Dodaj do ulubionych

meblowanie salonu- od czego zacząć?

29.11.11, 14:54
Mamy ściany pomalowane, mamy tapetę na jednej z nich. Chciałabym zgrabnie połączyć nowe ze starym. Wiem, że stół - ma być nowy, krzesła wygodne- nowe, może stylizowane, kanapa/y wygodne i szezlong. Co do kredensu, witryny- waham się bo nie mam pojęcia od czego zacząć? Czy najpierw kupuje się kanapę a potem względem niej dopasowuje się resztę? Czy może zacząć od szezlonga? A może właśnie od stołu czy kredensu?

A propos szezlonga- szukam coś w stylu:

e-salon.meblemaestro.pl/products/show/284 - niestety, z tego sklepu już nie do dostania ;(

lub taki:

kobieta.wp.pl/kat,26267,page,2,title,Jego-wysokosc-szezlong,wid,8314390,wiadomosc.html?ticaid=1d77f
ten drugi można kupić, ale cena jest jak dla mnie stanowczo za wysoka.
Obserwuj wątek
    • boss102 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 06.12.11, 16:04
      widzę, że nie ma komu odpowiedzieć, podpowiedzieć. Szkoda. Myślałam, że ktoś pomoże.
    • eveline2487 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 08.12.11, 12:41
      Witam, wydaje mi się skoro Pani chcę we wnętrzu taką stylizowaną kanapę to trzeba zacząć od niej (ponieważ ona będzie stanowiła jakby dominantę w całym pokoju), potem kredensy, stół, krzesła..a już potem wszystkie dodatki, jak oświetlenie, dywan, poduszki, i t.d.
      • boss102 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 12.12.11, 15:27
        Witam
        Serdecznie dzięki. Tak też zrobię ;) Zacznę zatem od szezlonga. Choć nie mogę przeżyć, że ten wybrany przeze mnie jest nigdzie niedostępny :( albo ja szukać nie potrafię :/
        Jeszcze raz dziękuję ... i zapewne niebawem dalszy ciąg pytań ;)
        • milamilka Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 14.12.11, 19:37
          Ja nie rozumiem pytania :) Wnętrze powinno być całością, powinno się wybrać wszystkie meble i orientacyjnie zastanowić nad dodatkami, spisać to wszystko, zebrać do kupy i dopiero kupować.
          Nie przedobrz ze wzorami, jak szezlong będzie w takie czarne kwiaty to inne meble tapicerowane dobieraj jednolite w kolorze, np w czerni i bieli, poduszki mogą nawiązywać do wzoru na szezlongu, itp.
          • boss102 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 15.12.11, 14:29
            Właśnie w wybraniu tych mebli jest problem.
            Albo nie umiem szukać, albo nie naddaję się do tej całej masówki. Rzadko co, a właściwie jeszcze nie znalazłam komody, witryny, kredensu- żebym mogła powiedzieć- tak, te są ładne. Dla mnie meble muszą mieć ducha, charakter.
            Stąd strasznie spodobał mi się ten szezlong- niestety nie do dostania :/. Szukam i szukam jakiegoś podobnego, ale znaleźć nie mogę. Wszędzie te pseudo z Indii czy Bóg wie skąd. Stąd ten post, może ktoś pomoże, rzuci linkiem, doradzi, odradzi? ;)
        • boss102 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 04.01.12, 16:43
          Pewnie nikogo to nie zainteresuje, ale napiszę, że szezlong wybrany, ufff :)
          • jo-an-na-29 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 21.07.12, 18:11
            Super :) To wklej zdjecie. A co do mebli z duszą to się zgadzam. Przyjaciółka z czasów studenckich miała pokój urządzony niczym buduar kurtyzany, ze starymi, masywnymi drewnianymi meblami. Robiło niesamowite wrażenie :) Też bym kiedyś taki styl chciała u siebie, jak się dorobię domu ;) A na razie z luksusów mam podłogę balterio, a meble juz niestety sieciówka z ikei :/
            • grymasisko Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 20.05.13, 19:24
              to i tak juz coś, nie zapominaj, ze podłogę najtrudniej wymienic, bo na niej stoi cała reszta mebli, a porządne panele mogą Ci na 20 lat starczyć.
            • gorczyca5 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 10.06.13, 04:09
              Ja kupiłem meble skórzane firmy Gala łączące meble z "tym czymś" i obiciem sórzanym
              • miriam.7 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 12.06.13, 13:04
                moim zdaniem kanapa/sofa to taki najważniejszy meble w salonie, dlatego warto dobrze zastanowić się jaka kanapa ma wyznaczać epicentrum naszego pokoju. osobiście mogę polecić meble Gali Collezione, my mamy sofę Mello, z kolei rodzice wybrali coś bardziej tradycyjnego.
              • juliana27 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 22.06.13, 06:20
                Najważniejszym meblem po stole jest sofa i fotel.Ja polecam osobiście meble firmy Gala Collezione skórzane i z tkaniny.Meble są utrzymane w tonacji klasycznej bądź nowoczesnej
                • miriam.7 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 22.06.13, 16:58
                  jednym słowem Gala ma bardzo duży wybór mebli, tkanin i skór z jakich może być zrobione obicie mebla, każdy może znaleźć coś dla siebie.
    • forum.master Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 27.06.13, 21:12
      jak dla mnie zaczyna się od podłogi, ale nie piszesz, co z nia? zrobiona, niezrobiona? jak zrobiona, to napisz jak i jakie ściany. jak niezrobiona - jaka byś chciała? ja lubie dobre stare wenge afrykańskie, choć niby nieco już wychodzi z mody. ale dla mnie to klasyka
      • miriam.7 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 28.06.13, 12:05
        to fakt podłoga i ściany to podstawa, do tego dobrze dobrane meble i meblowanie salonu mamy z głowy,
      • ania8317 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 13.08.13, 22:04
        Ja również mam wielki problem i proszę o pomoc
        Urządzam salon 16 metrów i musi w nim zostać podłoga ciemny orzech (lub może to jednak jest wenge) oraz fioletowa (może liliowa) sofa. Nie wiem jaki kolor mebli, ścian oraz kolor stołu z krzesłami.
        Przyznam, że pokój wydaje się być dość ciemny, ponieważ okna wychodzą na zachód i wszystkie okna z tego pokoju wychodzą na loggie. Myślałam o jasnych ścianach i białych meblach na wysoki połysk oraz o krzesłach w białej skórze, ale nie wiem czy biały stół jest ok. Sofa jest w jakimś materiale i czy to dobrze będzie do krzeseł ze skóry?
        Bardzo proszę napiszcie co o tym myślicie.
        • miriam.7 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 27.02.14, 15:18
          ja bym pomyślała o sofie z białej skóry z pewnością lepiej będzie się prezenować w połączeniu z pozosałymi meblami.
    • baskabaska1212 Re: meblowanie salonu- od czego zacząć? 28.04.14, 13:23
      ja przy urządzaniu salonu zaczełam od mebli, postawiłam na dobrą jakość i zaiwestowałam w meble marki Seart, dokupienie później stołu i całej reszty jdzie już sprawniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka