Dodaj do ulubionych

We wrocławskim metrze jest zbyt czysto!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 23:40
Myślę, że wyrażam opinię wielu, może nawet większości, pasażerów wrocławskiego
metra. Na stacjach i w wagonach jest zbyt czysto! Czujemy się... jakby to
określić?... nieswojo no, cholernie nieswojo i obco. Apeluję, żeby coś z tym
zrobić. Wiem, że łatwo mówić, a obsługa metra jest, jaka jest, ale nie dałoby
się może chociaż troszkę rzadziej sprzątać?
Obserwuj wątek
    • Gość: lump Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 23:57
      A kubły na śmieci są opróżniane, kiedy nie są zapełnione nawet do połowy!
      Typowo polska nadgorliwość... szkoda gadać!
      • Gość: metrofanka Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.12.05, 13:26
        Przytrafiła mi się nieprzyjemna historia. Złapał mnie kanar w metrze na odcinku
        Lodowisko-Pręgierz. Ile płacą gapowicze za jazdę bez biletu? Martwię się, bo
        przed świętami mam spory przeciąg w portfelu..., a jeszcze muszę kupić kilka
        prezentów...
        • Gość: Łoś_bimbacz Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 13:44
          Z lodowiska pod pręgierz metrem?, przez takich, wygodnickich, jak Ty są korki,
          nie łaska na rowerze, lub łyżwach się przemieszczać?
          • Gość: metrofanka Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.12.05, 21:22
            Chciałam tylko "się przejechać" i sprawdzić te plotki o potwornej czystości w
            naszym metrze. Uległam pokusie i "masz babo placek"!!! Na rowerze nie potrafię
            jeździć...Na łyżwach też nie...
            Za te korki przepraszam...
            • Gość: Łoś_bimbacz Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 17:02
              Zarząd metra wychodzi na przeciw owieczkom, które zbłądziły jadąc na gapę i
              zamiast kary administracyjnej - grzywny - będzie proponował zamianę na pracę
              użyteczną dla metra: np. utrzymanie porządku i POdniosłej atmosfery przy
              pomniku "Nieznanego pasażera i budoewniczych metra" przy hubie
              przesiadkowym "Świdnicka". Monument został właśnie wczoraj odsłonięty przez
              jednego z budowniczych metra. Korzystając z łaskawości i empatii zarządu dla
              gapowiczów wyrażających skruchę masz szanse zakupić prezenty.
              • Gość: metrofanka Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.12.05, 18:08
                Oj, wyrażam, wyrażam!!!...
                • Gość: Łoś_bimbacz Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 23:31
                  > Oj, wyrażam, wyrażam!!!...

każdy metrowy gapowicz, który wzbudzi w sobie wrocławskiego ducha będzie
                  ułaskawiony, magiczne miasto...
    • Gość: grafiti-tim Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.wroclaw.mm.pl 01.12.05, 00:19
      Najgorsze są ściany i siedzenia, co z nich spływają spraje. Wszędzie - na
      stacjach i w wagonach. Nic się nie da namalować, kurde...
      • Gość: pasażer z pieskiem Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 00:35
        A spróbujcie wyrwać gąbkę z siedzeń.
        Można sobie scyzoryk połamać!
        • Gość: wrocławianin Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 08:29
          genialne :D
          • Gość: Breslauer Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: 62.87.160.* 01.12.05, 08:59
            I wszystkie komunikaty sa po niemiecku. Ordnung must sein!

U-Bahn must sein!
            • tos123 Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! 01.12.05, 09:04
              A obwodnica na Klecińskiej? Jest zbyt gładka i równa, przez co jedzie się za
              szybko ! Nawet nie mam czasu sprawdzić, czy na działce Pana Zbysia zakwitły
              wiśnie i jak obrodziła marchew !
              • mikka8 Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! 01.12.05, 09:26
                Guma do żucia też do niczego nie chce się kleić ;)
                Same wady i utrudnienia :(
                • Gość: andrzej1971 Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 09:30
                  a rybki co pływają w wodzie między szybami
                  są takie piękne
                  moje dziecko z metra nie chce wysiadać
                  • Gość: seledynowa Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 11:18
                    Właśnie, wagony dla dzieci są zbyt dobrze wyposażone!
                    Mnie nawet po otrzymaniu becikowego nie stać na takie zabawki i za każdym razem
                    muszę wyciągać synka na siłę z metra. Do przedszkola też nie chce chodzić, mówi,
                    że bardziej lubi wychowawczynie w metrze.
              • Gość: Toeko Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 08:27
                Na zbyt gładkiej drodze strasznie słychać pracę silnika. To deprymukące. Nie ma
                to jak kostka na Karmelkowej. Tu własnych myśli nie słychać.
            • hummer Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! 02.12.05, 14:48
              Gość portalu: Breslauer napisał(a):

> I wszystkie komunikaty sa po niemiecku. Ordnung must sein!

To dla przyjezdnych z Wałbrzycha :-)
            • Gość: ~też breslauerin Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.inet.polhost.pl 03.12.05, 23:17
              wiesz, ty to chyba spałeś na lekcjach niemieckiegi 3 osoba l.pojedynczej to
              MUSS!!!!!
        • hummer Z tego co widzę to metrem jeżdżą tylko TPSAowcy 02.12.05, 14:52
          I ludzie z Wałbrzycha :-)
    • map4 Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! 01.12.05, 10:12
      Jechałem ostatnio metrem ze stacji "Świdnicka" ma lotnisko.
      Nie dość, że nie zdążyłem się porządnie rozsiąść (czas podróży 8 minut !), nie
      dość, że zdążyłem się spocić (kto tak grzeje w środku zimy ?) to jeszcze na
      lotnisku jakis obcy, choć w uniformie zaraz po otwarciu drzwi wpadł z błyskiem w
      oku do wagonu i wyrwał mi z ręki moje bagaże !

Co prawda, nie chciał potem nawet napiwku, ale na wszystkich cywilizowanych
      lotniskach świata bagażowi czekają najpierw na znak od pasażera a i od napiwków
      nie stronią.

Nie przeginajcie pały w drugą stronę. Niech bagażowi grzecznie czekają na znak i
      każcie im wreszcie zacząć przyjmować napiwki. Później podczas lotu rozmawiałem
      ze starszą parą Niemców, którzy byli tym nietypowym zachowaniem wrocławskich
      pracowników lotniska przerażeni.

Jeszcze jedno: pochylcie na zakrętach tory albo zmniejszcie prędkość składów,
      albo przynajmniej zamontujcie fotele lotnicze z pasami bezpieczeństwa. 140 km/h
      na niewyprofilowanym zakręcie, na płaskim siedzeniu bez pasów to żadna
      przyjemność. I lejcie do klimatyzacji mniej perfum ! Aż mdli od tych fiołków.

Przecież wydłużenie czasu podróży z centrum na lotnisko z wzorcowych ośmiu minut
      do akceptowalnych dziesięciu nikomu tak naprawdę nie przeszkadza (przecież
      "Airport-Line" i tak kursuje co pięć minut, a w szczycie nawet co trzy), a ilu
      nieprzyjemnych międzyludzkich incydentów pozwoli to uniknąć ...

Ale poza tym - pierwsza klasa. Nieśmiało zaproponuję: posmarujmy w Hollywood
      tak, żeby "Szklaną Pułapkę IV" nakręcili we Wrocławiu. Naprawdę trochę reklamy
      miastu nie zaszkodzi.
    • Gość: wandal A czy nie przesadzili z tymi diamentowymi szybami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 10:20
      Nie można ich porysować!
      • Gość: cavalier Re: A czy nie przesadzili z tymi diamentowymi szy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 10:22
        Mam do odstąpienia bilet miesięczny, z miejscem koło okna.
        • mikka8 Re: A czy nie przesadzili z tymi diamentowymi szy 01.12.05, 10:28
          Gość portalu: cavalier napisał(a):

> Mam do odstąpienia bilet miesięczny, z miejscem koło okna.

Blee ! Przy oknie ? Ja mam rezerwację przy barku .Podają tam najlepszą poranna
          ekspresso ;)
    • Gość: troll Ej, sieć nie działa wszędzie! Zróbcie z tym coś! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 10:28
      Na odcinku idącym pod Odrą od Grunwaldzkiego do Millenijnego nie działa
      internet. Pisałem post na forum do wątku o Marku Happenerze i mi go wcięło.
      Czy dyrekcja mogłaby się tym zająć?
      • map4 Re: Ej, sieć nie działa wszędzie! Zróbcie z tym c 01.12.05, 13:06
        Gość portalu: troll napisał(a):

> Na odcinku idącym pod Odrą od Grunwaldzkiego do Millenijnego nie działa
        > internet. Pisałem post na forum do wątku o Marku Happenerze i mi go wcięło.
        > Czy dyrekcja mogłaby się tym zająć?

To nie tak.
        Nie działa Tobie oraz kilku innym archeologom, używającym ciągle jeszcze
        przedpotopowego protokołu GPRS przez komórki starej generacji (GSM).

Po prostu w fazie budowy metra rozmyślnie postanowiono zrezygnować z przeżytków
        techniki (wiwat, wiwat projektanci!) i zamiast GPRS oraz WiFi założono sieć na
        bazie UMTS z nadajnikami WLAN w wagonach pracującymi pod Bluetoothem. Kup sobie
        porządną komórkę, zamiast jakiegoś najtańszego, przechodzonego GSM'owego złomu
        lub też porządną kartę sieciową do laptopa pracującą w standardzie "sinozębego",
        a będziesz się mógł bezproblemowo nawet w metrze, nawet pod rzeką porozumiewać.

Taka a nie inna strategiczna decyzja projektowa co do wyposażenia wrocławskiego
        metra ma związek z wyścigiem technologicznym pomiędzy UE a USA.
        Jako część UE zdecydowaliśmy się promować europejską myśl techniczną i przestać
        się oglądać na wypaczone amerykańskie wynalazki typu WiFi kontrolowane przecież
        bezpośrednio przez IEEE oraz pośrednio przed departament obrony USA. Więc wyrzuć
        ten zaoceaniczny badziew i zacznij używać solidnego, otwartego, europejskiego
        protokołu, jakim jest bluetooth. Ostatnio przejeżdżając tunelem metra pod
        korytem Odry oglądałem sobie "Deep Blue Sea" przez UMTS i jak możesz sobie
        zapewne wyobrazić, dopiero atmosfera wagoniku nadała temu filmowi dodatkową,
        złowieszczą wymowę. Ciarki chodziły mi po plecach. Naprawdę, nie dla osób ze
        słabym sercem, szczególnie nie wtedy, kiedy pięć metrów nad Tobą płynie sobie
        rzeka ...

Bądź z rozwojem techniki na bieżąco, to unikniesz we Wrocławiu
        przykrych niespodzianek ;-)

PS. Po założeniu konta na www.gazeta.pl i zgłoszeniu trasy mojej podróży na
        lotnisko (pisałem o niej wcześniej) taksówka sama podjechała pod dom, a już od
        stacji SKM Trzebnica byłem na bieżąco informowany MMS'ami (za darmo!) o mojej
        pozycji, pozostałym czasie podróży, statusie mojego samolotu, koniecznych
        przesiadkach oraz KAŻDYM spóźnieniu czy to SKM'u, czy też linii metra na trasie
        mojej podróży większych niż piętnaście sekund. Jedynie bagażu na samolot nie
        oddałem dzień wcześniej, bo nie wiedziałem po prostu (no tak, przez ostatnie
        trzy dni zapomniałem kupić Gazetę Wyborczą, że check-in można zrobić teraz już
        24 godziny przed odlotem w każdej placówce Poczty Polskiej.

Wow. To jest XXII wiek, choć XXI się na dobre jeszcze nie zaczął.
        To się nazywa nowoczesność. Niech się Finlandia schowa.
    • Gość: Emeryt Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 14:44
      Czasami muszę pół miasta zjeździć, żeby znaleźć jakiś niedopałek.
      Dobrze chociaż, że mam jako emeryt 90% zniżki.
      W sumie jestem zadowolony z metra, tylko troche za czysto jak na mój gust,
      dlatego zawsze jeżdżę w przedziale do przewozu zwierząt razem z moją kozą.
      • Gość: bongos Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.wroclaw.mm.pl 01.12.05, 17:21
        A za to moje kozy z nosa, kiedy chciałem usyfić nimi podłogę, by poczuć się wreszcie komfortowo (czyt. swojsko), zostały natychmiastowo oczyszczone przez automatycznego robota, który chowając się do skrytki w poręczy życzył mi (głosem Ewy Szykulskiej z przed 30 lat) przyjemnej podróży...
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 23:26
        W sumie jestem zadowolony z metra, tylko troche za czysto jak na mój gust,
        > dlatego zawsze jeżdżę w przedziale do przewozu zwierząt razem z moją kozą.

gdzie są te przedziały? na końcu składu?, kiedyś jechałem z moją świnią morską
        i robot porządkowy zwrócił uwagę na niestosowne zachowanie zwierzaka: fukała,
        tupała i gubiła futerko, ale przedziału dla pasażerów z inwentarzem nie
        zaproponował.
        • Gość: Emeryt Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 23:54
          Nie wiem, zawsze zdaję się na kozę i idę za nią. Oznakowanie metra jest tak
          czytelne i przejrzyste, że nawet koza wie, gdzie ma iść i co ma robić. Pod tym
          względem nasze metro jest wzorowo urządzone - nawet bilety moja koza kupuje w
          automatach i nie pamiętam, żeby się kiedyś pomyliła.
          Tylko Niemcy się wiecznie gubią.
          • lordofthestrings Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! 02.12.05, 13:21
            Niemcy się, ponieważ ich kozy (jak i oni sami) są karmione papką zbliżoną
            konsystencją i bogactwem mineralnym do lawy wulkanicznej. Póki ojciec Chepper
            czuwa nam dysonans poznawczy jak i choroby genetyczne nie grożą
    • Gość: issis Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:11
      W restauracyjnym nędza!
      • mikka8 Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! 01.12.05, 20:13
        Gość portalu: issis napisał(a):

> W restauracyjnym nędza!

Zawsze się znajdzie jakiś dywersant !
        • map4 Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! 02.12.05, 09:13
          Niniejszy wątek proponuję oficjalnie wytłuścić na stronach wrocławskiej GW.
          • Gość: Bromba Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: 62.87.160.* 02.12.05, 11:36
            W jej Metrowym wydaniu!
    • mmagi to Wrocław ma metro :O? 02.12.05, 12:03

• tos123 Re: to Wrocław ma metro :O? 02.12.05, 12:17
        Żarty sobie stroisz, czy co ? Będziesz na Solnym, stań przy ostatniej
        kwiaciarni przodem do redakcji GW. Po lewej stronie zauważysz te nieszczęsne
        barierki (patrz wątek na dole) i schody do stacji "Solny". Zejdź, wsiadaj i
        jedź. I na drugi raz proszę bez takich cienkich dowcipów :)
    • Gość: M szczyt szczytów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 12:04
      bliety z metra objetę nową 500%-ową ulgą podatkową!!!
      Panie Premierze, głupio mi, bo w ten sposób dyskryminujecie mieszkanców innych
      miast ...bezmetrowych :-(
      • Gość: josip Re: szczyt szczytów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 12:30
        A mnie po prostu wkurzzzaa ta pieprzona punktualnosc naszego metra!!! Przywyklem do wiecznie spoznionego 119 na tyle ze teraz metro odjezdza jak dla mnie za wczesnie! (na szczescie 3 minuty pozniej mam nastepne...) ale musze sie troche nastac bo ogrzewane fotele na stacjach zawsze sa pozajmowane :/

aha, mi net smiga bardzo dobrze pod ziemia... jesli ktos ma problem to w tych elektronicznych punktach obslugi klienta ktore sa w kazdym wagonie (te monitorki z czerwona obwodka) mozna zglosic sie po pomoc.

• Gość: _ Re: szczyt szczytów!!! IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 12:36
        Słuchajcie! Czy to prawda, że już otwarto nową linię metra do podziemnej stacji
        pod nowo zbudowanym Terminalem 4 wrocławskiego lotniska? Podobno prowadzą do
        niej nowe, zupełnie bezgłośne windy na poduszkach magnetycznych oraz ruchome
        chodniki dla pasażerów z bagażem. Ta linia wg władz ma być wizytówką Wrocławia.
        We wszystkich wagonach podgrzewanie podłogowe oraz bezprzeciągowa i bezpyłkowa
        klimatyzacja (to plus dla alergików); bezprzewodowy dostęp do internetu; LCD w
        zagłówkach pneumatycznych foteli. Ach no i wreszcie wagonik Bistro, gdzie w
        czasie tej krótkiej trasy można wypić expresso, czy przekąsić coś słodkiego.
        • Gość: issis Re: szczyt szczytów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 12:40
          Bistro jest beznadziejne, bardzo słabo zaopatrzone. Nie mają jajecznicy.
          • malutka_czarodziejka Re: szczyt szczytów!!! 02.12.05, 12:42
            Ale ostatnio jak z Wielkim Czarownikiem jechałam
            na polowanie, to podali dziczyznę z truflami.
          • seledynowa Re: szczyt szczytów!!! 02.12.05, 12:42
            :-(
            i zapomnij o bigosiku i mielonym :-(
            • tos123 Re: szczyt szczytów!!! 02.12.05, 12:46
              Nie martw się. Ostatnio wyczytałem w cyklicznym informatorze "WroMetro", że w
              tygodniu przedswiatecznym urządzają Dni Kuchni Polskiej. Będzie więc bigosik,
              ziemniaczki, schaboszczak, kompot z suszu. Podobno sam Prezydent ma zjeść na
              inauguracji Kaczkę w trzech smakach.
              • malutka_czarodziejka Re: szczyt szczytów!!! 02.12.05, 12:47
                To ma się nazywać Dezember Fest i będzie się
                odbywać każdego STYCZNIA.
          • Gość: m* Re: szczyt szczytów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 14:24
            Nie rozdają darmowego piwa i/lub wina.
            Dlatego nie jeżdżę metrem.
            • mikka8 Re: szczyt szczytów!!! 02.12.05, 14:50
              Gość portalu: m* napisał(a):

> Nie rozdają darmowego piwa i/lub wina.
              > Dlatego nie jeżdżę metrem.

To czyste pomówienie ! Piwo jest podawane ! Mamy bezpośrednie tankowanie
              beczkowego z Piwnic Świdnickich + pajda ze smalcem . A Ty mi wyglądasz na
              szpiega konkurencji, ktorej celem jest wyeliminowanie nas z rynku przewozników
              na rzecz naziemnych brudnych trolejbusów !
    • Gość: ww Wagony da palących-zamach IP: *.range86-142.btcentralplus.com 02.12.05, 12:43
      czy to prawda, że na wniosek europejskiej komisji transportu oraz komisji
      zdrowia, znikną wagony dla palących?
      • malutka_czarodziejka Re: Wagony da palących-zamach 02.12.05, 12:45
        One chodziły tylko na linii Niebieskiej,
        od Świebodzkiego do Kamieńca.
        Od początku było wiadomo, że znikną!
      • seledynowa takie słuchy krażą 02.12.05, 12:46
        ale w zamian zatrudnią do obsługi wykwalifikowanych terapeutów i w wagonach dla
        palących będą pasażerom robic treningi relaksacyjne
        • tos123 Re: takie słuchy krażą 02.12.05, 12:48
          nie przesadzaj, chyba każdy palacz wytrzyma te 8 minut jadąc z najdalszej
          stacji...
          • seledynowa Re: takie słuchy krażą 02.12.05, 12:48
            wytrzyma nie wytrzyma, ale specjaliści będa czuwać - zresztą oni znaja się na
            trapii krótkoterminowej
      • mikka8 Re: Wagony da palących-zamach 02.12.05, 12:50
        Gość portalu: ww napisał(a):

> czy to prawda, że na wniosek europejskiej komisji transportu oraz komisji
        > zdrowia, znikną wagony dla palących?

W każdym składzie będzie tylko jeden dla palaczy .Będzie to ostatni wagonik tuż
        za wagonikiem dla kozy Emeryta ;)
        Nasze metro nikogo nie dyskryminuje . To najbardziej tolerancyjne metro we
        wszechświecie ...
        • seledynowa najbardziej to prawda! 02.12.05, 12:54
          od przyszłego tygodnia doczepiają wagon specjalny "Dla Manifestujących" -
          wyposażony w zmywalne transparenty, pisaki i ...paru szalikowców dla rozgrzania
          atmosfery,
          • mikka8 Re: najbardziej to prawda! 02.12.05, 12:58
            seledynowa napisała:

> od przyszłego tygodnia doczepiają wagon specjalny "Dla Manifestujących" -
            > wyposażony w zmywalne transparenty, pisaki i ...paru szalikowców dla
            rozgrzania
            >
            > atmosfery,

A loże dla gapiów będą ? Bo jak tak , to ja zaklepuję miejsce tuż przy szybce.
            Tylko żeby ze mnie nie została plama na szkle po takim show ;) Może jakieś
            kolejne barierki w tym miejscu ?
            • Gość: ww Re: najbardziej to prawda! IP: *.range86-142.btcentralplus.com 02.12.05, 13:04
              Zarząd metra twierdzi, że nie stawia, nie stawial i nie będzie stawial nikomu
              żadnych barier. Zarząd liczy na odpowiedzianość i obywatelskiego ducha podróżnych.
        • tos123 Re: Wagony da palących-zamach 02.12.05, 12:55
          Tak, nawet ostatnio odbyła się tam Parada Niejawnych Hodowców Kóz i Innej
          Trzody Kopytnej. Ci od Równości co ostanio zablokowali stację metra obok Rynku
          też by mogli się tam przenieść ze swoją działalnością. Tam na pewno nikt nie
          będzie w nich rzucał jajkami i innym nabiałem.
          • Gość: metropolita Re: Wagony da palących-zamach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:01
            Dobrze, że nasze metro ma na każdej linii cztery alternatywne tunele. Zablokować
            cztery naraz byłoby naprawdę trudno.
    • Gość: map4 Ludzie! Tylko byście narzekali! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 12:52
      Doceńcie, że Metro w ogóle jest. Wiem, wiele rzeczy można poprawić.
      Restauracyjny jest nie dość wykwintny, barierki są brzydko pomalowane, nie
      wszystkie fotele są ogrzewane w zimie, sieć czasem nie działa i wetnie ten i ów
      post z forum, itd. Ale wyobraźcie sobie, gdyby metra w ogóle nie było. Skupiacie
      się na jego wadach, a nie na tym, że w ogóle jest. Doceńcie nasze władze, że
      konsekwentnie od kilku lat zabiegały o i cudem zdobyły fundusze z UE i budżetu.

Przecież nigdy nie będzie idealnie i nigdy wszystko nie będzie się wszystkim
      podobało. Taki po prostu jest świat, w którym żyjemy.
      Nie narzekajcie, cieszcie się tym, co macie!
      • Gość: Rafis Re: Ludzie! Tylko byście narzekali! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:19
        Tak, mamy metro, ale jakie? Wszystko jest w nim nie tak, jak trzeba. Nie spełnia
        najwyższych (nie spotykanych nigdzie na świecie) standardów. Inwestycja była od
        samego początku nieudolnie prowadzona. Ciekawe, ile kasy z tych funduszy
        przewalili kolesie z lokalnego układu: mjr Schetyna, Zdrojewski i Dutkiewicz.
        Warto by też sprawdzić do kogo należą poszczególne stacje i porównać to z listą
        nazwisk żon radnych miejskich z PO. Nachalne propaganda nie ukryje faktu, że
        metro to jeden wielki przekręt i porażka. Mydlenie ludziom oczu, że niby jest
        lepiej, podczas gdy jest coraz gorzej! Wystarczy popatrzeć na wypowiedzi w tym
        wątku.
        • Gość: wielki_czarownik Re: Ludzie! Tylko byście narzekali! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:22
          Nie wpuścili mnie dzisiaj do metra z odezpieczonym kałasznikowem, na który mam
          pozwolenie. Skandal! To państwo jest chore na socjalizm i lewactwo.
          • Gość: erni NOWE POŁĄCZENIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:32
            Są już trzy nowe linie.
            • Gość: jabbur Re: NOWE POŁĄCZENIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:33
              Forum nie służy do polowań na czarownice.
      • Gość: no.logo Re: Ludzie! Tylko byście narzekali! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:35
        Czy nikt nie zauważył, że metro zjada własny ogon? ;-)
        • Gość: bonczek Re: Ludzie! Tylko byście narzekali! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:45
          Dlaczego w salonie prasowym nie można kupić "NIE"??
        • Gość: ww Re: Ludzie! Tylko byście narzekali! IP: *.range86-142.btcentralplus.com 02.12.05, 14:17
          to dobrze świadczy o metrze jako instytucji oraz o ludziach zatrudnionych tam.
          Metro zjadające wlasny ogon symbolem nieskończonej i nieskrępowanej niczym
          komunikacji.
        • no.logo :-))) 02.12.05, 14:36
          Pomarańczowa Alternatywa powraca! Widać też, że dorobiliśmy się na forum jakiegoś zdolnego podszywacza - z humorem oraz znajomością tematu :-)

Łączę ukłony
          n.l.
          • map4 Re: :-))) 02.12.05, 14:46
            no.logo napisał:

> Pomarańczowa Alternatywa powraca! Widać też, że dorobiliśmy się na forum jakieg
            > oś zdolnego podszywacza - z humorem oraz znajomością tematu :-)

Apeluję o zaniechanie wzajemnego chwalenia się i skupienie się na temacie
            przewodnim wątku: na wrocławskim metrze !
            • no.logo Re: :-))) 02.12.05, 14:48
              Przepraszam, to rzeczywiście nie miejsce ochy i... achy ;-)
              W kwestii metra - śmiem twierdzić, że Wasze malkontenctwo, ciągłe narzekania i krytykanctwo są działaniami wybitnie antypaństwowymi. Trzeba pracować, budować, do przodu!

To jak, pomożecie?
      • Gość: tomek854 Re: Ludzie! Tylko byście narzekali! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:43
        Mądrzysz się bo jeździsz w przedziale NUR FUR DEUTSCHE
    • Gość: Siostra Joanna Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.05, 12:55
      Petycja do wladz miasta.
      Jestem klaustrofobikiem. Nie moge korzystac z wroclawskiego metra. Apeluje o
      ponowne rozpatrzenie projektu wykorzystania sieci wroclawskich ciekow wodnych
      do usprawnienia transportu miejskiego! Co z genialnym pomyslem wprowadzenia
      taksowek rzecznych? Czy na przeszkodzie w realizacji pomyslu stoi brak kadr?
      Sprowadzmy je z Amsterdamu, bo dla ludzi takich jak ja przebycie najkrotszego
      odcinka miedzy Placem Solnym, a Placem Teatralnym jest istnym pieklem.
      • tos123 Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! 02.12.05, 12:57
        Proponuję podróż w wagonach Cabrio.
    • element.edukacyjny Zapraszamy do wagonów edukacyjnych. 02.12.05, 12:58
      Zachęceni powodzeniem pilotażowych kursów języka angielskiego w wagonach
      bawialnych dla dzieci, uruchamiamy dodatkowe wagony edukacyjne, w których będzie
      można uczyć się języków obcych, podnosić kwalifikacje zawodowe, odbywać zajęcia
      wyrównawcze dla kandydatów na studia, odbywać korepetycje "last minute" na
      trasach do wrocławskich uczelni. W przyszłości planujemy uruchomić studia
      licencjackie na najbardziej uczęszczanych trasach.
      • tos123 Re: Zapraszamy do wagonów edukacyjnych. 02.12.05, 13:03
        Super, ale pod warunkiem, że czeski będzie nadal prowadziła urocza Pani Asia.
        ps. Pozdrowienia dla p.Asi !
        • Gość: cavalier Re: Zapraszamy do wagonów edukacyjnych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:21
          Metro schodzi na psy, brak papieru toaletowego w salonce dla VIPów
    • Gość: Prakseda Wąsik SKANDAL!!! Wyczesali mi berecik :-((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 14:02
      Przyjechałam aż z Torunie, żeby zobaczyc ten was cud techniki.
      I co? Juz przy wejściu czuyłam, że cos jest nie tak - za dużo kamer,
      przycisków, marmurów i ta usmiechnięta od ucha do ucha obsługa. Tylko patrza
      człowiekowi na rece.
      Poszłam zgodnie ze strzałkami prosto w ...jaskinię szatana!!! W takie przejście
      gdzie zaszumiało, zawiało i cos pochrobotało, czułam że mnie smyra po głowie.
      Wychodze, patrze lustro, a w nim...JA!!!! ale w całkiem nowym bereciku.
      Niby kolor sie zgadza ...taki ładny fioletowy jak stuła naszego Ojca
      Wielebnego, ale reszta nie!

Mój był zczochrany, troszke sfilcowany ...widac, że od lat uzywany.
      A ten ...jak nowy, włos nastroszony, puchaty :-(
      Jesssuuu, teraz za neofitkę mnie wszyscy wezmą!!!
      • mikka8 Re: SKANDAL!!! Wyczesali mi berecik :-((( 02.12.05, 14:14
        Gość portalu: Prakseda Wąsik napisał(a):

> Przyjechałam aż z Torunie, żeby zobaczyc ten was cud techniki.
        > I co? Juz przy wejściu czuyłam, że cos jest nie tak - za dużo kamer,
        > przycisków, marmurów i ta usmiechnięta od ucha do ucha obsługa. Tylko patrza
        > człowiekowi na rece.
        > Poszłam zgodnie ze strzałkami prosto w ...jaskinię szatana!!! W takie
        przejście
        >
        > gdzie zaszumiało, zawiało i cos pochrobotało, czułam że mnie smyra po głowie.
        > Wychodze, patrze lustro, a w nim...JA!!!! ale w całkiem nowym bereciku.
        > Niby kolor sie zgadza ...taki ładny fioletowy jak stuła naszego Ojca
        > Wielebnego, ale reszta nie!
        >
        > Mój był zczochrany, troszke sfilcowany ...widac, że od lat uzywany.
        > A ten ...jak nowy, włos nastroszony, puchaty :-(
        > Jesssuuu, teraz za neofitkę mnie wszyscy wezmą!!!

A antenkę miał ? Bo te bez antenek , to w automatach dla zwierząt. Zdaje się ,
        że wejścia pomyliłaś , bo nasza firma b.solidna jest,a taki używany berecik to
        tylko dla kuzki p. Emeryta( jej i tak jest wszystko jedno).
        Oczywiście masz prawo do reklamacji . W przeprosinach dostaniesz dwie takie
        beretki ;) Klient nasz pan !
    • map4 Phi, metro to pikuś. 02.12.05, 14:37
      Wczoraj wieczorem wpadłem niezapowiedziany do Rafała w Sukiennicach i udało mi
      się go wyciągnąć z gabinetu do knajpy na piwo. Pytałem się go, dlaczego tak
      ciężko zasuwa o wpół do dziewiątej wieczorem, ale nie chciał gadać. Dopiero po
      trzecim jasnym od Spiża Rafał puścił farbę.

Nie uwierzycie, ale:
      - Brzeg Opolski już za dwa tygodnie stanie się częścią Województwa Dolnośląskiego,
      - Radek Parda razem z Jankiem Dobroszem i naszym posłem PiS Kaziem przycisnęli
      byłego wrocławskiego studenta Marcinkiewicza i:
      1. Za miesiąc rząd przekaże gminie Wrocław lotnisko w Brzegu,
      2. Cały przyszłoroczny zysk KGHM zostanie postawiony do dyspozycji Urzędu
      Marszałka Dolnego Śląska,
      3. Radek już załatwił przelanie szmalu od marszałka na konto spółki żony gieesa,
      4. Magistrat już w poniedziałek rusza z wykupem gruntów pod nową linię SKM z
      Dworca Głównego PKP na lotnisko w Brzegu Opolskim.
      5. Huebner przycisnęła Blaira, który w zamian za naszą zgodę na obcięcie dotacji
      na moherowe berety zgodził się specjalną ustawą dorzucić nam 5 mld Euro na ....

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      budowę linii TRANSRAPID z Dworca Głównego PKP na lotnisko w Brzegu Opolskim
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Szmal już zatem mamy. W tej chwili trwa łapanka na wykonawców, bo zarówno nowe
      lotnisko, jak i linia kolei magnetycznej muszą być gotowe przed końcem 2006 roku.

Przewidywany czas podróży z Dworca na lotnisko w Brzegu: 14 minut przy prędkości
      podróżnej 430 km/h. Chłopaki z naszego wrocławskiego Siemensa już obiecali za
      darmo zasuwać w nadgodzinach, aby przepisać oprogramowanie sterujące magnesami
      tak, aby prędkość wzrosła do 560 km/h, co skróci czas podróży do 9 minut.

Przewidywany czas transferu pomiędzy lotniskami po zgraniu rozkładów jazdy
      SKM'u, metra i TransRapid'u wyniesie najprawdopodobniej poniżej 20 minut.

Niestety, ze względów ekonomicznych (przy tych prędkościach lekkość składu jest
      najważniejsza) wrocławski TransRapid nie będzie miał ani salonu dla VIPów, ani
      wagonu dla zwierząt, ani wagonu barowego a jedynie pojedynczy przedział dla
      matek z małymi dziećmi i dużymi wózkami. Ostatni wagon zostanie przeznaczony do
      transportu bagaży, ponieważ check-in będzie odbywał się w całości na Dworcu
      Głównym PKP.

Dopiero po piątym piwie Rafał zwierzył mi się, że ci z BIE nieoficjalnie też już
      dzwonili i pytali się, czy nie chcielibyśmy przypadkiem zorganizować następnego
      Expo zamiast Szanghaju. Chińczycy mają podobno już zbyt przestarzałą infrastrukturę.

Wow.
      • Gość: josip Re: Phi, metro to pikuś. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 14:50
        No nareszcie! Port lotniczy z prawdziwego zdarzenia. Szczerze powiedziawszy wiedzialem ze to nastapi na dniach:)

A wlasnie wrocilem z pubu Rejs - podaja nowe piwko - > "Metrowe" - cena 4 zl za 0,5 litra (dla wtajemniczonych jest haslo - jak sie powie "poprosze undergroundowe" to 0,5 daja za 3 zl - taki kaprys wlasciciela)
        supcio!
      • tos123 Konieczny remont na Orląt 02.12.05, 14:55
        Sami spójrzcie. www.qando.net/wallpaper/Metro.jpg
        Stacja na Orląt wymaga gruntownego remontu. Ja rozumiem, kilka lat temu jeszcze
        to jakoś wyglądało, ale teraz...Wstyd.
    • element.edukacyjny Czytelnictwo we Wrocławiu najwyższe w Polsce 02.12.05, 14:53
      Wrocławianie biją na głowę wszystkie inne miasta i rejony Polski pod względem
      liczby przeczytanych książek w przeliczeniu na liczbę mieszkańców. Wynik ten
      jest rezultatem prowadzenia bibliotek w składach metra oraz wagonów, w których
      lektorzy czytają powieści pasażerom w czasie podróży.

Zaawansowany system elektroniczny pozwala na zamówienie w czasie jazdy książki z
      dowolnej biblioteki miejskiej lub biblioteki w dowolnym innym składzie metra.
      Książka zamówiona w ten sposób zostaje dostarczona podróżnemu przez stewardessy
      na co najwyżej trzeciej stacji, na której zatrzymuje się skład, od chwili
      zamówienia. Zwrócić książkę można w dowolnym wagonie lub bibliotece miejskiej, a
      także po prostu wrzucić ja do kubła na śmieci, służby oczyszczania miasta po
      posortowaniu śmieci dostarczają książki z powrotem do bibliotek.
      • Gość: josip Re: Czytelnictwo we Wrocławiu najwyższe w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:01
        A czy moglby ktos mi podac link do planu wroclawskigo metra? znajoma z wawy przyjezdza i musze ja przygotowac na szok cywilizacyjny:)
      • tos123 Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... 02.12.05, 15:04
        Spotkałem ją jadąc z Psiego Pola do Wysokiej. Miała tylko przez chwilę
        przypilnować moją Kozę. Niestety, po obu ani śladu...
        www.guitaristka.ru/ladyjazz/metro-sheman.jpg
        • Gość: josip Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:11
          To u nas jeszcze jezdza te wagny starego typu? myslalem ze juz je wszystkie wymieniono...ah to zarzadzanie! prywatyzowac i wprowadzac konkurencje...jesli to nie zostanie zrobione to ciagle bedziemy na cos narzekac :/
          • Gość: cavalier Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:36
            Od maja przyszłego roku, wchodzi nowa linia na poduszkach magnetycznych MHD.
            Japończycy kończą próby. Ale będzie jazda.
            Linia ma być z podziemi gabinetu p. Orszaka do stacji Leprowo Wielkie
            • mikka8 Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... 02.12.05, 15:40
              Gość portalu: cavalier napisał(a):

> Od maja przyszłego roku, wchodzi nowa linia na poduszkach magnetycznych MHD.
              > Japończycy kończą próby. Ale będzie jazda.
              > Linia ma być z podziemi gabinetu p. Orszaka do stacji Leprowo Wielkie

To ja nawet ekspresso nie zdążę wypić :( Teraz to będzie pewnie podróż z
              prędkością światła . Mniej czasu na przyjemności , a szkoda :(
    • Gość: meteorolog Uwaga! PLAN METRA na stronach ZDiK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:34
      Mapę metra można znaleźć na stronie ZDiK: <a
      href="zdikwroc.republika.pl/" target="_blank">mapa metra</a>
      • Gość: cavalier Re: Uwaga! PLAN METRA na stronach ZDiK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:42
        To stare plany ZDiKu. Nie zdążyli z nowymi, bo trzepią kasiorę na innych
        inwestycjach.
        • Gość: trl Re: Uwaga! PLAN METRA na stronach ZDiK IP: *.crowley.pl 02.12.05, 15:44
          ty tez jestes nudny

ten watek o metrze juz sie przejadl
          • Gość: lotrr Neti13 daj sobie spokój! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:47
            • mikka8 Re: Neti13 daj sobie spokój! 02.12.05, 17:11
              A Neti nie dojeżdża metrem ?
          • mikka8 Re: Uwaga! PLAN METRA na stronach ZDiK 02.12.05, 15:47
            Gość portalu: trl napisał(a):

> ty tez jestes nudny
            >
            > ten watek o metrze juz sie przejadl

Ty nam lepiej metra nie pożeraj ! Z nudów czy nie , nie masz prawa podgryzać ,
            co nie należy do Ciebie . Chałkę sobie kup ;)
          • ciotka.helmuta Re: Uwaga! PLAN METRA na stronach ZDiK 02.12.05, 16:38
            Gość portalu: trl napisał(a):

> ty tez jestes nudny
            >
            > ten watek o metrze juz sie przejadl

A, ty co ? Nie odrobiłeś lekcji ? Marsz odrabiać i nie pokazuj się bez zeszytu.
            A, najlepeij nie wchodź na ten wątek.
            • frank.drebin Nowe japońskie inwestycje!! 02.12.05, 17:16
              .: Japończycy zainwestują w towarową linię metra we Wrocławiu? :.
              13 czerwiec 2014 - 10:12

Dziś w tej sprawie w biurze Polskich Szybkich Kolei Podziemnych wizytę złożył
              prezydent East Japan Railway Company pan Mutsutake Otsuka.

Japończycy zainteresowani są otwarciem podziemnego połączenia towarowego
              pomiędzy największą w tej części Europy ilością powierzchnii magazynowej
              zlokalizowaną w gminie Kobierzyce a kolejowym dworcem głównym w centrum
              Wroclove'ia. Wizytę w biurze PSKP złożył dzis sam prezydent JR-East Mutsutake
              Otsuka. Była to już trzecia wizyta japończyków w stolicy dolnego śląska.
              Prezydent firmy nie krył, że japońskie koleje zainteresowały się Kobierzycami po
              informacji o nowo otwartej fabyrce nano-procesorów optycznych. Władze miasta
              razem z przedstawicielami metra przedstwili biznesmenowi możliwości
              wykorzystania części tuneli wybudowanych przed II Wojną Światową. Wagony kolejki
              towarowej korzystałyby także z tunelu lini żółtej oraz czerownej-południowej do
              Kobierzyc.
              Jak nieoficjalnie dowiedział się nasz serwis informacyjny, cała inwestycja
              miałaby kosztować ponad 500 mln euro.

Równologle do rozmów z JR-East prowadzone są także negocjacje z rządem Japonii w
              sprawie przebudowy 2 linii metra dostosowanych do technologii Maglev
              (Magnetically Levitated). Kontrakt modernizacji do nowego standardu połączony
              jest także z dostawą 12 nowych składów poruszających się na zasadzie
              elektromagnetycznego oddziaływania (poduszki powietrznej). Projekt Maglev
              realizowany jest wspólnie przez Europejski Instytut Technologiczny we
              Wroclove'iu oraz Międzynarodowy Uniwersytet w Japoni (International University
              of Japan).

Frank Drebin
              • prawnuk.kasandry Re: Nowe japońskie inwestycje!! 02.12.05, 19:12
                a, co z konduktorami ? Zostaną?
      • Gość: poloeschatolo PLAN METRA na stronach ZDiK - uzupełnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 00:57
        Dlaczego nie zaznaczono miejsc zamieszkania innych koryfeuszy
        wroc-establiszmentu Stasia Huskowskiego na Biskupinie czy tez Rafałka
        Dutkiewicza w Ramiszowie na granicy z Pawłowicami (dzielnica Wrocławia obok
        Zakrzowa)?

• Gość: Doświadczony Re: PLAN METRA na stronach ZDiK - uzupełnienia IP: *.wroclaw.mm.pl 05.12.05, 01:22
          ZDIK to ZDIK.
        • Gość: turkish metro metro IP: *.158.93.74.Dial1.Chicago1.Level3.net 13.12.05, 05:11
          myslalem ze to trzesienie ziemi, a to tylko metro przejezdzalo pod domem moich
          rodzicow.
    • Gość: Zarząd Metra Wr Szanowni Państwo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 21:59
      Rozumiemy rozrżalenie naszych drogich pasażerów zaistniałą sytuacją.
      Natychmiast podejmiemy kroku ku poprawie i zapobieganiu opisanych sytuacji.

Pragnąc zrehabilitować się pragniemy zaprosić wszystkich na darmową karuzelę
      zwaną "Wielkim Młyńskim Kołem", która dostępna będzie w każdym składzie w
      pierwszym wagonie.

z poważaniem,
      ZMWr
      • Gość: cavalier Re: Szanowni Państwo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 22:01
        czy to prawda, że udziały we wrocławski metrze chcą wykupić Rosjanie z
        moskiewskiego metra?
        • Gość: Zarząd Metra Wr Re: Szanowni Państwo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 22:07
          W odpowiedzi na szanowne zapytanie szanownego Pana odpowiadamy stanowczo, że
          nie. W przyszłym roku planujemy oddać udziały Metra Wrocławskiego, i owszem,
          ale w ręce samych pasażerów. Zapisy zbierane będą 24, 25 i 26 grudnia br.

z poważaniem,
          ZMWr
          • corka.demeter Re: Szanowni Państwo! 02.12.05, 22:09
            w ręce pasażerów powiadasz Waść? To za pół roku miast metra we Wrocku, będą
            koniami tramwaje powozić
            • Gość: Zarząd Merta Wr Re: Szanowni Państwo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 22:16
              W odpowiedzi na szanowny zarzut szanownej Pani odpowiadamy stanowczo, że
              wierzymy mocno w rozsądek naszych szanownych pasażerów, przede wszystkim w to,
              że będą dążyć do jeszcze sprawniejszego usprawnienia i lepszego polepszenia
              naszej metrowej komunikacji.

z poważaniem,
              ZMWr
              • Gość: cavalier Re: Szanowni Państwo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 22:28
                a, konie w samopas ?
                • Gość: Zarząd Metra Wr Re: Szanowni Państwo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 22:49
                  W odpowiedzi na szanowne zapytanie szanownego Pana odpowiadamy stanowczo, że
                  konie do zoo, bo to konie Przewalskiego, więc niemal zabytkowe.

z poważaniem,
                  ZMWr
                  • Gość: Łoś_bimbacz Postulaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 23:27
                    Czy można zmniejszyć prędkość podróżną metra?, przy obecnej około 90 km/h
                    nie ma czasu na skorzystanie z wszechstronej oferty kulturalnej i
                    gastronomicznej dla podróżnych. Tylko Emeryci podrózujący w kółko oraz
                    młodzież na wagarach ma szanse uczestniczyć w kursach multimedialnych,
                    tygodniach kuchni orientalnej itp. Spowolnienie pociągów do prędkości typowej
                    dla naziemnej komunikacji zmniejszyłoby też szok cywilizacyjny u turystów.
                    • Gość: Zarząd Metra Wr Re: Postulaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 23:52
                      na specjalne życzenie możemy nawet zasymulować korek...

z poważaniem,
                      ZMWR
                      • Gość: Łoś_bimbacz Re: Postulaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 23:57
                        To wspaniale, tylko trzeba się pospieszyć z wykonaniem symulacji
                        numerycznej, bo powierzchniowe korki też są w zaniku i niedługo najstarsi
                        mieszkańcy nie będą potrafili opisać zjawiska. Trzeba będzie się konsultować
                        z Poznaniem, a to krępujące pytać tych zadufanych mądrali o opis korka.
                        • Gość: mamar Re: Postulaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 02:28
                          spoko, znajdziemy definicję w Kopalińskim :)
                        • hateandwar Re: Postulaty 03.12.05, 23:47
                          Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a):

> To wspaniale, tylko trzeba się pospieszyć z wykonaniem symulacji
                          > numerycznej, bo powierzchniowe korki też są w zaniku i niedługo najstarsi
                          > mieszkańcy nie będą potrafili opisać zjawiska. Trzeba będzie się konsultować
                          > z Poznaniem, a to krępujące pytać tych zadufanych mądrali o opis korka.

Chcialbym dowiedzieć się, kiedy zostanie wprowadzona, obiecywana od dawna
                          możliwość wyprzedzania wolniejszych skladow, np. towarowych, czy pocztowych.

Mam również pytanie dotyczące sprzedaży akcji metra. Czy zarząd nie móglby
                          sprzedawać udzialów razem z biletami okresowymi?

No i na koniec, kiedy prezes zarządu metra wroclawskiego zdecyduje się
                          kandydować na prezydenta Wroclawia?
                          • kolejar Re: Postulaty 04.12.05, 05:43
                            hateandwar napisał:
                            > Chcialbym dowiedzieć się, kiedy zostanie wprowadzona, obiecywana od dawna
                            > możliwość wyprzedzania wolniejszych skladow, np. towarowych, czy pocztowych.
                            >
                            > Mam również pytanie dotyczące sprzedaży akcji metra. Czy zarząd nie móglby
                            > sprzedawać udzialów razem z biletami okresowymi?
                            >
                            > No i na koniec, kiedy prezes zarządu metra wroclawskiego zdecyduje się
                            > kandydować na prezydenta Wroclawia?

Niniejszym odpowiadam:
                            Sprawa wyprzedzania innych pociągów przez pociągi metra dotyczy tylko linii PLK
                            S.A. współużytkowanych przez Zakład Metra TKM S.A. wraz z innymi przewoźnikami.
                            I rzeczywiście istnieje ten problem. PLK S.A. - jako spółka Grupy PKP -
                            faworyzuje przewoźników PKP - jak PKP-Cargo, PKP-IC, PKP-PR. Oprócz Metra
                            dyskryminowani są także CTL "Maczki Bór", jak również ZGKiTK "Rybnik". W związku
                            z tym wymienione firmy wspólnie złożyły stosowny pozew do Sądu Antymonopolowego,
                            gdyż w tym wypadku ewidentnie ma miejsce pogwałcenie przepisów UE.
                            Co do drugiego pytania, wyjaśniam jako prezes Towarzystwa Kolei Miejskich S.A.:
                            Dotąd nie zamierzałem powtórnie kandydować na stanowisko prezia Wrocławia.
                            Jednak, jeśli byłyby takie oczekiwania Wyborców, to mógłbym ewentualnie rozważyć
                            taką możliwość... ? :)
                            Jeszcze jedno. Sprawa akcji. Pomysł sprzedaży akcji TKM S.A. wraz z biletami
                            okresowymi jest bardzo obiecujący dla TKM. O to w gruncie rzeczy chodzi -
                            podróżny właścicielem swojej kolei! Wtedy będzie minimalna a absolutna gwarancja
                            kursowania pociągów. Na tą okoliczność zgłaszam pełną gotowość do dymisji (nowy
                            akcjonariat - nowy prezes).
    • Gość: zarzond metra AKTUALNA mapa wrocławskiego metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 23:22
      aktualna mapawrocławskiego metra
      • Gość: cavalier Re: AKTUALNA mapa wrocławskiego metra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 23:25
        To Gucwy będom ciąśgnąc konia Przewalskiego za grzywę, a ten dopiero wagony?
        Cosik nie kumam. To lepiej Gucwińskiego zaprząc, leniucha jednego
      • mikka8 Re: AKTUALNA mapa wrocławskiego metra 02.12.05, 23:28
        Gość portalu: zarzond metra napisał(a):

> aktualna mapawrocławskiego metra

Pająkowata jakaś ;)
    • Gość: jasiek Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 12:20
      Dlaczego w kinowym wyświetlają tylko kino europejskie? Ciężkie to i nudne. Nie
      można od czasu do czasu puścić czegoś lżejszego z Hollywood?
      • nat.wroclaw Ja zaś chciałam BARDZO PRZEPROSIĆ 03.12.05, 12:42
        Doprawdy głupio mi do dziś, chociaż oczywiście puchaty szlafrok z Sheratona
        zatrzymałam z przyjemnością.

Jednakowoż tą drogą przepraszam Obsługę Wrocławskiego Metra za zbyt pochopne
        zawiadomienie policji po tym, jak z siedzenia w wagonie restauracyjnym zniknął
        mój laptop i pełna firmowa dokumentacja wraz z wypłatami dla pracowników.
        Doprawdy, poszłam tylko skorzystać z toalety, a już w tym czasie pracownik Metra
        uznawsze moje bagaże za zgubione zawiadomił firmę kurierską, która bez
        otwierania nesesera na podstawie analizy odcisków palców odwiozła mi sprzęt do
        firmy.

Natomiast tydzień urlopu w hotelu Sheraton we Wiedniu dla mnie i mojego męża
        ufundowany przez Kierownictwo Metra w ramach zadośćuczynienia za niepokój po
        zniknięciu bagażu przyjmuję jako stosowny gest, choć prywatnt jet wynajęty na tę
        okazję nie mógł lądować na dachu hotelu i musięliśmy tłuc się limuzyną przez
        cały Wiedeń.

Natalia z Rodziną

• Gość: kotbehemot A ja jednak uważam, że to skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 13:21
      Uwazam, ze to skandal, ze nie daliśmy naszym fachowcom zarobic! Przecież było w przetargu ustalone, że tunele będą budowane przez wrocławskich fachowców! Pan Ziajka już wygrał przetarg na kopanie tuneli, już pozyczył koparki, a nagle po chamsku go wyrolowano i wynajęto pseudofachowców z kopalni diamentów w RPA. To samo tyczy się projektowania połączenia systemu metra z istniejącą KZ. Czy projekt zrobiony przez ZDiK był tak słaby, ze trzeba było wyrzucac go do kosza i prosić Niemieckich "fachowców" zeby nam to zrobili?
      I jeszcze architektura stacji- po co zapraszano holenderskich architektów, przecież mamy własnych- lepszy. Myślę, ze przynajmniej stacja "Solpol 4" powinna zostać - tradycyjnie - zaprojektowana przez pana Jarząbka..
      Jak tak dalej pójdzie, to nasi polscy, wrocławscy fachowcy zbankrutują! Nie mówiąc już o kolejarzach- to skandal, zeby 16 linii metra było obsługiwanych przez tylko 34 osoby- przez takie idiotyczne "nowoczesne" myślenie bezrobocie już skoczyło - do 4%!
      • Gość: cavalier Re: A ja jednak uważam, że to skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 13:24
        a, po co Ziajki i inni, chcący wyssać mamonę z naszej kasy za tunelowanie?
        Nie lepiej pogadać z naszymi kretami ? Chętnie to zrobią za friko. W zamian
        można ich obdarować latareczkami, by miały jasno w swych tunelikach.
        • Gość: cookie Czyżby? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.12.05, 22:47
          Jestem nieco zniesmaczony waszymi postami.
          Wcale nie jest tak różowo.
          Wczoraj na stacji Aquapark Klecina musiałem przez całe 2 minuty przysłuchiwać
          się piosenkom wykonywanym przez - nie bójmy się tego słowa - niemieckojęzyczną
          młodzież, ubraną w stylu zupełnie nie pasującym do naszych obecnych standardów.
          Owa młodzież odmówiła przyjęcia 1 euro jako honorarium wyjaśniając łamaną
          polszczyzną, że "Tylko Zloty prosim, no ojro".
          Czy pomoc socjalna dla ubogich sąsiadów nie mogłaby być prowadzona poza metrem?
          Poza tym na Świdnickiej już przesadzili z tymi czterema poziomami linii.
          Przecież tam się pogubić można. I te wielkoformatowe wyświetlacze... Normalny
          oczopląs. Nie można było nakleić rozkładów na tekturkę i aktualizować co tydziań?
          • map4 Re: Czyżby? 05.12.05, 11:20
            Gość portalu: cookie napisał(a):

> Wczoraj na stacji Aquapark Klecina musiałem przez całe 2 minuty przysłuchiwać
            > się piosenkom wykonywanym przez - nie bójmy się tego słowa - niemieckojęzyczną
            > młodzież, ubraną w stylu zupełnie nie pasującym do naszych obecnych standardów.

To nie byli Niemcy, to byli DeDeRowcy. Pobierając u siebie zasiłki przylatują do
            Wrocławia na weekend korzystając z biletów miesięcznych EuroLOT'u na połączenie
            Berlin Schönefeld - Wrocław dla niemieckich gastarbeiterów w Polsce. Zaraza.
            Dlaczego ich na lotnisku nasi celnicy porządnie nie przetrzepią ?!
            Dlaczego nie ma na lotnisku specjalnego pasa do odprawy "nur für deutsche
            Untermenschen", z psami, odbezpieczoną długą bronią i obowiązkową kontrolą
            osobistą w halach zbiorczych ?

Zlikwidować to połączenie !

> Owa młodzież odmówiła przyjęcia 1 euro jako honorarium wyjaśniając łamaną
            > polszczyzną, że "Tylko Zloty prosim, no ojro".

W landach byłego DDR władze wprowadziły (ponownie!) zakaz płacenia polską
            walutą. Powodem jest stopniowe wypieranie Euro jako waluty z terenów
            przygranicznych z Polską. Ostatnio ku przerażeniu kanclerzycy w kiosku w
            Bundestagu pojawiły się hot-dogi z polskimi kiełbaskami sprzedawane wyłącznie za
            złotówki. "Bild" opublikował nawet zdjęcia, na których pani Steinbach próbując
            się maskować kupuje "polnische hot-dogs" za złotówki przemycone najwyraźniej
            przez jej znajomych z terytorium RP do Niemiec.

> Czy pomoc socjalna dla ubogich sąsiadów nie mogłaby być prowadzona poza metrem?

Apeluję o chrześcijańskie miłosierdzie. Niemcy pomagali nam, kiedy pod jarzmem
            komuny wyjeżdżaliśmy do Berlina Zachodniego handlować na Flohmarkcie
            papierosami. Czy zapomnieliście już, jak plebanie pękały w stanie wojennym w
            szwach od przysyłanych z Niemiec paczek ?

> Poza tym na Świdnickiej już przesadzili z tymi czterema poziomami linii.

Wystarczy, że podejdziesz do informacji i od razu przydzielą Ci osobistą
            przewodniczkę. Przewodniczka (dla dam przewodnik) zaprowadzi Cię tam, gdzie
            potrzebujesz, będzie towarzyszył Ci w podróży aż do celu a nawet (czasami) jest
            w stanie załatwić bilety na wieczorny koncert w hali koncertowej im. prezydenta
            Dutkiewicza.

> Przecież tam się pogubić można. I te wielkoformatowe wyświetlacze... Normalny
            > oczopląs. Nie można było nakleić rozkładów na tekturkę i aktualizować co
            > tydziań?

No co ty, przecież to nie jest jakiś Nowy Jork, albo inna pipidówa.
            Tu jest Wrocław !
            • Gość: cookie Re: Czyżby? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.12.05, 12:25
              map4 napisał:

> To nie byli Niemcy, to byli DeDeRowcy. Pobierając u siebie zasiłki przylatują d
              > o
              > Wrocławia na weekend korzystając z biletów miesięcznych EuroLOT'u na połączenie
              > Berlin Schönefeld - Wrocław dla niemieckich gastarbeiterów w Polsce. Zaraza.
              > Dlaczego ich na lotnisku nasi celnicy porządnie nie przetrzepią ?!

Teraz już wiem. Dobrze mi się wydawało, że widzę budowę umocnień między starymi
              a nowymi landami, tyle tylko, że tym razem od drugiej strony...
              >
              > > Czy pomoc socjalna dla ubogich sąsiadów nie mogłaby być prowadzona poza m
              > etrem?
              >
              > Apeluję o chrześcijańskie miłosierdzie. Niemcy pomagali nam, kiedy pod jarzmem
              > komuny wyjeżdżaliśmy do Berlina Zachodniego handlować na Flohmarkcie
              > papierosami. Czy zapomnieliście już, jak plebanie pękały w stanie wojennym w
              > szwach od przysyłanych z Niemiec paczek ?
              >
              Oczywiście jesteśmy miłosierni i odwdzięczymy się jak potrafimy. Raz wy nam, raz
              my wam. W końcu kryzys się skończy i razem podążymy ku świetlanej przyszłości...

Tak na marginesie, to przygnębiające wrażenie robią te niemieckie autostrady po
              wjeździe naszych polskich pięknie oświetlonych ośmiopasmówek... Ciemne to
              jakieś, ciasne, te Rastkofy takie nędzniutkie... Ale powolutku, z naszą pomocą,
              wyrównamy standardy.
              • map4 Re: Czyżby? 06.12.05, 12:55
                Gość portalu: cookie napisał(a):

> Teraz już wiem. Dobrze mi się wydawało, że widzę budowę umocnień między starymi
                > a nowymi landami, tyle tylko, że tym razem od drugiej strony...

To jest nasza szansa. To jest właściwy moment. Po zakończeniu przez Niemców
                budowy umocnień na granicy z DDRem nasza armia zawodowa powinna wyruszyć z
                Blitzkriegiem na zachód. W końcu po wprowadzeniu becikowego potrzebujemy nowej
                przestrzeni życiowej ... a i nasze matki-polki chętnie przyjmą na służbę czyste,
                robotne i tanie w utrzymaniu niemieckie służki. DeDeRowców zaś ześlemy do pracy
                u naszych rolników, do pracy w kopalniach na śląsku oraz do wydobywania uranu w
                Kowarach a "dederowskich bandytów" umieścimy w obozie pracy w Berezie Kartuskiej
                z napisem nad wejściem "praca czyni wolnym".

> Tak na marginesie, to przygnębiające wrażenie robią te niemieckie autostrady po
                > wjeździe naszych polskich pięknie oświetlonych ośmiopasmówek...

W zupełności się zgadzam. Przekraczam granicę albo w Olszynie, albo w Zgorzelcu
                i zawsze po wjechaniu do Saksonii czuję się jakbym cofnął się w czasie.
                Biedni pechowcy ... aż coś w dołku ściska.

> Ciemne to
                > jakieś, ciasne, te Rastkofy takie nędzniutkie... Ale powolutku, z naszą
                pomocą, wyrównamy standardy.

Nędzne ?!?!?!? Nędznie to one wyglądają z zewnątrz. Spróbuj coś w nich zjeść -
                dopiero wtedy w pełni zrozumiesz znaczenie pojęcia "ohyda".

Ponadto uważam, że trzeba coś zrobić z polskimi kierowcami, którzy notorycznie
                przyjeżdżają do DDRu po tańsze paliwo, nie zważając na jego słabą jakość oraz na
                polskich turystów, którzy we wszystkich knajpach Europy zachowują się
                zdecydowanie za głośno i za buńczucznie. Wydaje im się, że "panem" jest ten, kto
                ma mocną walutę. Trochę skromności, apeluję ...

Wracając zaś do głównego tematu wątku: musimy po prostu nauczyć się z biednymi
                sąsiadami żyć. Kiedyś, przed epoką światła to my byliśmy biedni i jeździliśmy na
                żebry oraz na jumę do sąsiadów. Dziś, dzięki naszym boskim władzom karta się
                odwróciła. Bogactwo niesie ze sobą zobowiązania moralne. Musimy pomagać naszym
                biedniejszym sąsiadom z zachodu, nie możemy konserwować biedy i zasklepiać się w
                naszym bogatym samozadowoleniu. Nie wszystkim się tak udało.

W tym kontekście uważam próby zmniejszenia naszego wkładu netto do kasy UE
                podjęte przez rząd Marcinkiewicza za krótkowzroczny triumfalizm. Nie zyskamy
                sobie w ten sposób nowych przyjaciół.
    • Gość: yorke szkoda że u nas w Warszawie nie ma takiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.05, 06:30
      byłem, jechalem - fajne jest, niedorogie, ale moze faktycznie zbyt czyste. To
      dlatego, ze ludzie nie wożą nim tyle kóz, psów i owiecek co kiedyś.
    • Gość: Nie wiem Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.wroclaw.mm.pl 04.12.05, 15:05
      Może to już znacie
      zdikwroc.republika.pl/
    • Gość: Cornolio Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.ch.pwr.wroc.pl 05.12.05, 12:01
      Ale tabliczki z nazwami stacji i tras w pięciu językach to już chyba lekka
      przesada jest!!!

Wczoraj rano się dwóch dziadków na pl. Staszica (wejście na stację przy
      Pomorskiej) kłóciło o to, że napis w języku francuskim nie powinien być na
      samym dole, tylko przed napisem po rosyjsku. Już się nawet miałem włączyć do
      dyskusji (nie lubię tych zafajdanych żabojadów), ale miałem tylko 5 min. żeby
      do Leśnicy dojechać. Na szczęście jest przyspieszona linia (tłumaczenie na
      niemiecki - Blitz Bahn - chyba nie jest najszczęśliwsze) i się udało.

Pozdrawiam. Dumny podatnik.
      • map4 Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! 05.12.05, 12:42
        Gość portalu: Cornolio napisał(a):

> Na szczęście jest przyspieszona linia (tłumaczenie na
        > niemiecki - Blitz Bahn - chyba nie jest najszczęśliwsze) i się udało.
        >
        > Pozdrawiam. Dumny podatnik.

Nie zauważyłem tych tłumaczeń, ponieważ po polsku jest nasze metro fantastycznie
        objaśnione - ale "Blitz Bahn" to rzeczywiście katastrofalne tłumaczenie na język
        niemiecki. Nie możemy się jednak naszym urzędnikom dziwić - przy rokrocznie 500
        mln ludzi uczących się języka polskiego na całym świecie nacisk na wielojęzyczne
        napisy w Polsce będzie stopniowo malał.

"Blitz Bahn" sugeruje, że w wagonach grasują elektrycy kablami pod napięciem
        pieszcząc podróżnych, co przecież zdarza się wyłącznie w metrze mińskim, a i to
        tylko "potencjalnie podejrzanym wrogom ludu".

Eeeee .... poczekaj, poczekaj. Teraz mi coś świta:
        A nie był to przypadkiem specjalny peron na składy zarezerwowane
        dla świrów, trolli i innych lewaków ? Słyszałem, że w tych składach bez klamek
        wyposażonych dodatkowo w miękkie, pluszowe, przepięknie w stylu "fin-de-siecle"
        wykończone obicia ostatnią fazą perswazji są elektrowstrząsy. Na stacji Staszica
        jest taki specjalny, półoficjalny peron przeznaczony dla naszych miejskich
        psycholi oraz obsługi. Może przez przypadek po prostu na stacji zabłądziłeś ?
        Zapytaj KKlementa, on powinien coś o tym peronie wiedzieć.
        • Gość: Łoś_bimbacz Świąteczna promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 15:13
          Aglomeracyjny Związek Komunikacyjny Wrocławia - AZKW ( o zasięgu do Leszna,
          Zielonej Góry i Opola) przygotował znakomity prezent dla podróżnych: przy
          zakupie karnetu na okaziciela, gratis drugi karnet imienny oraz tekturowy
          model wagonu wrocławskiego metra - model "PAWAFAG 2003" z limitowanej serii,
          za 1 PLN. Nożyczki i klej również tanio do nabycia w Ticketeriach AZKW.
          Tekturowe modele taboru są wysoko cenione przez modelarzy całej galaktyki. To
          kolejne posunięcie dla promocji KZ, a jego skuteczność widoczna jest, gdyż
          drastycznie zmalał import używanych samochodów od sąsiadów, co wywołało
          tam kryzys ekonomiczny, jego ofiary widoczne są również na stacji "AQUapark
          Klecina".
      • kolejar Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! 06.12.05, 01:04
        Gość portalu: Cornolio napisał(a):

> Ale tabliczki z nazwami stacji i tras w pięciu językach to już chyba lekka
        > przesada jest!!!

Wg przepisów UIC (Międzynarodowy Związek Kolei) napisy muszą być w językach
        urzędowych UIC - niemieckim i francuskim, a mogą być także w języku ojczystym
        zarządu kolejowego oraz znów muszą w języku włoskim w wagonach kursujących do
        Włoch. O innych językach przepisy europejskie nie wspominają.
      • Gość: matador Re: We wrocławskim metrze jest zbyt czysto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 23:46
        > Wczoraj rano się dwóch dziadków na pl. Staszica (wejście na stację przy
        > Pomorskiej) kłóciło o to, że napis w języku francuskim nie powinien być na
        > samym dole, tylko przed napisem po rosyjsku
        To nie mogło być przy Pomorskiej. Przez tamtą stację jeżdżą najnowsze wagony
        kupione w Japonii - w nich nawet polskich napisów nie ma - wszystkie
        "krzaczkami". ZDIK obiecał, że przed Wigilią przetłumaczy je tłumacz przysięgły
        sprowadzony prosto z Zarządu Metra w Bukareszcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka