Dodaj do ulubionych

Podzielcie się doswiadczeniami......

24.04.05, 17:00
Za niedługo będę jedna z mieszkanek ZZ. Mam troche obaw / pierwsze mieszkanie
za gigantyczny kredyt... /przed odbiorem kluczy. Głównie spowodowanych
czytaniem postów nie tylko na tym forum . Poradzcie jak uniknąc błędów, jak
mozliwie najstaranniej odebrac mieszkanie, z czym sie nie zgadzac,jak to
skutecznie robic ? Trochę mam wiedzy ale zero doswiadczenia.Nie chciałabym
odebrac mieszkania a potem prosic i błagac o usuniecie wad czy
usterek.Podobno jest z tym problem. Badzcie tak dobrzy i poinstruujcie mnie
jak działac zeby nie byc mądra po szkodzie. Zamieszkam w budynku C od strony
ulicy. Z góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 24.04.05, 20:54
      Odbierz mail.
      • klejmanm Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 25.04.05, 10:47
        Witam,
        Ja tez się piszę na takie informacje smile
        • asia.24 Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 25.04.05, 19:18
          Ja również chętnie się dowiem.
      • mitaka Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 27.04.05, 09:50
        ja tez smile poprosze smile
      • skiela1 Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 28.04.05, 02:10
        sloggi napisał:

> Odbierz mail.
        Sloggi,jak masz cos ciekawego odnosnie tych nowych mieszkan C,D to prosze tez o
        maila.Bliska rodzinka kupila tam mieszkanko.TX
      • waha1 Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 04.05.05, 18:34
        Ja również prosze o przesłanie tych informacji.

• robert7704 Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 27.04.05, 15:41
      nie chcę się powtarzać - ale tak jak i przedmówcy bardzo chętnie wysłucham
      ("poczytam") wszelkich porad i uwag. mam podobne obawy, równie duże
      zobowiązania i zdecydowanie zerowe doświadczenie w odbiorze mieszkania...
      zastanawiam się czy nie wziąć jakiegoś speca od odbiorów - zna ktoś kogoś wink) ??
      pozdr
      robert
      • sc77 Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 28.04.05, 09:07
        Ja tez, ja tez, ja tez.
      • przemek.c Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 28.04.05, 09:38
        Cóż... Z tymi "szpecami" to jest tak, że jak chcą, to się przyłożą, a jak nie
        chcą, to potraktują sprawę po łebkach. Moja pani "szpec", chociaż polecana, i
        owszem przyczepiła się do paru detali, nie przyszło jej jednak do głowy, by
        sprawdzić... poziom podłóg. Mi nie przyszło do głowy tym bardziej, bo w końcu
        ja byłem zielony w temacie jak szczypiorek na wiosnę i zawierzyłem nazwie
        wylewki, która ponoć jest "samopoziomująca". Przekonałem się, jak mylna jest ta
        nazwa dopiero przy montażu szaf. Podłoga przy ścianach "podjeżdża" do góry,
        tworząc coś w rodzaju menisku wklęsłego. Drzwi przesuwne szaf można wprawdzie
        regulować, ale nie wygląda to dobrze. A muszę z tym żyć, bo likwidacja tegoż
        mankamentu wymagałaby demontażu szafy, zrywania podłogi, wylewania wylewki na
        nowo, montażu podłogi, montażu szafy... Szkoda zachodu. I tak oto, proszę
        państwa, zostałem ofiarą niedbalstwa pani inspektor budowlanej... :-o. Ot, taka
        historyjka ku przestrodze.
        • jott7 Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 28.04.05, 17:40
          Jest małe prawdopodobieństwo ze skorzystasz z rad. Radosc z upragnionego
          mieszkanka odbiera chęc do dochodzenia, szukania, dociekania i użerania sie.
          Gdzie indziej jest gorzej, wcale nie takie złe wykonanie, spodziewałam się
          czegoś gorszego... to typowe tłumaczenia. Dopiero po jakims czasie okaże sie, ze
          cos nie jest w porządku, ale często za pózno. Wystarczy poczytac niektóre posty.
          Ale moze sie mylę? Pierwsze co powinnas zrobic to do odbioru mieszkania
          solidnie sie przygotowac. A więc: poczytac w archiwum GW teksty na ten temat,
          znalezc doradce / pomocnika / w tych sprawach oraz pobuszowac na forum ZZ
          i wypisac sobie wszystkie dyskutowane tam wady, usterki i inne kwestie
          z tego obszaru. Sprawa wazna dla włascicieli mieszkań od ulicy to
          sprawdzenie juz teraz, jaka dzwiekoszczelnosc maja ich okna ? Czy taką samą jak
          okna od podwórka? Powinna byc wieksza.Ruch i hałas uliczny bedzie narastał i
          warto o tym juz teraz pomyslec. Sprawdzic nalezy jak izolowane dzwiekowo beda
          mieszkania przy szybach windowych, nad sklepem. O ile głosnosc windy jest do
          wyobrazenia o tyle trudniej z tym w przypadku parteru usługowego.
          Macie prawo wiedziec czy bedzie tam np całodobowy sklep z alkoholem czy
          pracujaca do 17 agencja ubezpieczeniowa ? Jeżeli sklep,warto wiedziec czy aby
          nie bedzie to tani ,,market,, z jeszcze tańszym piwem?.Warto tez zainteresowac
          sie sprawami wentylacji mieszkań a szczególnie tym w jaki sposób przewidziano
          napływ do nich powietrza z zewnatrz? Rozszczelnianie okien sprawy nie załatwi,
          potrzeba specjalnych nawiewników .Jezeli tak, na czyj koszt montowanych? To
          sprawy do rozpoznania juz teraz, kilka miesiecy przed odbiorem kluczy. Jesli
          chodzi o sam akt odbioru polecam przygotowac własny tekst protokołu. . Bo nie
          chodzi tu o prosta czynnośc typu ,,zdał-przyjął,, lecz o potwierdzenie
          wykonania notarialnie uzgodnionego zobowiazania jakiego podjął sie / nie za
          darmo ! / deweloper. Wzór takiego tekstu zamiesciła kiedyś GW. Tyle narazie.
          • aamalisz Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 07.05.05, 23:54
            chcialem tylko zapytac, jak mozna sprawdzic dzwiekoszczelnosc okien od ulicy?
            albo ogolnie mieszkania nad sklepem czy przy windzie w surowym mieszkaniu?
            • jott7 Re: Podzielcie się doswiadczeniami...... 08.05.05, 13:04
              Informacje o typie okna i jego parametrach mozna uzyskac w dziake sprzedaży
              albo czytając takie kody wypisane na metalowej tasmie znajdujacej sie pomiedzy
              szybami.Natomiast informacje o dzwiekoszczelności scian czy stropów powinien
              przekazac sprzedawca lokalu załaczając na dowód rysunek z przekrojem stropu i
              wyjasnienien zastosowanych materiałów. Sa specjalne tabele gdzie mozna to
              porównac. Podobnie z izolacja akustyczną szachtu windowego. To sa istotne
              informacje które należe teraz pozyskać / wyrwac, zdobyć / bo pózniej będzie to
              trudne. Nalezy sie raczej nastawic na wersję, że hałas tej ulicy nie jest
              uciązliwy itd itd co wymagać będzie od dociekliwej osoby także pewnego uporu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka