Dodaj do ulubionych

szkło na ścianie w kuchni

IP: 208.163.105.* 22.07.05, 13:18
Czy ktoś ma szkło na ścianie między szafkami kuchennymi? Jakie macie
doświadczenia? Jakie lepsze: matowe czy przezroczyste? Jak można je zamocować
na ścianie? Bardzo proszę o wszelkie opinie.
Obserwuj wątek
    • alina.szymaniuk Re: szkło na ścianie w kuchni 22.07.05, 13:23
      szkło na ścianie świetnie się sprawdza, uważam , że na ścianę wpierw należy
      położyć płytę MDF malowaną na kolor jaki chcemy a potem szkło, ponieważ szkło
      bezpośrednio na ścianie i podświetlone uwypukli nierówności ściany. Szkło
      trzeba zamówić najlepiej hartowane z otworami. W sklepach są ładne bolce do
      mocowania np. szkła do ściany. Pamiętaj, że w hartowanym szkle nie zrobisz
      dziur więc musisz wpierw ustalić gdzie mają być otwory na dekoracyjne montażowe
      bolce. Pozdrawiam
    • Gość: kinga Re: szkło na ścianie w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 21:49
      A gdzie się takie szkło na ścianę kupuje?
      • Gość: monia Re: szkło na ścianie w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 20:39
        Mnie wszystko zrobi moj stolarz. Szkło zamawiać bedzie u zaprzyjaźnionego
        szklarza. Z tym nie ma problemu. Zastanawiam się tylko czy szkło powinno być
        przymocowane na stałe czy nie. Podobno moze sie dostawać brud od strony ściany
        i jak to wtedy wyczyścić?
    • yomama Re: szkło na ścianie w kuchni 25.07.05, 09:30
      Witaj:)
      Najlepiej mozesz sobie zobaczyc jak montuja szklo w Ikea...na specjalnych
      szynach. My bedziemy mieli jednak szko zbrojone:)..a sciane pomalowana na ladny
      kolorek..co w efekcie daje bardzo ladny efekt. Szklo zamawiamy u szklarza...a
      bedzie mocowane do sciany na specjalne sruby...wczesniej wywiercone otworki.
      Pozdrawiam.
      • masiw Re: szkło na ścianie w kuchni 01.08.05, 20:38
        a jak rozwiązujecie problem np. kontaktów na ścianie,. która ma byc przykryta szkłem
    • pawelwojcik111 Re: szkło na ścianie w kuchni 02.08.05, 10:06
      Zobacz tutaj :)
      republika.pl/forumaranzacjawnetrz/Pawel_7.jpg
      Jest to 3+3(tak to nazywali w szlifierni szkła w której zamawiałem te szyby),
      czyli dwie szyby 3mm, a w środku biała matowa folia. Nie trzeba żadnego szkła
      hartowanego, ani płyty. Faktycznie jeśli wleci jakiś syfek to troszkę go widać,
      ale jeśli przy montażu zachowa się czystość i przypilnuje, żeby nic nie
      wleciało to nie będzie problemu. Jeśli jesteś z Warszawy to mogę Ci polecić
      zakład www.faza.waw.pl/, mają przyzwoite ceny i wytną każdy otwór i
      kształt. Pamiętam, że jak szukałem szklarza to w pyrofleksie chcieli ok. 40 PLN
      za wycięcie otworu pod gniazdko i możliwe było tylko wycięcie koła na
      pojedyncze, a w fazie zrobili to chyba za 10 PLN i to owalpod podwójne. Tak
      samo pamiętam było z otworami pod śruby i szlifowaniem krawędzi.
      Ogólnie szybki montowałem na śruby, których łby przykryłem metalowymi
      kapselkami. Każda szyba może być w każdej chwili bez problemu zdemontowana.
      • mroovka3 Re: szkło na ścianie w kuchni 02.08.05, 11:44
        ....dodam jeszcze do Twojego posta, że w Fazie można kupić specjalny,
        wolnowiążący klej, na który można taką szybę przykleić - jeżeli komuś nie
        podoba się mocowanie na śruby.

pzdr
        mroovka
        • pawelwojcik111 Re: szkło na ścianie w kuchni 03.08.05, 13:03
          mroovka3 napisała:

> ....dodam jeszcze do Twojego posta, że w Fazie można kupić specjalny,
          > wolnowiążący klej, na który można taką szybę przykleić - jeżeli komuś nie
          > podoba się mocowanie na śruby.

A takiego kleju nie będzie widać przez szybę ?
          Jak kupowałem u nich spore lustro, to dali mi taki specjalny klej ale był
          koloru i konsystencji kupy :). Chyba, że mają jeszcze inne specyfiki.
          • mroovka3 Re: szkło na ścianie w kuchni 04.08.05, 15:43
            ja zamówiłam szybę klejoną, która od strony ściany wygląda jak lustro i jest
            nieprzezroczysta, więc ani kleju, ani brudu przez nią nie widać.
            klej który ja kupiłam był koloru szarego i nie przypominał zbytnio kupy ;-]]]]

pzdr
            • pawelwojcik111 Re: szkło na ścianie w kuchni 07.08.05, 21:08
              mroovka3 napisała:

> ja zamówiłam szybę klejoną, która od strony ściany wygląda jak lustro i jest
              > nieprzezroczysta

Extra patent, jeszcze takiej nie widziałem, nawet nie wiedziałem, że coś
              takiego istnieje.

Pozdrawiam
      • Gość: monia Re: szkło na ścianie w kuchni IP: 208.163.105.* 02.08.05, 12:36
        U siebie zrezygnowałam z kontaktów na ścianie, będą pod szafkami gornymi. Tam
        też będzie wlącznik oswietlenia. W ten sposob dodatkowe kontakty są mniej
        widoczne a rownie łatwo dostępne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka