teufel 13.09.04, 18:26 Smutna wiadomość:( Ale już się do tej myśli przyzwyczaiłem:(Co do rozbudowy, to chyba nie ma szans w tym roku:/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.dhcp.csulb.edu 13.09.04, 20:20 polaczenia z Lodzi byly zdecydowanie za drogie i LOT tez bardzo czesto je odwolywal. Kupilam juz 4 razy bilet i lot byl ZAWSZE odwlany. LOT zaoferowal nam za to przejazd minibusem co trwa dluzej niz jazda pociagiem do W-wy. Poza tym polaczenia byly nie dopasowane do lotow miedzynarodowych. Dlatego tez zrezygnowalam z ich uslug. Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą 13.09.04, 21:29 Mam pytanie odnośnie pilotów: czy piloci obsługujący to połączenie byli łodzianami czy też nocowali w którymś z łódzkich hoteli lub gdzieś na lotnisku??? maxxman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ander Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.toya.net.pl 13.09.04, 21:36 Piloci, stewardessa(y) nocowali w którymś z hoteli. Na lotnisku nie ma takich możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą 16.09.04, 13:02 Gość portalu: ander napisał(a): > Piloci, stewardessa(y) nocowali w którymś z hoteli. Na lotnisku nie ma takich > możliwości. Kuuuuuurrddeeeeeeee!!! Przecież to wybijało koszty utrzymywania tego połączenia w kosmos!!! Czy naprawdę nie można było rozwiązać problemu inaczej??? maxxman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: html Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.toya.net.pl 13.09.04, 21:35 Nie ma co lamentować. Skoro Łodzianie nie chcieli latać do Warszawy to tym bardziej nie polecą do Kolonii. A rozbudowa pasa jest tematem nieco wyświechtanym. Podatnicy zapłacą za eksperymenty z menedżerskim zarządem "Lublinka", a winę zwali się na "LOT". Wystarczy poczytać te buńczuczne wypowiedzi władz miasta, prezesów lotniska. Przecież to pył na wietrze (Dust in the wind"). Gdzie są te tanie linie, podniebne taksówki, port przeładunkowy, etc. To co, chyba koniec złudzeń? Czekamy teraz na MPK? Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek72 Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą 14.09.04, 09:13 O czym ty mówisz??? LOT tyle razy odwoływał lot do Łodzi bez wyraźnego powodu, że dziwi mnie ilość przewiezionych pasażerów. To nie jest wina Łodzian, że nie latają do W-wy, lecz LOT-u, że nie chce ich wozić. Do tego zupełnie abstrakcyjne terminy lotów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spott Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: 217.153.156.* 14.09.04, 16:47 "Skoro Łodzianie nie chcieli latać do Warszawy to tym bardziej nie polecą do Kolonii." A dlaczego tak sadzisz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: *.p.lodz.pl 13.09.04, 22:19 ...wojna. Ze stolica i jej ambicjami. To bylo do przewidzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: 213.17.170.* 14.09.04, 08:01 A kto w nie polegnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: 213.17.170.* 14.09.04, 08:06 No to czas przestać oglądać się za stolicą i zacząć realizować własne ambicje i cele za jej plecami. Nie można dopuścić, żeby warszawka sobie nas podporządkowała i czyniła swoim zapleczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protz Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: 217.153.156.* 14.09.04, 08:29 a to od kiedy przez stolice sie lotnisko nie rozbudowywuje? Protz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: *.p.lodz.pl 14.09.04, 13:23 Od zawsze, jesli sie nie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protz Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: 217.153.156.* 14.09.04, 14:21 Z tego co sie pisze ostatnio to brak rozbudowy nie wynika teraz z działań warszawki ale z problemow lokalnych. Wsparcia tez co prawda nie ma, w odroznieniu na przyklad od Rzeszowa czy innych portów. Protz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 16:19 Działań lokalnych... hmmm... a skąd wiadomo za czyją namową są te protesty??? MK Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... 15.09.04, 13:47 Tak, juz widze jak biedna warszawka ze swoim rachitycznym lotniskiem obawia sie rozbudowy wielkiego Lublinka, centrum tanich linii lotniczych. Proponuje nie posuwac sie do teorii spiskowych. Jednym słowem: nie pieprzmy głupot. Jesli władze Łodzi beda chciały, lotnisko na Lublinku powstanie. Jesli nie - koniec marzeń. -- Protz Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: *.p.lodz.pl 15.09.04, 17:40 Czlowieku mityguj sie. Jesli od niepamietnych czasow nie mialo byc lotniska na Lublinku w planach centralnych - to kto jest temu winien? Zgadzam sie co do jednego - rowniez ludzie rzadzacy Lodzia. Ale nie tylko oni. A ja sie upieram, ze duze lotnisko tanich linii moze byc dla Okecia konkurencja. Wiec lepiej ja zdusic w zarodku. Sam bym tak robil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 21:09 Dokładnie tak. Małe i bylejakie łatwo zdusić, nawet nikt nie będzie żałował. Z inne branży podam przykład - firma Atlas: konkurenci ich zlekceważyli gdy niedawno zaczynali mieszać mikstury w garażu i po paru latach wyrósł gigant i konkurent. Pozdrawiam, MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protz Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: 217.153.156.* 16.09.04, 20:23 > Zgadzam sie co do > jednego - rowniez ludzie rzadzacy Lodzia. Ale nie tylko oni. Przypominam, kto byl ostatnio premierem i kto nim teraz jest. Skoro nawet 'pseudo-łodzianin' i aktualny premier - łodzianin nie bardzo sie kwapią żeby nam pomóc... > A ja sie upieram, ze duze lotnisko tanich linii moze byc dla Okecia > konkurencja. Ale od kiedy to Łodz ma byc lotniskiem dla tanich linii? Tak naprawde gdyby to mialo nastapic to potrwaloby kilka ladnych lat. Dlaczego inne porty sie rozwijaja? Przeciez kiedys ludzie z Polski tez latali za granice tylko z Okecia? Czemu mityczna Warszawka umozliwila wiec tym portom rozwój? Zreszta, ludzie pracujący na Okeciu pewnie niezle by sie usmiali z takich teorii jak w tym wątku. Troche skromnosci i realizmu proponuje. Protz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: *.p.lodz.pl 16.09.04, 23:25 Dlugo stolica nie chciala, ale jakos ci inni w koncu przeparli - w przyplywie oleum do glowy albo z czystej prywaty. Rozbudowa Rzeszowa to "przepieranie" paru podkarpackich poslow, ktorym nie chcialo sie telepac koleja czy droga w ich peryferie. Teraz Okecie nie chce popuscic, bo zawsze co Warszawa i troche na jedno lotnisko to lepiej niz tylko Warszawa. Lodz od Warszawy jest tak blisko, ze jesli cena biletu bylaby naprawde konkurencyjna, to i warszawianie odcierpia polski pociag albo polskie drogi na dojazd. 'Catchment areas' Lodzi i Warszawy z grubsza moga sie pokryc (tzn. de facto lodzki zawrzec sie w warszawskim, ze wzgledu na niedorozwoj lodzkich polaczen ladowych). Poza tym po co stwarzac nowy cel do wydawania pieniedzy, ktore moga isc na huty/kopalnie/administracje centralne? "Niech ci parweniusze z Lodzi dojezdzaja na Okecie - przeciez nie maja daleko." Typowy dyktat stolicy w scentralizowanym panstwie. Wystarczy popatrzec na Paryz. Tylko proporcje nie te. A moze zreszta i te, sadzac po inteligencji i wielkosci obywatelskiej dumy lodzian. Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... 17.09.04, 17:05 > A moze zreszta i te, sadzac po inteligencji i wielkosci obywatelskiej dumy > lodzian. Nie wiem jak Ty, ja na swoja inteligencje nie narzekam,jak dotąd pomaga mi bardzo w życiu. Jak na razie sprawdza sie nawet na tym forum, bo jak na razie wszystkie moje przypuszczenia i analizy okazały sie trafione, mimo, ze jeszcze przed wakacjami szykowano dla mnie stół pod którym miałbym szczekac z Frostem. :-D Co do dumy.. z czego byc tu dumnym? Znajomi z innych polskich miast po wizycie w centrum Łodzi mowia, ze nie spodziewali sie takiego brudu, syfu i slumsów. Na szczescie nie wszyscy widzieli Piotrkowskią w poznych godzinach nocnych.Takie jest to miasto. I nie pomoze tutaj pro-lokalna propaganda w mediach, tylko ciężka praca lokalnych władz, które, notabene, wolą zajmowac sie tematami zastępczymi. Zgadzam sie natomiast, ze na wsparcie z Warszawy nie mamy co liczyc, trzeba sobie radzic samemu. Ale jak sobie radzic, skoro nawet łódzcy premierzy szybko zapominaja o swoich wyborcach. -- Protz Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383 (nieczynne przez 2 tygodnie) Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... 17.09.04, 17:28 > Jak na razie sprawdza sie nawet na tym forum, bo jak na razie wszystkie moje > przypuszczenia i analizy okazały sie trafione, mimo, ze jeszcze przed >wakacjami > szykowano dla mnie stół pod którym miałbym szczekac z Frostem. :-D Widze, ze ten watek jest nie tylko na lotnisku, ale tez na ogolnym forum, wiec częsc forumowiczow moze nie wiedziec, o co mi chodzi. Nie szkodzi ;) Pozwolcie więc, forumowicze łódzcy, ze sie przedstawie. Jestem Protz, po prostu Protz. -- Protz Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383 (nieczynne przez 2 tygodnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: *.p.lodz.pl 18.09.04, 16:40 A jak mozna to nazwac, jesli nie brakiem inteligencji, skoro problemu transportu i powiazan poza zupelnymi ogolnikami w ogole nie porusza sie na okolicznosc wyborow? Co jest mocno nie tak z tutejszym spoleczenstwem, jesli w ogole mozna uzyc tego slowa. Piszac o dumie mam na mysli sztywny kark. To nie znaczy brak swiadomosci potrzeb - wrecz przeciwnie. Te dwie rzeczy musza isc w parze. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... 20.09.04, 17:30 > najomi z innych polskich miast po wizycie > w centrum Łodzi mowia, ze nie spodziewali sie takiego brudu, syfu i slumsów. Protz, nie obraź się, ale może Ty zwyczajnie nie masz pojęcia co w Łodzi pokazać? Ja moich znajomych rozkręcam do tego już stopnia, że zaczynają przyjeżdżać regularnie. Znajomi z Warszawy, Poznania, Śląska tu przyjeżdżają, żeby odpocząć, zobaczyć Manufakturę, zjeść na Pietrynie, posiedzieć z piwkiem w jednym z licznych (i wspaniałych) parków. Może Twoje nastawienie pesymisty tak oddziałuje na innych? Łódź jest brudniejsza i brzydsza niż Poznań i Wrocław. Jest więcej żuli. Ale ma za to takie atuty, że można spowodować, że ludzie mówią o niej dobrze i chętnie tu wracają... pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: 82.177.98.* 20.09.04, 17:59 masz racje topjes tp fakt ze Łodz jest brudna, a jak zboczysz z Pitrowskiej to wydaje Ci sie ze dopiero wojna sie skonczyla, ale byc moze dzieki temu to miasto ma to cos szkoda ze jest nie podrodze bo chetnie bym tam wpadal czesciej. Jaka jest to jest ale ma swoja atmosfere. Odpowiedz Link Zgłoś
kriku Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... 20.09.04, 18:51 topjes napisał: > Ja moich znajomych rozkręcam do tego już stopnia, że zaczynają > przyjeżdżać regularnie. Co zatem im pokazujesz? > Znajomi z Warszawy, Poznania, Śląska tu przyjeżdżają, > żeby odpocząć, zobaczyć Manufakturę, zjeść na Pietrynie, posiedzieć z piwkiem > w jednym z licznych (i wspaniałych) parków. Piwo i parki??? Moj kolega poszedl w nocy po papierosy (doslownie 50 metrow), jak wrocil nie mial zegarka, 5 zl reszty i telefonu - za to teraz ma szwy na luku brwiowym do zdjecia! Moglo byc gorzej - mogl stracic oko. Sa w tym miescie osoby, ktore po podobnych przezyciach boja sie wychodzic w dzien! > Ale ma za to takie atuty, że > można spowodować, że ludzie mówią o niej dobrze i chętnie tu wracają... Przez pare ladnych lat mieszkalem w akademikach na Lumumby - zajebisty okres w moim zyciu. Ale w piatki i soboty bylo gorzej - jak sie dresy z miasta zjezdzaly; podobnie jest teraz z juwenaliami - od czasu wprowadzenia sceny techno jest strasznie - nie ma to jak specjalnie rozwalic glowa kasownik w tramwaju! Co takiego wspanialego jest w Lodzi, oprocz atmosfery fajnego imprezowania, o ile wiesz gdzie bedziesz w miare bezpieczny? Strefa Ekonomiczna i tania sila robocza - to sa zalety regionalne! greetz Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... 21.09.04, 11:21 > Co zatem im pokazujesz? Zapraszam na forum "Porozmawiajmy o Łodzi" - tam często ludzie o tym piszą. W skrócie: Księży Młyn, spacer Tymienieckiego, czynszówki na Księżym Młynie - to powala na kolana przy ładnej pogodzie. Dalej Park Źródliska - jeden z najpiękniejszych w Polsce parków. Bardzo wyjątkowy - podobny do angielskich - rozłożyste drzewa, dużo trawy - w moim stylu. Oczywiście obowiązkowo Manufaktura, makieta, opowiadam o tym, brama, Pałac Poznańskiego (przepiękne wnętrza), wspaniała wystawa o Getcie (szkoda, że czasowa). Dalej - stacja Radegast, bardzo to wymowne i robi wrażenie, cmentarz żydowski. Jak mam czas to Las Łagiewnicki, Stacja Nowa Gdynia i wspólne pójście na basen. Moje ulubione knajpki na Piotrkowskiej - każdy coś znajdzie dla siebie. Przejażdżka samochodem po Łodzi - Wólczańska/Politechniki i wspaniałe budynki PŁ (te ceglane), do tego rektora. Ulica Skorupki i Katedra. Dalej - Uniontex przy Banku Przemysłowym. Najbardziej odjechana ścianka wspinaczkowa w Polsce :))) i do tego ten budynek Elektrowni! Gelaria Łódzka i budynek Agory - jak umiejętnie zostały wkomponowane w architekturę Łodzi. SSE Łódź przy Kilińskiego. Budynki Szkoły Filmowej. (to dalej wycieczka samochodowa). Można też pokazać Senatorską (siedziba m.in. GOH), na Milionwej np Arges. Takie biura robią wrażenie. Z dalszych rejonów - budowa Gillette, opowiedzieć o Philipsie i pokazać działkę. Hotel Ambasador - można iść na basen - Stawy Jana. KAMIENICE! Zachodnia, Narutowicza, Piotrkowska. Trzeba iść i podnosić gościom głowy do góry! Większość z nich połyka bakcyla... :) Budynek Filharmonii (ten nowy), wejść do środka, pokazać szkło i stal :) Budynki UŁ na Matejki - Wydział Zarządzania (pokazać w środku), teraz robią Bibliotekę. Co do knajpek - jak już pisałem - każdy ma swoją. Ja lubię pokazywać Kaliską, Peron 6, Ha-Long, Meksykańską, o np podwórko gdzie jest Bilkle (i Generali) jest śliczne itd itp itd itp I jeszcze absolutnie przepiękny ogród botaniczny! Do tego park przy Zoo (nie wiem jak się nazywa :), park przy Zgierskiej koło Getta (też nie znam nazwy). Boże - jakie tu są parki w tym mieście to szok! :) Ale najważniejsze to bardzo pozytywne nastawienie pokazującego. Jeśli ktoś się boi, że Łódź jest brzydka - to jak ma przekazać gościowi, ze jest ładna? Gościa trzeba zafascynować. Ja tak nawijam o Manufakturze czy fabryce Scheiblera, że to się najczęściej udziela. Nie boję się i nie wstydzę się brudu - bo on jest w całej Polsce. Taszczę gości na czynszówki przy Księżym Młynie i zatrzymuję czas. Co z tego, że nie jest tam najczyściej. Ale trzeba umieć zatrzymać czas, zatrzymać myśli i stanąć w tej alei drzew między kamienicami, poczuć tę ziemię, tę atmosferę. I sprzedać to uczucie - bo ludzie to kupują. A praca jest tego warta - moi znajomi chętnie wracają, chętnie wpadają choćby nawet przejazdem na chwilę. Coś zjeść, pogadać, odpocząć. > Piwo i parki??? Moj kolega poszedl w nocy po papierosy (doslownie 50 metrow), > jak wrocil nie mial zegarka, 5 zl reszty i telefonu - za to teraz ma szwy na > luku brwiowym do zdjecia! Moglo byc gorzej - mogl stracic oko. > Sa w tym miescie osoby, ktore po podobnych przezyciach boja sie wychodzic w > dzien! Przyjedź do Bytomia albo do Zabrza. Walą po ryju - gwarantuję :))) Nie chce lukrować - już wielokrotnie pisałem, ze w centrum jest bieda, że żulerstwo i fakt, jest bardziej widoczne niż w Poznaniu czy Wrocławiu. ALE w Poznaniu tydzień temu też mi żule przy samym rynku namolnie się narzucali czy popilnować auta. W Poznaniu żule chodzą po rynku i żebrzą w ogródkach od turystów kasę. Dokładnie tak było tydzień temu. To jest wszędzie, w całej Polsce. Łódź ma duszę i niesamowity klimat. Nieszczęściem Łodzi jest ponadprzeciętna bierność mieszkańców, brak wiary, żulostwo w centrum, wlekąca się rozbudowa Lublinka, brak znajomości własnego miasta!!! Ja znam rodowitych Łodzian, z których większość nawet w połowie, ba w ćwierci nie zna Łodzi tak jak ja. Nie mają pojęcia jakie tu są zabytki i jakie wspaniałe rzeczy. > Co takiego wspanialego jest w Lodzi, oprocz atmosfery fajnego imprezowania, o > ile wiesz gdzie bedziesz w miare bezpieczny? Strefa Ekonomiczna i tania sila > robocza - to sa zalety regionalne! Kurcze, a może zacznę organizować wycieczki po Łodzi? :)))) Otwórz oczy i spędź kilka dni na chodzeniu po Łodzi, po fabrykach, po fajnych nieznanych Ci miejscach - odkryj sam to miasto. Wtedy albo Cię urzeknie albo po prostu to nie jest ta dusza, której szukasz i tyle. Nie każdemu musi się podobać Łódź. Ja osobiście NIGDY nie chciałbym mieszkać w Krakowie - za dobrze go znam. Jest ciekawy itd ale to NIE TEN klimat. Za to Wrocław pozdrawiam - jest wspaniały :))) pzdr topjs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: *.toya.net.pl 27.09.04, 16:46 No,no...widzę że jednak są nieliczni znający ciekawe zakątki naszego miasta- cieszę się bardzo.Mam nadzieję, że znajdzie się grupa ludzi, która zmieni w końcu kiepski wizerunek Łodzi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: dziwicie sie? przeciez zaczyna sie... IP: *.p.lodz.pl 14.09.04, 18:19 I o to wsparcie przeciez chodzi. Z tego co mi wiadomo, koszt inwestycji, ktory mialo poniesc miasto (jak koszt wszystkich innych inwestycji na Lublinku, ktory miasto juz ponioslo) to jedynie ulamek tego, co wnioslo panstwo do innych loklanych portow lotniczych. Dlaczego? My wiemy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: james Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 14.09.04, 08:23 normalka,stolica nie chce mieć nic wspólnego z kropownickim i jego kolesiami.Brawo LOT!!!,pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dojo Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.rivm.nl 14.09.04, 09:55 Ale najfajniej byl przyleciec po 22 na Okecie i dowiedziec sie ze samolot do Lodzi odwolany (a mam bilet) i niestety zadnego polaczenia z Lodzia po 23! A dla 2 osob nawet busa nie zaproponawli. A Lot jak zwykle umyl rece! Wlasnie tak to polaczenie traktowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pernus Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.09.04, 10:16 Proponuję nową ankietę na najgorszą wiadomość dla Łodzi : koniec lotów z Lublinka, koniec planów centrum rozliczeniowego Philipsa ,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protz Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: 217.153.156.* 14.09.04, 11:10 koniec marzeń o rozbudowie pasa... przynajmniej w tym roku Protz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 11:35 Nawyrazniej wladze sobie odpuscily rozbudowe lublinka z powodu budowy nowego portu dla warszawy i lodzi. Tak wiec mysla sobie ze poco ladowac wlasna kase obok za pare lat powstanie port z prawdziwego zdarzenia.. Nie ma to jak byc blisko stolicy scentralizowanego panstwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: czarna dziura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 11:39 Warszawa działa na zasadzie czarnej dziury. Wysysa wszystko co się znaduje w jej otoczeniu. A że Łodź jest najbliżej jej to traci na tym najbardziej. To są skutki budowy scentralizowanego państwa KCPZPR i SLD. W takim państwie powstaje własnie efekt "czarnej dziury". Stolica wysysa wszystko dookola. Bierze wszystko a innym rzuca tylko ochłapy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Pro warszawski jest PiS i troche PO a nie SLD IP: *.p.lodz.pl 16.09.04, 13:30 Co ty z tym SLD. Ostatnio najbardziej prowarszawska partia jest PiS a niewiele lepsze jest PO. W najblizszym czasie maja dac pod glosowanie ustawe ktora zobowiaze budzet panstwa do wplacania 400 mln zl rocznie na budowe metra. (dla przykladu na rozbudowe lublinka wystraczy 8 razy mniej) SLD byl przeciw. Pragne tez szanownemu panu przypomniec ze w grudniu te dwie partie mimo problemow z finansami panstwa przeforsowaly 550 mln z tegorocznego budzetu na metro i PKP. Wiec jak beda wybory to nawet nie mysl o glosowaniu na Kaczynskich ktorzy nawet nie maja czasu no spotkanie z kolega z prawicy Kropiwnickim a nad PO jesli chcesz zaglosowac to sie powaznie zastanow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Pro warszawski jest PiS i troche PO a nie SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 13:45 PO nie jest prowarszawską partią. Najsilniejsze ośrodki PO to Gdańsk i Wrocław. Tusk już wielokrotnie na łamach prasy wypowiadał się że trzeba skonczyć z centralistycznym państwem i z hegemonią warszawy. PiS jest może prowarszawski ze względu na pana prezydenta Kaczyńskiego, ale za to druga (trzecia) osoba w parti to Kazimierz Ujazdowski z Wrocławia. Tak więc trzeb apatrzeć co kto mówi. SLD casły czas dąży do centralizacji -przykład służba zdrowia, jedna kasa chorych itd 17 województw itd. A PO od dawna jest zanane z krytycznego stosunku do centralizacji. Tusk chce silnych 5-8 regionów z silnymi stolicami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip PO a decentralizacja PL IP: *.p.lodz.pl 26.09.04, 00:44 Czy te plany decentralizacyjne PO maja jakas podbudowe w konkretnych zamierzeniach? Bardzo jestesmy ciekawi... Zaglosujemy nawet na dyabla, jesli ten nam to obieca i da rekojmie, ze tak zrobi jak gada. (Ale musi obiecac cos jeszcze...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz J Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: 62.233.229.* 14.09.04, 11:49 Lotnisko Lublinek to od samego początku prawdziwa amatorszczyzna. Niech nam lokalny patriotyzm tego faktu nie przesłania! Nie przypominam sobie by kiedykolwiek ta spółka miała jakąkolwiek przemyślaną strategię rozwoju. Wiecznie były tylko przepychanki o pieniądze, puste słowa polityków... I wygodne posadki (żadnych obowiązków, duże pensje) dla paru osób w tej spółce. Gdyby wsztystkie zainwetsowane tam pieniądze, wraz z kosztami utrzymania spółki przez ostatnich 10 lat, zainwestować w całkiem nowe i profesjoanlnie zaprojektowane lotnisko pod miastem, efekt byłby lepszy! Czy profesjonalista nie wiedziałby że potrzebna jest na lotnisku stacja paliwowa? Czy profesjonalista nie pamiętałby ile metrów powinien mieć pas startowy? Czy profesjonalista nie wie gdzie powinna być usytowana wieża? I tak dalej... i tak dalej... Niestety, drodzy Łodzianie, Lublinek to typowy dla Łodzi przykład amatorszczyzny. Nie udawajmy sami przed sobą że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą 14.09.04, 13:16 > Niestety, drodzy Łodzianie (...) Łodzienie do boju! I w ogóle precz z preczem! ;))) A ja ostatnio jestem jakoś spokojny o przyszłość tego miasta na tle Polski. Zbyt dużo pozytywnych sygnałów. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequent flyer Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: 5.5R* / *.nokia.com 14.09.04, 16:34 13 osob? Dziwne ja widzialem 7 pasazerow razem ze mna. W tym jedna osoba z LOTu albo oblugi lotniska bo leciala identyfiujac sie pracwniczym id i po przylocie wsiadla do busa ze stewardesami. Polaczenie Łódź-Warszawa i Warszawa-Łódź była żenujące - samolot do Łodzi był ostatnim samolotem odlatującym z lotniska krajowego. ZAWSZE był opóźniony bo Gdańsk, Bydgoszcz i Kraków musiały byc pierwsze. W piątek wieczorem nie było sie czym dostać do Łodzi bo LOT zmienił rozkład i w piątek samolot nie latał. ATR ma jakies 40 miejsc, nigdy nie widziałem zeby bylo obsadzone wiecej niz 10- 12. albo było za drogo albo ludzie nie wiedzieli ze mozna do Wawy poleciec. Albo tez lot o 5.50 (ostatni byl o 6.00) ktory trwa 20 minut nikogo nie kusi bo i po co. Do pracy sie chodzi na 8 albo 9 a nie na 6 rano. Mysle ze nikt nie miał i dalej nie ma pomysłu na loty Łódź-Warszawa. Lotowi to zwisa bo nawet traktowanie tego jako feedera nie spełniło zadania. Władze lotniska chyba nic nie mogą poza wypowiadaniem się w prasie. Smutne to wszystko. I jeszcze pociąg ktory co prawda jeżdzi co godzine, ale pokonanie 120km zajmuje mu 2 godziny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spott Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: 217.153.156.* 14.09.04, 16:45 13 osob wykupilo bilety z czego 7 sie nie zglosilo. A odlatywal z Wawy ostatni bo tak bylo w rozkladzie, a nie Gdansk musial pierwszy leciec. Po za tym czesto samolot czekal na pasazerow tranzytowych z opoznionych rejsow i dlatego lecial pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dojo Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.rivm.nl 14.09.04, 17:09 Pewnie ze byl ostatni, ale wystarczylo posiedziec zeby zobaczyc jak Lot traktuje ten lot. Czekal na tranzytowych - wylatywal ostatni to mam rozumiec ze mial zabrac wszystkich co leca do Lodzi z danego dnia? Dziekuje wolalem wrocic PE albo samochodem niz czekac pare godzin na tym wsiowym lotnisku. Czekac zeby pozniej sie okazalo ze zamiast samolotu jest bus i zamiast na 23:30 bylo sie w Lodzi po 1! Katastrofa! A lepiej bylo nie nadawac bagazu do Lodzi tylko odebrac sobie w W-wie bo pozniej Pan sympatyczny celnik na Lublinku kazal go otwierac i znowu dodatkowa udreka i czas! (rozumiem przy takiej ilosci pasazerow statystycznie szansa na kontrole jest wieksza) A jak sie bralo w lapke ;-) to luzik! Z jednej strony szkoda ale z drugiej ta godzina i nieregularnosc byly koszmarne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciechboski Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 17:44 Kochani nie ma sie co oszukiwać, poprostu to już jest koniec, ale na jakiś czas tylko! Ile razy było tak że już likwidowali połączenie??? kilka! i jak sądze tak będzie i teraz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boro ...i bardzo dobrze się stało... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 17:44 Doskonałe są te wasze teorie dotyczące braku rozwoju tej waszej dziury! Wszystkiemu winna Warszawa, SLD, Gomułka, Gierek, Wałęsa i Kwaśniewski. Ludzie, stuknijcie sie w głowę! Takie są prawa rynku, że likwiduje się to co nie przynosi zysku! Kto będzie od was latał i gdzie? Ta biedota żebrająca na Piotrkowskiej, kibole z Widzewa, czy łowcy skór? Przyszło wam żyć w czarnej dziurze i tak już będzie. Trzeba się z tym pogodzić, a nie szukać winnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ander Re: ...i bardzo dobrze się stało... IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 19:52 > Przyszło wam żyć w czarnej > dziurze i tak już będzie. Trzeba się z tym pogodzić, a nie szukać winnych... Przypomnę Ci to kiedyś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: ...i bardzo dobrze się stało... IP: 194.63.132.* 14.09.04, 21:27 Masz racje, Boro. A to dlatego, ze i w Warszawie i w Lodzi jest zbyt duzo ludzi takich jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: ...i bardzo dobrze się stało... IP: 194.63.132.* 14.09.04, 21:42 suplement, bo mi wyszlo troche za szybko i nieladnie - nie chodzi mi o Twoja osobe, tylko o sposob Twojego myslenia. Najbardziej wkurzajace sa postawy ludzi typu "zapchana dziura" i "pogodzic sie". Do tego dochodzi jeszcze zawisc i typowe polskie "co moje, to bronie - co wspolne to mi zwisa". Np. mieszkancy osiedla Pienista, torpedujacy wszystko co zwiazane z nowoczesniejszym lotniskiem. To doprawdy ponizej krytyki. Lotnisko istnieje od lat 20-tych, a wiekszosc tych domkow wybudowano raczej po wojnie. Jak sie budowalo/kupowalo chalupe kolo lotniska, to trzeba bylo sie liczyc z konsekwencjami. Zamiast starac sie o - mur dzwiekochlonny dookola lotniska - dofinansowanie szyb dzwiekochlonnych itp. lub np. jakichs promocyjnych cen na przeloty, blokuja szanse dla calego miasta. Ale tak samo jest z wysypiskami smieci, sortowniami odpadow, autostradami.... Wszyscy tego potrzebuja, ale nikt tego nie chce. Nie za jego plotem. Ale gdzies to trzeba ulokowac. Ja tam bym wolal lotnisko zamiast wysypiska smieci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Trollu jeden... 14.09.04, 23:24 ... a czymże się ta Łódź różni od reszty Polski? Możesz mnie oświecić? A teraz wyluzuj bo już Ci chyba wypieki na twarzy wyszły podczas pisania swych wypocin ;) topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: ...i bardzo dobrze się stało... IP: 213.17.170.* 15.09.04, 08:10 Twoja wypowiedź świadczy o tym, że dla twojej warszawki nalezy równiez zlikwidować ponad połowę połączeń kolejowych bo są nieopłacalne a jednak istnieją. To że Warszawka wykorzystując skrajny centralizm panujący w naszym państwie siłą kształtuje potoki pasażerskie w taki sposób aby mieszkańcy innych regionów musieli korzystać z jej dworców i lotnisk (innej opcji nie mają) oznacza, że inni to dziura. Świadczy to tylko o prymitywiźmie panującym w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haslo Bania Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.proxy.aol.com 15.09.04, 10:34 Lodz powinna calkowicie olac kiepski LOT i zadzialac z innymi liniami, typu Ryanair, Easyjet i inne i rozwinac [oplaczenia bezposrednie z Europa oraz niedrogie loty krajowe. LOT zawsze wolal obslugiwac Warszawke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Koniec z centralizmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 11:09 Trzeba skonczyc z centralizmem w tym. Kraju. Juz dwno temu AWS chialo zbudowc 12 silnych regionów z 12 silnymi stolicami. Tym czasem dzieki SLD skonczylo si tak jak widzimy. 16 słabiutkich wojewodztw i 16 całkowicie zaleznych i stlamszonych przez Warszawę stolic regionalnych. Dlaczego 30 mln. mieszkaców a wieć większośc godzi się na dyktat stolicy? Jak zwykle poszlo o wlaśne interesy i stołkii lokalnego estabilishmentu. Bo przecież trzeba samemu sie nachapać. I ztad mamy taką administrację w kraju jaką mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Koniec z centralizmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 11:12 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2283624.html Odpowiedz Link Zgłoś
namban Haha, czyli wychodzi na to, że....... 15.09.04, 21:27 ....jedynym wyjściem jest ogłosić niepodległość Łodzi! ;-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.09.04, 13:30 Sorki, ale moim zdaniem polaczenie lotnicze miedzy Lodzia a Warszawa nie ma specjalnej racji bytu, za mala odleglosc. Co z tego ze dolece na Okecie w 20 min, jak odprawa i dojazd do centrum Wa-wy zajmie mi godzine. Powinnismy sie raczej skupic na porzadnym polaczeniu kolejowym (ponizej godziny, najlepiej ok 45 min.) i zawalczyc oto aby pociag z Lodzi zatrzymywal sie na stacji kolejowej pod nowo budowanym terminalem na Okeciu. A Lublinek pownien byc typowym portem lotniczym dla tanich linii lotniczych. Oczywiscie oprocz rozbudowy pasa startowego i innej infrastruktury potrzebne jest porzadne polaczenie z samym lotniskiem (dzisiaj dosyc tragiczne). Najlepiej nowa linia autobusowa z dw. Fabrycznego na Lublinek (wraz z porzdnym polaczeniem kolejowym Wa-wy z Lodzia wiele osob z Wawy mogloby korzystac na naszego lotniska). Okecie jest dosyc drogim portem lotniczym (dla linii lotniczych) a PPL ma wygorowane stawki, Lublinek moze na tym skorzystac bo nie jest czescia PPLu. W dodatku Etiuda na Okeciu jest namiastka tego co jest w Lodzi, wiec szanse sa. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
boska3 Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą 16.09.04, 16:01 Szkoda,ze LOT nie poinformowal pasazerow ktorzy juz mieli wykupione bilety do Lodzi, i dopiero w Warszawie sie dowiedzieli, ze owe polaczenie juz nie istnieje. Gratulacje dla organizacji firmy LOT! :-( Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą 17.09.04, 20:26 Słuchajcie, a jak oceniacie przyszłość połączenia EAE Łódź-Kolonia? Przetrwa czy padnie? Słyszałem ploty, że i to połączenie jest już na dogorywającym... maxxman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 20:43 Witam Jeśli nie zacznie rzetelnie się promować, ogłaszać, nie wprowadzi jakichś promocji, a Lublinek się rozbuduje to padnie na 100%. Tak samo jak Kolonia Wrocław - samo bez Łodzi też padnie. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protz Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 14:32 > Jeśli nie zacznie rzetelnie się promować, ogłaszać, nie wprowadzi jakichś > promocji, a Lublinek się rozbuduje to padnie na 100% Zgadzam sie w 100 procentach. Polaczenie, ktore ma szanse to Łodz - jakis hub zagraniczny, obslugiwane przez duzego przewoznika lub kooperanta. Jesli pojawi sie takie polaczenie to tylko trzymac kciuki za frekwencje. Protz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Koniec połączenia Łodzi z Warszawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 20:49 >Jeśli nie zacznie rzetelnie się promować, ogłaszać, nie wprowadzi jakichś >promocji, a Lublinek się rozbuduje to padnie na 100%. Tak samo jak Kolonia >Wrocław - samo bez Łodzi też padnie. Kolonia - Wrocław nie padnie. Do łodzi latało kilku pasażerów tak więc bez nich nic tu się na tej lini nie zmieni. Poztym w Koloni znajduje sie jedno z centrów Capgemini(outsourcing) które tworzy właśnie we Wrocławiu swoje centrum. Tak więc pasażerów będzie przybywac. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk101 Lepiej autostrada niz lotnisko 22.09.04, 05:10 A moze zamiast biadac nad utata polaczen lotniczych byloby lepiej zwrocic uwage na zbudowanie drogi szybkiego ruchu do Warszawy. To co sie dzieje czasami na odcinku od Rawy lub do Rawy zakrawa na totalne lekcewazenie Lodzi i lodzian w planach rozbudowy. Czy ktos wie czy jest nadzieja na poprawe? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Lepiej autostrada niz lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 11:42 Ostatnio przecież dużo się o tym mówi. Co prawda nie będzie na razie dobrej drogi pzez Rawę (nie licząć budowanej obwodnicy tego miasta), ale w końcu chyba coś ruszyło się z autostradą A2. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Ruszyło się i to konkretnie... 22.09.04, 11:54 ... ale to nie to forum. KOMUNIKACJA :) pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Re: Koniec IP: *.atlas.com.pl 24.09.04, 09:02 nareszcie,precz z w-szawą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ AIRSOCHACZEW IP: *.A.interkam.pl 25.09.04, 09:45 ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA SERWISU WWW.AIRSOCHACZEW.PL Jedenastoosobowa grupa międzynarodowych specjalistów odwiedziła w miniony piątek sochaczewskie lotnisko. Organizatorem spotkania był bardzo aktywnie wspierający działalność Stowarzyszenia Port Lotniczy Sochaczew - pan Zbigniew Sałek oraz prezesi Stowarzyszenia - Krzysztof Brymora. i Bogdan Zasada. Goście reprezentowali Port Lotniczy Lublin S.A., Instytut Transportu oraz firmy brytyjskie: ASM , ASM-International oraz ARUP. Firma ASM specjalizuje się w tworzeniu długoterminowych strategicznych kontaktów z portami lotniczymi. Tworzy dla nich szlaki komunikacyjne, bada ich opłacalność, zabezpiecza Nowe usługi w ruchu lotniczym, oraz pomaga w rozwoju regionów lotniczych. W trakcie wizyty na Sochaczewskim lotnisku, firmę ASM i ASM International reprezentowali najwyżsi członkowie Zarządów. Firma ARUP ma ponad 40-letnie doświadczenie w tworzeniu portów lotniczych. Wśród ponad stu stworzonych na całym świecie najbardziej znane to porty w Pekinie (Terminal 3), Atlancie i Singapurze. Firma ARUP oferuje usługi konsultingowe w sektorze lotniczym, w tym planowanie, tworzenie studiów wykonalności i opłacalności oraz projekty architektoniczne i zarządzanie wykonawstwem. Również i tą firmę reprezentowali przedstawiciele Zarządu. Eksperci z wielkim zainteresowaniem dokonali oględzin obiektu, studiowali mapy i plany, sprawdzali ogólną lokalizację obiektu. Potwierdzili przydatność obiektu do budowy lotniska dla tanich linii lotniczych, a brak cywilnej infrastruktury około lotniskowej uznali za atut całego przedsięwzięcia. Goście zaproponowali pomoc w prowadzeniu rozmów z właścicielami „tanich” linii lotniczych oraz zaprosili Stowarzyszenie Port Lotniczy Sochaczew do udziału w organizowanych przez ASM 10-tym Swiatowym Forum Rozwoju Lotniczych Szlaków Komunikacyjnych (The World Route Development Forum). Forum odbędzie się w dniach 26 – 28 września br. w Madrycie, a jego gośćmi jest co roku 1200 przedstawicieli portów i linii lotniczych z całego świata. Jest to największe spotkanie przedstawicieli cywilnego sektora lotniczego. Dla Sochaczewa będzie to możliwość nawiązania niezwykle cennych kontaktów i pozyskania przychylności i uznania dla sochaczewskiego projektu. Piątkowa wizyta to następny ważny krok Stowarzyszenia Port Lotniczy SOCHACZEW w tworzeniu cywilnego portu lotniczego dla tanich linii lotniczych i cargo. Aktywny udział strony wojskowej i przedstawicieli Sił Powietrznych dowodzi dobrej woli do szybkiego przekształcania planów i zamierzeń w fakty. Odpowiedz Link Zgłoś