Dodaj do ulubionych

Kafelki w łazience + montaż brodzika

01.02.05, 12:18
Mam pewien dylemat. Obecnie fachowiec robi u mnie łazienkę, wykafelkował już
ściany i teraz montuje brodzik (akrylowy). Pod kaflami są dwie warstwy folii w
płynie. Pod brodzikiem nie ma kafli, jest montowany od razu na betonie (chyba
tam też jest położona folia w płynie, ale nie pamiętam). Dzisiaj zjawił się u
mnie w mieszkaniu fachowiec z mieszkania sąsiadki, gdzie też trwają prace
wykończeniowe (zjawił się z ciekawości) i skrytykował taki sposób kładzenia
płytek (tzn. że kafle są położone do samego dołu, a nie kończą się na
brodziku). Podobno taka metoda może sprawić, że woda spływająca po ścianie
będzie przeciekać pod brodzik, chociaż przecież będzie on przymocowany do
ściany i jednocześnie uszczelniony silikonem. Czy to nie wystarczy? Proszę,
podpowiedzcie, kto ma rację, bo już jestem kompletnie skołowana. Wydaje mi
się, że nie ma on racji, ale może jest tu na forum ktoś, kto ostatecznie
rozwieje moje wątpliwości? Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich zmagających
się z budową i remontem.
Obserwuj wątek
    • competer1 Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika 01.02.05, 13:23
      Nie wiem jakiej produkcji masz brodzik, ale np. firma Koło przy swoich
      brodzikach narożnych zaleca najpierw montaz tegoż, a potem dopiero klejenie
      płytek tak, aby te zanlazły się nad poziomymi krawedziami. chodzi generalnie o
      to, aby przy braku kąta prostego uniknąć zbyt dużych szczelin. uspokoje Cię
      jednak i powiem, że nie spotkałem sie jeszcze z przeciekającym brodzikiem w
      miejscach uszczelnienia silikonem. A oszczędzanie na płytkach pod brodzikiem
      uważam za fanaberie. W razie puszczenia na syfonie masz szansę na uratowanie
      się przed zalaniem sąsiada.
      • saymaneh Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika 01.02.05, 14:01
        Brodzik jest firmy RIHO i jest on bardzo płytki.
        Szczerze mówiąc, nie było moim zamiarem oszczędzanie na płytkach, bo jakiż to
        koszt? Ale ten fachowiec uznał, że to nie jest konieczne, więc przystałam na to.
        Dodam, że brodzik jest osadzony w betonowym podeście.
        • klubiale1 Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika 01.02.05, 14:51
          A może da się odkuć kilka kafli ze ściany i położyć na nowo, tak aby nachodziły
          na brodzik?

Ja mam brodzik Koło. Pod nim nie kładłam płytek, ale zgodnie z instrukcją kafle
          na ścianie doszły do obsadzonego wcześniej brodzika.
          Silikonowe wypełnienia z biegiem lat mogą puszczać. Sama tak mam w starym
          mieszkaniu, że po 6 latach użytkowania silikony przy wannie zaczynaja nieco
          odłazić i wilgoć dostaje się pod spód.
          pozdr
          • saymaneh Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika 01.02.05, 15:11
            Jadę dzisiaj po pracy do mieszkania i obejrzę sobie to jeszcze raz. Może
            rzeczywiście lepiej będzie skuć kafle i położyć je tak, jak radzicie? A może by
            obłożyć górną krawędź brodzika (od wewnątrz oczywiście) jakimś cokolikiem?
            • competer1 Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika 01.02.05, 16:41
              Sprawdź przede wszystkim szczelinę między brodzikiem, a ścianą. Jeśli nie jest
              duża to daj se spokój z przeróbkami.
              • pyot Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika 01.02.05, 17:10
                Hi !
                Taaa,skoro jest jak jest niech zostanie.
                Silikon przy brodziku należy nakładać w pierwszej fazie razem z brodzikiem,by później nie szukac skąd leci ta stróźka wody.Po zainstalowaniu,silikon ostateczny ( ale zabrzmiało )do AKRYLU,w narożnikach musi byc spadek zapobiegający "leżeniu" wody.
                Następnie kabina.
                Ja odradzam stosowania silikonu z obu stron zwłaszcza przy tańszych elementach,od wewnątrz nie silikonować.
                :)
        • Gość: Romer Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.05, 22:51
          Nie wiem, jaki jest dokładnie Twój brodzik, ale mój też jest płytki (4 cm, 90 x
          90, kwadratowy) i również z firmy Riho, a w instrukcji było podane, że należy go
          montować PO położeniu kafli. Ja tak mam zrobione i nic się złego nie dzieje.
          Szpara została uszczelniona akrylem i dodatkowo silikonem.
    • Gość: kafelkarz Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika IP: *.crowley.pl 01.02.05, 17:36
      hahahaha
      czasami zastanawiam sie czy to forum przyniosło wiecej szkody niz
      pozytku
      jedna baba drugiej babie.... i poleciała kuć,zrywac... bo autorytet...bo net
      a moze biedak chciał dobrze?
      a moze liczył sie z ewentualna wymiana brodzika ?
      przeciez obie metody sa poprawne po co robic komus wode z mozgu?

Pzdr.
      • Gość: Marynarz Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 01.02.05, 18:41
        Kafelkarz ma rację. Po co kobiecie tak mieszać w głowie. Każda metoda jest
        dobra, pod warunkiem, że zrobi sie tak , by woda nie sączyła się szczelinami.I
        kropka! Pyot tak wytłumaczył, że nie wiadomo o co chodzi. Dlaczego nie daje się
        silikonu od wewnątrz? Ładnie położony silikon wcale nie szpeci, tylko trzeba
        to zrobić dobrze. Nakleić taśmę malarską na ścianie , na brodziku, przejechać
        palcem zwilżonym ludwikiem i jest luksio.
      • Gość: doc Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika IP: *.tiscali.be 01.02.05, 18:46
        Kafelkarz moze byc dobry i nie musi sie znac na silikonach. Ale nie zaszkodzi
        wiedziec, ze od elastycznej spoiny nie mozna wymagac dlugotrwalej
        wodoszczelnosci.
        System powinien byc taki, ze i przy gorszej spoinie woda nie powinna przenikac
        za brodzik. A to zapewnione jest tylko kiedy woda oplywa spoine, a nie
        zatrzymuje sie na niej... czyli plytki do brodzika i spoina niemal pionowa.
        • competer1 Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika 01.02.05, 19:46
          Czyli radzisz miłej pani aby kazała skuwać juz położone płytki majstrowi? Bo
          inaczej nigdy płytki nie znajdą się na brodzikiem. Facho popełnił
          prawdopodobnie błąd, ale sytuacja jest do opanowania.
          • Gość: doc Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika IP: *.tiscali.be 01.02.05, 21:51
            Tego nie radze, technike przystawiania brodzika do plytek mozemy nawet zobaczyc
            w muratorze
            www.muratordom.pl/7498_601.htm
            Ktora technika jest lepsza? Mam ograniczone zaufanie do sylikonow.
            • competer1 Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika 01.02.05, 22:00
              Wydaje mi się, że dużo zależy od krawędzi jaką posiada dany brodzik. Jeśli jest
              jak najbardziej ostra to w tym wypadku lepiej. Jeśli zaokrąglona tym gorzej.
              • Gość: doc Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika IP: *.tiscali.be 01.02.05, 22:07
                Tez prawda. Na obrazkach w muratorze widac, ze brzeg brodzika jest podwyzszony
                i dobrze przylega do plytek. Wiec wszystko zalezy od modelu brodzika.
                • saymaneh Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika 01.02.05, 22:49
                  Spokojnie, nie poleciałam od razu kazać skuwać fachowcowi płytek tylko dlatego,
                  że jakiś miły pan na necie mi tak doradził ;-)
                  Obejrzałam brodzik i nie jest chyba aż tak tragicznie. Przy jednej ścianie
                  szczeliny nie ma prawie w ogóle, tzn. jest ona prawie niewidoczna, ale przy
                  drugiej ścianie jest trochę większa - na ok. 0,5 cm. Brodzik nie jest tak
                  zaokrąglony jak u pana na zdjęciu z "Muratora".
                  • Gość: Ziutek Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika IP: 195.94.207.* 02.02.05, 12:36
                    moim zdaniem bedziesz mieć kobieto problem
                    lepiej skuć od razu kilka płytek i wsunąć brodzik zeby płytki nachodziły
                    po pierwsze dlatego ze z czasem silikon sie zestarzeje i bedzie puszczał
                    niezależnie od tego co mówi fachowiec
                    on nie monitoruje tego czy u kienta za 5 lat cieknie czy nie a ja jako
                    użtkownik owszem
                    po drugie zawsze tak należy wykonywać prrace remontowe aby jak najmniej używać
                    silikonu - doobrze dopasowane elementy służą znacznie dłużej
                    a silikon zawodzi!!!!!
                    po trzecie płytki plus klej na ścianach to dodatkowo ok. 1,5 cm grubości
                    o tyle tez bordzik a w konsekwencji cały prysznic "wchodzi" ci w w łazienke
                    może i niewiele ale bardzo cenne przy małych powierzchniach łazienek
                    Ja bym zrobił właśnie tak a Ty zrobisz jak uważasz
                    pozdrawiam
                    • competer1 Re: Kafelki w łazience + montaż brodzika 02.02.05, 14:38
                      Ważna rzecz! Jeśli brodzik był kupiony jako komplet z kabiną sprawdź czy po
                      takim ustawieniu w miarę równo da sie zamontować stelaż kabiny. Może się
                      zdarzyć, że czoło w dolnej części "zapadnie się" do środka. No to żeśmy Cię
                      teraz nastarszyli :D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka