nostress.ka21
11.05.12, 01:19
Witajcie,
wiem, że zwracam się z dziwną prośbą, ale chciałabym zebrać w jednym miejscu wszelkie sposoby na jakie można przygotować potrawy. Już tłumaczę po co: W ciągu kilkunastu lat, odkąd zbieram przepisy nazbierało się tego tyle, że muszę w końcu je jakoś sensownie zebrać. Po prostu wycinałam je z gazet, zbierałam ulotki reklamowe z Biedronki i innych sklepów, wycinałam przepisy z opakowań, no i także wszelkie przepisy stąd czy z GP. Więc jesteście w stanie sobie wyobrazić ile tego jest... :)
Chciałabym stworzyć sobie powiedzmy, że skrypt, no ok nie ja bo ja nie umiem :(, oczywiście na własny użytek i chcę podzielić to wszystko na sensowne kategorie. Takie rzeczy jak trudność, typ kuchni czy kaloryczność mnie zbytnio nie interesują, gdyż to sama w sumie mogę określić, tak samo jak i czas przygotowania potrawy, jednak problem pojawia się w chwili określenia sposobu przygotowania. Powiedzmy, że chciałabym móc w przyszłości korzystać z wyszukiwania pod tym względem i jak to podzielić? Do jakich kategorii przypisać?
Wyszczególniłam oczywiście: gotowanie, duszenie, gotowanie na parze, smażenie, pieczenie, chłodzenie, ale na przykład jak określić wszelkie sałatki, surówki czy napoje, których przygotowanie często ogranicza się do wymieszania składników?
Również mam problem z czasem, widziałam na różnych stronach podział mniej więcej taki: przygotowanie, gotowanie i czas całkowity... no i ok powiedzmy, że takie leczo przygotowanie rozumiane jako posiekanie wszystkiego to powiedzmy 15 minut, duszenie: 30 minut całkowity czas 45 minut...
Ale jak na przykład określić to przy nalewkach, na ktore mam kilkanaście przepisów? Przygotowanie 10 minut, później co oczekiwanie? 5 mc i całkowity czas 5mc+10 minut...
Myślałam, że to będzie proste, a jednak im dalej w las tym ciemniej :(
P.S.: Nie chcę tworzyć jakiejś bazy przepisów i jej sprzedać, absolutnie nie :) Po prostu mam ich strasznie dużo, niedługo będę uziemniona w domu na 6 tygodni i wpadłam na ten pomysł ze znajomym studentem infrmatyki, ktory stwierdził, że taki program/skrypt stworzy w ramach rocznej pracy zaliczeniowej, dlatego zależy mi, żeby to było dopracowane nie tylko ze względu na jego pozytywną ocenę, ale też późniejszą przydatność :)
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :)
Pozdrawiam,
nostress