Dodaj do ulubionych

Zielone światło dla Łódzkiego Tramwaju Regionalneg

IP: *.devs.futuro.pl 04.04.07, 09:24
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/717181.html
Łódzki Tramwaj Regionalny... ruszył. MPK podpisało wczoraj umowę z konsorcjum
firm, które wprowadzą w Łodzi inteligentny system sterowania ruchem. Prace
sieciowo-torowe rozpoczną się na przełomie kwietnia i maja. Tramwaj w
przyszłości połączy Łódź, Pabianice, Zgierz i Ozorków.

Za rok na 60 łódzkich skrzyżowaniach działać będą czujniki, rejestrujące ruch
i dopasowujące sygnalizację tak, by pierwszeństwo miał szybki tramwaj. Prezes
MPK Krzysztof Wąsowicz zapewnia, że na tym zyskają nie tylko pasażerowie
tramwaju, ale i łódzcy kierowcy. W miastach, gdzie takie rozwiązania
zastosowano, przepustowość w ruchu miejskim zwiększyła się o 40 proc. Do
centrum sterowania ruchem będą spływać informacje o awariach pojazdów i
wypadkach. Na stronie internetowej pasażer będzie mógł sprawdzić, jak w danym
momencie wygląda sytuacja na drogach i torach. Na wybranych ośmiu
przystankach na trasie ŁTR pojawią się tablice, pokazujące, ile czasu zostało
do odjazdu konkretnego tramwaju. W 110 pojazdach będą wyświetlane informacje,
kiedy tramwaj zatrzyma się na danym przystanku.

Konsorcjum firm Tyco Fire &Integrated Solutions, Alcatel-Lucent i R&G, które
zajmą się wdrażaniem systemu, ma miesiąc na przedstawienie harmonogramu prac.
Całość ma kosztować 40 mln zł.

Prezes Wąsowicz zapowiada, że jeszcze w kwietniu zostanie podpisana umowa na
roboty sieciowo-torowe. Na przełomie kwietnia i maja rozpoczną się prace,
najpierw na pętlach Helenówek i Chocianowice. Gdy ruszy ŁTR, pokonanie trasy
pomiędzy tymi krańcówkami zajmie 12 minut mniej niż obecnie. Koszt realizacji
łódzkiego odcinka to 217,5 mln zł netto. Połowę sfinansuje Unia Europejska.

Obserwuj wątek
    • slavekk Re: Zielone światło dla Łódzkiego Tramwaju Region 04.04.07, 12:32
      Gość portalu: belyall napisał(a):

> lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/717181.html
      > Łódzki Tramwaj Regionalny... ruszył.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=60200898było
      • Gość: belyall Re: Zielone światło dla Łódzkiego Tramwaju Region IP: *.devs.futuro.pl 04.04.07, 14:30
        "Brak parametru: numer wątku. "
        • Gość: Slavekk Re: Zielone światło dla Łódzkiego Tramwaju Region IP: *.pai.net.pl 04.04.07, 17:26
          Tylko klikac potrafisz?
          hint: "bylo" sie dokleiło...
          • Gość: belyall Re: Zielone światło dla Łódzkiego Tramwaju Region IP: *.toya.net.pl 04.04.07, 19:29
            > Tylko klikac potrafisz?

Nie tylko.
    • Gość: STUDI Już jest czerwone aż do 2012 roku. IP: *.prokom.pl 18.04.07, 13:14
      ... czyli pożegnamy się kolejnymi etapami ŁTR....
      Może przyszłe pokolenia odbudują linie do Zgierza i Pabianic. ale raczej w to
      wątpię.
      Niestety priorytety dla Euro2012 sprawią że urzędasy odrzucą wszelkie projekty
      infrastrukturalne w naszym regionie.
      • Gość: ełro puknij się w pusty łeb IP: *.chello.pl 18.04.07, 13:32
        puknij się w pusty łeb i napisz choć raz coś do rzeczy!!!
        • Gość: STUDI Re: puknij się w pusty łeb IP: *.prokom.pl 18.04.07, 13:51
          A co może zaprzeczysz że projekty zgłaszane do realizacji inne niż te dotyczące
          tych 4 uprzywilejowanych miast będą miały pierwszeństwo w realizacji?
      • teufel Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. 18.04.07, 13:50
        Czyli likwidację nieistniejącej już krańcówki Chochoła vel. Wycieczkowa też przesuną do 2012?
        • Gość: STUDI Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. IP: *.prokom.pl 18.04.07, 13:54
          teufelku zajmij się polityką - już raz próbowałeś - będziesz mógł ze spokojnym
          sumieniem przesuwać zgłoszone projekty inwestycyjne gdzieś na daleki plan w
          związku z pilnymi inwestycjami związanymi z organizacją Euro 2012....
          • teufel Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. 18.04.07, 16:07
            Co, prawda boli?? Szumnie zapowidałeś likwidacje krańcówek, a tu wszystko jest na swoim miejscu. Nie odrwacaj kota ogonem.
            • studi001 Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. 18.04.07, 16:46
              Poczekamy zobaczymy.
              Tak samo jak niektórzy zapewniali np. o przystankach na remontowanej
              Kilińskiego. Jakoś zamilkli gdy okazało się że jest inaczej.
              To samo z ŁTR'em ile z buńczucznych zapowiedzi się ostało do ostatniego SIWZ?

No tak ale im wolno.
              • ukalo Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. 18.04.07, 18:38
                A gdzie odszczekują ci, którzy zapowiadali rychłą likwidację wszystkich linii
                podmiejskich, Warszawskiej, Chochoła, Północnej? Parafrazując twe słowa - może
                lepiej zajmij się swoją elektroniką (chociaż ludzie którzy mają o tym trochę
                pojęcia również mają ubaw czytając twoje elaboraty).
              • Gość: J.S. Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. IP: *.pai.net.pl 18.04.07, 19:46
                > Tak samo jak niektórzy zapewniali np. o przystankach na remontowanej
                > Kilińskiego. Jakoś zamilkli gdy okazało się że jest inaczej.

STUDI, po raz kolejny ci mowie:

To glownie ***JA*** zapewnialem np. o przystankach na remontowanej Kilinskiego.
                Nie wydaje mi sie, zebym zamilkl.

Slepy jestes czy co?

A moze powiedz czego wlasciwie oczekujesz po mnie jako tym zapewniajacym, ktory
                nie mial racji? Publiczne przeprosiny w telewizji chcesz?
      • Gość: barnaba Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. IP: *.lodz.msk.pl 18.04.07, 16:43
        > Niestety priorytety dla Euro2012 sprawią że urzędasy odrzucą wszelkie projekty
        > infrastrukturalne w naszym regionie.

Dotyczyc to może "tylko" funduszy centralnych, a nie wojewódzkich.
        Nie siej paniki.
        • studi001 Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. 18.04.07, 16:48
          1. Ale wojewódzkie pochodzą z budżetu centrlanego.

2. Priorytet będą miały te co mają związek z Euro. A np. nasze tory tramwajowe
          nie załapią się w konkurencji np. z modernizacją drogi Wrocław Warszawa.

• Gość: Aleksej Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. IP: 84.40.203.* 18.04.07, 17:07
            > 1. Ale wojewódzkie pochodzą z budżetu centrlanego.

Glownie z UE geniuszu i juz sa od dawna podzielone, zmienic tego nie mozna
            (chodzi o lata 2007-2013). A z centralnego budzetu to Lodz i tak nic nie
            dostawala wiec co za roznica.

Przestan krakac i idz pilnowac petli na chochola bo zlikwiduja.

Aleksej
            • studi001 Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. 18.04.07, 17:11
              A nowe projekty panie Aleksej. Bo głownie chodzi o nowe...
              O ich ocenę i akceptację. Bo ie wszytstkie zgłosozne się łapią do "korytka" z UE.

Unikasz odpowiedzi na to?
              • Gość: barnaba Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. IP: *.lodz.msk.pl 18.04.07, 17:19
                > A nowe projekty panie Aleksej. Bo głownie chodzi o nowe...
                > O ich ocenę i akceptację. Bo ie wszytstkie zgłosozne się łapią do "korytka" z
                > UE.

Nowe fundusze dla województw będą dzielone w 2012-13 roku, kiedy po EURO
                pozostaną jedynie wspomnienia.
                Nie ma możliwości przesunięć funduszy między województwami- tak, żeby np. woj.
                wrocławskie dostało pieniądze przeznaczone obecnie dla woj łódzkiego.

Powtarzam- problemem jest prawdopodobne pominięcie Łodzi przy inwestycjach
                centralnych w latach 2008-12. Pominięcie to i tak nie będzie dotyczyć autostrad,
                inwestycji już rozpoczętych i niektórych linii kolejowych.
              • Gość: Aleksej Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.04.07, 17:39
                > A nowe projekty panie Aleksej. Bo głownie chodzi o nowe...
                > O ich ocenę i akceptację. Bo ie wszytstkie zgłosozne się łapią do "korytka" z
                U
                > E.
                >
                > Unikasz odpowiedzi na to?

Jakie nowe? Do 2013 roku nie bedzie zadnych nowych funduszy z UE, a jak wiesz
                po 2013 r. bedzie juz po euro, wiec co kraczesz?

Aleksej
                • Gość: picior Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. IP: *.toya.net.pl 18.04.07, 18:34
                  jak będzie po EURO? co UE rozwiążą czy świat się rzeczywiście skończy w 2012r ;)

• Gość: Aleksej Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.04.07, 18:57
                    Ech, malo kumaty ten narod, po EURO 2012, a nie po walucie euro. Szkoda tylko
                    ze euro pewnie nie bedzie jeszcze waluty europejskiej.

Aleksej
                • Gość: STUDI Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. IP: *.prokom.pl 19.04.07, 11:32
                  Umiesz czytać?
                  Mówię o nowwch wnioskach które będą starać o obecną pulę kasy z UE a nie o nowej
                  puli kasy.

Czyli wniosek złożony w 2008 roku może przegrać z innym który dotyczyć będzie
                  miasta współorganizatora imprez.

Bo to co ty z uporem maniak wypisuje oznacza żę wniosek Zgierza czy Pabianic o
                  kolejny etap może być rozpatrzony o dofinansowanie dopiero z puli po 2013 roku.
                  Tak napisałeś w sowim poście.
                  • Gość: Aleksej Re: Już jest czerwone aż do 2012 roku. IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.04.07, 16:30
                    > Umiesz czytać?

Ja tak, ty nie.

> Czyli wniosek złożony w 2008 roku może przegrać z innym który dotyczyć będzie
                    > miasta współorganizatora imprez.

Zawsze mogl lodzki wniosek przegrac z innymi wnioskami z innych miast. Podczas
                    oceniania wnioskow zlozonych do UE nie moze byc faworyzowania miast, bo te
                    akurat organizuja ME. Jesli nawet jakies ministerstwo w Polsce to zrobi to KE
                    to zachamuje. Jedyny problem dla Lodzi to taki ze inne miasta pewnie zloza
                    wiecej wnioskow niz planowaly, wiec bedzie wieksza konkurencja.

> Bo to co ty z uporem maniak wypisuje oznacza żę wniosek Zgierza czy Pabianic o
                    > kolejny etap może być rozpatrzony o dofinansowanie dopiero z puli po 2013
                    roku.
                    > Tak napisałeś w sowim poście.

I to potwierdza ze czytac nie umiesz. Zgierz i Pabianice zloza wnioski do
                    funduszy regionalnych, te sa juz podzielone (wiadomo ile dostanie lodzkie),
                    wiec konkurencji ze strony miast organizujacych ME nie bedzie. Logiczne nie?
                    Najwieksza pula funduszy idzie do wojewodztw, te fundusze sa juz rozdzielone,
                    nastepne beda dopiero po 2013 roku wiec po ME. Wiec w czym problem?

Aleksej
            • Gość: Ja Kontrpropozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 17:22
              Gość portalu: Aleksej napisał(a):
              Przestan krakac i idz pilnowac petli na chochola bo zlikwiduja.

Ty za to napisz - jakim to cudem będzie ŁTR...
              • Gość: Aleksej Re: Kontrpropozycja IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.04.07, 17:40
                > Ty za to napisz - jakim to cudem będzie ŁTR...

Jak potrzebny ci cud to idz na Jasna Gore, LTR powstanie i to bez zadnych
                cudow. Przekonasz sie juz niedlugo.

Aleksej
                • Gość: Ja Re: Kontrpropozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 18:27
                  A w jakiej części będzie taki, jakie były zamierzenia? W 10 proc.? Czy w 11?
                  To, że wymienią parę zwrotnic - to jeszcze nie znaczy, że będzie to ŁTR.
                  • Gość: Aleksej Re: Kontrpropozycja IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.04.07, 18:30
                    Skleroze masz czy co? Juz ci to tlumaczyl chyba z 10 razy a ty swoje. Ale coz
                    jak sobie cos ubzdurales to twoja sprawa. Wiec poczekaj do 30 kwietnia 2008
                    roku (wtedy musza skonczyc sie roboty, ale prawie na pewno skoncza sie
                    wczesniej) i jesli cos sie ci nadal nie bedzie podobalo to bedziesz mogl sobie
                    pisac o tym na forum.

Aleksej
                    • Gość: Ja Re: Kontrpropozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 18:37
                      Po pierwsze - kto mi tłumaczył? Bo nie rozumiem...
                      Po drugie - tak naprawdę to ja mam w nosie czy ten cały ŁTR powstanie czy nie.
                      Co mnie to obchodzi... W związku z tym nie ma problemu - czy coś mi się będzie
                      podobało czy nie.
                      Po trzecie - mówię tylko o tym, jaki ten remont torowiska od Chocianowic do
                      Helenówka stanowi procent pierwotnego planu.
                      • ukalo Re: Kontrpropozycja 18.04.07, 18:40
                        Gość portalu: Ja napisał(a):

> Po trzecie - mówię tylko o tym, jaki ten remont torowiska od Chocianowic do
                        > Helenówka stanowi procent pierwotnego planu.

A jaki był pierwotny plan?
                      • Gość: Aleksej Re: Kontrpropozycja IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.04.07, 18:55
                        > Po pierwsze - kto mi tłumaczył? Bo nie rozumiem...

Ja ci tlumaczylem, w innym watku.

> Po drugie - tak naprawdę to ja mam w nosie czy ten cały ŁTR powstanie czy
                        nie.
                        > Co mnie to obchodzi... W związku z tym nie ma problemu - czy coś mi się
                        będzie
                        > podobało czy nie.

Wiec po co kraczesz?

> Po trzecie - mówię tylko o tym, jaki ten remont torowiska od Chocianowic do
                        > Helenówka stanowi procent pierwotnego planu.

A jaki byl pierwotny plan? Bo od bardzo dawna bylo wiadomo ze najpierw
                        powstanie odcinke lodzki a potem zgierski i pabianicki.

Aleksej
                        • Gość: Ja Re: Kontrpropozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 19:19
                          A gdzie wydzielone torowiska (np. na Piotrkowskiej)? A gdzie systemy
                          organizacji ruchu i informacji? A gdzie nowoczesn technologie?
                          Wymianę kilkunastu kilometrów szyn chcesz nazwać budową ŁTR? Śmieszne...
                          Dlaczego nie można po prostu powiedzieć, że remontujemy tory od Chocianowic do
                          Helenówka, a nie że budujemy jakiś ŁTR?
                          • Gość: Aleksej Re: Kontrpropozycja IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.04.07, 19:29
                            > A gdzie wydzielone torowiska (np. na Piotrkowskiej)?

Bedzie.

> A gdzie systemy organizacji ruchu i informacji?

Czytac nie umiesz? Przeczytaj geniuszu pierwszy post w tym watku! Przeciez jest
                            jak wol napisane ze MPK podpisalo umowe na budowe obszarowego systemu
                            sterowania ruchem.

Aleksej
                            • Gość: Ja Re: Kontrpropozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 19:38
                              A czym BĘDZIE wydzielone? Linią pociągniętą pędzlem po asfalcie?
                              A tak w ogóle - to jest bardzo śmieszne, że chorobliwie przyczepiasz się do
                              moich wypowiedzi, podczas gdy podobnych w tonie jest na tym forum ostatnio
                              coraz więcej...
                              • Gość: Aleksej Re: Kontrpropozycja IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.04.07, 19:47
                                > A czym BĘDZIE wydzielone? Linią pociągniętą pędzlem po asfalcie?

Jak bedzie odpisana umowa z wykonawca robot to ci powiem.

> A tak w ogóle - to jest bardzo śmieszne, że chorobliwie przyczepiasz się do
                                > moich wypowiedzi, podczas gdy podobnych w tonie jest na tym forum ostatnio
                                > coraz więcej...

Czepiam sie glupich wypowiedzi. Jak nie potrafisz przeczytac artykulu w
                                pierwszym poscie watku to moze jednak nie wypowiadaj sie na temat LTRu. Inne
                                osoby tez nie potrafia czytac. A ze malkomentow w tym kraju jest duzo to od
                                dawna wiem, nie kazdemu mam czas odpowiadac.

Aleksej
                                • Gość: Ja Re: Kontrpropozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 20:04
                                  Bo dobrze wiesz, że z tego całego projektu został nędzny ogryzek. Czyli właśnie
                                  remont torowiska od Chocianowic do Helenówka. Który zresztą - to tak na
                                  marginesie - na razie nie został jeszcze nawet rozpoczęty...
                                  • Gość: Aleksej Re: Kontrpropozycja IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.04.07, 20:08
                                    A ty wkolko piszesz te swoje wypociny. A jaki wedlug ciebie byl 'caly projekt'?

Aleksej
                                  • geograf Re: Kontrpropozycja 18.04.07, 22:27

> remont torowiska od Chocianowic do Helenówka. Który zresztą - to tak na
                                    > marginesie - na razie nie został jeszcze nawet rozpoczęty...

O Jezu, a ktoś twierdził, że remont już się rozpoczął?? :>
                                    Przeciez od dawna było wiadomo, że z ŁTRu zostanie tylko ŁT po trasie 11-tki. Też mi nowość, raczej bicie piany.
                      • Gość: J.S. Re: Kontrpropozycja IP: *.pai.net.pl 18.04.07, 19:52

> nie rozumiem...

No raczej
                        • Gość: Ja Re: Kontrpropozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 19:57
                          Aleś się odwinął. No po prostu szok. Odjęło mi mowę. Nie myślałem, że
                          ktokolwiek potrafi być taki błyskotliwy.
                          • Gość: J.S. Re: Kontrpropozycja IP: *.pai.net.pl 18.04.07, 20:30
                            > Nie myślałem

No raczej.
                            • Gość: Ja Re: Kontrpropozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 20:58
                              Jeśli przypuszczasz, że będę się prztykał z kimś takim jak Ty - to się mylisz.
                              Dobranoc.
                              • Gość: J.S. Re: Kontrpropozycja IP: *.pai.net.pl 18.04.07, 21:16
                                > Jeśli przypuszczasz, że będę się prztykał z kimś takim jak Ty - to się mylisz.

"muj borze"
                                • Gość: fin Re: Kontrpropozycja IP: *.run.pl 18.04.07, 21:27
                                  Stawiam 10:1, że "Ja" odpowie :DDD
                                  • Gość: J.S. Re: Kontrpropozycja IP: *.pai.net.pl 18.04.07, 21:46
                                    Po twojej prowokacji to niekoniecznie, ale tak to pewnie by zabral glos - jest
                                    nad wyraz konsekwentny i opanowany :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka