Dodaj do ulubionych

Co to za chińska potrawa?

30.10.11, 19:58
Ostatnio jadłem przepyszną potrawę w chińskiej budce i chciałbym ją sam przyrządzić. Szukam przepisów bezskutecznie, więc postanowiłem napisać tutaj. W menu potrawa nazywa się "Kurczak Exotic", a w składzie ma m.in. kurczaka, paprykę, cebulę, ryż i właśnie nie wiem jaką przyprawę... Cała potrawa jest bardzo czerwona więc myślałem że może jakaś pasta pomidorowa?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 20:03
      Obawiam sie, ze opisana przez ciebie potrawa ma tyle wspolnego z Chinami, co fasolka po bretonsku z Francją. Nazwa, opis i sklad wskazuje, ze to jest raczej przeglad lodowki. A 'tajemnicza przyprawą' jest pewnie papryka w proszku, byc moze lekko podrasowana piecioma smakami.
      • destin6 Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 20:05
        ma to taki specyficzny smak i zapach, trudno go opisać... Dodam jeszcze że dużo jest w tum jakiegoś oleju chyba.
        • simon_r Re: Co to za chińska potrawa? 02.11.11, 16:03
          zabełtaj sobie w kubeczku małą puszeczkę koncentratu pomidorowego, z czterema łyżeczkami cukru, łyżką octu ryżowego, dwiema łyżkami sosu rybnego, roztarty czosnek i dodaj wody do pełnego kubka.

w woku usmaż kurczaka, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i papryczkę chilli... jak ma być bardziej egzotycznie to jeszcze mozna dodać ananasa a nastepnie dolać cały ten sos wczesniej zabełtany.

Kurczak musi być przed smażeniem obtoczony w mące żeby sos się zagęścił. A jeśli wszystko ma być jeszcze bardziej egzotyczne to mozna do tego dołożyć małą puszeczkę mleka kokosowego.
    • thiessa Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 20:28
      Tez mi sie wydaje, ze ma to niewiele wspolnego z Chinami. A ostre to bylo? Bo jesli tak to podejrzewam udzial pasty gochujang (to koreanska nazwa, po chinsku nie wiem jak), w jezyku angielskim zwana chilli bean paste. Jest to charakterystyczny dodatek do kuchni syczuanskiej i wlasnie posiada, jak piszesz charakterystyczny smak. W daniu wyglada to mniej wiecej tak:
      www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=257
      W wersji z syczuanskim chilli kolor czerwony jest jaskrawy a tradycyjnie przyrzadzone danie pokrywa warstwa oleju.
      • destin6 Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 20:45
        tak jest bardzo ostre! muszę spróbować z tą pastą. Dziękuje za pomoc!
      • destin6 Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 20:52
        A gdzie mogę dostać tą pastę? W Piotrze i Pawle znajdę?
        • thiessa Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 21:06
          Watpie, zeby byla w Piotrze i Pawle. Pewnie tylko w sklepach azjatyckich. W Polsce mozna ja kupic w takim czerwonym, kwadratowym pudelku i jest produkcji koreanskiej lub w sloiku firmy Lee Kum Kee. Ta pierwsza o wiele lepsza i bardziej czerwona.
    • coralin Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 20:54
      Duże prawdopodobieństwo, że dodatkiem był sos chilli typu tao-tao dostosowany do polskiego gustu.
      • destin6 Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 21:03
        a co powiecie o tej paście Pasta Garam Masala? wydaje mi się że to jest to, ze względu na konsystencje i wygląd.
        Mam jeszcze jedno pytanie jak smażyć chińskie dania? na zwykłym oleju, czy jakimś specjalnym?
        • thiessa Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 21:09
          O pascie garam masala zapomnij. To inna bajka.
          Do woka jest najlepszy olej arachidowy, bo jest neutralny w smaku i znosi wysokie temperatury.
          • destin6 Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 21:23
            co to znaczy inna bajka? bardzo przypomina mi wyglądem tą z tej potrawy...
            • thiessa Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 21:27
              Inna bajka to znaczy nie ten kraj, nie ten smak i w ogole.
              • coralin Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 21:37
                Thiessa przecież w polskich realiach te budki/knajpki "chińskie" oferują często dania tajskie , wietnamskie lub z Indii. Założyciel wątku smaku nie opisał.
                • thiessa Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 21:55
                  Wiem, ze to niekoniecznie chinskie jest. Polacy nie odrozniaja kuchni azjatyckich i tego co jest chinskie od wietnamskiego i koreanskiego. Szczerze jednak watpie w tajskosc tego dania, indyjskosc tez wykluczam, nie w takich budkach. Stawiam dlatego na cos syczuanskiego skoro zostalo napisane, ze ostre bylo. Ewentualnie na wietnamskie, ale tam sie nie uzywa raczej tej pasty. W Korei natomiast tez jest popularna, wiec mogloby byc.
                  • coralin Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 22:06
                    Ja stawiam na coś taniego, łatwo dostępnego w Polsce i dopasowanego do polskiego smaku z lekką tylko nutą orientu.
                    • thiessa Re: Co to za chińska potrawa? 30.10.11, 22:40
                      Alez dodatki do kuchni azjatyckiej sa generalnie tanie a mysle, ze dodatkowo wlasciciele takich przybytkow maja jakies zrodlo zaopatrzenia z ktorego korzystaja nie tylko jako wlasciciele budek, ale generalnie rowniez na wlasne potrzeby.
                    • hanna_f Re: Co to za chińska potrawa? 31.10.11, 10:46
                      obstawiam, że był to znany w Anglii kurczak tikka massala
                      • thiessa Re: Co to za chińska potrawa? 31.10.11, 17:49
                        Nie w Polsce, nie w budce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka