Dodaj do ulubionych

Balcerowicz musi zostać

IP: *.koba.pl 18.12.06, 13:04
Lewactwo z PiS-u nie mogąc zaleźć kandydata na stanowisko prezesa NBP
siegnęło po fachowca z rodowodem PZPR, ale i on ich olał. Wygląda na to że
trzeba prosic żeby Balcerowicz został
Obserwuj wątek
    • zewsi Re: Balcerowicz musi zostać 18.12.06, 13:27
      A co z konstytucją?
      • waldek58 Re: Balcerowicz musi zostać 18.12.06, 13:37
        Ja proponuję Pisowi kandydata na to stanowisko wybitnego ekonomiste Bożyka,
        kiedyś był doradcą do spraw ekonomicznych Gierka
        • bamberkonktetny Re: Balcerowicz musi zostać 18.12.06, 14:25
          to "prawica" spod znaku sierpa i młota która doprowadziła polską gospodarkę na
          skraj przepaści kreuje nowego supermena Balcerowicza? Mamy tylko jeden polski
          bank bo inne zostały sprzedane za bezcen inwestorom zachodnim. Długotrwałe
          zawyżanie kursu złotego doprowadziło do wieloletniego deficytu w handlu
          zagranicznym i olbrzymiego długu Polski. Balcerowicz był raczej przeciętnym
          prezesem NBP. W Polsce jest conajmniej kilkunastu lepszych kandytatów a wy
          sugerujecie że jest niezastąpiony?
          • Gość: lej w pisuar Re: Balcerowicz musi zostać IP: *.koba.pl 18.12.06, 14:43
            Jeżeli tak dużo jest fachowców lepszych od Balcerowicza to dlaczego lewactwo
            pisowskie sięga po kadry PZPR-owskie? Nawet w rządzie mamy ministrów z
            rodowodem PZPR-owskim. PZPR to taka organizacja którą sie "brzydzi" Pis, jednak
            bardzo chetnie korzysta z jej byłych członków
          • nekroskop88 Re: Balcerowicz musi zostać 18.12.06, 16:01
            > Mamy tylko jeden polski
            > bank bo inne zostały sprzedane za bezcen inwestorom zachodnim.

Nie bój się, NBP nie sprywatyzują.
            • Gość: idzikczortu Re: Balcerowicz musi zostać IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 18.12.06, 17:56
              Balcerowicz, ten Beenhakker polskiej ekonomii?
              Toc przecie temat rzeka.
              Pamietam lat temu ... gdy zostal prezesem NBP to mnie az skrecilo. Temu bylemu
              PZPR-owcowi pozwsolono teraz manipulowac przy polskiej Zlotowce? Horrendum!
              Ale, tak jak i wszyscy, stalem sie widzem niezwyklego przedstawienia, oto
              pozycja Zlotowki, tej niegdys dziwki na miedzynarodowym rynku walutowym,
              sprzedajacej sie za byle ochlap zaczela nagle rosnac, by wreszcie po ilus tam
              latach zajac miejsce w grupie walut codziennie wymienianych w tabeli Wall Street
              Journal.
              Co wiecej, tenze Balcerowicz pokazal, ze "ma jaja", bo gdy wybral kurs, to
              prawda - niebezpieczny, wejscia gospodarki na gleboka wode by jak najszybciej
              doplynac do mety z napisem "Stabilizacja pieniadza", to w momentach gdy wydawalo
              sie, ze kraj tonie a ludzie oskarzali go o najgorsze, on to wszystko bral na
              swoje plecy. To co przeszedl wowczas osobiscie przyjalem jako ekspiacje za jego
              niegdysiejsze dalianse z PZPR.
              Wielu moze mnie zapytac, a czy kierunek przyjety przez Balcerowicza byl
              rzeczywiscie sluszny? Skierowal bym tedy ich uwage natychmiast na naszych
              sasiadow startujacych do gospodarki wolnorynkowej z podobnym handicapem -
              Czechow i Wegrow. Zarowno Korona jak i Forint ktore byly na pozycji o niebo
              wyzszej od owczesnej zlotowki, po przejsciu(?) przez rafy transformacji znalazly
              sie obecnie na pozycji dokladnie odwrotnej .
              Dzisiaj Balcerowicz, znany w swiecie gospodarczym jako tworca ni mniej ni wiecej
              tylko "Szybkiej drogi rozwoju gospodarczego Balcerowicza", gdy chce, to moze
              umiescic swoj artykul na stronie redakcyjnej gazety Wall Street Journal.
              A chcialbym tu od razu dodac, ze tego przywileju nie maja glowy panstw poza tymi
              z siedmiu najbardziej zaawansowanych gospodarczo krajow.
              Wall Street Journal bowiem nagradza tylko tych ktorzy pokazali, ze umieja wygrywac.
              • alex.4 Re: Balcerowicz musi zostać 19.12.06, 09:51
                Balcerowicz jest wybitnym specjalistą orz jedn.a z największych person w historii Polski w XX wieku. Jego miejsce będzie obok Grabskiego jako najwiekszy reformator polskiej gospodarki
    • Gość: aa Re: Balcerowicz musi zostać IP: *.euro-net.pl 18.12.06, 21:35
      Olał !!! Ha, ha, ha. Został do tego zmuszony, bo nasz "kumaty inaczej" Sami
      Wiecie Kto tropnął się że jego super as był w PZPR, nie chciał więc "powtórki z
      rozrywki" (było już mianowanie,że kogoś mianowano raz albo dwa , kto się
      okazywał be i trzeba było wszystko odkręcać ) i szybko się wycofał.
      • pijany_latarnik Re: Balcerowicz musi zostać 19.12.06, 04:22
        To co napisał idzikczortu delikatnie mówiąc totalnie mija się z prawdą. Nie
        istniała tak naprawdę żadna reforma Balcerowicza. Po nieudanych eksperymentach
        urynkowienia gospodarki w ramach systemu komunistycznego zakończonych galopującą
        inflacją i głęboką zapaścią, powstał rząd Mazowieckiego. Solidarność zwróciła
        się do rządu USA o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Rząd amerykański wysłał
        swego fachowca Jeffreya Sachsa wraz z ekipą. Facet ten między innymi postawił na
        nogi gospodarkę chilijską. To właśnie Sachs wraz z ekipą ustalił dokładnie tak
        zwany plan Balcerowicza w takich szczegółach jak wielkość rezerw potrzebnych do
        ochrony złotego przed próbami spekulacyjnych ataków i sztucznej paniki, kurs
        dolara i stopy procentowe początkowe, schemat tych stóp obniżania itd.
        Balcerowicz tylko był wykonawcą tego planu a idzikczortu podobnie jak ówczesna
        propaganda ukradł Jeffreyowi i dał Balcerowiczowi ubarwiając przy tym różnymi
        bajerami swoje wywody.

pl.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Sachs
        • Gość: Kropka Re: Balcerowicz musi zostać IP: *.csk.pl 19.12.06, 07:37
          Pij wiecej i pisz na forum... jest nawet zabawnie :)
          +
          • pogromca_kojotow Re: Balcerowicz musi zostać 19.12.06, 13:31
            Za to ty jesteś mało zabawna bo wulgarna kłamliwa i głupia. Najlepiej zajmij
            się łatwiejszymi tematami takimi jak lizanie rowków i wypuszczanie gazów. W
            tych tematach przynajmniej jesteś dobra.
            • zewsi Pogromca kojotów - wzór kloacznego żartu 19.12.06, 13:34

• alex.4 Re: Pogromca kojotów - wzór kloacznego żartu 19.12.06, 17:51
                pogromca kojotów to kolejny klon tego samego chama i idioty.
            • Gość: pogromca idiotów jak już pisałem wczęsniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 13:35
              pogromca kojotów=skunsk=śmierdziel (dlatego on ciągle o tych rowkach gazach itp.
            • Gość: Kropka Re: Balcerowicz musi zostać IP: *.csk.pl 19.12.06, 17:22
              I tym razem sie mylisz. Ty jestes dobry w tym o co podejrzewasz mnie, zreszta
              juz to udowodniles nie raz. A poza tym ja nie zmieniam nicka. Caly czas pisze
              jako kropka. I kto tu jest klamliwy?
              • alex.4 Re: Balcerowicz musi zostać 19.12.06, 18:20
                ten człowiek ma obsesje na pewnym punkcie. Czyżby jegowąłsne marzenia seksualne daja znać o sobie??????
                • pogromca_kojotow Re: Balcerowicz musi zostać 20.12.06, 09:12

• pogromca_kojotow Re: Balcerowicz musi zostać 20.12.06, 17:00
                    Widzę że źle oceniłem alexa. Dotychczas unikałem komentowania jego bzdetów bo
                    uważałem go za niegroźnego psycholka a okazało się że to groźny psychopata.
                    Groźny bo agresywny. Postaram się zająć jego osobą. To taka samospełniająca się
                    przepowiednia cha cha cha
                    • alex.4 Re: Balcerowicz musi zostać 20.12.06, 17:37
                      tylko ty jesteś traktowany jako zdrowo chory psychol. Wszyscy na forum to widzą, niezaleznie jak szybko zmieniasz kolejne nicki:):):)
                      • Gość: sasiad suskiego Re: Balcerowicz musi zostać IP: *.lni.unipi.it 20.12.06, 19:33
                        musisz zrozumiec ze suski jak wszystkie pedaly ma pewien defekt zwiazany z
                        codzienna ulegloscia za to na forum wyzwala sie jego skrywana agresja.
                        oczywiscie wszedzie widzi zboczencow bo wedlug niego tylko on i jego kochas sa
                        normalni. do tego ma psychoze na punkcie ducha zenona. wszedzie go widzi. stan
                        jego zdrowia psychicznego ostatnio sie pogorszyl.
                        • alex.4 Re: Balcerowicz musi zostać 20.12.06, 20:37
                          Oj widzę duchu zenona, że masz wielką psychozę. Twoje posty są na tyle charaktererystyczne że dosyć szybko zostajesz zidentyikowany.
                          Widać jest po postach takich idiotów jak ty pewna zmianę. Jeszcze kilka lat temu podobni do ciebie obrzucali mnie innymi inwektywami (w swoim mniemaniu oczywiście, bo to żadne inwektywy nie były) - wtedy nazywany byłem zydem i masonem. dziś na szczęscie poprawność polityczna uczyniła tak duże postepy że nawet osoby twojego pokroju nie używają tego typu argumentacji - znalazły sobie inne. Ciekawy jestem co będzie potem. Jakie określenia bedą uzywane w dyskursie nienawiści??????
                          • cygan37 Re: Balcerowicz musi zostać 20.12.06, 22:44
                            żyd to żyd - nic już się nie poradzi
                            ale pachołek żydowski to świadomy wybur panie kochasiu
                            • Gość: czytelnik Re: Balcerowicz musi zostać IP: *.de 20.12.06, 23:24
                              cicho cygan bo ten psychopata alex stwierdzi ze ty tez jestes duchem zenona cha
                              cha cha cha cha cha
                              • Gość: ktoś taki Re: Balcerowicz musi zostać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 00:12
                                A jeżeli ja też uważam że alex to prostak, dureń, cham agresywny i psychol to
                                też jestem komunistą zboczeńcem i duchem zenona?
                                • alex.4 Re: Balcerowicz musi zostać 21.12.06, 09:55
                                  cygan mnie rozbawil. To wąłsnie jest przykład antysemityzmu!!!! Wyjątkowy psychopata:)
                                  • Gość: ciekawy Re: Balcerowicz musi zostać IP: 80.50.82.* 22.12.06, 18:05
                                    Ten co poniża Żydów to antysemita. A jak nazywa się ten co poniża Cyganów?
    • Gość: Stanisław Re: Balcerowicz musi zostać IP: *.pools.arcor-ip.net 19.12.06, 06:57
      Mój kandydat to dr Wojciech Misiąg ale Prezes Rady Ministrów pewnie nawet go
      nie zna.
      • alex.4 Re: Balcerowicz musi zostać 19.12.06, 09:52
        jak większosći powaznym ekonomistów...
        • drzazgarz Re: Balcerowicz musi zostać 19.12.06, 13:22
          Widzę że alex po oszałamiających sukcesach w dziedzinach medycyny i historii
          teraz zajął się na poważnie ekonomią. Czekamy z niecierpliwością na kolejne
          złote myśli mistrza, które zrewolucjonizują współczesną ekonomię.
          • Gość: paradys bo alex zna się na wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 13:36
            • Gość: idzikczortu Re: Balcerowicz musi zostac IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 19.12.06, 17:50
              Po ataku "Pijanego Latarnika" sam natychmiast wytrzezwialem i w te pedy sprobuje
              sie wytlumaczyc ze swych prob "mijania sie z prawda".
              Aby nie bylo nieporozumien; nie jestem ekonomista z wyksztalcenia a to, ze
              czasami glos zabieram w materii, to jedynie, po nalozeniu na nos szkiel
              pomniejszajacych perspektywe z napisem: "Dla obserwatorow tylko".
              To, ze Jeffrey Sachs byl w Polsce i pomagal swoja wiedza to akurat tez
              wiedzialem, bo akurat on sam pisal artykuly, zarowno w New York Times'ie jak i
              Wall Street Journal, na temat specyfiki gospodarki polskiej z pozycji eksperta
              zatrudnionego przez Balcerowicza. Nie ujalem tego w swoim poscie z tej prostej
              przyczyny, ze i tak pisze rozwlekle, co ma mi szczegolnie za zle - "fiat lux".
              Jak widze, "pijany zeglarz" nie podwaza danych faktograficznych przytoczonych
              przeze mnie: ani nieco pokretnej drogi polskiej Zlotowki i jej pozycji w
              zestawieniu z innymi walutami, ani tego, ze w artykulach w Wall Street Journal
              uzywane jest pojecie "polskiej drogi Balcerowicza" w przeobrazeniach
              gospodarczych proponowanych prospektywnym czlonkom Unii Europejskiej a zreszta,
              jak mogl by?
              A tak na marginesie, zdziwily mnie detale tajemnej ekonomicznej wiedzy ktorymi
              wg. "Zeglarza" ponoc mial sie Jeffrey Sachs dzielic z polskimi ekonomistami
              cytuje: "wielkosc rezerw potrzebnych do ochrony pieniadza przed probami
              spekulacyjnych atakow i zastraszania panika na gieldzie...". Przeciez jeszcze w
              komunistycznej Polsce pamietam, musialem zdawac z tego wlasnie, egzamin! Juz nie
              wspomne o drobiazgu, iz do Chile general Augusto Pinochet zaprosil byl
              profesorow p. Sachs'a z tzw., ekonomicznej Szkoly Chicago'wskiej aby mu
              ustawiali gospodarke gdyz sam Jeffrey byl wtedy jeszcze taki bardziej "Kajtek
              bez majtek".
              • alex.4 Re: Balcerowicz musi zostac 19.12.06, 17:53
                Balcerowicz wyprowadził Polskę na ścieżke normalnego rozwoju ekonomicznego. Zresztą podobnie jak balcerowicz również inni reformatorzy ekonomiczni byli krytykowani przez wspólczesnych. Dopiero następne pokolenia są w stanie oddać sprawiedliwość takim postaciom jak W. Grabski czy L. Balcerowicz
                • bamberkonktetny Re: Balcerowicz musi zostac 20.12.06, 00:09
                  Zestawmy dwie wypowiedzi alexa na temat bo inne są niewarte uwagi ponieważ są
                  bełkotliwym stekiem wyzwisk nie na temat

Pierwsza:
                  Balcerowicz jest wybitnym specjalistą orz jedn.a z największych person w
                  historii Polski w XX wieku. Jego miejsce
                  będzie obok Grabskiego jako najwiekszy reformator polskiej gospodarki

Druga:
                  Balcerowicz wyprowadził Polskę na ścieżke normalnego rozwoju ekonomicznego.
                  Zresztą podobnie jak balcerowicz również
                  inni reformatorzy ekonomiczni byli krytykowani przez wspólczesnych. Dopiero
                  następne pokolenia są w stanie oddać
                  sprawiedliwość takim postaciom jak W. Grabski czy L. Balcerowicz

W sumie znaczą to samo, niepotrzebnie więc zdublował się a co ważniejsze jest to
                  pozbawiony argumentów utarty slogan który zna każde dziecko.

Myślałem że ten ciekawy temat inaczej się rozwinie i że tym razem nie zejdzie to
                  do poziomu bezmyślnie powtarzanych sloganów tudzież inwektyw dna i wodorostów.
                  Bawcie się dobrze i w przyszłości dyskutujcie na prostsze tematy, które was nie
                  będą przerastały.

pozdrawiam
                  • pijany_latarnik Re: Balcerowicz musi zostac 20.12.06, 01:00
                    Dziękuję kropce za dobrą radę, ale na przyszłość nie życzę sobie by ktoś mi obcy
                    próbował się ze mną spoufalać i mówił co mam zrobić a co nie. Szczególnie
                    kobiecie to nie przystoi. Tak więc kropko prosiłbym żebyś w przyszłości swe
                    cenne rady zachowała dla siebie. A teraz pewne fragmenty planu Balcerowicza:

Wprowadzenie i utrzymanie jednolitego kursu wymiany złotego, z ostrą dewaluacją
                    aktualnego kursu oficjalnego (w czasie wykładu prof. Sachs mówił o kursie 4-5
                    tys. zł/USD). Po przeprowadzonej dewaluacji należy kontynuować politykę
                    budżetową i finansową utrzymującą stabilność oficjalnego kursu i
                    niedopuszczającą do powstania różnicy kursu oficjalnego i rynkowego.

Zlikwidowanie wszystkich preferencyjnych kredytów banku centralnego, z wyjątkiem
                    budownictwa mieszkaniowego.
                    Podniesienie oprocentowania udzielonych kredytów powyżej poziomu inflacji.
                    Ostre ograniczenie kredytów na inwestycje rządowe, szczególnie dla gałęzi
                    przynoszących straty.
                    Rozpoczęcie formalnych rokowań z MFW i Bankiem Światowym w sprawie finansowego
                    wsparcia programu gospodarczego.
                    Powiadomienie banków komercyjnych o konieczności wynegocjowania redukcji
                    zadłużenia zgodnego z planem Brady'ego i prośba o udzielenie kredytów
                    pomostowych umożliwiających spłaty zobowiązań przypadające w następnych 12
                    miesiącach.
                    Zawieszenie wszelkich płatności bankom komercyjnym do czasu udzielenia kredytów
                    pomostowych.
                    Zawiadomienie Klubu Paryskiego (kredytodawcy oficjalni) i konieczności
                    uzgodnienia nowych warunków spłaty odsetek i kapitału w najbliższych trzech latach.

A to całość prawdziwego autora planu Balcerowicza
                    pl.wikipedia.org/wiki/Plan_Sachsa-Liptona
                    • Gość: Kropka Re: Balcerowicz musi zostac IP: *.csk.pl 20.12.06, 07:27
                      Niestety nie moge powstrzymac sie od komentarza.

Wiesz... kiedys na ulicy podeszla do mnie pani, ktora sciszonym glosem mowila,
                      ze nasz rzad (wtedy AWS) jest bardzo zly, ze rocznie wybija po 100.000 Slowian.
                      Zapytalam, a Slowianie to bydlo, zeby ich wybijac? Ona na to, zebym sie nie
                      smiala, bo to powazna afera. Gadala mi o tym ponad pol goodziny, jak to polski
                      rzad wybija sto tys. Slowian rocznie i to za pomoca fal radiowych.
                      Potraktowalam tamta wtedy rewelacje tak samo jak teraz i twoja...
                      buahahahahahaha.
                      • Gość: swiniopas Re: Balcerowicz musi zostac IP: *.asfd.broadband.ntl.com 20.12.06, 09:49
                        Trudno dyskutowac o Balcerowiczu w gronie gdzie
                        glos zabiera amerykanski pucybut zenek, poganiacz hien czy jak mu tam.

Polacy na pewno wystawia kiedys pomnik profesorowi B., najpierw jednak
                        polskim obyczajem musza go troche poobrzucac gownem. Moze gdy wezmie
                        Balcerek(wraz z Sachsem) tego Nobla z ekonomii, ktory mu sie juz od dawna
                        nalezy to wtedy ataki swinskich ryjow na niego ustana. Na razie jednak Komitet
                        w Sztokholmie dziwnie zwleka. Pewnie i do nich dotarly dorazne hasla propagowane
                        wsrod polskiego chamstwa w swoim czasie: Nie dobil nas Stalin, Gomulka ale
                        wykonczy nas Balcerowicz i Spolka. Untermenschen typu Lepper zrobili cala
                        kariere polityczna w oparciu o walke z Profesorem i byliby dzis jak sieroty
                        gdyby Profesor zniknal z polskiego horyzontu politycznego.

Jako czlowiek ktory naocznie widzial zabojczy oddech galopujacej inflacji w
                        Polsce, gdyz odwiedzilem Pomroczna po raz pierwszy po latach w 1989r, moge
                        zaswiadczyc, ze dokonano bardzo duzo. Pozwole sobie dodac, ze niewatpliwy sukces
                        Planu Balcerowicza byl zaledwie firmowany przez tego czlowieka bo za nim stal
                        caly zespol. Przed nim w kolejce do posady reformatora byli bardziej znaczacy
                        ekonomisci jak Kuczynski i oni odmowili Premierowi Mazowieckiemu. Bardzo to jest
                        polskie, ze ci co nie mieli kiedys jaj aby podjac ogromne ryzyko porazki
                        zawodowej dzisiaj strzelaja Profesorowi zza wegla w plecy.

Ostatnia uwaga: Balcerowicz niewatpliwie by przegral a Polske czekal dramat
                        upadku w rekach Swinskich Ryjow. Ocalil go parasol ochronny jaki nad jego ekipa
                        otworzyla Solidarnosc. To ona rozumnie wyhamowywala niepokoje spoleczne,
                        wskazywala ze bez reform nie moze byc nowej Polski. Padaly zniszczone polityczna
                        walka czy tez indywidualna korupcja szeregi pierwsze, drugie, trzecie "S"-ki a
                        Balcerowicz wciaz trwal i uparcie robil swoje. Czy to nie cud prawdziwy, nie do
                        pomyslenia kiedys w Polsce?
                        • zewsi Re: Balcerowicz musi zostac 20.12.06, 09:52
                          Gość portalu: swiniopas napisał(a):

> Ostatnia uwaga: Balcerowicz niewatpliwie by przegral a Polske czekal dramat
                          > upadku w rekach Swinskich Ryjow. Ocalil go parasol ochronny jaki nad jego
                          ekipa
                          > otworzyla Solidarnosc. To ona rozumnie wyhamowywala niepokoje spoleczne,
                          > wskazywala ze bez reform nie moze byc nowej Polski. Padaly zniszczone
                          polityczn
                          > a
                          > walka czy tez indywidualna korupcja szeregi pierwsze, drugie, trzecie "S"-ki a
                          > Balcerowicz wciaz trwal i uparcie robil swoje. Czy to nie cud prawdziwy, nie
                          do
                          > pomyslenia kiedys w Polsce?

A jednak Balcerowiczowi i spółce (a więc także nam wszytskim) sie udało. :-)
                          • alex.4 Re: Balcerowicz musi zostac 20.12.06, 10:57
                            I chyba to najbardziej za złe mają mu populisci i socjaliści
                            • Gość: swiniopas Re: Balcerowicz musi zostac IP: *.dynamic.dial.as9105.com 20.12.06, 16:21
                              Tak jest, Panowie!
                              To wyscie cierpieli, patrzyliscie po reformie na polki
                              majace juz towar ale ksiezycowe ceny. Ja to tez widzialem,
                              wlasnie wylatywalem z W-wy po Nowym Roku. Widzialem ten szok
                              na twarzach ludzi co jak ja sam wdepneli do Domow Centrum.
                              W domach towarowych nikt nie kupowal a ja sam bylem oburzony,
                              ze nie moge juz krezusa zgrywac wymachujac jednodolarowym banknotem.
                              Az lezka sie w oku kreci.
                              Tak wiec i osiagniecie cudu ekonomicznego waszym wspolnym dokonaniem.
                              Cieszcie sie boscie no naprawde zasluzyli. I nie dajcie Balcerka gnoic tej
                              paradzie kretynow wokolo. Cheers!
                              • drzazgarz Re: Balcerowicz musi zostac 20.12.06, 18:15
                                To widzę że zwolennicy Balcerowicza rzeczywiście przedstawili mocne argumenty
                                wobec wypowiedzi latarnika. I jeszcze pytanie do świmiopasa. Twierdzisz że
                                latarnik to Duch Zenona. Dobrze zrozumiałem?
                                • alex.4 Re: Balcerowicz musi zostac 20.12.06, 18:16
                                  wystarczy por ownać jak wygladała Polska przed reformami Balcerowicza a jak wyglada dziś. Oj widzę że drzazgacz to kolejna sierota po komunizmie która boleje nad wprowadzeniem w Polsce gospodarki rynkowej:):):)
                                  • pijany_latarnik Re: Balcerowicz musi zostac 21.12.06, 00:54
                                    A czy ty alex uważasz że może ja też jestem sierotą po komuniźmie i boleję nad
                                    wprowadzeniem gospodarki rynkowej bo jestem zwolennikiem prawdy i Jeffreya
                                    Sachsa? Przecież to jest właśnie paradoks tym bardziej że to Jeffrey Sachs
                                    Uważam też że nieładnie przywłaszczać cudzą własność jak to niektórzy zrobili w
                                    przypadku planu Sachsa.

pl.wikipedia.org/wiki/Plan_Sachsa-Liptona

Teraz zwracam się do innych. Może ten fragment z wikipedii przemówi do wyobraźni:

W celu rozwiązania kryzysów ekonomicznych takich państw, jak Boliwia, Rosja, czy
                                    Polska doradzał stosowanie tzw. terapii szokowej. W 1989 Sachs był ekonomicznym
                                    doradcą "Solidarności", przygotował wstępny projekt programu transformacji
                                    polskiej gospodarki - Planu Balcerowicza, doradzał pierwszemu
                                    postkomunistycznemu rządowi we wprowadzaniu radykalnych reform gospodarczych.
                                    Prezydent Aleksander Kwaśniewski odznaczył go w 1999 roku Krzyżem Komandorskim
                                    Orderu Odrodzenia Polski.

pl.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Sachs
                                    • Gość: swiniopas Re: Balcerowicz musi zostac IP: *.asfd.broadband.ntl.com 21.12.06, 04:51
                                      latarniku, nie sadze abys byl kretynem tej grupy,
                                      znamym tu jako duch_zenona. tamten na pewno bywa tez pijany ale
                                      do Wikipedii nie zaglada.

Nie moge sie z toba zgodzic w tym, ze dezawuujesz zaslugi Balcerowicza.
                                      Owszem, Jeffrey Sachs byl szara eminencja z wlasnym gabinetem,
                                      dostepem do tajemnic panstwowych, w Min.Finansow ale ta brutalna
                                      operacje chirurgiczna na polskim organizmie panstwowym ktos musial przeciez
                                      firmowac. Ktos z krajowcow, czlowiek co dobrze wiedzial co robi.

Do czego moze taka operacja doprowadzic daje najlepszy przyklad Argentyna,
                                      z jej rzadami motlochu atakujacego sklepy, powszechna niewiare we wlasna
                                      walute. czy ty naprawde myslisz, ze 37 mln zbuntowanych Polakow gotowe bylyby
                                      skakac tak jak im zagra jakis Zyd amerykanski?

To byla operacja grozna nie tylko dla organizmu Polski ale tez dla samego
                                      chirurga. Sprobuj tylko zoperowac kogos, wyciac mu raka gdy stale ciebie kopia
                                      przy stole chirurgicznym, wyzywaja od zdrajcow i zbrodniarzy, pluja i groza
                                      lynczem. Zbieranina Swinskich Ryjow wokol stolu chirurgicznego, sama nie
                                      ryzykuje nic ale ciagle patrzy ci na rece i niezadowolona wyje. Taka wlasnie
                                      byla Polska owych niedawnych a juz latwo zapomnianych czasow.

Nie na darmo Cesarz Rosji i Krol Polski, Aleksander II powiedzial: "dla Polakow
                                      mozna zrobic wiele, z samymi zas Polakami- nigdy."
                                      Dlatego ja wlasnie poczytuje za cud prawdziwy jaki sie dokonal na naszych oczach
                                      w Krainie Powszechnej Niemocy, ow magiczny Plan Balcerowicza.

Sam czlowiek juz po owym tytanicznym wysilku byl podobno fizycznie wypluty.
                                      Musial biegajac regenerowac swe sily. Pozniej juz jako szef NBP samodzielnie juz
                                      udowodnil swoja wartosc jako ekonomista swiatowej klasy. Mocna zlotowka tego
                                      najlepszym dowodem. Mozna dzis pewnie pogonic Balcerowicza z Banku. Bande
                                      karzelkow stac pewnie na niejedna taka zlosliwosc malpy z brzytwa. Ale slodkich
                                      owocow zwyciestwa nikt Profesorowi juz nie odbierze.

• alex.4 Re: Balcerowicz musi zostac 21.12.06, 09:56
                                        Sachs był jedynie doradcą. To Balcerowicz i jego współpracownicy (tacy jka Misiąg) byli odpowiedzialni za wymyślenie planu reformy gospodarki a potem wdrażali go w zycie.
                                        • drzazgarz Re: Balcerowicz musi zostac 21.12.06, 19:55
                                          O zgrozo. Jeżeli świniopas rzeczywiście ma rację że Sachs to Żyd a alex próbuje
                                          ująć mu zasług to zgodnie z logiką Roberta S. alex to zatwardziały antysemita.
                                          Wstydź sie alex. Ksmiczne bzdury alexa że światowej sławy profesor ekonomii
                                          który zrobił błyskawiczną karierę naukową w Harvardzie i przed przyjazdem wraz
                                          ze swoimi ludźmi do Polski odniósł spektakularne sukcesy w innych krajach był
                                          pomocnikiem jakiegoś tam nikomu nieznanego Balcerowicza zostawię bez komentarza.
                                          • Gość: swiniopas Re: Balcerowicz musi zostac IP: *.asfd.broadband.ntl.com 21.12.06, 23:39
                                            Oczywiscie ze Jeffrey Sachs to amerykanski Zyd
                                            a scislej biorac przedstawiciel owego odlamu
                                            Zydostwa nazywanego Ashkenazim. Plemie naznaczone pietnem
                                            geniuszu ale takze genami samozniszczenia. Pierwsza teze
                                            potwierdzi zestaw laureautow nagrody Nobla, druga teze
                                            kazdy zwyczajny pod reka podrecznik medycznej patologii.
                                            Do czasu Balcerowicza zaden polski ekonomista nawet
                                            pretendowac do Nobla nie mogl bo by go wysmiano.
                                            Dlaczego? Zacznijmy od glupoty
                                            warstwy rzadzacej Rzecypospolitej Obojga Narodow czyli mojej
                                            klasy, szlachty. To ona zniszczyla sie sama oddajac handel
                                            w zydowskie rece. Za paranie sie tym brudnym zajeciem grozila
                                            utrata Klejnotu Szlacheckiego. Wkrotce stracono i klejnot, ekonomie
                                            jak i kraj caly.
                                            i
                                        • Gość: azp11 Re: Balcerowicz musi zostac IP: *.elpos.net 28.12.06, 21:21
                                          Ludzie! Przecież ten kraj stoi na krawędzi przepaści.
    • Gość: Stanisław Wywiad z Karolem Modzelewskim. IP: *.pools.arcor-ip.net 28.12.06, 19:01
      ***Nie ma wątpliwości, że niszcząc "Solidarność" Jaruzelski utorował drogę
      Balcerowiczowi. Nie lubię gdybania w historii, ale pewne jest, że gdyby
      dawna "Solidarność" istniała w 1989 r., to nie pozwoliłaby na plan
      Balcerowicza. Stan wojenny stłumił potężną falę aktywności społecznej,
      zniszczył sieci bezpośredniej demokracji, tak że poruszenie wywołane wyborami
      czerwcowymi 1989 r. okazało się powierzchowne i krótkotrwałe.***
      ---------------------------------------------------------------------------

Teraz ode mnie.
      Karol Modzelewski w tym wywiadzie z 26 grudnia potwierdza to o czym się nie
      mówi oficjalnie. Potwierdza to co wtedy osobiście czułem i widziałem.
      Ludzie w zakładach chcieli mieć lepiej; niektórzy mówili wprost "socjalizmu z
      ludzką twarzą" , inni się tego wstydzili.
      Czego lepiej?
      Wolnych sobót,
      100% podwyżki,
      obniżenia cen na mięso i lepszego zaopatrzenia,
      wolnych związków zawodowych.
      Była to społeczna (a nawet robotnicza) rewolucja co obalała taką samą rewolucję.
      Zdezawuowaną, skorumpowaną i nieudaczną z radzieckim rodowodem.
      Twierdzę, że
      Ruch Solidarność nie był w swojej naturze antysocjalistyczny i
      ruch Solidarność nie był w swojej naturze prokapitalistyczny.
      Na koniec oświadczam, że mimo swojej socjalistycznej natury,że lepiej jest, że
      Polska ma normalną, rynkową gospodarkę niż jakąś sterowaną ręcznie jak w
      Wenezueli czy na Kubie.

Lepiej oczywiście wyłoży to w swoim wywiadzie sam Mistrz Karol Modzelewski:

lewica.pl/index.php?id=12538
      • Gość: Kamyk do ogródka. Re: Wywiad z Karolem Modzelewskim. IP: *.pools.arcor-ip.net 03.01.07, 14:33
        Następna wypowiedź w podobnej kwestii pochodzi od Korwina Mikke.
        Zamieszczona dziś w Interii.
        Tu ruch Solidarność autor zalicza wręcz do zrywu komunistycznego.
        Ciekawy jestem ocen czytelników:

fakty.interia.pl/szukaj/news/janusz-korwin-mikke-polityka-a-michnika,853172
        • Gość: Stanisław Kamyk do ogródka IP: *.pools.arcor-ip.net 03.01.07, 14:35
          Pokręciłem rubryki - przepraszam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka