Gość: synek77 IP: 195.116.241.* 20.01.04, 15:43 Czesc za dwa tygodnie odbieram mieszkanie od developera bez wykończenia i mam nadzieję ,żę ktoś mi podpowie na co należy zwrócić przy odbiorze takiego mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Fly Re: na co należy zwrócić przy odbiorze nowego mie IP: *.gtech.com / 156.24.1.* 20.01.04, 16:21 podaj swoj adres mailowy lub napisz na mój, to Ci przesle taki wykaz... f.l.y@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: na co należy zwrócić przy odbiorze nowego mie IP: *.innsoft.com.pl 20.01.04, 17:51 Prześlij też na mój: marwojc@WYTNIJTOinteria.pl Odpowiedz Link Zgłoś
adalo Re: na co należy zwrócić przy odbiorze nowego mie 20.01.04, 20:01 ja też bym poprosił o taki wykaz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: na co należy zwrócić przy odbiorze nowego mie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.04, 20:47 Oprócz całej masy mądrych i mniej madrych rad dopisz jeszcze jedna : sprawdz jak działa system wentylacji w mieszkaniu a dokładniej skąd napływa powietrze niezbedne do wymiany.Rozszczelnienie okien to o wiele za mało a wietrzenie jako wspomaganie wentylacji to kpina. Sprawdz tez czy sciana oddzielajaca łazienke od pokoju ma wieksza od pozostałych scianek działowych dzwiękoszczelność. A na koniec zwróc uwagę na treśc i formę protokołu zdawczo-odbiorczego. Wpiśz tam wszystko co budzi twoja wątpliwosc, okresl jasno wady i wyznacz rtermin ich usunięcia.A swoją droga wez fachowca. To tylko 300 PLN A NIKT NIE BĘDZIE CI WCISKAŁ CIEMNOTY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irka Re: na co należy zwrócić przy odbiorze nowego mie IP: *.zapora / 217.96.25.* 21.01.04, 09:09 Witam, Jeśli już sprawdzisz, wypoziomowanie podłóg kąty praoste między ścianami i podłogą, wentylację, okna itd to jeszcze sprawdź czy otwoty drzwiowe mają standardową wysokość. W moim mieszkaniu były one o 10 cm w kierunku pionowym za duże, na co oczywiście przy odbiorze nie zwróciłam uwagi bo nie przyszło mi to do głowy. Dowiedziałam się o tym dopiero jak trzeba było wstawiać drzwi. Nawet ościeżnice tzw regulowane nie mają takiego zakresu regulacji. Pozdrawiam Irka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panan Re: na co należy zwrócić przy odbiorze nowego mie IP: 217.153.60.* 21.01.04, 13:49 poza tym co juz zostało napisane proponuje zwrocic uwage na jakosc wylewki - ja nie sprawdzilam i teraz jest problem wylewka jest strasznie krucha, wystarczy ostrym nozem przejechac i robi sie rysa - a powinna byc bardzo twarda i teraz aby uniknac ewentualnych wykruszen i piszczenia parkiety bedzie koniecznosc juz we wlasnym zakresie wylania jeszcze samopoziomujacej wylewki poza tym ostrzezenie: jak zgłosilismy wage ukryta (pekniecia w 1 miejscu w tej wlasnie nieszczesnej wylewce) i osoba ktora wykancza nam mieszkanie (mnie przy tym nie było) kazało to kierownikowi ze spoldzielni poprawic bo jak nie to robimy zdjecie aby spoldzielnia zobaczyla jakich maja fachowców - to kierownik ekipy wyskoczyl z tekstem ze co pan robotnik robotnikowi takie rzeczy, przeciez to nie pana mieszkanie to co panu zalezy - niewiarygodne prawda - dobrze ze robotnik jest po rodzinie wiec stanęło na naszym moze u developera bardziej pilnuja jakosci niz w spoldzielni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: na co należy zwrócić przy odbiorze nowego mie IP: *.acn.pl 21.01.04, 14:44 Nie pilnują u dewelopera bardziej niż w spółdzielni. U mojego dewelopera ściany są tak samo beznadziejnie (jeśli w ogóle) wyciszone jak w poprzednim mieszkaniu spółdzielczym (słyszę sąsiadów z bardzo różnych pięter i pionów, czasem odległych od mojego mieszkania). Szyby w oknach mam porysowane bardziej. Gniazdka i włączniki świateł badziewiaste i krzywo zamontowane. Wymiary schodów nie trzymają się norm, a same schody w kilku miejscach się sypały (argument dewelopera: przecież i tak ktoś te schody będzie wykańczał to poprawi). O kątach prostych gdziekolwiek nie wsponmę, bo takich się nie uświadczy. Otwory na drzwi między górą a dołem mają nawet 2 cm różnicy w szerokości. Miejsca parkingowe w garażu takie bardziej na malucha niż cokolwiek większego. I można tak wymieniać w nieskończoność. A miało być tak pięknie... Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: na co należy zwrócić przy odbiorze nowego mie 21.01.04, 15:59 Pozwolilam sobie przekopiowac wykaz przygotowany przez jednego z przyszlych sasiadow...jesli ma pomoc jeszcze komus...to bardzo prosze.. wybaczcie forme, ale nie mialam czasu na przerobki Punkty do sprawdzenia przy odbiorze lokalu Drzwi wejściowe do lokalu q Sprawdzić piony i poziomy ustawień drzwi q Sprawdzić czy są zamki i klucze (łatwość otwierania i zamykania zamków) q Przy odbieraniu kluczy koniecznie odebrać blaszkę z nr "seryjnym" bez którego się ich nie dorobi! q Sprawdzić łatwość otwierania i zamykania drzwi (przyleganie do futryny i przerwa po zamknięciu drzwi) q Sprawdzić kąt pod jakim się drzwi otwierają - powinny się otwierać przynajmniej pod kątem prostym, ma to znaczenie jeśli drzwi są umieszczone w rogu, za drzwiami na ścianie będziemy mieli kładzione gresy lub przy wnoszeniu mebli q Sprawdzić czy drzwi i futryny nie są uszkodzone q Sprawdzić czy drzwi same się nie otwierają lub zamykają q Sprawdzić działanie wizjera q Zażądaj przedstawienia atestu (certyfikatu bezpieczeństwa) na drzwi antywłamaniowe (może przydać się przy ubezpieczaniu mieszkania) Podłoga q Sprawdzić poziomy podłogi - szczególnie w rogach i przy ścianach q Sprawdzić wszelkie pęknięcia szlichty (miejsce i długość) q Sprawdzić równość i gładkość szlichty q Sprawdzić czy jest odpowiedniej wielkości szczelina dylatacyjna przy ścianach (potrzebna dla "pracującego" parkietu) Ściany q Jeśli przestawialiście ścianki - sprawdzić zgodność z projektem (szczególnie w tych miejscach gdzie planowaliście np. zabudowę lodówki, pralki, szafy wnękowej) q Sprawdzić wszelkie możliwe kąty ścian (kątownik 60x80) q Sprawdzić piony ścian q Sprawdzić równość i gładkość q Sprawdzić domalowanie ścian (możliwe przebarwienia w związku z ich jednokrotnym malowaniem) q Sprawdzić wykończenie ścian (rogi, kąty, przy oknach) Okna q Sprawdzić piony i poziomy ustawień okien q Sprawdzić łatwość otwierania i zamykania okien q Sprawdzić czy okna nie są uszkodzone (porysowane, pobite szyby, porysowane, pęknięte ramy okien) q Sprawdzić czy są wszystkie klamki w oknach q Sprawdzić sposób wykończenia przy futrynach, wewnątrz i na zewnątrz budynku q Sprawdzić czy są wszystkie maskownice na zawiasach okiennych q Jeśli mieszkasz na parterze zażądaj przedstawienia atestu na folię antywłamaniową, która powinna się znaleźć na szybach (może przydać się przy ubezpieczaniu mieszkania) Parapety(jeśli są) q Sprawdzić czy są równo obsadzone parapety (poziomy) q Sprawdzić sposób wykończenia parapetów wewnątrz i na zewnątrz budynku Parapety(jeśli z nich zrezygnowaliście) q Sprawdzić czy zostały wyciągnięte wszystkie kliny q Sprawdzić czy okna są wszędzie dobrze uszczelnione pianką montażową Balkon q Sprawdzić zamontowanie balustrad q Sprawdzić pomalowanie balustrad q Sprawdzić czy na balustradzie nie ma korozji - dość często występowała to na I etapie q Sprawdzić spadek - deszcz ma spływać do rynny a nie do mieszkania q Sprawdzić wszelkie pęknięcia, równość, gładkość wylewki Taras q Sprawdzić równość, gładkość wylewki q Sprawdzić spadek - deszcz ma spływać do ogrodu a nie do mieszkania Ogród q Sprawdzić kompletność ogrodzenia (płotki, murek) q Sprawdzić jakość montażu rynien q Sprawdzić czy powierzchnia ogródka zgadza się z tą zapisaną w umowie Instalacja elektryczna q Sprawdzić zgodność z naszym projektem: ilość włączników i gniazdek, ich umiejscowienie, wysokość rozmieszczenia q Sprawdzić stałość montażu wszystkich gniazdek i włączników q Podłączyć wszystkie żarówki (warto zaopatrzyć się w odpowiednią ilość zestawów drut + oprawka + żarówka, przydadzą się i tak do czasu zakupu żyrandoli - przynajmniej na czas prac wykończeniowych), spróbować je zapalić (także naraz) q Sprawdzić wszystkie kontakty przy pomocy próbnika czy dowolnego urządzenia elektrycznego np. ładowarki telefonu q Zweryfikować działanie bezpieczników (czy po ich wyłączeniu faktycznie żaden kontakt nie jest pod napięciem) q Bezpieczniki w szafce bezpiecznikowej powinny być opisane q W chwili odbioru wykonawca powinien nie tylko zademonstrować działanie instalacji elektrycznej, ale i przekazać nam protokoły pomiaru jej zerowania i izolacji q Sprawdzić działanie dzwonka q Sprawdzić i spisać licznik elektryczny Instalacja CO q Sprawdzić czy grzejniki grzeją q Zgodność z projektem q Sprawdzić regulację i sposób działania q Sprawdzić stałość zamontowania q Sprawdzić czy są wszystkie zawory/termostaty q Sprawdzić i spisać licznik ciepła Instalacja wodna i kanalizacyjna q Jeśli się da - sprawdzić czy jest woda q Sprawdzić i spisać licznik wody q Sprawdzić zgodność z projektem (szczególnie odpływu kanalizacyjnego WC) q Jeśli jest wyprowadzona zimna woda do ogrodu - sprawdzić jakość montażu wewnątrz i na elewacji Wentylacja q Sprawdzić poprawność działania odpowiednim urządzeniem lub jeśli takiego nie mamy przystawić do kratki wentylacyjnej zapaloną zapałkę lub zapalniczkę q Sprawdzić zgodność z projektem (powinny być: dwa niezależne piony w kuchni, pion w pomieszczeniu gospodarczym, pion w łazience) Instalacja telewizyjna, telefoniczna, internetowa, alarmowa, domofonowa q Sprawdzić zgodność z projektem q Sprawdzić czy wychodzi odpowiednia ilość kabli sieciowych do szafki na klatce Odbiór metrów mieszkania q Liczenie metrów mieszkania razem ze ściankami działowymi ale bez ścian zewnętrznych i bez tynków na ścianach zewnętrznych q Nie wliczać balkonu, tarasu do metrów mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synek77 Re: na co należy zwrócić przy odbiorze nowego mie IP: 195.116.241.* 22.01.04, 11:13 dzięki wszystkim za rady, teraz na pewno coś im wytkne, ale wolałbym żeby żadnych usterek nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: na co należy zwrócić przy odbiorze nowego mie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 11:55 ja też dziękuję, niedługo odbieram mieszkanie i rady będą jak znalazł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: na co należy zwrócić przy odbiorze nowego mie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.04, 19:58 Synku odbieraj swoje mieszkanie nawet dwa dni. Czyń to w dzien. Do pomiarów katów zarzycz sobie narzedzi dewelop. co w przypadku wad nalezy zaznaczyc ,, pomiar wykonano listwą drewniana z podziałka o długosci....,, itp. Pamietaj że nie musisz sie znac na budownictwie . To sprzedający ma wyjasnic wszelkie watpliwosci, nawet gdyby były naiwne i głupie. I zasada: nic na gebe wszystko na pismie a korespondencja listem poleconym. Wez fachowca do odbioru. Oceń także to co jest za mieszkaniem a za co płacisz / korytarze, klatki schodowe/. Odpowiedz Link Zgłoś