Dodaj do ulubionych

Gazetowy język

16.01.15, 11:37
W artykule: Siedem rzeczy, które po czarnym czwartku nie będą już takie same, autor, p Samcik, pisze:

"W czwartek szwajcarski bank centralny zaprzestał utrzymywania sztywnego kursu franka wobec euro, wskutek czego "franciszek" dokumentnie w czwartek zwariował. W ciągu kilku godzin z niespełna 3,6 zł, co i tak było już wysoką ceną, szwajcarska waluta podrożała do... 5,17 zł. Szaleństwo trwało przez cały dzień i teraz cena "szwajcara" oscyluje w okolicach 4,1-4,2 zł"

a internauta kerkopithekion komentuje:

"franciszek", "szwajcar", "kapusta"...
po co na miłość boską ten kretyński język potoczny w takim tekście?!
taa, cenię dobre dziennikarstwo
więc nie zapłacę abonamentu

Jak widać, nie tylko ja mam podobne zdanie o poziomie dziennikarstwa w gazeta.pl.

A Ty, co o tym sadzisz?

Kornel
Obserwuj wątek
    • cherbata.mientowa Re: Gazetowy język 16.01.15, 11:58
      Co ja sadze? Sadze, ze pismak Samcik to jeden z gazecianych ignorantow.
      W jego, zalosnym, przypadku pisanie jest wypadkowa nadmiernego jedzenia
      sera szwajcarskiego i kapusty. Podswiadomie wpisuje swoje ulubione produkty
      do redakcyjnego gniota. Jego zdjecie to potwierdza. Wczoraj zalecal spokoj:)
      Symptomy otluszczenia mozgu.
    • kornel-1 Re: Gazetowy język 16.01.15, 12:55
      Inny przykład fatalnego języka znajdujemy w artykule Ratusz kupuje za 188 mln zł Carrefoura na Bemowie. Po co?

Osoba ukrywająca się ze wstydu za literkami mpw najwyraźniej nie panuje nad językiem ojczystym. W tekście znajdujemy językowe potworki, których z pewnością nie użyłby redaktor z dobrym warsztatem dziennikarskim.

Oddaję głos internautom:

patman;
      "Umowa dzierżawy wyekspirowała? No kuźwa, powinno być kontrakt leasingu wyekspirował. Czy ci ludzie nie potrafią normalnie mówić po polish? "

part_of_the_game:
      Chryste Panie - co zrobiła umowa???

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka