Gość: monia IP: 208.163.105.* 22.07.05, 13:18 Czy ktoś ma szkło na ścianie między szafkami kuchennymi? Jakie macie doświadczenia? Jakie lepsze: matowe czy przezroczyste? Jak można je zamocować na ścianie? Bardzo proszę o wszelkie opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alina.szymaniuk Re: szkło na ścianie w kuchni 22.07.05, 13:23 szkło na ścianie świetnie się sprawdza, uważam , że na ścianę wpierw należy położyć płytę MDF malowaną na kolor jaki chcemy a potem szkło, ponieważ szkło bezpośrednio na ścianie i podświetlone uwypukli nierówności ściany. Szkło trzeba zamówić najlepiej hartowane z otworami. W sklepach są ładne bolce do mocowania np. szkła do ściany. Pamiętaj, że w hartowanym szkle nie zrobisz dziur więc musisz wpierw ustalić gdzie mają być otwory na dekoracyjne montażowe bolce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: szkło na ścianie w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 21:49 A gdzie się takie szkło na ścianę kupuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: szkło na ścianie w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 20:39 Mnie wszystko zrobi moj stolarz. Szkło zamawiać bedzie u zaprzyjaźnionego szklarza. Z tym nie ma problemu. Zastanawiam się tylko czy szkło powinno być przymocowane na stałe czy nie. Podobno moze sie dostawać brud od strony ściany i jak to wtedy wyczyścić? Odpowiedz Link Zgłoś
yomama Re: szkło na ścianie w kuchni 25.07.05, 09:30 Witaj:) Najlepiej mozesz sobie zobaczyc jak montuja szklo w Ikea...na specjalnych szynach. My bedziemy mieli jednak szko zbrojone:)..a sciane pomalowana na ladny kolorek..co w efekcie daje bardzo ladny efekt. Szklo zamawiamy u szklarza...a bedzie mocowane do sciany na specjalne sruby...wczesniej wywiercone otworki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
masiw Re: szkło na ścianie w kuchni 01.08.05, 20:38 a jak rozwiązujecie problem np. kontaktów na ścianie,. która ma byc przykryta szkłem Odpowiedz Link Zgłoś
pawelwojcik111 Re: szkło na ścianie w kuchni 02.08.05, 10:06 Zobacz tutaj :) republika.pl/forumaranzacjawnetrz/Pawel_7.jpg Jest to 3+3(tak to nazywali w szlifierni szkła w której zamawiałem te szyby), czyli dwie szyby 3mm, a w środku biała matowa folia. Nie trzeba żadnego szkła hartowanego, ani płyty. Faktycznie jeśli wleci jakiś syfek to troszkę go widać, ale jeśli przy montażu zachowa się czystość i przypilnuje, żeby nic nie wleciało to nie będzie problemu. Jeśli jesteś z Warszawy to mogę Ci polecić zakład www.faza.waw.pl/, mają przyzwoite ceny i wytną każdy otwór i kształt. Pamiętam, że jak szukałem szklarza to w pyrofleksie chcieli ok. 40 PLN za wycięcie otworu pod gniazdko i możliwe było tylko wycięcie koła na pojedyncze, a w fazie zrobili to chyba za 10 PLN i to owalpod podwójne. Tak samo pamiętam było z otworami pod śruby i szlifowaniem krawędzi. Ogólnie szybki montowałem na śruby, których łby przykryłem metalowymi kapselkami. Każda szyba może być w każdej chwili bez problemu zdemontowana. Odpowiedz Link Zgłoś
mroovka3 Re: szkło na ścianie w kuchni 02.08.05, 11:44 ....dodam jeszcze do Twojego posta, że w Fazie można kupić specjalny, wolnowiążący klej, na który można taką szybę przykleić - jeżeli komuś nie podoba się mocowanie na śruby. pzdr mroovka Odpowiedz Link Zgłoś
pawelwojcik111 Re: szkło na ścianie w kuchni 03.08.05, 13:03 mroovka3 napisała: > ....dodam jeszcze do Twojego posta, że w Fazie można kupić specjalny, > wolnowiążący klej, na który można taką szybę przykleić - jeżeli komuś nie > podoba się mocowanie na śruby. A takiego kleju nie będzie widać przez szybę ? Jak kupowałem u nich spore lustro, to dali mi taki specjalny klej ale był koloru i konsystencji kupy :). Chyba, że mają jeszcze inne specyfiki. Odpowiedz Link Zgłoś
mroovka3 Re: szkło na ścianie w kuchni 04.08.05, 15:43 ja zamówiłam szybę klejoną, która od strony ściany wygląda jak lustro i jest nieprzezroczysta, więc ani kleju, ani brudu przez nią nie widać. klej który ja kupiłam był koloru szarego i nie przypominał zbytnio kupy ;-]]]] pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
pawelwojcik111 Re: szkło na ścianie w kuchni 07.08.05, 21:08 mroovka3 napisała: > ja zamówiłam szybę klejoną, która od strony ściany wygląda jak lustro i jest > nieprzezroczysta Extra patent, jeszcze takiej nie widziałem, nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: szkło na ścianie w kuchni IP: 208.163.105.* 02.08.05, 12:36 U siebie zrezygnowałam z kontaktów na ścianie, będą pod szafkami gornymi. Tam też będzie wlącznik oswietlenia. W ten sposob dodatkowe kontakty są mniej widoczne a rownie łatwo dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś