Dodaj do ulubionych

kościelny A cywilny

25.06.06, 00:20
Cześć.

Przeskakując przez różne wątki na forum, zauważyłam, że sporo par postanawia
wziąć najpierw ślub cywilny (lub już są po), a potem dopiero kościelny. Czy
jest sens rozdielania tej jedynej ceremonii zaślubin na dwie części (czasami
odstępy między cywilnym a kościelnym są dość duże)? Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam cieplutosmile
Obserwuj wątek
    • przemkowa.b Re: kościelny A cywilny 25.06.06, 09:17
      uważam że jeśli ktoś należy do kościoła katolickiego, lepiej brac konkordatowy,
      czyli dwa w jednym. po co sie rozwarstwiac.
      a jeśli ktoś nie należy, to bierze cywilny.
      Ja miałam cywilny i uroczystości w swojej społeczności religijnej dodatkowo ale
      w tym samym dniu.
      • annajustyna Re: kościelny A cywilny 25.06.06, 12:38
        Przeciez konkordat obowiazuje nie tylko KK, inne wyznania tez moga brac tylko
        zaslubiny u siebie...
        • a_weasley Re: kościelny A cywilny 25.06.06, 13:27
          annajustyna napisała:

> Przeciez konkordat obowiazuje nie tylko KK,

Konkordat z definicji obowiązuje tylko KK, ponieważ tylko KK, a raczej jej
          emanacja prawnomiędzynarodowa, czyli Państwo Watykan, może zawierać umowy
          międzynarodowe. Żaden inny związek wyznaniowy nie jest podmiotem prawa
          międzynarodowego.
          Istotnie jednak

> inne wyznania tez moga brac tylko zaslubiny u siebie...

o ile dane wyznanie ma ustawę regulującą jej status prawny i ta ustawa taką
          możliwość przewiduje.
          • maya28 Re: kościelny A cywilny 25.06.06, 14:35
            Ewangelicy też mogą zawierać śluby kościelne ze skutkami cywilno - prawnymi,
            czyli konkordatowy w powszechnym tego rozumieniu.
            • a_weasley Re: kościelny A cywilny 25.06.06, 14:55
              Jeżeli rozumiemy "ślub konkordatowy" jako synonim ślubu "dwa w jednym", to
              oczywiście masz rację. Co nie zmienia faktu, że zdanie "konkordat dotyczy nie
              tylko Kościoła Katolickiego" jest zdaniem fałszywym.
              • maya28 Re: kościelny A cywilny 25.06.06, 15:03
                wyjaśniałam to przemkowej, ktora napisała: "jeśli ktoś należy do kościoła
                katolickiego, lepiej brac konkordatowy, czyli dwa w jednym, a jeśli ktoś nie
                należy, to bierze cywilny".
              • annajustyna Re: kościelny A cywilny 25.06.06, 15:14
                Nie jest zdaniem falszywym. Konkordat nie zostal tu uzyty w znaczeniu prawa
                miedzynarodowego, tylko w znaczeniu potocznym, taki kolokwializm. Przy ocenie
                czyjajs wypowiedzi bierze sie pod uwage kontekt...
                • przemkowa.b Re: kościelny A cywilny 26.06.06, 09:56
                  dokładnie o to mi chodziło.
                  Moje wyznanie jest zarejestrowane w PL ale niestety nie mamy uprawnień do
                  udzielania ślubów. A w USA przedstawiciele mojego wyznania mają. No cóż, co
                  kraj, to obyczajwink
                  • annajustyna Re: kościelny A cywilny 26.06.06, 09:57
                    Najwazniejsze, ze slub(y) byly na pewno piekne, ateraz zycze Wam wszytskiego
                    naj, naj!!!
                    • the_woman_in_violet Re: kościelny A cywilny 26.06.06, 10:47
                      Dziękuję, owszem, były pięknewink
                      • przemkowa.b Re: kościelny A cywilny 26.06.06, 10:48
                        czasem zapominam się przelogowac;-0
          • a_weasley Errata do: Re: kościelny A cywilny 25.06.06, 14:56
            jest

> tylko KK, a raczej jej emanacja prawnomiędzynarodowa

winno być

> tylko KK, a raczej jego emanacja prawnomiędzynarodowa
            • annajustyna Errata do: Re: kościelny A cywilny 25.06.06, 15:15
              To zaden blad, tylko emanacja: Kosciol nasza Matkawink))). Pzdr!
    • a_weasley Dlaczego dwa śluby 25.06.06, 13:24
      Poza nami znam jedną parę, która brała osobno cywilny, i to z założenia w sporym
      odstępie. Aby mieć gdzie mieszkac po ślubie (kościelnym), chcieli kupić
      mieszkanie, a w pojedynkę żadne z nich nie miało dostatecznej zdolności
      kredytowej. Razem owszem, bo on pracował, a ona miała książeczkę mieszkaniową.
      Myśmy brali osobno, bo moja Jedyna jest z innego miasta i mieliśmy do obsłużenia
      dwa miasta. Z założenia miał być odstęp półtoramiesięczny, ale życie zwiększyło
      ten odstęp do czterech miesięcy z hakiem.
      Polecam jednak to rozwiązanie każdemu. Ślub cywilny, ze skromniejszą oprawą i
      mniej radykalnym zobowiązaniem (uczynię wszystko, aby było trwałe - to jednak
      mniej niż: ślubuję, że nie opuszczę), jest mniej stresujący i człowiek trochę
      się przyzwyczaja. No i w razie problemu z wyborem świadków można uhonorować
      więcej osób.
      • bumcyk5 Re: Dlaczego dwa śluby 25.06.06, 14:38
        A ja to będę miala trzy śluby!!!

Ale za to jedno wesele sad(

Ale za to w MONAKO! smile)
        • markiza_de_baux Nie ebdziesz miec zadnego!!! 25.06.06, 15:17
          Bigamia jest zabroniona!!! Odczep sie w koncu od mojego meza, chora psychicznie
          istoto!!!
          • markiza_de_baux Oczywiscie: nie bedziesz;))))) 25.06.06, 15:28

• marti_ka82 Bralismy osobno cywilny i koscielny 26.06.06, 10:56
              ponieważ ułatwiło nam to mase formalności związanych z naszym wspólnym życiem,
              żanim powiedzieliśmy "tak" w kościele, jeszcze przed kościelnym mieliśmy gdzie
              mieszkać, mój mąż mógł przestać płacić tzw. "bykowe", zmniejszyły mu się
              podatki, ja dostałam zezwolenie na prace bez wypisywania masy papierków i
              latania po urzędach, nie mieszkając tam miałam juz ubezpieczenie tam, więc nie
              musiałam się martwić chorobą, a tak mając nawet ubezpieczenie na świat,
              musiałabym latać po pzu czy innej firmie, donosić papierki od lekarzy,
              tłumaczyć itp żeby odzyskać pieniązki za leczenie no i teraz mogę spokojnie
              wyjechać... a za 3 lata uzyskąc pełne obywatelstwo tego kraju, jeśli będę
              chciała...
              • olaimikolaj Re: Bralismy osobno cywilny i koscielny 27.06.06, 04:34
                My tez bralismy slub cywilny z przyczyn formalnch, bym ja mogla dostac zielona
                karte i bez przeszkod moc przyjechac do Polski na nasz slub koscielny, ktory
                odbedzie sie za 1 miesiac, 3 tygodnie i 1 dzien, a przylecimy do Polski w
                rocznice naszego slubu cywilnego = 3 sierpnia. Juz sie nie mozemy dczekac!!!!
                • s-y-l-l-a :-) 27.06.06, 10:24
                  A my jestesmy po ślubie cywilnym 7,5 roku, a teraz w sierpniu bierzemy
                  kościelny smile

Złożyło się na to kilka czynników, o których nie będę się tu rozpisywać. Ponad
                  to uczyłam się jeszcze w średniej szkole, więc sprawa finansowa też nie
                  wyglądała rewelacyjnie sad Ale chcieliśmy być razem "legalnie" wink, więc
                  wzięliśmy cywilny. Było oczywiście postanowienie, że kościelny będzie w
                  najbliżeszej przyszłości...... i troszkę się przeciągnęło big_grin

Ale za to teraz gościem honorowym będzie nasz 4 letni synuś smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka