Dodaj do ulubionych

Szukam diety -nie wiem, co jeść, nie znam się:-(

18.08.06, 13:29
Może macie jakieś linki na strony z dietami? Nie wiem, co uczula Okruszka, a
chciałabym Mu ograniczyć bólu i cierpienia związanego ze świądem... Może
któraś z Was ma tak duże doświadczenie, że mogłaby mi pomóc? Będę bardzo
wdzięczna... I Okruszek również...
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Szukam diety -nie wiem, co jeść, nie znam się 18.08.06, 13:54
      Ale diety dla ciebie czy dla dziecka? Musisz trochę więcej napisac.

Kruffa
    • agawi26 Re: Szukam diety -nie wiem, co jeść, nie znam się 18.08.06, 13:58
      Dieta ma być dla mnie, bo karmię piersią. Okruszek ma 5 m-cy i zdecydowałam się
      wycofać z jego diety słoiczki, które już wprowadziłam i powoli od nowa zacząć
      wprowadzać jednoskładnikowe. Nie ukrywam, że chciałabym karmić piersią jak
      najdłużej. Tylko już nie wiem, co mam, co mogę jeść...
      • kruffa Re: Szukam diety -nie wiem, co jeść, nie znam się 18.08.06, 17:09
        Nie wiem jak wygląda u ciebie sytuacja, ale możesz zacząc od diety poniżej:

Wapń w tabletkach - 1000-1200 mg na dobę.

1. kasze i mąki wszystkie
        2. miesa - wszystkie bez wolowiny i cieleciny z zastrzezeniem, zeby uwazać
        na te kupne np. kurczaki - gotowane i pieczone NIE WOLNO WĘDLIN !!!
        3. warzywa: typowo polskie bez selera, pomidorów i papryki
        4. owoce polskie bez truskawek, malin, poziomek, winogron
        5. do picia: slaba herbata i kawa, soki i kompoty domowe
        6. zupy: na wywarach z warzyw, z dodatkiem oleju (bez wywarów miesnych)
        7. tluszcze: oliwa, smalec domowy
        8. slodycze: domowe bez bakali, kakao, miodu, sezamu
        9. przyprawy: sól i cukier

A alergikom dietę rozszerza się dopiero po ukończeniu 6 m-ca.

Kruffa
        • agawi26 Re: Szukam diety -nie wiem, co jeść, nie znam się 18.08.06, 21:08
          Dziękuję Ci bardzo za odpowiedźsmile Trochę mi to rozjaśniłaśsmile Byliśmy dziś u
          pani alergolog i kazała Małemu odstawić słoiczki i na jakiś miesiąc-półtora
          pozostawać tylko na piersi, a mnie przestrzegać bezmlecznej diety. Więc dzięki
          za rady, będę próbowała się dostosowaćsmile Pozdrawiamsmile
          • titka_d Re: Szukam diety -nie wiem, co jeść, nie znam się 19.08.06, 00:11
            No nie wiem jaka jest u Ciebie sytuacja, ale ja na przykład wielu z tych rzeczy,
            o których napisała Kruffa nie mogę jeść. MOja córka ma 4 miesiące, karmię ją
            piersią i ma dość silną alergię pokarmową. Dostałam listę od lekarza, ale i
            zniej wielu rzeczy jeśc nie mogę.
            Produkty dozwolone:
            1. wieprzowina, kólik, indyk (wołowina, cielęcina zabronione, a kurczak w małych
            ilościach)
            2. wędliny z tych mięs
            3.owoce: śliwki, agrest, porzeczki, brzoskwinie, morele, jagody, gruszki, jabłka
            i inne
            4. warzywa: marchew, burak, kapusta, kalafior, fasolka szparagowa, groszek
            ziel., papryka i inne (ja sama jem tylko marchew)
            5. ciastka bezmleczne, bez jaj i bez konserwantów, wafle ryżowe, wafle tortowe
            suche bez jaj, piecz. kukurydziane, chrupki bezsakowe kukurydziane Flips,
            6. makarony bez jaj
            7. ziemniaki, ryż, kasza jęczmienna, krakowska, manna, mąki pszenne i ziemniaczane
            8. przyprawy naturalne, tj. liść laurowy, ziele angielskie, pieprz naturalny,
            koper; zioła
            9. pieczywo zwykłe bułki wrcławskie, chlb zwykły
            10. masło roślinne Nova (lub Rama)
            11. kisiele, galaretki bezglutenowe.
            Produkty zabronione:
            1. mleko i przetwory mleczne
            2. ryby i przetwory rybne
            3. jaja
            4. owoce cytrusowe; truskawki, poziomki, por, seler, pietruszka, pomidor
            5. kwasek cytrynowy, wegeta, jarzynka, inne przyprawy zawierające sztuczne
            konserwanty
            6. ciasta zawierające mleko, jaja; cukierki, czipsy, paluszki
            7. miód naturalny i sztuczny
            8. pieczywo drożdżowe, miodowe
            9. kisiel, galaretka, inne desery z paczki

To tyle. Ja niestety i z tych rzeczy wielu nie jem, a moja córka nadal ma silną
            wysypkę. POdobnoe nawet np. jabłko może uczulać. Trzeba próbować. Powodzenia!
            • kruffa Re: Szukam diety -nie wiem, co jeść, nie znam się 19.08.06, 01:05
              Nic dziwnego, że dziecko ma wysypkę przy takiej diecie. Wędlin ze sklepu jeśc
              nie wolno niemal wszytskie zawiarają soję, konserwanty a częsc pochodne mleka.
              Pieprz (szczególnie czarny) jest silnym alergenem. Duża cześc ziół to silne
              alergeny, margaryna to chemia i kwasek cytrynowy. Pieczywo ze sklepu !!!!????
              Przecież bułki w większości zawierają mleko. Nie wiem kto ci przepisał taką
              dietę, ale pojęcia o diecie matki karmiącej alergika za dużo nie miał. Sorry.
              Poczytaj sobie watek:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=8115172
              Kruffa
              • karolina_x1 Re: Szukam diety -nie wiem, co jeść, nie znam się 19.08.06, 19:07
                Ja po roku walki z alergią i na diecie w której odstawiłam praktycznie wszystko
                mam już trochę inne podejście.

Nie przejmuję się tak bardzo. Karmię piersią i jem sporo rzeczy, ale staram się
                unikać silnych alergenów. Wysypka i tak i tak jest. Choć teraz kiedy mały ma
                rok, chyba jest trochę łagodniejsza. Przede wszystkim od miesiąca nie miał nic
                na buzi, a to dla mnie b. ważne.

Nie jem:
                - czekolady
                - orzechów
                - cytrusów
                - poziomek, malin, truskawek
                - pomidorów
                - nabiału i przetworów
                - gotowych produktów z chemią
                - kwaśnych potraw z dodatkami wit. C, kwasku itd., przeciwutleniaczy
                - kurczaka i jajek (choć ostatnio zjadłam jajko i nie było ani poprawy ani
                pogorszenia)

Jem:
                - chleb żytni kupny (teoretycznie bez konserwantów), czasem pszenny, pieczywo
                ryżowe, chrupki kukurydziane bezsmakowe
                - zmieniaki, kalafior, brokuły, marchew, groszek, paprykę, ogórek, kukurydzę
                (mrożonki lub świeże)
                - jabłka, banany, gruszki, morele, porzeczki, agrest
                - wieprzowinę, indyka
                - ryż, kasze gryczaną
                - pieczarki
                - masło klarowane, olej rzepakowy niskoeurekowy

To tyle. Nikogo nie namawiam, ale ja osobiście mam dosyć głodzenia się. Trzeba
                wziąść trochę luzu, bo inaczej to ja bym zwariowała. Z dystansem łatwiej mi
                patrzeć na tą wyspkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka