Dodaj do ulubionych

Komisja Majątkowa: radni bali się głosować

IP: *.zax.pl 01.07.09, 23:39
Krakowska PO to porażka. Ludzie bez własnego zdania, bez odwagi, bez
jakiejkolwiek inicjatywy. Mam nadzieję, że chociaż tym razem wystawią swojego
kandydata na prezydenta.
Obserwuj wątek
    • leszlong Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 01.07.09, 23:53
      "Jan Franczyk z PiS: - Trzeba głosować przeciw ze względów
      polityczno-cywilizacyjnych. Sprawiedliwości dziejowej musi się stać zadość.
      Zagrabiony w czasach stalinowskich majątek kościelny musi być kiedyś oddany.
      "

O tak panie radny. Tylko dlaczego PiS jak był u władzy nie uchwalił ustawy,
      która osobom prywatnym pozwalała odzyskać majątek w takiej samej wysokości co
      Kościół Katolicki?? Im też na podstawie tych samych przepisów i w tym samym
      czasie bezprawnie zabierano majątek np. fabrykę papy w Jarocinie (a to nie był
      grunt rolny!!). Mogą dostać od państwa, ale tylko marne 20%. A KK 100%. To jest
      państwo prawa.
      • Gość: kloda A ja jestem dumny IP: *.net.autocom.pl 02.07.09, 00:34
        Jestem dumny z kilku radnych którzy zdecydowali się wyłamać. Mimo że nie dało to efektów. Wiem że nacisk na nich był bardzo duży a oni jednak zagłosowali w zgodzie z własnym sumieniem.
        Wielokrotnie akurat Ci ludzie byli tu opluwani, a teraz należy im się słowo szacunku. Dziękuję Panowie!
        • Gość: Loki Radni służą społeczeństwu, głosują dla jego dobra IP: *.ists.pl 02.07.09, 01:38
          nie swego sumienia. Nie podoba się? Wypad!
        • Gość: rozsądny katolik Re: A ja jestem dumny IP: *.120-204.net.s4.pl 02.07.09, 09:33
          Drodzy radni, będziemy pamiętali, jak dbaliście o interesy naszego
          miasta przy wyborach.
    • Gość: nick Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 00:12
      co ukradł ci kościół?
      serio pytam, bo mnie nic nie ukradł. Nie ma też majątku naszego. Towarzyszu
      ustrój się zmienił 20 lat temu.
      • Gość: Bartek Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.tsi.tychy.pl 02.07.09, 00:47
        Kradnie pieniądze na wypłaty dla katechetów i kapelanów. Kradnie
        pieniądze na emerytury dla kleru. Kradnie pieniądze z podatku od
        nieruchomości.
        • Gość: nick Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 01:25
          myślę że gdyby państwo zwróciło bezprawnie przejęty w 1945 roku majątek w
          całości i naraz to nie trzeba byłoby zawierać pewnych kompromisów.
          Tylko przez rządzących nami towarzyszy nie stać nas na zwrot majątku nie tylko
          kościołowi, ale również innym prywatnym właścicielom.

Podobnie jak kościół "kradną" publiczne pieniądze: emerycie na pomostówkach,
          górnicy, urzędnicy biorący 13 pensje oraz wszyscy inni korzystający ze zwolnień
          podatkowych (np. zagraniczni inwestorzy w strefach ekonomicznych) itd
          • Gość: Bartek Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.09, 07:17
            Pewnie, że inni tez kradną, ale na to zezwala Konstytucja. Kler
            kradnie choć im ona tego zabrania.
            • Gość: nick Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 09:39
              i tu się mylisz, KK też pozwala Konstytucja i ustawy szczegółowe. Myślę że jeśli
              państwo byłoby stać na zwrot majątku w całości to wówczas nie trzeba byłoby tych
              półśrodków. Gdyby KK liczył rocznie odsetki na poziomie średniego oprocentowania
              kredytu w banku od tego co państwo powinno oddać to myślę że bardziej by im się
              opłacało finansowo niż otrzymywać subwencje z budżetu.

Do reszty wpisów nie będę się odnosił indywidualnie bo większość ludzi tu
              piszących nie rozumie, że KK zabrano majątek i jak każdemu właścicielowi należy
              go zwrócić. Jak KK zarobił ... jego sprawa, głupi kto daje jeszcze głupszy kto
              nie bierze.

Nie osłabiajcie już z argumentami, że nie ma na biedne dzieci, a na KK jet. Otóż
              biedne dzieci to sprawa ich rodziców, a nie kwestii publicznej ściepy. Jak ktoś
              chce pomagać ubogim bardzo proszę, za swoje a nie za publiczne.

Oczywiście własność państwowa była, jest i będzie, ale ona była NABYWANA i
              obecnie jest NABYWANA przez SP lub JTS za słusznym odszkodowaniem lub po cenie
              rynkowej, a nie nacjonalizowana.
              • Gość: gosc Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 10:30
                Po pierwsze i to zrozum: to państwo przeżyło wojnę i komunizm i nie jest za bogate

Po drugie: różni obywatele tego państwa potracili majątki lub im je odebrano szantażem, i nie mają szans na taką rekompensatę, też byśmy chcieli dostać za sklep dziadka w śródmieściu, lokal przy Rynku, bo taka jest logika zwrotów mniej więcej. A za kawiarnię babci, kolejną kawiarnię, na Kazimierzu albo co tam, niech będzie i Rynek. Ale jesteśmy zwykłymi obywatelami i państwo się z nami nie cacka. A za KK stoi ogromna machina i strachy rządzących nami panów.
                To Kościół, mając na względzie dobro obywateli, rozwój gminy, itd. zamiast kierować się zasadą, jak dają, to bierzemy, nawet jak źle (za nisko wycenione), a potem sprzedamy za 10x tyle. W sumie tylko idioci nie korzystają. Otóż Kościół nie ma prawa tak myśleć, bo jest również instytucją porządku moralnego. A nie rekinem finansowym. I powinien mieć na względzie dobro ogółu, a nie dobro własne tylko. O rozwój gminy, a nie z radością za jakieś pola czy coś przyjmować tereny w centrum największych miast. Przecież ta komisja robi to arbitralnie i o nic dotychczas nie pytała. Po prostu brała. To mało etyczne.
                I na pewno nie powinien mieć konszachtów z podejrzanymi osobami, które robią potem na tych terenach fortunę.

Na koniec i Kościół i arystokracja zbudowała swoje majątki np. na pracy pańszczyźnianej, a więc niewolniczej, więc mówiąc o historycznych niesprawiedliwościach, wkraczamy na cholernie niebezpieczny grunt. Więc może dajmy spokój, uznajmy, że Państwo nie jest zbyt bogate i każdemu wypłaćmy po 20% odszkodowania, a nie dawajmy przywilejów jednej stronie. Bo zwykli obywatele też stracili, bardzo dużo. I też mogliby wypisywać takie głodne kawałki o odsetkach, tylko ich nikt nie słucha. A pieniędzy i tak na to nie ma. Więc się z tym pogódźmy, a nie znów dzielmy na równych i równiejszych.
                • Gość: nick Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 11:23
                  Ad.1
                  Rozumiem, ale własność to własność, trzeba szanować nieważny czy to KK, Żydów
                  czy potomków "wrogów klasy robotniczej"

Ad.2
                  Zgadzam się całkowicie, potrzebna jest ustawa repreywatyzacyjna, był jeden
                  projekt za czasów Jerzego Buzka ale uwalił ustawę ulubieniec dużej części
                  społeczeństwa niejaki Aleksander Kwaśniewski. Trzeba w końcu sprawę załatwić raz
                  i do końca i ustalić takie same zasady wypłaty odszkodowań lub otrzymywania
                  nieruchomości zamiennych dla wszystkich, którzy zostali przez ustrój
                  komunistyczny poszkodowani.

Może zostałem źle zrozumiany, całkowicie popieram wniosek prezydenta
                  Majchrowskiego i TK, a zachowanie radnych uważam za żenujące, ale denerwują mnie
                  wpisy typu "KK kradnie, złodzieje bo kradną" przypomina mi to powiedzenie że
                  "każdy pijak to złodziej".

Teraz będzie nagonka że KK to święte krowy itd itp, a dlaczego nikt z wpływowych
                  mediów nie robi nagonki że człowiek który zajmuje się zawodowo obsiewanie pola i
                  hodowla krów stawiany jest w uprzywilejowanej pozycji w stosunku do człowieka
                  zajmującego się naprawą butów czy fryzjerstwem ... tylko dlatego że w sejmie
                  jest 5% lobby rolnicze i nikt nie ruszy KRUSu do którego każdy z nas dopłaca i
                  sumarycznie są to miliardy złotych rocznie, a pan rolnik posiadacz hektarów i
                  uzyskujące dochody płaci śmieszne składki KRUS i nie płaci podatku, a ledwo
                  wiążący koniec z końcem szewc musi co miesiąc zanieść 900zł do ZUS.
                  • Gość: major Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.polkomtel.com.pl 02.07.09, 16:40
                    nie było komuny a instniał instytucja kasacji majątków, zeby
                    przywołąć tu najsłynnieszą kasację zakonu templariuszy, czy
                    jezuitów , czy braci polskich skoro... właśność jest swięta a
                    Rzeczpospolita jest kontunuatorką Pierwszej Rzeczpospolitej no to
                    Może nawet Prostestanci (Arianie) powinni zarządac zwrotów ...

Generalnie problem jest nierówności podmiotów (KK, szary obywatel
                    etc) wobec prawa to jest zasadnicza kwestia niekontytucyjności
                    istnienia komisji majątkowej i druga sprawa w przypadku juz jej
                    funkcjonowania brak mozliwości odwołania się od jej ustaleń.

BRAWO RADI z PO

Kościół katolicki jest pazerny choć służy temu kto mówi że prędzej
                    wielbład przejdzie przez ucho igielne niż bogacz trafi do Królestwa
                    Niebieskiego, chyba, że gdzieś w jakieś ewangeli jest naipsane że
                    nie dotyczy to bogaczy w sutannach ale mam nadzieje że chociaz tam
                    jest sprawidliwie (choć głowy nie dam ;)
                    • Gość: nick Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 23:52
                      była jeszcze II RP :)

Komisja moim zdaniem jak najbardziej kwalifikuje się do trybunału bo jest
                      jednoinstancyjna i nie ma nad nią żadnej kontroli.

Postawa większości radnych co już pisałem żenująca, a i postawa Kurii również.
                      Dziwisz powinien poprzeć wniosek Majchrowskiego, myślę że KK wiele by na tym zyskał.
          • maura4 Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 08:03
            Młodzi emeryci, ktorzy powinni pracować jeszcze, przynajmniej przez
            lata pracy dokładali sie do kasy, z której teraz czerpią, a co do
            tej kasy wrzucili urzędnicy KK ? Nic, oni zawsze tylko z niej
            dostają.
          • lahdaan A ziemie Zachodnie? 02.07.09, 09:34
            Przecież KK otrzymał majątki kościoła protestanckiego na tzw. Ziemiach
            Odzyskanych? Mało? Niestety KK woli tę sprawę przemilczeć, jednocześnie wołając
            o potrzebie uregulowania własności "zagrabionej przez PRL". To zwykła kradzież!
        • rosfita Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 09:08
          Skromnie dodam jeszcze wypłacane emerytury mimo, że składek się nie
          płaci. A nam każe sie później pracowac do 70 roku zycia bo Polska to
          kraj gdzie zbyt dużo ludzi na emeryturach i rentach. A niech mnie
          pocałuja nie wiem gdzie wszyscy rządzący lekka rączka dają pieniądze
          talibom a nam mówia, że jestesmy leniami bo chcemy jescze w jakim
          takim zdrowiu parę lat pobyc na emeryturze.
      • Gość: bundys Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 07:15
        Drogi nie-towarzyszu, istnieje coś takiego jak własność państwowa, która to
        własność powinna być dobrem wspólnym, a nie tylko uprzywilejowanych kast jak
        kk.Obłuda nic tu nie pomoże, nazywajmy rzeczy po imieniu, złodziejstwem, lub
        paserstwem, jest przejmowanie za bezcen czegoś co do nas nie należało,
        niezależnie czy czyni to kk czy inna banda. Nadzieja w tym że historia nie znosi
        próżni, przyjdzie dzień w którym przyjdzie za to im zapłacić.
      • maura4 Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 07:58
        Jak słyszysz, że nie ma pieniędzy z państwowej kasy dla dziecka lub
        dorosłego na drogi lek, jak ktoś nie doczekał operacji. Jak widzisz
        rodziny z dziećmi mieszkające w ruderach bez wody, bo nie ma
        pieniędzy na mieszkania socjalne, no a okazuje się, że polski rzad
        ma 7 mld. rocznie na finansowanie agend obcego państwa w Polsce, to
        dalej sądzisz ,że nic nikomu KK nie " ukradł ".
    • Gość: af jaka sprawiedliwość dziejowa?! IP: *.152.157.196.dsl.dynamic.eranet.pl 02.07.09, 00:14
      oddać kościołowi to co dostał od zbałamuconych wiernych kupujących sobie odpusty?!
      bzdura.
    • Gość: abc Państwo religijne Platformy Katolickiej IP: *.chello.pl 02.07.09, 00:20
      Takie jest moje zdanie.
    • Gość: Dilbert Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.cable.earthlink.net 02.07.09, 00:34
      Jan Franczyk z PiS: - Trzeba głosować przeciw ze względów
      polityczno-cywilizacyjnych. Sprawiedliwości dziejowej musi się stać zadość.
      Zagrabiony w czasach stalinowskich majątek kościelny musi być kiedyś oddany -
      powaznie, a co z mojego ojca 230 hektarami ziemi ? jak majatek kosciola to
      zabrany i trzeba oddac, a zwyklego obywatela RP to juz nie ? Co za obluda i cynizm.
      • monster1972 załóż czarną kieckę, to Ci zwórcą 02.07.09, 06:59
    • Gość: balusz Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.kolornet.pl 02.07.09, 00:39
      Brawo tępi radni z PO i PiSu. Chwała tym 6 walecznym. PO w tym mieście to
      porażka, na oszołomów z PiSu nigdy nie liczyłem, więc się nie przeliczyłem.
    • grayling Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 01:01
      Niestety, skomentować się nie da.
      Trzeba by potem przepraszać tchórze - zwierzęta skądinąd sympatyczne,
      porządne, inteligentne i jakieś sto razy odważniejsze od "radnych".
    • Gość: majtaj Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.ghnet.pl 02.07.09, 01:47
      Niektórych ksiądz opluje a powiedzą że woda święcona. Dla mnie nie głosowanie lub głosowanie w tak oczywistej sprawie to po prostu sprzedawanie się. Masz @#@#@$ jeden z drugim bronić majątku KRAKOWA a nie kościoła. Jak się chciało bronić kościelnego to do seminarium szoruj.

PS. A jak się wam drodzy radni i kurio podoba osoba która jeszcze nie tak dawno była opisywana w Newsweek'u jak to któa odbiera te ziemie? Były "towarzysz"?
    • Gość: Greed is good Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.brnt.cable.ntl.com 02.07.09, 02:21
      Widze, ze czarni nadal rzadza tak jak za Pisiakow.
      Ta komisja to jest skandal, ale religia to zawsze byl dobry business.
      Wystarczy przesledzic historie KK.
    • konikdrewniany07 Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 04:22
      Jestem zdecydowanie przeciwny działalności Komisji Majątkowej - to, co ostatnio
      wyprawia w Krakowie jest skandaliczne, a zachowanie niektórych radnych
      Platformy (PIS mnie NICZYM negatywnym nie zaskoczy) - zapamiętamy !!!!!!
      Uważaj, Platformo !
    • Gość: polonus3 Czy teraz wiecie polskie inteligenckie polglowki IP: *.wma.east.verizon.net 02.07.09, 06:15
      po co zydostwo stworzylo a Episkopat popieral usilnie tzw. "Solidarnosc" by przy
      pomocy motlochu stoczniowo-gorniczego wziac
      wladze? Jezeli chodzi o Krakow to po to by bylo jak przed wojna, gdzie
      jedna strona ulicy w Krakowie nalezala do Kosciola a druga do zydow.
      Komisja Majatkowa dziala w Polsce, a ten Bartoszewski na forum miedzynarodowym
      uzgadnia z organizacjami zydowskimi wysokosc odszkodowan za straty zydowskie w
      II Wojnie Swiatowej ktore ma zaplacic
      Polska ! Sprzedaliscie Ojczyzne sluchajac falszywych prorokow !!!!
    • olias Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 06:50
      ja, katolik patrzę jak pada katolicyzm. ja, katolik. z ostatniego pokolenia
      które wierzy (?) wierzyło (?)
    • ksks3 Wybieramy tchórzy 02.07.09, 07:02
      Niestety takim samym tchórzem są podszyci parlamentarzyści i większość
      władz naszego kraju.
      A wyrwigroszom z watykańskiej korporacji ciągle mało.
      Ale przyjdzie czas że oddadzą to z nawiązką, tylko szkoda że ja tego
      nie doczekam.
    • 3cik <-=-=-=-----=-=---- 02.07.09, 07:16
      Wstyd!
    • stasieczek5 Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 07:19
      Niespodzianka ?!
      Ludzie, tak jak wczoraj pisałem: "Cały Lud Boży z Ukochanymi
      Biskupami na czele" popiera w całej rozciągłości działania Komisji.
      Również i Poslowie, Radni, Politycy. Wniosek - kimisja ma dalej
      działać, Lud Boży i Biskupi cieszy się z powodów oczywistych,
      jedynie ten wstrętnu Majchrowski ( i inni szatani !!! ) dążą do
      zakłócenia harmonii życia społeczno-polityczno-finansowego w Polsce.
      Zdymisjonować Majchrowskiego.
      Dziwisz na Prezydenta !!!
    • Gość: Ufo Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: 195.150.133.* 02.07.09, 07:23
      To poprostu jest żenujące! Czy radni reprezentują interesy Miasta i
      mieszkańców czy Kościoła?
    • tadjan Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 07:27
      kolejność jest prawidłowa: najpierw majątek, a później dusze.... a
      na koniec relikwie JPII rozwłóczone po Polsce zgodnie ze społeczną
      nauką kościoła. Głódź celnie powiedziła... chcecie wojny? no to
      będziecie ją mieli. Taki to jest kościół polski: bezczelny, pazerny
      i głupi.
    • monster1972 prędzej wielbłąd.. niż bogaty do królestwa... itp. 02.07.09, 07:28
      bardzo to interesujące jest...

jak widać dotyczyc wszystkich tylko nie watykańskich cichociemnych
      rozlokowanych w kraju nad Wisłą w liczbie znacznie większej niż
      gdziekolwiek indziej

za "cud wyboru" JP2 będziemy płacić Watykanowi jeszcze wiele lat...
      i wiele miliardów złotówek pojedzie do tego małego, żyjącego w
      ubóstwie, którego mieszkańcy spędzają czas na kontemplacji itp.
      państewka

na razie poza nieruchomosciami wskazanymi przez złodziei w kieckach
      i darowanymi im bez oporów przez tzw. polskie władze (czy one są
      naprawdę polskie, skoro działają na rzecz Watykanu?) co roku
      przelewamy na konta biednych watykańskich mnichów ok. 7 MLD zł...

watykańskie darmozjady nie mają żadnego innego kraju na świecie tak
      urobionego i otępionego.. więc doją kasiorę na maksa.. ile się
      da... bo przecież inni wysyłają im jakieś grosięta..

a debile płacą.. i płacą.. i płacą...

Polak-ateista
      • grayling Re: prędzej wielbłąd.. niż bogaty do królestwa... 02.07.09, 09:40
        1. Faktycznie, niewiele rzeczy może tak rozśmieszyć, jak dziękowanie za "cud
        wyboru". Sam ryczałbym pod niebiosa o "cudzie", gdyby przy takiej kasie, jaką w
        całą imprezę wpakowali kolesie zza oceanu, Wojtyła NIE został hersztem tej bandy.
        2. A swoją drogą, czy nie byłoby właściwe powołanie komisji w celu ustalenia
        wysokości przebitki, z jaką krk do tej pory "odzyskał swój majątek", włącznie z
        tym, który nigdy, choćby przez 5 minut, do niego nie należał?
    • Gość: bryl Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.xdsl.centertel.pl 02.07.09, 07:32
      żydowska gazeta znowu nawołuje do bojkotu wszystkiego co katolickie.Ale ci
      Michnik przeszkadza ta nasza wiara.
      • tadjan Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 07:37
        Gość portalu: bryl napisał(a):

> żydowska gazeta znowu nawołuje do bojkotu wszystkiego co
        katolickie.Ale ci
        > Michnik przeszkadza ta nasza wiara.
        --------------------------
        a co ma Michnik do tego... czytaj Dziennik Polski, słuchaj RM i
        oglądaj TV Trwam i komentuj tam ile wlezie, co nie można? no widzisz
        taka jest różnica między Michnikiem i Rydzykiem.
      • kroliklesny Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 08:23
        Oj brylu, ale nadajesz! Jeden gosciu z broda rzekl okolo 2 tys lat
        temu: "oddajcie Bogu co boskie, a cesarzowi, co cesarskie".
    • thegreatmongo Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 07:44
      Banda tchorzy!! Szkoda, ze KK robi nas jak chce
    • 444a Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 07:45
      > Krakowska PO to porażka. Ludzie bez własnego zdania, bez odwagi, bez
      > jakiejkolwiek inicjatywy.

Heh, to akurat charakterystyka wszystkich partii w PL...
      • monster1972 prawda! nawet czerwoni z SLD liżą klesze dupska... 02.07.09, 07:50
        teraz, gdy są w opozycji to pyszczą... ale gdy mieli pełnię władzy
        + prezydenta ateistę, to co zrobili z darmozjadami kieckowymi?

nic nie zrobili... nawet palcem nie ruszyli...

a powinni wypowiedzieć konkordat i dobrać sie do dupska złodziejom
        z koscielnej komisji złodziejskiej... ale oczywiscie bali się
        darmozjadów w kieckach

Polak-ateista
    • Gość: Marek A jaki byłby tytuł gdyby oddali starozakonnym? IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.09, 07:48
      No właśnie. Ciekawy jestem gazeto jaki byłby tytuł niusa gdyby radni oddali
      teren gminie żydowskiej. Czy byłby to tytuł np. "Krakowscy radni bali się
      głosować przeciwko Gminie Żydowskiej". O nie! To by kipiało antysemityzmem -
      taki tytuł sugerowałby, że Gmina Żydowska może postraszyć itd. Słabo mi się robi
      od tych waszych manipulacji. Ale wiecie co? Nie ma to jak z samego rana
      przywalić kontrargumentem lewackiej dziennikarzynie :) Ciau :)
      • lolipopn13 Re: A jaki byłby tytuł gdyby oddali starozakonnym 02.07.09, 08:25
        albo oddajemy wszystkim, albo nikomu... niestety nie tylko kościołowi zabrano
        majątek. Zacznijmy oddawać wszystkim, którzy stracili, to będzie trzeba wyburzyć
        kilka szkół, przedszkoli i innych instytucji... oddajmy jeszcze Niemcom...
      • Gość: budzy Re: A jaki byłby tytuł gdyby oddali starozakonnym IP: 67.159.44.* 02.07.09, 08:32
        Dwaj z tych radnych Bobrowski i Harasimowicz wystąpili niedawno z
        debilnym projektem stworzenia muzeum krakowskich Zydów w...
        Podgórzu. Teraz pokazli że są przeciw Kościołowi.
      • Gość: gosc Re: A jaki byłby tytuł gdyby oddali starozakonnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 10:43
        Gmina żydowska odzyskuje nieruchomości, które wcześniej należały do gminy i które pełniły funkcje publiczne (szkoły, szpitale, biblioteki). Nie prywatne budynki, to sprawa prywatnych właścicieli. Takie budynki w Krakowie Kościół odzyskał lub ich nie stracił. Przypominam, że Kościół jest największym posiadaczem nieruchomości w Krakowie.
        Co innego komisja, która decyduje o przyznaniu jakiejś ziemi W ZAMIAN za jakąś inną, a więc w zamian na ziemię pod Poznaniem, działkę w centrum Krakowa, nie zważając na plany i interesy miasta i mieszkańców, nawet z nimi nie dyskutując. To jest jednak zasadnicza różnica.

Oczywiście zwrot należy się każdemu, kto posiadał i mu zabrano, ale nasze państwo jest po wojnie i komunizmie i go na to nie stać. Zostało zniszczone, nie było objęte planem Marshalla, nie mamy pieniędzy. A trzeba dodać, że wiele nieruchomości państwo polskie własnym wysiłkiem finansowym odbudowało z ruin. Więc dlaczego jednych wynagradzać po 20%, a innych nie po 100% nawet a po wiele więcej (bo ziemie zwracanie KK są zbyt nisko wyceniane). Pogódźmy się z tym, że nas nie stać na pełne historyczne zadość uczynienie każdemu, ale nie dawajmy jakiś nad-praw jednej instytucji.
        I tyle. Bez żadnych antysemickich podtekstów proszę, bo to żałosne.
    • Gość: peregorolka Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 07:49
      W Krakowie jest b. silny Kościół i dlatego rownież w glosowaniu
      do europarlamentu większość glosowała za Ziobrą, ktorego popiera
      Radio Maryja. W innym mieście nie miałby nawet połowy głosów, ktore
      otrzymał w Krakowie.
      • maura4 Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować 02.07.09, 08:21
        Cos mi sie majaczy, że Ziobro w Krakowie przegrał. Wybrała go
        prowincja.
    • Gość: Stawrogin19 Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.dsl.swic.bdi.inetia.pl 02.07.09, 07:50
      III RP jest prawnym następcą Polski Ludowej, to znaczy przejęła prawa i zobowiązania PRL-u. W tych zobowiązaniach mieści się niestety obowiązek zwrotu bezprawnie, nawet jak na ówczesne stalinowskie przepisy, zagrabionego majątku kościelnego. Niektórzy zaś, co skonstatowałem z trwogą, posługują się argumentacją, jaką posługiwali się polscy komuniści, gdy bagnetami NKWD w 1944r. likwidowali polskie ziemiaństwo, dawnych właścicieli ziemskich. Bo oni przecież nakradli, batożyli chłopów, oszukiwali itp. Lata komunistycznej retoryki zrobiły swoje... Cały zagrabiony majątek powinien być oddany - zarówno osobym prawnym, jak i kościołom. Tak, kościołom, ponieważ Gazeta Wyborcza zapomniała napisać, że przepsiy o Komisji Majątkowej nie mają zastosowania tylko do Kościoła Rzymskiego, ale do wszystkich związków wyznaniowych, których mienie zabrała Polska Ludowa. Niedaleko mojego miejsca zamieszkania w taki sposób spory majątek zwrócono kościołowi ewangelicko-augsburskiemu.
      • Gość: stawrogin19 Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.dsl.swic.bdi.inetia.pl 02.07.09, 07:52
        osobom fizycznym oraz kościołom*
      • Gość: Khair el-Budar Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 08:01
        No dobra - bądźmy więc konsekwentni do bólu - oddajmy kościołowi
        wszystkie majątki zagrabione przez władze komunistyczne, zaś kościół
        niech zwróci wszystkie majątki otrzymane od tych złych komunistów -
        np 1/3 parafii w polskec na tzw ziemiach wyzyskanych - niech zwrócą
        zabrane i protestantom zbory, przerobione na kościoły, prawosławnym
        cerkwie w Bieszczadach - skoro komuniści byli tak źli to przecież
        nie wypadałoby zatrzymywać tych majątków. Co wiecej, Polski kościół
        przejął majhątki kościoła Niemieckiego - prowincji niemieckiej -
        decyzją potwornych komunistów - niech to zwraca w imię czystości
        zasad.
      • Gość: xea Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.mofnet.gov.pl 02.07.09, 10:45
        kościołowi już dawno od państwa nie należy się nic, ta bezczelna,
        najbardziej złodziejska instytucja w dziejach świata wyłudza co roku
        od państwa polskiego co namjmniej 5 mld zł, więc nie może być mowy o
        żadnych dalszych zwrotach, a cała lewica zapłaciła za błąd kwacha,
        polegający na podpisaniu konkordatu, za to kwachowi należy się
        najbliższe drzewo
      • Gość: gosc Re: Komisja Majątkowa: radni bali się głosować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 10:49
        Nie jest to komunistyczna propaganda tylko, bo jeśli zaczynamy mówić o sprawiedliwości dziejowej, to mówimy o historii, a jeśli spojrzymy na historię, to zobaczymy, że majątki polskiej arystokracji i kościoła zbudowane były na niewolniczej pracy. i co? I nic, po prostu tak jest. Podobnie jak to, że w Polsce była wojna i komunizm i nas nie stać na 100% rekompensaty, bo to nie rekompensuje jakieś tam państwo, tylko ja i wszyscy dyskutujący z podatków naszych. A moja rodzina majątku nie może odzyskać. Więc proszę, dajcie spokój z gadaniem o przerażającej komunistycznej propagandzie i innych. Historia jest historią, ale dzisiejsze działania muszą być realistyczne i brać pod uwagę dobro obywateli i stabilność budżetu.
        Poza tym Kościół jest poważnym posiadaczem nieruchomości w Krakowie, ma ich mnóstwo, więc nie zbiednieje. W przeciwieństwie do nas, obywateli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka