Dodaj do ulubionych

Kuchnia - Chobot czy BRW ???

IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.08, 22:11
Z posrod wielu stolarzy (Poznan) zdecydowalam sie na dwoch i z posrod nich
musze wybrac tego, ktory wykona dla mnie meble kuchenne na wymiar (nie ma mowy
na gotowce ze wzgledu na nietypowe wymiary). Jeden uzywa frontow Chobot
(www.chobot.pl) drugi frontow BRW (www.brwmielec.pl) I tu moje
pytanie-prosba: czy posiadaczie doswiadczenie i wiedze na temat jakosci. Co
wybrac? Cenowo wychodzi podobnie (tolerancja +/- 1 tys przy zabudowie ok 9 mb
góra i dół za ok 11 tys)
Obserwuj wątek
    • Gość: iśka Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 22:21
      Poczytaj sobie.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=67932588&a=75230003
      • Gość: rozabb Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 20:32
        Przeczytalam juz wczesniej :) I podobne opinie znalazlam o BRW... Nie wiem,
        zrobie chyba wyliczanke...
      • Gość: majapo Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 10:15
        BRw nie polecam, porażka, mam dwa rodzaje mebli w domu, i z obu uzytkowanych
        delikatnie złazi okleina, porażka!! taki złom!! Normalnie odkleja się jak
        papier.. Gdzie tu kupic takie meble jak robili dawniej, moze " a la gierek" ale
        stoją 30 lat i woglóe nie są nawet porysowane..
    • gosiakmmm Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? 03.04.08, 14:16
      Moi znajomi maja meble BRW iiiii ODRADZAM !
      • dmj1 Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? 06.04.08, 19:22
        gosiakmmm napisała:

> Moi znajomi maja meble BRW iiiii ODRADZAM !

Te opinie o meblach robionych BRW robionych na wymiar są zupełnie bez sensu.
        Większość ofert na rynku mebli kuchennych na wymiar oferowanych przez tzw studia
        kuchni jak i zakłady stolarskie bazuje w dużej mierze na materiałach BRW, z
        czego kupujący, zwłaszcza ten zainteresowany niższą ceną często nie ma nawet
        pojęcia. Wszystko zależy od jakości montażu, solidności stelażu i korpusów. Nowe
        fronty laminowane BRW są dobrej jakości a inne akcesoria są te same jak u wielu
        innych sprzedawcach. Płyta korpusu 18 tka Kronopolu, czyli taka, jaką stosuje
        80% pozostałych sprzedawców. I widziałem już wielu zadowolonych klientów, którzy
        zabudowę na wymiar tej firmy wybrała, podobnie jak widziałem też wielu
        niezadowolonych klientów kuchni nie BRW za dużo większe pieniądze. Zresztą meble
        robione na bazie BRW wcale nie są najtańsze na rynku, powszechnie wiadomo jak
        wysoka, bez żadnego uzasadnienia jest marża zabudów na wymiar, nie tylko kuchni
        ale i szaf itp. Wybierając kuchnię zwracajmy, owszem uwagę na pochodzenie
        komponentów ale znajdźmy przede wszystkim porządny montaż i odpowiednie
        doradztwo w zakresie doboru wymaganych komponentów.
        I jeszcze jedna rzecz, mam wrażenie, że cały czas wiele osób myli meble do
        zabudowy na wymiar BRW od gotowych zastawów kuchennych, których jakość
        faktycznie nie jest najwyższa ale z drugiej strony, ktoś, kto wydaje na zestaw
        NIKA 1000 zł ma chyba tego świadomość...?

Pozdrawiam,
        darek
        • avanti.pl Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? 06.04.08, 23:25
          dmj1 napisał:
          > Większość ofert na rynku mebli kuchennych na wymiar oferowanych przez tzw
          studia kuchni jak i zakłady stolarskie bazuje w dużej mierze na materiałach BRW...

Czy możesz podzielić się z nami informacją jakie to materiały produkuje BRW,
          które są stosowane przez studia kuchenne i producentów mebli ? W branży
          "meblarskiej" pracuję od 33 lat i nigdy nigdzie o takich materiałach nie słyszałem.
          • dmj1 Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? 07.04.08, 13:23
            avanti.pl napisała:

> Czy możesz podzielić się z nami informacją jakie to materiały produkuje BRW,
            > które są stosowane przez studia kuchenne i producentów mebli ?

Chociażby fronty MDF produkowane w Mielcu.

darek
            • avanti.pl Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? 07.04.08, 20:10
              dmj1 napisał:
              >Większość ofert na rynku mebli kuchennych na wymiar oferowanych przez tzw
              studiakuchni jak i zakłady stolarskie bazuje w dużej mierze na materiałach BRW

Nie wiem jaki cel Ci przyświeca,ale twierdzę,że mijasz się z prawdą
              co postaram sie tu uzasadnić.

BRW jest bardzo dużym,prężnie rozwijającym się producentem i dominuje na rynku w
              segmencie tanich mebli.Ma rzeczywiście bardzo szeroką ofertę wzorniczą frontów
              zarówno mebli pokojowych,jak i kuchennych.Jednak nie są to meble wysokiej
              jakości.Często przeciętnej albo bardzo niskiej.

BRW w Mielcu produkuje fronty meblowe głównie dla potrzeb s_w_o_j_e_j produkcji
              mebli.
              Być może,że część tych frontów jest sprzedawana również w hurtowniach,w których
              zaopatrują się małe stolarnie działające na lokalnym,ograniczonym rynku.

Pojawiła się jakiś czas temu oferta BRW mebli kuchennych wyższej jakości,ale tu
              cena jest już porównywalna z innymi producentami podobnych wzorniczo mebli.

W tej grupie mebli inni producenci oferują często szerszą gamę wymiarową,lepszą
              jakość korpusów,okuć,wyposażenia dodatkowego niż BRW.

Bywa,że podobnie wyglądające do wzorów BRW fronty wywołują bardzo mylne
              skojarzenie,że są to właśnie fronty produkcji BRW.
              Producentów frontów z płyty MDF jest bardzo wielu w Polsce.
              Oto tylko kilku z nich:
              lupus.eu/index.php5?lang=pl
              www.dre.pl/elementy/home.htm
              unimeb-fronty.pl/2_oferta.html
              www.meblokar.pl/index1.php?st=oferta12
              www.frontymdf.pl/
              www.interstol.bizn.pl/
              www.korex-tuchow.pl/14.fronty_meblowe.html
              topola.pl/
              www.drzwimeblowe.pl/st_glowna.html
              i wielu,wielu innych.
              O producentach frontów drewnianych i okleinowanych nie piszę,bo nie poruszyłeś
              tego tematu.

Czy naprawdę jest to tak ,że większość salonów kuchennych i zakładów stolarskich
              bazuje na frontach BRW ?
              Mam co do tego poważne wątpliwości.

Taki np. producent ma swoje studio kuchenne i sam robi fronty.
              www.meblekuchenne.net.pl/index.html
              A co z dużymi producentami mebli?
              Np.Forte,Wolsztyńskie Fabryki Mebli,Elprim-Wika i studiami kuchennymi
              sprzedającymi wyroby tych firm?
              Ci producenci mebli na pewno nie opierają się na frontach BRW.

Reasumując,bujasz kolego.
              • dmj1 Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? 07.04.08, 22:01
                avanti.pl napisała:

> Reasumując,bujasz kolego.

Dzięki za merytoryczną wypowiedź. I wnoszącą sporo nie tylko do tego wątku.
                Przesadziłem nazywając małe firmy robiące meble na wymiar producentami, OK.
                Nie jestem związany w żaden sposób z meblarstwem a moje opinie wynikały z kilku
                ostatnich lat, kiedy spora grupa osób z rodziny i znajomych, w tym i ja budowała
                i wyposażała domy lub mieszkania. A rzecz działa się i dzieje w
                zachodniopomorskim. Wszyscy z nas liczyliśmy koszty a więc i koszt zabudowy do
                kuchni odgrywał znaczącą pozycję. I w 70% miejsc które braliśmy pod uwagę
                elementy z BRW były proponowane/oferowane.
                A co do jakości - cały czas w tym wątku rozmawiamy nie o gotowych zestawach a
                meblach na tzw wymiar i w tym zakresie oferta BRW jest bardzo przyzwoita
                jakościowo i warta rozważenia. Nie wiem jakie okucia masz na myśli ale z tego,
                co wiem wszystkie dobre rozwiązania są przez BRW oferowane.
                I kończąc - Jaki cel mi przyświecał? Tak jak napisałem powyżej, uważam, że
                krytyka mebli na wymiar BRW jest bezsensowna, w tej klasie i grupie cenowej to
                przyzwoity produkt nie odbiegający od konkurencji, co po części sam przyznajesz.
                Pozdrawiam,
                darek
    • Gość: piwoniasz Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? IP: *.master.pl 03.04.08, 23:02
      A może firma z poznańskimi korzeniami-Majchrzak(duża rozpiętość cenowa).pzdr
    • madzikf Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? 06.04.08, 14:23
      przy nietypowej zabudowie brw na niewiele się przyda, bo oni mają fronty w
      standardowych wymiarach. chobot zrobi fronty w dowolnym wymiarze.
      poza tym - o brw jeszcze dobrego słowa nie słyszałam, chobotowe (fornirowane)
      fronty mam od roku - jest ok (przynajmniej na razie :))
      • Gość: lop Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? IP: *.chello.pl 07.12.09, 17:52
        kolego jestes slabo poinformowany co do dostępnosci frontow z
        firmay brw w mielcu. BRW posiada ogromny wybor foli pvc oraz
        finisz , frezow ozdobnych, wykonuje rowniez fronty na zamowienie.

Fronty kuchenne cechują się wysoką jakoscią powłok lakierniczych
        oraz patyn co umozliwią klasyczny i nowoczesny rodzaj frontu.
        - wysoki polysk
        - półśredni
        - mat
        Zarowno fronty kuchenne z BRW mielec cechują sie tym ze proces
        patynowania odbywa sie manualnie inaczej wykonują to ręcznie
        pracownicy.
    • Gość: projektant Re: nieudolny kłamczuch :-))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 22:23
      BRW zrobi ci każdą szafkę nietypową-wystarczy że zrobisz rys i
      podasz wymiary takiej szafki. A fronty z mdf też możesz zrobić w
      takim wymiarze jaki chcesz
      • Gość: wiesiek warto poczytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 17:08
        www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=3358527
        Ciekawe jest to sformułowanie: "mebli używa się rzadko, nie muszą być solidne"
        i to:"każdy wie, że Chmiel to kosztowy maniak. U niego wszystko musi być najtańsze".
        Chyba już nie będę myślał o kupieniu mebli BRW :-((((
    • Gość: anka Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? IP: *.icpnet.pl 02.10.09, 12:06
      to prawda korpusy szafek BRW robią z płyty 16 mm i front od smieci mi sie wyłamał po 4-miesiacach a bok od lodowki(zabudowanej) wykrzywił ..tragedia
      • Gość: Antek Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 08:48
        Meble BRW mają ładny wygląd,natomiast jakość zgodną z maksymą właściciela
        Black-Red-White czyli tania, ale niesolidna tandeta . Dobre do tymczasowych
        mieszkań. Po 2 latach do wyrzucenia.
    • Gość: projektant wnętrz Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 09:04
      iQdes
      mieszać BRW Mielec z Black Red White Biłgoraj ?
      pomieszać gotowe mebelw paczkach z producja frontów ?

pomyslic fronty foliowane PCV z meblami wykonanymi z papieru ?

toś qrna projektant jak z koziej dupy trąba

jesli chodzi o same fronty A TAKIE BYŁO PYTANIE
      to jakosc BRW Mielec i Chobot z Halinowa jest PODOBNA
      to tylko półprodukty do budowy kuchni
      to tak jakby porównywac spirytus z Ustrzyk ze spirytusem ze
      szczecina
      i to i to spirytus
      dopiero jak sie go rozcienczy i doprawi soczkiem to mozna mówic o
      róznicy w smaku czy po którym lepiej łeb napiernicza

DRE z Elbląga ( potentat,chociaz w Elblągu na jednej ulicy jest ich
      kilku ) )
      Chobot z Halinowa
      BRW Mielec
      Pająk z Kalwarii Zebrzydowskiej ( moze )
      to pewnie bedzie 80 % rynku

pozostali sa chyba pomijalni
      a jakosc tej czołówki jest podobna , zblizona
      wiec porównanie nie ma sensu

• elaskrzyczna Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? 27.04.10, 20:19
        ja rowniez sie podpisuje pod tym. Od 3 miesiecy czekam na montaz
        mebli kuchennych i nie moge sie doczekac. Cały czas przychodza
        uszkodzone elementy ( błedy w wymiarach, bledy lakiernicze, itp)
        Nie potrafia nawet zainstalować płyty ceramiczne.
        Przestrzegam wszytskich przed ta firma bo wspołpraca z takimi ludzmi
        to porazka.
    • podlogipoznan Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? 23.03.23, 20:50
      Z poznania moge jedynie polecić firme Zip-Floors. Zajmują sie podłogami, drzwiami i tarasami. Wejdź i zobacz ich ofertę na www.zip-floors.pl/
    • fbhfgjhg Re: Kuchnia - Chobot czy BRW ??? 22.06.23, 12:40
      Hej możecie zapisać się na darmowego konsultacje z architektami w Domotece w tą niedzielę odnośnie do projektowania kuchni i salonu , domoteka.pl/blog/bezplatne-konsultacje-z-architektami-w-domotece-n380

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka