Dodaj do ulubionych

Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar???

IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.07, 15:41
Mam pomysł - czy dobry zależy od Was.

Jako, że zwolenników teorii wzrostów jest praktycznie tyle samo jak i
zwolenników teorii spadków cen, a do tego często dyskusje są oderwane od tego
co rzeczywiście się dzieje na rynku proponuję zorganizować obiektywny zakład.

Mianowicie: znajdujemy jakiś obiektywny benchmark - źródło informacji oraz
dobieramy koszyk nieruchomości do stworzenia średniej ceny np. na koniec maja
br. i wyliczamy ten sam wskaźnik cen np. na koniec 2007 r. Stworzenie takiego
wskaźnika umożliwiłoby sprowadzenie naszych dyskusji do poziomu bardziej
merytorycznego :)

dla chętnych - umawiamy się na browar w naszej warszawskiej dziurze i
przegrani stawiają browar wygranym zakopując tym samym zakrwawione już topory
wojenne i zmywając uprzednio wojenne barwy z twarzy.

co Wy na to? :)
Obserwuj wątek
    • poszi Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? 25.05.07, 15:58
      > przegrani stawiają browar wygranym

Hm, zakłady na wysokie stawki:

www.gpwinfostrefa.pl/palio/html.run?_Instance=cms_gpw.pap.pl&_PageID=2&_OID=20&_Lang=&_ISIN=PLZYWIC00016&_SOID=23&_CheckSum=1288719324
      Browar Żywiec. Wartość rynkowa 6,7 mld zł. Obawiam się, że nawet "mały browar"
      jest poza moich zasięgiem :)
      • Gość: thesopranos Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.07, 16:07
        :) a sama koncepcja stworzenia jakiegoś benchmarku? dałbyś rade? :)
        • hektor01 Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? 25.05.07, 22:29
          OK. ja wchodzę. oczywiście jestem za spadkami. Będzie trudno o jakikolwiek
          powazny miernik, ale nawet na oferty.net powinno byc widać trend.
          • Gość: thesopranos Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.07, 22:53
            >> OK. ja wchodzę

:))) to jest już nas dwóch

>> Będzie trudno o jakikolwiek poważny miernik

miernik sie znajdzie - koszyk można zbudować nawet na podstawie cen ofertowych
            developerów w nowych inwestycjach oraz cen transakcyjnych zarówno na rynku
            pierwotnym jak i wtórnym. Trzeba by wybrać jakieś 3 lub 4 obszary warszawy
            (dzielnice) w granicach sensownych ulic (bez wsi i miasteczek pod warszawa typu
            Piaseczno, Prószków, Otwock, Białołeka, daleki Wawer czy Willanow) - dane brać
            z miarę obiektywnych źródeł jak nieruchomosci.onet.pl jezeli chodzi o ceny z
            pierwotnego a wtórny może być problemem - ale cos takiego drukuje wyborcza..

Jest jeden problem a właściwie dwa...

1) trzeba jeszcze kogoś kto głosuje ze spadkami :) na tym polega ta zabawa

2) ktoś obiektywny musi to uaktualniać raz czy dwa razy w miesiącu - i do tego
            musi mieć wiedzę jak to robić - myślałem o Poszim ale nie wiem czy się zgodzi
            :))) w sumie uaktualnia swoją stronę o liczbie ofert (btw świetna robota) wiec
            może jak ta inicjatywa będzie miała wiecej chetnych.... :)))

pzdr

• Gość: jarek Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? IP: 88.156.80.* 26.05.07, 00:07
              > Jest jeden problem a właściwie dwa...
              > 1) trzeba jeszcze kogoś kto głosuje ze spadkami :) na tym polega ta zabawa

moze herox i morfinka ;) ?
              cos sie dzis sie niewychylają (dane gus ) ?
              • Gość: jarek Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? IP: 88.156.80.* 26.05.07, 00:10
                > moze herox i morfinka ;) ?
                > cos sie dzis sie niewychylają (dane gus ) ?
                o przepraszam .herox byl dzis aktywny :)
        • poszi Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? 26.05.07, 05:25
          > a sama koncepcja stworzenia jakiegoś benchmarku? dałbyś rade? :)

Ależ ja nie jestem bezstronny, bo mam swoje wyraziste zdanie na ten temat.
          Chociaż może ponieważ wydaje mi się, że ten rok będzie "rokiem remisu", więc
          może do tego celu nie aż tak bardzo. Tym niemniej "byki" i tak będą mnie
          kwestionować :).

W Polsce nie ma żadnego dobrego benchmarku. W USA jest Case-Shiller, na bazie
          którego od zeszłego roku są nawet kontrakty terminowe. Polskie wskaźniki, które
          są publikowane są na tyle niedoskonałe, że może zmiana powyżej +-10% dopiero
          zaczyna być istotna.

Wskaźniki szybko.pl moim zdaniem są zupełnie bezwartościowe, bo na tym serwisie
          nawet nie ma opłat za ogłoszenia. Oferty.net już są trochę lepsze pod tym
          względem, ale parę złotych w porównaniu z marzeniem "złapania jelenia" jakoś też
          nie wydają się wielka zaporą (to jednak może działac w 2 strony, ponieważ te
          ogłoszenia zostały napompowane do absurdalnych wielkości, więc ceny z tych
          serwisów moga spaść, mimo że transakcyjne, nie). Wskaźniki redNet są nie
          najgorsze pod tym względem, ale to też tylko ceny ofertowe, a poza tym na rynku
          pierwotnym niewiele trzeba by zmienić zupełnie skład średniej. Parę
          "luksusowych" inwestycji (które nawet nie musza się sprzedać, jak to w przypadku
          klasycznego Tritona, który ogromnie "podbił" ceny na Ochocie), czy wręcz
          przeciwnie kilka molochów JWC, i już srednia przesuwa się w danej dzielnicy to w
          jedna to w drugą stronę. Ceny transakcyjne publikuje czasem Lebiedź, ale
          ponieważ MLS to mała część rynku, przegrani na pewno beda się tego czepiać :) A
          poza tym nie wiadomo, czy opublikuje to w przyszłości. GUS co roku też
          publikował średnie ceny transakcyjne, ale to jest z ogromnym opóżnieniem (nie
          widziałem jeszcze danych za 2006 rok), a po drugie to dotyczy całego roku, więc
          sensowne rozstrzygnięcie by chyba było dopiero w 2009 roku, kiedy pojawia się
          dane za cały 2008 rok.
      • Gość: jarek Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? IP: 88.156.80.* 25.05.07, 16:25
        > Browar Żywiec. Wartość rynkowa 6,7 mld zł. Obawiam się, że nawet "mały browar"
        > jest poza moich zasięgiem :)

moze wezmiesz kredyt hipoteczny na 50 lat ;)
        • Gość: rentier Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? IP: *.acn.waw.pl 26.05.07, 00:21
          niech zalozyciel watku kupi sobie lepiej kosztyk, ale slownikow PWN
          "Prószków".

hehehe - chyba nigdy w poblizu nie byl
          • Gość: thesopranos Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.07, 00:25
            sorry - ewidentny błąd ort....

> hehehe - chyba nigdy w poblizu nie byl

fakt, byłem kiedyś raz, może dwa... wiem tylko tyle, że jest daleko od wawy i
            była tam kiedyś mafia...
            • Gość: mgmg Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? IP: *.189.72.19.e-plan.pl 26.05.07, 00:36

niektórzy to już powinni stawiać browar...za swoją długofalową działalność

a ja obstawiam WZROST cen grudzień 2007/grudnia 2006 jeżeli chodzi o ceny
              mieszkan nowych i używanych w Polsce. ale druga połowa roku przyniesie lekki
              zjazd z poziomów do których dojechaliśmy do dzisiaj

• Gość: kawu Re: Optymiści vs Pesymiści - zakład o browar??? IP: *.spray.net.pl 26.05.07, 23:03
      Ja nie mam czasu na szukanie jakichkolwiek benchmarkow, ale chetnie postawie
      pierwsza kolejke na takim spotkaniu...

do zobaczenia,
      kawu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka