Dodaj do ulubionych

forum pod kontrolą prowokatorów

13.12.06, 16:40
Witam.
Od kilku tygodni - śledząc różne wątki i fora gazety - odnoszę wrażenie, że wpisy w wielu wątkach są specjalnie umieszczane w celu rzucenia negatywnej opinii o gazecie wyborczej. Być może to jest tylko moje wrażenie..
Czytając niektóre wątki, szczególnie te "polityczne" - pojawiają się wypowiedzi zupełnie nie związane z tematem, typu "gó.. wybiórcza znowu szuka afery" - itp.
I zaczyna mnie to drażnić. Oczywiście zdaję sobie sprawę z faktu, że każdy ma możliwość wypowiedzenia własnego zdania i nic nie można z takimi osobami zrobić, jednak tak jak te osoby mam też prawo powiedzieć o moim braku akceptacji takich zachowań, tym bardziej jeżeli taka wypowidź nie jest związana z tematem.
Widzę wiele błedów w artykułach wyborczej, widzę czasem brak profesjonalizmu u dziennikarzy, lecz to mój wybór czy przeczytam artykuł, czy nie. A takie wtrącanie tekstów tematycznie nie związanych i kapiących nienawiścią do gazety, czy redaktora naczelnego nasuwają mi podejrzenie prowokacji - przez kogo? nie napiszę, bo nie wiem - ewentualnie mogę się domyślać.. ale może to tylko moje wrażenie, może za dużo telewizji oglądam, słucham radia, czy czytam gazet, albo za dużo czasu spędzam przed komputerem..
I właśnie korzystając z prawa do wolnej wypowiedzi na tym forum - napisałem ten wątek.
PS. Jeżeli moje spostrzeżenia okazałyby się prawdziwe, to oznajmiam prowokatorom, że skutek jaki chcieliby odnieść (np. zaprzestanie czytania wyborczej i udzielania się na forum) - nie będzie osiągnięty.
Obserwuj wątek
    • patience Errata merytoryczna 13.12.06, 16:45
      Nie odnoszac sie w zadnym wypadku do watku prowokatorskiego, poprawiam
      przedmowce w zakresie biznesomym. Otoz nieslusznie laczy dzialalnosc GW i forum.
      Portal nie jest wlasnoscia GW.
      • orwella to nowosc, a czyja wlasnoscia jest portal GW? 13.12.06, 17:09
        • pozarski Re: to nowosc, a czyja wlasnoscia jest portal GW? 13.12.06, 17:49
          Tez wydaje mi sie to co najmniej dziwne.Jesli ktos,na przyklad pejszns,chce
          czyjs post wywalic na smietnik, to do kogo sie zwraca?Do abuse@agora.pl. Agora
          jest wlascicielem gazety,a wiec forum gazety nalezy do gazety,ktora jest
          wlasnoscia agory.Zgadza sie, pejszns?

____
          Zabierz swoje brudne lapska od marianny
          autor:patience

• patience Koncernu Agora 13.12.06, 17:56
          GW tez nie jest samodzielnym podmiotem gospodarczym, jest wlasnoscia tegoz
          koncernu. A koncern jak to koncern, zresza rozmaite przedsiewziecia:
          www.agora.pl/agora_pl/0,0.html

Dzial "Internet" jest na tej stronie wymieniony jako indywidualny, odrebny
          podmiot. Dlatego od poczatku mogl prowadzic inna polityke informacyjna niz GW i
          dlatego tez W tych zadymiarskich watkach na Kraju nikt portalu nie rusza. A
          nawet wiecej, przy okazji atakow na GW zamieszczaja pozytywne opinie o portalu.
          • pozarski Re: Koncernu Agora 13.12.06, 18:02
            patience napisała:

> GW tez nie jest samodzielnym podmiotem gospodarczym, jest wlasnoscia tegoz
            > koncernu. A koncern jak to koncern, zresza rozmaite przedsiewziecia:
            > www.agora.pl/agora_pl/0,0.html
            >
            > Dzial "Internet" jest na tej stronie wymieniony jako indywidualny, odrebny
            > podmiot. Dlatego od poczatku mogl prowadzic inna polityke informacyjna niz GW
            i
            > dlatego tez W tych zadymiarskich watkach na Kraju nikt portalu nie rusza. A
            > nawet wiecej, przy okazji atakow na GW zamieszczaja pozytywne opinie o
            portalu.
            >
            >
            Pieknie.Ale gdyby komus w Gazecie nagle przyszlo do glowy,ze te fora to tylko
            bol glowy i pewnego wieczorka,przy kawce z p.Rapaczynska i rada nadzorcza
            zadecydowano,ze sie je opycha na przyklad Idelfonsowi za symboliczna zlotowke,
            to by nie bylo problemu,nonie?Bo koncern ma w swojej przepastnej kieszeni
            wszystko,wlacznie z Aquanetem,nonie?

____

• patience Re: Koncernu Agora 13.12.06, 18:10
              > Pieknie.Ale gdyby komus w Gazecie nagle przyszlo do glowy,ze te fora to tylko
              > bol glowy i pewnego wieczorka,przy kawce z p.Rapaczynska i rada nadzorcza
              > zadecydowano,ze sie je opycha na przyklad Idelfonsowi za symboliczna zlotowke,
              > to by nie bylo problemu,nonie?Bo koncern ma w swojej przepastnej kieszeni
              > wszystko,wlacznie z Aquanetem,nonie?

Gazecie moga przychodzic rozne rzeczy do glowy, tylko mocy decyzyjnych nie maja.
              Decyduje zarzad koncernu, a nie rednacz GW, kim by nie byl. A zarzad koncernu
              nie bedzie w internecie niczego zmienial, bo nie zmienia sie tego co dobre.
              Raczej maja bol glowy z GW, bo jesli im cos doluje wyniki na gieldzie, to
              wlasnie GW.

• pozarski Re: Koncernu Agora 13.12.06, 18:18
                patience napisała:

> > Pieknie.Ale gdyby komus w Gazecie nagle przyszlo do glowy,ze te fora to t
                > ylko
                > > bol glowy i pewnego wieczorka,przy kawce z p.Rapaczynska i rada nadzorcza
                > > zadecydowano,ze sie je opycha na przyklad Idelfonsowi za symboliczna zlot
                > owke,
                > > to by nie bylo problemu,nonie?Bo koncern ma w swojej przepastnej kieszeni
                > > wszystko,wlacznie z Aquanetem,nonie?
                >
                > Gazecie moga przychodzic rozne rzeczy do glowy, tylko mocy decyzyjnych nie
                maja
                > .
                > Decyduje zarzad koncernu, a nie rednacz GW, kim by nie byl. A zarzad
                koncernu
                > nie bedzie w internecie niczego zmienial, bo nie zmienia sie tego co dobre.
                > Raczej maja bol glowy z GW, bo jesli im cos doluje wyniki na gieldzie, to
                > wlasnie GW.
                >
                >
                Ty piszesz o stanie faktycznym(albo takim,ktore uwazasz za faktyczny).Pytanie
                nie dotyczylo tego,jak stoja interesy,tylko kto jest wlascicielem.Poniewaz w
                redakcji Gazety sa wlasciciele akcji,poniewaz takze wszyscy sie znaja jak stare
                byki,wiec taka teoretyczna propozycja,jaka podalem wyzej,jest mozliwa.Poniewaz
                wszystko jest w rekach koncernu,wiec i fora sa w ich rekach i moga z nimi
                robic,co im sie zywnie podoba.Nawet sprzedac Idelfonsowi za zlotowke z 1968
                roku.

____
                • patience Re: Koncernu Agora 13.12.06, 18:25
                  Nie zdajesz sobie sprawy ze skali. Agora jest spolka gieldowa, jej akcje sa
                  przedmiotem wolnego handlu. Cala redakcja GW do kupy wzieta nie ma pakietu
                  wiekszosciowegowink A zarzad koncernu jest dlatego zarzadem, ze w podejmowaniu
                  decyzji kieruje sie wynikami finansowymi, a nie sympatiami czy antypatiami
                  personalnymi. To jest rynek.
                  • pozarski Re: Koncernu Agora 13.12.06, 18:44
                    patience napisała:

> Nie zdajesz sobie sprawy ze skali. Agora jest spolka gieldowa, jej akcje sa
                    > przedmiotem wolnego handlu. Cala redakcja GW do kupy wzieta nie ma pakietu
                    > wiekszosciowegowink A zarzad koncernu jest dlatego zarzadem, ze w podejmowaniu
                    > decyzji kieruje sie wynikami finansowymi, a nie sympatiami czy antypatiami
                    > personalnymi. To jest rynek.
                    >
                    Jak mowie,byly to rozwazania teoretyczne.Jestem pelen podziwu dla twoich
                    wiadomosci,ale nasze pytanie nie dotyczylo stanu akcji Agory i struktury
                    przedsiebiorstwa,tylko tego,kto jest wlascicielem forow GW.Zamiast wykazywac
                    sie wielka erudycja i opanowaniem wszystkich szczegolow dzialan rynku,wolalbym
                    zebys mi powiedziala:Czy,teoretycznie,gdyby np.Michnik sie dogadal z
                    Rapaczynska i rada nadzorcza Agory co do sprzedazy FA Idelfonsowi za 1zl z 1968
                    roku,to taka transakcja bylaby mozliwa do przeprowadzenia,czy niemozliwa?
                    Wszystko wciaz teoretycznie,wiec nie wysilaj sie juz w sprawach rynku itp.

____
                    • patience Re: Dziwne 13.12.06, 18:52
                      Juz odpowiedzialam przeciez. Ale okiej, jeszcze raz. Portal jest własnością
                      koncernu Agory. Rapaczyńska dyskutowałaby sprzedaż portalu (za dowolną kwotę)
                      nie z Michnikiem, który w ogóle nie jest akcjonariuszem, tylko z
                      akcjonariuszami. A wynik tej dyskusji i tak byłby zależny od głosowania
                      akcjonariuszy a nie tego, kto jest czyim kumplem. Sprzedawanie przez koncerny
                      tych swoich czesci, ktore dzialaja dobrze, i to za zlotowke, to nie jest nawet
                      SF tylko surrealizm. Jesli w tym koncernie w ogole jest cos do zdobycia, to
                      gazeta. Ale i w tym przypadku sprzedaz za zlotowke to bylby taki idiotyzm, ze w
                      ogole nie ma co omawiac. Poza tym ewentualni nastepcy aktualnego rednaczalstwa
                      by sie 5 razy zastanowili, czy w ogole to dobry pomysl sie od koncernu odrywac,
                      bo to jednak traciloby glupota.
                      • pozarski Re: Dziwne 13.12.06, 19:09
                        patience napisała:

> Juz odpowiedzialam przeciez. Ale okiej, jeszcze raz. Portal jest własnością
                        > koncernu Agory. Rapaczyńska dyskutowałaby sprzedaż portalu (za dowolną kwotę)
                        > nie z Michnikiem, który w ogóle nie jest akcjonariuszem, tylko z
                        > akcjonariuszami. A wynik tej dyskusji i tak byłby zależny od głosowania
                        > akcjonariuszy a nie tego, kto jest czyim kumplem. Sprzedawanie przez koncerny
                        > tych swoich czesci, ktore dzialaja dobrze, i to za zlotowke, to nie jest nawet
                        > SF tylko surrealizm. Jesli w tym koncernie w ogole jest cos do zdobycia, to
                        > gazeta. Ale i w tym przypadku sprzedaz za zlotowke to bylby taki idiotyzm, ze
                        w
                        > ogole nie ma co omawiac. Poza tym ewentualni nastepcy aktualnego rednaczalstwa
                        > by sie 5 razy zastanowili, czy w ogole to dobry pomysl sie od koncernu
                        odrywac,
                        > bo to jednak traciloby glupota.
                        >
                        >
                        I ty jestes prawnikiem?Nie rozumiesz,ze istnieja hipotetyczne sytuacje,ktore
                        nie musza nigdy znalezc sie w sferze naszej rzeczywistosci?Moje pytanie nie
                        dotyczy jakiejs wyobrazalnej w tym swiecie sprawy.Juz chocby zlotowka z 1968
                        toku powinna ci te rzecz wyjasnic.Nie odpowiadasz na proste pytania,wiec jak do
                        cholery mozesz odpowiadac na skomplikowane?To jest absolutnie niepojete.Nabij
                        se bateryjki.

____
                        • patience Re: Dziwne 13.12.06, 19:11
                          > Moje pytanie nie
                          > dotyczy jakiejs wyobrazalnej w tym swiecie sprawy.

Nie znam sie na zaswiatach.
    • blat11 Re: forum pod kontrolą prowokatorów 13.12.06, 16:58
      Dziękuję za erratę - nie wiedziałem o tym.
      Pozdrawiam
      • patience Przejrzyj najbardziej zadmiarskie watki na Kraju 13.12.06, 17:02
        Najbardziej wojownicze ataki na GW. Jak ktos im zarzuca, ze po co siedza na
        portalu, to bez namyslu odpowiadaja, ze to najlepsze fora w internecie. Zupelnie
        inaczej oceniaja portal i GW. Nie lacza tego, skadinad slusznie.
        • dachs Re: Przejrzyj najbardziej zadmiarskie watki na K 13.12.06, 18:01
          patience napisała:

> Najbardziej wojownicze ataki na GW. Jak ktos im zarzuca, ze po co siedza na
          > portalu, to bez namyslu odpowiadaja, ze to najlepsze fora w internecie.

Tez tak uwazam. Nie widzialem jeszcze zadnego forum, ktore by bylo tak
          przejrzyste i przyjazne w obsludze. Innych mie chce sie nawet czytac, gdy
          przychodzi sie przebijac przez gaszcz krzyzykow, odnosnikow i podrozdzialikow.
          • patience Re: Przejrzyj najbardziej zadmiarskie watki na K 13.12.06, 18:06
            A owszem, a nawet nie mialabym nic przeciw, zeby puscili jakas uproszczona
            wersje swoich skryptow na licencji GPL. Pierwsza bym sie ustawila w kolejce.
          • jaceq Re: Przejrzyj najbardziej zadmiarskie watki na K 13.12.06, 18:32
            dachs napisał:

> Tez tak uwazam. Nie widzialem jeszcze zadnego forum, ktore by bylo tak
            > przejrzyste i przyjazne w obsludze. Innych mie chce sie nawet czytac, gdy
            > przychodzi sie przebijac przez gaszcz krzyzykow, odnosnikow i podrozdzialikow.

Teraz moda jest na phpbb. Najprostsze to bywały chyba te postawione na
            users.nethit. Co nie znaczy, że najlepsze; można tam było wkleić obrazek.
            Zamiast obrazka wklejało się kawałek skryptu, który robił... coś i... były
            wyścigi na pomysły. Natomiast kandydatów na forumowy Majstersztyk (a rebours
            oczywiście) mam dwóch: frondę i nczas.
            • patience Re: Przejrzyj najbardziej zadmiarskie watki na K 13.12.06, 18:36
              phpbb jest jednym z najbardziej brudnych skryptow, jaki z entuzjazmem wszyscy
              kopiuja w sieci. Nie mam pojecia czemu zreszta, bo te wszystkie rameczki i
              szlaczki sa jak dla przedszkolakow.
              • jaceq Re: Przejrzyj najbardziej zadmiarskie watki na K 13.12.06, 18:48
                phpbb z racji swojej "mocy ozdobniczej" uchodzi za najbardziej "nowoczesne" i
                stąd jest popularne. Ja tam wolę Hornbacha:

www.youtube.com/watch?v=B6DqRlG1YWU&mode=related&search=
          • wikul Re: Przejrzyj najbardziej zadmiarskie watki na K 13.12.06, 19:30
            dachs napisał:

> Tez tak uwazam. Nie widzialem jeszcze zadnego forum, ktore by bylo tak
            > przejrzyste i przyjazne w obsludze. Innych mie chce sie nawet czytac, gdy
            > przychodzi sie przebijac przez gaszcz krzyzykow, odnosnikow i podrozdzialikow.

Masz rację. Wielokrotnie chcialem sie stad wynieść. Miałem kilka zaproszeń na
            inne fora. Zawsze jednak wracałem z wygodnictwa. Nie znam drugiego takiego
            przejrzystego forum, chociaż od czasu do czasu administracja robi wiele by nas
            do niego zniechęcić. A to psując wyszukiwarkę, ograniczjąc posty(do stu),
            wymuszając logowanie (co raz częstsze zresztą)itp.,itd.
            Dziwię się że twórcy nowych forów nie korzystają z tej formuły. Czyżby była
            opatentowana ?
            • patience Re: Przejrzyj najbardziej zadmiarskie watki na K 13.12.06, 19:58
              To podpada pod prawo wlasnosci intelektualnej, tak samo jak ksiazki. Mozna, ale
              nie trzeba patentowac. Jakis czas temu nawet chodzilam z pomyslem, zeby zrobili
              wersje dystrtybucyjna jako reklamoware, bo te banerki w niczym nie
              przeszkadzaja, a by mieli wieksza ogladalnosc. Ale zero odzewu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka