" lub "pozostałe" :P
      • nostress.ka21 Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 11:55
        default napisała:

nostress.ka21 napisała:
        >
        > > ze znajomym studentem infrmatyki, ktory stwierdził, że
        > > taki program/skrypt stworzy w ramach rocznej pracy zaliczeniowej,
        >
        > I to jest ewentualny jedyny sens tworzenia takiego programu - to zaliczenie, bo
        > innego sensu/zastosowania nie widzę.

Stwierdziliśmy już po pewnym czasie, że nie jest to takie proste, jakie wydawało się na samym początku. Wstępny projekt został zaakceptowany i nie ma odwrotu, a oboje jesteśmy z tych osób, które robią wszystko, albo nic i dlatego choćbym miała poświęcić cały czas rekonwalescencji, to i tak to zrobimy :(
    • ania_m66 Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 09:30
      podane przez ciebie kategorie jak duszenie, gotowanie, smazenie itp sa absolutnie do bani i nie nadadza sie do niczego nikomu.
      jesli chcesz faktycznie jakos usystematyzowac zbior przy pomocy informatyka podziel przepisy na kategorie jak podala sylwia. dodatkowo dodaj do niektorych atrybuty typu "nie wymaga gotowania", "wymaga grilla", "wymaga smazenia w glebokim tluszczu". czy cos sie gotuje czy dusi nie ma najmniejszego znaczenia, natomiast informacja, ze nie trzeba obrobki termicznej moze bys wazna. albo, ze trzeba miec frytkownice badz garnek do glebokiego smazenia i olej.
      Typy sztuki nowoczesnej:
      - Srasz komuś pod drzwiami, dzwonisz i uciekasz - instalacja.
      - Dzwonisz, a potem srasz - performance.
      • sznupkowie Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 10:24
        mnie sie wydaje,ze to nie ma sensu,zeby katalogowac to pod wzgledem przyrzadzania potraw?Jakos tego nie widze w praktyce,moze sie myle,ale kto szuka przepisow w ten sposob?nikt w google nie wrzuca "gotowane","pieczone"czy "tarte"?
        Jezeli to ma tylko cel naukowy,to spoko ,mozna sie pobawic i prace zaliczyc...ale jak to czesto bywa z projektami na studiach ,w praktyce nie znajdzie to zastosowania.
        • aiczka Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 10:36
          A ja widzę możliwe okazje do wykorzystania takiego pola w bazie danych:
          - co jakiś czas pojawiają się prośby o rady, co można przygotować, gdy ma się do dyspozycji jedynie piekarnik, jedynie płytę grzejną, jedynie mikrofalówkę itd. lub odwrotnie - nie mając tych rzeczy,
          - są osoby, które wybierają jedynie dania gotowane lub gotowane na parze,
          - ktoś może mieć np. złamaną rękę i chwilowo nie być w stanie siekać, będzie go interesowało tylko przecieranie/miksowanie warzyw i mięsa itp.

Dla surówek czy napojów mogą znaleźć zastosowanie terminy siekanie, mieszanie, miksowanie.

Moim zdaniem informacja o czasie "rzeczywistych robót" i "czasie oczekiwania" jest zdecydowanie interesująca w przypadku np. przetworów czy rzeczy wymagających długiego pieczenia, kiszenia itp.
          • nostress.ka21 Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 12:05
            aiczka napisała:

> A ja widzę możliwe okazje do wykorzystania takiego pola w bazie danych:
            > - co jakiś czas pojawiają się prośby o rady, co można przygotować, gdy ma się d
            > o dyspozycji jedynie piekarnik, jedynie płytę grzejną, jedynie mikrofalówkę itd
            > . lub odwrotnie - nie mając tych rzeczy,
            > - są osoby, które wybierają jedynie dania gotowane lub gotowane na parze,
            > - ktoś może mieć np. złamaną rękę i chwilowo nie być w stanie siekać, będzie go
            > interesowało tylko przecieranie/miksowanie warzyw i mięsa itp.
            >
            > Dla surówek czy napojów mogą znaleźć zastosowanie terminy siekanie, mieszanie,
            > miksowanie.
            >
            > Moim zdaniem informacja o czasie "rzeczywistych robót" i "czasie oczekiwania" j
            > est zdecydowanie interesująca w przypadku np. przetworów czy rzeczy wymagającyc
            > h długiego pieczenia, kiszenia itp.

Dziękuję za zrozumienie problemu :)
            Widać niektórzy nie potrafią myśleć bardziej globalnie.
            Problem jest taki, że trzeba to wszystko ujednolisić, żeby nie zrobiło się 1637 kategorii :)
            • mitta Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 17:34
              Sens takiego programu widzę tylko wtedy, jeżeli działałby na zasadzie wyszukiwarki. Wtedy wybierasz jakieś 4 - 5 kategorii, a w każdej kilka podkategorii i każdą potrawę tak samo klasyfikujesz. Przykładowe kategorie:
              1. nazwa potrawy
              2. sposób przygotowania - a )smażenie, b) pieczenie, c) duszenie, d) na surowo itp
              3. rodzaj posiłku - a)zupy, b) drugie dania, c) sałatki i surówki, d) ciasta i desery, e) napoje itp
              4. główny składnik - a) mąka, b) warzywa, c) mięso, d) nabiał, e) grzyby itp
              5. całkowity czas przyrządzenia - a) do 1/2 godz, b) do 1 godz, c) do 2 godz, d) dłużej
              I np przy pizzy w kat. 1 zaznaczasz b, w drugiej b, w trzeciej a, w czwartej c
              Kiedy już każdą potrawę w ten sposób sklasyfikujesz wtedy należałoby zaprogramować wyszukiwarkę (tyle opcji wyszukiwania, co kategorii) i po zaznaczeniu np: wszystkie, smażenie, drugie dania, mięso, do 1/2 godz. powinien ci wyskoczyć np stek, kotlet panierowany.
              Pobawiłam się chwilę, ja zaś mam każdy przepis na karteluszce, a te spęte klamerką i w zupełności mi to wystarcza :-)
        • kosmopolitesiorbut Re: Ona chce mieć w kategorii np. "gotowanie" 11.05.12, 11:01
          golonkę, herbatę, rodzaj babki i jajka na twardo... Genialne! //rotfl
          • nostress.ka21 Re: Ona chce mieć w kategorii np. "gotowanie" 11.05.12, 13:07
            kosmopolitesiorbut napisał:

> golonkę, herbatę, rodzaj babki i jajka na twardo... Genialne! //rotfl

Radzę zacząć czytać ze zrozumieniem i trochę pomyśleć, to nie zawsze boli :)

A nie wiem kto potrzebuje przepisu na herbtę, pewnie taką z torebki :D Wybacz, ale robię to przede wszystkim dla Nas, a nie dla osób, które wszystko muszą skrytykować i do najmniejszego szczególu się przyczepić, jednocześnie myśląc, że są takie zabawne :)
            • kosmopolitesiorbut Re: Znasz pojęcie: "porównanie"? 11.05.12, 18:49
              Czytaj ze zrozumieniem.
      • nostress.ka21 Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 12:00
        ania_m66 napisała:

> podane przez ciebie kategorie jak duszenie, gotowanie, smazenie itp sa absol
        > utnie do bani
        i nie nadadza sie do niczego nikomu.
        > jesli chcesz faktycznie jakos usystematyzowac zbior przy pomocy informatyka pod
        > ziel przepisy na kategorie jak podala sylwia. dodatkowo dodaj do niektorych atr
        > ybuty typu "nie wymaga gotowania", "wymaga grilla", "wymaga smazenia w glebokim
        > tluszczu". czy cos sie gotuje czy dusi nie ma najmniejszego znaczenia, natomia
        > st informacja, ze nie trzeba obrobki termicznej moze bys wazna. albo, ze trzeba
        > miec frytkownice badz garnek do glebokiego smazenia i olej.

Tu nie chodziło o kategorie, a o sposób przygotowania potrawy. Ja się na kuchni "znam", gotuję codziennie, większość przepisów wypróbowałam sama. Jednak jeśli coś ma być zrobione dobrze to jednak uważam, że osobny podział pod tym względem jest potrzebny. Moim zdaniem ma to dość duże znaczenie. Dlatego pytam co oprócz powyższych obróbek warto zaznaczyć i ewentualnie jak nazwać coś co dla gotujących jest oczywiste, a laikom może przysporzyć trudności.

Jeśli się nie uda tego w prosty sposób opisać to po prostu zrezygnujemy z takiego sposobu kategoryzowania. Jednak w przepisie taka informacja powinna się znaleźć i chciałabym to ujednolicić.
    • Gość: zadumana Re: Sposoby przygotowania potraw... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 10:16
      Jeśli faktycznie masz pod ręką informatyka to można zrobić np. tak:
      Do każdej potrawy wystarczy dorobić kilka, nazwijmy to, wskaźników, które będziesz wypełniać podczas wklepywania przepisów. Czyli np. jeden wskaźnik kwalifikujący potrawę wg podstawowego jej składnika, drugi wg czasu trwania pichcenia, trzeci wg przeznaczenia np. obiad albo kolacja albo deser itd itp.
      A potem po kliknięciu czarodziejskiego wskaźnika będziesz miała przepisy pogrupowane wg wybranego wzoru. A potem jeszcze można je posortować alfabetycznie wg nazw itp itd.

Problem w tym, że to nie jest wcale takie proste jakby się zdawało. Informatyka porządkuje ale ma swoje inne koszty. Otrzymany produkt-program niby uporządkuje wszystko, ale jeśli nie przemyślicie co naprawdę chcesz potem wyszukiwać - marzenia rozjadą się z rzeczywistością.
      • nostress.ka21 Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 11:53
        Gość portalu: zadumana napisał(a):

> Jeśli faktycznie masz pod ręką informatyka to można zrobić np. tak:
        > Do każdej potrawy wystarczy dorobić kilka, nazwijmy to, wskaźników, które będzi
        > esz wypełniać podczas wklepywania przepisów. Czyli np. jeden wskaźnik kwalifiku
        > jący potrawę wg podstawowego jej składnika, drugi wg czasu trwania pichcenia, t
        > rzeci wg przeznaczenia np. obiad albo kolacja albo deser itd itp.
        > A potem po kliknięciu czarodziejskiego wskaźnika będziesz miała przepisy pogrup
        > owane wg wybranego wzoru. A potem jeszcze można je posortować alfabetycznie wg
        > nazw itp itd.
        >

Dokładnie tak robię, trochę tych przepisów już "przeklepałam". Otagowane są moim zdaniem nieźle, no i część przecież zawiera się w kilku kategoriach, czyli nadaje się i na obiad i na kolację. Z tym sobie radzę, wiem mniej więcej jak to działa :) Dziękuję za wskazówki, widzę, że myślimy podobnie :)

> Problem w tym, że to nie jest wcale takie proste jakby się zdawało.

Dokładnie! Też na początku uznaliśmy to za banalne wręcz, jednak po prostu im dalej tym więcej problemów. Zapewne też dlatego, że jemu zależy na dobrej ocenie, profesor, ktoremu przedstawił projekt wstępny uznał to za doskonały, jednak pracochłonny pomysł i się zaczęly schody :(

Informatyka
        > porządkuje ale ma swoje inne koszty. Otrzymany produkt-program niby uporządkuj
        > e wszystko, ale jeśli nie przemyślicie co naprawdę chcesz potem wyszukiwać - ma
        > rzenia rozjadą się z rzeczywistością.

Dlatego chcemy, żeby wszystko było przemyślane i dokładnie ustalone :) Stad prośba do Was. Ja po prostu po obrobieniu około 200 przepisów zwątpiłam w pierwotny podział :(
    • Gość: znana.jako.ggigus ps salatki to nie tylko wymieszanie potraw IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.12, 10:46
      musisz te warzywa/owoce umyc, pokroic, przygotowac sos
      taka salatka potrafi zajac 15-20 minut
      • aqua48 Re: ps salatki to nie tylko wymieszanie potraw 11.05.12, 12:54
        Jakoś tego nie widzę - w kategorii mieszane będziesz mieć wobec tego sałatki oraz drinki? Chyba, że dasz podkategorię mieszane napoje i dania stałe. A galaretki owocowe do jakiej kategorii wg sposobu przygotowania zakwalifikujesz? Gotowane nie, bo się ich nie gotuje, też mieszane?
        Strasznie dużo wychodzi tych podkategorii kwalifikując dania tym sposobem myślenia.
        • nostress.ka21 Re: ps salatki to nie tylko wymieszanie potraw 11.05.12, 13:05
          Zdaję sobie z tego sprawę, stąd pytanie... oczywiście, że do grup pod względem przygotowania potrawy uwzględnione zostaną kategorie.
          Ja chyba niejasno się wyrażam, ale chodzi mi o ujednolicenie właśnie tych przepisów przy ktorych sposób wykonania jest niezbyt prostu do określenia :(

Czyli tak, czysto hipotetycznie, żeby nikt się nie przyczepił, że to bez sensu :D

Wybieram podział ze względu na przygotowanie potrawy na przykład pieczenie i automatycznie mam kolejne opcje wyboru na ciasta, babeczki, zapiekanki, mięsa... itp

Tak samo na przykład zrobiłabym "bez obróbki temicznej" i tutaj bym wrzuciła wszelkie salatki, surówki, nalewki, drinki... oczywiście w grupach, a nie, że kliknę sobie w taki podział i będzie tatar obok mohito :D

Chyba po prostu zrobię dodatkowe otagowanie w stylu "misz-masz"
        • Gość: znana.jako.ggigus dla mnie to tez bez sensu IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.12, 13:17
          co slusznie, choc malo przyjemnym tonem napisal kosmoplite.
          Podzialy jak z ksiazek kucharskich sa sensowne. Czesto po nazwie widac, czy potrawa jest czasochlonna (pieczen/ciasto) czy nie (makaron z sosem).
          Wg mnie nie ma sensu na sile tworzyc noweych kategorii, skoro istniejace sie sprawdzaja.
          • nostress.ka21 Re: dla mnie to tez bez sensu 11.05.12, 14:37
            Kategorie są klasyczne, chodzi o określenie a raczej ujednolicenie sposobu przygotowania niektorych potraw. Skoro jakieś 75% przepisów posiada jasno określone to czy jest to potrawa gotowana czy pieczona czy smażona lub duszona to jak nazwać to co nie wymaga obróbki termicznej i polega na wymieszaniu składników.
            Nie chodzi tu o galaretki czy przeklętą herbatę, ale właśnie przede wszystkim o surówki, sałatki czy nalewki. Przypomianam, że nalewka nie jest drinkiem... Skoro chciałabym to określić to jak to ujednolicić? Chodzi mi o jedno jak najbardziej trafne słowo, w ktorego znaczeniu znajdzie się to, że gotowy produkt nie wymaga stania przy garach!
            Siekanie, krojenie, tarcie czy obieranie to sposób przygotowania składników, a nie całościowej potrawy....

Jedno słowo, jedno określenie, jak najbardziej trafne... o to pytam i o takie wskazówki proszę i nie przy tortach, golonce czy wykwintnych daniach :(
            • Gość: znana.jako.ggigus no ale wlasnie nazwa IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.12, 15:30
              nie gra roli. Pieczene ziemniaki a pieczony schab to co innego. Albo lasagne.
              Poza tym pieczesz ziemniaki - wrzucasz je do pieca i nie robisz nic wiecej, najwyzej dolewasz oliwy. Godzina czasu
              Przy lasagne robisz sos i nadzienie i do pieca na pol godziny - czyli ziemniaki i lasagne zajmuja godzine, ale obie potrawy wymagaja innego nakladu pracy.
              W ten sposob masz nowe kategorie, ale nadal masz balagan.
              Jeslsi az tak pragniesz ujednolicenia, to moze podaj ramy czasowe - surowka 15 minut, makaron z sosem 30
              • nostress.ka21 Re: no ale wlasnie nazwa 11.05.12, 15:51
                Czas wykonania jest dość precyzyjnie określony i ten temat powiedzmy, że jest zamknięty.
                Zdaję sobie sprawę, że pieczenie czy też użycie piekarnika jest tutaj niejednoznaczne, że potrawa potrawie nie jest równa. Jednak cały czas zbaczamy z tematu.
                Ciągle brakuje mi tego jednego przeklętego określenia.
                Każdy przepis ma być opatrzony kilkoma grupami|kategoriami|sekcjami i nie będzie to pierwszoplanowe miejsce.

Naprawdę zależy nam, żeby ten projekt został bardzo dobrze wykonany i dlatego pytam. Gdybym chciała zrobić to po łebkach po prostu nie roztrząsałabym się takie szczegóły.

Wpładłam na pomysł użycia ikonek, zamiast opisów, chyba byłoby to bardziej wymowne. Nie jestem pewna, ponieważ nie patrzę na to już zbyt obiektywnie.

Po prostu ikonki między innymi: garnek, patelnia, piekarnik, lodówka.... i na przykład dla alkoholu czyli głównie nalewek: kieliszek z karafką, a sałatki i surówki wrzucić do miski :) Będzie to obrazowe? Natomias potrawy, które kompletnie nie wymagają obróbki termicznej, czyli na przykład tata opatrzyć po prostu ikonką talerza - że gotowe do podania.
                Już kwestia nazewnictwa przy takim rozwiązaniu zeszłaby na drugi plan, ponieważ w kodzie to jakoś określę, jednak czy będzie to zrozumiałe dla każdego?
                • aiczka Re: no ale wlasnie nazwa 11.05.12, 16:20
                  Mnie się wydaje, że proste "bez obróbki" jest najbardziej zrozumiałe. Ikonki to fajny pomysł, ale ważne, żeby były natychmiast dostępne wyjaśnienia słowne. Garnek i patelnia są wymowne ale talerz może już kogoś zmylić. Miska na sałatkę - ok, ale dobrze by było, gdyby ikonka obejmowała też sugestię mieszającej w niej łyżki. Trzeba by się zastanowić nad rozmiarem i złożonością ikonek.
            • bene_gesserit Nostress, 11.05.12, 21:37
              Ja myślę, że ty powinnaś się zastanowić nad tym, jak myślisz o kuchni. Inni tutaj mogą cię natchnąć, ale chodzi o odkrycie, jaki ty masz system, tzn jak ty dzielisz potrawy.

Kiedyś zebrałam swoje własne przepisy i kiedy przyszło do tego momentu, w ktorym jesteś, tzn podziału na kategorie, dotarło do mnie, że moje są intuicyjne i niejasne, np część receptur pasowała do działu 'kolacja z kowbojem', część do 'spęd rodzinny', inne do 'śródziemnomorze', był dział 'sierpniówka' i 'po godzinach' itd itd - bo dokładnie tego typu kategorii potrzebowałam, to pozwalało mi zorientować się i szybko odszukać potrzebną recepturę albo zainspirować w chwili potrzeby.

Zatem - skoro masz taki problem z dzieleniem potraw na bardzo tradycyjne kategorie, może lepiej spróbować innych kluczy? Choćby pór roku (które można podzielić na działy funkcjonalne). Zastanów się, jak działasz w kuchni, jak do tej pory szukałaś przepisów, co wrzucałas w przeglądarkę. Na tym zbuduj kategorie.
        • aiczka Re: ps salatki to nie tylko wymieszanie potraw 11.05.12, 16:07
          > Jakoś tego nie widzę - w kategorii mieszane będziesz mieć wobec tego sałatki or
          > az drinki?

Tak właśnie buduje się zbiory danych. Sałatka jest opisana np. jako "danie z warzyw", "mieszanie", "gotowanie", "siekanie", "na zimno", "na kolację", "przystawka". A drink jako "danie z alkoholem", "mieszanie", "na zimno", "na kolację", "napój". I wtedy możesz wyszukać dokładnie to, co cię interesuje.
    • happy_time Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 21:27
      > Wyszczególniłam oczywiście: gotowanie, duszenie, gotowanie na parze, smażenie,
      > pieczenie, chłodzenie, ale na przykład jak określić wszelkie sałatki, surówki c
      > zy napoje, których przygotowanie często ogranicza się do wymieszania składników
      > ?
      Dodałabym grillowanie, jeżeli masz takie przepisy.

Sałatki można podzielić na te, które wymagają tylko wymieszania składników wcześniej obranych/umytych i pokrojonych i na te, w których jeden lub więcej składników wymaga większej obróbki np. ugotowanie, pieczenie. Napoje też można podzielić na te, które będą gotowe po wymieszaniu składników i na te, które potrzebują więcej czasu jak nalewki.
    • gladys_g Re: Sposoby przygotowania potraw... 11.05.12, 22:48
      Ja to widzę tak:
      1. masz kilka słowników (np śniadania, obiady, desery, napoje, gorące, zimne)
      2. każdy słownik zawiera kategorie (pieczone, gotowane, smażone, chłodzone, mrożone itd. Obowiązkowo jest też kategoria 'Inne')
      3. każdy przepis może być przypisany do więcej niż jednej kategorię z więcej niż jednego słownika. Minimum to jedna kategoria w jednym słowniku.

Tak więc przepis możesz opisać więcej niż jedną kategorią.
      Wyszukując możesz zawęzić wyniki do jednego słownika (np śniadania) albo do kilku kategorii z kilku słowników (np pieczone z kategorii śniadania, pieczone z kategorii obiady)

Kwestia kilku słowników będzie moim zdaniem kluczowa żeby właśnie nie wylądować z pieczonym ciastem obok pieczonej makreli przy sortowaniu.

Czas - podzieliłabym na czas całkowity i robociznę i ustawiłabym te dwie wartości. Tam, gdzie te dwie wartości są równe - można je kopiować automatem. Tam, gdzie masz 15 minut roboty i 5 dni czekania na efekt również potrzebujesz móc to sobie wysortować. Zatem jeśli będziesz szukać szybkiego obiadu, to będziesz sortować po 'czas całkowity' - rosnąco (albo do 30 minut). Alternatywą będzie ustawienie filtru do wyszukania np 'robocizna - do 1godz' i drugiego 'czas całkowity - bez ograniczeń (albo 3 godz, 5 dni itp'.)
      • Gość: ania Re: Sposoby przygotowania potraw... IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.12, 00:31
        "Bez podgrzewania". Ikona-przekreślony garnek.
    • Gość: miu Moze tak? IP: *.free.aero2.net.pl 12.05.12, 10:20
      Nie czytalam watku, wiec moze ktos juz to zaaproponowal, w kazdym razie ja bym zrobila to najprosciej pod sloncem:

1. Zupy
      -tu zrobilabym podzial sezonowy: wiosna, lato, ...

2. Przystawki i salatki (wiesz ze moga byc lekkim daniem kolacyjnym, jednym z dan na luznym przyjeciu, itd)
      Tym razem podzial trzeba zrobic wg tego co cie interesuje: albo skladnikow (bezmiesne, rybne i kolejne gatunki mies), albo wg innego klucza, np. polskie/zagraniczne/egzotyczne.
      Potem podpodzial: cieple/zimne

3. Dania glowne
      Wiadomo - gorace, zatem dzielisz podstawowego skladnika lub wg gatunkow mies (wieprzowina, wolowina, kurczak, kaczka, ryby i owoce morza, itd.)
      W kazdym dziale moze byc sekcja np. codzienne/odswietne lub polskie/zaagraniczne/egzotyczne

4. Desery
      5. Ciasta
      6. Napoje

Tych juz nie omawiam, bo chyba zasada jest jasna.

Jak lubisz szufladkowac to do kazdej kategorii mozna dodac poddzial: dania szybkie/skomplikowane.
    • mhr2 Re: Sposoby przygotowania potraw... 12.05.12, 11:05
      nostress.ka21 napisała:

> Chciałabym stworzyć sobie powiedzmy, że skrypt,

a kiedy wydasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka