Dodaj do ulubionych

Socrates-Erasmus, koszty + poziom nauki (DANIA)

18.02.06, 20:31
Planuję wyjechać do Danii, będę tam studiować chemię. Zastanawiam się jak
studenci dają sobie radę na uczelni, czy mieliście problemy z zaliczeniami i
czy poziom bardzo odbiega od naszego?? Chętnie też usłyszę coś o kosztach
(Studiuje na politechnice, mam zamiar wyjechać do Odense)
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Socrates-Erasmus, koszty + poziom nauki (DANI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 21:26
      mam nadzieje ze pytasz o poziom gdyz boisz sie ze nie zaliczysz po calonocnych
      imprezach gdzy tylko po to sie jedzie na erasmusa,no i poznać język :-)
      • kasiulek_nr1 Re: Socrates-Erasmus, koszty + poziom nauki (DANI 18.02.06, 21:43
        Pytam poważnie :) Boje się, że będę siedzieć nocami nad książkami :) Interesuje
        mnie również ilośc godzin (tak średnio), czy jest dużo więcej niż w polskich
        uczelniach?? (Na pierwszym roku miałam 25 godzin tygodniowo, na drugim 29
        godzin).

• Gość: ? Re: Socrates-Erasmus, koszty + poziom nauki (DANI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 22:28
          kurczę nie wiem...ale myslę ze nie pozwolą nikomu z wymiany niezdać wiec tym
          sie nie martw;)
        • Gość: m3lm4k Re: Socrates-Erasmus, koszty + poziom nauki (DANI IP: *.opticom.pl 18.02.06, 22:42
          Poniekad tez studiuje kierunek chemiczny na politechnice i mysle w przyszlosci
          nad wymiana zagraniczna ( najlepiej wlasnie tytulowy Sokrates ), wiec chetnie
          rowniez wyslucham wszelkich opinii. :)
    • kasiulek_nr1 Wyjeżdżając na rok można wrócić na święta do domu? 18.02.06, 23:38
      Takie pytanie jeszcze mi sie nasunęło :)
      • alex_koz Re: Wyjeżdżając na rok można wrócić na święta do 19.02.06, 00:06
        jasne ze mozna! a czemu nie??

wejdz sobie na strone twojej uczelni w Danii i zobacz jaki jest podzial na
        semestry, jak dlugie sa przerwy swiateczne i ferie, kiedy "sesja" etc.
    • Gość: ekonom Re: Socrates-Erasmus, koszty + poziom nauki (DANI IP: *.135.1511I-CUD12K-01.ish.de 19.02.06, 11:17
      Witaj! Bylem na Sokratesie w Danii. Wparawdzie studiuje zupelnie inny kierunek ekonomie. Bylem wprawdzie w Kopenhadze na CBS. Z mojego doswiadczenia poziom znakomity, mozna naprawde mase skorzystac! poziom jest wysoki ale styl nauki zupelnie inny i swietne podejscie profesorow. Na pewno lepsze niz w PL. w Polsce nigdy nie studiowalem ale z opowiadan znajomych i przyjaciol wyciagam ten wniosek. Co do tego ze sokratesy maja fory to u mnie tego nie bylo, gdyz na uczelni bylo tyle studentow z roznych krajow ze nikt z profow nie wiedzial kto jest sokrates a kto nie.
      Co do kosztow. Mieszkanie w Kopenhsdze bardzo drogie i mizernej jakosci. Ponizej 350€ na miesiac raczej ciezko cos znalezc. Tyle mniejwiecej kosztuje najtanszy akademik, ale mowie ze w kopenhadze jak w odense to nie wiem, pewnei bedzie troszke taniej ale wiele chyba nie.

Koszty zycia: kupuj w sklepach fakta lub netto. Wygladajaj 3 razy gorzej od naszej biedronki ale sa relatywnie tanie. Da sie przezyc. Dobre jedzenie niestety kosztuje!!

Na swieta spokojnie do domu mozesz sie bryknac, rowniez w pazdzierniku sa ferie kartoflane jeden tydzien.

Co do jezyka, dunskiego nie warto sie uczyc, wszyscy mowia swietnei po angielsku, nawet te najstarsze pokolenie i mowia naprawde bardzo dobrze!!

Imprezy!
      Przedewszystkim domowe, puby i knajpy straszenie drogie, przebitka na piwku miedzy fakta a pubem okolo 15 do 20 razy. Najlepiej rozpedowke w domu a do knajpy na ostatnie piwko jak to tez robia Dunczycy.

Dunczycy to narod alkocholikow;) W piatkowy wieczor nigdzie chyba nie uswiadczysz tylu pijanych ludzi co na ulicach kopenhagi. Dra sie niesamowicie oznajmiajac swiatu swoj stan blogiej radosci, przy czym nie sa agresywni. Zreszta w razie czego Policja wyrasta spod ziemi. Normalnie nigdzie jej nie widac ale jak cos sie dzieje to zaraz sa!

Jak masz jakies jeszcze pytania chetnei odpowiem. Pozdrawiam

• Gość: ssss Re: Socrates-Erasmus, koszty + poziom nauki (DANI IP: *.wola.net.pl / *.is.net.pl 19.02.06, 12:21
        Wlasnie wrocilam z Socrates w Danii, bylam w Aalborg, wiec to nie Odense. Nie
        studiuje chemii, ale bardzo pokrewny kierunek. Mialam zajecia codziennie od 8-
        15, z tym, ze to nie byly zajecia typowe, po prostu dostalam temat projektu i
        mialam go zrealizowac w laboratorium. Mimo, ze czasem dlugo siedzialam w labie,
        nie zaluje i bardzo milo wspominam ten czas, bo infrastrukture maja tam
        nieziemska.
        Zycie jest drogie, ale z mojego stypendium oplacilam akademik 280 euro/miesiac
        i jeszcze mi troche zostalo.
        Komunikacja jest bardzo droga, wiec polecam sprawic sobie rower juz na
        poczatku, bardzo sie przydaje.
        Tak jak kolega wyzej napisal, najlepiej kupowac w fakcie/netto lub aldim, da
        sie przezyc!! Jesli tylko umie i chce sie gotowac.
        Imprezy...o tym duzo by pisac:) glownie z miedzynarodowymi studentami, Dunczycy
        nie sa tak chetni do integracji, chyba, ze w weekend na Jomfru:)
        Jednym slowem polecam goraco, ale zaznaczam, ze bylam w innym miescie i nie
        moge powiedziec, czy w Odense jest rownie fajnie na Sokratesie.
        Jesli masz wiecej pytan to chetnie odpowiem. Pozdrawiam, K.
      • kasiulek_nr1 one more question 19.02.06, 12:25
        Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Mam pytanie odnośnie języka, a konkretnie
        tego specjalistycznego na uczelnię. Czy miałeś wcześniej jakies przygotowanie?
        i czy miałeś duże problemy z komunikacją z wykładowcami, odrabianiem prac i
        egzaminami od strony językowej? W stopniu komunikacji oceniam swój angielski
        jako bardzo dobry, bo studiuję jeszcze zaocznie anglistykę, natomiast chemia po
        angielsku trochę mie przeraża :)
        • Gość: ssss Re: one more question IP: *.wola.net.pl / *.is.net.pl 19.02.06, 12:56
          Jezyk specjalistyczny nie stanowil dla mnie duzego problemu, moze na poczatku,
          ale kiedy sie juz wkrecilam to bylo naprawde super, musialam sobie przyswoic
          pewien zakres slowek, ale nie stanowilo to bariery nie do przebrniecia. W
          trakce semesrtu musialam tez wyglosci trzy seminaria o moim projekcie,
          przyznam, ze to bylo stresujace, ale moze nie tylko z uwagi na slownictwo
          specjalistyczne, tylko po prostu pierwszy raz przed gronem obcych profesorow i
          w innym jezyku. Wydaje mi sie, ze chemia podobnie jak moja dziedzina, sa to
          dziedziny, w ktorych slownictwo jest zblizone, do angieslkiego i lacinskiego,
          takze nie ma z tym wiekszego problemu. Pozdrawiam
          • Gość: ssss Re: one more question IP: *.wola.net.pl / *.is.net.pl 19.02.06, 12:57
            ups, moj polski chyba nie jest na wysokim poziome ostatnio, sorki za
            powtorzenia..
            • kasiulek_nr1 Serdeczne dzięki! 19.02.06, 13:06
              Nieszkodzi, nigdy się nie czepiam :) NAprawdę serdecznie dziękuję za
              odpowiedzi! Pozdrawiam Serdecznie!
              • Gość: m3lm4k Re: Serdeczne dzięki! IP: *.opticom.pl 19.02.06, 14:13
                Slownictwo chemiczne po angielsku 'wchodzi' dosc latwo i nie jest zbyt
                skomplikowane.... przynajmniej dla mnie na studiach ( mialo to pocieszyc :) )
        • Gość: ekonom Re: one more question IP: *.135.1511I-CUD12K-01.ish.de 19.02.06, 13:35
          W sumie nie potrafie odpowiedziec na to pytanie bo studiuje ekonomie wiec uczac sie sila rzeczy czytalem duzo ksiazek etc po angielsku wiec to nie byl problem, mimo ze moj angielski jakis mega super nie jest. Sporo zajec konczylo sie tzw projektem i oral defence tego projektu wiec jakby ustny egzamin. Pisemny mialem tylko jeden.
          Specjalnie zadnego extra przygotowania wczesniej nei mialem.

Jak juz napisala Kolezanka wyzej naprawde warto tamjechac bo infrastrukture i wyposazenie uniwerku jest naprawde highendowe!!
          • Gość: steffka Re: one more question IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.02.06, 14:17
            hej, ja tez zamierzam wyjechac do Odense od przyszłego semestru, studiuje
            biotechnologie na Uwr:) tez szukam informacji na ten temat:)
    • Gość: m3lm4k Re: Socrates-Erasmus, koszty + poziom nauki (DANI IP: *.opticom.pl 21.02.06, 17:20
      aktualnie u mnie na uczelni bedzie spotkanie odnosnie wlasnie studiow w
      Odense... przypadek czy nie ? :)
      • kasiulek_nr1 Re: Socrates-Erasmus, koszty + poziom nauki (DANI 03.03.06, 20:58
        U mnie spotkanie było wczoraj, więc chyba przypadek :P
        • Gość: carolinascotties kasiulek_nr1 jestes ze Szczecina? IP: *.chello.pl 04.03.06, 00:18
          pytam, bo ja tez wczoraj byłam na spotkaniu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka